reklama

Ovocná "roláda"

Pridal/a adus dňa 17. 01. 2011 - 10:58 - Recepty adus
obrázok k receptu

reklama

Ľahký a chutný koláčik

Ingrediencie
5 kusov vajce
5 polievkové lyžice polohrubá múka
5 polievkové lyžice kryštálový cukor
1 čajová lyžička prášok do pečiva
1 kus marhuľový džem
3 kusov banán
2 kusov pomaranč
100 gramov čokoládová poleva
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Urobíme si najprv klasické piškótové cesto - žĺtka vymiešame s cukrom, vyšľaháme sneh z bielkov, opatrne zmiešame a po tretinkách pridávame ešte opatrnejšie múku s práškom do pečiva. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme do rúry.

Po upečení si vezmeme formu na srnčí chrbát, priložením (prevalením) si odmeriame veľkosť prvého plátu (musí byť tak veľký, aby s ním tá forma dala "vystlať"), odrežeme a zvyšok cesta rozdelíme tak cca v pomere 2/3 a 1/3. Musíme pracovať rýchlo, kým je cesto ešte teplé.

Všetky časti korpusu potrieme marhuľovým (alebo iným pikantným) džemom, vezmeme ten najväčším vystelieme ním formu srnčieho chrbáta a pokladieme banánom nakrájaným na kolieska

Priložíme druhý väčší plát, v prostriedku nám vznikne len taký ako keby "jároček", do toho povkladáme na mesiačiky rozdelený pomaranč (alebo prípadne mandarínku)

Priklopíme posledným, najmenším plátom cesta (lekvárovou stranou dnu, samozrejme) formu zaťažíme a dáme do chladu, najlepšie cez noc.

Po vyklopení môžeme koláčik poliať čokoládovou polevou

Kď sme ho robievali na Vianoce, tak sme ešte do tej polevy zvykli pozastrkovať obielené mandle (ako keby "pichliače").

Doplňujúce poznámky

Múku a cukor uvádzam v štýle "na jedno vajce" preto, lebo tento základný recept na piškótové cesto sa dá použiť aj na tie želatínovo - ovocné koláče, čo sa pečú v takej forme, že vznikne v korpuse "priehlbina" a tam napríklad do mojej formy stačí cesto z 3 vajec - vtedy dávam aj trochu menej prášku do pečiva.

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
30 minút
Čas varenia / pečenia
15 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

lia6, Po, 17. 01. 2011 - 14:21

To žiadny krém tam nejde, len džem?...zaujímavé-možno niekedy skúsim(sun)

adus, Po, 17. 01. 2011 - 15:08

Nie veru, len džemík - my nejak nie sme na koláčiky s krémom, ja ani poriadne neviem, ako sa niečo také robí ;-)
Toto je inak koláčik môjho detstva - robievali sme ho (z pochopiteľných dôvodov, pomaranče a banány neboli kedykoľvek) najmä okolo Vianoc a nového roku a mala som ho veeeeľmi rada

fidorka, Po, 17. 01. 2011 - 15:49

Adus ja robievam podobný,teda skoro to isté,ale dávam miesto džemu ten spomínaný krém-pudingovomaslový a voláme to Ovocný tunel.No toto tiež môžeme skúsiť,je to rýchlejšie,chlapcom po sviatkoch treba aj schudnúť poniektorým našim :-P (giggle) ,a nakoniec je to aj lacnejšie....super nápad (y)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama