reklama

strava mamy pri dojčení

miki-mama007 , 01. 04. 2009 - 14:56

reklama

Dievčatá,
opäť potrebujem poradiť. malý (má 6 týždnov a je plne kojený)má zápchu, teda prestal mi kakať a každé dva dni má záchvaty bolesti - trvá to od piatku, pričom v piatok ráno sa pekne vykakal a odvtedy nič. V nedelu sme mali záchvať bolesti, tak som mu dala rektálnu tyčinku do ritulky a vypustila som z neho hovienka.Tak bolo zase dobre. No ale do utorka zase nekakal a zase boli bolesti, tak som mu zase dala rektálnu a zase bolo dobre. Dokonca som mu včera - teda v utorok dala aj Espumisan L kvapky - pekne prdkal ale nekakal. Dnes som bola na poradni, kde mi pediatrička povedala, že to je mojou stravou ??? pritom na toto si dávam veľký pozor !!! tak sa ma opýtala, že čo som jedla - tak mi zakázala jesť nielen tie klasické zapekacie veci, ale dokonca aj ryžu, cestoviny, čokoládové jogurty... tak teda čo nakoniec môžem jesť??? zostali len zemiaky, biele mäsko... poradíte mi, akú stravu mám mať, aby malý už nemal také bolesti a problémy s kakaníM???


reklama


reklama

Mortisa24, St, 01. 04. 2009 - 15:37

ahojky...nepapaj korenene, stiplave a moc presolene jedla, ani strukoviny...ostatne mozes kludne papat...aj ryzu, cestoviny a aj jogurty kludne papaj, netreba to prehanat...a citrusove ovocie s mierou...:-)

miki-mama007, St, 01. 04. 2009 - 16:02

Ahoj Mortisa24,
to som aj robila, ale dnes mi povedala doktorka na poradni, aby som nejedla ani ryžu ani cestoviny, že to malého zapeká... tak som trošku mimo ...

Ajrin, St, 01. 04. 2009 - 22:36

ahojky chlapci sa zapekaju casto ale tu rektalnu trubicku nepouzivaj pricasto lebo si na to zvykne a nebude chciet sam kakat stalo sa to mojej znamej skus feniklovy cajik potom krem na brusko pupik a vraj pomaha ked sa babetku masiruje prstom s olejom konecnik.Vyskusaj to a naozaj pozor na strukoviny ale myslim ze trochu ryze a jogurt nie su skodlive.Na nazory lekara pozor moja mala mala vyrazky tak my zakazala jest vsetko a nakoniec som zistila ze vyrazky mala s teploty po ockovani hlavne ze som tyzden skoro nic nejedla neboj ono sa to upravi casom ale je dobre aj cvicit s nozickami.

Mortisa24, St, 01. 04. 2009 - 16:11

ale moja, moja mamina je detska zdravotna sestra tak viem co hovorim, ta ryza a cestoviny mozu zapekat maximalne tak teba, nie maleho, ved predsa nepapas kazdy den to iste, ide o to ze zo stravy ktoru ty spapas sa v mliecku rozkladaju rozne ziviny a to sa predsa neda frcat iba na zemiakoch...a nezvykaj maleho casto na tie rektalne rurky lebo sa potom uz bez toho nebude vediet sam vykakat, kojene deti nemusia mat kazdy den stolicu, 6 tyzdnove babatko je este velmi malinke, musi si na vsetko zvyknut...co takto skusit malemu davat na lyzicke trochu cajika na podporu travenia? alebo ak nechces, tak skus ty zacat pit nejake specialne cajiky, tie latky potom prejdu do mliecka...:-)

Adinka, St, 01. 04. 2009 - 16:24

Ahoj, myslím že by bolo lepšie, keby si vyskúšala ako doplnok stravy nejaký Lactobacilus alebo podobne, keby nezaberalo - v jednom letáku z pôrodnice som dokonca videla takéto doplnky aj pre novorodencov, ak napríklad šli von cisárskym, majú horšiu črevnú mikroflóru ... Našťastie to na našej Margarétke nevidno ..a to už jem skoro všetko, len sa mi občas vyhádže (blush) ... Dávala som si ale prvé týždne také tabletky z kozieho mlieka a tiež s baktériami .. ma z toho nemocničného železa totiž tak zapekalo až hrôza. Takže skôr kvôli mne to bolo, ale teda možno aj malej pomohlo.
Ak budeš chcieť, pohrabem sa v tom kufríku z pôrodnice a pozriem ti názov tých doplnkov pre kojencov ...

Adinka, St, 01. 04. 2009 - 16:26

- a samozrejme masáže bruška pravidelne ... najlepšie feniklovým olejčekom... (sun)

ramzesa, St, 01. 04. 2009 - 16:53

U kojených detí je normálne, že nekakajú pár dní. Moji tiež tak ako bábatká a bolo to OK. Určite je to z kakania? Nemôže to byť niečo iné? A s tým jedením, ja som jedla všetko, len kakao a čokoláda a citrusy, korenené jedlá som sa snažila nejesť ajkeď nie vždy sa podarilo. Vysipávali sa z toho. Mne do pôrodnice priniesla rodina kilo nektariniek, alebo kilo broskýň, samé mňamky ovocia a zeleninu a keď mi bola malinká nervózna tak spolubývajúca hneĎ na mňa, že také jesť nemôžem a podobné veci. Ale sama sestrička mi povedala, že to detičky mávajú také svoje dni alebo hodinky. Ja som fakt jedla všetkú zeleninu a ovocie z ktorej sa mi nevysipali a nemali s tým žiadne problémy a kojila som dosť dlho oboch. A čo sa týka tých mamičiek, tak mám taký postreh, že tie čo pomaly vyradili všetko z jedálnička, hlavne zeleninu a ovocie=vitamíny, tak skončili s kojením skoro , niektoré kojili iba pár týždňov. Dokonca niektoré nepili ani mlieko, vraj sa to nesmie. Ja som ho pila na litre, doteraz mi to ostalo :-P . Takže si myslím,že treba jesť všetko s mierou a pozorovať po akom jedle sa ako dieťatko správa.

miki-mama007, St, 01. 04. 2009 - 18:26

Adinka, budem povdačná, ked mi napíšeš, ako sa volali :) Ramzesa, ja ovocie vôbec nejem.. max. banany, prípadne jablka, ale tie len ako jablkový kompot - no a ešte broskynový kompot, to je všetko... no a čo sa týka zeleniny, tak to si dám max. brokolicu - aj to zapekanú so syrom, alebo na vode uvarenú.. inak nič... snažím sa len vločky, piškoty, predsnidavky, jogurty, bielu kávu, čaj na podporu kojenia, fenyklový čaj, no a na večru toasty s džemom... čo sa týka obedov, tak to len biele mäsko, príp. palacinky... no a túto sobotu som mala napr. ryžový nákyp - na čo mi povedala doktorka, že to malého zapieklo... tak už teraz fakticky neviem!!! pred dvoma týždnami sme boli 4 dni v nemocnici -malý grckal prúdom - tak som sa bála, že to je REFLUX, ale iba za 15 min papania zjedol dvojnásobnú dávku - ale robili mu RTG, sono, 5 x brali krvičku - výsledky negatívne... takže by mal byť ok, čo sa týka toho kakania, tak neviem??

ramzesa, St, 01. 04. 2009 - 20:59

miki-mama007- ja potom netuším, ale ja som sa veľmi neriadila tým, že čo by som mala a čo by som nemala jesť. Jedla som podľa chuti a jedine tie potraviny, ktoré som vedela, že sa mi z nich vysipú som sa snažila obmedziť. Podľa mňa zelenina a ovocie sú dôležité, majú veľa vitamínov a tak a tie potrebuješ aj Ty. Možno by pomohlo nejesť šupky, neviem. Príde mi to divné, že dieťatko môže mať zápchu z mlieka hmm. Možno tak kŕče z niečoho, čo mu v tej strave nesadne. Ale tá ryža,čo Ti vravela Dr.,hmmm.A tú kávu piješ aj s kofeínom alebo tú špeciálnu. Lebo ja pijem kofeínovú kávu niekedy len čisto s mliekom a účinkuje to na mňa asi rovnako a možno bol malý unavený a nevedel kvôli nej zaspať. No už tu filozofujem :-P .

mimuscha, St, 01. 04. 2009 - 18:45

ja dávam malému probiotiká Infants Dophilus,tiež mal problémy s kakaním a celkom dobre mu to pomáha....

hesu, Št, 02. 04. 2009 - 08:42

ahoj mimi-mama007
ak ti možem poradiť ja jem hlavne vyvar a moja mala ma 4 tyždne a s kakanim nemame žiadny problem naštastie,podla mna by si mala vynechat tie banány a jest varenu mrkvu,petržlen...a nie len suchu stravu možno by mu aj to pomohlo,no neviem(sun)

miki-mama007, Št, 02. 04. 2009 - 09:21

Baby, a ten infants dophilus môžem dávať malému ked má len 6 týždnov???

mimuscha, Št, 02. 04. 2009 - 11:03

to je pre miminká-ja som to začala dávať malému ked mal asi 10 týždnov-odporučila mi to magistra v lekárni.Tam ti určite poradia

bobetka, Št, 02. 04. 2009 - 11:38

ahoj mamička! Práve včera sme mali doma túto tému, moja známa má teraz 4týždňové bábetko.Stravuje sa veľmi zdravo-vynecháva vyprážané, papá prívarky,veľa mliečnych produktov,polievky,nič čo nadúva a fenyklový čaj pije ona, aby sa to dostalo do mliečka-a samozrejme kmínovú polievku.Bábetko je kľudné, zdravé a pri vetroch sa usmieva:-D
..nezanedbateľná vec-maminka schudla 17kg a cíti sa vynikajúco(flower) Posielam Posielam tebe aj tvojmu bábetku krásny slnečný deň(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

(tak by som si zakočíkovala , ale deti mi už vyrástli kočík pred 16rokmi(giggle) (giggle) )

hesu, Št, 02. 04. 2009 - 18:10

mamičky,aké mliečne výrobky papáte lebo odkedy kojím tak ma začal bolieť zub doteraz som nemala žiadne problémy so zubami iba teraz,ja si dávam denne jeden biely jogurt a dva deci mlieka tak mi povedala Dr.ked som bola v poradni a že nič iné nemôžem.
A čo si myslíte o sýtených vodách môžu sa piť počas kojenia alebo radšej ich vynechať (flower)

miki-mama007, Št, 02. 04. 2009 - 18:43

milá hesu,
v žiadnom prípade sa pri kojení nemôžu sýtené vody... ja pijem len dojčenskú vodu LUCKA, prípadne čaj pre podporu tvorby materského mlieka a feniklový čaj. prečo ti dr. poradila, že viac ako dva decy mlieka nemôžeš denne vypiť? a len jeden jogurt??? ved práve mliečne výrobky sú vraj najlepšie !!! ???

hesu, Pi, 03. 04. 2009 - 09:16

miki-mama007,dr. povedala že ak budem piť veľa mlieka že mala bude mať brušnú koliku myslím že je to jedno lebo nepijem veľa mlieka a malá mi už tretí deň veľa plače asi ju bolí bruško som z toho veľmi,veľmi smutná ;-( a čo sa týka jogurtov tak hovorila že v žiadnom prípade nie ovocné len biely a len jeden no neviem prečo:-O
ja ešte pijem Gravimilk neviem aký máte na to názor vraj podporuje tvorbu mlieka
ďakujem za radu tie sýtené vody radšej vynechám

miki-mama007, Pi, 03. 04. 2009 - 09:51

hesu, tak teda aj ja budem jedávať len jeden jogurt, ale biely mi nechutí, ja si kupujem čokoladove, tak neviem, že či ho nezapeká aj z toho ??? no a pijem ešte acidko - vanilkové, to je vraj tiež dobre...

hesu, Pi, 03. 04. 2009 - 11:10

miki-mama007,čokoladové jogurty :-O to sa veľmi čudujem lebo mne povedali v nemocnici že nič čokoladove nesmiem,velmi mam chut na čokoladu ale radšej si ju odopriem,možno ho zapeká chudáčika aj z toho jogurtu,ale zase ja nejem čokoladu a moja mala ma problem s bruškom nezapeka ju kaka kazdy deň aj viac krat a predsa ju boli bruško,tak neviem
a ja zas skusim to acidko vanilkove uvidime
a čo hovoriš na ten gravimilk počula si o tom niečo...či je naozaj dobrý alebo nie...či fakt pôsobi na tvorbu mlieka ja ho pijem zatial len treti deň tak som zvedava ako to bude pôsobit na mna,vraj je to dobre no uvidime...

hesu, Pi, 03. 04. 2009 - 11:13

mamičky čo hovorite na pitie piva počas kojenia ma to zmysel,pôsobí to na tvorbu mlieka alebo je to len vymysel(beer)

miki-mama007, Pi, 03. 04. 2009 - 19:18

Hesu, o gravimilku neviem nič... kde sa to dá kúpiť ? v lekárni?? ja zase teda prestanem jesť čokoládové jogurty :) ozaj, a čo poviete na to, že ma dnes poriadne prehnalo, myslíte si, že bude malého bolieť bruško??

mimuscha, Pi, 03. 04. 2009 - 20:49

babulky,ked kojíte tak čokoládu môžete ale s mierou.nie celú tabličku-len kúsok,jogurty som jedla kolko som chcela,ale nie jahodové,ani jahod. marmeládu nesmiete a tiež tropické ovocie a oriešky.z toho sa detičky vysypávajú....

hesu, Pi, 03. 04. 2009 - 21:51

miki-mama007,ten gravimilk som si ja kúpila v lekárni a vieš čo je zaujímavé že ho majú s čokoládovou príchuťou aj s vanilkovou ja pijem čokoládový som zvedavá na výsledok
podla mna to že teba prehnalo nebude mať žiadny vplyv na malého lebo aj ja som mala taký problém a malú to nijako neovplyvnilo,ale ja som to mala len jeden večer,pozor lebo moja kamoška mala dlhodobo hnačku a dr.jej povedala že nech prestane radšej kojiť,tak neviem ale dúfam že ty taký problém nebudeš mať že to bola len jednorázovka:-)
vraj sa dá kúpiť nejaká mastička v lekárni na masírovanie bruška pre malé detičky,ktoré bolia brušká neviete niečo o tom

miki-mama007, So, 04. 04. 2009 - 07:46

hesu,
my tú mastičku doma máme - volá sa Pupik a masírujem ho 3x denne - ale len ked má prázdne bruško :)malému sa to celkom páči-zatiaľ som nespozorovala, že by sa po tom vykakal, ale možno to časom príde... my pravidelne pred tým masírovaním cvičíme s nožičkami - aby sa pohli črievka... a minule, ked už bol veľmi mrzutý, tak som mu dala ESPUMISAN L -lekárka mi povedala, že je to OK, a tak krásne si poprdkával celý den :)
tá preháňačka bola jednorázovka - naštastie :) tak teda aj ja skočím do tej lekárne - kúpiť ten gravimilk -- a ako to chutí??

miki-mama007, So, 04. 04. 2009 - 07:47

mimuscha,
ja jedávam jahodový džem, tak neviem, či robím dobre? asi ho teda vysadím..

hesu, So, 04. 04. 2009 - 09:17

ahoj miki-mama007,ja mojej malej dávam ESPUMISAN L pravidelne po každom jedení,ale že by to bolo nejaké super ani by som nepovedala alebo aspon u nás to možno nezaberá
ten krémik si aj ja pôjdem kúpiť a vyskúšame ho,ďakujem
ten gravimilk majú vanilkový aj čokoládový ja pijem čokoládový ja moc nie som na vanilku,stojí okolo 5 Eur
aj ja som jedla jahodový džem moja malá na to nijako nereagovala tak neviem
kamoška mi poslala nejaké prospekty ako cvičiť s malými tak keď to vyčítam tak ti napíšem niečo nové čo sa dozviem

mimuscha, So, 04. 04. 2009 - 21:03

miki-mama jahody sú vysoko alergénne pre detičky.ja som si pri kojený dala koláčik-malý s jahod džemom a malý bol 3 dni vysypaný.radšej by si nemala.a tiež majonézové jedlá,ale to vám určite povedali...

daniela85, Pi, 01. 04. 2011 - 22:34

ahoj.a ja jedavam jahody a nic.a nechapem preco potom vyrabaju jahod.presnidavky.ale je mozne ze mame stastie s malou a mozem zjest vsetko a nic jej nie je.Klopem si. :)

miki-mama007, Ne, 05. 04. 2009 - 07:08

ahoj hesu,
ja s malým pravidelne cvičím - ale len ked sme pred kojením- ked má prázdne bruško - tak mu pritláčam skrčené nožičky k brušku - ako keby robil drepy, raz jednu, raz druhú a nakoniec obidve. dovčera sa mi to nezdalo nijako, že by to pomáhalo, ale včera ked sme tak večer cvičili, tak malý tak poprdkával až si pri každom prdíku aj trošku kakol :)
mimuscha, tak ja neviem, ale ked som ho jedla pravidelne a malý nebol vyhádzaný, tak sa už asi nevyhádže, či ešte sa môže???

hesu, Ne, 05. 04. 2009 - 09:35

ahoj miki-mama007
malého môžeš aj masírovať a to tak že pod pupkom mu robíš také pohyby akoby si zametala metličkou z ľava do prava masíruje sa väčšinou medzi dvoma kojeniami keď je malý napapaný ale už pretrávil to čo spapal
potom mu nožičky chytíš a skrčíš v kolienkach a súčasne robíš tie pohyby ako by si zametala,robí to dobre brušku
neviem ako to bude pôsobiť na tvojho malého dúfam že dobre a pomôže vám to
mamičky,vraj sa má jesť veľa brokolice že obsahuje vápnik a piť activia bez príchute,no neviem vyskúšam to
píšete že cestoviny a ryža sa nemajú papať a mne dr. povedala že to môžem v pohode tak neviem
mamičky,vy čo vlastne jete

barborkaa, Ne, 05. 04. 2009 - 11:30

Ahoj miki-mama,
ja som mala s malou presne tento problem s tym ze mne prestala kakat tak ked mala 2 mesiace aj kusok. skusala som vsetko mozne aj nemozne(cviky, masaze maste no vsetko), bala som sa cokolvek uz sama zjest, uz aj na vodu som pozerala s nedoverou. malinka mala krce bolesti bruska, a kakanie sme mali za mesiac tak 3-4 krat. no hroza. najprv mi tiez pomahala len rurka do ritky, aj ked som vedela ze to nie je moc dobre, musela som jej nejako pomoct, ten plac bol taky bolavy:(. Potom som skusila jeden sirup co mi odporucili. Vola sa Lactacon a mozu to vraj babatka od 1 mesiaca tusim. je to napisane v navode aj v lekarni povedali ze je to lespie ako cipok. dala som jej este mensiu davku ako v navode (bala som sa) a malinka mi po troch dnoch kakala. potom zasa ale nic. tak zase som jej dva dni sirup davala a zase kakala. takto sa to aspon postupne dalo. Mne odporucili jest viac vlakniny, tak som si nakupila musli a rozne vlocky a jedla som na ranajky aj na veceru s mliekom (mozes aj sojove vraj je lespie pri kojeni, ale chutovo nic moc pre mna). po tych vlockach som mala pocit ze sa to zacalo zlepsovat tiez. no a potom ked mala mala 3 a pol mesiaca doktorka povedala nech skusime cistu mrkvovu stavu (domaca mrkva doma odstavnena) a to som jej dala tak 20ml vypila a do 10 min pokakana ale teda komplet vsade to bolo(rofl) . potom som jej to dala aj druhy a dalsi den a kakanie mame odvtedy kazdy den (clap). Vy ste ale este asi moc malicky na stavu, my sme mohli lebo sme mali uz skoro 4 mesiace.
ved sa skus este porozpravat s doktorkou ci nahodou v takom akutnom stave trosicku tej stavy by mohla (aj ked to ste este asi moc malicky) alebo pripadne skus ten sirup.
nam to pomohlo velmi.drzim palce, uplne chapem ako sa trapite. dufam ze to skoro prejde. pekny den

Darinocka, Ne, 05. 04. 2009 - 13:28

Hesu,s nožičkami skús cvičiť tak,že budeš prikladať ľavé kolienko ku pravému laktíku a opačne.Ale jemne,len koľko sa dá bez námahy.Bábätko má krátke končatiny,takže to spojiť nejde.Bruško masíruj v smere hodinových ručičiek okolo pupčeka.Tiež jemnúčko.
Starý,dobrý recept na tvorbu mlieka je zapražená polievka.Navar si väčšie množstvo a popíjaj počas celého dňa.Kedysi v pôrodniciach bola v hrnčekoch stále poruke.Denne som vypila 2 litre mlieka.Často som si varila vtáčie mlieko.Z toho je vraj sladké mliečko.Miška som kojila som do 2O mesiacov a mal len 9 mesiacov,keď som musela do roboty.Tie ochutené jogurty by som vynechala,radšej si kúp kvalitný smotanový a vylepši si ho z domácich zdrojov.Ochutený kupovaný je samá chémia.Na pivko zabudni, vieš,že obsahuje alkohol.Predsa nechceš vedome ohlupovať vlastné dieťatko!
K Tvojim zúbkam-kúp si zubnú pastu elmex.Pokiaľ je kaz len v počiatku,sklovina sa môže ešte vytvrdiť a zub prestane bolieť.Treba si zuby čistiť aj 5x denne a raz týždenne použiť gel rovnakej značky.Mám to vyskúšané na sebe.
Tak sa držte,maminky!(y) Veľa zdravia,lásky a radosti z detičiek!(hug) (hug) (hug) (heart) (heart) (heart) (flower) (flower) (flower) (sun) (sun) (sun)

miki-mama007, Ne, 05. 04. 2009 - 19:11

Darinocka,
idem sa Ťa opýtať, ako sa varí vtáčie mlieko ?

Darinocka, Po, 06. 04. 2009 - 15:43

Ahoj miki-mama007(flower)
Potrebuješ 1l mlieka,6 vajec,6 PL kryštálového cukru,1 vanilkový cukor,1 PL hladkej múky alebo maizeny alebo Zlatého klasu,štipku soli
Asi 0,8 dl mlieka dáš prevariť s vanilkovým cukrom.Najlepšie v dvojplášťovom hrnci na mlieko,alebo dáš hrniec s mliekom do väčšieho hrnca s vodou a tak preváraš.(Mlieko rado prihára.)Rozdelíš si vajíčka na bielky a žĺtka.Z bielkov a štipky soli vyšľaháš tuhý sneh a zašľaháš doň 1 PL cukru.Z vyšľahaného snehu polievkovou lyžicou naberáš halušky a dávaš ich do vriaceho mlieka.Obváraš ich asi 1 minútu z každej strany.Halušky vyberieš dierkovanou naberačkou do misky a mlieko odstavíš z ohňa.Žĺtka s 5 PL cukru vymiešaš do penista.Túto hmotu zmiešaš so zostávajúcim mliekom(0,2 dl)a s 1 PL hladkej múky alebo maizeny.(Múka alebo škrob,či klas
nemusia byť, slúžia na zahustenie.)Toto za stáleho miešania vleješ do mlieka.
Žĺtkové mlieko rozdelíš do misiek,navrch podelíš halušky a podávaš.Vynikajúce je vychladené.Na spodok misky či pohára môžeš dať aj scedený višňový alebo čerešńový kompót.Vrch posypať čokoládou alebo škoricou a k tomu piškótky.(clap) (Idem si to uvariť,už nevydržím!:-P )Tak dobrú chuť mamke aj dieťatku!(y) (y) (sun) (sun) (hug) (hug) (hug)

hesu, Po, 06. 04. 2009 - 06:24

ahoj Darinocka,ďakujem za rady,ale keď pijem veľa mlieka mojej malej to nerobí dobre uz som zistila že aj z toho ju bolí bruško tak mlieko musím vynechať.Tie smotanové jogurty myslíš vylepšiť domácimi lekvárikmi?
zubnú pastu používam kvalitnú a ten elmex gél mám aj ho používam, to je pravda že nie pravidelne ale asi budem musieť začať s pravidelnosťou

Darinocka, Po, 06. 04. 2009 - 15:58

Ahoj hesu!(sun) Presne si uhádla - domáce lekváriky alebo ovocie.O nich vieš na betón,čím boli konzervované.Do jogurtu si môžeš dať aj tvaroh alebo puding,nastrúhať trošku čokolády alebo škorice,či kakaa.Mám ho rada aj s medom,len ten je tiež alergén.Mohla by si skúsiť aj strúhané jabĺčko,ovsenné vločky,hrozienka.To by prospelo aj Tebe na pleť,vlasy a (giggle) ...

hesu, Po, 06. 04. 2009 - 17:00

ďakujem Darinocka určite to vyskúšam(sun)

miki-mama007, Po, 06. 04. 2009 - 19:30

dakujem darinočka,
vyskúšam to uvariť si :)
musím sa pochváliť, začala som každé ráno papať na ranajky kašu z ovsenných vločiek (obyč. vločky dám do vody trošku vanilkového cukru a varím, kým nie je z toho kaša), no a dnes malý ráno hodil takú kakanicu, že si prekakal plienočku, dokonca mu to vybehlo až na chrbátik a prekakal body, dupačky a zostalo to až na postielke :)

miki-mama007, Ut, 07. 04. 2009 - 07:49

dievčatá (sun) ,
včera som poslala manžela kúpiť ten gravimilk do lekárne (y) ... rozrába sa s 30-40 stupnovou vodou - ako to robíte ???:-O prevaríte si vodu a potom riedite so studenou??? a ešte jedna otázka, čo hovoríte na škoricu?? :-O robím si na ranajky kašu z ovsených vločiek - dávam si tam trošku vanilkového cukru, ale rada by som zmenila príchuť - môžem si tam dať škoricový cukor???(clap)
vdaka za vaše rady

Darinocka, Ut, 07. 04. 2009 - 08:32

Dočítala som sa,že škorica znižuje v krvi hladinu cukru ako aj cholesterol.Nemala by škodiť.
Ovsenné vločky si večer zalejem vodou (zarovno s vločkami) a ráno dochutím.Stačí už len zobrať lyžičku a ideš!(giggle) Môžeš si ich aj na sucho opražiť (do ružova)na panvici,vtedy chutia po orieškoch a potom zaliať,alebo najprv cez sitko dobre premyť.Bude je v nich menej škrobu a zrejme nepôsobia tak silno na črievka.:-D

miki-mama007, Ut, 07. 04. 2009 - 08:40

vdaka darinočka a ty ich vôbec nepreváraš? to ich zaleješ večer, do rána napučia a potom to rovno papaš???(blush)

Darinocka, Ut, 07. 04. 2009 - 12:28

Áno miki-mamka007,sú to najrýchlejšie raňajky.Voda z vodovodu.:-P Vločky môžeš zaliať večer aj mliekom,čajom,jogurtom.Ráno dáš suroviny podľa chuti a papkáš.Každé ráno môžeš mať iné!(y)
Vtáčie mlieko urob trebárs z polovičnej dávky a svojej polovičke ho vylepši kvapkou koňaku alebo
rumíku.Všetci si prídete na svoje.:-D

hesu, Ut, 07. 04. 2009 - 12:49

ahoj miki-mama007,ja si ten gravimilk robím tak že dám zovrieť do kanvice 230ml vody a zalejem v šálke,keď to vychladne dávam to do chladničky a pijem to ráno a večer ako chladený nápoj mne to tak chutí,ale môže sa to piť aj teplé,inak nemeriam teplotu vody či je 30-40stupňová,myslím že to nieje také dôležité,tak nazdravie(rofl)

noellia, St, 11. 11. 2009 - 12:33

ahojte baby a chcem sa spytat novorodenecky cajik existuje? dava sa malickemu?

eva m, St, 11. 11. 2009 - 16:19

pokial je dieta dojcene, NEPOTREBUJE ziaden cajik. Eva (sun)

maminkaa19, St, 20. 01. 2010 - 16:42

ahojte ohli by ste mi prosim pomoct? mam mesacnu dcerku, odkedy sme doma z porodnice, stale ju boli brusko, a ma zastavene vetry, ja uz neviem co mam jest, skoro nic nejem lebo sa bojim cokolvek zjest. denno denne mi place ako by ju rezali, doktorka mi len radi aby som to vydrzala s nervami a skusala, lenze ja sa uz nevladzem pozerat na to ako sa moja malicka trapi a place od bolesti. nemozem mliecne, ziadne ovocie, zo zeleniny len mrkvu...co mam skusit?:-( ;-(

Adinka, Št, 21. 01. 2010 - 18:55

Ahoj, askúsila si detské masáže s olejčekom a nejaké probiotiká, pre kojencov sú dostať ...
Môžes kuroacie múso a cestoviny, skús bezvješné .. ešte tinapíše len malá sa zobudila .. idú nám zuby ...
pa
Adina

maminkaa19, Pi, 22. 01. 2010 - 10:19

ahoj, ano mame probiotika INFANTS DOPHILUS, tiez kvapky ESPUMISAN, a masticku PUPIK ale volako nic s toho nepomaha, uz sa bojim aby to nebolo nieco ine, nechhce sa mi verit ze nic s toho nepomaha, trva to uz tri tyzdne a doktorka mi stale vravi len pevne nervy a skusat jedla:-( ...a vela stastia pri zubkoch, nech vijdu sokro von ...:-)

Adinka, Pi, 22. 01. 2010 - 12:47

No, lekárka má asi pravdu, ak teda nič nezistila iné, aj ju nadúva ? stolicu má dobrú ? uí nepoznám, ale zrejme tam budú tie látky ako levandula alebo fenikel na bruško. NIekomu takto zabralo denné nosenie v šatke, neskúšala si ? Prípadne či sa nenakojí malá veľa predného mlieka, ktoré obsahuje látky, ktoré môžu nadúvať. Alebo v začatí kojenia i ti netečie mliečko príliš rýchlo, ak by sa nahltala vzduchu ... Ináč neviem. Ešte môžeš zemiaky na rôzne spôsoby ...naozaj asi len skúšať. Jablko bez šupky, najlepšie asi varené, banán ... Cícer nenadúva, ale pozor, v pomazánke môže byť cibuľa a koreniny, tie by mohli malej škodiť, tak si sama niečo z neho môžeš spraviť... DO troch mesiacov by to malo byť lepšie ...

maminkaa19, So, 23. 01. 2010 - 11:07

ano naduva ju, ako by mala zastavene vetry, stolicu ma dobru ale vacsinou ju ma len ked pouzijeme pupik. neskusala som nosenie, musim si zohnat satku alebo babyvak. neiem s tym kojenim, je pravda ze ked zacne papat, hlce ako by tyzden nejedla, asi sa aj vela nataha, lebo ked ju aj s flasky krmim tak vypije vsetko nech spravim akukolvek davku viac ci menej, je scohopna vipit aj dva deci naraz. dufam ze sa to upravi skor ako do troch mesiacov, ma len 5 tyzdnov a uz sa na to nemozem pozerat.

ja_hodka (bez overenia), Pi, 22. 01. 2010 - 13:20

Podla rady pediatricky by si teda co mala jest?...Moja skusenost: vela zeleniny, ovsene vlocky so sojovym mliekom a medom som jedavala kazde rano, na obed ryby, kuracinu, korenovu zeleninu na pare, brokolicu, vajicka, ovocie radsej susene a s mierou - slivky, marhule, ziadne zaprazkove polievky, ziadnu cokoladu, ziadne sladkosti, nic korenene...Pila som feniklovy caj denne, mandlove mlieko, pohankove a bulgurove kase, cous-cous so zeleninou. Olivovy olej. Nikdy sme nemali problem s bolestami bruska, ani s nekakanim. Drzim palce.

fidorka, Pi, 22. 01. 2010 - 13:34

(y) (y) presne tak,strava musí byť pestrá,nie však ťažko stráviteľná.Treba jesť veľa druhov jedál a nie sa obmedzovať.Ja som tiež pila veľa ovocných štiav,feniklový čaj a nikdy sme nemali tráviace problémy.

maminkaa19, So, 23. 01. 2010 - 11:13

podla pediatricky? ciste cestoviny, ryzu, ovsene vlocky zavarene vo vode, mrkvu petrzlen a por, nic mliecne, susene slivky, maso. aku zeleninu ved skoro s kazdej naduva, mozem tak mrkvu, petrzlen, por. tie ovsene vlocky jem ciste len ich dam na noc do vody, mlieko nemozem a medu sa bojim koli alergenu. ryby do seba nedostanem odkedy som robila s morskymi priserami, maso jem vela, vajcia len tri tyzdene ovocie len marhulovi kompot. a ten feniklovi caj. musim vyksusat aj to co si mi pisala potom dam vediet ako sme dopadli...

katka22, So, 13. 02. 2010 - 15:06

kocky ja mam doma 2 tyzdnovu dcerku a tiez neviem comu sa vyvarovat?napr co vajicka?ja mam rada ale asi nemozem ze?ony tiez nafuknu malicku?a co rezne fasirky a take jedla?

Ajkak, Št, 15. 04. 2010 - 10:34

Ako to tu takto čítam,tak skoro všetky maminy máme problém, čo vlastne jesť... ja som napríklad pri synovi taký problém nemala - on plakal prvé 3 mesiace veľa, ale len keď nemohol byť na mne "prisatý" :-). Keby mu nechám prsník dudlovať celý deň, tak by spinkal ... ale malú bruško bolieva, včera som po 5 týždňoch skúsila vypiť deci mlieka a malá mi celý deň nespinkala, ráno sa nemohla vykakať a potom prdela ako starý chlap :-). Našťastie nie sú to už také plače ako zo začiatku, len bola proste nepokojná celý deň, stále mrnčala a mňa až večer, keď spustila ďalšiu "paľbu" napadlo, že som ráno vypila deci mlieka ... ách jo. Inak, tiež len skúšame stále, čo jej robí zle, ale ono sa to niekedy fakt nedá ustriehnuť.

ducci, Št, 26. 05. 2011 - 13:54

no mojej malej ked sa nepodari vykakat len den, tak sa puci a boli ju brusko.. mne celkom pomohlo ju dat na vrusko.. trosku si popracovala, poprdkala a potom sa aj niekedy vykakala :)... neviem, jasne ze nejem strukoviny, ale keby som mala vysadit vsetky veci, co spominate, tak fakt uz asi nemozem jest vobec nic.. a potom budem nervozna a mala zo mna :))

avs.roy33, So, 25. 06. 2011 - 11:21

Zdravim Vas. Je tu niekto z Vas schopny napisat zoznam potravin a jedal, ktore mamicka MOZE a NEMOZE jest pocas kojenia?? Nepotrebujem ziadne ine pokecy okolo toho, pretoze z vasich prispevkov uz stracam orientaciu. Jednoducho TOTO ANO ------- TOTO NIE------. Dakujem Vam! :)

georgina, So, 25. 06. 2011 - 11:31

Prosím ťa, radšej si založ vlastný blog (na zelenej lište hore klikni na "Pridaj". Otvorí sa ti ponuka, z ktorej si vyberieš "Príspevok blogu." Klikneš a otvorí sa ti okno, kde už priamo píšeš svoj blog - nadpis, text, odošleš...). Ak sa totiž len "prilepíš" do cudzieho, a navyše dva roky starého blogu, moc odpovedí nedostaneš.

http://www.nanicmama.sk/co-je-s-tym-pocitacom/technicka-prirucka

mnnaaauuu, So, 25. 06. 2011 - 22:42

Záleží od dieťatka, naozja. neeexistuje žiadna vec, ktorú určite nemôžeš, a ktorú určite môžeš... môjmu bábatku napr. vadilo len mlieko, jem všetko zaradom a bez problémov.. už štyri mesaice...

pe, Št, 30. 06. 2011 - 23:34

presne tak, treba pomalicky vsetko skusat, nie je dobre, ked je dietatko akoby izolovane od niektorych jedal, ja som len proti alkoholu, udeninam, kapuste - to je vraj zakerak, uy som ju 9 mesiacov nejedla, bojim sa, co by to s malou urobilo... ale inak sa neobmedzujem, len keby som videla, ze nieco malej zle robi, ako napr. ovsene vlocky, tie ked som jedla, strasne ju bolelo brusko, tak som sa ich vzdala...

aleksandra, Ut, 26. 07. 2011 - 14:09

Ahojte,ked si citam tieto prispevky,neda mi nenapisat sem. Nezabudajte,ze kazde dieta je ine,takze sa neda jednoznacne napisat,co ktora mamicka moze zjest a nemoze. Pri synovi som jedla vsetko,dokonca som neodolala ani sosovicovemu privarku a nic mu nebolo a to sa hovori,ze chlapci su citlivejsi ako dievcata.Teraz ked mam dceru,zacinam si davat pozor na stravu :-( Obcas ju chytia krce az som z toho bezradna,pritom krasne kaka.
Takze len sledujem,co som zjedla...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama