reklama

Rozdielnosť muža a ženy II.

Pridal/a Amalka dňa 19. 04. 2010 - 08:48

reklama

Pokračovanie článku Rozdielnosť muža a ženy I.

- Žena v kritických situáciách reaguje väčšinou rýchlejšie ako muž, ktorý nemá takú inštinktívnu istotu ako žena. Muž musí dôjsť k poznaniu niečoho namáhavo svojím rozumom, zatiaľ čo žena to samozrejme vie a chápe intuíciou. Ona rad informácií nepozná, ale vytuší ich.

- U mužov je treba počítať s ich tendenciou zaujímať jednoznačné a zásadné postoje a stanoviská. Je vecou určitej diplomacie umožniť im tento kategorický postoj v prípade potreby opustiť. Je potrebné dať im šancu čestne "vycúvať", bez toho, aby stratili svoju tvár. Napr. poskytnúť im nejakú ďalšiu novú informáciu, pod vplyvom ktorej sa nemusí hanbiť svoj postoj prehodnotiť (aby mohol povedať napr.: "to je ale niečo iného, v tom prípade...")

- Žena je celkovo uspôsobená na materstvo. Ľahšie sa dokáže obetovať pre druhého ako muž. Žena svojou ochotnou láskou k obete (tým, že sa dokáže radovať zo šťastia niekoho blízkeho), pôsobí v rodinných vzťahoch ako tmel a lepidlo. Preto je žena tvorcom tepla domova. To muž väčšinou nedokáže, má väčší sklon k sebectvu, k nekompromisnej zásadovitosti až tvrdohlavosti, ďaleko viac sa u neho prejavuje samoľúbosť.

- Muž nachádza svoje naplnenie vo vonkajšom svete, v nejakej profesii, žena skôr vo svojom materstve. Výchovou k tzv. emancipácii nezdeformovaná žena nachádza ľahko svoje najhlbšie uplatnenie vo vlastnej rodine. Potrebuje k tomu samozrejme tiež povzbudzovanie a uznanie predovšetkým od svojho muža a tiež jeho starosť o dostatočné spoločenské kontakty. Žena má obyčajne vedomú či podvedomú túžbu byť vedená (nie ovládaná), ale takou osobnosťou muža, na ktorého pozerá s prirodzenou úctou a vážnosťou. Žena dokáže vytvoriť svojmu mužovi také zázemie, ktorým mu umožní byť vo svojej profesii úspešným. Dobre to vidieť v životopisoch mnohých významných mužov a vynálezcov, vedcov a umelcov, ktorí by bez svojej ženy nedosiahli v rade prípadov vôbec nič.

Všetky tieto a ešte aj iné rozdiely medzi mužom a ženou sa prejavujú najviac navonok v rozdielnej reči muža a ženy, o ktorej je treba vedieť niečo viac, inak to spôsobuje časté a zbytočné problémy v manželstve.

Uvedené rozdiely sú síce zákonité, ale neplatia väčšinou takto vyhranene. Konkrétny človek je vyäčšinou niekde medzi, má v sebe primiešané obyčajne viac - menej i niečo z druhého pohlavia. A existujú samozrejme aj výrazné výnimky. Rozdiely medzi mužom a ženou sú závažné. Pokiaľ o nich partneri nič nevedia, môže im to prinášať ťažkosti a rozbiť hoci celý vzťah. No pre dobré fungovanie manželstva a rodiny sa javia veľmi účelné a užitočné. Partneri sa nimi dopĺňajú a tak sa spoločne obohacujú. Stávajú sa viac schopnými plniť svoje manželské a hlavne rodičovské poslanie. Znižujú nebezpečenstvo akejkoľvek jednostrannosti.

(z knihy ŠKOLA ŽIVOTA alebo Čo by mali snúbenci vedieť a na čo by manželia nemali zabudnúť)


reklama

reklama

stakola, Po, 19. 04. 2010 - 17:10

(y) (clap) (y)
"U mužov je treba počítať s ich tendenciou zaujímať jednoznačné a zásadné postoje a stanoviská. Je vecou určitej diplomacie umožniť im tento kategorický postoj v prípade potreby opustiť."- tá diplomacia, je asi mnou nazvaná taktika, ktorá vyvolala kontroverznú diskusiu pod mojím článkom ;-)
Výborný blog Amalka. A po dlhoročnom súžití muža a ženy nakoniec môže dôjsť k stavu akéhosi duševného splynutia, kedy manželia vedia už aj o tom, čo si jeden a druhý navzájom myslia a navzájom sa veľmi dobre dopĺňajú. Dokonca niektoré štúdie priniesli záver, že po rokoch spolužitia sa manželia začínajú podobať aj fyziognomicky. ;-)
(flower) (sun) (flower)

Chobotnička, Po, 19. 04. 2010 - 17:28

Skvelý blog, to máš pravdu Stanka, ale môžem s tebou súhlasiť len v jednej veci. Po dlhoročnom súžití sme aj my s manželom na tom asi tak, že jeden si myslí a druhý to isté povie. ;-) Stalo sa nám to už veľakrát, že sme mali tie isté myšlienkové pochody, alebo sme aj vyslovili naraz to isté. Telepatia medzi nami dvomi funguje často na sto percent. Teší ma to a po 23 rokoch manželstva sa dopĺňame aj bez slov a rozumieme si.(hug) (heart)(hug) Ale s poslednou tvojou vetou nemôžem teda súhlasiť, aj keď sa to takto hovorí. To sa u nás nemôže stať. (giggle) Ja erdegbaba, rici , cici ako hrom a manžel chudý ako prútik. (giggle) Joj, to ako by vyzeral, keby som mu zo svojich predností a zadností ponúkla ? :-O Aj keď poznám zopár párov, ktorí sú si naozaj po čase nejakí podobní, u nás by to bolo asi na :-D :-D :-D .

Chobotnička, Po, 19. 04. 2010 - 17:44

Ty, ty, ty, to musíš všetko na mňa prezradiť ? (giggle) Ale nie, jemu možno len závidieť. Pož...jedol by aj klince, a stále je ako prútik. Veď keď je doma, to má ešte aj druhú alebo tretiu večeru, kým pôjde spať. :-O A asi mu spaľuje aj za mňa.:-(

stakola, Po, 19. 04. 2010 - 17:34

(giggle) (giggle) (giggle) šak to len tie múdre štúdie tak vyštudovali (giggle) Ja tiež nechcem mať veľký nos po manželovi :-P , bo ja mám malý a veľký by mi nijakovsky nepasoval. (giggle)
(flower) (sun) (flower)

ivet36, Po, 19. 04. 2010 - 20:11

napr.: "Žena má obyčajne vedomú či podvedomú túžbu byť vedená (nie ovládaná), ale takou osobnosťou muža, na ktorého pozerá s prirodzenou úctou a vážnosťou....".....z mojej strany absolutny nesuhlas.
Nikdy som netuzila byt muzom ani vedena, a uz vonkoncom nie ovladana....hoci by som si ho vazila"
ivet;-)

slnecnica607, Ut, 20. 04. 2010 - 03:02

Ja sa veru nijakemu muzovi nedam viest,ee a ovladat v ziadnom pripade-ale ja mozem(giggle) u nas by ta podoba aj sadla,hlavne co sa tyka objemu:-O (rofl) A citanie myslienok-na sto percent...(sun) ja som zistila,ze moj muz,je asi zena,lebo on je taky obetavy,ze taky ani nie je,je ochotny urobit vsetko pre mna a moje deti...ja uz nie som si ista,ci tolko ,co on, dokazem a popritom uplne obycajny muz,kazdy den opakujuci,i dokazujuci,ako nas lubi...je to poklad,ktory malokedy najdeme....myslim,ze viac ucty z mojej strany by mu nezaskodilo,nuz,musim sa polepsit..(sun) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) .

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama