reklama

KP a veci s tým súvisiace...

suzanne , 26. 08. 2010 - 22:26

reklama

V priamej úmere k blížiacemu sa termínu pôrodu narastajú aj moje obavy:

1. som v 33tt a malá sa ešte stále neotočila hlavičkou nadol
2. pri prvom pôrode som mala problém s placentou - prirastená k maternici

Okrem toho, že môj prvý pôrod prebehol v štýle, aký tu pred vyše rokom opísala Cipuška, sa pridružil aj problém s placentou, ktorú mi bez narkózy vyrval doktor nasilu rukou - horšie ako samotný pôrod, neprajem nikomu! Každučký detail svojho prvého pôrodu mám v živej pamäti, a nad konštatovaniami typu, že "pôrodné bolesti sú bolesti, na ktoré sa najrýchlejšie zabúda", sa musím len smiať.. Aby to nebolo také jednoduché, po prepustení z pôrodnice, kde som strávila desať dní, pretože malý mal žltačku, som sa tam ešte v ten deň s obrovskými bolesťami vrátila. Nevedeli zistiť, čo mi je, posielali ma na chirurgiu a kade-tade, až pokým doktora nenapadlo urobiť mi sono, na ktorom zistil, že doktor, ktorý mi vyrval placentu, tam kus nechal a to odumreté tkanivo spôsobovalo tie príšerné bolesti. Vraj som prišla v poslednej chvíli.. Ihneď ma uspali a vyčistili. A na záver mi bolo oznámené, že tento problém s placentou sa bude na 99% opakovať aj pri ďalšom pôrode. Tak sa mám na čo "tešiť". Máta ma táto predstava čím ďalej viac, hlavne v kombinácii s predstavou, že malá sa do pôrodu už neobráti, čo mi povedal včera aj lekár, že je to veľmi pravdepodobné - čiže ma možno čaká pôrod panvovým koncom. Mám z toho ozajstný des, taký pôrod je omnoho pomalší a horší, a keď si pomyslím, ako som rodila prvýkrát - vyvolávačka, ukrutné kontrakcie takmer bez prestávky - oblieva ma studený pot! Bola som taká zničená, že som upadávala do bezvedomia, dávali mi kyslík, proste niečo nenormálne, bola som vtedy fakt presvedčená, že to neprežijem..
Doteraz som sa snažila na tieto veci nemyslieť, ale ako sa blíži deň D, tým viac ma to prenasleduje, začínajú sa mi snívať hororové sny. Už nejdem ani surfovať po nete a čítať skúsenosti žien s podobnými zážitkami, lebo to len podporuje moje obavy..
Tak neviem, čo je lepšie - nechať to na osud, nezaoberať sa predstavami, nech sa deje, čo sa má, alebo sa pomaličky snažiť psychicky pripraviť na to, čo ma čaká a neminie..
Ale ako?

Čítala som aj tu na NM diskusiu na tému KP, no má niektorá z vás skúsenosti s prirastenou placentou? Budem rada, keď sa podelíte (flower)


reklama


reklama

waikiki, Pi, 27. 08. 2010 - 08:56

Uf, mala si to ťažké. Nebol by v tomto prípade vhodnejší cisársky rez? Ak nemáš iné zdravotné problémy, bol by naplánovaný a s predoperačnými vyšetreniami? Si vystresovaná, pod vplyvom nepríjemného zážitku aj vystrašená. Držím palce, aby šlo všetko ľahko.(hug) (flower)

suzanne, Pi, 27. 08. 2010 - 09:02

Dakujem. No myslim, ze to nemam ako ovplyvnit, vsetko zalezi na tom, aki lekari tam prave budu a ako oni rozhodnu. Aj pri prvom som preventivnne absolvovala predoperacne vysetrenia v pripade CR, pretoze som nizkej postavy. Nakoniec som rodila normalne, ale teraz by som bola normalne radsej za ten cisarsky. Ale to nie je v mojich rukach.. Jedine, ze by som bola nejaka "celebrita", tie vsetky zazracne rodia cisarskym (giggle)

waikiki, Pi, 27. 08. 2010 - 09:06

Ja som nebola ani celebrita, stačil nepostupujúci pôrod, nepomohla ani vyvolávačka, pichli vodu - zakalená a okamžite som bola na sále aj bez predoperačných. Vďakabohu, všetko dobre dopadlo. Ale práveže preto, že si menšej postavy, asi aj s užšou panvou, a dieťa inak otočené, to býva častý dôvod CR.(sun)

suzanne, Pi, 27. 08. 2010 - 17:39

Mne pre zmenu voda odtiekla v nedelu doobeda, isla som do porodnice, tam ma "ubytovali", ze pockame do rana. Rano nic, tak pichli oxytocin, kontrakcie nabehli ako des, ale inak porod nepostupoval. Po odteceni plodovej vody musi byt porod realizovany max. do 48 hodin, to im akosi nevadilo, az ked ubehlo 52 hodin a malemu uz odchadzali ozvy, zacali doktori behat ako zajace, a rodila som takto pekne "nasucho", dvaja doktori ho doslova tahali von, chudak maly bol cely fialovy, ked sa narodil, ani som ho nevnimala, ked mi ho priniesli ukazat :-)
Takze taketo prijemne zazitky mi momentalne bludia hlavou :-|
Ved uz to hadam len nejako dopadne...

ja_hodka (bez overenia), Pi, 27. 08. 2010 - 17:53

Suzanne, asi je lepsie neprezivat znova ten prvy porod, nemysliet na to, "nenabijat" to emociami. Mam podobnu skusenost a momentalne mi do druheho porodu chybaju mozno 2-3 tyzdne. Mentalne sa pripravit je super, ale nie stylom: ocakavam hrozu, ale stylom: zvladnem to.

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 11:10

Ja_hodka, pri prvom som sa tiez absolutne nebala, myslela som pozitivne v style "zvladnem to, ked to zvladli ine, preco nie ja?" Moj optimizmus vtedy ale pramenil z nedostatku informacii..
Teraz mam skusenost, z ktorej prirodzene pramenia aj obavy s bliziacim sa terminom..

Ako sa chystas rodit ty? Nerozmyslala si nad EPI?
Drzim ti palceky, nech vsetko dobre dopadne (sun) (flower) (sun)

ja_hodka (bez overenia), So, 28. 08. 2010 - 12:35

No, tak nejak to bolo aj so mou pri prvom porode - ziadny strach, pozitivne naladena. Aj ked su veci medzi nebom a zemou, ktore svojim pristupom asi neovplyvnime, snazim sa o to iste aj teraz. Jednoducho preto, ze viem, ze strach mi aj tak nepomoze. Nad EPI mozem naozaj len uvazovat - tu, (zijeme v Spain) mi ju nedaju, kym sami neuznaju za vhodne. Ale kedze moj prvy porod skoncil nakoniec sekciou, nechaju ma rodit maximalne 3 hodiny - ja by som to za tie tri hodky rada zvladla radsej prirodzenou cestou. Uvidime. Dakujem :-) Aj tebe drzim prsty, aby to bolo tentokrat lepsie (sun) :-)

klodik, Pi, 27. 08. 2010 - 21:35

keď toto čítam je mi smutno- mala som dva nádherné pôrody-naozaj som si to vychutnala a verím tomu, že aj moje detičky...

ale čo tak opodstatnený strach z pôrodu- to nie je dôvod na cisársky? Podľa mňa dosť záleží do lekára...pri takýchto komplikáciách by sa to malo dať nejako vybaviť- dohodnúť...viem, že kamarátke v jednej pôrodnici pri dvojičkách povedali, že bude rodiť normálne, keďže prvý pôrod mala bez komplikácii, ale v druhej pôrodnici jej to mamina vybavila aby jej urobili cisársky...

no asi by som skúsila urobiť aj nemožné aby som našla lekára s ktorým by bola možná dohoda na cisárskom...

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 11:00

Ja stale dufam, ze sa mala do porodu este otoci. Chcem rodit s EPI, o tom som presvedcena od sameho zaciatku. Ale ak by sa neotocila a boli by k tomu pridruzene aj problemy s placentou, bola by som veru radsej za ten CR. No nie som si ista, ci by to nejaky lekar urobil len na moje zelanie..

mnnaaauuu, Pi, 27. 08. 2010 - 22:21

Určite by som vyhľadala gynekologa, s ktorým sa dá "dohodnúť" a pokúsila sa o cisárrsky rez. Švagrinnej robili ultrazvuk a ked videli KP, šla automaticky na CR, ani sa lekári nepokúšali nechať ju porodiť.
Ja som mala CR v narkoze, nesťažujem sa. Nič ma nebolelo, len týžden po som nemohla chodiť, potom to bolo OK.
Tiež som nebola celebrita, no v prvej nemocncici boli odhodlaní nechať ma porodiť dieťa v 28 tt., no previezli ma do druhej nemocnici, kde lekár pri vyšetrení skonštatoval, že "ide von len jednou nožičkou", keby som prišla pár minút neskôr, maličký nemusel ani prežiť, takže CR bol robený HNED

hrdza, Pi, 27. 08. 2010 - 23:25

Suzanne,tiez by som urobila vsetko pre to,aby bol CR.Nie som zastanca tejto mody-sekcie na zelanie,ale toto mi pripada po takom desivom zazitku ako opodstatnene.

Prvu dcerku som mala KP celu dobu, ale vsetci odbornici (pytala som sa viacerych,hladala informacie..)sa tvarili,ze nie je dovod na sekciu ani ked som prvorodicka,s uzkou panvou. Nakoniec bola predsa len akutna sekcia pre zle ozvy. Bola 2x omotana snurou,takze si neviem predstavit ako by to dopadlo keby sme sli na to prirodzene..(do poslednej chvile sa priamo predo mnou dohadovali ci CR ano alebo nie)
Uplne rozumiem tvojim obavam a myslienkam, hladala som pred porodom neskutocne vela informacii az som sa nakoniec zmierila s tym,ze nejako to zvladnem ked zvladli ine.

Jeden vyznamny porodnik s dlhorocnou praxou potvrdil,ze mlada generacia lekarov sa KP rodit boji,radsej indikuju CR. A tak sa to vlastne nemaju kde naucit. (detto v zahranici). Preto mam pocit,ze ak ma zena pri porode starsieho skusenejsieho lekara a naozaj sa nevyskytnu ziadne komplikacie a ide "len" o KP,tak rodia spontanne.

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 10:50

Ved toho sa prave obavam, ze sa tam budu handrkovat do poslednej chvile, naozaj vela zalezi na tom, kto tam prave bude:-|

Nechcem take soky zazivat, ako pri prvom, ked zacali veci riesit a robit zhon az ked mal maly zle ozvy..

Moja kamaratka mala dietatko s vahou 4800kg a porodnik zahlasil, ze nevidi dovod na sekciu!! S placom volala svojmu lekarovi - znamenu, ten tam nabehol, narobil cirkus a rodila samozrejme CR. Mam obavy aj preto, ze ja ziadneho porodnika nepoznam a budem teda odkazana len na toho, ktory bude mat prave sluzbu..

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 10:55

Ano Mnnaaauuu, vela zalezi na tom, KDE a AKY LEKAR. Na nete som tiez citala, ze v niektorych nemocniciach robia CR pri KP automaticky. Ved mas aj sama osobnu skusenost, ako to chodi - v jednej nemocnici tak, v druhej inak....(flower)

Zuzana1978, So, 28. 08. 2010 - 01:14

Draha Suzanne,
KP nie je indikaciou na CR, iba ak by to bol chlapcek s vahou nad 3 kg a ty by si mala uzku panvu. Mne sa maly otocil do polohy zahlavim az po prijme do nemocnice a s prebiehajucimi kontrakciami v 41tt.Preto tieto zavazne rozhodnutia nechavaju na okamih, ked bude rozbehnuty porod a kde treba zohladnit vsetky faktory.Osobne si myslim, ze spontanny porod je menej rizikovy ak CR, aj ked je to KP. Mala som ten isty problem s placentou pri prvom dietati, nechcela sa sama odlucit, preto som poziadala, aby mi cistenie bolo vykonane v celkovej anesteze. Pri druhom porode sa to nezopakovalo.
Inak ja som porodna asistentka a asistovala som pri porodoch KP. Jedine, co treba je porodnik s vacsou davkou trpezlivosti, lebo treba porod viac sledovat. Z toho, co som si precitala na nete je polohu KP najlepsie rodit s celistvym plodovym obalom (cize bez pustania plodovej vody), ktory sa pretrhne pocas vytlacania plodu
http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fmidwifethinking.com%2F2010…

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 10:39

Ked som sa porodnika opytala, aky bude postup s tou placentou, jeho odpoved bola - "noooo, mali by sme vas uspat, ale to by sme museli volat anesteziologa (bolo to vecer, uz mu zrejme "padla"), tak to spravime rucne!" Vtedy som ako prvorodicka netusila, co ma caka, ani som vlastne nevedela, ze by mohli nastat pri porode nejake problemy s placentou. Preto sa nad tym zamyslam teraz, kedze mi bolo oznamene, ze tento problem sa zrejme bude opakovat.
Kedze si porodna asistentka - da sa vopred zistit, ci je placenta prirastena, alebo nie?

Malu stale prehovaram, nech len pekne urobi kotrmelec, i ked lekar mi tvrdi, ze uz s velkou pravdepodobnostou nie.. Potom mi uz teda ostava len natrafit na toho porodnika "s vacsou davkou trpezlivosti" (flower)

Zuzana1978, So, 28. 08. 2010 - 14:30

Skoda, ze kvoli tej placente mas zle spomienky na porod. Ten tvoj porodnik mal zavolat anesteziologa. Akokolvek, teraz ked mas neprijenu skusenost s manualnou lyzou placenty, mozes to pouzit ako argument s tym, ze vyslovene trvas na tom aby volali anesteziologa!(ja by som mala pri sebe kopiu prepustacej spravy z posledneho porodu pre istotu). Ak by to odmietol, musi sa to zacnacit do porodopisu a kazdy porodnik si 2 krat rozmysli, ci bude celit obhajobe porodnickej komisie pri pripadnej staznosti pacienta.

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 22:01

Dakujem za radu (sun)
Urcite to tak urobim, vidis, samu by ma to ani nenapadlo. A dostanem sa vobec k tomu zaznamu? Mam si ho vypytat od svojho gynekologa? Uz si nepamatam, ci som mala so sebou celu zdravotnu dokumentaciu, ked som sla rodit, ci len matersku knizku.

Zuzana1978, Ne, 29. 08. 2010 - 00:06

(sun) Vypytaj si od obvodnej gynekologicky.
Prirastena placenta nie je zavazna komplikacia ak je spravne manazovana.

klodik, So, 28. 08. 2010 - 01:54

Zuzka a niečo také ako "psychický stav" rodičky po predošlej negatívnej skúsenosti z pôrodu sa nezohľadňuje?

Neviem síce presne ako to vníma suzanne, ale podľa môjho názoru by to stálo za to zdôveriť sa so svojimi obavami pôrodníkovi ktorému by dôverovala...

Psychika dokáže veľa ovplyvniť- aj pozitívne aj negatívne...

Zuzana1978, So, 28. 08. 2010 - 14:39

Hmm Klodik,
vseoubecne povedane rizika spontanneho porodu a CR su neporovnatelne vzhladom na komplikacie. Preto existuju kriteria (protokol)podla ktorych sa urcuje kedy urcity porod prekrocil fyziologicku mieru a rizika operativneho porodu su mensie ako mozne ohrozenie matky a dietata. Psychicka situacia zeny pri fyziologickom porode nedokaze zabranit postupu porodu.
Suzzane ma traumu z porodu placenty, ktora bola odstranena bez celkovej anestezie, ale to je chyba porodnika..druhy krat sa to zopakovat nemusi(sun)

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 22:12

Zuzi,
nejde ani tak o traumu z porodu placenty bez anestezie, ako z toho, ze mi tam nechal zvysky a musela som sa vratit do nemocnice s ukrutnymi bolestami na vycistenie. Po zakroku ma dali na gynekologicke oddelenie spolu s malym k trom dalsim zenam na izbu, nemala som ho tam ani ako umyt, prebalit, no proste otras. Napchali do mna plno injekcii a antibiotik proti otrave krvi a bohvie comu este, kvoli tomu (a celkovo kvoli psychickemu rozpolozeniu, v ktorom som kvoli tomu bola), som stratila aj mlieko...
Dufam preto, ze si znova nebudem musiet odzit cosi podobne...

Zuzana1978, Ne, 29. 08. 2010 - 00:02

(sun) Suzanne,
Ja ta chapem. Inak povedane lekar nepostupoval podla protokolu. Spravne by mala manualna lyza placenty byt vykonana iba v celkovej anesteze ( a s plne pripravenym operacnym teamom) a po vykonani by malo byt urobene vnutorne sono.
Ty ako laik zrejme nevies ake komplikacie sa pri takejto procedure mozu vyskytnut a jedine, co by som k tomu napisala, ze tento pripad je vhodny na posudenie porodnickou komisiou.
Preto by som ti odporucila mat so sebou kopiu lekarskej spravy, urcite ju najdes u svojej obvodnej gynekologicky v chorobopise.
Vseoubecne porodnik by nemal vykonat hocijaky ukon proti zelaniu pacienta a bez informovaneho suhlasu, co znamena, ze ti to musi vysvetlit. Vzdy sa pytaj co s tebou robia a preco je to potrebne. Ak sa ti nepozdava, alebo mas pochyby, dovolavaj sa konzultacie nadriadenym a tym ze si zelas aby bolo tvoje vyjadrenie zapisane do porodopisu.

desina40, So, 28. 08. 2010 - 06:57

ahoj, suzanne, ja teraz k tomu cisárskemu, kedže som rodila ako 40 ročná, všetci okolo mna sa pýtali či idem rodit cisárskym, či som si to vybavila.Ja som sa dost čudovala že prečo, ved nemam problemy. Ale z toho mi vyšlo, že sa to musí dať vybaviť! Len jednoducho chod pekne za svojim lekárom alebo rovno do nemocnice a opýtaj sa. 33 tyždeň, to je na otočenie dieťatka ešte dosť času, myslim si. A držim palce. (sun) (hug)

suzanne, So, 28. 08. 2010 - 11:04

Spytala som sa svojho lekara, ze co potom, ak sa mala neotoci, ako budem rodit. Pozrel na mna akoby som spadla z jahody a zahlasil: "No a co ma byt?!! Tak budete rodit KP!!!" Ziadne alternativy, ziadne vysvetlenia, a bola som poriesena!

mnnaaauuu, So, 28. 08. 2010 - 13:46

Ja by som mu bližšie vysvetlila svoje obavy, žiadne "no a čo má byť". Ten lekár rodiť nebude a nebude trpieť. Jasné, že pôrod nemôže byť bezbolestný, lenže... ak máš doteraz traumu z toho minulého, a k tomu ešte prirastená placenta. Tvoj gynekolog nie je jediný gynekolog a určite by som sa spýtala viacerých odborníkov na názor

suzanne, Po, 11. 10. 2010 - 15:59

Tak, kedze uz mam po svojom dni "D", hadam je nacase uzavriet aj tuto diskusiu (flower)

Mala bola az do porodu ulozena KP, v porodnici, kde som povodne planovala rodit, mi lekari stale tvrdili, ze nie je dovod na sekciu, ze pridem tyzden pred terminom porodu na hospitalizaciu, budem rodit normalne a potom "sa uvidi". (Tym mali zrejme na mysli asi to, ze mi zacnu vyvolavat porod, a ked budem uz na konci fyzickych aj psychickych sil a mala v ohrozeni zivota, pristupia k sekci!!) Absolutne nebrali do uvahy predchadzajucu anamnezu, nikoho nezaujimal moj nazor ani priebeh predchadzajuceho porodu. Bola som zhrozena, a tak som sa vybrala na zaklade odporucani na vysetrenie k jednemu panovi primarovi do mesta vzdialenoho vyse 80km od nas. On jediny ma poziadal, aby som mu porozpravala o prvom porode, prestudoval si papiere a povedal, ze v mojom pripade nie je co riesit, ze je to jasna indikacia na porod sekciou. Taktiez mi povedal, ze vzhladom na moje predchadzajuce negativne skusenosti si je vedomy toho, ze by som tento dalsi porod zle psychicky zvladala a tym padom by logicky nemohol ocakavat pri porode odo mna ziadnu spolupracu. Objednal ma na presny termin a ja som si konecne vydychla, nocna mora z bliziaceho sa porodu sa konecne stratila a ja som prisla do porodnice v uplnej psychickej pohode (sun) Trosku som sice ostala zaskocena, ked mi oznamili,ze budem rodit v spinalnej anestezii, ale nakoniec som bola rada, bolo to super, malu som videla hned ako ju vytiahli von (heart) Euforia ma trochu presla ked prestal posobit epidural a nastupili pooperacne bolesti, ktore boli fakt krute, ale veru nelutujem. Radsej prezit tri dni bolesti po cisarskom reze ako co i len hodinu takych kontrakcii, ake som mala pri prvom porode! Ani teraz, necely tyzden PO nie som celkom fit, ale pomaly sa davam dokopy a som stastna, ze to cele takto dopadlo, hlavne ze je v poriadku malicka (sun)
Som rada, ze ma osvietilo a hladala som ine alternativy, ktovie, ako by sme boli obe dopadli,keby ma v nasej slavnej porodnici nechali rodit KP...

mnnaaauuu, Po, 11. 10. 2010 - 19:04

(flower) (sun) (clap) (clap) (clap)

klodik, Ut, 12. 10. 2010 - 08:03

suzanne normálne ma mráz po chrbte prešiel keď som čítala o tom pánovi primárovi...toto som mala aj ja na mysli- negatívna- /intenzívne negatívna/ predchádzajúca skúsenosť rodičky môže byť indikáciou na cisársky rez.Normálne som aj za teba rada, že si to išla konzultovať s iným odborníkom a že ten ťa dokázal aj počúvať.(heart) (heart) (heart)

suzanne, Ut, 12. 10. 2010 - 15:34

(heart) (heart) (heart)
Fakt som stastna, ze som na neho natrafila, no na druhej strane ma zaraza, ake nejednotne postupy uplatnuju jednotlivi lekari. Clovek sa nemoze spolahnut na jedneho a doverovat mu, to aby sme si uz pomaly robili "prieskum trhu", ako ked si vyberame televizor alebo auto - vyskusat viac ponuk (doktorov) a nazorov a snazit sa vybrat pre seba to najlepsie :-)

Zuzana1978, Ut, 12. 10. 2010 - 15:46

(sun) Gratulujem k malickej, zelam vela zdravia a pohody

P.S. Pristupov v porodnictve je vela a zavisi na skusenostiach a postoji porodnika/porodnej asistentky ktore metody pouziva.

Lea, Po, 11. 10. 2010 - 16:05

Suzanne, blahoželám k maličkej - je nádherná, teším sa, že všetko dobre dopadlo a prajem veľa zdravia a radosti (sun)

suzanne, Ut, 12. 10. 2010 - 15:36

Dakujem Lea (flower)

katl, Po, 11. 10. 2010 - 20:15

to som rada ze ti to tak dobre dopadlo (clap) ,ja som tiez rodila KP a mala som prirastenu placentu k maternicy nooo nikomu to neprajem...Katka

suzanne, Ut, 12. 10. 2010 - 15:38

Tak to Ti verim Katka, s tou placentou mam skusenost, porodu KP som sa nastastie uspesne vyhla :-)
Ako si zvladla taky porod?

sofhia, Ut, 12. 10. 2010 - 06:24

Suzanne, odkial si? mna caka porod o daco vyse mesiaca - hadam, tak stale zbieram informacie.
klobuk dolu, ze si sa rozhodla ako rozhodla, tesim sa, ze vsetko dobre dopadlo. tiez si myslim, ze psychicka pohoda je zaklad, a skoda, ze niektori lekari a celkovo v nemocniciach na to zabudaju, mysliac si, ze nerodis prva ani posledna.

suzanne, Ut, 12. 10. 2010 - 15:36

Sofhia poslala som Ti mail (sun)

hanele, Ut, 12. 10. 2010 - 15:46

...inak zienky ja nechapem, ako moze jeden lekar v 21.storoci vykonat zakrok co sa ma robit v celkovej anesteze len tak ...to je nedostatok sudnosti, zdraveho rozumu, prejav bohorovnej arogancie alebo znizena mozgova kapacita????

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama