reklama

Aky porod si vybrat?

novacka , 08. 02. 2010 - 20:31

reklama

Ahojte dievcata, prave som brazdila po internete s umyslom pozriet si videa porodov, pozrela som asi vsetky moznosti a normalne mi ostalo spatne z toho zdesenia, ze to takto :-O ? Mam prestudovane knizky, uz som aj pozrela nejake to video predtym, ale teraz sa to realne blizi a mne sa to zda taaaak straaaasneee. Najdostojnesia forma pre mna -ked teda budem egoista - sa mi zdala sekcia - cisarsky rez. Ziadne vytrcanie noh do neba, dve hlavy doktorov mezdi mojimi nohami, ziaden stres pre dietatko. Dievcata mate skusenosti so sekciou na vlastnu ziadost? Aj porod do vody ma odradil, povyzliekana vo vani, strach ci sa maly nezadusi...ja sa odteraz strasne bojim. Asi som tie videa nemala pozerat, je mi naozaj zle:-( Neviem ci len to co som videla je take, ale zda sa mi, ze urcita zenska dostojnost sa pri porode niekam vytraca, inak to asi nejde, ale ja som hanbliva aj ked ma doktor ma ist "pocuvat", patrim ku gynekologicke a pripadam si totalne trapne ked rozcapim nohy a ona ma prezera, no ja mam svoju dostojnost rada, ja to asi pzychicky nezvladnem(giggle)


reklama


reklama

loulou, Po, 08. 02. 2010 - 20:54

Prepac ale napada ma otazka: a ked doktor bude vidiet Tvoje vnutornosti, to bude dostojne?
Cisarsky porod nie je prirodzeny, rana sa hoji ovela dlhsie a je bolestivejsia, ja som tiez tehulka ale toto by som si dobrovolne nevybrala.

novacka, Po, 08. 02. 2010 - 20:57

Louolu videla si videa:-( :-( :-( ? Ten cisarsky aj s tymi vnutornostami sa mi zda najmenej strasny...

loulou, Po, 08. 02. 2010 - 21:05

nevidela. a ani nechcem. načo sa zbytočne stresovať? naštudované ich mám, ale vidieť to zrovna nemusím. Veď ani svoj vlastný nebudem vidieť (giggle) ale ak Ti môžem poradiť, nerieš to cisárskym rezom. Alebo sa aspoň poraď s gynekológom.

novacka, Po, 08. 02. 2010 - 21:08

A ako mas v plane rodit ty?

loulou, Po, 08. 02. 2010 - 21:16

ja vážne uvažujem nad červenou stoličkou. dieťatko ťahá zároveň gravitácia. Väčšina primitívnych národov tak privádza na svet deti, lebo to vraj ide rýchlejšie. Máme výhodu u nás v pôrodnici, že v prípade komplikácií ťa jednoducho presunú na "kozu". Pôrod do vody sa nepozdáva ani mne.

Veron, Po, 08. 02. 2010 - 21:58

ja som rodila cisarskym lebo som musela ale dobrovolne by som si to nevybrala ta bolest je horsia a aj hojenie je dlhsie a nemas babatko hned pri sebe navyse stale sa bojim ci nebude mat nasledky po narkoze a to ma uz tri roky stastisticky je tusim aj dokazane ze deti co sa rodia cisarskym maju ovela viac poruch spravania a pod. moja dcerka je nastastie zdrava ale poruchy ucenia prist mozu ja by som bola za normalny porod ved aj ked ides na cisarsky ides tam naha a vidi ta viac lekarov instrumentarov a neviem kto vsetko este a tak isto si musis lahnut na operacny stol a nohy ti uviazu hore takze bud rada ak budes rodit normalne v tej chvili ked ta bude vsetko boliet ti bude jedno kto ta vidi nahu a su to predsa lekari su na to zvyknuty co by som ja za to dala vidiet dcerku hned po narodeni nie az po 10 hodinach

svetlana (bez overenia), Po, 08. 02. 2010 - 22:00

prip. si este pogoogluj, co vsetko sa cisarskym rezom rozreze - ake svaly, ake mozu nastat problemy s necitlivostou spodnej casti brucha, vratane pevnosti tejto svalovej skupiny a pod. Prerezany sval, je prerezany sval :-|

ramzesa, Po, 08. 02. 2010 - 22:33

Na čo také pozeráš? :-O ... Ja som pri prvom ani šajnu nemala (giggle)... pôrod bol úplne v pohode... (inak trafila som ženu :-) )... druhý pôrod som už vedela, čo to obnáša, tak to bolo ešte lepšie :-)... tak som zvedavá, aký bude tretí, keď bude :-)... Fakt nečítaj a nestresuj sa, všetko bude ako má byť :-)-dobre...a určite prirodzene, na čo umelo? :-O ... a druhýkrát som tiež trafila ženu :-) ... pekne sa uvoľni a nemyslí na nič zlé ;-)...

MAJULA, Po, 08. 02. 2010 - 22:51

novacka neboj. keď budeš rodiť,bude ti srdečne jedno, kto ti tam pozerá, budeš to len chcieť mať čím skôr za sebou. Choď na predpôrodnú prípravu, pohovor si o svojom strachu s asistentkou, ktorá vedie prípravu. Každá má strach. Je to prirodzené. Nenechaj sa svojim strachom ovládať. buď silnejšia ako on. bude manželík pri pôrode? Možno by pomohol. A s chlapmi gynekológmi mám lepšie skúsenosti ako so ženou. Strach ti nepomôže ani pri sekcii. Myslím, že žiaden gynekológ nerobí rád sekciu, ak na to nie je dôvod. mysli na ženy, ktoré to prežili a máš pocit, že už nemajú svoju dôstojnosť? Rodiť nie je nič nedôstojné. Je to prirodzené. Určite to zvládneš a budeš hrdá, že si to zvládla a hrdá na babatko.

pastellka, Po, 08. 02. 2010 - 23:17

ahoj novacka, neviem, ci ti pomozem, ale skus si pozriet tuto stranku, mozno ta to trochu pozitivnejsie naladi:) v kazdom pripade drzim palce aby ste obaja boli zdravi, a myslim ze aj ked ta nejaky doktorko uvidi, po tom ako budes mat babo v naruci ti to bude jedno;-) (flower)
http://www.vnimavetehotenstvo.sk/

Dreya, Po, 08. 02. 2010 - 23:20

Treba si vybrať hlavne rýchly a bezbolestný.
To znamená, že ak s na taký pôrod pripravíš, budeš ho taký mať.
Ak sa budeš dopredu "motivovať" krvákmi, budeš mať rovnaký pôrod.

Ja som pri prvom nevedela, do čoho idem, ale vôbec ma nenapadlo, že by to šlo inak ako prirodzenou cestou...
Mám taký pocit, že táto generácia matiek je nejako rozmaznaná, nie?

FlowerFairy, Ut, 09. 02. 2010 - 08:30

Nechcem vam tu kazit jednotny nazor, ale ja som rodila cisarskym, sice nie na poziadanie (maly mal omotanu pupocnu snuru),ale bola som celkom rada, mala som spinal, takze som bola pri vedomi, maleho mi dali hned ako ho vybrali(na chvilu) a potom po hodine mi ho doniesli na izbu. Trvalo to kratko, ziadne dlhe hodiny porodnych bolesti. A hojenie bolo tiez v pohode, na treti den som uz mala maleho na izbe a v pohode som ho nosila, prebalovala atd. Takze ani ta sekcia nie je az taka strasna. Malicky je chvalabohu v poriadku, je velmi sikovny a nema ziadne poruchy spravania. Ani s dojcenim sme nemali problem, mame 19 mesiacov a dojcime doteraz. Tak to je moja skusenost :-) (flower) (sun)

eva m, Ut, 09. 02. 2010 - 08:39

novacka, myslim, ze na Slovensku nie je moznost vybrat si, ci chces rodit prirodzene alebo sekciou.
Kazdy porod je jedinecny, iny, ak si popozerala rozne videa, mozes mat vytvoreny nejaky obraz, ale u teba moze porod prebiehat inac. Ked to prezivas, vnimas ine veci, sustredujes sa na nieco ine ako na to, ci si hanbliva alebo nie.
Verim, ze mnohe sme tu hanblive, nerady sa odhalujeme, ale porod je PRIRODZENA vec, prirodzene sa odohravajuca prave tam, kde to priroda zariadila. A ci bude dostojny, zalezi od pohladu, od nazoru a aj od postoja buducej mamy.
Moje obidve deti prisli na svet sekciou, suhlasim s nazorom FlowerFairy, ze sa to da zvladnut, nie je to ziadna strasna vec, ale ak by sme sa zamerali na dostojnost samotnu, tiez pri sekcii dostane zabrat...
Nenechaj si pokazit radost z ocakavania, nemysli na "hrozy" porodu, nie je dovod. Je mnoho zien, ktore maju z porodu pozitivny zazitok.
Drzim ti palce(flower)
Eva (sun)

annie, Ut, 09. 02. 2010 - 09:29

Ja som rodila prirodzenou cestou po 2,5 dňoch bolestí. Vôbec to nie je nič nedôstojné, dokonca som mala pri pôrode primára - mal v tom čase takmer 60.rokov, boli tam aj nejakí asistenti, ktorí sa učili na mne, aj nejaké zaúčajúce sa sestričky a neviem kto každý. Vôbec mi to nevadilo. Nepozeraj sa na pôrod takto. Je to tak prirodzená vec, že vôbec nerozmýšľaj nad tým, kto ti bude pri pôrode pomáhať, v tej chvíli ti to bude naozaj srdečne jedno. Mysli hlavne na to, aby bolo dieťa v poriadku aby si ty bola v poriadku. Musíš byť psychicky pripravená na to čo ťa čaká a musíš byť s tým zmierená a nie vystrašená k smrti z nejakých videí. Ja som tie videá tiež videla a ukľudnili ma. Ukľudnili ma v tom zmysle, že to vôbec nie je také strašné a plné krvi a tak ako som si myslela ;-) Čoskoro budem rodiť druhý krát a pevne verím, že u mňa sekcia v žiadnom prípade nenastane...ja som mala prirodzený pôrod bez medikamentov, spinálky a iných vecí a nemenila by som. Tá bolesť za to naozaj stála (sun) Držím palce (hug)

Ajkak, Ut, 09. 02. 2010 - 13:36

Ja idem rodiť onedlho druhý krát a určite by som chcela rodiť klasicky. Žiadny cisársky rez - rana dlho bolí, nemáš dieťa tak rýchlo pri sebe - čím môže vzniknúť problém s kojením. Pri prvom pôrode som mala aj mladé baby-študentky a vôôôôbec mi nebolo trápne pred nimi. Normálne som im povedala, čo potrebujem (podávali mi vložky z tašky a tááák), však nato tam sú tí ľudia okolo. A že mi chodil každú hodinu medzi nohy pozerať iný doktor? No v tých bolestiach mi to bolo NAOZAJ jedno. Keď prišiel manžel, praktikantky odišli a jemu som tak isto povedala, kedy čo potrebujem, dokonca som vracala do umývadla :-(, ale čo už. Jednoducho telo a bolesti ťa budú ovládať a nieto ešte myslieť, aby som sa nestrápnila. Na také myšlienky príde čas potom :-) . Mojím jediným želaním je, aby sme pôrod v zdraví zvládli - ja aj dieťa a ostatné - dajako už hádam len bude. Zdravie je najdôležitejšie pre bábätko aj pre maminku. Tak ti držím palce.

noellia, Ut, 09. 02. 2010 - 16:04

ahoj, tak vies komu ako ,..ja som si mohla vyskusat tak troska aj aj..a z mojich skusenosti ja som jednoznacne pre cisarsky, dala som sa do poriadku za 3dni, a na 4som bola doma, na 5 som doma upratovala vsetko mozne, asi som nezmar (blush)
mne museli vykonat sekciu kvoli nepostupujucemu porodu, ktory trval 15hod. a nic a tie bolesti no strasneee...:-( ..cisarsky a epidural bol premna velkaaa ulava,..ale vravim to je moj nazor a skusenost kazdy ma nato iny nazor..drzim palce

eniXelka, Ut, 09. 02. 2010 - 16:28

Novacka, asi si prvorodicka.
Na prirodzenom porode nie je nic nedostojne. Myslim, ze je to jeden z najdostojnejsich okamihov v tvojom zivote, ked sa dokazes preniest cez vlasnu bolest, strach a pritomnost "personalu" a priviest na svet dieta.
Ja som rodila normalne a necitila som sa nedostojne alebo ponizene. Samo, ze som mala normalneho doktora, ktory to bral ako prirodzenu vec, nie nejakeho uchylaka. Velmi ma to posilnilo, zistila som, ze aj ked od bolesti neviem rozmyslat, predsa len dokazem urobit nadhernu vec a uplne to zmenilo moj pohlad na zivot.
Myslim, ze sa nemas coho bat a mala by si to prezit prirodzene..... A nepozeraj ziadne videa, tie neodrazaju tvoju skutocnost.

Inak, ked som si precitala tvoj nadpis napadlo ma "....a z vykladu si vyberam 10 minutovy, bezbolestny porod, bez komplikacii....."(rofl)

novacka, Ut, 09. 02. 2010 - 18:23

Ahojte dievcata, tak s tym cisarskym som si to rozmyslela, som zatial rozhodnuta pre epiduralku a prirodzeny porod. Dakujem.(heart)

annie, St, 10. 02. 2010 - 10:47

:-* držím pršteky :-*

Blessed, Št, 10. 06. 2010 - 20:23

ahoj novacka,
ja som tiez prvordicka a tiez som kukala videa a poviem ti sraaaaaaasne som chcela ist na cisarsky, povedala som ze inac rodit ani nebudem ze to jednoducho zo mna nedostanu.ale ked som si pozrela video z cisarskeho mala som dost, no strasne nieco. do toho mi povedala aj krsna co ma dvojicky ze keby mohla tak ide na klasicky porod ale bohuzial nemohla a rodila cisarskym. vraj to fakt viac boli atd. takze z mojho presvedcenia o cisarskom sa rychlo stal klasicky porod z epiduralkou a to uvazujem ze si nedam ani tu :-D strasne sa bojim ale fakt strasne mam totiz velmi maly prah bolesti ale stale si tak poviem ze tie hodiny to nejak zvladnem ved to nebude trvat vecne a tiez vidim okolo mna plno zien co tie kociky tlacia tak asi sa to fakt da prezit :-D
ale drzim ti palce a aj sama sebe [som narcis co uz :-) ]urcite to zvladnes.
drz sa a potom aj babo :-*

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama