reklama

Štrikovanie - spôsob ako meditovať

Pridal/a maja11 dňa 06. 12. 2006 - 11:48

reklama

Keď som na túto stránku chcela napísať niečo o sebe, zamyslela som sa aj nad tým ako je to s mojimi koníčkami.
Popri varení, pečení, upratovaní, praní, žehlení a neviem čom ešte občas stíham aj štrikovať. V posledných rokoch síce veľmi zriedkavo, ale predsa.
Nedá mi teda nenapísať aspoň stručný výcuc z jedného článku, ktorý poukazuje na to aké sme my žienky dokonalé.:-}
Človek pracujúci hlavou potrebuje občas tento pracovný nástroj vypnúť. Nielen preto, aby si hlava oddýchla, ale i preto, aby sa myseľ mala možnosť odtrhnúť od reality a len tak poletovať od nápadu k nápadu.
Mnohý manžel krúti hlavou nad svojou doma sediacou ženou prepletajúcou vlnu na háčiku či ihlici. A v duchu si pri tom myslí: bože, to je sliepka, takto neefektívne strácať čas.
Milé dámy, ak máte doma takéhoto mudrlanta, nehádajte sa s ním a už vôbec mu neodhaľujte tajomstov spočívajúce v štrikovaní (to isté platí aj o háčkovaní). Nech sa trápi s jogou a alfahladinami! To všetko museli muži vymyslieť, aby sa dostali do stavu, keď sú schopní meditovať. Že to ide aj cez štrikovanie, ostalo dodnes tajomstovm všetkých žien. Keby sa totiž čo len jeden muž pustil do štrikovania, po nadobudnutí potrebnej zručnosti by odhalil celkom nový svet a zo štrikovania by sa stal svetovo uznávaný spôsob meditácie, na zdokonalení ktorého by pracovali celé vedecké (samozrejme mužské :-P) tímy!
Čím jednoduchší vzor a strih, tým skôr sa dostane do podvedomia. Odborne sa tomu hovorí dynamický stereotyp a je to vlastne ochrana mozgu pred množstvom činností, ktoré musí naraz sledovať. Aby nám z toho nezblbol, mechanicky opakujúce činnosti si jednoducho zapamätá a presunie ich do podvedomia. To je presne čas pre našu meditáciu. V tej chvíli si zrazu uvedomíte, že vôbec nesledujete, čo robíte rukami a vaša myseľ sa túla niekde úplna inde.
Na rozdiel od klasickej meditácie má táto štrikovacia metóda jeden celkom istý, hmatateľný a navyše aj módny výsledok. Takže milé dámy hor sa do štrikovania!


reklama

reklama

MajkaV, St, 06. 12. 2006 - 11:55

Áno jedno hladko, jedno obratko...tiež som privŕženec týchto nezmyselných činností nezaťažujúcich mozog. Ja síce siaham skôr po výšivke, ale aj tam sa to opakuje, vpichneš, vytiahneš, vpichneš, vytiahneš...snáď to neznie príliš dojzmyselne! Ak áno, odpusťte!

maja11, St, 06. 12. 2006 - 12:21

Dodatok: Ja považujem štrikovanie a podobné činnosti za nudné, ale niet nad hrejivý pocit z dobre vykonanej práce (hlavne ak sa podarí). :-) Je to činnosť, po ktorej ostáva výsledok trvalejšieho charakteru na rozdiel od ostatných činností nás žienok domácich.:-D
Naposledy ma chytilo tvorivé obdobie pred nástupom mojej princezničky do školy - tak som šila, štrikovala. Na rozdiel od mojej mamy, ktorá nás po domácky odievala z nevyhnutnosti (výsledko socialistického spôsobu výroby - všetci pracovali, nič nebolo dostať), ja tvorím pre dobrý pocit a meditujem :-D:-D:-D

Iveta, St, 06. 12. 2006 - 12:31

Majka,úplne s tebou súhlasím.Ja som sa síce k tejto činnosti nedostala už 1r ale zase ma chytá nutkanie.Malej som vyštrikovala kopec vecí,ešte pred narodením,aj po som sa snažila,ale tortičky zatiaľ vyhrávají,nad touto činnosťou,aj keď vlny mám nakúpenej dosť.Zatiaľ sme zásobený ešte tak do jary a potom budem musieť zase niečo upliesť malej aj mangelovy by sa zišlo,na mňa už nevychádza xixi časovo nič.

lienka, St, 06. 12. 2006 - 12:34

Ja tiež občas pletiem, aj keď čoraz menej. Vlna je čoraz drahšia...Aj teraz mám rozpletený sveter pre mladšiu. Pletiem výhradne pri telke. Takto sa mi ten čas zdá efektívnejšie využitý. Tak sledujem film a prepletám -hladko-obratko. Robila som aj nórske vzorky a chcem sa k nim cez vianoce vrátiť a upliecť niečo mojej mladšej školáčke. Ona je vlastne ešte jediným vďačným odberateľom. Staršia už veľa vymýšľa a na muža by sa spotrebovalo priveľa vlny. Ja som sa keď deti boli malé priam vyžívala vo vyrábaní malých svetríkov a pulóvrikov. Aplikovala som na ne rôzne obrázky. Teraz v záplave rôznych búnd a mikín už asi svetríky niesú in.:-P

maja11, St, 06. 12. 2006 - 12:46

Omyl milá Lienka! Svetríky sú in, práve teraz s nástupom zimy, ale po prepočte investovaných financií do vlny a času to oproti čínskym pleteninám nevyzerá najlepšie. Mňa teší, že je moje dieťa originálne (určite nie som ochotná štrikovať ten istý sveter 2x:-D)a je ochotné sa do toho aj obliecť.

hrošica (bez overenia), St, 06. 12. 2006 - 13:17

Mnooo, ak jogu vymysleli muži, tak im za ňu ďakujem. Pomáha mi totiž hlavne sa nezblázniť z nekonečného myšlienkového švitorenia.
Ihlice, ihly a ihličky :-) sú mi tiež sympatické. Boli časy, keď som aj svetre, čapice a ponožky plietla.
Povedala by som teda, že pokojne aj jogu s ihlicami.
A aby som nezabudla, sú aj muži, ktorí vykonávajú tieto ihlicovo-ihlové činnosti a niekedy dokonca aj lepšie, ako ženské osídlenkine vesmíru.
;-)

apolienka, St, 06. 12. 2006 - 13:19

Jaj, aj ja rada štrikujem. a vobec mi nevadi, ze som si ustrikovala 2 pulovre, co som nikdy nemala na sebe, mužíčkovi (inak 2-metrovy chlap a 100 kg) som spravila sveter o dve cisla vacsi, takze uz sa to na sveter nepodoba, nejake tie blaznive saly. A uz zase obzeram vlny, aku by som si kupila a mozno to aj potom budem nosit... sice mi to trva, kym nieco spravim cca rok, ale mam to rada. nozky vylozene, dobry filmík pustený...

benina48, Št, 03. 02. 2011 - 10:16

Bola by som rada keby mi niekto poradil,ako sa strikuje husaci vzor,viem ze sa nahadzuju ocka a v druhom rade zostrikuju,ale uplne som zabudla
postup.Niekedy som ho robila a je velmi pekny.Dakujem za pomoc!:-)

georgina, Št, 03. 02. 2011 - 10:19

Benina, prosím ťa, radšej si založ vlastný blog (na zelenej lište hore klikni na "Pridaj obsah". Otvorí sa ti ponuka, z ktorej si vyberieš "Príspevok blogu." Klikneš a otvorí sa ti okno, kde už priamo píšeš svoj blog - nadpis, text, odošleš...). Ak sa totiž len "prilepíš" do cudzieho, a navyše štyri roky starého blogu, moc odpovedí nedostaneš.

http://www.nanicmama.sk/co-je-s-tym-pocitacom/technicka-prirucka

balalajka, Št, 03. 02. 2011 - 10:45

...a najlepšie na art mame (giggle) , tam je viac odborničiek

georgina, Št, 03. 02. 2011 - 10:48

(y) (y) (y)
A treba sa tam znova zaregistrovať (ak tam ešte nemáš konto) :-) (sun) (sun) (sun)

benina48, Št, 03. 02. 2011 - 16:59

a som tam zaregistrovana!:-) (y) (y) (y)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama