reklama

Ako ďaleko máte do škôlky???

Pridal/a Amalka dňa 23. 02. 2010 - 21:22

reklama

V našej obci sa aktuálne rieši problém zlučovania detí do centrálnej materskej škôlky.
Sme taká troj dedina - Vyšný, Stredný a Nižný Sliač. Najväčšia obec na Liptove. Centrálna škôlka bude v Nižnom, ktorý je najbližšie k mestu a každý, kto sa chce doň dostať, musí prejsť cez túto časť obce.

Doteraz sme v každej časti mali vlastnú škôlku - čiže celkom tri budovy MŠ. Vo Vyšnom a Nižnom boli elokované časti, riaditeľstvo sídlilo v Strednom Sliači. Každá budova mala vlastnú kuchyňu.

Nová centrálna MŠ bude sídliť v zrekonštruovanej budove terajšej nižnianskej škôlky. Na rekonštrukciu sa získali peniaze z EU, kapacita MŠ bude 90 - 115 detí.

Problém je v tom, že niektorí rodičia budú musieť cestovať 3 - 5 km do Nižného. Pracujúci budú musieť vystúpiť z busu, zaviesť dieťa do MŠ a znova nastúpiť na ďalší spoj idúci do mesta. Premávka SAD na dedine nie je taká častá ako MHD, čiže tu vzniká problém pre prvú skupinu mamičiek.

Druhá skupina sú mamky na materskej dovolenke, ktoré budú musieť zviezť svoje dieťa tých 3 - 5 km do škôlky a vzápätí sa vracať naspäť domov. Precestujú cca 1500 Sk mesačne(v prípade, že budú mať so sebou len jedno dieťa, ale poniektorí škôlkári majú mladšieho súrodenca, ktorého musí mama vziať so sebou). Plus asi hodina zabitého času, lebo spoje jazdia poriedko.

Vyšňania sa dali dokopy a zčali spisovať petíciu za zachovanie MŠ vo Vyšnom, čo je proti srsti starostovi a obecnému zastupiteľstvu.

Obec sa snaží (ale až po vzbudení vlny nevôle zo strany rodičov) vyjsť rodinám v ústrety poriešením dopravy detí do MŠ (do nedávna sa tvárili, že to sa vyrieši neskôr). Najskôr sa pán starosta vyjadril, že zakúpi mikrobus a deti sa do Nižného pozvážajú. Robí to z Vyšného cca 30 deťúreniec, zo Stredného cca 50. Potom to začal prepočítavať a vyšlo mu, že to bude drahý špás. Tak oznámil, že deti bude do MŠ voziť súkromný podnikateľ - majiteľ autobusu súhlasil, ale zdá sa neuveriteľné, že by bol ochotný voziť denno denne naše deti do škôlky aj počas turistickej sezóny. V tomto autobuse bude s deťmi cestovať dozor tvorený ľuďmi, ktorí sú zamestnaní na verejno prospešných prácach. Táto predstava je pre každú mamu nemysliteľná. Podľa vás oprávnene alebo nie?
Ďalej by malo byť zakúpené 9 miestne auto, ktoré zvezie pár detí, ktorých rodičia pracujú od veľmi skorej rannej hodiny, poprípade by pozvážalo deti, ktoré zaspali a pod. Ako však bude zaručená bezpečnosť detí? Netušíme.
Deti, ktoré by pricestovali klasickým SAD autobusom by čakávala pani učiteľka na zastávke a rodič by dieťa len vyložil zostanúc ďalej cestovať tým istým busom do práce. Kto však zatiaľ bude s ostatnými deťmi, ktoré do mš prišli skôr? Čo ak p. učiteľka zaspí?

Všetky náklady na dopravu chce hradiť obec. Sme normálne alebo nenormálne mamy, keď vidíme v zlúčení škôlok do jednej centrálnej problém? Sme premaznaní rodičia, keď sa nám zdá škôlka priďaleko a doprava do nej komplikovaná?

Koľko cestovanie vyjde vás? Koľko času premrháte cestovaním, ako ďaleko je vaša mš, prepláca vám niekto náklady? Vďaka za každý názor.


reklama

reklama

Amalka, Ut, 23. 02. 2010 - 22:01

ešte musím dodať, že z obecného úradu vychádzajú argumenty, že im na krku drží nôž hygiena, pretože staré budovy materských škôl nevyhovujú. Doteraz však nijaké dôkazy predložené neboli, netušíme, či je pravda zveličená alebo ako to v skutočnosti s tou hygienou je. MŠ v Strednom bude zrušená najmä kôli tomu, že v jej okolí bude prebiehať vybudovanie centrálneho obecného námestia, čo je obrovský projekt tiež financovaný z fondov EU a proti ktorému má dosť veľa ľudí z obce námietky, resp. tento projekt je tiež dosť kontroverzný.
Nová MŠ by mala byť oveľa modernejšia, krajšie zariadená a lepšie vybavená, bude v nej telocvičňa, ale jedlo sa bude dovážať zo školskej kuchyne, ktorá vyvára aj pre dôchodcov.

som (flower) v papradí

dvojcata a ja, Ut, 23. 02. 2010 - 22:06

u nas sa taketo nieco vobec neriesi, dedina je dlha a my byvame dokonca na majeri asi km mozno dva nad dedinou, deti si vozime do skolky autom. Je asi pekne od obce, ze chce vypomoct s dopravou. Tu su tiez deti aj z vedlajsej cca 5 km vzdialenej dediny, kde nie je skolka a musia si rodicia pomoct sami.

Maka, Ut, 23. 02. 2010 - 22:09

poznám prípady, kde sa rodičia zložili na mini-rekonšturkciu škôlky aby ju hygiena nezavrela. to by možno bolo dobré aj vo vašom prípade a stravu môžu voziť do škôlky zo školskej kuchyne.
Alebo skúste so starostom zistiť koľko by stála rekonštrukcia škôlky a hľadať sponzorov.
Ja pochádzam z dediny kde sme dochádzali do škôlky a školy 5 km autobusom SAD. Ale bolo to v 90-rokoch a to nás mama kľudne zverila do rúk ôsmačke od susedov. A keď sme bili menší a naši chodievali na smenu už o 5-tej ráno, tak nás prišla vypraviť z domu suseda. Ale to boli iné časy. Teraz by som asi nezverila svoje deti takto.

ludka79, St, 24. 02. 2010 - 11:54

možno že len preto že nie si v takej situácii že by si musela...

georgina, Ut, 23. 02. 2010 - 22:14

Fúúha, Amálka, to váš pán starosta tuším trošilinku veci nedomyslel, všakže?

Okrem petície na obecný úrad sa môžete ešte skúsiť obrátiť na okresný úrad - odbor školstva. Ale kedže zriaďovateľom škôlky je obec, tak hlavné slovo má pán starosta a obecné zastupiteľstvo.
Toto je ďalšia nedomyslená vec... Ach, jo...

mapo, Ut, 23. 02. 2010 - 22:29

toto sa dialo aj v nasom meste..z3 zostali 2 skolky.jedna v meste a jedna v mestskej časti.nikoho nezaujíma ako sa tam dostane rodič aj s dietatom:-( toto je vsetko už v kompetencii obcí a miest ako pise georgina.je to na;-( ,ale zober si takú Blavu aj tam ked ma skolku v Tramtárii....koho to zaujíma? BOHUžIAL NIKOHO....

balalajka, St, 24. 02. 2010 - 06:58

Ja som zhýčkaná meštiačka - škôlka 10 min od domu - čo je to cca 500 metrov? Druhá škôlka s jaslami to isté, akurát nie severným ale východným smerom. Tiež 10 min chôdze s ani nie 3 ročným decom.
Vieš moja, podľa toho čo píšeš, tu nejde starostovi o zachovanie škôlok, ale o zjednotenie za každú cenu :-| .
Otázky ohľade prepravy: NIE nepáčilo by sa mi strčiť niekomu moje dieťa do rúk - ako to chcú riešiť ohľadom bezpečnosti? To budú mať v buse pásy a každé dieťa pripútajú? Bude za to niekto zodpovedný? A ako s deťmi, ktoré budú mať problém s nástupom do škôlky? myslím tie plačúce 3 ročné deťúrence, ako si to predstavuje pán starosta? Strčím deco do autobusu a tam bude revať neviem koľko - 15 minút a viac? A kto tým deťom pomôže s prezliekaním, obúvaním, vyzúvaním, ukladaním vecí?
Otázka - pán starosta asi nemá školkopovinné deti, čo? Alebo sa už dávno nebol pozrieť na ráno v školkárskej šatni :-| .
Držím palec.

Verka32, St, 24. 02. 2010 - 07:43

Tak ja vas nepotesim, ja mam skolku priamo pod domom (som z BA), to zanamena sme spolocny domovy objekt. Maleho by stacilo vystrcit pred branu posunut tak 10 metrov a je v skolke.:-). Úprimne som rada, ze dostal miesto v tej skolke a nemusim sa s nim (respektive manzel), trepat niekde do inej mestkej casti, nam hrozilo pre rusenie skolok a velky pocet deti,ze sa nam neujde miesto, ale nastastie sa to podarilo vyriesit.

lýdia k (bez overenia), St, 24. 02. 2010 - 08:03

Amalka tí starostovia nerobia v prospech občanov ale ako im to pasuje;-( ...tohto roku budú voľby na starostov a poslancov ob.zastupiteľstiev tak vyberajte takých čo vám pomôžu,uvidíš aká sľubotechna a predvolebná kampaň bude z jeho strany;-) ....moja vlastná skúsenosť spred x rokov,tiež bola školka v inej obci,ráno sme deti vodili k autobusu našťastie šofer bol ujo z našej obce+tetušky chodili k lekárovi zase do našej obce tak si pod patronát vzala každá jedno a autobus zastal pomaly v dverách školky kde ich čakala učiteľka....moj syn každé ráno reval jak tur celé 3 km,potom bol spotený mokrý až dostal zápaľ pľúc,tak pre "veľký úspech"(giggle) absolvoval školku len 2 mesiace-našťastie som ostala tehotná tak ostal doma

Amalka, St, 24. 02. 2010 - 08:51

Presne z tohto dôvodu bojujú rodičia z Vyšného za zachovanie MŠ. Pretože niektorí nie sú nútení dávať svoje dieťa do škôlky, jednoducho ho nechajú doma. A tým príde drobec o kamarátov zo škôlkárskeho kolektívu, o vzdelanie a rozvoj, ktorého sa mu v škôlke dostane rozhodne viac ako doma. Veď pani učiteľka nemusí popri strážení detí prať, variť, upratovať... poznáme to, mamy na materskej dovolenke nemajú popri ostatných povinnostiach toľko času, aby mohli svoje dieťa rozvíjať rovnakým spôsobom ako v MŠ.

V projekte na centrálnu MŠ sa však počíta s minimálne 90 deťmi, ktoré sa myslím ledva ledva nazbierajú v celej obci, aspoň pôrodné štatistiky to ukazujú. Pán starosta argumentuje, že ak nechá 20 detí vo Vyšnom, porušia sa podmienky pôvodného projektu a peniaze z EU nám môžu vziať. Kto si toto vezme na zodpovednosť? Niekomu to potom zosobní. Ibaže niektoré mamky si radšej dieťa umiestnia v mestskej škôlke blízko ich práce (i keď toto zrejme nebude tak ľahké, v meste sú škôlky plné, ale aj tak to nie je nemožné), veľa menších detí zostane doma. Kľudne sa to všetko môže zmestiť do tej dvadsiatky, ktorú by nechali vo Vyšnom. A potom čo? Tiež bude treba vracať peniaze do EU?

Ďalej ponúkli možnosť zachovania prevádzky s podmienkou, že zvýšené náklady si preplatia rodičia, kto však na to má? Alebo si máme zriadiť súkromnú MŠ a obec budovu starej škôlky prenajme za symbolické euro. Toto sa nedá do septembra stihnúť ani pri dobrej vôli.

som (flower) v papradí

crystall, St, 24. 02. 2010 - 12:12

...skusaju vas, lebo im to nevychodi , ako oni potrebuju...
...schvalne, dajte si predlozit rozpocet a aky bude rozdiel medzi zvysenymi nakladmi... a trvat na tom, ze ONI maju hladat riesenie, nie vy! Vy ste si predpokladam neodsuhlasili centralnu skolku, trvajte na vyrieseni, ale na ich strane, vase pravo je nesuhlasit a oni tomusia akceptovat!

crystall, St, 24. 02. 2010 - 12:09

...ja si myslim, ze to "smrdi" nespravnym zaobchadzanim obecneho majetku, ak su ostatne budovy v sprave obce, pretoze mily pan starosta, podla poriadku nemal zriadit jednu centralnu budovu a potom ocakavat, ze sa mu obcania obce prisposobia, ale mal najprv urobit prieskum a podla poziadaviek rodicov sa prisposobit. a prisposobobit tomu ten projekt, ci co. TO znamena, ze z tych penazi kludnemohol byt pôvodne naplanovany projekt rekonstrukcie alebo zriadenia 3 samoastatnych skolok, namiesto jednej centralnej pakarne, ktora mu je teraz na dve veci... Co tak nejaky kompromis, dalsi projekt na rekonstrukciu tych priestorov, ktore mate vo Vysnom a Niznom... ja by som , pokial su akekolvek mozne priestory k dispozicii, nesuhlasila s jeho verziou... co si navaril, nech si aj zje. ako rodic by som striktne nesuhlasila s jeho riesenim. To co je za vysvetlenie, ze mate davat deti tam, lebo ak nebude kompletny pocet, tak padne projekt??? Na to mal mysliet skor...sory mam malo casu, ale ved stacilo vrtiet chvostom a on cchce vrtiet celym psom...pre co? Nech si zodpoveda!
mimochodom do skolky mam 2 min peso...

aretta, St, 24. 02. 2010 - 14:03

Amalka, ja budem rada ked ho do škôlky vôbec vezmú. O dedinskej, kde sme sa len pred časom presťahovali, ani nesnívam. Takže mám na výber škôlku vzdialenú 5km alebo v meste vzdialenú 7km. Ako sa tam dostaneme je každému fuk. Takže asi zostaneme doma. Ale ak sa stane zázrak a predsa nám drobca zoberú tu, tak škôlka je asi 5 min pešo (giggle) Držím palce, nech sa vám podarí pokrútiť chvostom alebo psom a škôlku si zachránite B-]

danielaa71, St, 24. 02. 2010 - 15:00

tak a zas robia problémy kde by sa riešenia dalo ľahko nájsť.
nedajte sa. to je asi najdôležitejšie.
spojte sily rodičia zvolajte dáke sedenie rodičmi ako aj poslancami a starostom, predložte svoje názory vypočujte ich a vyzvite na hľadanie kompromisu pre všetkých :
len tak mimochodom . tak nech stravu vozia so školskej jedálne aj do Vyšného aj do novej škôlky.
ušetri sa na rekonštrukcií kuchyne vo vašej staršej škôlke, pripadne sa získaju priestory na iné aktivity.
a po druhe ma napadlo
ved tak či tak máte tromf v rukách vy rodičia. keď sa spojite a spoločne prehlásite že za takých podmienok jednoducho deti do škôlky nedáte !
čo mu ostane? padne mu projekt a nebude môcť čerpať nič, akurát ostane hanba.
Ked nájde kompromis a zachová aspoň škôlku vo Vyšnom tak sa
deti zo stredného dostanú do nového objektu a poprípade sa možno nájdu aj rodičia čo by im vyhovovalo dieťa preložiť do novej škôlky či voziť lebo to majú po ceste!
navrhnite dáke riešenie ako že deti z Vyšného budu do novej škôlky chodiť na dáke výuky či iné .(príklad keď zriadia čo ja viem jazykovú výuku alebo prácu s počítačom, či dopravnú . Sú deti v evidencii danej škôlky na danom programe a tak splnia počet:)
a inak keď si to v reáli vezmeme náklady na zvážanie deti alebo udržať druhu budovu sa podla man dosť rýchlo vyrovnajú v reálnom živote.

u nás sa podobne riešilo pre pár rokmi .škôlok v meste je viac ale najnovší objekt škôlky bol na sídlisku za mestom .ktosi dostal nápad opraviť práve tuto budovu a deti do tejto škôlky zvážat busom z mesta.
rodičia spojili silu . Dali vypracovať na každý objekt škôlky dáky posudok o stave a potrebnej výške na rekonštrukciu ale aj prevádzku .(Trvalá neudržateľnosť)
a bác vyšlo že staršie a menšie budovy sú o kus rentabilnejšie ako jedna veliká gigantická .
ostalo všetko po starom ,do škôlky na sídlisku ale vymysleli projekt divotvorný !!! za fondy z EU urobili rekonštrukciu , a busom zvážali deti
išlo prioritne o deti z okrajových štvrti ale hlavne z rómskej kolónie a soc. slabších rodín, teda projekt im prešiel .
Deti sa vozili dva roky! peniažky sa minuli a náklady na prevádzku rástli geometrickou radou .
v škôlke boli deti čo platili len tie soc. poplatky ako že za korunu a podobne. zhumpľovali zničili všetko a nakoniec škôlku na jeseň zavreli !
ako dôvod neúspešnosti projektu dali separáciu rómov ako aj soc. slabších deti .
tak krása aby im projekt prešiel robili to pre tuto skupinu ako sa veľmi staráme o pomoc slabším . keď sa neosvedčilo zrušili práve z dôvodu že to je neetické.
a dnes zahájili prestavbu prestavanej škôlky z fondov EU na soc. byty.!!!! zas dostali peniaze .
baby ja tomu už nerozumiem kde sú TÝ čo to kontrolujú .

no je to jedno naše malé staré škôlky fungujú, rodičia vymaľovali okopali záhradky , ponatierali zábradlia ako aj lavičky , doniesli hračky ! stravu vozia zo školskej jedálne pre všetky škôlky a sme veľmi spokojný !
moje deti chodia do škôlky, vozíme ich cesta asi 1O min. jazdy. A nik sa nezaoberá s tým či ich vezieme.
a páni z mesta sa prezentujú krásnymi, funkčnými škôlkami v starých budovách .
no rozpísala som sa!!!
nedajte sa ! myslím že keď to ktosi rozumný z rodičov preráta a položíte argumenty budú musieť hľadať kompromis!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama