reklama

Zápal prsníka!

Beata , 07. 10. 2007 - 19:02

reklama

Ahojte bambuĺky vie mi niektorá poradiť nejaký domáci recept na zápal prsníka.Srdečná vďaka.


reklama


reklama

mamika, Ne, 07. 10. 2007 - 19:17

Ahoj Beata, zápalom prsníka som prešla i ja, a osvedčený recept: nakrájať paradajku a priložiť na zápal, alebo obklady z bieleho vína. A hlavne aj počas zápalu neprestaň kojiť!

yaya, Ne, 07. 10. 2007 - 19:37

mne dávali vínové obklady....priznám sa nepomohlo a po týždnovej horúčke a obkladoch som skončila na operačke s rozrezaným prsníkom....takže, veľmi, veľmi si dávaj pozor...ak ti nepomôže domáci recept, určite chod k lekárovi

monika, Ne, 07. 10. 2007 - 20:38

ja som zase pocula, ze treba naklepat kapustny list a strcit do podprsenky, a tiez ma vraj dobry ucinok nastruhany surovy zemiak. sama som to neskusala, ale na ten zemiak prisahala mamina, s ktorou som bola pred mesiacom v porodnici, vraj to dokaze stiahnut zapal.

mamkamarka, Ne, 07. 10. 2007 - 21:13

Beata, ja som tiez mala zapal a mne velmi pomohol uz spomynany kapustny list. Ja na neho nedam dopustit. Mne to poradila svokra, tiez ho treba trosku naklepat ale hlavne pred tym dat do chladnicky. Ten chlad a stava by mali "vytiahnut" zapal.;-)

janinas, Ne, 07. 10. 2007 - 22:55

Ahoj Beatka, síce môj recept nie je domáci ale je osvedčený a super.
Tiež som mala problém so zápalom prsníka- ako prvorodička som radšej išla ku gynde, ale tá mi predpísala nejaké tabletky- aj to s doplnením- nie je isté či vám neodíde mlieko- ako inak super- plánujem kojiť do najdlhšie.
Tak som sa vybrala do lekárne a zlatá pani lekárka mi odporúčila mastičku- vraj je výborná a mamičky si ju pochvalujú. Volá sa presne:
Měsíčková mast s peruánským balzámem.
Ja som si ňou natierala bradavku a na druhý deň som cítila úžasné uvoľnenie.
Takže tak.
Jaja

Beata, Ne, 07. 10. 2007 - 23:08

Ďakujem bambuľky za rady.

apolienka, Po, 08. 10. 2007 - 09:07

Bea, ako si k tomu zapalu prisla? Aby som vedela predist takemu dacomu.

siza, Po, 08. 10. 2007 - 10:36

Tiez som si tym presla - priserna bolest, horucky...
A kolko hlav, tolko rad - nastruhany zemiak, octanova mast, kapustny list...
Vyskusala som vsetko, ale aj tak som skoncila na antibiotikach.
No a pani gynekologicka tvrdila - v ziadnom pripade z toho prsnika nekojit! (ja som ju neposluchla a kojila som z neho, lebo to prinasalo ulavu) Potom som bola o par dni u detskej a ta povedala, ze naopak, z toho prsnika kojit musim!

Pekny den:-}

gabča, Po, 08. 10. 2007 - 12:43

Dávaj si fakt veľký pozor!Ak máš aj teplotu,tak na nič nečakaj a utekaj k lekárke!Ja som tiež skúšala babské rady a dopadlo to tak,že ma v poslednej chvíli operovali a mala som dosť veľké hnisavé ložisko!Naozaj nikomu neprajem to,čo som zažila v nemocnici,kde ma nechali najskôr 4 dni trápiť,kým prišli nato,čo trebe robiť!Už som takmer dostala otravu krvi a mohlo to skončiť všeliako!:-( Doteraz nato nemôžem zabudnúť!Takže opatrne!A prajem Ti viac štastia ako som mala ja!;-)

vyvyka, Po, 08. 10. 2007 - 17:31

:-DMne poradila jedna liečiteľka prežehlený kapustný list s nechtíkovou masťou priložiť na tri hodiny na prsník a po troch hodinách vymeniť.Mne to pomohlo.

Jarmila, Po, 08. 10. 2007 - 17:37

Ja som mavala len 'mierne problemy'..prisernu bolest v prsniku... ale nikdy nie teploty... a tu nam radili, ze dojcit, dojcit, dojcit a prave tam kde je to zablokovane, zatat zuby chvilu vydrzat a povoli to...
Raz som mala riadne tak zatate zuby, a div som nevrieskala pri prvych hltoch, ale potom sa to uvolnilo a o dva dni v pohode... Ostatne veci ti tiez mozu pomoct...ale...ak mas uz zvysenu teplotu a nebodaj riadnu teplotu...tak to necakaj a k doktorovi hned...alebo ak by to trvalo uz dlhsie, alebo to mavas casto...

yaya, Po, 08. 10. 2007 - 18:43

mne tiež gynčiarka radila kojiť...kojiť....kojiť...nikdy na tú bolesť nezabudenem...vrieskala som nielen ja, ale aj moje bábo, lebo to zhnisané mlieko jej vôbec nechutilo...proste nenajedená, nervozna....

NIA123, Ne, 15. 02. 2009 - 08:45

:-O coze kojit?ja som dostala zapal ked mal prvy syn pol roka a okamzite som musela prestat kojit.lekar povedal ze si mam len odsavat mlieko,lebo malemu by to hnisave a krvave mliecko uskodilo.tak to je divne:-O :-O
ale bolest to bola hnusna pri tom odsavani,par krat a vzdala som to.mlieko som potom stratila.
ale kojit... hm... nechapem

Muska, Ut, 09. 10. 2007 - 11:14

Mne dopredu radila jedna porodna asistentka, ze doma mam mat vzdy pripraveny v chladnicke hrudkovity tvaroh. Ak budem citit, ze mam na prsniku stvrdnute miesto, napnute, koza scervenela ( vraj to nahmatam ako 10-korunacku ), tak si mam ten studeny a nevyzmykany tvaroh zabalit do vreckovky a prilozit na stvrdnute miesto.
Tiez spominala aj ten kapustny list. A vseobecne: pred kojenim davat teply obklad ( napr. namoceny uterak ) al. teplu sprchu a po kojeni studeny obklad.
...teoriu uz ovladamB-] ...som zvedava, aka budem sikovna v praxi...:-D

michael291, Ut, 09. 10. 2007 - 13:33

Ahojky.Ja som mala tiez zapal prsniku.40-tky horucky.Hruza.Poradila mi porodna asistentka,ktora ma prisla navstivit.Tvaroh s jednou lyzicou olivoveho oleja.Zmes rozdelit na dve plienky.Z toho jednu dat do chladnicky a druhu prilozit na bolave prso.Po pol hodinke vymenit plienku.Tu z chladnicky na prso a tu z prsa do chladnicky.Ale pisem?Ale kazdopadne mi to pomohlo.
A samozrejme z bolaveho prsa kojit!Boli to ako svin,ale pomoze.:-} (y)

jana1376, So, 14. 02. 2009 - 22:15

kojit kojit?ale co ked niesom po porode a mam zapal prsnikov?uz asi tri tyzdne mam bodavu bolest v prsnikoch nemozem sa ani zohnut vcera som dostala vysoke teploty......;-(

vyvyka, Ne, 15. 02. 2009 - 09:34

Jani,choď k lekárovi,to môže byť zápal prsníkových žliaz,potrebuješ antibiotiká,ak Ťa to moc bolí,choď aj na pohotovosť.potom daj vedieť,ako si dopadla.

Beata, Ut, 09. 10. 2007 - 23:12

Babenky už som z toho vonku ,pomohla mi tepla sprcha s masážou a vinove obklady.Samozrejme pri horúčke paralen .Apolienka neviem sama ako som k tomu prišla mala som to prvý krát pri synovi som kojila 1,5roka a nič.Teraz kojím 1rok a stalo sa.Ako som bola v pondelok na prechádzke s dcérkou stretla som kamošku čo tiež má bábo a tá mi povedala ,že ona to ma už asi 10krát ,že to je otvorená bradavka a tam sa môže dostať nejaká infekcia z prádla ,rúk a pod.Neviem či je to pravda:-| Jej pomáha slivovica samozrejme ako obklad.Ale je to fakt dosť bolestivé a hrozne bolí celé telo,zimnica br.Dúfam, že sa mi to nezopakuje.Ďakujem všetkým za radu.:-}

Lyduša, Št, 11. 10. 2007 - 09:54

Ahojte, ja som zatial mala asi len nabeh na zapal, asi dva tyzdne po prichode z porodnice. Prvorodicka - amaterka ;-) Mala som na prsniku citlivu zacervenanu oblst. Zastavila som sa za svojim lekarom, ze asi mam nabeh na zapal, nevidim to na antibiotika, len neviem, ako pokracovat. Ked ma vysetril, zhrozil sa, ze to teda je na atb. Kedze som ich ale v porodnici pobrala viac ako dost kvoli komplikaciam po porode, naznacila som mu, ze by som sa im rada vyhla. Este som nemala teploty, tak mi poradil, ze zatial teda nech len skusim poctivo vyprazdnovat postihnuty prsnik, teda po kojeni este poriadne odstriekat zvysky. A podarilo sa. Ako dovod, preco sa tvoria zapaly, mi povedal, ze babatka maju v slinkach nejake prirodzene ochranne bakterie (nieco ako je crevna flora v crevach), ktore ich chrania, ale mamicke sa dostanu cez bradavku do prsnika a preto sa tvoria zapaly. Takze teraz pri najmensom naznaku bolesti alebo zacervenanej pokozky odstriekvam a zatial sa mi dari :-)
Prajem Vam vela prijemnych chvil pri kojeni, a hlavne bez zapalov :-}

miha, Ne, 23. 12. 2007 - 22:18

Ahoj!Som rada že si z toho vonku.Chcela som sa ťa spítať či neviete nejakú radu aj na hnisavé ložižko v prsníku.Brala som už 2 ATB ale nič nezabralo aj narezali prník aj vytlačili ale mám tam ešte stálé.Možno by pomohol nejaký babský recept.Dík za pomoc.Ahoj!

siza, St, 10. 10. 2007 - 09:01

No, vcera som prispela do tejto diskusie s vlastnou nedavnou skusenostou a dnes v noci som pri kojeni zistila, ze mi zacina na lavom prsniku zapal. Takze uz mam obklad z nastruhanych zemiakov s octom.:-( :-( :-(
Mne vcera maly dost natahoval bradavku, ked "papal" a pritom stihal sledovat cele okolie - zaujimalo ho vsetko mozne, len sa na mna skeril, bol strasne podareny. Lenze ja som na to doplatila. A k tomu som si hned po kojeni zabudla natriet bradavku Bepanthenom. Som bez neho stratena. Raz sa nenatriem a takto to dopadne.:-/

Pekny den:-}

Maria0407, Pi, 12. 10. 2007 - 11:00

Ja sa tak isto pripajam. Zapal prsnikov som absolvovala aj ja a nie je to nic prijemne. Tie kapustne listy som pouzivala aj ja ale zmrazene v mrazaku aby ten chlad vytiahol zapal. Je to dost studene ale ucinne pomohlo to poradila mi to moja uz teraz neboha babka. Drzim palce:-}

zuzča, Št, 08. 11. 2007 - 19:39

zápal prsníka je u nás momentálne aktuálna téma. v utorok mi vyskočila teplota, najskôr som si myslela, že to je chrípkový vírus a bolesti v prsiach som sa (zo strachu z pravdy) nevenovala. teplota stúpala, tak som zbehla ku gynekologičke, naparila mi antibiotiká, proti teplote 3x denne paralen. aj napriek počiatočnej eufórii, že teplota klesla som v noci zaskočila za radiatory a vyhrievala som byt vlastným teplom. :-( kojenie nič príjemné a tiež mám pocit, že malému tak veľmi nechutí.
nový babský recept na to ako proti nemu bojovať bohužiaľ nemám, len odporúčanie, aby ste pri akomkoľvek náznaku bolesti v prsiach neváhali a konali.

Kamila, Št, 08. 11. 2007 - 20:50

Prajem skoré uzdravenie.

zuzča, Pi, 23. 11. 2007 - 10:26

aj keď neskoro, ale ďakujem veľmi pekne. keby nebola prišla k nám moja mamina, tak by som to asi tak skoro neprekonala. dôležitý je kľud na lôžku a ten mi teda dopriala. matej vtedy začal sopliť, tak v noci vstávala so mnou a vysávali sme sople, myslím, že pár dní potom doma dospávala.

siza, Pi, 09. 11. 2007 - 10:04

Drzim palce.

Pekny den:-}

Ivetka09, Ut, 20. 11. 2007 - 18:33

Ahojko Babuľky, prosím vás ako sa dá dostať zápal prsníka? Keďže mám 18mes. syna a je len kojeny :-) tak by som sa takému niečomu chcela vyhnúť. :-) ďakujem a pekný večer Ivi

siza, St, 21. 11. 2007 - 09:42

Osobne si myslim, ze ak kojis uz 18 mesiacov a doteraz si sa tomu uspesne vyhybala, tak sa uz nemas coho bat.
Z coho vznika - ze vraj s prskliniek - dostane sa nejaka infekcia a uz to bezi, pripadne ak neodsavas dostatok mlieka - moze sa vyliat a neskor sa to zapali, mozu sa upchat kanaliky...
U mna - ak si raz nenatriem bradavky po kojeni B-panthen-om, tak v tom lietam. Pri prvych dvoch som nevedela, co to je -a pri tomto tretom - uz 4razy.:-(

Pekny den:-}

zuzča, Pi, 23. 11. 2007 - 10:23

tiež sa pripájam k názoru, že by ťa táto "radosť" už nemala postihnúť. okrem toho čo popísali babule, tak zápal môže byť aj dôsledok nesprávneho kojenia. môj matej pri kojení často veľmi vymýšľa, vrtí sa, "pricucne" sa a hneď sa pustí a neuveriteľne sa na tom vie baviť. zápal môžeš dostať aj keď napríklad vybehneš na balkón vyprášiť deku a ofúkne ťa (toto bol prípad mojej spolubývajúcej z pôrodnice). ja po prekonanom zápale po každom kojení odsávam zbytok mlieka, aj keď niekedy sú to len kvapky, ale nedá mi to. skúšala som si zohnať v našej lekárni bepanthen, ale ten vraj u nás nie je možné kúpiť:-O , tak mi odporučili "calcium pantothenicum" - používa sa pri poraneniach kože..., pri zápale prsnej žľazy, ale aj pri zápaloch pošvy (múdry príbalový leták(y) ) môžu ho používať všetci - aj tehotné, aj dojčiace ženy.

siza, Pi, 23. 11. 2007 - 10:30

Bepanthen som pouzivala volakedy - pred 8-10 rokmi, teraz ho prestali dovazat;-( . Nikto nevie preco. Tak mi ho segra priniesla z Ciech - je to dost velka tuba a staci naozaj malicko, takze pri pouzivani po kazdom kojeni vydrzi naozaj dllllllllllllllllllllllllllllho.
Pekny den:-}

Zuzana, Pi, 23. 11. 2007 - 11:20

Zuzciatko, drzte sa nam...teda hlavne Ty, aby bolo uz len dobre:-)

maya, Št, 22. 11. 2007 - 20:30

Ivetka09, ja si skoro po kazdom kojeni odstrieknem trosku mlieka a vtriem do bradavky.....ale netusim, ci mi to pomaha proti zapalu.....mam 13 mes. dceru a stale kojim.

habuwtai (bez overenia), Po, 27. 02. 2012 - 21:26

mám zápal prsníkov ale ešte som nekojila čo robiť a ani nerodila

georgina, Po, 27. 02. 2012 - 21:29

Habuwtai, toto je vyše štyri roky stará diskusia (kuk na dátum pod nadpisom). Prosím ťa, radšej si založ vlastný blog (na zelenej lište hore klikni na "Pridaj obsah". Otvorí sa ti ponuka, z ktorej si vyberieš "Príspevok blogu." Klikneš a otvorí sa ti okno, kde už priamo píšeš svoj blog - nadpis, text, odošleš...). Ak sa totiž len "prilepíš" do cudzieho, a navyše starého príspevku, moc odpovedí nedostaneš.

http://www.nanicmama.sk/co-je-s-tym-pocitacom/technicka-prirucka

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama