reklama

Ryžová liečivá kaša

Pridal/a afterburner dňa 29. 11. 2009 - 12:43 - Recepty afterburner
obrázok k receptu

reklama

Liečivá ryžová kaša, pre najmenších, najväčších a dokonca aj pre našich štvornohých priateľov. Upokojuje nervy, zjedená pred spaním zaháňa zlé sny, anorektikom pridá na váhe a chudnúcim postačí na celý deň......

Ingrediencie
500 gramov ryža
  voda
  soľ
200 millilitrov mlieko
1 kus žĺtok
  maslo
  cukor
  škorica
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Ryžu premyjeme v sitku pod tečúcou studenou vodou, dáme do hrnca a zalejeme vodou do výšky polovice hrnca. Osolíme pol kávovou lyžičkou soli, možme aj viac, ryža soľ aj tak vstrebe, takmer ju necítiť. Dáme na plyn, privedieme k varu (pozor na kypenie) stíšime a necháme variť.

Občas pomiešame, aby sa ryža neprichytila o dno, miešame tým častejšie čím je kaša hustejšia.

Kaša je hotová, kedy sa nám páči. Dá sa rozvariť tak, že nevidno zrnká, dá sa nechať aj v stave kedy ešte trochu chrumká.

Keď ju varíme pre chorých, malých, bezzubých.... dá sa uvariť aj tak že je z nej jednoliata hmota.

Keď si myslíme, že už je kaša to pravé orechové, vypneme plyn a do ešte takej horúcej pridáme mlieko (tolko mlieka, ako chceme aby bola kaša riedka) šupneme jedno alebo aj dve žltka a masla koľko chceme.

Zamiešame a môžme podávať.

V tomto stave je to dobré jedlo pre chorých (napr. črevná chrípka) alebo pre zvieratká, chudé zvieratká, choré zvieratká, zvieratká ktoré nemôžu papať (môj kocúr mal zápal dasien, dostával rozvarenú kašu cez striekačku.... prežil (giggle) )

Keď varíme pre ľudí, na tanieriku im kašu ešte ocukríme, a ozdobíme mletou škoricou.

Vyzerá to pekne a ešte lepšie to chutí (y) Pre ľudí nad osemnásť môžme do kaše naliať aj trochu páleného, napr. rum.

Odbúrava to zábrany a takto upravená kaša sa dá použiť ako afrodiziakum .

Výnos
5 Porcie
Celkový čas
30 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

sonia, Ne, 29. 11. 2009 - 14:19

Afterburner ja to mliečko dávam už vtedy ked vidím že voda sa mi pomaly vyparuje,a tak tá ryža viac nasiakne aj tým mliekom...a zbytok robím tak isto,dám maslo a vrch posypem škoricovým cukrom alebo grankom...chutí nám to,teda iba mne a synovi (giggle) ,muž tomu ešte neprišiel na chuť (giggle) :-P ...

Polárka (bez overenia), Ne, 29. 11. 2009 - 14:31

Jeeeej, dnes skusim drobceovi navarit (sun) (flower)

len ja, Ne, 29. 11. 2009 - 14:35

ja to varím len s mliekom od začiatku:-P

lydusha (bez overenia), Ne, 29. 11. 2009 - 14:36

ja tiez(y)

lia6, Ne, 29. 11. 2009 - 15:23

Hm, a to tie vajíčka(teda žĺtka(blush) )netreba variť? ja viem, že to ide do horúcej kaše, ale malému by som to určite nedala...pre nás veľkých(giggle) vyskúšam...ja robievam takú miečnu ryžu-ryžu uvarím v mlieku(variť tak isto, ako vo vode-klasiku ryžu)...do toho mlieka dám kr. cukor a lyžicu masla...keď je ryža uvarená, tak preložím na taniere a pridám ovocie(môže byť aj s konzervy)a posypem grankom, alebo škoricou...kto má málo sladké, môže si posypať pr.cukrom(sun)

afterburner, Ne, 29. 11. 2009 - 15:44

vidíš to ma nenapadlo :) my máme už všetcia nad osemnásť ak nerátam zverinec, možno teda to žltečko by si vynechať mala :) Ale ja si pamatam ako drobec drobcovaty že mojou najvacsou mlskou bolo rozrobene zltko s cukrom - a zijem (sun) Ale dnes je ina doba......

afterburner, Ne, 29. 11. 2009 - 15:46

No vidím že koľko ľudí toľko chutí (clap) Lydush, to je ako s tou krupicovou kašou :-P
Milujem takéto univerzálne jedlá, môžte ich robiť tak alebo tak alebo onak ;-) Každá rodina si tam niečo svoje pridá :-)

lia6, Ne, 29. 11. 2009 - 15:47

(giggle) tak takú ňamku si pamatám-plnečka do palaciniek...ide o to, že malý mával črevné príhody, tak nebudem pokúšať...ale sebe doprajem(blush) (sun)

lydusha (bez overenia), Ne, 29. 11. 2009 - 16:23

Lia, surove vajcia nedavam nikam a nechybaju mi...ani v tvarohu ani inde...ani do bifteku si nedavam zltko i ked tam je to vazne jedno (ci surove maso alebo surove vajce, xixi)

alexa35, Po, 30. 11. 2009 - 16:16

Ja som varila aj aj, ale moja rada-najprv dusiť vo vode ryžu doskorohotova ako keď dusíte ryžu ako prílohu a potom doliať mlieko a variť ešte s mliečkom a cukrom-nepripaluje sa, nemusíte pritom celý čas stáť - a niekedy pridám k tomu práškový puding-vanilkový pre zmenu.. mňam

Polárka (bez overenia), Po, 30. 11. 2009 - 16:28

Ako som robila ryzovu kasu ?
Mam odkukany grif od mojej maminy. Ryza mi nikdy neprihorela, ak som na nu uplne nezabudla (rofl). Najlepsie je, ze ju vobec netreba miesat a davat na nu neustale pozor, staci si nastavit budik na cca hodinu (y)

Ryzu som umyla a capla do mlieka, a sup s nou do vyhriatej truby/rury. Ruru som stisila na minimum a nastavila budika na hodinku. Po hodke som kasu skontrolovala. Nebolo rozvaena podla mojho gusta. Tak som doliala este mlieko, a nechala cca pol hodku este takto dusit v rure pod pokrievkov. Vysledok bol zenialniiii (hug).
Matkovi som do kase dala medik a postruhanu hrusku, a ja som si dala s cukrom a skoricou. Mnam zajtra si to opat zopakujem :-*

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama