reklama

Povinne ockovanie a ockovanie vobec - tyka sa to nas vsetkych

sofhia , 26. 02. 2011 - 08:53

reklama

Mile zienky,

nepozeram TV ale kamoska ma upozornila na relaciu Reflex na Markize, po jej vzhliadnuti som sa spolu s muzom pustila do skumania tejto problematiky.
nie, nenecham sa ovplyvnit 1 relaciou ci videom...
a napriklad toto sme nasli:
http://www.slobodavockovani.sk
http://detskechoroby.rodinka.sk/index.php?id=391
http://www.blip.tv/file/2224472/

pozrite si a spravte si svoj nazor.

Tie, ktore sa ohradia nemam cas... uvedomte si kolko casu venujeme na zaciatku napr. vyberu detskeho kocika...tvrdime, ze svoje deti milujeme, tak to pre ne spravme.

Nasa malinka uz nebude mat ziadne ockovania, stacilo tie 2 co mala, aj to strasne lutujem, ze ma to nenapadlo skor.


reklama


reklama

sofhia, Ne, 27. 02. 2011 - 07:36

Annie, a co ekzemy, potravinove alergie, hyperaktivita, a neviem co vsetko... co je vyvolane ockovanim, avsak nedokazatalne, vdaka tomu, ze sa pichaju take male deticky.
ich narast stupa...aj nasa patrila medzi ne, narodila sa zdravucka, s nadhernou pletou...a po 2 tyzdnoch ekzem...vraj to sa stava casto. z coho??? kozna sa s tym nekaslala...rodicia alergici, tak aj dieta bude. takto sa pomaly hubime, budeme degenerovanejsi a degenerovanejsi.

urcite je postihnutych vela, len kazdy si nad tymto umyva ruky - pritom ekzemy a vyrazky su v jasnych vedlajsich ucinkoch ockovania. o ktorych by ta mal lekar informovat... a nemusia sa prejavit den po ockovani,ani o tyzden.

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 16:31

Polárka, ja som nikde nenapísala, že tým, že také rodiny osobne nepoznám, popieram existenciu toho, že to existuje ;-) . Ale neverím všetkému čo vidím v TV a čo si niekde prečítam. Viac verím osobnej skúsenosti a odborníkom.

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 01:00

Prene tak annie.

aramana, So, 26. 02. 2011 - 19:56

Viem že pomaly sa prichádza na to že očkovanie v nevhodnú dobu pre telo má za následok hyperaktivitu.

lia6, So, 26. 02. 2011 - 19:58

Aramana, a Ty si kto, keď to vieš?;-) (sun)

aramana, So, 26. 02. 2011 - 21:22

Som mama ktorá sa veľa pýtala PREČO a niekedy jej bolo odpovedané...Nevravím že sú to dokázané veci, vravím že sa pomaly prichádza na to.:-)

lia6, So, 26. 02. 2011 - 21:42

Aj ja sa pýtam, a niekedy až moc(blush) a ako vieš, že sa na to pomaly prichádza, keď nevieš(teda ne/vravíš;-) ), že sú dokázané?:-) (sun)

aramana, So, 26. 02. 2011 - 22:08

Na nete je kopu článkov o tom...
Niekoľko doktorov ktorí sú ochotní študovať o tejto téme a dozvedieť sa zo zahraničných výskumov viac, sa bohužiaľ nemôže postaviť proti farmaceutickému priemyslu.V Európe sú už asi len dve krajiny s povinným očkovaním lebo si robia výskumy a tie potvrdzujú že nie sú len nežiaduce účinky ako bolesť a teplota ale aj trvalé následky.Aj slovenskí lekári už o tom začínajú hovoriť, zatiaľ však nesmelo.Myslím že ešte veľa vody pretečie kým sa povinné očkovanie zmení na to, na čo bolo vymyslené - na ochranu.

lia6, Ne, 27. 02. 2011 - 12:13

Nie všetko, čo je na nete je aj pravdivé...pýtala som sa preto, lebo som si myslela, že s tým pracuješ(sun)

glloria17, Ne, 27. 02. 2011 - 21:55

možem sa ti prísť predstaviť.

Delli, Ut, 01. 03. 2011 - 11:12

annie, odpovedám na tvoju otázku:
1. všetky tri deti sú alergici
2. starší syn:senná nádcha, dysgrafia, dysortografia
3. mladší syn silná astma /kojený bol 2,5 roka/
4. synovec:aspergerov syndróm - druh autizmu
Podotíkam, žiadna so spomínaných diagnóz sa doteraz v našej rodine nevyskitla.
Môj gynekológ mi neodporúčal dať moju dcéru zaočkovať proti rakovine krčka maternice, lebo nikto z lekárov ani len netuší, aké následky to v budúcnosti môže mať, oveľa spoľahlivejšie sú pravidelné kontroly raz za rok.
Moja odpoveď znie: ŠTYRI

Polárka (bez overenia), Ut, 01. 03. 2011 - 12:33

Myslím, že ľudia tieto diagnózy nespájajú s očkovaním. Aj z rad odborníkov sa nájdu takí, ktorí popierajú akékoľvek spojenie so spomínaními chorobami a očkovaním. Čo som si všimla, tak hlavne čo sa autismu týka. Chvala Bohu sú aj svetielka, ktoré o tejto problematike začínajú nie len hovoriť, ale aj písať.

(hug)

http://www.dary-zivota.sk/ockovanie/
Ktokoľvek by mal záujem, nejaké knihy na túto tému mám aj v pdf. Kto chce, môže ma kontaktovať cez kontaktný formulár. (flower)

lia6, So, 26. 02. 2011 - 19:56

Sofhia, Polárka, mám na vás otázku:kde sa budú vaše deti vzdelávať, keď ich nezoberú do škôlky, školy?...ozaj, a aký trest je zato, že nedáš dieťa zaočkovať, a že nenavštevuje školu?(sun)

georgina, So, 26. 02. 2011 - 20:11

Tuho dumám...
Syn chodil (kvôli nášmu večnému sťahovaniu) do troch škôlok. Do dvoch škôl. Dcérka zatiaľ len do jednej škôlky. Vážne si nepamätám, že by niekoho niekedy zaujímalo, či majú povinné očkovania.

Okrem toho, školská dochádzka je u nás povinná. Pokiaľ viem, základná škola, do ktorej dieťa spadá obvodom, nemôže odmietnuť dieťa prijať.

Ak sa mýlim, prosím, opravte ma niekto.

lia6, So, 26. 02. 2011 - 20:17

Geo ja neviem, ani nikoho neobviňujem(mám skôr pocit, že niekto iný, čo nechce ovplyvňovať to presne robí)-len ma to zaujíma, keďže to tu niekto spomínal...ja o tom ani neviem-myslím to, že nezaočkované deti nezoberú do škôlky a školy(sun)

georgina, So, 26. 02. 2011 - 20:29

Viem, že nemieniš niekoho obviňovať a všimla som si, že to vyššie niekto tvrdil. Akosi mi vždy poškriabe oči, keď niekto podáva nejakú informáciu tak razantne, a pritom realita môže byť o niečom úplne inom.

Ale ako som napísala - je to moja skúsenosť. Možno si o tých pýtaniach sa na očkovanie nepamätám, možno mám nesprávne info o podmienkach prijatia do základných škôl.
Každopádne, tvrdenie, že dieťa pre absenciu povinných očkovaní nevezmú do základnej školy sa mi nezdá ako pravdivé.

annie, So, 26. 02. 2011 - 20:19

Ja keď som dávala dieťa do škôlky tak sa ma pýtali že či má povinné očkovania, ale nikde si to nepísali len slovne sa ma pýtali a musela som zaškrtať na papieri ktoré choroby dieťa prekonalo....no a vlastne k žiadosti o prijatie do MŠ sa musí vyjadriť aj lekár, takže ak by dieťa nemalo očkovania možno by to tam lekár napísal, nie?
Tiež netuším ako to je, pretože u nás nie je možnosť voľby či dám dieťa zaočkovať alebo nie, povinné očkovanie je proste povinné.
Pediatri musia hlásiť na sociálku mamičky, ktoré nechodia s dieťaťom pravidelne do poradne (alebo vôbec) a potom to už riešia úrady.

georgina, So, 26. 02. 2011 - 20:35

Annie, vážne sa mi nechce hádať, ale ako si to pamätám ja, ani pri jednom prijatí do škôlky sa ma nik nepýtal na povinné očkovania. Možno to učiteľky považovali za samozrejmé, že ich dieťa absolvovalo - neviem, nepýtala som sa.

Na potvrdeniach od lekárky bolo vždy uvedené len to, že dieťa je zdravé a telesne spôsobilé navštevovať MŠ. Bodka.
Opäť - možno by v prípade absencie povinných očkovaní toto lekárka spomenula. Možno nie. Netuším. A už vôbec neviem, či by preto mohla škôlka odmietnuť prijať dieťa. Možno sa vyjadrí niekto kompetentný - minimálne jedna riaditeľka MŠ na NM chodí.

annie, So, 26. 02. 2011 - 20:41

Ja sa tiež nehádam, len hovorím, že mňa sa na to pýtali, ale to len tak medzi rečou akože takto: "Očkovania ste absolvovali, však? Ešte mi zaškrtajte ktoré choroby mal syn ...tu máte papier." ...asi tak nejako to vyzeralo (sun)
Mám s našou pediatričkou veľmi dobré vzťahy, nabudúce ak nezabudnem tak sa skúsim opýtať (ak bude mať dobrú náladu), či sa stretla s odmietnutím očkovania zo strany matky a aké to má prípadné následky. ;-)
Tiež by som bola zvedavá že aké by to malo prípadné "následky" v ďalšom živote dieťaťa - škola, škôlky a podobne.
Nie som extra zástancom očkovania, okrem povinného očkovania navyše nedám pichnúť deťom nič, len si myslím že to povinné nie je povinné len tak pre srandu ale že to má určité opodstatnenie.

georgina, So, 26. 02. 2011 - 20:51

Annie, ja mám koprivku takmer pri každom musíš a nesmieš. Iste, niekde to má opodstatnenie - klasický príklad sú pravidlá cestnej premávky. Ak by sa ľudia nejako nedohodli, tak by to na tých cestách asi vyzeralo všelijako.

Ale stále nerozumiem tomu, prečo je nutné nariaďovať očkovania. Riziko je aj v jednom, aj v druhom prípade. Ak dám zaočkovať, môže mať dieťa následky. Ak nedám zaočkovať, dieťa môže ochorieť.

A už vôbec nerozumiem tomu, prečo niekoho tak poburuje pomyslenie na to, že ktosi nechce dať zaočkovať svoje dieťa. Nikto predsa netvrdí, že očkovania treba zrušiť. Ide len o to, že by sa zrušila povinnosť očkovať.
Zaočkované deti predsa neochorejú, aj keby strávili mesiac spoločnými intenzívnymi hrami a učením s chorými deťmi. Či nie? Ak nie sú chránené, načo potom to očkovanie vôbec je?

A čo koho do toho, či moje dieťa dám alebo nedám zaočkovať a ja nesiem riziko, že ochorie? Veď ak ochorie, bude to môj problém, nikoho iného.

Alebo sa mýlim?

lia6, So, 26. 02. 2011 - 20:55

(y) (sun)

Polárka (bez overenia), So, 26. 02. 2011 - 21:01

Anka,
super zhrnuté (y) (y) (y) (clap) (clap) (clap)

annie, So, 26. 02. 2011 - 21:04

Je zbytočné špekulovať nad tým čo by bolo keby bolo. Zatiaľ máme povinné očkovanie a zatiaľ nie je možnosť výberu.
Ako som už vyššie napísala, okrem povinného očkovania nedám deti zaočkovať dobrovoľne voči ničomu navyše.
Absolútne netuším či dieťa, ktoré je očkované napr. proti tuberkulóze je ochránené na 100% keby bolo dlhodobo v kontakte s viacerými nakazenými deťmi.
Možno by ochorelo, možno nie, ja to naozaj neviem, ale pevne dúfam a verím že by to deti malo ochrániť.

georgina, So, 26. 02. 2011 - 21:19

Ale ja predsa nešpekulujem nad tým, čo by bolo, keby bolo. Debata o zrušení povinného očkovania prebieha vo verejnosti už dlhšie. A o tom debatujem aj ja - o tom, čo tu je teraz. O tom, či je alebo nie je OK zrušenie povinnosti.

Naozaj by som ocenila, keby mi niekto vysvetlil, prečo štát považuje za nutné nariaďovať ktorémukoľvek rodičovi, aby dal svoje dieťa zaočkovať - a to bez toho, aby boli k dispozícii dostatočné dôkazy, že všetky očkovania sú bezpečné, účinné a odôvodnené.

Iste, otázka je, čo sú to dostatočné dôkazy. Keď je niekto presvedčený, že očkovanie pre svoje dieťa jednoducho nechce, a pritom si je plne vedomý všetkých prípadných rizík, tak ho akékoľvek argumenty ZA očkovanie nepresvedčia.
Naozaj by ma však zaujímalo, akým právom a prečo v takom prípade štát núti takého rodiča, aby dieťa zaočkovať dal.

annie, So, 26. 02. 2011 - 21:42

každý má svoju pravdu....hlavne kým má deti zdravé

georgina, So, 26. 02. 2011 - 22:01

Annie, o tom, prečo sú niektoré deti zdravé a niektoré choré, mám svoju "teóriu" - ale nejdem ju tu rozoberať, lebo s očkovaním nemá vôbec nič spoločné.

Polárka (bez overenia), So, 26. 02. 2011 - 22:05

Ale samostatný blog by potešil :-)

georgina, So, 26. 02. 2011 - 22:19

Možno :-) ;-)

Petot, Ne, 27. 02. 2011 - 09:40

annie, "Zatiaľ máme povinné očkovanie a zatiaľ nie je možnosť výberu."

V zmysle Dohovoru o ľudských právach a biomedicíne môžeš odmietnuť akýkoľvek lekársky zákrok. U nás ešte platí protiústavná vyhláška, ktorá tlačí povinné očkovanie, ale o jej neústavnosti sa vie a je otázka času, kedy padne.

Iba rodič je zodpovedný za svoje dieťa. Keď ho vakcína zmrzačí alebo zabije, všetci dajú ruky preč. Máme dosť takých prípadov v Iniciatíve pre uvedomenie si rizík očkovania.

Pokiaľ ide o TUBERKULÓZU, vakcína absolútne nechráni pred ochorením. Dokonca, očkovaní ochorejú častejšie. Vakcína sa používa u nás len preto, že sa verí, že ak by človek dostal zriedkavú ťažkú formu TBC, tak by mal mať miernejší priebeh. V ostatných krajinách EÚ vyhodnotili, že vakcína je nebezpečná a už ju nepoužívajú, v niektorých ju dokonca zakázali.

sonia, Ne, 27. 02. 2011 - 21:15

Pokial ide o TUBERKULOZU,máme teraz v práci jeden takýto prípad.Kolegynka /25ročná/ ochorela minulý rok na TUBERKULOZU :-O - v detskom veku ale bola zaočkovaná proti nej :-O ,tak nechápeme ako to je možné,že ju dostala.Už pomaly rok maroduje a nevie sa čo bude dalej...Vedúca rieši či nie je nutné sa ešte raz dať zaočkovať kedže sme s nou všetci boli v kontakte...Netušíme ako to všetko dopadne...

Ariesa, Ne, 27. 02. 2011 - 22:54

ockovanim proti TBC sa v tele tvoria protilatky proti tejto chorobe. cize, chorobu dostat mozes, protilatky pomozu zmiernit priebeh.

Petot, Po, 28. 02. 2011 - 17:34

Nemáš pravdu. Protilátky nemajú žiadny vplyv na priebeh tuberkulózy. Organizmus môže zvíťaziť nad TBC len vtedy, ak má v dobrej forme bunkovú imunitu (Th1) a tá závisí napr. od dostatku vitamínu C a D. Toto je aj dôvod, prečo prekonanie tuberkulózy neznamená odolnosť - človek sa môže nakaziť znovu, a znovu bude závisieť na momentálnom stave jeho imunity. Telo dokáže tuberkulózne ložiská izolovať a držať pod kontrolou, ale len kým je imunita v poriadku. Pri oslabení sa infekcia obnoví, preto niektorým deťom hnisajú po zaočkovaní Infanrixom už zahojené jazvy po BCG vakcíne.

Ariesa, Ut, 01. 03. 2011 - 15:25

ako sa vylucuje to, co som napisala s tym, co si napisal ty? kde je chyba?

t-lymfocyty, okrem toho ze su telu vlastne a su sucastou imunity, su stimulovane aj ockovanim.

este si sa mohol pomylit, lebo si nevychadzal z kontextu specialne protilatky vytvaraju i t-lymfocyty. ako protilatka je oznacovany aj antigen podavany vo vakcinach - to si asi mal na mysli, ked si ma opravoval. v kontexte som chybu nespravila.

aditn, So, 26. 02. 2011 - 23:08

áno, georgina ... bude to tvoj problém ... ty si dobrovoľne nedáš dieťa zaočkovať a samozrejme aj ty dobrovoľne ponesieš na svojom triku všetky finančné náklady spojené s liečbou tvojho nezaočkovaného dieťaťa (pobyt v nemocnici na infekčnom, lekárske zákroky, lieky), pretože zdravotná poisťovňa to v takomto prípade odmietne a vyvlečie sa z toho aj sociálna poisťovňa tým, že ti nebude platiť OČR resp. PN ... všetko bude dobrovoľné ... slobodné rozhodnutie ... či si myslíš, že zdrav. poisťovňa bude financovať následky tvojho rozhodnutia?? liečiť následky je v porovnaní s prevenciou nič aj napriek nežiadúcim účinkom, ktoré sú s ňou spojené ...

Polárka (bez overenia), So, 26. 02. 2011 - 23:13

Deti ochorejú aj po zaočkovaní ;-) , alebo následne po očkovaní ;-) - v takom prípade je všetko v poriadku ?
Okrem iného veď si platíme nemocenské !

aditn, Ne, 27. 02. 2011 - 00:47

Koľko percent zaočkovaných detí má a koľko percent nemá vedľajšiu účinky?

Polárka (bez overenia), Ne, 27. 02. 2011 - 01:12

Ak nájdem, teraz sa mi už nechce a zajtra ma čaká balenie a presun z BA a následné vybaľovanie a tiredenie vecí (takže tak skoro to ani nebude).
Tak u TBC je to podľa jednej českej odborníčky z rad lekárov 30%.
Sľubujem však, že daný link sa pokúsim v dohľadnej dobe sprístupniť.

glloria17, Ne, 27. 02. 2011 - 22:26

tak dobre, ja si svoje nezaočkované dieťa, ktoré dostane čierny kašeľ, vylieči ant.,ktoré si zaplatím. aj vyberiem dovolenku. ale potom, nech si zaplatí obezitný človek, ktorý sa trištvrte života prežiera, má vysoký tlak, choré srdce a cievy, nech si tiež hradí všetko so svojho.nápodobne fajčiar, alkoholik, narkoman, streser, ten kto si nečistí zuby, a tak ďalej...

Polárka (bez overenia), Ne, 27. 02. 2011 - 22:30

(y) (y) (y)

georgina, So, 26. 02. 2011 - 23:17

Aditn, isteže, prečo nie? Nemám nič proti tomu, aby v prípade, že nezaočkované dieťa ochorelo, rodič hradil všetky náklady na jeho liečbu. A, samozrejme, môže dieťa ošetrovať v rámci svojej dovolenky, alebo neplateného voľna. To sú technické detaily, ktoré súvisia s problematikou financovania. Nie argument PROTI zrušeniu povinnosti očkovania.

aditn, Ne, 27. 02. 2011 - 00:41

Žiadne povinné očkovanie nechráni na 100%, len zjemňuje priebeh ochorenia v budúcnosti, keďže organizmus sa už z pôvodcom ochorenia stretol cez podanú vakcínu a vytvoril si protilátky. Pred 7 rokmi mi ochorela svokra na tuberkulózu (býva v PN). Od koho sa mohla nakaziť, keď choroba je už minulosťou?? Ležala v Trnave 9 týždňov na infekčnom. Teraz si predstav situáciu, že by nebola zaočkovaná a umrela by. Ešte pred začínajúcou liečbou by jej vystavili účet za lieky, chirurgický zákrok, pobyt v nemocnici, následnú liečbu... Rovnako by jej neuhradili ani PN-ku zo sociálnej poisťovne, keďže po návrate z nemocnice je pacient v domácom liečení ďalší mesiac. Vieš, aká by to bola suma??? Čo tam po nejakých 100-200-tisícoch korún (kde by na to vzala peniaze?), keď by jej život nikto nevrátil ...
Toto však je HYPOTÉZA !!!
Svokra zaočkovaná bola, všetko zaplatila poisťovňa, chirurgický zákrok sa podaril, následné doliečenie prinieslo želaný úspech ... a vnúčence sa tešia z jej prítomnosti naďalej :-)
Nie je lepšia prevencia, než liečba následkov??
Nezvýšila by sa chorobnosť a rovnako aj úmrtnosť obyvateľstva, keby sme povinné očkovanie zrušili?

Polárka (bez overenia), Ne, 27. 02. 2011 - 00:48

Ja odporúčam si len tak pre zaujímavosť pozrieť ten tretí link, ktorý sem dala zadávateľka blogu - Sofhie.
Pretože podľa toho je téma očkovania a úspešnosti očkavania LEN hypotéza postavená na vratkých nohách.

aditn, Ne, 27. 02. 2011 - 04:21

Polárka, postrehla si v tom 3. linku informáciu, že "každý 1522. zaočkovaný človek má ťažké postihnutie následkom očkovania" a tiež, že " vedľajšie účinky po očkovaní sú hlásené u 5 % obyvateľstva??? Predpokladám, že mala na mysli také, ktoré sú spojené s trvalými následkami.
Boli tam uvedené dôkazy o tom, že civilizačné choroby sú na 100% vyvolané očkovaním a nie životným štýlom???
Prečo prednášajúca neuviedla aj percentá jednotlivých látok / jedov vo vakcíne? Nemusela to hovoriť kvôli nedostatku času, mohlo to tam byť uvedené na premietacom plátne.
Dobre sa prednáša laikom, lebo tí nevedia argumentovať. Tých môžeš ohúriť ;-) Ani jej odpovede na otázky ľudí ma neuspokojili. Ona síce odpovedala, lebo sa to od nej očakávalo. No ... mohla dať v tej 2. časti väčší priestor otázkam a reagovať kratšie. Zato homeopatiu a svoje knihy pekne spropagovala ...
Existuje link na jej prednášku lekárom hoci v nemčine? Nepotrebujem preklad. Zaujímala by ma jej konfrontácia s uznávaným odborníkom z oblasti medicíny, ich vzájomné argumentovanie a nie jednostranné podanie tejto témy ...

Petot, Ne, 27. 02. 2011 - 10:00

Ťažké poškodenie u 1:1750 zaočkovaných proti čiernemu kašľu uvádzali aj americké úrady (CDC). Je viacero štúdií s omnoho horšími výsledkami, 1:600, 1:200, 1:106 a dokonca ak boli rodičia dôkladne poučení, tak až 7% hlásilo závažné nežiaduce účinky u svojich detí.

To boli klinické štúdie, ale naši odborníci sa oháňajú údajmi z terénu, z nášho nefunkčného systému ohlasovania.

Petot, Ne, 27. 02. 2011 - 09:45

aditn, o hradení liečebných nákladov by sme mohli hovoriť, keby ich hradili aj:
-alkoholici
-fajčiari
-obézni ľudia so srdcovocievnymi ochoreniami

Všetci títo si vedome poškodzujú zdravie a čerpajú zo solidárneho zdravotného systému.

Kto uhradí liečbu, keď zaočkované dieťa ochorie na chorobu, proti ktorej bolo očkované? Lekár? Výrobca vakcíny?

Okrem toho, bolo by potom férové, keby si liečbu hradili aj deti poškodené očkovaním - veď tie následky sú uvedené v príbalovom letáku, takže sme predsa vedeli, do čoho ideme nie? To by bolo teda kruté, doživotný inzulín pre jedného cukrovkára stojí milión dolárov a o súvislosti cukrovky s očkovaním sa vo vedeckých kruhoch diskutuje... :-|

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 01:08

Geo, nebol by to len Tvoj problém, ale aj probém Tvojho dieťaťa.

georgina, Ne, 27. 02. 2011 - 07:37

Dulka, som veľká zástankyňa detských práv, ale to nič nemení na tom, že sú veci (a nie je ich málo), pri ktorých rodič rozhoduje za svoje dieťa a preberá za tie rozhodnutia aj plnú zodpovednosť. Dieťa jednoducho nemôže pre svoj malý rozhľad a nedostatok životných skúseností riešiť, či má alebo nemá byť očkované. Rodič ako dospelý pri rozhodovaní môže získať dostatok argumentov pre a proti a zvážiť všetky riziká - vrátane toho, že dieťa môže ochorieť v jednom, či druhom prípade.

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 13:42

Geo, nevravím o zodpovednosti za dieťa, hovorím o tom, že si napísala, že to bude len Tvoj problém. Na to som reagovala, že ten problém nemá len rodič, ale aj dieťa v prípade, že ochorie.

georgina, Ne, 27. 02. 2011 - 15:02

Ja som ťa pochopila. Ale ty mňa asi nie... Nebavíme sa o jednom riziku, ale o dvoch.

Ak dieťa ochorie po nezaočkovaní (ak vôbec ochorie) - bude mať zdravotný problém.
Ak dieťa po očkovaní bude mať následky (ak bude mať následky) - bude mať zdravotný problém.
Rozhoduje rodič, ktoré riziko považuje za väčšie.

Dulka, dieťa nemôže výsledok nijako ovplyvniť. Je to len na rodičovi - či sa nám to páči alebo nie.
Dokonca aj za súčasnej situácie, keď je očkovanie povinné, môže rodič očkovanie dieťaťa odmietnuť. Tiež bez ohľadu na to, či sa to niekomu páči, alebo nie.

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 16:40

Geo, keby si napísala, že je to na Tvojej zodpovednosti, nepoviem ani mäkké f. Mňa len zarazilo to, že si napísala, keď sa rodič rozhodne či už tak, alebo onak a dieťa následkom tohto rozhodnutia ochorie, je to len problém rodiča. Tak na to som zareagovala, že to bude aj problém dieťaťa, keďže choroba sa ho bezprostredne týka. Zodpovednosť áno, to beriem. Zodpovednosť za svoje rozhodnutia si každý nesie sám. To, že svojim rozhodnutím môžem urobiť problém aj niekomu inému, je druhá vec.

georgina, Ne, 27. 02. 2011 - 16:48

Myslím, že si naozaj nerozumieme.
Nevadí... B-]

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 16:52

Ja myslím, že si stačí uvedomiť rozdiel medzi slovom "problém" a "zodpovednosť".

georgina, Ne, 27. 02. 2011 - 16:55

Dulka, zodpovednosť je problém. Alebo inak - je problém, že mnohí ľudia odmietajú prevziať zodpovednosť. A ešte inak... to je na dlho a na extra debatu.

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 17:54

S druhou vetou súhlasím.

lia6, So, 26. 02. 2011 - 20:47

Fú, ja si nepamatám, žeby sa ma pýtali(blush) ale mám pocit, že skôr nie...a či to bolo v tom dotazníku?...hm, tak to si ozaj nepamatám(blush) a preto by ma veľmi zaujímalo, aký je trest zato, keď rodič nedá zaočkovať svoje dieťa-preto som sa to pýtala...Polárka viem, že sa o to zaujíma a možno aj majiteľka tohto blogu...ospravedlňujem sa, no nick mi vypadol z hlavy(sun)

Petot, Ne, 27. 02. 2011 - 09:47

Poťahovačky s RÚVZ a v horšom prípade pokuta do 165€, súhrnne do 331€ za všetky očkovania dokopy.

glloria17, Ne, 27. 02. 2011 - 21:58

máš pravdu. lekár je povinný dať papier, či je dieťa zdravé. nie, či je očkované.mňa sa tiež nikto nepýta, či som očkovaná, pri prijímaní do zamestnania.a podľa mňa, by to malo byť lekárske tajomstvo.
a furt mi nejde do hlavy, prečo sa tak mamičky boja nezaočkovaného dieťaťa.šak ked sú ich zaočkované, tak načo ten strach?

Polárka (bez overenia), So, 26. 02. 2011 - 20:46

Lia6

1. Matej je očkovaný. Ďalej očkovať neplánujem.
2. Práve riešime škôlku a ohľadom očkovania napadla ani jedna jediná zmienka. Dostala som na potvrdenie tlačivo k lekárke, že je syn zdravý. V danom tlačive sa očkovanie nespomína.

Neviem, aký je trest za nenavštevovanie školy. Ale ak lekár odošle správu na hygienu za odmietnutie očkovania dostane rodič pokutu vo výške tuším 300 € (ak sa mýlim opravte ma prosím). Ak si dobre pamätám, práve preto sa mnoho rodičov uchyľovalo k odkladom.

lia6, So, 26. 02. 2011 - 20:48

Tak už som v obraze...ďakujem, vedela som, že mi odpovieš-aspoň teda, čo vieš:-) (sun)

Polárka (bez overenia), So, 26. 02. 2011 - 21:01

:-) :-) (sun)

lia6, So, 26. 02. 2011 - 20:08

Bola by som za, keby bola možnosť výberu, a keby sa detičky pred očkovaním testovali, či sú v poriadku, či to ich organizmus zvládne a podobne-toto by som brala všetkými dvadsiatimi...no musím povedať, že ešte keď nebolo povinné očkovanie proti pneumokokom, tak som sa rozhodla zaočkovať Tomáška(hneď nato to dali, ako povinné očkovanie)a verím, že som spravila dobre-dieťa dovtedy choré na zápal priedušiek takým spôsobom, že dva, tri týždne neskutočne prechrchlal, DVA DNI bol zdravý a zase dva, tri týždne chorý na zápal priedušiek...takto to pokračovalo asi ROK!...ako som ho dala očkovať, jeho zdravotný stav sa zlepšil natoľko, že zápal odvtedy(cca dva roky)nemal a dokonca ATB užíval až minulý mesiac, keď mal chrípku a aj to "len" preto, lebo dostal záchvaty z horúčiek(sun)

annie, So, 26. 02. 2011 - 20:14

naša pani doktorka nezaočkuje dieťa, ktoré má čo i len náznak soplíkov a nieto nejakého infektu, je to aj na zodpovednosti matky aby pravdivo povedala že či je dieťatko na 100% zdravé v deň očkovania, doktor vidí dieťa na pár minút, matka je s ním stále....my sme mali pár očkovaní napr. posunutých pretože mládenci neboli celkom zdraví

lia6, So, 26. 02. 2011 - 20:19

Annie, ale nie vždy vidno, že dieťaťu niečo je(sun)

tedy, So, 26. 02. 2011 - 20:54

Ja k tomu len tolko: Poznám maminu, ktorej dieťa po prekonaní zápalu mozgových blán Hemofilového pôvodu /povinné očkovanie/ ohluchlo. To sa do médií nedostane :-( Pýtala sa, nedalo sa tomu zabrániť? Vtedy nie, teraz ano. Myslím že všetky besedy proti očkovaniu by mali byť pol na pol. Nielen zdorazňovať negatíva. Nie som za bezhlavé očkovanie proti všetkému. Myslím že napr kiahne je podstatne lepšie prekonať ako očkovať. Ale napr záškrt ? Osobne by som nechcela vidieť svoje dieťa sa dusiť a možno zadusiť, ked tomu viem zabrániť.

tedy, So, 26. 02. 2011 - 21:34

Až teraz som si uvedomila, ako nejasne som to napísala. Dieťa NEBOLO zaočkované a dostalo zápal mozgových blán. T.č je to už povinné očkovanie. Ospravedňujem sa za chaos, už som ospalá a rýchlo píšem, rýchlo myslím a nečítam po sebe.:-)

lia6, So, 26. 02. 2011 - 21:37

V poriadku, beriem:-) aj ja sa seknem...a občas aj na vedení si stojím(sun)

Petot, Ne, 27. 02. 2011 - 09:52

Je smutné, keď dieťa ochorie, ale treba zodpovedať niektoré otázky:
1, Neochorelo náhodou v blízkej časovej súvislosti po nejakom očkovaní? Pretože vakcíny na niekoľko týždňov rozhádžu imunitný systém.

Hemofilus je oportunistický bacil. Veľa ľudí ho má a žiadny problém, kým je imunita v poriadku. Keď je oslabená (napr. aj očkovaním), tak môže spôsobiť závažné ochorenie. Pneumokoky detto.

2, Ktorý kmeň hemofila to bol? Pretože očkovanie sa týka len kmeňa B, takže možno by ho ani očkovanie neochránilo. Okrem toho, po zavedení plošného očkovania sa viac rozšírili iné kmene.

Vakcína proti hemofilovi B je podozrivá z vyvolávania potravinových alergií a detskej cukrovky.

lia6, So, 26. 02. 2011 - 21:22

Tedy, myslím, že ani mamina toho dieťaťa určite nechcela, aby dostalo zápal mozgových blán a následne ohluchlo:-| a to tiež nie je len taká nejaká choroba, ako napr. tie spomínané kiahne(sun)

tedy, So, 26. 02. 2011 - 21:25

Chcela som tým povedať, že dalo sa tomu zabrániť. Skrátka, keby ona napr mala prispieť do tejto debaty, tak je to pohľad z inej strany . Ktorá normálna mama by chcela akúkolvek chorobu svojho dieťaťa?

lia6, So, 26. 02. 2011 - 21:31

To je jasné, že nijaká...len som mala pocit, že si protirečíš...a pokiaľ viem(teda aspoň, čo som počula, pretože ja nemôžem povedať, že je to holá realita...ale možno Ty áno), tak je to podozrenie, že choroby, ktoré sa objavili po očkovaní majú s ním súvis...i keď to nechcem vôbec zľahčovať(sun)

tedy, So, 26. 02. 2011 - 21:35

Už som sa poopravila - kuk vyššie:-)

tedy, So, 26. 02. 2011 - 21:41

S tým nekonečnom súhlasím. Každá minca má dve strany........Bol to len moj názor. Povinné a ťažko liečitelné choroby ano, čo nemusím, nie.

Polárka (bez overenia), So, 26. 02. 2011 - 21:52

Ako vravíš, každá minca má dve strany. Ani tu nie je nič len biele, a nič len čierne (flower)

Dalianna, So, 26. 02. 2011 - 21:22

Fuha k tomuto je fakt ťažko vyjadrovať sa, keby bola možnosť výberu asi by som zvažovala ale takto...všetky moje 4 deti majú zaťial povinné očkovania absolvované našťastie bez komplikácií, a dúfam že to tak bude aj naďalej aj keď stať sa môže čokoľvek...ale to sa môže aj keď vídu na ulicu niečo stať, a keď človek číta čo do seba denne dávame napr. aj v potravinách, čo dýchame, čo obsahujú detské hračky,oblečenie...no neviem pred všetkým sa asi nedá uchrániť
Nepoznám nikoho kto by mal nejaké následky z očkovania, aj keď o niektorích si myslím že sú zbytočné kým sú povinné neriešim a na nepovinné nechodíme

Petot, Ne, 27. 02. 2011 - 10:03

Naozaj bez komplikácií? Nikto nemá alergiu, astmu, ekzém, poruchu pozornosti, učenia, správania, imunity, pohybové postihnutie... Tak potom si šťastný človek. ;-)

Dalianna, Ne, 27. 02. 2011 - 10:26

Našťastie sme zatiaľ úplne zdravý, a máš pravdu som šťastná že sú moje deti zdravé(sun)

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 15:25

Moja dcéra má tiež všetky povinné očkovania a žiadne takéto komplikácie o ktorých píšeš, nemá.

georgina, Ne, 27. 02. 2011 - 15:54

Dulka, nikto tu netvrdí, že na očkovanie nejako doplatia všetky deti.
Faktom však je, že mnoho detí na očkovanie doplatilo. A nikto nevie dopredu určiť, ktoré dieťa následky mať bude a ktoré nie.
Preto je otázne, či je správne nariaďovať očkovania pre všetky deti.

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 16:44

Geo, kuk vyššie, reagovala som na to, že keď niekto má dieťa, ktoré nemá následky z povinného očkovania, je šťastný človek. Akoby to bola nejaká zvláštnosť. Vyplynulo to z diskusie. Lebo sa mi zdalo, že sa niekto nad tým čuduje.

georgina, Ne, 27. 02. 2011 - 16:53

Nuž, možno to je zvláštnosť, možno nie. Dodatočne totiž nikto nezistí, či by niektoré, alebo všetky vyššie vymenované problémy nejaké dieťa malo, ak by zaočkované nebolo. A môžeme sa o tom dohadovať do aleluja.

Vyššie som napísala, že si nemyslím, že to, či nie/je dieťa zdravé, je (len) otázkou očkovania.
Nič to však nemení na tom, že nerozumiem tomu, prečo do malých detí farmaceutický priemysel strká všelijaké svinstvo a odôvodňuje to údajným prospechom. O tom svinstve však odmieta hovoriť a ten prospech nevie vierohodne dokázať.
Takže mi z toho tak nejako vychádza, že asi niečo smrdí v štáte dánskom...

dulka, Ne, 27. 02. 2011 - 17:07

Geo, ja predsa netvrdím, že keby moja dcéra nemala povinné očkavania, že by ochorela. Možno áno, možno nie. Ja som napísala, že nepozorujem žiadne príznaky - alergiu, ekzém ... lebo sa tam niekto čudoval, že sú aj také deti, ktoré zaočkované sú a nemajú ani jeden z týchto príznakov.

Koľko epidémii v minulosti zabilo kopu ľudí, keď nebolo žiadne očkovanie? Ja sa na to pozerám aj z tohto hľadiska. Nemyslím si, že očkovanie je len o biznise. Je to môj názor a to je všetko. Ja konám podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia čo sa týka zdravia mojej dcéry a to je pre mňa dôležité. Ostatní rodičia tak konajú určite tiež, takže nech sa každý rozhodne ako chce.

georgina, Ne, 27. 02. 2011 - 17:27

Ostatní rodičia tak konajú určite tiež, takže nech sa každý rozhodne ako chce.

Nuž, ale o tom je debata - dnes sa môže síce každý rozhodnúť, ako chce, ale ak sa rozhodne tak, že dieťa zaočkovať nedá, môže za to rozhodnutie zaplatiť celkom slušnú kôpku euráčov. A to len preto, že niekto z nejakých dôvodov rozhodol, že očkovanie je povinné.

Mimochodom, o tom, či k ústupe epidémii prispelo očkovanie, alebo iné príčiny (napr. lepšia hygiena, výživa a tak ďalej a tak podobne) sa vedú tiež diskusie.

lydusha (bez overenia), So, 26. 02. 2011 - 23:29

Stat nakupil velmi "vyhodne" vakciny proti chripke, hrozila predsa pandemia. No zazrak sa stal, pandemia sa nekonala a ludia sa ockovat nedali tak hufne, ako sa predpokladalo:-D A tak nas media nezabudaju davkovat dalsimi upozorneniami, ake by bolo super dat sa predsa len zaockovat, ved sa blizia kadejake epidemie, chripkove, neviem ake.
(tie vakciny treba minut, nemaju dlhu zivotnost)
Este sme pravidelne informovani o tom, ze ked maju deti chut na sladke, treba im kupit vitaminove cukriky...a martankov im treba, a kadejake ine vitaminove doplnky....
Nie kyslu kapustu, nie citrony, kiwi, spenat....umelotiny do tela napchat, to je to prave orechove.
Kamoskin maly bol dost casto chori,jedna choroba skoncila, ina zacala.... niekto jej poradil, aby prestala kupovat vitaminove doplnky a cuduj sa svete, imunita sa mu upravila a uz ani nevedia co je choroba...nahoda? Nie su jedini.Poznam vela mamiciek, ktore sa na chorobu divaju inac, a neberu ju za "koniec sveta". Poznam vela mam, ktore sa vratili k prirodnym vitaminom a ich deti chore nebyvaju.
Poznam ludi, ktori vidia do celeho kolotoca viac ako my bezni smrtelnici a ich teorie o vedomom "pestovani" buducich pacientov su dost zaujimave. Povinne ockovanie je len zaciatok...

adus, So, 26. 02. 2011 - 23:35

No, ja sa na to povinné očkovanie pozerám tak, že tá povinnosť je takým akýmsi "atavizmom" z čias, keď boli skutočne veľké epidémie ochorení, ktoré sa postupne (a je jedno, či z titulu očkovania alebo jednoducho len z titulu celkového zlepšenia životným podmienok) podarilo eliminovať. No a v tej zlej situácii muselo byť riešenie rázne a razantné. Ak by sa vtedy bolo dalo ľuďom na výber, tak by sa mnohí rozhodli neočkovať - z ľahostajnosti, z nevedomosti,pre zlú finančnú situáciu,... - jednoducho, ak by sa nepostupovalo razantne a jednotne, tak by sme sa (možno) s tými epidémiami borili doteraz. Dobre, beriem, že dnes je možno čas prehodnotiť tú povinnosť - ale tiež stojí pri tom za zváženie, že naozaj sa dnes "vracajú" choroby, na ktoré si už pomaly ani nespomíname, ako sa volajú.
Inak, bezplatnosť je podľa mňa tiež jeden z dôležitých aspektov problematiky očkovania - povinné očkovanie je bezplatné, nepovinné sa platí, ak aj beriem do úvahy, že povinné je bezplatné preto, aby si farmaceutické firmy "poistili" celoživotných klientov a preto rady zariadia, aby to bolo bezplatné)
Farmaceutické firmy a ich praktiky nebudem komentovať, bol tu nedávno blog zameraný na túto tému.
Z môjho pohľadu by stálo skôr za zváženie zariadiť aby tie očkovacie látky boli "bezpečné" a povinné a nie aby očkkovanie bolo nepovinné a potenciálne nebezpečné.

georgina, So, 26. 02. 2011 - 23:42

Z môjho pohľadu by stálo skôr za zváženie zariadiť aby tie očkovacie látky boli "bezpečné" a povinné a nie aby očkkovanie bolo nepovinné a potenciálne nebezpečné.

Adus, čo si budeme navrávať - farmaceutický priemysel je už dávno na prvom mieste o ziskoch. Z toho mi logicky vyplýva, že ak budú očkovania povinné, tak na ich kvalite nebude výrobcom až tak záležať - veď sa minú tak či tak. A to, že sú zadarmo, znamená len to, že ich neplatí človek priamo, ale sprostredkovane - cez odvody do zdravotného poistenia. A výrobcovia dostanú svoje zaručené zisky.

Ak by si ich človek platil priamo a očkovanie by nebolo povinné, tak by sa asi museli výrobcovia nad otázkou kvality a bezpečnosti poriadne zamyslieť. Keby totiž nebola povinnosť vakcíny kupovať, zisky by ani náhodou neboli zaručené. A len tak nejaký "šunt" by si asi veľa ľudí nekúpilo.

aditn, Ne, 27. 02. 2011 - 01:06

Myslím si, že jednotlivé očkovania majú byť vo väčších časových odstupoch (predsa len má dieťa ako-tak vybudovanú imunitu až okolo 2 roku života, načo ho zaťažovať toľkými vakcináciami v takom krátkom čase?) a určite nie všetky očkovania sú nevyhnutne nutné. Pozrime sa len na ostatné krajiny EÚ. Naši odborníci by mali zvážiť, či terajší kalendár povinných očkovaní nie je zastaralý a prehodnotiť ho. Pomohli by im štatistiky v danej oblasti zo zahraničných zdrojov. Viac hláv, viac rozumu.
Rovnako som za odškodnenie pacientov s následkami povinného očkovania (preukázateľné vedľajšie účinky očkovania doložené lekárskymi odbornými vyšetreniami) ... prečo mám ja znášať náklady na liečbu??? ... tým nechcem povedať, že som proti povinnému očkovaniu ... má svoj význam aj napriek tomu, že sa u istého percenta detí objavujú vedľajšie účinky ... len nech sa nájde ten zodpovedný, ktorý ponesie finančné riziko povinnej vakcinácie, keď my, rodičia, rovnako riskujeme, keď nechávame svoje deti očkovať ...

Polárka (bez overenia), Ne, 27. 02. 2011 - 01:18

"". len nech sa nájde ten zodpovedný, ktorý ponesie finančné riziko povinnej vakcinácie, keď my, rodičia, rovnako riskujeme, keď nechávame svoje""

Adith
takže tu nejde ani tak o bezpečnosť ochrany svojho dieťaťa, ako o finančné riziko :-O ? Čítam dobre ? Obchod zo strachom, ha.
No zbohom rodina.
K tej poslednej vete fakt nemám čo dodať. Sedím a pozerám. A hlavne rozmýšľam či by si bola schopná obdobne svoje slová interpretovať adresne, matke, ktorá prišla po očkovaní o svoje dieťa. Viem, písala si, že skúsenosť máš. No neviem. Nestačím sa diviť. Nuž, proti gustu žiaden dišputát.

aditn, Ne, 27. 02. 2011 - 05:02

Polárka, zle si ma pochopila. Vari ty ako rodič, ktorý je v dnešnej dobe prinútený naším zdravotníctvom nechať dieťa povinne zaočkovať, nesieš zodpovednosť ??? Nesie ho predsa zdravotníctvo !!! V zahraničí existuje fond na odškodnenie následkov očkovania a liečba takýchto detí je plne hradená zo štátnych zdrojov. Moje dieťa malo a má zdravotné problémy (už som tu o tom písala). Nemáš ani predstavu, koľko ma stáli lieky, cesty z Trenčína do Bratislavy do nemocnice, do ambulancií každé 3 týždne počas 6 mesiacov (1 cesta autom 30 eur), odborné vyšetrenia (ultrazvuky, EMG, zdrav. pomôcky),... a výdavky budú pokračovať ešte 2-3 roky minimálne. Myslíš si, že mi niečo z toho zdravotná poisťovňa preplatila? A čo manželova strata na plate, keď mu 7 dní zo zákona ako doprovod dieťaťa nestačilo a bral neplatené voľno?? Nehovoriac o psychickej újme ...
Keď si zlomíš nohu, poisťovňa ti zaplatí bolestné. Prečo sa také niečo nedeje, keď vinou rozhodnutí nášho zdravotníctva dôjde k vedľajším účinkom po povinnom očkovaní??? Vari si neplatím odvody do zdrav. poisťovne či ďalšie zdravotné pripoistenie?? Platím ... Prečo by rodičia nemali mať v takýchto prípadoch výnimku a s ňou spojený nárok na preplatenie cestovného, ultrazvukov, EMG- -vyšetrenia, zdravotných pomôcok??? Západné Slovensko má pre takéto prípady na 90 % centrum v BA.
Kto to nezažil, nepochopí... Mne nejde o nejaké obohacovanie sa na úkor niekoho. Mám dôkazy o tom, že tento stav spôsobila povinná vakcinácia. Očkovanie nebolo moje rozhodnutie. Pokiaľ sa v budúcnosti budem môcť slobodne rozhodnúť, či nechám alebo nenechám svoje dieťa zaočkovať, potom súhlasím aj s tým, že dobrovoľne a slobodne ponesiem zodpovednosť za prípadné výdavky spojené s rizikami môjho rozhodnutia.
Opýtaj sa rodín takto "postihnutých" detí, čo na to povedia? Ako a nakoľko ich životy zasiahli nežiadúce účinky očkovania.
Čítala si petíciu??? Prečo je v nej reč aj o odškodnení??? Lebo títo rodičia chcú z toho niečo "vytrieskať", vari zbohatnúť na nešťastí vlastného dieťaťa?? Nie, Polárka, len preplatiť náklady spojené s liečbou ... Porozmýšľaj nad tým a skús sa aspoň ma minútku vžiť do situácie rodiča takéhoto dieťaťa ... a prosím ťa, neprekrúcaj moje slová

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama