reklama

Ako je to vlastne s ultrazvukom?

lenka b , 11. 06. 2009 - 11:49

reklama

Milé baby,

mnohé tu píšete a sťažujete sa na nedostatočný záujem zo strany gynekológov, ak vám test potvrdí tehotenstvo.
Ja som mala najskôr missed abortion, teraz som v treťom mesiaci. Od začiatku ma lekár sleduje, hlavne ultrazvukovo. Celkovo to bolo už štyrikrát a práve dnes som našla na internete stránku o škodlivosti častých ultrazvukov v tehotenstve, že by nemal byť častejšie ako trikrát počas celého tehotenstva a vôbec sa neodporúča v prvom trimestri. Ani neviete, aká som bola ešte včera šťastná, keďže som videla svoje bábatko na obrazovke a mám tiež fotku, no nikdy mi nik nepovedal, že aj tu hrozia riziká a bezpečnosť ultrazvuku nie je nijako potvrdená, hoci ani jeho škodlivosť, len výskumy u matiek, ktoré mali častý ultrazvuk zistili častý výskyt neurologických porúch u detí v neskoršom veku. Neviem, či si viete predstaviť, ako sa dnes cítim. Nedokážem myslieť na nič iné a som na seba príšerne nahnevaná, pretože som sa o to mohla zaujímať skôr a keby som to bola vedela, tak by som po potvrdení tehotenstva určite ďalšie ultrazvuky odmietla, alebo by som sa o tom aspoň porozprávala s lekárom. Napokon, on sám pri jednom vyšetrení asi po minútke vyšetrovania poznamenal, že stačí, aby sme na bábo veľa nesvietili, takže si myslím, že aj lekári sú si vedomí možných komplikácií, no ani jeden vás na to neupozorní a neopýta sa, či ten ultrazvuk aj v takom prípade chcete. Tak by to bolo podľa mňa fér. Je podľa mňa lepšie mať zdravé dieťatko po všetkých stránkach, ako mať pre vlastnú netrpezlivosť a nevedomosť plný album ultrazvukových fotiek a vaše bábo sa síce narodí so všetkým čo má mať a vyzerá zdravo, neskôr však môže byť hyperaktívne, mať poruchy s učením alebo iné neurologické a psychické problémy a vy budete márne hľadať dôvod, prečo to tak je, veď ho milujete, venujete sa mu a dávate mu všetko, čo potrebuje. A to ešte žiadny odborník nevie povedať, prečo je dnes toľko autistov a iných porúch v mozgu detičiek.
Takže babuľky, ak ste náhodou v zahraničí, ako som tu čítala, a ste rozhorčené, že ste už skoro v desiatom týždni a lekár vám vlastne ešte ani nepotrvdil tehotenstvo ultrazvukom, tak buďte kľudné a možno ste jedny s najšťastnejších budúcich mamičiek, lebo možno práve ten váš lekár je už na vyššej úrovni a vie, čo robí. Sú totiž len dva dôvody, alebo tehotné ste, alebo nie, no myslím si, že je rozumnejšie urobiť si tri aj štyri tehotenské testy, tie sú dnes ozaj na vysokej úrovni a pokiaľ sú aspoň tri z nich pozitívne a vy máte typické tehotenské príznaky, tak niet čo pochybovať a môžte sa tešiť z tehotenstva.
Tiež si myslím, že ak máte potratiť, tak potratíte a žiadny ultrazvuk to nezachráni. Osobne si myslím, že by bolo rozumnejšie, keby sa lekári venovali viac krvným testom a výsledkom ako ultrazvuku, pretože tie sú oveľa presnejšie a u krvi sa dá zistiť dokonca aj pohlavie dieťaťa, no je to náročnejšie na čas a možno aj financie, tak prečo nezvoliť jednoduchší spôsob, aj keď horší, no nie?
Viem, že dnešní lekári sú už na vysokej úrovni, ale bezabúdajte, že všetci sme len ľudia a to nie neomylní. A každý pacient je vlastne pokusný králik. Moja predstava starostlivosti o tehotnú ženu je celkom iná. Myslím si, že by sme mali mať právo na kompexnejšie vyšetrenia už pred plánovaným tehotenstvom, a to všetko, genetika, infekcie, hormóny, všetko, čo môže niečo odhaliť a znížiť riziko problémov v tehotenstve, ak niečo vyskočí a bude sa to riešiť ešte pred otehotnením, ak máte napríklad hormonálnu nerovnováhu a pod. Určite by bolo viac nezmyselných potratov, ako napríklad viacero potratov mojej známej, ktorej sa začali venovať až po nejakom čase, napokon zistili, že jej počaté detičky zabíja vlastný imunitný systém, nasadili lieky a dnes má krásneho syna, ale ak by to boli zistili ešte pred prvým potratom, tak to potratené bábo dnes mohlo byť tu, malo také isté právo na život ako každé iné. No bežne musíte potratiť najemenej dvakrát, aby sa vami vôbec niekto začal zaoberať kompexnejšie. Viem, ešte nie sme tak ďaleko, peniaze ešte stále prevyšujú nad ľudskou hodnotou a všetko je veľmi drahé, zvlášť špeciálne vyšetrenia, ktoré vám ešte dlho žiadna poisťovňa neuhradí, zvlášť ak sú preventívne. No je to smutné. A ešte smutnejšie je, ak sa vás nejaký lekár pri problémoch opýta, kde ste boli doteraz, hoci ak požiadate o preventívnu prehliadku, pozerá na vás ako na hypochondra.
Ale vrátim sa k téme. Ja dúfam a modlím sa, aby tie štyri nešťastné ultrazvuky nemali na moje dieťatko žiadny zlý vplyv a ten ďalší s veľkou pravdepodobnosťou odmietnem, napokon už budem mať krvné výsledky, tak neviem, k čomu by vôbec poslúžil. Ak sa môjmu bábu má niečo stať, ultrazvuk to nezachráni, tak načo zbytočne riskovať.
Buďte preto moje zlaté tehulky, rozumné a veľa študujte, nespoliehajte sa len na lekára, je to síce odborník, ale tiež len človek, ktorý môže urobiť aj obyčajnú banálnu chybu a vy, hoci ste zdravá, nemusíte prežiť pôrod, pretože si jednoducho niečo nevšimne alebo na niečo zabudne.
Takže asi toľko, budem rada, ak mi niekto na to napíše svoj názor, alebo ak sa ozvú tehulky, ktoré už majú za sebou tiež viac ultrazvukov. Rada si s nimi podiskutujem a možno nájdeme aj vzájomnú oporu, lebo vrátiť sa to už nedá.


reklama


reklama

lia6, Št, 11. 06. 2009 - 19:56

Síce som v zahraničí nebola ale počas tehotenstva som bola "len" tri krát na sone. O škodlivosti som počula tiež.(sun)

Susane, Pi, 12. 06. 2009 - 18:23

(y) (y) (y)
super si to napisala.
ja o tomto vsetkom viem a uplne s tebou suhlasim. je to tiez moj nazor ;-)
som 12 tyzdnov tehotna, zijem zatial v Anglicku a v pondelok ideme na nas prvy scan (clap)
myslim si, ze mi doteraz nic neuslo, pretoze keby sa nieco malo stat, tak sa stane a ziadny ultrazvuk mi nepomoze. pokial sa zena citi dobre, nepotrebuje ziadne zbytocne ultrazvukove vysetrenia. som rada, ze sme v Anglicku, pretoze tu je aj uplne iny pristup lekarov. v 10 tyzdni som sa stretla prvy krat s porodnou asistentkou, zobrala mi krv, moc, zmerala tlak, vysku, vahu, spisali sme vsetko mozne o mojej a partnerovej rodine a oboznamila ma s mojimi buducimi vysetreniami a spytala sa ma, ci suhlasim. ze ak nahodou nechcem ultrazvuk alebo vysetrenie (aj krvne aj ultrazvukove) na Downov syndrom, tak staci ak to tu podpisem, ona mi povie o moznych rizikach a je to. ziadne nutenie, len pekne vysvetlenie. ja som s vysetrenim suhlasila, pretoze zacinam pomaly druhy trimester, tak sa toho tolko neobavam. ;-)
ak na prvom ultrazvuku bude vsetko v poriadku, tak absolvujem uz len dalsi okolo 22. tyzdna a ak bude zasa vsetko ok, tak uz dalsi ultrazvuk nebude. lenze my sa budeme vracat spat na Slovensko, ked budem v 25 tt. tak doma to budem musiet nejako poriesit s mojim gynekologom

drzim ti palce a verim, ze ked si si to vcas uvedomila, tak bude vsetko v poriadku. zelam krasne tehotenstvo (flower) (sun)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 06. 2009 - 19:18

lenka, netrap sa ... viac skody si narobis tymi myslienkami, ako sa poskodilo ultrazvukom.

inak suhlasim s tym, co si napisala, ani UTZ netreba prehanat.
u nas to zas bolo tak, ze doktorka mala UTZ v ordinacii a takmer vzdy (nie uplne vzdy :-)) sa chcela len tak kratko "kuknut" . no kontroly neboli extra casto, myslim, ze kazdych 6t. pri druhom tehoptenstve som uz sama cakala s prvou kontrolou do 12TT, tiez si mylsim, ze ked tehotenstvo potvrdi tehotensky test a zena je zdrava, rpip. ma skusenost z predchadzajuceho tehotenstva, niet sa kam ponahlat, ani co kontrolovat, ....

drzim palce, nech sa vam dari a prezite krasne tehotenstvo :-)

alionuska, So, 13. 06. 2009 - 15:30

Ahojte, ja si myslím že sa úplne znepokojujete škodlivosťou ultrazvuku, keby bol ultrazvuk taky škodlivý a spôsoboval toľko nežiadúcich účinkov na plod ako tu píšete, už by sa dávno na to prišlo. Myslím, že existuje celá rada faktorov, ktoré sú oveľa škodlivejšie ako sono, napr. u 1/2 detí ktorých matky mai epidurálnu analgéziu pri pôrode sa dokázali poruchy spánku v neskoršom období, napriek tomu sa EDA teší veľkej obľube.Takisto máte skreslené info o tom, načo vlastne slúži ultrazvukové vyšetrenie v tehotenstve, v I.trimestri sa ním potvrdí gravidita, je jedinou spoľahlivou metódou, ktorá to môže urobiť, tiež sa určí počet plodov, čo sa tiež ináč potvrdiť nedá, tiež či je prítomná akcia srdca plodu. V II. trimestri je dôležité, či dieťatko nemá morfologické vady,ak ano, je možné urobiť potrat ak si to žena želá.Tiež je dôležité vedieť, kde je placenta, pretože ak je napr. tzv. vcestná placenta, ohrozuje ženu na živote.Sono teda nie je len o tom aké pohlavie bude mať plod a pod. ako tu prezentujete a tieto fakty, ktoré som vám tu napísala sa z krvi naozaj zistiť nedajú.Ja som lekárka a čakám svoje prvé bábätko, som v 16.týždni tehotenstva, už som absolvovala 3 soná a vôbec ma to neznepokojuje, naozaj som nechcela žiť v strachu, či srdiečko môjho dieťaťa bije.Máte pravdu, že lekári nie sú neomylní, ale všetko čo sa v tehotenstve vyšetruje má nejké smernice a predpisy.A na margo tých všetkých vyšetrení, ktoré by sa mali robiť podľa vás pred otehotnením, nemáte ani najmenšiu predstavu, koľko to všetko stojí, naozaj neviem, kto by to zaplatil. Drzte sa a hlavne sa netrápte kôli tomu sonu, myslím, že stres babatku skodi viac ako 3 soná...:-) (flower)

Susane, So, 13. 06. 2009 - 20:51

Ahoj. diky za nazor lekarky
ale ja si myslim, ze najzbytocnejsie ultrazvuky su prave v tych prvych tyzdnoch. ako som pisala, paci sa mi, ze v Anglicku je prvy ultrazvuk v 12.-13. tyzdni, kde tak isto potvrdia pocet plodov a bitie srdiecka.
ved srdiecko zacina tlct az okolo 8 tyzdna a vsetky organy v tele su plne vytvorene az v 12. tyzdni. tak na co ist na ultrazvuk v 5. potom 8. a aj 10. tyzdni a tak dalej (kazde 2 - 3 tyzdne)- samozrejme, pokial sa zena citi dobre, tak naco je to potom dobre??
ked sa nieco ma stat, tak sa stane.
ked zena zacne krvacat, popripade silne bolesti, krce. tak potom hej, nech uteka k lekarovi, len si nie som ista, ci s tym nieco narobi

svetlana (bez overenia), So, 13. 06. 2009 - 22:17

jedine ak k vyluceniu mimomaternicoveho tehotenstva, ale to si nie som celkom ista, ci nepride k rpoblemu este skor, ako je vidiet na UTZ, ze ide o mimomaternicove tehotenstvo.

a este zeny byvaju zvycajne netrpezlive ... ja si pamatam, aka som bola sokovana, ked ma doktorka v CH s kludom objednala na prvu kontrolu o nejaky cas (nejake 2-3 t, nepamatam sa presne), telefonovala som hned po pozitivnom TT :-) (giggle)
Druhykrat uz som v pokoji cakala sama a doktorka nemala namietky :-)

katpit, Po, 15. 06. 2009 - 09:09

ahoj alionuska plne s tebou suhlasim ohladne sona a taktiez s tym stresom, stres a nervozita je je pre babatko velmi zle....... prajem Ti krasne tehotenstvo s usmevom (sun)

Vea, So, 13. 06. 2009 - 19:27

No ja som to v druhom tehu mala tiez "vesele" - za prvych 5 mesiacov som schudla 9 kg a teda lekar vzdy pomocou USG kontroloval srdiecko a ci vobec babatko rastie, kedze tehu na mne absolutne vidiet nebolo,
- potom prisli zle AFP testy a amniocenteza a tym padom USG kontroly kvoli vyvojovym vadam, pri amniocenteze robili priamo asi 10 min USG,
-potom sa pridruzili v panve krcove zily, ze som ani sediet nemohla, tak som absolvovala seriu USG na cievnej ambulancii
- potom tym ze mam syna so srdcovou vadou, automaticky prisla kontrola prenatalaneho USG srdiecka ... samozrejme aj mala ma problemy
- no a nakoniec bolo babo otocene tak ako nemalo, tak zasa stale kontrola ako sme na tom ...
...no bolo toho ako viac ako je zdrave :-( :-( :-( ale mam zdravu dceru (az na par "vymozenosti" )(heart) (heart) (heart) (heart)

cookies, So, 13. 06. 2009 - 23:00

ja som tiez absolvovala pri prvom tehotenstve viac USG,ako je "predpisane"kedze sme mali vyvojovu chybu...sledovali nas kezde cca2tyzdne...takze sme presvietene az az....vtedy som to nevnimala ako zataz...videla som moju "malu"(heart) pocula jej srdienko...a nikdy na tie pocity nezabudnem....
ale asi je pravda v tom,ze vsetkeho vela skodi...nejake neurologicke tazkosti mame,ale neviem ci s USG alebo vplyv anestetik pri operaciach...tazko povedat
len si myslim,ze USG je "zazrak"ved nase maminy nemali moznost nas takto vidiet,ja to povazujem za uzasny vynalez...ale prehanat by sa to asi nemalo,ak to nieje nevyhnutne...ako sa vravi-vsetkeho vela skodi:-)

Susane, Ne, 14. 06. 2009 - 13:37

nase maminy nas veru nemali moznost vidiet, ale o to vacsie je potom prekvapenie a uzas pri narodeni.
mne sa napr. nepaci, ze vymyslaju s roznymi 3D (ci ako sa to vola?) ultrazvukmi, kde maminky vidia krasne svoje babo, dostanu niekolko fotiek a DVD k tomu :-O nechapem.
ved ja sa tesim na ten porod, ze prvy krat uvidim a podrzim nase dietatko. a nie na DVD, kde ho sice vidim, ale nemozem sa ho dotknut. krutim hlavou
a mimochodom k tym epiduralkam. ja cakam tiez nase prve babo a uz si zacinam pisat porodny plan, kde jedna z podmienok je, ze chcem porod bez liekov, injekcii, atd. ja by som najradsej chcela domaci porod, ale vzhladom k tomu, ze nebudeme mat este hotovy domcek, tak to nie je mozne. ale zvazujem aj porod v porodnom dome, ale najblizsi je az v Prahe, tak este neviem, ci k tomu pristupime.

amary, Št, 25. 06. 2009 - 07:07

Nasla som zaujimave clanky o skolivosti ultrazvuku na www.vnimavetehotenstvo.sk pod temou tehotenstvo-ultrazvuk. Ja zijem v Australii a prvy ultrazvuk som absolvovala v 19. tyzdni. Nerobia ho tu tak casto ako na Slovensku, aj ked ultrazvuk spojeny s prenatalnym skriningom na konci prveho trimestra som odmietla, taktiez ultrazvuk na urcenie datumu porodu.Nepokladala som ich za potrebne v mojom pripade, kedze datum poslednej ms som vedela presne a dietatko by som si ponechala aj napriek nejakej vade. Myslim si, ze je to krajina s dobrou zdravotnou starostlivostou,ak by to bolo take nevyhnutne,asi by aj tu robili viac ultrazvukov. Ja som bola dokonca prekvapena aj z toho, ze ked som na uplnom zaciatku tehotenstva prisla do nemocnice kvoli krvacaniu, ani vtedy mi nerobili ultrazvuk. Normalne pri krvacani robia, no u mna to bolo este v case ked by nebolo ultrazvukom vidiet srdiecko. Tak mi zmerali tehotenske hormony a o dva dni kontrola ci rastu. Nekazali mi ani prist na ultrazvuk o par tyzdnov len som si mala davat pozor na bolesti, a ak by nastali, tak som mala utekat do nemocnice. Rozmyslam uz aj nad tym, ze ultrazvuk v 19. tyzdni pri dalsom tehotenstve zrusim.Trval dost dlho a babatko za zacalo dost intenzivne pohybovat. Akosi pudovo som vycitila, ze mu to nie je prijemne. Viete mi povedat, ako dlho trva ultrazvuk na vyvojove vady na Slovensku? Ja som tam bola asi pol hodinu, z toho pristroj isiel mozno takych 10- 15 minut, medzi tym si to kontroloval a vyrabal fotky. No mrzi ma, ze po clankoch kt. som precitala, som vobec este na ultrazvuk sla.Po 3.mesiaci tu pocuvaju ozvy srdca pristrojom pri mesacnych prehliadkach. Trva to asi len pol minuty, no zda sa mi, ze ma to podobny efekt ako ultrazvuk. Co si myslite o tom? Ja uvazujem nad tym, ze to zrusim alebo budem to absolvovat kazdu druhu prehliadku. Inac obcas mam tiez nervy na lekarov, minule mi po prehmatani brucha prilozila lekarka ten pristroj bez toho , aby ma o tom upovedomila. Mala som prave den po ultrazvuku, takze bolo uplne zbytocne merat tep srdiecka, kt. merali aj den pred tym na ultrazvuku v tej istej nemocnici.

Susane, Št, 25. 06. 2009 - 19:07

poznam tu stranku velmi dobre a s autorkou si aj pisem. je to uzasne ziena.
ja som mala prvy ultrazvuk na konci 12-teho tyzdna a trval asi 2 minutky. viac to nebolo. a bol to ultrazvuk "zvonku", ten je menej skodlivejsi ako utrazvuk (sono) zvnutra. a potom ma caka este jeden v 20-tom tyzdni. Pretoze som prvorodicka, suhlasila som s oboma utrazvukmi.
Tie ozvy srdca to fakt neviem. tu v Anglicku to tak nemeraju. Len na tych dvoch ultrazvukoch. Myslim si, ze to mozes kludne zrusit

amary, Ne, 28. 06. 2009 - 13:43

Vdaka za reakciu Suzanne. Zistila som, ze pristroj kt. tu v Australii pouzivaju na meranie oziev srdca sa vola Dopplerov pristroj.Je zakazane jeho pouzitie v prvom trimestri, pretoze je silnejsi ako ultrazvuk. V jednej odbornej studii som sa docitala, ze 1 minuta (Dopplerov pristroj) = 35 minut (ultrazvuk). Tak si asi viete predstavit ako sa citim, ked ho u mna pouzila lekarka den po tom, co som mala ultrazvuk, pritom vysledky z ultrazvuku mala na stole. Tiez mam na seba trochu zlost, ze som si o tom pristroji nezistila nieco skor. V tretom semestri kedze vtedy su tu kontroly castejsie sa dokonca pouziva v dvojtyzdnovych az tyzdnovych intervaloch. Mojej znamej ho pred porodom drzali na bruchu asi 1 a pol hodiny. Nevravim, ze jeho pouzitie nema niekedy svoje opodstatnenie, no rozhodne sa mi zda, ze to s tymi pristrojmi prehana. Varovania o moznej skodlivosti ultrazvuku ci Dopplerovho pristroja nie su teorie nas mamiciek na fore, ale uznavanych lekarov a zdravotnickych organizacii.V anglictine je toho na internete kvantum. Ja to vidim v tom, aky je stav v zdravotnictve. Tu som nikdy za nic nedoplacala, lekaska starostlivost je tu zdarma a caste ultrazvukove vysetrenia, kedze je to drahsi pristroj su nakladnejsie pre krajinu. Preto skor uprednostnia Doppler aj ked je ultrazvuk bezpecnejsi. Na kontroly sa tu chodi do porodnice. Na Slovensku to skor vidim tak, ze sukromny lekar si zakupi ultrazvukovy pristroj, pretoze je to bezna prax, a aby sa mu vratili naklady kt. investoval do pristroja, pouziva ho a niekedy mozno castejsie ako je potrebne. Neostava mi nic ine, len tieto poznatky a nazor kt. som si na to vytvorila vyuzit v nasledujucich mesiacoh a pri buducom tehotenstve. Lenka, netrap sa,urcite tie ultrazvuky neboli velmi dlhe a musime byt v pohode uz kvoli nasim babatkam. Zijeme v takom pretechnizovanom svete a je tazke sa vo vsetkom rychlo zorientovat.Tom Cruise vraj kupil svojej manzelke 4D ultrazvuk, aby mohli pravidelne sledovat doma vyvoj svojej dcerky, v zahranici je bezne kupit aj Dopplerov pristroj pre domace pouzitie, to uz fakt nechapem.

celinka, Po, 29. 03. 2010 - 23:26

Ahojte mamicky.
Tak ja mam podobny pribeh ako lenka b. Moje uplne prve tehotenstvo netrvalo velmi dlho. v druhom mesiaci som potratila. samozrejme bola som z toho znicena. O rok neskor som znova otehotnela. boli sme v anglicku a kedze som nevedela anglicky, tak som na vsetko mala kamosku ktora mi to len prekladala. a to mi nehovorila presne vsetko tak ako by som to mozno chcela pocut ja. Proste to tehotenstvo som si velmi neuzivala, lebo som nevedela o com to vlastne je. tam to ale s tymi ultrazvukmi bolo tak ako hovorite vy. v 29. tyzdni som sa vratila na slovensko. tu mi este urobili jedno sono takze dokopy tri. Teraz som znovu tehotna, a kedze som na slovensku tak si to mozem uzivat asi tak ako som si to predstavovala. tehotenstvo sme planovali, takze uz v 5. tyzdni som utekala k lekarovi ze som tehotna. robil mi ultrazvuk zospodu. potom v nejakom 9. tyzdni som znova bola objednana, a znova mi robil ultrazvuk. myslela som si ze je to taky potrebny. ale ked som dosla znova tak som mala uz 3. ultrazvuk a to bolo v 13. tyzdni. myslim si ze by bol aj skor ale lekar bol chory tak mi ho urobil az o dalsie tri tyzdne.tiez ten ultrazvukovy pristroj ma v ambulancii, takze tie ultrazvuky si moze robit kedykolvek. o tom tretom ultrazvuku som uz zacala pochybovat, pretoze tiez som uz nieco pocula ze je to skodlive. nebola som si ista a myslela som si ze lekar vie co robit. ale citala som si moju spravu od doktora a o tri tyzdne mam ist znova do poradne a znova mam predpisane sono. to uz mi jedno nie je. ved pri takomto tempe, do konca tehotenstva ich budem mat asi 20. bojim sa o svoje babo, a som rada ze som nasla tuto stranku, pretoze v dalsej poradni budem mat rozhovor s mojim lekarok koli comu to robi tak casto a ci to musi byt. potom sa ozvem ako to dopadlo.
Zatial prajem vesele tehotenstvo a vela stastnych kopnuti :-D

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama