reklama

Ľudový liek na zapálené hrdlo a prieduškový sirup

Pridal/a lia6 dňa 29. 12. 2009 - 17:22 - Recepty lia6
obrázok k receptu

reklama

Nevedela som, kam to hodiť...keďže sú teraz zimné mesiace, tak snáď niekto využije...ten sirup som ešte nerobila (zatiaľ nám vždy zabrali zábaly z kačacej a husacej masti), ale moja prastarká takto liečila svoje deti a pravnúčatá, medzi nimi, aj moju mamu

Ingrediencie
500 gramov smrekové ihličie mladé
1 kilogram cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

PRIEDUŠKOVÝ SIRUP: veľkú 4L nádobu(najlepšie sklenenú), 1kg kr.cukru, smrekové ihličie-prispôsobiť podľa potreby...najskôr ihličie prepláchneme v čistej vode.

Do nádoby vkladáme za hrsť cukru a potom hrsť ihličia. Takto striedame až do vrchu nádoby-neviem posúdiť, či tá nádoba nie je veľká na to, keďže som to ešte nerobila, ale treba prispôsobiť...myslím, že nemusí byť toho toľko a tak potom môžme dať aj menšiu nádobu a menej ingrediencií...tam ide o ten postup.

Nádobu pevne uzavrieme, necháme stáť na slnku 7-10 dní a každý deň zmes premiešame-ale nezabudneme potom uzavrieť! Po 7-10 dňoch precedíme a vytlačíme sirup-najlepšie cez látkovú plienku, nepoužitú:-P

Naplníme do uzatvárateľnej fľaše a uskladňujeme v chladničke. Je ideálnym pomocníkom na liečbu všetkých druhov ochorení dýchacích ciest, kašľa, bronchitídy a prechladnutia...

DÁVKOVANIE: 1-2PL denne pred jedlom, buď samostatne, alebo zriedený v čaji, či vode(sun)

ZAPÁLENÉ HRDLO:

pite, alebo kloktajte čo najčastejšie po malých dúškoch z nápoja, ktorý si pripravíte rozpustením jednej kávovej lyžičky jedlej sódy bikarbóny v 1dl vody. Najskôr užívajte raz za hodinu, neskôr menej často. Ak začnete hneď, pri prvých príznakoch škriabania v hrdle, tak do 24 hodín by malo byť po problémoch...niekedy pomôže aj keď užijete prvé tri, štyri dávky...ešte by som rada odporučila-pokiaľ má niekto problémy s trávením(ja osobne mám málo žalúdočnej kyseliny), tak by bolo vhodné len kloktať-mám vyskúšané, nerobí to dobrotu(

 

Výnos
20 Porcie
Celkový čas
20 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

akalenkak67, St, 30. 12. 2009 - 20:05

Skusim,len musím najsť dobrovolníka na ihličie.Po dlhých rokoch sa ma chytila potvora choroba.Hrdlo spuchnute,z očí tečie.A to som si konečne od noveho roku našla pracu.Musím stihnuť sa vystrabiť.Po 20 rokoch chora,prave,ked musím byť fit.

enariel, Št, 31. 12. 2009 - 17:36

(flower) enariel
tak tomu sa hovorí smola ;-(
ale držím palčeky, nech sa rýchlo uzdravíš a nová práca nech Ťa skutočne napĺňa (sun)

(flower) ...a v novom roku nech sa Vám všetkým splní to, čo iným želáte...PF 2010

alexa35, Pi, 01. 01. 2010 - 20:20

Lia6-my na priedušky používam klasický recept mojej babky, mamky-cibuľku nadrobno, lyžičku-dve medu, pustí šťavu a toto aj 5-6x denne za kávovú lyžičku. Smrdká, ale pôsobí(sun)

dzermil, Pi, 01. 01. 2010 - 20:30

My cibuľu a cukor. A funguje zaručene.(sun)

lia6, Pi, 01. 01. 2010 - 21:52

Cibuľový poznám aj ja a je ozaj skvelý...i keď zapácha...len som chcela, keby náhodou niekto cibulu nemusel...moja kolegyňa nedáva ani do varenie:-O (ja si jedlo bez cibule neviem ani predstaviť;-) )-je jej z cibule na blytí(sun)

Evka1223, Ut, 25. 10. 2011 - 11:44

Je to tu už dlhšie ale prečítala som si až teraz a s dovolením doplním - veď ide čas angín, viróz a iných pliag.
Ja poznám kloktanie jedlou soľou. Obyčajná kuchynská soľ s obsahom jódu - teda tzv. jodidovaná sa rozpustí v 1 dcl vlažnej vody a kloktá sa. Jód pôsobí dezinfekčne a ničí baktérie v hrdle.
V sóde bicarbóne nie je nič, čo dezinfikuje ale je tam látka, čo znižuje kyslosť. V kyslom prostredí sa dobre darí baktériám. Treba kloktať preto často, aby zabralo.
Soľou stačí 3x denne alebo 2x (ráno a večer ako prevenciu).
Kto má alergiu na jód tak opatrne....

P.S.Soľ s obsahom fluóru pri hrdle nie...ten pôsobí na pevnosť kostí a zubov. Treba čítať čo je na sáčku aký prvok uvedený.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama