reklama

Ako na Eko

Anonymný (bez overenia) , 11. 03. 2010 - 17:11

reklama

Uz dlho tuho uvazujem, ako sa preorientovat na Ekodomacnost /s co mozno najsetrnejsim dopadom na rodiny rozpocet (blush) - viem som asi narocna/.
S cistiacimi prostriedkami to nebude az taky problem. Ekoprasok od Frosh-u, a ekoavivaz od ekoveru zaistia pranie. ked sa u Amalky osvedci pracia gula, a presvedcim Mareka, pranie by mohlo byt este viac ekologicky a ekonomicky vyhodnejsie. Citotu WC zabezpeci zase produkt od Frosh-u, taktiez aj jar na riad.
Zaujalo ma vsak, ze v beznej dorgerii je naozaj mizerny vyber ekoprostriedkov na cistenie. Ja som nasla len spominany Frosh, a Ekover. Poznate nieco ine, bezne dostupne v ekokvalite ?

Triedenie odpadu

Poctivo som si pozrela nieco o triedeni odpadu. Ked som to zratala potrebovala by som cca 4 kose na Plast, Sklo, Papier, a komunal. Mozno 5, keby som pripocitala este bioodpad.
A tu mam sakra problem. Pretoze rodinny rozpocet je aky je. A fakt,ze by som vyvalila za smetiak vyse 40€ je pre sci-fi. Preto sa chcem spytat ci nemate nejaku vychytavku ?

Klasicku kozmetiku planujem tiez vymenit. Do tohoto repertoaru by mal spadat sampon, krem na tvar, krem na ruky, sprchovy gel, telove mlieko, zubna pasta, atiperspirant - viete o nejakej cenovo dostupnej ekologickej alternative ??

Ja sama planujem menstruacny kalisok + latkove vlozky. Matkovi sme vymenili plienky za ekoplienky z DM drogerie.

Co este sa da spravit preto, aby domacnost bola Ekologickejsia ?

Dakujem :-) :-) :-)


reklama


reklama

helus72, Št, 11. 03. 2010 - 17:17

Polárka, ako si spokojná s ekoplienkami z dm?

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 17:45

Zatial som celkom spokojna :-)

brona, Št, 11. 03. 2010 - 17:47

Najlacnejsia biokozmetika je DM Alverde. Zubne pasty su skvele z Welledy, ale aj zubne oleje sloos. Biocistiace prostriedky Ecover, Sonett. Certifikacia eko, bio , prirodne a s prirodnymi produktami je ti ai známa.
menštruačny kalisok mi je nesympaticky, eko-vlozky Winalite - LOVE MOON, ktore su anionovou vrstvou liečive a bez chemie a 100% ODBURATELNE.:-) ;-) A poznam jednu prima slobodnu maminku zo zA.ktora ich predava etse jej aj pomozes kupou...

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 17:49

Takze kozmetiku vybavim v DM :-). Ako dobre, dakujem. Ma alverde aj radu pre deti ? Myslim sampon, nieco, ako sprchovy/umyvaci gel, a olej, alebo telove mliecko ?

V DM som objavila len avivaz Frosh a Ekover. Sonett som zatial videla len v e-shope :-(. Predpokladam, ze aj vlozky by sa museli kupit cez net, vsak ?

brona, Št, 11. 03. 2010 - 18:47

http://www.winaliteinfo.sk/index.php/prednosti-love-moon
ale poznam jednu skvelu babu zo Ziliny, ktora by ti ich po objednavke dorucila.
Ja som ich zatial len skusala, ale maju pre mna viacero pritazlivych atributov- nielen ekologicky. Jasne, ze pri vyrobe sa spotrebuje viac energii ako pri kalisku- ale ak to jejedine kriterium , tak bud dosledna aj pri kupovani vsetkeho do domacnosti- overuj zivotnost a proces vyroby/dlzku a ekologickost/ Aj to je cesta. vzdy si treba vybrat kriterium podla ktoreho budes volit a podla neho vyberat. raz som bola nadsene na prednaske cloveka, ktory zostavil na zaklade poctiveho prieskumu trhu projekt ekodomacnost. Odchadzala som otrávena- jeho kriteria boli uplne ine ako méoj predpoklad/ tak je to zrejme aj s tymi vlozkami, tvoje a moje kriteria sa roznia hoci maju rovnaky zamer:-) ;-) . btw- napriklad pitny režim v domacnosti zvolili specialne praskove napoje /vraj udrzujuce dlhovekost, prirodne-/lebo z jedneho balenia vyslo az 20 litrov, neobsahovali cukor/ ale aspartam!!!/ a setrilo sa tak nosenie sytenych napojov z marketov..A nim vybrane cistiace prostriedky/dal si zalezat, vyberal pokrytie celeho komplexu suvisuiaceho s domacnostou-kozmetika, prostriedky, pitie, filtre, odpad atd/ som poprosila pozriet znamej z vyskumn. ustavu a povedala ze uicih nemusela ani skumat ze napriek deklaracii maju uz v zlození uvedené zlozky nijakou cestou prirodzene neodburatelne.
Mozme aj my - v rubrike vpremeny vymysliet projekt ekodomacnost- zhrnúť skúsenosti nasich NM a spravit prehlad.
:-) ;-)

sonia, Št, 11. 03. 2010 - 17:55

Polárka a u vás su neni velké kontajnery na odpad? :-O .Doma si to ani ja neviem predstaviť /triedime iba plasty/,ale v obci /v meste/ by to už asi malo byť,nie? U nás je na plasty,papier aj sklo.A čo sa týka zvyškov ktoré nespapáme nosím ich našim pre psíka /čo sa hodí,samozrejme/...(sun) (flower) (sun)

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 17:59

Velke kontajnery tu mame, ale neviem si predstavit, ako triedim kos pred kontajnermi (giggle) (flower) (sun)

sonia, Št, 11. 03. 2010 - 18:13

No tak ja to tam vláčim "po troche",mám to hned oproti tak sa to dá...Idem aj s jednu flašu (giggle) ...alebo ked idem len tak okolo vždy zoberiem čosi vyhodiť po ceste (giggle) ;-) :-) ...

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 18:21

Ked tak na to u nas doma pozeram my v zasade do plastov zabalene potraviny nekupujeme. Teraz mam na mysli klasicke plastove flase od malinoviek, kedze malinovky vobec nekupujeme / pijeme caje, a vodu.../.
Takze u nas jedine rozne tegliky od jogurtov, ci smotany, plastove nadoby od cistiacich prostriedkov a pod. Tie tegliky si fakt neviem predstavit, ze ich odnasam po kuskoch (blush).
No nic... Ja nieco vykoumam. Zatial len nieco provizorne. A potom sa uvidi.
Len dat za smetiak 40 ecok, ufff - som zvedava, co mi na to povie Marek(giggle)

makab, Št, 11. 03. 2010 - 21:43

No, my to tak robíme. Na balkone máme obrovsku tašku z Ikei, kde dávame všetko, čo sa triedi, len to pred tým umývam. No a každý druhý-tretí deň vezme manžel tašku na plece, deti za ruky, tašku položí pred kontajnery a deti vyberajú a triedia. Fungujeme takto roky a deti to stále baví.

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 21:44

Zaujimavy napad :-) :-) :-)

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 17:57

Pozerala som na vlozky Broni, ale nejak ma to nepresvedcilo. Fakt, ze sa ich spotrebuje pocas menstruacne obdobia hodne mnozstvo ma celkom odradza. Skor som hladala alternativu, ktora by menej zatazovala zivotne prostredie aj co sa celkovej vyrobi a dlzky pouzitelnosti/vyuzitelnosti tyka. Z tohoto dovodu sa mi zda byt menstruacny kalisok vhodnejsi /staci jeden na 5 az 10 rokov/.

Ak by som sla do vloziek, asi by som uvazovala nad latkovymi :-) :-) :-) (hug) (heart)

sonia, Št, 11. 03. 2010 - 18:17

Ak sa rozhodneš vyskúšať ten kalíšek,potom môžeš podať info /ak budeš teda chcieť/,trochu som googlila ale nejak ma to nepresvedčilo :-P ...:-)

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 18:23

Mna presvedcil Keeper. Moja smola je, ze je dostupny iba v CR. U nas len mooncup a pod.
Este by boli k maniii latkove vlozky, alebo tampony z morskej huby /nie tie jednorazove/.

Z uvedenych sa mi zatial najviac pozdava Keepr a vlozky. Tie tampony su nad moju predstavivost (blush)

Adinka, Št, 11. 03. 2010 - 18:24

Ja som tiež spokojná s pohárikom, aj keĎ som niektoré dni k nemu potrebovala ešte vložku, teraz dojčím takže mám od šestonedelia pokoj, uvidíme, kedy to naskočí (giggle)
Máme Sonet tiež, ale aj robím prací sliz - jadrové mydlo so sódou ... a na flaky na plienkach žlčové mydlo od Sonetu tiež. Mávam aj jednorázovky z DM, ale predtým som mala lepšie, len nejako príliš zdraželi, tie neboli ani bielené ...
Odpad triedime už roky, väčšinou do igelitiek - plasty, už berú v susednej dedine aj tetrapaky, ale tie mávame málo, ak sa nájde, odtrepem ku kamške. Plastové flaše idú Kike do školy, majú zber - ale len flaše. papier zbierajú tiež, ale ten minieme na rozkurovanie. Na bio máme vedro, to ide na kompostovanie, plienky dávam ale osobitne do jamy, nie čo ide do záhrady na jedenie. Som ináč zvedavá, ako sa to skompostovalo, vykopeme na jar kúsok ;-)
Čistiace prostriedky na zem nemám - pouzívam parný mop - to je len čistenie parou nad 100 stup)nou, tak zlikviduje bacile .. Jediné čo ma štve je Savo, to musím na plesne používať, aj keDˇsom nechcela, ale mám ich už v plúcach /kamoška mi minule namerala/, takže holt - starý dom, musíme omietky meniť na rok a savovská potvora odpadne ...

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 18:51

U nas su plienky uz iba na noc a cestovanie. Matko odmieta doma nosit plienky. Sam si ich da dole. Takze sme pristupili k eko jednorazovkam.
Cistenie parou znie celkom dobre. To si pozriem :-)
A na kalisok sa vazne odhodlavam, i ked mudim priznat, trochu sa bojim...

Ozaj a v com peries Adinka ??

Adinka, Št, 11. 03. 2010 - 18:34

Aha, a kozmetiku špeciálne nepoužívam, nacápem si oleje čo mi ostanú z masáže, prípadne si namiešam niečo podľa nálady. teraz na zimu detské karité používa celá rodina od rúk, xichtu, až po Margaretkin zadok v prípade núdze, ináč jej nedávam žiadnu masť. Aj keDˇje pravda, že ju zas masírujem nechtíkovým olejčekom, dnes som jej tam dala kvapku citróniku prvý raz ... tak to chcela zjesť (rofl)

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 18:55

A co na vlasy ? Staci premyvat trebars zihlavovym cajom ?

Adinka, Št, 11. 03. 2010 - 19:32

Tak to niekedy len žĺtko stačí, niekedy mám od welwdy, niekedy z mydlice lekárskej, na lesk je dobré prepláchnuť jablčným octom alebo citrónom ...
a pre deti kúpele mím olejčekové, alebo vločkové .. alebo smotanovomedové, alebo so)lné .. alebo mix sem mix tam, to ma baví (giggle)

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 19:36

Jeeej Adinka, a nechces viac popisat tie kupele pre deti :-) (heart) ?
Znie to velmi zaujimavo :-)

Ozaj, takze neplati, ze to co nepeni necisti :-). Dobre tomu rozumiem ?

Ariesa, Št, 11. 03. 2010 - 21:04

(y)
vlocky alebo pohar mlieka (najsamlepsie kozieho) do vane nebyva na skodu. toto a aj spominanu sol zvladaju aj ludia s koznymi problemami a extremne citlivou pokozkou.

Adinka, Št, 11. 03. 2010 - 21:13

Joj, veru, kozie by bolo fajn, len tú kozu nemáme ... JA bysom chovala, aj sliepky, ale my beháme hore dolu cez víkendy, aj cez prázdniny, a nemal by to kto chovať ...
Soľ pourívam aj himalíjsku do kúpeľa .. tá ržová, ťo sa aj lampy z nej robia .. tá má tiež dobré účinky,keĎ sa dá velké množstvo, tak má silný detoxikačný účinok ... len ohladom financié .. som to ešte nevyskúšala ... bo do našejvane aby aj mňa prekrylo by som musela aj 3 kilo plesknuť ... Ale raz vyskúšam.

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 21:16

Jeeej tesim sa ! Dievcata dakujem za inspiraciu :-) (heart) (hug)

Ariesa, Št, 11. 03. 2010 - 21:17

kozie zarabam z prasku, dokonca len 30%neho, 100% je drahe jak slak, no tiez to ma super vysledky. z vnutra i z vonku.

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 21:21

A nemate nejakych znamych co chovaju kozu ??
Ja sa na jar vydam asi na spacir pokukat po dvorcekoch, kto ma kozu, jablone, a ine veci potrebne. Treba podporovat domace produkty :-) (giggle)

Ariesa, Št, 11. 03. 2010 - 21:41

tu skor ovecky. kozy u nas volako pomizli a produkty su u domacich uz rozchytane. onkologicky pacienti, zavazne kozne ochorenia ...

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 21:42

A ovcie mliecko nema ziadny takyto ucinok ??

Ariesa, Št, 11. 03. 2010 - 22:06

z ovcieho je najlepsia ziva bryndza - probio kultury. a zincica ... ach, uz nech je leto :-) k tomuto pristup mam, robime aj domacu bryndzu, nie je pancovana kravskym mliekom ako tie v obchode.

o samotnom mlieku toho vela neviem, ale vygooglila som celkom pekny clanok vyzera to, ze ma podobne ucinky ako kozie, tiez spominaju onko-ochorenia.

inak mne to kozie smrdi. ja nemam rada ani cerstve kravske mlieko. su pre mna "moc huste, zivocisne". najviac mi chutia odtucnene chemicke mlieka v skatuliach. no co uz, zvyk je zvyk. moj drobec zas nechce kravske, on len za kozim pisti. kazde rano mu ho robim, bez toho ani den nezacne. (y)

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 22:09

pekne, pekne...
Uff na mna je akosi vela hodin, takze mliecku sa povenujem az zajtra :-) (sun)

Ariesa, Št, 11. 03. 2010 - 18:46

Za chladnickou mame skatulu na sklo a na radiatore zavesenu igelitku na plasty+kovy+tetrapak(u nas to dotrieduju v zberni). Papier na kopku pod radiator. Ostatok ide do kosa. Funguje to roky, kos na triedeny odpad neplanujeme.

K detskej kozmetike-miesto mydlenia by som skusila dat drobcovi do vody morsku sol-odsypam z kuchyne :-) . Dakedy pouzijem na vlasky sampon, dakedy postaci sol. Aby mu bolo vonavo pouzivam etericke olejceky alebo bylinkove caje vlejem do vane. Telo mozes zvlhcovat a premastovat olivovym a slnecnicovym z lekarne+vonavy olejcek.

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 18:54

Sol ? To pocujem prvy krat :-O ...
Kupel s bylinkovym cajom robievam. Staci to ? Mam totiz utkvelu predstavu, ze co nepeni to necisti :-D (giggle). Na natieranie pouzivam ten olivovy z lekarne. Ten je teda ok ?

Ariesa, Št, 11. 03. 2010 - 20:55

sol davam do kazdeho kupela. bylinky davam len na vonu, nie pre cistiaci efekt. dobec ma extremne citlivu pokozku, nedovolim mu vacsinou ani ruky mydlom umyvat, okamzite sa vyhadze cervenymi vyrazkami a stipe ho to. teraz v zime o to viac - chlad to este zhorsuje. volakedy mal ekzem po nozickach, na tvari. preto som zacala s tou morskou solou. nepeni. dokonca, ked mu na konci umyvania nasamponujem hlavu, tak aj sampon malo peni v slanej vode. vzdy som drobca musela natierat olejmi alebo indulonou, teraz to uz nerobievam vzdy. no vyskusaj na sebe - po slanom kupeli mi nestahuje tak kozu a je hebkejsia ako keby som sa napenila luxusnym telovym pripravkom. vzdy po kupeli ale treba telo oplachnut cistou vodou.

Morská soľ vo vode vytvára prostredie ako prírodné minerálne zdroje a jazerá. Kúpeľ upokojuje, relaxuje a zlepšuje duševný stav, poskytuje liečivé účinky na pokožku. Vynikajúci pre uvoľnenie svalov po fyzickej záťaži. Obohatené soli o esenciálne oleje priaznivo pôsobia na nervový systém a ponúkajú všetky výhody aromaterapie. Soľné kúpele boli známe už od čias Hippokrata. Používali sa tieto metódy na liečbu a hojenie kožných problémov a ochorení dýchacích ciest. Slané kúpele poskytujú čistiaci účinok na kožu, oslobodzujú od potu, špiny a baktérii. Jedna z vlastností slanej vody je, že znižuje zápal kože a ma dezinfekčné schopnosti. (zdroj)

a recept: od oka. asi 4-5 lyzic do vane s 15-25cm vody. ked sa mi zda, ze na drobca idu sopliky, sustnem viac. obcas ochutnavam, ci je dost slana. (blush) (giggle) vlasy a pokozku hlavy len tak v tej vode vymasirujem, ked risko "plava". telo vacsinou nesucham. hadze sa ako ryba, to staci ;-) . najlepsie a najlacnejsie sa mi osvedcila morska sol urcena do kuchyne. bez farbiv a voni. dovoniam si sama.

prijemne clapkanie (sun)

Ariesa, Št, 11. 03. 2010 - 21:09

v kazdom clanku o soli do kupela najdes, ze sol trochu vysusuje pokozku a treba ju osetrit kremom.

ja som si vsimla prave opak.
chlorova voda + mydlo = pnutie po kupeli a nutnost pletoveho mlieka
chlorova voda (nuz inu nemame :-P ) + morska sol = zrelaxovana a vlacna pokozka

bud sme boli so synom v minulom zivote morske ryby alebo neviem ...

Polárka (bez overenia), Št, 11. 03. 2010 - 21:19

"bud sme boli so synom v minulom zivote morske ryby alebo neviem ..." (rofl) (clap)

Ok ja to teda zajtra vyskusam. Morsku sol mavam bezne doma. kto vie, mozno to pomoze aj na moj ekzem na rukach :-)

Dakujem :-) :-) :-)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 10:16

vdaka, za tip (y) sol dostavaju u nas len deti do kupela noh, ja som na nu nejako zabudla ... kedysi som si aspon robila mix sol+olivovy olej.

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 00:51

tiez tak ... papier si nosim v balikoch, alebo papireovych taskach do pivnice, v kuchyni mam jeden suflik, kde ho skladujem, kym suflik nie je plny.
inak mavame zvacsa len sklo - to zas v nejakej taske (ak dojdu igelitky, alebo niekot nema, tak pokial je sklo ciste, daju sa pouzit aj pratelne textilne tasky) v kuchyni, potom si to odnesiem do garaze a ked je toho viac, tak to vynesiem.

adus, Pi, 12. 03. 2010 - 08:11

Papier aj ja zbieram v šuflíku kým nekypí - potom odnesiem kolegyni, čo má ešte stále školopovinné deti (predtým som nosila do školy tým mojim) - ja sa ho zbavím a jej decká sa tešia, že im pribúdajú kilečká, lebo sa to eviduje a vyhodnocuje - individuálne a aj na úrovni tried. Na škole, kam chodili moji dokonca trieda čo bola najlepšia na celej škole zvyčajne potom dostala odmenu vo forme nejakého "výletu" - napr. išli do ZOO ...
Sklenené obaly zvládam všetky recyklovať v rámci domácnosti - opätovne naplním nejakými zaváraninami, sirupmi a pod. alebo oservítkujem, resp. darujem iným na oservítkovanie
plastové fľaše zbieram do igelitky a synátor chodieva vyhadzovať do kontajneru cez ulicu, tetrapaky neseparujem, lebo ich používam ako "špindírniky" = mám to postavené na linke vedľa drezu a hádžem do toho drobný odpad (kôš mám až v komore a s každým "vláskom" sa mi tam nechce) - napr. čo sa zachytí v zachytávači v dreze.
No a čo sa dá spáliť, tak to v zime ide do krbu (kartóny a pod.)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 09:37

inak ma este napadlo, ze ani s tymi eko-cistiacimi prostreidkami to nebude take zle ... kdesi som citala clanok o jedej velkej firme a tam sa tvarili, ze si uvedomuju chut ludi kupovat take veci, takze ich nutne msuia zaradit aj do svojho sortimentu.
ale nemam nejaky prehlad, lebo kupujem zvasca tie iste veci, od froschu a inych znaciek, co sa daju u nas kupit.

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 09:43

Nuz tu u nas mimo BA, je fakt naozaj vyber mizerny. Ked som isla do klasickej malej drogerie mala som pocit, ze som snad nejaky ufon (giggle)
Vo velkych sietach, ako Billa, 101drogerie - zozeniem max Frosh. V DM, ktora je vo ZV, ZH je uz spominany Frosh a Ekover.
Takze sme na tom zatial biedne (blush). Z e-shopu sa mi velmi nechce nakupovat, takze sa este skusim kuknut aj v ekoobchodoch :-)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 10:14

no lenze to je problem predaja, nie vyroby :-)

nad tymto ja moc nepremyslam - kupujem to, co je :-) u nas maju take siete podobne ako billa dokonca teraz svoje znacky, takze ked chodim na bezny nakup, tak zvycajne nakupim tam. ak som niekde, kde dostat aj ine znacky, tak podla potreby kupim do zasoby - nejako neocakavam, ze budu mat vsetko vsade.

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 10:17

To mi je jasne...
Ale som este zvedava, ako na tom budu trebars ekoobchody. V BA sa dal nacapovat aj praci gel a avivaz, ked si clovek doniesol speci flasu :-)

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 10:30

presne tak to s tym tankovanim funguje aj v jednej drogerii pri nas - avivaz zvladam, tekuty prasok nezvladam ... casto sa mi stava, ze nemam, ked potrebujem.
no prave googlujem praciu gulu, asi si nejaku objednam :-)

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 10:35

Co si o tej pracej guly myslis ??
Citala som to Marekovi a ten ma spiskol na 2 doby, ze je to holy nezmysel...
Nepoznas niekoho osobne, kto to ma a je s tym spokojny ??

svetlana (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 10:44

nepoznam, treba skusit, ja urcite testem :-)

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 11:17

Tak si pockam na vysledky tvojho testu :-D (giggle) ... Lebo Mareka na toto asi tak lahko nepresvedcim (blush)

sosňa, Pi, 12. 03. 2010 - 14:49

Ahojte, na upratovanie stači len kyselina citrónová, citrónová šťava, ocot, soľ, sóda nič viac nepotrebujete. Pranie: sóda, najobyčajnejšie mydlo na pranie, pre vôňu vonný olej. Ja si robím píling so soľou, naozaj potom nepotrebujem nič ďalšie. Moja plávajúca podlaha dostáva peknú farbu a lesk, keď ju pozmývam so silným šalviovým alebo mätovým "čajom". Triedenie odpadu robíme do krabíc z obchodu. Papier potom len zabalíme a nosíme do škôlky. Plasty vynášame z domu priebežne, dávam bokom aj hliník, žiarovky, baterky, sklo je samozrejmé. Tetrapaky sa u nás neseparujú, ale v škôlke teraz majú súťaž, tak Milk-agro Sabinov nosíme tam. Do obchodu mám tašku na kolieska a niekoľko plátených menších tašiek. Sáčky si nosím svoje. Vodu pijeme z vodovodu. Nie sme 100% eko, ale snažím sa v rámci našich možností :) Čítala som si tiež popis k pracej guli, ale pripadá mi to nedôveryhodné. Viac sa mi páčia orechy na pranie, ale nemám s tým skúsenosť.

Polárka (bez overenia), Pi, 12. 03. 2010 - 14:53

sosna

Dakujem za tolko inspiracie :-)
Ako si spokojna s vysledkom prania ?? O pracich orechoch som citala, ze to nie je bohvieco...
Co pouzivas na riad ?

Adinka, Ut, 16. 03. 2010 - 10:26

Ano, som vyššie spomínala, len na škvrny ešte treba k tomu žlčové mydlo, lepšie je nie tekuté ale pevné .. aspoň z mjej skúsenosti. mala som aj orechy, ale odkedy som na mD, nevychádza mi ... tam tiež dobre, len tiež + to mydlo /na kolená, kvackance, plienky .../

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 10:38

Adinka

a ako si spokojna ? A co pracka ? Citala som, ze sliz zanasa pracku. No vraj sa to da vykorigovat tym, ze raz za 3 mesiace sa da do pracky 1l octu a pracka sa pusti na 60 -90°C...
Takze povodna otazka, ako je na tom pracka ? Zvlada sliz v pohode ?

:-) :-) :-)

Adinka, Ut, 16. 03. 2010 - 15:18

Dávam ocot tiež do záverečého plákania, práčka zatial zvláda. Mám ale občas aj Sonet pre malú, k tomu slizu dávam na koniec aj nejaké oleje napríklad levandulu nakvapkám. Aviváž som nikdy nepoužívala, takže neviem akú náhradu namiesto toho ... nekopeme, tak ma ani nikdy nenapadlo, že na to sa používa aviváž :-D

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 15:25

neviem to iste, ale mama mi to spominala (blush)

takze uz musim len nakopnut vrtulu a vyskusat :-) :-) :-) (flower)

ja_hodka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 10:52

Co sa tyka triedenia odpadu, neviem ako na Slovensku, ale tu sa odvozom odpadu zaobera sukromna firma, ktora si za to od mesta fakturuje nemale peniaze (samozrejme, tie pochadzaju z nasich penazeniek)a mala by si triedenie bud riesit sama, alebo znizit ceny sluzieb. Kym sa tak nestane, odpad triedit nebudem. Pripada mi to ako zneuzivanie verejnych penazi (okrem ineho aj na kampane, ktore vyzyvaju k triedeniu odpadu)na podporu sukromnych osob. To je taka druha strana eko zalezitosti.
Inak co sa tyka pripravkov na cistenie v domacnosti - eko su tu (ako inak) predrazene. Minule som citala o klasickych sposobom starych mam a celkom sa mi to pacilo. Ocot, piesok, sol...Hygiena v kuchyni - napriklad - sol a ocot. Nabytok - olivoby olej s troskou cerveneho vina (pokial je tmavy nabytok), pripaleny riad - zaliat octom a nechat postat, kyselina octova urobi svoje a potom pripadne este jemny piesok.
Kozmetika - vlastna vyroba je na mieru a zabavna a kreativna zalezitost...Len mam pocit, ze by nam chybalo este par hodin k tym 24, aby sme to vsetko stihli :-)

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:03

To triedenie ma nijak nezatazuje :-). Uz som sa rozhodla :-)

K tej kozmetike. Ked ju robis sama nevychadza drahsie ?

ja_hodka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:17

Ani mna to nezatazuje. Je to otazka principu. Nebudem robit za niekoho nieciu pracu - mam dost svojej.
Doma vyrobena kozmetika urcite drahsia nie je. Iba to chce cas a pozitivne naladenie :-) Receptov najdes na nete vela.

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:27

som navnadena :-)
len som zvedava, kde zozeniem ingrediencie (blush)
nemam rada nakupy cez net :-P

ja_hodka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:28

v lekarni. Alebo v obchodoch s bylinkami a prirodnymi produktmi.

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 15:24

popozeram sa...
dakujem za typ :-) (flower)

Adinka, Ut, 16. 03. 2010 - 18:00

Tu sa zas nepalté až tak veľa, ale zas niektorí tvrdia, že aj tak to nemajú ako spracovať, tak to niekedy zas zmiešajú a skončí to na skládke /najmä plasty/ .... Ale sú aj poctivé firmy. Ono odpady budú čím ďalej tým drhšie a ja s tým súhlasím, pretože ináč si ľudia neuvedomia, ako zapĺňajú planétu a ako ťažko sa tie moderné látky rozkladajú alebo znovu spracúvajú ... plasty s avyrábajú také mnoťstvá, na každú potravinu iný, aby yto nereagovalo s jedlom /neprestupovali sa bunky/ že nejako jednotne to spracovať chce veĺmi náročné technológie, ak sa to vôbec dá.
KeDˇsom chodila na polygrafický kurz do BA, učili sme sa o tých plastov veĺa, a pán profesor bol veľmi skeptický. Čo sa bude diať po rokoch na tých skládkach - aké všelijaké chemické svinstvá povstanú z tých zmesí rozkladajúcich sa odpadov .... že bude veselo. Pekne sme pripravili našim deťom .... a sme to teraz najmä my. Pretože naši prastarí rodičia vyhdzovali odpad kadetade do prírody, ale to látky rýchlo sa rozkladajúce - prírodné látky, kože, drevo, hlina ... teraz .... ani v tej latríne sa to už nerozpadá ako voĺakey .. pamätáte sa na tú tému ? /už si tu pripadám ako pamätník, vždy manapadne že sme to tu už rozoberali pár krát, aj toto om už písala tuším niekedy..../ Ale vraj opakovanie - matka múdrosti. Musím oprášiť tie skriptá ... (giggle)
Ináš tiež sme s pri tom učili, že do obalu z jedného jedla /napríklad maslo/ sa nemá dávať iné - lebo už iné zloženie potraviny môže reagovať, aj keD´to nevidíme ... také PET flaše by vôbec nemali byť v teple svetle .. ináč fajná" voda mierne toxická ...

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 18:32

(clap) (clap) (clap) (y) (y) (y)

Zuzana1978, St, 17. 03. 2010 - 11:21

Geo,
ty ma neprestanes prekvapovat :-)
Uplne suhlasim ohladom potravin s dlhou trvanlivostou, mozu sposobit zmeny v zazivani a tym padom ovplyvnit kvalitu konecneho produktu.
(ale ta historka bola stobodova)
(rofl) (rofl) (rofl)

ja_hodka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 08:21

Ak to nema ako spracovat, ako sa vobec dostala do verejnej sutaze a ako ju vyhrala? Viem si predstavit...
Odpad nema byt preco drahsi - obzvlast ak ho ludia maju triedit sami. Ak niekto poskytuje a spoplatnuje sluzby verejnosti (co su lukrativne zakazky), ma byt schopny poskytnut adekvatnu protihodnotu. Ak nie je, nie je dovod, aby jeho sluzby boli coraz drahsie. Je to uplne jednoducha logika. Ludia sa s takym nazorom neradi prezentuju verejne, lebo je totalne politicky nekorektny a nie je ani in. Trendove je byt eko. Ale nemusime byt preto ovce. Mozme byt eko spolocnost a zaroven netolerovat zneuzivanie verejnych penazi a korupciu.

svetlana (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 09:32

no neviem, cumim .... ved to je cele zas len o ludoch - ked chcu a maju moznost zneuzit, tak zneuziju.
ja zijem v predstave, ze u nas sa tym zaobera mesta, vsetkym zneskodnovanim odpadu, aj ked sa mi mari, ze konecnym spalovatelom (raz som na takej skladke bola - da sa tam hocikedy priviezt hocico, spoplatnene) je tiez sukromna firma a o tom dalej nic blizsie neviem.

inak je to u nas tak, ze sa plati za kazdy sak domoveho odpadu (2x za tyden clovek vylozi saky, prip. domy maju kontainer), takze ziaden mesacny pausal a pod. Sklo, konzervy, papier a pet flase su zadarmo - papier zbiera raz za mesiac mesto (treba ho vylozit pred dom), pet (+ mleikove flase) sa odhadzuje v obchodoch, sklo a hlinikovy odpad sa da vyhodit hocikedy do kontainerov, kt. su v kazdej stvrti.

ja_hodka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 10:59

Tu odpad zbiera sukromna firma, ktoru plati mesto z nasich dani. Dalsie spracovanie odpadu riesi tiez sukromna firma. Triedenie odpadu pre taku firmu by nemal byt ziadny problem, ale preco by to robila, ked to mozu urobit obcania a este za to aj zaplatia. To je cele.

svetlana (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:08

tym myslis, ze pozbiera komplet domovy odpad a ma ho roztiedit - papier, plast, sklo, nebodaj kompost ? (giggle) to snad nie ...

ja akurat viem (pocula som od znameho znamenho, co robil v spalovni), ze s tym domovovym (pretriedenym) odpadom maju v spalovniach problem, lebo je to tak dobre pretiedene, ze im to nehori (giggle) tak su radi, ze k nim chodi vavazat odpad trebars mc'donald - trochu horlavejsieho materialu.

ja_hodka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:19

No, myslim, ze podstatne jednoduchsie by bolo, keby sa na tom niekto nemusel nabalovat a kazde mesto by malo vlastny odvoz odpadu za znacne mensie naklady, ako si fakturuje sukromna firma, co by sa odrazilo na miestnej dani pre obcanov.
A ak to ma byt takto, tak nech si to triedi firma. Uz som nizsie pisala - ak clovek moze lietat do vesmiru, hadam namysli aj ako triedit po sebe odpad. Take zlozite to snad nebude.

svetlana (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:31

ale to je presne - iba o ludoch.

Adinka, St, 17. 03. 2010 - 11:36

No neviem sicelkom dobre predstaviť , ako to myslíš, že by to tie firmy triedili ... napríklad plasty musia byť umyté, ak by tam bol poplesnený bioodpd aj papier, to by asi ani Popoluškine holúbky nepotriedili ....(giggle) Asi sa zle chápeme. Ja to myslím tak, že "svoj" odpad za ktorý som zodpovedná , potriedim tak aby ho mohli odviezť a spracovať a nešiel len do spaľovne ... to už je ich práca. tiež som sa zaoberala odpadmi niekedy, teraz už len ako kedy, už sa tým zaoberajú ľudia ktorí na to majú viac času .. ale stále som členkou Priateľov Zeme, kde sa usporadúvajú aj rôzne konferencie s odborníkmi ..teraz majú perfektne spracované Podpoľanie ...
tu sa zákony u nás týkajúce sa odpadov :
http://www.priateliazeme.sk/spz/?q=sk/legislativa-o-zivotnom-prostredi-…

Odpady všeobecne : http://www.priateliazeme.sk/spz/?q=sk/informacie/odpady

Niečo o obaloch :
http://www.priateliazeme.sk/spz/?q=sk/informacie/obaly

A tu konkrétne k triedenému zberu
http://www.priateliazeme.sk/spz/?q=sk/informacie/triedeny-zber

ja_hodka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 12:14

Vadi mi ten princip.
Neviem ako na Slovensku, ale tu to funguje ako som popisala.
A ak som firma, tak ponukam komplet sluzby. Moji klienti nemusia nic robit namiesto mna. A ak to robim sama, nechcem za to platit firme. Normalne, nie?
Nie som za to, ze kazde konanie ma byt financne motivovane - budem triedit odpad aj bez toho aby ma za to niekto zvyhodnoval, postaci mi, ked za to nebudem musiet platit a ked sa k tomu rovnako zodpovedne postavia aj autority, nie len jednotlivci. Proste nechcem a nebudem konat automaticky, bez toho, aby som sa zamyslela, len preto, ze mi to niekto povie.

svetlana (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:16

takze za odpad v konecnom dosledku neplatite priamo ?
ak je to tak, tak je to tiez nejaka vizitka politiky spracovavania odpadu vasho mesta.

mne pride rozumnejsi model, co je u nas - za neseparovany odpad sa plati podla mnozstva, separavany je zadarmo. co uz s nim robia, moze byt normalnemu cloveku jedno - no snad ho nejako recykluju, ked k tomu cloveka motivuju aj financne.

ja_hodka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:21

Mne pripada uplne idealny system zalohovania napriklad...
Alebo ako to pises ty. Tu sa to nijako nerozlisuje.

svetlana (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:30

zalohovanie sa u nas pred nejakymi 4-5 rokmi zrusilo. podla mna zistili, ze su to len zbytocne vynalozene prostriedky - automaty na prijatie vratnych flias/PET a pod.

Polárka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 10:49

Ono je to asi "AKO KDE"... Neviem, ako je tu u nas so smetami. Ci su drahe, alebo sa rok od roka cena za sluzby zvysuje. O tomto ma prehlad skor Marek.

No aj tak mi pride logicke triedit odpad doma. Ked si totiz predstavim, ako vyzera kazdy jeden sacok "klasickeho zmiesaneho" odpadu - nuz neviem si predstavit v akom stave by sa nachadzal vytriedeny odpad. Musel by sa asi umyt, precistit. Co asi nie je realne napr. pri paiery. Neviem ci takto znecisteny papier sa da plnohodnotne vyuzit /asi ano, fakt netusim/.
Zaroven mi pride celkom podstatne triedit odpad doma, aj z hladiska enviromentalnej vychovy deti. Nie len nahadzat hocico hocikam a ved niekto sa postara. V triedeni vidim uzasnu prilezitost, ako detom nenasilnou hravou formou moze rodic vysvetlit princip triedenia - preco ?, ako ?, naco ?... Zaroven sa deti budu citit v centre diania a buduje sa tak ich zodpovednost za svoje zivotne prostredie /niezeby to neslo aj inak, iste ide, ale aj toto je jedna z moznosti/ :-) :-) :-) (flower)

ja_hodka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:12

K tematike odpadov som trosku pricuchla vdaka znamemu, ktory problematiku vystudoval a dost dlho v brandzi aj pracoval. Pre firmu, ktora by k tomu mala byt vybavena, nemoze byt triedenie problem. Polarka, ovela zlozitejsie technologie clovek ovlada...
Dalej: bezne clovek nema predstavu ako spinavo sa so zivotnym prostredim a jeho "ochranou" kseftuje. Ako ohromne "vyhodne" (pre par jednotlivcov) boli namyslene alternativne zdroje energii...Rovnako "premyslene" je aj triedenie odpadu - tak aby to bolo hlavne vyhodne pre par ludi a ostatni predsa budu nasledovat, ved je to tak zodpovedne.
To, ze za baksis povolia skladku chemickeho alebo radioaktivneho odpadu - no ved co...hlavne, ze obcania triedia odpad...:-P No proste na dlhu debatu a nechce sa mi.
Myslim, ze je prospesne aspon sa zamysliet nad vsetkym, co dostaneme zhora - ako, preco, kto..a aky skutocny zmysel to ma.
Co sa tyka vychovy deti - vsetko mozes vysvetlit. Aj take, aj onake konanie. Dolezity je motiv/dovod preco co (ne)robis a co tym chces docielit. Vela veci ma vyznam iba zdanlivo a v skutocnosti predstavuje iba kvapku v mori, cez ktoru nevidime realne problemy.

Polárka (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 14:47

Hovorim, ze sa v triedeni odpadu tak dokonale neorientujem. Kto vie, ako je to u nas na Slovensku ?
Ale to co som sa docitala bolo zaujimave, napr. plasty by sa mali umyvat a i. A ked zoberiem, co vsetko vyhadzujem do kosa, a ako to vyzera - zda sa mi, ze tie sluzby, ktore by poskytovala nejaka zberna a triediaca firma by mala teda hoooodne co robit, a stalo by to podstatne viac, ako teraz.

V zasade tiredenie pre mna zatial nie je vobec komplikovane. Nezabarie mi to viac casu, ako inokedy /resp. je to naozaj minimum/. Nemam dovod cakat na to, az sa uvedomi niekto z hora :-P . Kto chce menit svet, musi zacat od seba :-) (flower)

ja_hodka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 10:59

Mimochodom, horuci ocot sa da pouzit aj na umyvanie riadu,WC, umyvadiel, vane. Okrem ineho odstranuje vodny kamen. Ale musim sa priznat, ze co sa tyka riadu, mi je pohodlnejsie zapnut umyvacku. Keby som sa nevenovala nicomu inemu, nez domacnosti a rodine, urcite by som to skusila ako dennu zalezitost. V kupelni to ale pouzivam bezne.

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:08

O octe som citala na inych forach, zda sa , ze je to velmi unoverzalny prostriedok. Pouziva sa ako alternativa k jary, k WC cisticom, v kombinacii so solou na odtoky, alebo aj miesto avivaze :-) (sun)

ja_hodka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:27

Avivaz v podstate ani nepotrebujes, pokial nemate extremne tvrdu vodu a to sa da riesit filtrom na odvapnenie, co prospeje aj pracke :-) . Inak niekto vyssie pisal o esencialnych olejoch kvoli voni. To asi musi ist naozaj len kvapka - predsa je to olej - neumasti to pradlo? Asi treba skusit.

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:30

urcite ide len male mnozstvo :-)
ja davam avivaz aj kvoli statickej elektrine (blush)

ako tak citam na nete, staci si spravit celkom slusnu zasobu octu, sody, sody bikarbony, mydla a mam to vybavene : ekologicke a navyse aj ekonomicke :-)

magic, Ut, 16. 03. 2010 - 15:25

inak, tiez postupne prechadzam na takuto ekologicko-ekonomicku udrzbu. este som nenasla prasok, ci cistic, ktory by mi krasne odstranil vodny kamen ako ocot. a pri mojej vrodenej lenivosti je idealny. nalejem, necham pol hodiny az hodinu postat a potom len zotriem spongiou. a vsetky odtoky v umyvadlacha vani mam vyligotane ako nove. rovnako to skvele vybielilo spary medzi dlazdickami v sprchovom kute, ktore zasli do zlta.
len k tomu slizu sa neviem odhodlat. bojim sa, ze mi to znici pracku a to by ma moj drahy asi do nej napchal a ekologicky opral.

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 15:29

hiii tak ten ocot bude aj pre mna (giggle) (y)

Nooo ten sliz trochu odradza aj mna... Hovori sa, ze zanasa, ale da sa to riesit. Co som sa docitala na nete, niektore zeny nechavaju raz za mesiac, alebo za tri prat jeden program bez pradla s litrom octu na 60 ci 90°C. Vraj sa pracka precisti :-) :-)

magic, Ut, 16. 03. 2010 - 15:19

mne rosa poradila nie olej, ale ciste silice (su od aromaolejov trosku drahsie, aspon v nasom exoobchodiku). pytala som sa aj tam a povedali, ze ano, silice narozdiel od klasickych olejov nemastia. a staci len par kvapiek.
idem skusat dnes pri prani - mam jednu levandulovu a jednu grapovu, tak uvidim, pre ktoru sa na zaciatok rozhodnem. aby draheho neporazilo, lebo on ked vidi aromalampu v mojich rukach, dostava migrenu. :-P

este vseobecna otazka: kolko toho octu treba naliat do priehradky, aby ho nebolo potom citit?

pachola, Ut, 16. 03. 2010 - 11:40

no skúšala som dávať namiesto aviváže ocot a nebolo cítiť ani jeho pach iba vôňa z prášku a ani nebolo prádlo elektrizované a jedným pádom sa aj práčka odvápnila ...mala som narobený aj ten spomínaný sliz...ale dlhšie trvá,kým sa z prádla vyperú ešte zbytky práškov,prádlo bolo niekedy fľakaté

Ariesa, Ut, 16. 03. 2010 - 11:42

nooo, diky za tu elektrinu B-] pisali sme asi naraz (sun)

Ariesa, Ut, 16. 03. 2010 - 11:41

pomaha ocot aj proti statickej elektrine vyprateho pradla? pretoze u nas to bez avivaze proste nejde. sme taka iskriva rodina B-] elektrizujuce vlasy (kondicioner), bielizen (avivaz), dieta ako gulovy blesk :-P ... zarubne mame panelakove kovove, radsej nechytat B-] a pritom oblecenie je vacsinou z prirodnych vlakien.

Polárka (bez overenia), Ut, 16. 03. 2010 - 11:43

u nas elektrizuje este aj pes (giggle)

svetlana (bez overenia), St, 17. 03. 2010 - 11:09

ja davam ocot ako avivaz len ku kuchynskym utierkam a pod pradlu, mojho muza napina, ked citi ocot :-) ono, ked clovek vela uleje, tak to v tom konecnom pradle trochu citit.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama