reklama

"Technická" príručka

georgina , 06. 11. 2010 - 20:21

reklama

Na Naničmame pribúdajú stále noví prispievatelia - čo je výborné a všetci sú vítaní, pretože Naničmama (aj) takto rastie.
Rast však na druhej strane spôsobuje, že pre nových prispievateľov je stále ťažšie sa tu zorientovať, takže sa často opakujú tie isté otázky a vyskytujú tie isté (a úplne zbytočné) nedorozumenia.
Snáď bude táto „technická“ príručka pomocníkom pre mnohých tápajúcich.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Ako sa orientovať na stránke, nastaviť si informácie vo svojom profile, pozerať profily iných naničmám, posielať druhým naničmamám súkromné maily, vkladať obrázky, lokalizovať sa na mape užívateľov a prípadne si aj objednať tričko s logom Naničmama, je rozpísané tu: http://www.nanicmama.sk/prirucka-spravnej-nanic-mamy

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Ako dosiahnuť zmeny písma (hrubým písmom, kurzívou... atď.), vkladať linky a rôzne spôsoby členenia textu nájdeš tu: http://www.nanicmama.sk/filter/tips

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

O dodržiavaní autorských práv je podrobne rozpísané tu: http://www.nanicmama.sk/ja-zena/autorske-prava a o reklame zase tu: http://www.nanicmama.sk/ja-zena/dobra-a-zla-reklama

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Naničmama je verejná webová stránka s veľkou čítanosťou a teda je dobré uvedomiť si, že čokoľvek, čo sem napíšeš, si môže prečítať každý, kto má prístup na net a nakukne sem. Takto sa môže dostať k informáciám, ktoré by si dotyčnému nakúkajúcemu nikdy nepovedala. Anonymita, ktorú poskytuje nick, je často len zdanlivá – zistiť, ktorý reálny človek sa za ním skrýva, je pre niekoho aspoň trochu zbehlého v googlovaní, neraz smiešne jednoduché.

Poskytovanie osobných informácií v diskusiách (najmä adresy, telefónneho čísla, hesla, čísla vašej platobnej alebo kreditnej karty... a podobne) je veľmi nebezpečné - tieto informácie môžu byť ľahko zneužité na protizákonné účely a spôsobiť ujmu neopatrnému diskutujúcemu.

Ak počítač, z ktorého prispievaš, používa viac ľudí, nezabudni sa pred opustením stránky odhlásiť, aby nikto nemohol v diskusiách vystupovať pod tvojim nickom.

O základných pravidlách bezpečnosti, ktoré je vhodné dodržiavať na nete, sa viac píše tu:
http://www.nanicmama.sk/co-je-s-tym-pocitacom/taky-nudny-blog a tu: http://www.nanicmama.sk/ja-mama/kto-to-pise

Pri posudzovaní informácií získaných z diskusných fór nezabúdaj, že informácie môžu pochádzať od ľudí rozličného veku a skúseností. Zváž ich dôveryhodnosť skôr, než na základe nich podnikneš akékoľvek akcie.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Každý svoj príspevok (v blogu, alebo príspevok do diskusie) môžeš upravovať (kliknúť na Upraviť pod nadpisom príspevku a môžeš text dopísať, prepísať, opraviť chyby... atď.), alebo ho aj celkom vymazať - aj so všetkými komentármi, ktoré k nemu boli napísané (tiež kliknúť na Upraviť pod nadpisom, ale potom zrolovať až dole a tam kliknúť na Zmazať).

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Často jednotlivé príspevky nadväzujú jeden na druhý - takže pre ľahšiu orientáciu čitateľov je možnosť pod text pridať súvisiaci článok.
Pod okienkom, kde sa píše text prípevku, sú kolónky. Stačí do nich začať písať názov článku, ktorý chceš uviesť ako súvisiaci - a program už ponúkne možnosti výberu. Stačí kliknúť na ten správny - a je to tam.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Autor príspevku môže určitým spôsobom diskusiu pod ním moderovať. Dá sa to zvládnuť aj bez príkazov, zákazov a nariadení. O tom, čo kto na NM môže, sa píše tu: http://www.nanicmama.sk/ja-zena/ja-mozem-ty-mozes

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Ak píšeš komentár, je možné ho napísať do „okienka“ dole pod textom – po jeho odoslaní potom bude komentár umiestnený hneď zľava (t.j. bez „odskoku“). Tento spôsob sa zvykne používať, ak reaguješ na zakladateľa blogu/diskusie.

Ak chceš reagovať na niečí komentár (nazvem ho A), môžeš kliknúť na Odpovedať (táto možnosť je na spodku každého komentára) - po odoslaní potom bude tvoj komentár (B) „zavesený“ – t.j. umiestnený s „odskokom“ smerom doprava.
Ak sa niekto ďalší „zavesí“ na tvoj už „zavesený“ komentár B, tento komentár (tretí v poradí - C) bude umiestnený s ešte väčším „odskokom“ smerom doprava.
Ak niekto klikne na Odpovedať v komentári A, tento komentár (D) bude pod komentármi B a C, ale „odskok“ bude rovnaký ako v prípade komentára B.

Takýmto spôsobom sa môže stať (a často sa aj stáva), že jednotlivé komentáre sa časom rôzne „posunú“ a je veľmi ťažké zistiť, kto vlastne na koho reagoval. Dá sa však tomu pomerne ľahko predísť – ak sa v komentároch používajú oslovenia, je orientácia v texte pre čitateľov veľmi uľahčená.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Text vo vlastných komentároch je možné upravovať tak, že klikneš na Upraviť na spodku komentára. Táto možnosť je však len pri komentároch, na ktoré sa nikto „nezavesil“.

Komentár nie je možné celkom vymazať – je treba nechať z textu aspoň jeden znak (napr. bodku, alebo smajlíka).

Do komentára je možné vložiť aj fotku (najprv ju však treba mať vloženú v galérii) – treba len kliknúť na zelené „plusko“ pod okienkom, kde píšeš komentár, a potom vybrať z ponuky, ktorá ti „vyskočí“ v samostatnom okienku.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Nick často veľa napovie o tom, kto si ho zvolil.
Napríklad naničmama, ktorá si o sebe myslí, že je skutočne tučná, si zvolí nick Hrošica. Po čase však schudne, začne sa aj inak cítiť a pôvodný nick jej prestane vyhovovať. Rozhodne sa teda pre zmenu nicku na Cverna.

Môže to urobiť dvoma spôsobmi:
1.Premenovanie sa vo svojom profile v osobných nastaveniach.
Ak zvolí Hrošica túto možnosť, vo všetkých príspevkoch, ktoré dovtedy na NM napísala (t.j. v jej blogoch, diskusiách, aj v jednotlivých komentároch) sa zmení označenie ich autora (teda miesto Vložila(a) Hrošica sa všade objaví Vložil(a) Cverna).
V príspevkoch, ktoré písali iné naničmamy, však zostanú pôvodné oslovenia Hrošica.
Samozrejme, je to veľmi mätúce a preto je vhodné na zmenu upozorniť ostatné naničmamy (najlepšie v samostatnom príspevku – nie každý totiž číta všetky komentáre).

2. Založenie nového nicku cez novú registráciu.
Ak zvolí Hrošica túto možnosť, vo všetkých príspevkoch, ktoré dovtedy na NM napísala (t.j. v jej blogoch, diskusiách, aj v jednotlivých komentároch) zostanú pôvodné označenia ich autora.
V nových príspevkoch pod novým nickom bude zase označenie Cverna.
Aj na takúto zmenu nicku je vhodné upozorniť ostatné naničmamy, aby Cvernu nepovažovali omylom za novú naničmamu (vychádzajúc z dĺžky registrácie).

V inom prípade môže viesť k zmene nicku snaha o zmenu identity diskutujúceho.
Napríklad naničmama Zúfalá opíše vo svojom príspevku problém, ktorý má s manželom a dostane rôzne rady, povzbudenie i „nakopnutia“. To posledné sa jej síce vôbec nepáči – ale za mesiac-dva to vyskúša a zistí, že zmenou postoja svoj problém skutočne vyriešila.
Neskôr sa rozhodne, že nechce, aby bola s problémovým príbehom spájaná, a zároveň nechce na NM preberať svoje dôvody - a tak si povie, že len zmení nick a bude sa pred naničmamami tváriť ako niekto iný – ako Jasnenka.

Ak zvolí prvý spôsob zmeny nicku, veľmi jej to nepomôže. Oslovenia v komentároch, ktoré písali iné naničmamy, totiž zostanú pôvodné - a tak každý, kto sa pozrie do histórie Jasnenky, podľa toho veľmi rýchlo zistí, že sa jedná o premenovanú Zúfalú.

Druhý spôsob zmeny nicku (t.j. cez novú registráciu) je v takomto prípade vhodnejší. Treba si však uvedomiť, že každý má nejaký štýl prejavu, a/alebo typické slovné spojenia, či chyby, a/alebo Jasnenka napíše niektoré informácie, o ktorých písala aj ako Zúfalá (napr. špecifické povolanie a podobne). Takto si pozorný čitateľ často dokáže spojiť Zúfalú s Jasnenkou do jednej a tej istej osoby.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Vpravo hore na zelenej lište je štatistika Najčítanejšie na NM. Tam je rebríček príspevkov, ktoré sú daný deň najviac čítané. Často sa tam objavia aj také, ktoré sú už staršieho (a aj starého) dáta. Ak niekto napíše do takého príspevku nový komentár, príspevok sa objaví aj vo Všetkých posledných príspevkoch.
Ak sa jedná o všeobecnú diskusiu – nič strašné sa nedeje. Ale ak niekto pridá komentár do blogu s osobným problémom, ktorý je starý (napr.) dva roky, môže z toho vzniknúť (a často aj vzniká) veľa zmätkov, nedorozumení, komplikácií a nepríjemností.

Vymyslený (a pre názornosť ad absurdum dovedený) príklad:
Naničmama XYZ si nevšimne dátum vzniku príspevku v Najčítanejších na NM a napíše komentár do starého blogu dievčine AAA, kde sa pred dvoma rokmi sťažovala na svojho partnera.
XYZ je na stránke nová a tak nevie, že partner AAA pred mesiacom zahynul pri automobilovej nehode. AAA sa zrejme komentár od XYZ bude veľmi ťažko čítať – o to viac, ak sa XYZ nechá uniesť emóciami a na adresu partnera AAA napíše skutočne ostré písmenká.
Navyše sa do novo oživenej debaty zapojí ďalšia naničmama ZZZ, ktorá je na stránke niečo cez mesiac a o úmrtí partnera AAA vie. Tiež si nevšimne dátum vzniku príspevku, keďže ho nájde už vo Všetkých posledných príspevkoch a navyše s označením "nové" (zobrazuje sa jej pri príspevkoch, ktorá ešte nečítala). Usúdi teda, že AAA si už po mesiaci našla nového partnera a sťažuje sa na toho nového. A tiež si pustí klávesnicu na prechádzku – ale na adresu samotnej AAA.
A už to ide! Do starého príspevku začnú prispievať ďalšie a ďalšie naničmamy - jedna nadáva na partnera AAA, druhá ho bráni, tretia bráni AAA pred ZZZ, štvrtá sa hnevá na XYZ, piata bráni XYZ, šiesta dohovára ZZZ, siedma sa snaží vysvetliť, že sa jedná o starý príspevok a že prišlo k nedorozumeniu...
No, proste - čistý chaos!

Preto odporúčam vždy si všimnúť dátum vzniku príspevku (je hneď pod nadpisom) a pred napísaním komentára porozmýšľať, či náhodou nejdem s krížikom po funuse a neurobím svojim príspevkom viac škody ako osohu.

(sun) (sun) (sun) (sun) (sun)

Jednotlivé príspevky je možné na stránku vložiť buď ako príspevok v blogu (pre príspevky, v ktorých sa chceš podeliť s ostatnými so svojimi skúsenosťami, zážitkami, príbehmi... atď.), alebo ako príspevok do diskusie (pre príspevky, kde ťa zaujíma názor, pohľad, rady druhých... atď.)
Na Naničmame sú rôzne fóra a každé z nich je určené pre iný okruh tém. Zaradenie príspevku do správneho fóra uľahčuje a urýchľuje orientáciu pri čítaní tým, ktorých zaujíma iba určitá téma. Okrem toho – poriadok je celkom dobrá a príjemná vec.

Blogy - pri vkladaní svojho príspevku si môžeš vybrať z troch okruhov (1.blogy, 2. o tehuľkách a bábätkách, 3. čitateľský klub). Prosím, voľ radšej len z jedného okruhu.

Témy blogov:
My, skoro dokonalé – som krásna, múdra, úspešná a v depresii
Premeny – príspevky o tom, ako a kam sme sa posunuli ako ženy, matky, ľudia...
Zrelá dáma – radosti a starosti dám bez malých detí, možno s vnúčatami, a s väčším nadhľadom
Ja, mama – poslanie alebo trest?
Deti na predaj – malé deti - malé problémy, veľké deti – veľké problémy
Klub strelených – nevážne o témach vážnych aj veselých
Ako neotráviť rodinu? – rady o varení, pečení, zaváraní
Cudzojazyčnice – keď už nám vlastný jazyk nestačí, alebo píšeme v cudzej reči
Denník naničmamy – nezabudnuteľné zážitky všedných dní
Ja chcem, ja budem krásna – príspevky o tom, ako sa starať o svoje telo
Ľudské osudy – príbehy o ľuďoch okolo nás
Právna poradňa – radí odborník
Ring voľný - pre tých, ktorí sa chcú po/hádať
Rodinné krízy – príspevky o rodinných krízach
V práci ťažko, bez nej... – príspevky o problémoch pri hľadaní práce, o práci samotnej, pri odchode z práce
Zakázané témy – intímne o našej sexualite a všetko, čo s tým súvisí
Duša na cestách – prehry a víťazstvá našej duše
Šepkané srdcom – myslíme na ľudí v ťažkej životnej situácii, posielame silu našich myšlienok, modlíme sa za nich
Čierna poézia – zveršované bôle
Cestomama – zážitky svetobežníčok pre tie, čo sa dostali iba k cestu
Lek(v)áreň – liečivé recepty našich babičiek, alebo ako sa liečiť doma
Ostatné – čo sa inde nezmestilo
Pohladenia duše – čo nás potešilo, alebo má potešiť iných
Aktivity Občianskeho združenia Mamám Slovenska – sem prispievajú členky OZ
Súťaž – príspevky do jednotlivých aktuálnych súťaží

Kategórie pre články o tehuľkách a bábätkách – rady, ako prežiť tehotenstvo a prvé dni s bábätkom.
Príspevky, prosím, zaraďuj podľa ich obsahu do jednotlivých fór (Som v tom?, Tehotenstvo, Pomoc, rodím, Poradňa dojčenia, Šestonedelie, Predčasne narodené, Prvé dni bábätka, Kojenie alebo?, Dojčatá a batoľatá, Ach, tie zúbky, Chorôbky, Papáme už nielen mliečko, Spánok ako vánok, Spoznávajú svet, Bez plienok, Praktické rady, Všetko ostatné).

Čitateľský klub
Tvoje recenzie o knihách, ktoré si čítala, páčili sa ti, oslovili ťa a odporúčaš ich aj ďalším, zaraďuj, prosím, podľa jednotlivých žánrov (Knihy pre deti a mládež, Romantika, Klasika zo života, Krimi a thiller, Dobrodružné a sci-fi, Historické a životopisné, Iná beletria, Cestopisy, Filozofické a zamyslenia, Ezoterika a mystika, Praktické, Iné knihy)
Tvoje vlastné poviedky môžeš vkladať do Naše poviedky a Šteklivé poviedky.
Ak chceš zverejniť dlhší príspevok (aj v rozsahu novely, či románu), môžeš mať vlastnú rubriku – na jej vytvorenie však treba kontaktovať Kamilku. Už existujúce virtuálne „knihy“, ktoré písali naničmamy, sú: Naničromán II. a Román na leto a Ja, jednoducho ja (nedokončený).

Témy diskusií:
Ja, žena – príspevky o tom, čo nás ženy trápi, hnevá, ale aj teší a zaujíma
Manžel na odstrel – ani s nimi, ani zastreliť
Ona a on – láska, vzťahy, rozchody a návraty
Ako byť krásna a štíhla – večne nespokojné so sebou hľadáme a špekulujeme, ako byť ešte krajšie
Hriešne dotazy – priestor pre intímnejšie otázky a odpovede
Ja, mama – poslanie, alebo trest?
Pre tehotné a čerstvé mamy – príspevky o tom, ako prežiť tehotenstvo a prvé dni s bábätkom
Nebezpečné batoľatá – naše maličké ratolesti
Deťúrence – naše väčšie ratolesti
Puberta – tak fenomenálny úkaz, že si zaslúži vlastné fórum
Starí rodičia – príspevky o babkách, dedkoch, svokrovcoch, prastarých rodičoch... veď vychovali nielen nás, ale sem-tam aj naše deti
Varíme, pečieme, zavárame – odporúčania, typy a rady do kuchyne
Zdravie – príspevky o tom, ako si ho zachovať, alebo navrátiť
Mama na metle – poriadok musí byť, alebo ako zvládnuť upratovanie
Úloha dňa – čo dnes upratujeme
Tipy a triky v domácnosti – radíme si navzájom, ako zvládnuť nástrahy domácnosti
Perličky od psychologičky – príspevky od pani psychologičky
Čo s fúrou voľného času? – typy, ako a kde s/tráviť voľné chvíle
Portál správnej naničmamy – návrhy, pripomienky, rady, týkajúce sa stránky Naničmama
Čo je s tým počítačom – príspevky o tom, ako ne/vychádzame s našim hardwarom a softwarom


reklama


reklama

georgina, So, 06. 11. 2010 - 20:44

Ufff....
Aj to niekto prečítal celé? (giggle) (blush) ;-)

georgina, So, 06. 11. 2010 - 21:32

:-) ;-) (sun) (sun) (sun)

kp, So, 06. 11. 2010 - 21:23

dnes som robila na panskom...nevladzem (giggle) ale klobuk dolu (y) (y)
inak da sa niekde vidiet, kolko je celkovo registrovanych?
Katarina:-)

Kamila, So, 06. 11. 2010 - 21:45

Dnes sa registroval 12580. uzivatel na NM. Ale to vidi len administrator.

kp, So, 06. 11. 2010 - 22:40

wau...ak som spravne pochopila, da sa registrovat i bezmenne- teda tak ako mam ja "kp"- ak tam niekto neuvedie nic, nie je potom ani v "kto je kto"... a napr, ak sa zaregistruje niekto na torty od mamy, ma pristup vsade, ale dotycnu osobu nenajdem v K-J-K na NM?
Katarina:-)

georgina, So, 06. 11. 2010 - 22:47

Ak si niekto nenapíše nič do profilu (klik na nick - nevidíš pokec o dotyčnej od dotyčnej), v Kto je kto ho nenájdeš.
Ale Art mama a Torty od mamy majú registráciu zvlášť, takže artmamy a sladké mamy v naničmamovskom Kto je kto nenájdeš tiež. (Samozrejme, ak majú rovnaký nick aj tam, aj tu, a tu navyše aj pokec - tak nájdeš).
A sladké mamy a artmamy zase bez registrácie na Naničmame nemôžu pozerať naničmamovské Kto je kto.

kp, So, 06. 11. 2010 - 23:00

dakujem (sun) uz iba posledna otazka: ak by sa niekto iny zaregistroval v artmamach napr ako "kp", mohol by prispievat prispevkami aj na nanicmame?
a niekto iny by napr odpovedal a myslel si, ze odpoveda mne?
Katarina:-)

georgina, So, 06. 11. 2010 - 23:07

Bolo by možné, že by sa pod nickom "kp" niekto iný zaregistroval na Artmame a na Tortách a písal by tam (tu na NM by sa musel registrovať pod iným nickom, pretože tvoj nick je už na NM obsadený). A, samozrejme, miatlo by to - dve osoby s rovnakým nickom (jedna osoba s nickom "kp" na NM a druhá osoba s nickom "kp" na Artmame a na Tortách) by mohli byť považované za jednu a tú istú osobu.

Podobný prípad sa aj stal - našťastie sa to všetko vysvetlilo.

kp, So, 06. 11. 2010 - 23:13

na NM viem, ze by neslo znovu sa zaregistrovat s mojim nickom, ale obcas sa mi zda, ze napr. medzi najcitanejsimi (alebo i v diskusiach?) su i napr.prispevky (cake)mam - ale nemam skutocny prehlad, kto je kde registrovany...(sun)
Katarina:-)

georgina, So, 06. 11. 2010 - 23:15

Je dosť žien, ktoré majú rovnaké nicky aj tam aj tu (patrím k nim tiež). Dokonca sa odporúča pri registrácii na Artmame a Tortách použiť ten istý nick, aby neprichádzalo k omylom a nedorozumeniam.

kp, So, 06. 11. 2010 - 23:17

(sun) a idem ja chrrrrr-net
Katarina:-)

adus, So, 06. 11. 2010 - 21:23

aj ja
a mám návrh na doplnenie, možno nie sem, ale ako samostatný článok
Síce sa to už dlhšie "neriešilo" ale ešte toť nedávno bolo naozaj veľa NM, ktoré potrebovali poradiť ako pridávať fotky - myslím teraz do Galérie - hlavne to, že musia byť zmenšené, kde si môžu nájsť ten zmenšovací program.
Skús zvážiť?

adus, So, 06. 11. 2010 - 21:33

viem, ale mám dojem, že je to tam nejaké "stratené" - prečo inak by sa tak veľa na to pýtali?

georgina, So, 06. 11. 2010 - 21:38

Asi sa to tam naozaj trochu "stráca" - mohlo by sa to dať ako samostatný príspevok :-) (sun) (sun) (sun).

fantika, So, 06. 11. 2010 - 21:56

vidiis adus aj ja maam probleem stymi fotkami,predtyym mi to uz slo a teraz ani za svet ich neviem zmensit,a pritom ten zmensovacii program v pc maam..:-P zabudla som to ci co..a pritom som chcela pridat fotky mojich detuuchov..(blush)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 18:33

Fantika, dumám usilovne, kde by mohol byť pes zakopaný a napadá ma len jedno - "pridržíš" fotku presne nad ikonkou zmenšovacieho programu? Mne sa zopár krát v chvate podarilo dať ju mierne bokom - a neudialo sa nič... Fotka sa nezmenšila.

fantika, Ne, 07. 11. 2010 - 21:52

idem skuusit este raz..a uvidiime..;-) :-)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 22:07

;-) (sun) (sun) (sun) (sun)

adus, Po, 08. 11. 2010 - 10:22

Fanti, mám ešte jeden tip - ak by sa ti ani tento opakovaný pokus nepodaril.
Skús ten program na zmenšovanie fotiek odinštalovať (nie iba vymazať, ale odinštalovať - závisí od toho akú verziu windowsu máš nainštalovanú, ale hľadaj niečo ako "pridať a odobrať programy" a tam sa ti ukáže zoznam všetkých programov, čo máš nainštalované, dostaneš sa k tomu "PhotoResize" a klikneš si odinštalovať) a keď sa ti to podarí odinštalovať, tak si ten program tu na stránke nanovo stiahni a nainštaluj.

fantika, Po, 08. 11. 2010 - 11:52

adus uz mi to slo;-) kuk fotky mojich detiii(heart)

Blanket (bez overenia), Ut, 30. 10. 2012 - 20:28

Ja som si to všetko celé prečítala - kódex som pochopila viac menej je to rovnaké všade,ale tecnickú stránku nie :-(

Mám na mysli to písanie príspevkov a moderovanie vlastného blogu - veď ja som ani nemala možnosť odmoderovať ten môj ,,Admin,, kým si mi v tom nezabránila ale iba preto že ja som ťažkopádny a nechápavý debil..a nerozumiem tomuto zložitému a komplikovanému systému - to by mi musel niekto názorne ukázať na príklade a žiaľ takto to nejde... preto už nemám dôvod tu vôbec zotrvavávať kto chce má môj kontakt ale iba dovtedy kým sa neodregistrujem...teraz si trochu zanadávam a už mi je to jedno Geo...aby šlak trafil celý tento zložitý systém! Kde je nahnevaný smail..?

eva m, Ut, 30. 10. 2012 - 20:33

:-O :-O :-O :-O :-O
Eva (sun)

Polárka (bez overenia), Ut, 30. 10. 2012 - 20:36

Maj sa krásne Blanket :-)

Chobotnička, So, 06. 11. 2010 - 20:50

:-O hej, práve som dočítala.Toooooooooooľko čítania, ale nezaškodí si prevetrať znova hlavu príručkou. (giggle) (sun)

georgina, So, 06. 11. 2010 - 21:41

(giggle) ;-) (sun) (sun) (sun)

ivusa, So, 06. 11. 2010 - 20:54

precitala :-D uz mi koniec textu vyliezal vrchom monitoru :-D (sun)

georgina, So, 06. 11. 2010 - 21:42

:-D :-D :-D Predstavila som si to (y) (y) (y)!

Maka, So, 06. 11. 2010 - 20:59

aj ja... a o niektorých veciach som sa dozvedela až dnes a to som tu už 1,5 roka. (giggle) (giggle)

georgina, So, 06. 11. 2010 - 21:43

Maka, niektoré "vychytávky" som veru aj ja dosť dlho objavovala B-].

jamajka (bez overenia), Ne, 07. 11. 2010 - 08:07

:-) prečítala som teraz ráno, pre mňa síce nič nové pod slnkom, ale prevelice potrebné a poučné čítanie.

Maja(flower)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 14:55

:-) (sun) (sun) (sun)

lienka4321, Ne, 07. 11. 2010 - 10:14

pridavam sa, prave som to cele precitala (sun)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 14:59

:-) (sun) (sun) (sun)

monika_dankova, Ne, 07. 11. 2010 - 10:42

niečo som preskočila, ale vrátim sa(blush)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 15:00

Máš čas ;-) B-].

eva m, Ne, 07. 11. 2010 - 11:06

precitane!
poucne, uzitocne!
(y) (y)
Eva (sun)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 15:01

:-) (sun) (sun) (sun)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 15:02

Skladám klobúk pred každým, kto sa tým "traktátom" "prehrýzol" :-) (sun) (sun) (sun).

lýdia k (bez overenia), Ne, 07. 11. 2010 - 16:58

poslušne hlásim(giggle) všetko som si pekne prečítala....zaujímavé(y) (sun)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 18:34

Že poslušne hlásim (giggle) (giggle) (giggle)
;-) (sun) (sun) (sun)

kefara, Ne, 07. 11. 2010 - 15:49

Drahá geo, je zas čumím, že si ten traktát dokázala dať do takej pomerne pútavej formy (y) ;-) (sun)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 16:23

Ďakujem, Kefara :-) (sun) (sun) (sun)

lusesita, Ne, 07. 11. 2010 - 16:31

(clap) (clap) (clap) (clap) výborné (y)

georgina, Ne, 07. 11. 2010 - 18:33

:-) (sun) (sun) (sun)

linda999, Po, 08. 11. 2010 - 09:13

výborné a poučné (clap)
Mne sa stal tiez omyl s datumami, ked mi tema vybehla z google a ukazal sa mi nejaky komentar, vobec som si nevsimla, ze je rok stary (giggle)
Asi som mala podvedomy pocit, ze vsetko musi byt aktualne tu a teraz, lebo to ja citam ;-)

georgina, Po, 08. 11. 2010 - 09:55

Asi som mala podvedomy pocit, ze vsetko musi byt aktualne tu a teraz, lebo to ja citam.

(giggle) (giggle) (giggle) Aj horšie veci sa na svete stávajú ;-) B-].

georgina, Po, 08. 11. 2010 - 11:07

:-) ;-) (sun) (sun) (sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama