reklama

Aké je to ... mať dobrého otca?

Pridal/a Amalka dňa 24. 03. 2010 - 10:58

reklama

Inšpiroval ma Dreyin dnešný blog o otcovi.

Prečítala som dosť veľa kníh a zistila som, že otec je v živote dieťaťa veľmi dôležitý. VEĽMI. Mama plní funkciu milujúcej obletujúcej osoby, ktorá je tiež dôležitá, ale pri uvádzaní do života je PODSTATNÝ OTEC.

Paradoxne drvivá väčšina otcov vo svojej úlohe zlyháva, ešte paradoxnejšie zrejme preto, lebo aj ich otec zlyhal.

A tak mi napadlo - aké to je mať DOBRÉHO otca??? Vy, ktoré ste ním boli obdarené, prosím, podeľte sa o toto šťastie aspoň krátkym vyznaním. Nech my ostatné, ktoré sme toľko šťastia nemali, môžme nasávať lásku z vašich riadkov. Ďakujem.

(heart) (heart) (heart) (heart) (heart)


reklama

reklama

lydusha (bez overenia), St, 24. 03. 2010 - 11:24

Amaly....moj otec bol jedinecny, vela ma naucil a vela mi dal...a vedeli sme spolu krasne mlcat, to neviem len tak s hocikym. A najhorsie je, kolko veci mi doplo az potom ked zomrel....(heart)

mnnaaauuu, St, 24. 03. 2010 - 11:58

je tu zas pojem:aký je to dobrý otec? (sun) môj kedysi fajčíl,potom prestal,lebo to veľa stálo,stále šetril a šetri (rofl) nikdy na svoje deturence nepolozil ruku (aj ked sa mu občas čudujem)(giggle) (giggle) (giggle) (giggle) každé leto nás brával aj dvakrát na stanovačku do lesa, na guláš... tam je tak super,že ani dovolenka v bulharsku sa nevyrovná dovolenke v lese(sun) veľmi mu za to vdačím, že sa o nás aj teraz stará,nám,trom surodencom sa vždy venoval, a dotera mu ostala jedna super vlastnosť:zlľahčovať všeeeetky ťažké situácie (sun) (sun) deťom sa už nevenuje,už sme velkíííííííííí (sun) (sun) (sun) teraz baví vnučatko,ktoré nevola nič iné iba :"dedo,dedo" (heart)

fidorka, St, 24. 03. 2010 - 12:11

Ja som mala krásne detstvo,mamka sa o nás starala,že sme si žili ako v bavlnke,vždy vravela,že som bola poslušné dieťa,nepamätám sa,že by po mne niekto kričal.Mám krásne zážitky,najviac sa mi ale vryli do pamäte ženy našej rodiny,ktoré ma ovplyvňovali,mamka,tety,babka...ale aj otec.Je to človek so svojským humorom,,vysoký fešáčisko (heart) :-* ,ktorý sa hádam aj zoderie od roboty.Má veľké,vráskavé dlane,choroby,ktoré prichádzajú aj s vekom,ale stále veselé modré oči a chuť pomáhať.Vždy ma ľúbil,len za mlada,to nevedel tak ukázať ako teraz a ja som to pochopila,až keď som mala vlastné deti.Už 20 rokov mu nikto ináč nehovorí len:Dedko.:-) -od kedy sa naučil náš najstarší syn-jeho prvý vnuk rozprávať.Majú spolu krásny vzťah...a je krásne,keď mne zazvoní mobil a tam zasvieti DEDKO ,a ozve sa:Si doma?Idem k vám,zalej mi kávu,taký som smädný...(hug) (heart) (hug)

Katka0202, St, 24. 03. 2010 - 12:20

moj ocino je jeden uzasny clovek... je uzasny otec i teraz, ked sme my, jeho dietky dospele, je perfektny stary otec, ako tvrdi moj manzel - je ukazkovy svokor...(heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart) (heart)

sandri, St, 24. 03. 2010 - 12:28

aký je dobrý otec? - ten môj, teraz veľmi chorý, ležiaci pacient, ale keby ste ho poznali predtým - hlučný, veselý, vtipný, spoločenský, extrovert, ktorý sa predstavoval ako : "ja som šaňko jeden zlatý" (rofl), ktorý jazdil na motorke a plachetnici, mal tereňák a na chate robil také žúrky, že susedia dodnes spomínajú, a o ktorom môj manžel povedal, že je mu viac otcom ako jeho vlastný ...môj otec a môj kamoš (heart)

Katka0202, St, 24. 03. 2010 - 20:24

moj manzel od isteho casu to iste tvrdi o mojom - to je jedna z veci, co ma robi nesmierne stastnou (heart)

adus, St, 24. 03. 2010 - 12:30

Amálka, súhlasím s tvojím názorom - preto som aj kedysi dávno ako bezstarostná študentka viedla siahodlho debaty s jednou mojou spolužiačkou na tému - akého partnera si hľadať.
Ona bola jednoznačne za takého, čo by vyhovoval jej, zabezpečil ju, preukazoval jej úctu a čo ja viem čo všetko ešte - proste taký ten príručkový gentleman - možno niečo v štýle Huga Haasa z tých starých českých filmov (s témou "jak chudá holka k štěstí přišla" ;-) ). Ja som zase tvrdila, že mojou prioritou pri výbere budúceho partnera je to, aby som (minimálne) verila, že bude dobrým otcom mojim deťom, nemusí ani tak veľmi pomáhať v domácnosti, môže sa občas ja niekde večer zabudnúť s kamarátmi, nemusí MŇA nosiť na rukách, nemusí mi kupovať drahé dary a prisúvať stoličku, keď si sadám k stolu.
No a ja sa hrdo priznám, že som jednou z tých šťastlivých, čo mali vynikajúceho tatu - naučil ma toľko vecí - aj pokiaľ ide o skutočné vedomosti, ale aj pokiaľ ide o také tie fajnovosti života ako reagovať v zapeklitých životných situáciách, ako si vždy zachovať svoju dôstojnosť a ľudskú tvár, ako reagovať na hulvátov a vagabundov ("mňa dokáže uraziť iba inteligent", "za dievčaťom a električkou nikdy nebehaj, vždy príde druhá", "nikdy nepožičiavaj zubnú kefku a priateľa" a kooooopec iných okrídlených výrokov, ktoré mi ho budú vždy pripomínať), vďaka nemu som spoznala moje rodné mesto z tej jeho najkrajšej stránky - také, ako bolo prv než nás prevalcovala povojnová história - mesto kozmopolitné, plné radosti zo života a histórie. Poznal aj prírodu, ako študent prešiel na bicykli celé Slovensko a tak nech sme sa pohli kamkoľvek, vedel vždy niečo zaujímavé povedať o mieste, kde sme sa nachádzali - a to nielen doma, ale aj v zahraničí. Ak bol niekde na cestách sám po návrate dokázal rozprávať tak farbisto, že som sa cítila, ako by som tam sama bola. Bol mojím najlepším kamarátom, mal úžasný zmysel pre humor, dovolil, aby som si z neho (v rámci slušnosti) "uťahovala", chodil na rodičko a ak bol nejaký "prúser", tak sa vždy najprv porozprával so mnou a až potom sme si pripravili verziu, ktorú sme predostreli mame. Vedel toho toľko, že hádam až do čias, kým som neskončila vysokú školu som ho považovala priam na najmúdrejšieho človeka na svete. A hoci už nie je medzi nami, rozhodne ho dodnes považujem za toho najúžasnejšieho tatka

lienka, St, 24. 03. 2010 - 12:40

...bol to chlapík s humorom s velikým srdcom...
...stačilo, že tu bol vždy pre mňa...taká tá istota, to je pre dieťa dôležité
...ale určite nebol "svätý", bol to obyčajný chlap bez matúry ale umelec zároveň-maľoval obrazy, vyrezával sochy
aj si vypil, aj čo-to povyvádzal, vedel baviť spoločnosť, neznášal čakanie a telefonovanie
keď sme niečo spolu robili, vždy sme si rozumeli bez slov
ako dieťa som nijako zvlášť nerozmýšľala akého mám otca, to že je a aký je sa mi zdalo tak prirodzené...
Najviac sme sa spoznali,keď som bola na materskej a on na invalidnom a boli sme spolu doma,deď čo deň...
...
aj môj muž je taká tá istota pre naše dcéry
a zároveň autorita, on s nimi vyjednáva pravidlá a mantinely
v ňom je taká ta danosť poznania miery

de-ni, St, 24. 03. 2010 - 12:41

Asi to vyznie zvláštne, ale moja sestra má super otca aj keď je to nás oboch otec, má ho iba ona. Neviem ako, prečo začo, ale je to tak...

eva m, St, 24. 03. 2010 - 12:49

aj ja patrim medzi ludi, obdarenych dobrym otcom.
Moj otec bol za mladi krasny chalan, sportovec, atlet. Laska k sportu a caro osobnosti mu ostali dodnes.
Spolocensky, obcas sa niekde zamotal(giggle), s tym spravnym zmyslom pre humor.
Dobry clovek. Dobry, milujuci otec.
Chlap aj so svojimi chlapskymi chybami.
Ale nadovsetko oddany rodine.
Nech by sa dialo cokolvek, VZDY tvrdil aj tvrdi, ze my sme prenho tie najdolezitejsie na svete.
Cim som starsia, tym si viac uvedomujem, ake je to cenne mat dobrych rodicov.
Dnes, ked sa obetavo, uzasne stara o nasu, stale choru mamu, si to neskonale vazim.
Amalka, mozno si skor chcela pocut nejake konkretne skutky dobreho otca. To by som pisala ale na iks stran.
Ako nam ako detom citaval rozpravky, ako sme spolu odmala splietali plany, ze budem sportovat, ako sme chodili cela rodina na vylety, ako sme boli spolu sami dvaja na dovolenke, ako vzdy pustil korunu radsej ako mama(giggle) , ako...ako...

"Paradoxne drvivá väčšina otcov vo svojej úlohe zlyháva, ešte paradoxnejšie zrejme preto, lebo aj ich otec zlyhal." - moj stary otec bol skvely muz.

Hovori sa, ze si dievcata podvedome vyberaju partnerov podla vzoru svojho otca.
U nas to plati, nachadzam vela spolocnych crt mojho otca a mojho muza.

Eva (sun)

Amalka, St, 24. 03. 2010 - 12:55

nie Evi, presne ste to vsetky krasne popisali. Pouzijem Kamkin vystizny vyraz - dusehojivo. (sun)
Ked citam, vidim vas za vasimi pismenkami a zaroven sa vidim vo vas, divam sa vasimi ocami. Je to ako balzam na dusu.(heart)

som (flower) v papradí

sandri, St, 24. 03. 2010 - 14:32

"Hovori sa, ze si dievcata podvedome vyberaju partnerov podla vzoru svojho otca." - ááááno s týmto jednoznačne súhlasím, aj keď je manžel navonok iný, spoločných čŕt s mojim otcom je kopec

tyjamy, St, 24. 03. 2010 - 12:58

..moj tato..aj ked nebol idealny..tak isto mama..prezili tazke detstvo a vyrastali v problemovych rodinach..plnych intrig a nenavisti...prezili vojnu..hlad..strach..preto ..aj ked bolo tazke byt ich dietatom...napriek vsetkemu tvrdim..ze boli najlepsimi rodicmi.."akymi len vedeli byt"..a preto ich oboch (heart) (heart) aj ked tato davno zomrel...spominam radsej na tie usmevnejsie zazitky..(sun) (sun)

sonia, St, 24. 03. 2010 - 13:06

Môj otec,je tiež velmi dobrý človek - aj ked lásku nám nedával najavo slovami ale skutkami (heart) .Sme tri sestry a za čo budem mojim rodičom vždy vdačná že nikdy nerobili medzi nami rozdiely (heart) .Otec je autorita,nikdy sme si mu nedovolili "odpapulovať" /ani jedna/ ale napriek tomu sme cítili a cítime že nás má rád a vela pre nás urobil (heart) ...Moja velká vdaka ale patrí obom rodičom (heart) (flower) (heart) ...

kamila26, St, 24. 03. 2010 - 14:39

Moj ocko bol ten najlepší otec na svete ... keď zomrel , moj život nabral iné rozmery a je mi veľmi smutno...poradil,pomohol...a hlavne ma mal veľmi rád a to mi najviac chýba ;-(

Chobotnička, St, 24. 03. 2010 - 15:06

Môžem tiež napísať, že mám veľmi dobrého ocka. (heart) Je to skvelý človek, otec aj dedko. Viem, že lepšieho by som si ani priať nemohla.(hug) (heart) (hug) Vždy tu bol aj je pre nás, svoje deti v dobrých aj zlých chvíľach. Bol aj je, samozrejme aj mama vždy príkladom aj vzorom dobrého, milujúceho človeka ochotného vždy poradiť aj pomôcť a to nielen nám, ale aj okoliu. Aj dnes, keď mám vážnejšie zdravotné problémy a trochu viac obmedzený pohyb, vždy je ochotný mi pomôcť, aj keď to nezneužívam a sú dni, keď aj trikrát zazvoní pri svojej prechádzke mestom a len tak sa opýta, či nepotrebujem skočiť do obchodu, alebo na poštu, alebo hoc aj len vyniesť kôš. Aj keď väčšinou zdvorilo odmietnem a vie, že si to zariadim sama, veľmi sa tým návštevám poteším. Ľúbim svojho ocka a som vďačná bohu, svetu alebo aj osudu, že ho mám. (heart) (heart) (heart)

Radina, St, 24. 03. 2010 - 15:48

Aj ja mám to šťastie, že viem, čo je to milujúci a starostlivý otec. Môj otec je obyčajný človek, zodratý od roboty, ale nekonečne miluje svoje 3 deti /mimochodom už dospelé/ a tiež manželku. Snaží sa nám aj do dnešného dňa všetkým troch rovným dielom pomáhať a tiež nadovšetko miluje svoje tri vnučky a tie mu ináč nepovedia ako starký "Ďulík". Moja dcéra s ním bola od malička najviac a veľmi sa jej vednoval. Bol dokonca s ňou aj na materskej dovolenke, lebo ja som musela nastúpiť do práce. Za to všetko mu patrí moje úprimné ďakujem.(heart)

betana, St, 24. 03. 2010 - 15:52

nieto čo opisovať, jednoducho sa to nedá, a ak, tak iba samými superlatívmi - je to fantastické, úžasné, super, nádherné, ešte miliónkrát úžasné a fantastické a super a super, výborné, perfektné, najlepšie na svete.

Heja, St, 24. 03. 2010 - 15:57

aj môj otec bol dobrý a hlavne obetavý.Moja babka zomrela a nechala 5 sirôt.Najmladší bol tak starý ako môj brat 5 rokov.Ostatní boli starší a moja mama s otcom sa ich ujali.Mama varila ,prala a otec sa ich snažil uviesť do života a oni boli vďační a vážili si ho do konca života.A teší ma keď aj moje sesternice a bratranci s láskou na neho spomínajú.
A mňa miloval .cestoval za mnou do liečebne cez vianočné sviatky.Cesta tam mu trvala
jeden a pol dňa tam jeden deň bol so mnou a zasa naspät a vždy hovoril :ako by som ťa mohol nechať samú cez štedrý večer.

fidorka, St, 24. 03. 2010 - 16:10

kráásne :-) (sun)

lobelka, St, 24. 03. 2010 - 16:54

moj otec sa o mna staral od mojich 3 tyzdnov, kedy mama vazne ochorela a musela ist do nemocnice. Nasledky jej choroby sa tahaju dodnes, takze aby jej ulahcil, prevzal takmer celu domacnost aj vacsinu starostlivosti o mna na seba. Bol to on, kto prvy rano vstaval a chystal ranajky a ohrieval pancusky na radiatore, kto mi zapletal copky s lienkami, rozpraval rozpravky o vlacikoch-kolejacikoch, kto nas obe vodil po horach, kto ma pocuval, ked som potrebovala rozpravat, kto mi vzdy povedal - neboj, to zvladnes...kto teraz berie nase deti na vylety a preziva s nimi ich zaluby. Ma aj kopec much, ktore sa vekom zvyraznuju, nas vztah uz je iny, zrelsi a sem-tam komplikovanejsi, no navzdy pre mna ostane clovekom-pilierom, ktory ma s maminou pomocou vystrojil do zivota (flower) .

Dreya, St, 24. 03. 2010 - 18:22

Aj môj otec bol najlepší na svete...nikdy ma nehrešil, nenadával, vždy so mnou súhlasil - asi vám to príde veľmi čudné, ale neviem aký bol naozaj, keďže som nemala tú česť ho spoznať poriadne. Preto bol pre mňa takým otcom, akého som potrebovala, či už veselý, prísny (haha), stál za mnou, keď po mne mama jačala..proste - no najlepší, akého som si mohla vymyslieť;-) ;-)

Chobotnička, St, 24. 03. 2010 - 18:23

Lobelka aj Dreyka, krásne .(heart) (heart) (heart) (hug)

lia6, St, 24. 03. 2010 - 18:28

Aké to je, mať dobrého otca? Hm..., tak to by som chcela vedieť...aspoň, že náš Miláčik(heart) je dobrým otcom malému, a verím, že ním aj ostane(heart) (sun)

lenkan, St, 24. 03. 2010 - 22:04

Bol perfektny...ucil ma ako ticho chodit lesom, ako sa tesit z ulovenej ryby, ukazal mi kde rastu tie najvonavejsie hriby a najkrajsie kvety...hovoril mi, ze to najcenejsie co mam su dve pracovite dlane a srdce bijuce pre inych...ked ma ukladal spat rozpraval krasnu rozpravku o carovnej krajine HAJANY a ked ma zobudzal, jeho drsne strnisko mi vzdy poskriabalo tvar...pre nikoho ineho na svete som nebola natolko mudra, natolko krasna, natolko sikovna....kvoli nicomu som nikdy neplakala tak, ako ked som niecim sklamala tatina....nikdy mi nedovolil nepriznat sa k vlastnemu zlyhaniu a nevyriesit si ho sama, napriek tomu som vedela ze tu vzdy bude pre mna...bol pre mna vzorom ako vnimat partnersky vztah - ked videl serial o nevere, joj to bolo moralizovania(giggle) bol pre mna ucitelom fyziky, politickým oponentom, sachovym partnerom...na MDZ mi od mojich 12 rokov nosil kyticu, pretoze tvrdil ze uz som velka - na ten pocit pychy nezabudnem....milovala som, ked sme spolocne vyberali tajne darceky pre maminu len tak, ked sme kupovali hracku pre brata, pretoze tatino nasetril korunky, ked si odoprel obedy v praci...respektoval moje nazory, pocity, zelania....ked sa ma niekto spytal, cim budem ked budem velka - vzdy som vyhrkla ze budem ako moj oco(giggle) ...Preco pisem v minulom case? Ked som sa odstahovala, tatino mi povedal, ze ma naucil vsetko co vedel, odovzdava ma do ruk mojmu partnerovi (aj s priklepovou vrtackou a sadou hmozdiniek:-D )a pokusi sa tu byt tak dlho, aby stihol moje deti vidiet svet criepkami jeho pohladu. Ake je to mat dobreho otca? Ja viem, ake je to mat uzasneho otca - to je dar z nebies, ktory musim raz splatit...milujem ta tatino...a ak dam svojim detom len 10% z tych ulomkov radosti a smiechu, z ktorych bolo pretkane moje detstvo, dam im nesmierne vela...sebecky prosim Boha, nech stojis pri nas este dlhe roky....

alexa35, Št, 25. 03. 2010 - 08:00

Môj ocino má obrovské srdce, je veľmi citlivý, no realista. Vie byť stále nad vecou, nikdy nebol malicherný a nič zbytočne nekomplikoval, nikdy nestresuje, je mojou veľkou duševnou oporou. Akýkoľvek problém bol, vždy to bol on, kto ma ukľudňoval-to bude dobré, neboj, všetko sa zvládne. Je to dobrák, dobrý človek, vždy nápomocný, vždy tu pre nás. A tiež som veľmi rada, že to vraví aj MM. A teraz túto svoju lásku zas dáva mojim deťom-s malou sa popri svojej robote vie vyhrať, nie je mu na obtiaž... Deti-či už my, alebo vnúčatá, boli preňho vždy na prvom mieste. To si na ňom veľmi vážim-keď napr. na lyžovačke na nás čakal aj 3 hodiny-podupkával s čajom v ruke a prechádzal sa, len aby sme sa "vylyžovali"...
Tiež ho vnímam ako rodiný pilier. Vždy bol slušný a v živote som ho nepočula nadávať, nikdy na nás nedvihol ruku. Je mojím veľkým vzorom. (heart) (heart) (heart) Aj som tu raz písala blog o jednom prekvapení, ktoré mi prichystal k 15-tym narodkám, len tu neviem vložiť ten odkaz.

gratulantka, Št, 25. 03. 2010 - 18:01

No tak to som rada,že sú a aj boli samí super otcovia.:-)

zabka2, Ne, 28. 03. 2010 - 09:11

ja mať dobrého otca nebudem :( ani moji súrodenci :(
tým myslím že niekedy by som bola radšej keby tu nebol a to je dosť vážne

alkoholik k tomu nervák

takže na dennom poriadku hádky,nadávky,kôli somarine ale aj kôli pijatike
prosím nech mi a mojim súrodencom požičá ocina pravého ocina a nie len toho kto ťa splodí a kašle na teba na doživotie?:-) :-(

púpavienka, Ne, 28. 03. 2010 - 11:14

Nuž chcem aj ja vzdať hold môjmu otcovi. Bol to ten najlepší otec na svete a prečo? Nuž preto, lebo po jeho smrti všetkých sedem detí bolo presvedčené, že on bol otcovim miláčikom. Toto by som chcela aj ja. Vtedy sme si uvedomili jeho veľký rozmer. Vždy bol pri každom z nás a podržal nás. Bol dosť prísny a predsa tak veľmi láskavý a učil nás svojským spôsobom. Ak som niečo urobila, on povedal, jej ako si to pekne urobila, no vidiš ja som vedel, že si veľmi šikovná, ale druhý raz si to urob tak a ukázal celý postup a ten bol úplne iný ako som ja predtým urobila, ale deťom to nedôjde a ja som bola šťastná, on žiaden vaš skutok nepodcenil, ale najskôr pochválil a až potom povedal ako to zlepšiť. No a to mal pár škôl ľudovej a chodili sa k nemu aj páni z mesta radiť. Bol múdry a mne dal punc dôležitosti, jeho heslo bolo ak niekto prišiel k nemu po radu a ja som su sedela na kolenách a suseda povedala, ved nech ide to dievča preč, prišla som sa k vám poradiť a on odpovedal, môže tu byť a ty si predsa neprišla nadávať a preto môže počuť aj ona všetko. Tak to u nás bolo a preto sme ani nevynašali to čo sme sa dozvedeli, bolo to bez nejakých príkazov. Boli sme od útlého detstva súčasťou všetkého, nevylučovala sa ani smrť a za to som mu neskutočne vdačná. Ocko viem že sa na mňa pozeraš a vždy si hovoril, aký si hrdý na svoje deti, to my sme všetci hrdí na teba. Veeeeeeľmi ťa ľúbime.(heart) (heart) (heart) (heart) (heart)

eva m, Ne, 28. 03. 2010 - 14:35

margori,
v mnohom, co pises, vidim mojho stareho otca - otcovho otca. Toto su pocity a skusenosti, ktore si pamatame navzdy, dojimaju a hreju aj v dospelostiEva (sun)

ludka79, Ne, 28. 03. 2010 - 11:37

ja som mala šťastie a mala som najlepšieho otca na svete... bol prísny keď mal byť prísny, bol chápavý keď sme ho potrebovali a bola sním sranda ... (brokenheart)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama