reklama

Lepenice

Pridal/a lia6 dňa 29. 01. 2010 - 12:58 - Recepty lia6
Lepenice, Hlavné jedlá, recept, lia6

Lepenice | lia6


reklama

Výborná dobrotka, ideálne pre tých, ktorí majú radi zemiaky a kyslú kapustu. Nepíšem koľko čoho, robím od oka. Najprv uvádzam originálny recept mojej babky, ale nižšie napíšem, ako to robím ja.

Ingrediencie
  zemiak
  kyslá kapusta
2 kusov cibuľa
  trocha olej
  trocha rasca
  trocha soľ
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Recept mojej babky:

 Zemiaky očistíme a uvaríme do mäkka v slanej vode s rascou.

Kapustu scedíme, šťavu odložíme a kapustu nakrájame.

Jednu cibuľu nakrájame na drobno a osmahneme na lyžici masti. Pridáme nakrájanú kyslú kapustu, osolíme, pridáme rascu a podusíme do mäkka.

Uvarené zemiaky zlejeme a popučíme na kašu so šťavou z kyslej kapusty. Primiešame podusenú kapustu a necháme chvíľku prehriať.

Druhú cibuľu nakrájame na mesiačiky a osmahneme na lyžici masti.

Lepenice rozdelíme na taniere, omastíme na masti opečenou cibuľkou.

Moja verzia:

Osmahneme cibuľu, na tom opražíme nakrájanú kyslú kapustu, zalejeme šťavou z kyslej kapusty a podusíme do mäkka.

Do toho nakrájame na malé kúsky uvarené zemiaky, pridáme rascu a chvíľu dusíme. U nás musíme mať veľa cibule

Cibuľu nakrájanú na mesiačiky orestujeme na lyžici masti do tmava. Kto chce, aby nebola moc "rozmočená", tak ju môže najprv obaliť v múke a následne vysmážať.

Na tanier rozdelím lepenice, navrch dám opraženú cibuľku a posypem červenou mletou paprikou. Kto chce ozvláštniť chuť, tak si tam môže dať na kocky na krájanú a opraženú slaninu.

Ako príloha sa hodia kyslé uhorky, alebo zakysanka rozmiešaná s kyslou smotanou a štipkou soli. Kto má možnosť, môže si dopriať kyslú žinčicu.

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
35 minút
Čas prípravy
35 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

lia6, Pi, 29. 01. 2010 - 13:01

Ešte som zabola...soli si dá každý koľko chce...mne to stačí aj bez soli...kapusta je slaná dosť, ale napr.môj Tomáš si to solí hoonne:-P (sun)

lýdia k (bez overenia), Pi, 29. 01. 2010 - 13:23

tak toto som v živote nepočula(y) ale určite to skúsim(sun)

lia6, Pi, 29. 01. 2010 - 16:51

To je tzv.staré sedliacke jedlo, ale je to hamka, ňamka(sun)

Jajuška, Pi, 29. 01. 2010 - 13:44

U nás sa to volá Strašenina a robím to ako tvoja babka,ale ja dávam surovu kapustu a k tomu mlieko.Ak sa mi zvýši,na druhy den použijem aj ako prílohu k mäsu.

lia6, Pi, 29. 01. 2010 - 16:52

Strašenina? Zaujímavý názov a kde sa to takto volá?...ja predpokladám, že ten, čo mám ja, tak asi pochádza z CZ...babka bola z tade(sun)

Jajuška, Pi, 29. 01. 2010 - 16:59

no na východe sa to tak volá,neviem či všade,a to je s tým naším mäkkým"š"

lydusha (bez overenia), Pi, 29. 01. 2010 - 17:09

lia iiiiiiic niekam, ja som sa dala "na zdravy vikend" a ona mi taketo chute narobi:-D :-D :-D :-D

adus, Pi, 29. 01. 2010 - 19:24

lydush,

ale veď kyslá kapusta je nenormálne zdravá, to ti povie každý výživár - a že si k nej prihodíš pár kocôčok opraženej slaninky?? No Bóóóže!!!!!

lia6, Pi, 29. 01. 2010 - 19:30

Však hovorím, že to je zdravééé...ani toho oleja(masti)tam nejde veľa...lyžica na cibuľu s kyslou kapustou a druhá lyžica na osmahnutú (tmavú)cibuľu...naozaj tam viac netreba:-) (sun)

lia6, Pi, 29. 01. 2010 - 17:22

Nále, šak to je zdravéééééé...tu slaninku som tam len tak spomla...a masť, alebo olej môžeš nahradiť olivovým olejom...treba improvizúvať;-) (sun)

fidorka, Pi, 29. 01. 2010 - 17:26

Mňam,aj ja som dnes robila,ale tak ako aj tvoja babka,všetci sa zalizovali:-P Na to,že som to robila prvý krát,sa zadarilo,som na seba pyšná...až na to mlieko...bolo z krabice a nie od babky ;-)

lia6, Pi, 29. 01. 2010 - 19:31

Fidorka, dobrotka to je-máš pravdu(y) (sun)

akalenkak67, Pi, 16. 11. 2012 - 22:24

U nás sa to volá lepenica s kyslou kapustou.Máme to radi.Ale musí tam byť tá slaninka vždy.Moji mäsožravci bez toho nechcú. :-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama