reklama

Ako na bradavice?

Pridal/a stakola dňa 16. 02. 2010 - 20:48

reklama

Kožných bradavíc je veľmi veľa druhov. Latinsky sa im hovorí Veruka. Niektoré sú ploché, iné vystupujú až nad úroveň povrchu kože. Najčastejšie sa bradavice vyskytujú na rukách a nohách. Ide v podstate o vírusové ochorenie, pretože ich spôsobuje jeden (menej škodlivý) z veľkého počtu vírusov HPV ( human papilloma vírus). Náchylnosť na bradavice preto úzko súvisí aj so stavom imunitného systému u toho ktorého človeka.

Ako malé dieťa ( asi osem ročné) som si z bradavicami na nohách veru tiež vytrpela svoje muky. Z jednej neškodnej malej bradavičky na chodidle som sa dopracovala počas letných prázdnin až k číslu dvadsaťštyri. Sedemnásť bradavíc na jednej nohe a sedem na druhej. Vtedy už som mala tak boľavé chodidlá, že som nemohla ani chodiť.

Ako som sa dopracovala k tak hojnému počtu? Mamina s mojou babičkou sa mi ich celé prázdniny snažili liečiť rôznymi babskými receptami. Prikladali na noc cibuľové a cesnakové zábaly, octové zábaly, ale nič nepomáhalo. Jedna bradavica zmizla a tri ďalšie sa objavili namiesto nej. Mamine nezostávalo nič iné, ako so mnou navštíviť kožného lekára. Bola som ešte malá, ale nikdy nezabudnem na výraz tváre tej lekárky a sestričky, ani na slová pani doktorky na adresu mojej mamy. Nahnevaným hlasom mame vtedy vravela: "To ste nemohli prísť skôr? Viete čo to dieťa teraz čaká? Veď bude vrešťať ako divé!" Ja som iba s otvorenými ústami a vypleštenými očami pozerala a bolo mi do plaču.:-O Pamätám si ešte, ako moja mamina lekárke dohovárala, či je naozaj nutné spomínať takéto veci pred tým dieťaťom a či to mám byť psychická podpora pred zákrokom, ktorý ma čaká. Lekárka sa vtedy na mňa otočila, milo sa usmiala a povedala: „ Neboj sa moja, to Ťa nebude bolieť.“ No istotne som jej to neverila po jej predchádzajúcich slovách, tak hlúpa som teda nebola.

Spomienky na môj bradavicový príbeh mám roky v živej pamäti. Mama sa ma snažila uchlácholiť tým, že mi ich iba vypália a že to bude iba trošku štípať, ale slová sestričky, ktorá ma prišla zavolať na izbu pred samotným zákrokom : "Chúďa moje! Čo Teba čaká?" mi môj zdanlivý kľud úplne zobrali.

Pamätám si, že to zo začiatku naozaj iba štipkalo, len to som ešte nevedela, že ma štípe zmrazujúci spej na umŕtvenie chodidiel. A potom to začalo. Hrozná neznesiteľná a nečakaná tupá bolesť mi vyrazila skoro dych. Musela som hrozne kričať a kopať, lebo to lekári nakoniec vzdali a do druhej nohy sa mi v ten deň už ani nepustili. ;-( Ako ma viezli po chodbe na vozíčku, z izieb vychádzali pacienti a hladkali ma po hlave.

Na druhý deň ma čakala noha druhá. Bola to našťastie noha s už menším počtom bradavíc a tiež mi asi dosť pomohlo, že už som bola na bolesť pripravená a vedela som, čo môžem očakávať. Druhú nohu som teda už zvládla bez plaču. Pomáhala som si iba silným stláčaním ruky sestričky, ktorej som tak asi marila možnosť asistovať lekárovi.

Až neskôr som sa dozvedela, že som mala tie bradavice v tak hroznom stave, že sa už nedali vypáliť tekutým dusíkom a bolo ich treba chirurgicky vyrezať exkochleačnou lyžičkou. Tak som mala v nohách dvadsaťštyri hlbokých krvavých kráterov, ale tie sa pomerne rýchlo zhojili. Odvtedy sa mi bradavice vyhýbajú. Možno som získala na tento druh vírusu imunitu. Prepáčte, musím zaklopkať: "Klop, klop, klop!"(giggle)

Existujú rôzne rady, ako na bradavice, či už spomínaná cibuľa, cesnak, dokonca citrón, šťava z rastlinky Lastovičník. Počula som dokonca, že pomáha potieranie menštruačnou krvou. :-) V lekárňach tiež existujú rôzne prípravky na bradavice, ako je napríklad Verrumal roztok. Niekomu pomáha viac, niekomu menej a niekomu vôbec.

Ja po mojich skúsenostiach radím iba jediné, čo najskôr navštíviť kožného odborníka, ktorý sám rozhodne o spôsobe ich odstránenia. Nespoliehajte sa na žiadne zaručené babské recepty! Lebo ten dôsledok v prípade neúspešnej domácej liečby za tú hroznú bolesť naozaj nestojí.
Ja jeden účinný recept predsa len mám a to v podobe lápisu, ktorý sa dá kúpiť v lekárni. Ide o chemickú látku dusičnan strieborný, ktorý leptá kožu. Pri poleptaní bradavice zničí toto choré tkanivo a vyhojí sa chrastou. Po poleptaní vznikne až diera do kože a koža očernie, preto sa neľakajte! Je to normálna reakcia. Mám s tým dobré výsledky u mojich dcér, ktorým som takto bradavice odstránila. Ak sa Vám však ani takouto metódou nepodarí na druhý, ani na tretí krát bradavicu zničiť, už naozaj nečakajte na nič a navštívte odborníka! Vyhnete sa tým zbytočným komplikáciám. Malé bradavice sa dajú vypáliť tekutým dusíkom, alebo leserom, veľké sa však musia už naozaj iba vyrezať.

Ako prevencia vzniku bradavíc sa doporučuje dostatočný príjem vitamínu A a C. Nohy udržujte v suchu! Bradaviciam sa darí na vlhkej pokožke a tiež sa vo vlhkom prostredí rýchlo šíria. Keďže ide o vírusové ochorenie, je veľmi ľahké ho dostať vniknutím vírusu aj tou najmenšou rankou na koži. Je preto veľmi ľahké prísť k bradaviciam napríklad na plavárni kontaktom nohy s vlhkou dlážkou, po ktorej predtým prešiel iný človek s bradavicou na nohe.

PS: Ale hlavne, ak dôjde k tej najkrajnejšej možnosti vyrezávania bradavíc, napríklad u Vášho dieťaťa, snažte sa ho psychicky jemne pripraviť na to, že to bolieť bude. Na vlastnej koži viem, že ak človek bolesť neočakáva, tak ju o to horšie znáša, keď sa dostaví. Nemá preto cenu motať medové fúzy pod nos. Treba psychickú prípravu opatrnú, ale pravdivú. Ja sama som mala extrémnu prípravu. Najskôr kruté pravdivé výroky lekárky a potom chlácholivé slová matky, že to bude iba jemne štipkať. K takejto psychickej príprave treba zvoliť zlatú strednú cestu.:-)


reklama

reklama

betana, Ut, 16. 02. 2010 - 21:10

no, ja som vyoperovanie bradavice za pomoci tiež zrejme chladenia dusíkom vydržala bez slova, ale otec si ruku necítil. ibaže som vedela, čo ma čaká a na bolesť som bola pripravená. mala som síce iba jednu, ale obrovskú, v nohe som dlho mala bombovú dieru, a museli mi ju vyberať na dvakrát. nie je to inak bohviečo a dnes sa to tak už asi nerobí. mojim deckám to postupne poodpadávalo a dcéra bola v lete pri čiernom mori, išla tam s kopou bradavíc na rukách aj na nohách a prišla, akoby ich ani nikdy nemala.

stakola, Ut, 16. 02. 2010 - 21:19

Veď aj ja si myslím, že som tú bolesť nevydržala preto, lebo som ju neočakávala na základe falošných chlácholov. :-(

betana, Ut, 16. 02. 2010 - 21:22

inak, dcéra mala také zvláštne bradavice po celom tele, nešli sme sa ich zbaviť, a kožný mi ukázal, že tieto treba jemne prepichovať ihlou a potierať dezinfekčným roztokom, kým sa nenarazí na materskú, ktorá to spôsobila, a potom by mali zmiznúť. dcéra vrešťala ako pavián, hoci to napichnutie úplne jemné podľa mňa ani nemohlo bolieť, ale neuveríš, do večera tie bradavice zmizli. buď doktor trafil tú správnu pri ukážke, alebo zaúradoval psychologický moment a jej predstavivosť a radšej sa ich zbavila.

stakola, Ut, 16. 02. 2010 - 21:32

Hmmm, toto sú zaujímavé veci. Veru psychika niekedy robí zázraky...Hlavné je, že sa ich zbavila, to je super! Asi je preto lepšie predsa len navštíviť toho kožného. (y) (y) (y)

apple, Ut, 16. 02. 2010 - 21:12

Stakola,ani si nevieš predstaviť,aká som ti vďačná za tento článok...Dávidkovi asi pre rokom a pol vypálili vyše 30 bradavičiek na hrudi, ale tvorili sa mu naďalej, neskôr sme nasadili imunoglukán sirup a mastičku(ako zázrakom bradavičky zmizli,soplíky,alergie a všetky chorôbky,pre ktoré dostal Dávidko zákaz do škôlky),no prešiel rok a sme v tom opäť má dve bradavičky na krku,bojíme sa ísť kožnej,tak sme tento týždeň nasadili opäť imunoglukán,ale poslúchnem tvoju radu,navštívime ešte kožnú,budem sa snažiť udržiavať v suchu(nosiť uteráčik a náhradné veci-bo sa veľmi potí,aj keď je chudý,len má problémy z obličkami),a pridáme do jedálnička potraviny bohatšie na vitamín A a C...ešte raz veľké ďakujem,nemala som o tejto problematike ani potuchy a pritom chodíme kožnej i na alergiológiu,ale takto nám to rozhodne nevysvetlili,ďakujem(heart)

svetlana (bez overenia), Ut, 16. 02. 2010 - 21:16

nepomohol mu ten imunoglukan ? skusila by som vydrzat apson 2t.

apple, Ut, 16. 02. 2010 - 21:20

...vtedy zabral,ale po roku sa opäť objavili...myslíš,že mám radšej počkať aspoň dva týždne s imunoglukánovou liečbou,a ak nezaberie tak až potom máme navštíviť kožnú?...pravdu povediac sa bojím,nie je to príjemné ani pre malého ani pre mňa,ale nechcem mu nejak ohroziť zdravie...preto sa furt vypytujem(heart)

svetlana (bez overenia), Ut, 16. 02. 2010 - 21:33

ja by som pocakala ... uz som o tom pisala, dcera mala bradavice raz ako asi 4-5r, skusali sme tiez kadeco, po imunoglukane ( pouzili sme martankov) zmizli ako zazrakom.
Odvtedy ich nemala, no raz za cas si daju martanka - mame tak 1-2 krabicky na rok.

stakola, Ut, 16. 02. 2010 - 21:18

Apple, len neviem, či tie bradavičky na hrudníku sú tie, o akých píšem. Treba naozaj, aby to videl kožný lekár. (flower)

apple, Ut, 16. 02. 2010 - 21:26

...vystúpená bradavička,telovej farby,v tedy pred rokom a pol mal niektoré i zapálené do červena, teraz nie...

stakola, Ut, 16. 02. 2010 - 21:30

No vyskúšaj, ako radí Svetlana, ale ak to neprejde, tak treba kožného, ja by som potom už nečakala.(flower)

elin, Ut, 16. 02. 2010 - 21:42

stakola,
a skusali ti vtedy ako dietatu aj tu stavu z lastovicnika? Mam s nim velmi dobre skusenosti a ak u teba nezabral, budes prva, o kom by som aspon takto sprostredkovane vedela, ze "nefungoval"...

lydusha (bez overenia), Ut, 16. 02. 2010 - 21:48

(y) tiez nepoznam cloveka, ktoremu by lastovicnik nezabral...poznam jedneho blizkeho pribuzneho s naozaj tragickymi bradavicami...stale sa vracali a vracali, aj po odstraneni....malo to aj ine priciny ako nedostatok vitaminov a zla imunita....bolo to v celkovom mysleni a dalsich "restoch" na dusi...a lastovicnik v kombinacii so zmenou zivotneho postoja jednoznacne zabral(flower)

stakola, Ut, 16. 02. 2010 - 21:52

Veru nesklamem Tvoju dôveru v lastovičník. Lastovičník mi neskúšali, ale som aj ja počula, že je veľmi účinný a som si s ním aj ja raz bradavicu na ruke vyliečila. (giggle) A sakra tá skleróza! (giggle) Že som to ja v mojom blogu opomenula (blush)

elin, Ut, 16. 02. 2010 - 22:17

dakujem - vies, lastovicnik patri k mojim oblubenym :-)

inak este k imunoglukanu - ked som pred par rokmi raz bola vybrat lieky svokre a dlho som stala v rade v lekarni, citala som vsetko, co bolo na tych krabickach navokol popisane... dozvedela som sa o.i., ze hlivu si tu mozem kupit susenu, praskovu, v tobolkach. Odvtedy si hlivu kupujem susenu v kauflande, meliem ju v mlynceku na kavu a praskom zahustujem rozne polievky a omacky. Pridavam uz do hotoveho jedla, nevarim. Nemam to nijako "vedecky podlozene", ale zda sa, ze funguje rovnako dobre ako ta z lekarne (hliva je prosto hliva bez ohladu na to, ako ju balime a distribuujeme), len nas vyjde asi 20 krat lacnejsie... (giggle)

stakola, Ut, 16. 02. 2010 - 22:37

Hliva, to je super vec aj pre mňa. My sme s mužom aj jeden čas pestovali v tých vreciach igelitových a tiež ju rada a často pripravujem. Ja takým veciam tiež veľmi dôverujem. :-)

svetlana (bez overenia), Ut, 16. 02. 2010 - 22:56

tiez hodne pokusu :-) (y)

a mne sa to zda aj celkom "logicke", ze to funguje ... pokial bradavice spsobuje virus, tak zrejme imunoglukan nan najeko reaguje. mechanicke odstranenie odstarnuje zas len nasledky, nijako neposilnuje imunitu organizmu.

stakola, Ut, 16. 02. 2010 - 23:05

Toto je svätá pravda svetlanka. Ak sa nám aj podarí mechanicky bradavicu na čas zničiť, ale ak si nedáme do poriadku imunitný systém, tak sa naozaj zase vráti. (y) (flower)

KIMKA, St, 17. 02. 2010 - 08:52

Aj my máme skúsenosti s bradavičkami. Dcére sa robili na prstoch rúk,na tváričke, chodili sme na kožné - vymrazili - vrátili sa, homeopatička jej predpísala prípravok - krásne sa zmenšovali, lenže raz som ich nedostala a všetky sa vrátili. Malá bola raz u starkej a tam jej pes olízal tvár. Šúchala si to, aby zotrela sliny až jej pokožka sčervenala. Starká jej ju potom natrela telovým mliekom, aby ukľudnila pokožku. Na druhý deň pozerám a bradavice nikde. Spýtala som sa kožného lekára, či je to možné, že jej ich vyliečili psie sliny. Povedal mi, že to asi nie. Ale zahrala psychika - to ako si tie sliny chcela zotrieť. Tiež mi rozprával, že mal prípad, keď cesnak zakopali pod prah, aby zahnal bradavice a tie človeku zmizli (uveril v poveru).

Lottika, St, 17. 02. 2010 - 12:38

Môj chlap mal bradavicu na krku a ako sa holil, tak sa mu to strašne rozmnožilo. Nato ma nahovoril, že to treba vypáliť. Sme rozpálili háčkovaciu ihlu a prikladali. Tvrdil, že ho to vôbec nebolí. Robili sme to asi každý druhý - tretí deň, ani neviem koľko krát, a bradavice zmizli. Tak som bola na seba hrdá, že viem vypaľovať bradavice.(sun)
Ale chcela by som sa opýtať na ten lastovičník. To je taká rastlina, čo má žlté kvety a keď z nej ,ulomíme´, tečie tmavá žltá tekutina?

elin, St, 17. 02. 2010 - 12:52

myslim, ze myslis prave na nu ;-)

na juhozapadnom Slovensku sa casto da najst aj v zime, ak rastie napr. pri mure a nie je zasypany snehom. Pred par rokmi sme ho prave takto v zime pouzivali. Inak je ale jedovaty, vnutorne sa nepouziva (flower)

adus, St, 17. 02. 2010 - 14:20

Mojej dcére zmizli jedného leta (mala ich na rukách a keď jej časť z nich odstraňovali dusíkom, tak "zbila" doktorku a utekala som odtiaľ v takej hanbe, že ešte aj ten kanál, kadiaľ som prchal mi pripadal ako miesto až príliš verejné(giggle) ) počas tábora - dodnes neviem, čo bolo tým zázračným liekom - či voda z miestneho potoka, kde sa umývali (bol to tábor pod stanom) alebo Sukku (krém proti komárom, čo používajú rybári), ktorým sa natierala - jednoducho do tábora šla s bradavicami a vrátila sa bez.
U mladšej to bolo trocha komplikovanejšie, skúšali sme tiež všetko možné aj nemožné, nezabralo nič, až jedného dňa jednoducho bradavica zmizla sama od seba

ivet36, St, 17. 02. 2010 - 16:25

Ja mam tiez uuplne zaruceny recept- bradavice potierat tee-tre olejom-olej z cajovnika -rano, vecer a vela,vela vitaminov-aj v tabletkach.....na nohy tiez lapis a ten olejcek, alebo potierat rozrezanou rastlinkou aloe....mne to pomohlo uz niekolkokrat a aj dcere...ani u kozneho sme nikdy neboli a koza ostala cista bez jaziev...ivet;-)

stakola, St, 17. 02. 2010 - 22:56

Ivet (y) tee tree oil- ten nechýba ani u nás. Verím v jeho silu a ozaj pomáha. Na bradavice som ho veru neskúšala. Dobrý nápad! (y) Aj aloe si doma pestujem. Decká s ním perfektne liečia vyrážky (y)
(sun) (sun) (sun)

stakola, St, 17. 02. 2010 - 16:27

Ak nepomôže ten lastovičník, vážne vyskúšajte ten lápis! To je tiež super vec. Síce to miesto celé očernie a vyzerá to hrozne, ale hojí sa to rýchlo a efekt je (y) Len lápis musíte trošku navlhčiť, alebo navlhčiť miesto, ktoré chceme poleptať. Narábať s ním však treba opatrne a dotýkať sa ním naozaj iba postihnutého miesta- v tomto prípade bradavice. (sun)

novacka, St, 17. 02. 2010 - 16:30

Ahoj Stakola, tiez s tym mam skusenost, na kazdej nohe 14 hlbokych, nesli ani vypalit, no natrapila som sa. Vyrezali, dlho bolo dobre, ale jasne ze sa vratili, ale zacala som si davat cesnak na nohy, aj palilo aj smrdelo a tyzden -dva nezaberalo tak som sa na to vykaslala. POtom zmizli.A zas dlho nic.Ten cesnak to rozlepta, vyzera to ako podkrvene, mazlave, potom sa to akoby naspat spamata, ze akoby nic a potom to skape(giggle) Dobry popis?:-D

stakola, St, 17. 02. 2010 - 17:11

:-D Úplne super popis. ;-)

svetlana (bez overenia), Št, 18. 02. 2010 - 00:12

a mozno to apple musis vyskusat vsetko po jednom :-)
my sme skusali fakt vela, samozrejme aj napr. cajovnikovy olej, cesnak, vyluh cibule v octe, rozne tycinka na potieranie bradavic, ... viac si uz nepamatam a skoncili sme az na tom imunoglukne.

tulinko88, Pi, 06. 01. 2012 - 18:39

Dobrý deň ,prosím Vás pomôžte veľmi trpím !!!! Mám nejaké bradavice na nohách mám ich 8 NA JEDNEJ A 6 NA DRUHEJ NOHE!začalo to v lete minulého roku.Na nohe sa mi objavila malá bodka ,neprikladal som tomu význam lebo ma to nebolelo. Asi o mesiac ma to zacalo bolieť a kedže som sa s tym nikdy nestretol opýtal som sa maminky a ta mi poradila ist na pedikúru ,vraj mám otlak. Tak som aj robil,najprv bolest ustúpila ale potom sa znásobila. Po dlhšom čase som navštívil kožného lekara a ten mi diagnostikoval vírusové bradavice a naordinoval mi salycilovu mast,vraj si to mám natriet a po troch dnoch si to mam orezavat a tak opakovat az kym to nezmizne. Nedokazem si to vyrezat sam a tak chodim kazde tri dni pedikerke ,ktora mi to zrezava a platim jej 10 eur zakazdym.Peniaze su neni problem ,ale moja bolest neustupuje. Bolest mi nedovoli chodit ,spat ,a co je najhorsie musim byt PN a bojim sa ze stratim pracu.Prosim vas ,ktorí mate skusenosti s podobným ochorením poradte mi .Za kazdu radu vam vopred dakujem.

janette111, Ne, 08. 01. 2012 - 10:51

skuste priložiť banánovú šupku a meniť ju viac krát za deň.

janette111, Ne, 08. 01. 2012 - 10:50

Moja dcera mala roky problem s bradavicami.Skusila všetky mastičky..zmrazovanie.... Nič nepomáhalo.Teraz mi poradili priložiť čerstvú banánovú šupku z vnútornej strany a meniť ju viackrát za deň.Nechcelo sa mi veriť, keď jej za dva dni odpadli.Dajte si do vyfľadávača v googli " bananová šupka proti bradaviciam" a dočítate sa o tom tiež.

tulinko88, Po, 09. 01. 2012 - 09:50

ďakujem vám veľmi pke za rady. Lekárka mi redpisala salycilou masť,ale nepomahala mi a teraz mi naordinovala Verrumal roztok,poial sa to nezlepsi urcite vyskusam aj tieto navody ,lebo nemyslim si ,ze s lekari strstli s niecim obdobnym ,nakolko mi dnes lakarka povedala ,ze ma to nemoze tak intenzivne boliet ako moju bolest opisujem. vysoka ronasho zdravotnictva ? Este raz vám veľmi pekne dakuejmza odpovede.

lesi6, Po, 23. 01. 2012 - 13:01

Citam tieto prispevky a nechapem ako mozu odbornici liecit bradavice roznym potieranim a vypalovanim, ked je to virusove ochorenie.. v tomto je zapadna medicina fakticky v plienkach. Svojho casu som aj mal kopu bradavic na nohach a rukach. Mal som ich 4 roky a stale sa mi mnozili. Cesnakom v octe pripadne cibulou sa da bradavica odstranit.. ale nie virus ktory je v organizme a sposobuje ze sa bradavice mnozia.
No som to trochu do hlbky studoval a moj recept na liecbu bradavic je asi nasledovny..
Cele to spociva v nastartovani imunitneho sytemu, ktorý bezbolestne odstrani ako bradavice tak aj virus, ktorý ich sposobuje.. bradavice vznikaju na tele bezbolestne.. t.z. ze aj ich odstranenie musi prebiehat rovnako.. LOGIC !
najlepsi recept je dovolim si tvrdit tento:
kazdy den : zjest 1 červenu repu, ½ petrzlenu, 1 cesnak, 1 tabletku vitaminu C (250mg), kusok zazvoru, neni na skodu pit co najviac vody.. vsetko jest v surovom stave bez tepelnej upravy.
Do tyzdna sa prestanu mnozit, do mesiaca sa zacnu zmensovat, male zmiznu uplne a do 2 pripadne 3 mesiacov zmiznu vsetky bradavice uplne bezbolestne..
Bradavic je asi 8 druhov.. ja som mal 3 druhy.. ale dovolim si tvrdit ze to zabere vzdy..

PS: cesnak odporucam slovensky.. ten azijsky co sa dovaza.. no nic moc.. ale ide to aj snim..

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama