reklama

Slobodná mamina a rodičovské práva "papierového" otca

katun , 26. 08. 2009 - 00:10

reklama

Chcela by som sa vás spýtať na rady, ak máte niektorá podobnú skúsenosť, ako moja kamarátka. Je slobodná mamina, ktorá už dva roky vychováva sama svojho syna, sama ho živý a stará sa oňho. Otec dieťaťa priznal otcovstvo na matrikea tým sa preňho všetko skončilo. Stal sa "papierovým" otcom, neplatil výživné, nestaral sa o svoje dieťa. Pred dvoma mesiacmi sa však ku kamoške vrátil so snubným prsteňom a tým, že ju ľúbi a chce byť s nimi. Stretávali sa cez víkendy (kamoška býva u rodičov), občas sa s malým pohral, prispel pár eurami na malého. Pred týždňom sa ale s kamoškou zase rozišiel, pretože ju už zase vraj neľúbi a "nenašiel na nej žiadnu pozitívnu vlastnosť". Teraz asi už vstávate od klávesnice a hovríte si, ako môže existovať na svete baba, ktorá sa nechá takto obalamutiť... Začína však triezvieť a chce riešiť veci súdnou cestou. Otec dieťaťa totiž chce byť so svojim synom sám (podotýkam, že sa oňho ešte nikdy nestaral sám celý deň, chodil s ním iba na prechádzky). Chce upraviť rodičovské povinnosti - teda styk so svojim dieťaťom u notárky dohodou. Kamoška však trvá na súdnom pojednávaní, chce dať dieťa zveriť výhradne do svojej starostlivosti a tam upraviť aj výšku výživného a tiež pravidlá styku otca s dieťaťom. Myslíte si, že je lepšie riešiť tieto veci (výška výživného, pravidlá stretávania sa s dieťaťom,..) najskôr dohodou notársky overenou, prípadne súdne overenou alebo ísť hneď na súd a žiadať o tú výhradnú starostlivosť? Ak pôjde kamoška na súd, bude platiť výdavky ona? Ďakujem za všetky vaše rady, dúfam, že som bola dostatočne zrozumiteľná pri opise situácie, v ktorej sa momentálne kamoška nachádza. Podotýkam, že "otec" si od nej požičal peniaze (nemá však doklad o tom, že mu ich požičala), kupoval si nový foťák, chodil na festivaly, ... a na malého neprispieval.. čistá hlúposť kamošky, že mu dala druhú šancu,.. ale stalo sa.. teraz musí riešiť jeho "rodičovské práva" na ktoré má podľa zákona nárok..


reklama


reklama

katun, St, 26. 08. 2009 - 00:11

prepáčte za gramatické preklepy, slovesá s tvrdým "y" to je teda.. no čítam to až teraz po sebe..

ivet36, St, 26. 08. 2009 - 09:31

Pokial otec dietata otcovstvo priznal a je naozaj otcom dietata, kamoska na dieta nema vyhradne pravo, a ziadny sud ani jej vyhradne pravo na dieta neurci, zvlast, pokial otec javi zaujem o dieta....styk dietata, vyzivne upravi tiez sud na navrh jedneho z rodicov, ktory sa oprie aj o nazor kolizneho opatrovnika dietata z UPSVaR.
ivet;-)

miciatko, St, 26. 08. 2009 - 09:31

Ahoj, určite nech to rieši cez sud,proti rozhodnutiu súdu nieje mozné po 15 dňoch podať odvolanie a tak je to akceptovatelne aj pre políciu, kdež to dohoda u notara je kedykoľvek napadnuteľná.

Radina, St, 26. 08. 2009 - 13:42

Ahoj Katun, nech si Tvoja kamoška podá návrh na súd príslušný v miestne jej trvalého bydliska, nech zájde na ÚPSVaR, odbor sociálnych vecí a rodiny, oddelenie sociálnoprávnej ocharny detí a sociálnej kurately a oni jej to zadara spíšu, je dobre, čo sa týžka úpravy styku sa dohodnúť, sudcovia nie veľmi radi takéto veci pojednávajú, ale ak sa nevie dohjodnúť s otcom dieťaťa návrh na úpravu styku by si mal podať otec dieťaťa, alebo sa to môže napísať do návrhu na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti matky a určenie výživného od otca. Ja som mala akurát minulý týždeň takýto prípad, ale súd styk neupravil. Držím kamoške palce. lebo z praxe viem, že sa väčšina chlapov prejaví "v plnej kráse" až na súde. Radka

Ariesa, St, 26. 08. 2009 - 23:17

trochu ste ma zmiatli baby ... je mozne sudnou cestou chciet odopriet vsetky prava otcovi a stanovit mu napriek tomu povinnosti? vyhradna starostlivost matky a vyzivne od otca? nezda sa mi to fer. mozno som len zle pochopila.

ammalka, Št, 27. 08. 2009 - 07:15

Katun, kamoška nech dá tatovi najprv na vedomie, že kde sú práva, tam sú aj povinnosti. Ak sa nemýlim, má právo si nárokovať na výživné aj spätne, vrátane príspevku na potreby spojené s tehotenstvom a výbavičkou pre novorodenca. Ak mladý pán nebude súhlasiť, môže podať trestné oznámenie za neplnenie vyživovacích povinností a novoprebudený otecko môže mať na krku exekútora, prísť o vodičák, alebo skončiť v base. Keď má synček 2 roky a ona by si nárokovala na čiastku 70 Eur mesačne ( čo nie je nijako prehnané, skôr skromné ), vychádza mu dlžoba 1680 Eur. Ak prirátame príspevok v tehotenstve, tak je to aspoň 2000 Eur, čo zase nie je zanedbateľná čiastka. Ak toto všetko uhradí, môžu riešiť jeho predstavu o láskyplnom rodičovstve.
Treba sa snažiť vyriešiť tento problém predovšetkým medzi nimi, lebo žiaden súd neuprie právo otca stretávať sa s dieťaťom, pokiaľ on javí o to záujem a nie je kriminálnik alebo psychiatrom uznaný za nebezpečného jedinca.
Kamoška by sa teda mala s oteckom svojho syna porozprávať a zaujať k jeho povinnostiam nekompromisné stanovisko, lebo výchova nie je len o tom, že sploditeľ vezme svojho potomka na 24 hodín k sebe a bude pred ním preháňať autíčko.
Mimochodom,je schopný malého prebaliť, nakŕmiť, napoludnie uspať...? Sotva...
Želám veľa šťastia kamoške, hlavne nech sa nestresuje, to nič nevyrieši.

tanka, Št, 27. 08. 2009 - 08:50

"Ak mladý pán nebude súhlasiť, môže podať trestné oznámenie za neplnenie vyživovacích povinností a novoprebudený otecko môže mať na krku exekútora, prísť o vodičák, alebo skončiť v base." toto je síce pravda, ale len ak máš právoplatné rozhodnutie súdu. bez toho si ani nefrngneš.

nizuva, Pi, 18. 09. 2009 - 10:38

uuuf to je jak naschval ze sa vratil na chvilu a ona ho prijala spat ... bol to od neho iba tah aby sa k dietatu dostal a tym jej ublizoval poznam to sme na tom podobne ..
ale je to v podstate tak ze ja by som to riesila sudnou cestou treba ist na urad prace socialnych veci a rodiny v mieste bydliska a oni za nu poslu na sud papier a vsetko je bezplatne su tu na to aby chranili zaujmy dietata, vlastne prichadzaju aj na pojednavanie a niekedy aj na kontrolu domov v akych podmienkach dieta vyrasta ...
myslim ze nic nieje stratene nam sa to uz taha rok a vlastne chcem tiez upravit prava a povinnosti a tiez stretavanie .. s tym ze maly bude zvereny mne nieje ziadny problem ved tiez zil som mnou 2,5roka a jeho bio ho videl ani nie pol roka a potom odisiel a rok sa absolutne neozval a ani neprejavil zaujem v tomto pripade sudca navrhol ze stretavanie ked sa dohodneme ale dohodu neodporucam lebo ju moze kedykolvek udavat za to ze mu malu nedala takze je potrebne vymedzit cas napr kazdu parnu sobotu od 9-tej do 11-tej 2 hod su v pohode a len pod dozorom matky, pripadne ineho rodinneho prislusnika treba na tom trvat dieta ho nepozna a on nepozna dieta cize ani neviem jeho ritual spania, jedenia a co je dolezite pre dieta to moze byt trauma ze si ho cudzi ujo zoberie .. u nas sudca toto presne povedal, lenze ja by som chvilu pockala ci sa pan bio objavi a ked sa neobjavi pol roka a neposle ani jednu sms ani list absolutne nic znamena to ze nejavi zaujem .. a potom to moze dopadnut tak ze moze dosiahnut zakaz stretavania alebo pretrpiet tie dve hodky .. myslim ze sudcovia su v nasom pripade to tak bolo velmi dobri psychologovia chvala bohu pre nas mamicky ktorym sa chcu bio pomstit len tym ze si budu brat ich dieta nechapem tych chlapov ;-(
my mame prve pojednavanie uspesne za sebou a zatial to vyzera slubne tuk tuk nechcem nic zarieknut ale dobry sudcovia este existuju .. (flower) (sun)

jessi, So, 01. 05. 2010 - 10:38

Dobrý deň,chcem sa opýtať ohľadom mojej dcéry:má 15mesiacov a žili sme s jeho otcom pol roka v spoločnej domácnosti potom sme sa rozišli a bývam pri našich,jej otec je z iného mesta a prišiel po4mesiacoch po malú a bol s ňou von 3hodiny,chcel si ju síce vziať na týžden(po tých 4mes.čo ju nevidel)ale som to zatrhla,teraz ju asi 1mesiac a pol nevidel a zobral si ju na víkend.....Sme na rodičovskej dohode čo sa týka stretávania sa a ohľadom výživného,ale je vhodné takéto malé dieťatko dávať otcovi na noci?ja si myslím,že je malá nato a hlavne má zmätok s toho,že je v cudzom prostredí a poriadne nevie rozoznať kto je mama a nie to ešte otec....Nebolo by vhodnejšie pre malú aby si po ňu chodil na také 3hodinky dva krát do mesiaca a potom ked bude mať aspoň tie 3roky pomaly aj na noc.......otec s tým samozrejme nesúhlasí...poradte mi prosím,čo mám robiť,chcela by som ísť za odborníčkou a zmeniť tú dohodu,lepšie povedané určiť presné stretávanie sa otca s malou...za radu vopred dakujem

georgina, So, 01. 05. 2010 - 12:44

Jessi, radšej si založ vlastný blog (Na zelenej lište hore klikni na "Pridaj obsah". Otvorí sa ti ponuka, z ktorej si vyberieš "Príspevok blogu." Klikneš a otvorí sa ti okno, kde už priamo píšeš svoj blog - nadpis, text, odošleš...)
Keď sa len takto "prilepíš" do cudzieho blogu, moc odpovedí nedostaneš.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama