reklama

Delená strava - princíp

Kamila , 02. 01. 2021 - 21:18
Delená strava - princíp, Delená strava, Kamila

Kamila, Prinícp delenej stravy


reklama

Už párkrát som sa snažila zbaviť nadbytočných kilogramov a vždy sa mi potvrdilo, že samotné cvičenie nestači, je potrebné upraviť aj životosprávu. Asi jediná diéta, pri ktorej som vydržala a ktorá mala aj výsledný efekt je delená strava. Prvý týždeň sa mi darilo chudnúť pol kilogramu denne, potom sa to spomalilo a ja som svoje chudnutie vzdávala, ale vždy ľahšia o tri kilá, ktoré sa tak skoro nevrátili.

Pre tie z vás, ktoré delenú stravu ešte nevyskúšali, tu mám základné informácie. Podľa lekárov patrí delená strava medzi relatívne bezpečné diéty, musí sa však riadiť zásadami správnej výživy. Úspešná je vraj preto, že vedie k dodržiavaniu stravovacieho režimu, človek venuje viac pozornosti svojej strave a to pomáha k zlepšeniu výživy. Princíp tejto diéty je v nekombinovaní určitých potravín. Konkrétne potravín zo živočíšnej a rastlinnej skupiny, resp. bielkovín s uhľohydrátmi.

Pri delenej strave rozlišujeme tieto skupiny potravín.

  • Živočíšna skupina: mlieko, syry (nízkotučné), tvaroh, jogurt (biely), vajcia, mäso
  • Rastlinná skupina: chlieb, pečivo (tmavé, celozrné), strukoviny, zemiaky, ryža (ideálne celozrná), múka (najlepšie celozrná), sója, cestoviny (bezvaječné), ovsené vločky, sója, med s citom
  • Zelenina
  • Ovocie
  • Neutrálne sú orechy, mandle, kakao, soľ, pochutiny a káva

 

Zeleninové rizoto

Základné pravidlá pri dodrživaní delenej stravy sú:

  • Rastlinná a živočíšna skupina sa nesmie kombinovať.
  • Potraviny zo živočíšnej skupiny môžeme kombinovať len so zeleninou.
  • Potraviny rastlinnej skupiny môžeme kombinovať so zeleninou alebo s ovocím (nikdy nie súčasne, rozostup minimálne 3 hodiny) - Ovocie so zeleninou sa nesmie kombinovať.
  • Potraviny s neutrálnej skupiny, môžeme kombinovať so všetkým.

Ďalšie dôležité pravidlá:

  1. Z nápojov je ideálna voda, minerálky, nesladený čaj.
  2. Alkohol brzdí proces chudnutia
  3. Nezáleží na množstve potraviny (jasné žiadne extrémy nie sú dobré), nesmie však dôjsť k nežiadúcej kombinácii, tuk sa okamžite ukladá.
  4. V nakladanej zelenine vraj cukor nevadí, v kompótoch áno.
  5. Zemiaky nie sú zeleninou. Patria do rastlinnej skupiny. Huby zaradíme medzi zeleninu.
  6. Zelený hrášok a zelená fazuľka (lusky) sú zelenina, ale hrachová kaša, alebo fazuľa patria k strukovinám (tj. rastlinná skupina).
  7. Pri výbere cestovín dbáme na to, aby boli bezvaječné.
  8. Pri pečení alebo restovaní, nádobu len slabo potrite rastlinným olejom. Nie vo väčšom množstve!
  9. V prípade veľkého hladu po sladkostiach siahnite po ovocí, nezabúdajte však, že v deň, keď sa konzumuje ovocie, nesmie sa jesť zelenina. Prípadne vysopercentnej čokoláde v bielkovinový deň.
  10. Cukor je prísne zakázaný.

Cuketovo - mrkvové placky

Pridám ešte moje skúsenosti:

Podľa mňa je delená strava veľmi pestrá, lebo jete skoro úplne všetko, akurát to nekombinujete. A automaticky si žiada veľa zeleniny. Zakázaný je v podstate cukor, alkohol, treba obmedziť bielu múku, mastné produkty, ale nič  toho nepatrí do zdravej výživy, snáď až na červené víno, vo vhodnej miere. Niekedy som ráno začínala deň ovocím, orechmi a nesladenými džúsmi a od obeda som už mala jednu z variant rastlinnej alebo živočíšnej skupiny až do večera. Medzitým, je potrebná dostatočne dlhá prestávka. Ideálne je však,ak je bielkovinový, alebo rastlinný deň už do rána.

Ak som striktne dodržiavala pravidlá, výsledok sa dostavil, nesmú však byť žiadne prehrešky. Zvláštne, keď som sa už na delenú stravu odhodlala a chvíľu pri nej vytrvala, nepociťovala som šialenú chuť na sladké ako inokedy. Ak sa snažíte schudnúť, delená strava je jednou z ciest, ako si „urobiť poriadok“ vo výžive.

Recepty delenej stravy:

Tu je opísaná iná delená strava, trošku komplikovanejšia, ale dáva viac priestoru na kombivanie potravín.

 


reklama


reklama

Muska, Ut, 16. 10. 2007 - 13:36

...a moja svagrina mala trochu inu delenu stravu. Pri nedelnych obedoch sme sa vzdy cudovali, aku to ma dietu, lebo si na tanier navalila vsetko a vyhlasovala, ze drzi dietu. Najskor zjedla maso, potom zemiaky,ryzu, potom kompot, potom dezert...:-D Vraj jej to ide postupne do zaludka a to je delene stravovanie a ja som sa na tom so sestrou kosila...Samozrejme, ze herecka neschudla.

lydusha (bez overenia), Ut, 16. 10. 2007 - 13:44

hehe, ked sme u mojej maminy na obede, navalim si len maso a tiez tvrdim ze mam delelnu stravu, ale to len preto, ze mam rada maso v akejkolvek podobe a ryzu alebo zemiaky moc nemusim.....:-D

arisberuska, Ne, 30. 12. 2007 - 14:14

ahojte. ja mam presny opak ako -lydusha- ja zas mozem ryzu, ryzu a ryzu (giggle) baby viete mi ako zaciatocnicke poradit. este mam v tom trosku chaos. kam zaradit tu ryzu, zemiaky a chlieb?

elika, So, 05. 01. 2008 - 15:19

ryza, zemiaky chlieb su sacharidY...100%..:-) :-)

arisberuska, Po, 07. 01. 2008 - 10:15

elika dakujem (clap)

Svetluska, Št, 31. 01. 2008 - 23:52

Mate pravdu, ze to funguje. Pred rokmi som to skusila a schudla som vela az ma to prekvapilo. Vtedy som bola so sebou spokojna. Musim to zase vyskusat.(y) (y) (sun)

vyvyka, Po, 04. 02. 2008 - 12:30

Kami,ja mám najnovšiu L.K. a tam má tri tabuľky a keď chceš,môžeš kombinovať zeleninu s ovocím,len to chudnutie nepôjde tak radikálne.Ja som to skúšala aj tak,že najskôr sme nekombinovali ovocie so zeleninou a potom,keď som už bola na takej váhe na udržanie,tak som kombinovala,moja skúsenosť je taká,že som ešte trocha schudla.

majusqa, Po, 04. 02. 2008 - 20:11

ja sa len chcem opytat ze ci sa moze dat napr. na ranajky ovsene vlocky s mliekom alebo cerealie s mliekom alebo nieco take dakujem;-)

vyvyka, Ut, 05. 02. 2008 - 12:23

nie,nemôžeš,ak áno,tak so sójovým mliekom a prisládzané ovocným cukrom.ja som si robila ovsené vločky tak,že som to zaliala ovocným čajom/väčšinou s príchuťou jahody:-* / a potom som si tam pridala ovocie,aké som doma mala,samozrejme v rastlinný deň.

anita, Ut, 12. 02. 2008 - 14:09

Babulky, ja sa snažím držať delenú stravu a váha išla dole. Je super počuť od kolegýň otázku: Čo si robila, že si tak schudla?
A viac v práci nás má skúsenosť, že váha ide dobre dolu, keď nevečeriate. Ja sa naobedujem a potom nejem. Takto sa mi podarilo schudnúť za štyri mesiace osem kíl. Konečne obliekam svoju obľúbenú tridsať osmičku :-) .Tak veľa trpezlivosti.

dendika, Ut, 12. 02. 2008 - 18:57

Ahojte babky, aj ja patrím medzi tie z vás, ktoré nie sú spokojné so svojou postavou. No naštastie, už sa dostavil aj výsledok, áno ANITKA, je to úžasné, keď si oblečieš svoje oblúbené veci a najma ked si to niekto aj všimne. Tiež sa snažím nevečerat. Mne delená strava vyhovuje, nehovorím, že som nikdy neporušila, ale vždy som si povedala, že na druhý deň znovu pokračujeme...myslím si že je doležité mat oporu...a keď čítam tieto riadky, ktoré píšu dievčatá, ktoré majú za sebou už nejaké výsledky, je to povzbudzujúce. Naozaj na začiatku treba hlavne vela trpezlivosti, pri prvom neuspechu sa nevzdat....postupom času si na to všetko zvykneme a bude to samozrejmost. Ved nežijeme preto aby sme jedli, jeme preto aby sme žili.(rofl)

mirka146, Ut, 19. 02. 2008 - 11:58

Ahojte, tiež mám dobré skúsenosti s delenou stravou, najlepšie na nej je, že nikdy nie som hladná (môžem zjesť, koľko chcem, keď dobre kombinujem)a efekt je dlhodobý - poctivo som dodržiavala delenú stravu niekoľko mesiacov, schudla som na požadovanú hmotnosť a tá sa mi napriek takmerobžerstvu (sladkosti a tak) udržala trištvrte roka. Je to naozaj pohodlná diéta, pri ktorej sa neochudobňujete o žiadne živiny. Držím palce všetkým, ktorí sa do toho pustia.(sun)

mirec, Ut, 19. 02. 2008 - 13:27

múdro...
a aké ľahké, že???;-)
gratulujem navyše.

nuda, Pi, 22. 02. 2008 - 09:58

tiež som sa konečne odhodlala začať s delenou stravou, mám s nou skúsenosti dosť dobré, len potom vydržať je obtiažne . Keď zhodím urcité kilá tak poruším stereotip ale potom pokračujem dalej. odporúčam.

zuza, St, 27. 02. 2008 - 15:46

ahojte, drzim delenu stravu asi tyzden, tak mi drzte palce:-)

anita, Št, 28. 02. 2008 - 06:28

Zuzanka, môže sa stať, že ťa bude zo začiatku bolieť hlava. Mne sa to stalo a mojej kamoške tiež. Tá to práve z tohto dôvodu vzdala, no ja som sa rozhodla vydržať. Neviem, či to je reakcia organizmu na zmenu stravovacích návykov, každopádne bolesti hlavy postupne ustávali. Neboli každodenné a asi po dvoch týždňoch prešli úplne. Tak ti budem držať palce a nám ostatným tiež. Veď leto sa nezadržatelne blíži (sun) .

Anickaaa, So, 14. 08. 2010 - 10:22

Ahoj Bolest hlavy nemusi byt reakcia priamo na zmenu stravovacich navykov , tato zmena ale vedie k tomu ze sa telo zbavuje skodlivych toxinov a prave z toho boli hlava...takze tie bolesti su vlastne dobry znak,treba vydrzat kym sa telo nevycisti potom prestane hlava boliet

megy, Št, 28. 02. 2008 - 08:05

..ahoj...nahodou som vas nasla cez google....mozem sa pridat?....tiez sa snazim o delenu stravu asi tyzden,ale potrebovala by som poradit....mozem sa pridat?

anita, Pi, 29. 02. 2008 - 08:11

Megy, vitaj.
Samozrejme, že sa môžeš pridať. A určite ti tu baby rady poradia, veď sme tu samé šikulky. Tak ešte raz VITAJ MEDZI NAMI - NANIČMAMAMI.

megy, Pi, 29. 02. 2008 - 08:42

...jeej super ze sa niekto ozval(clap) ..anita a ty drzis tiez delenu stravu???...mna by zaujimlo ze kedy tak naposledy vecer papate.....ja ju drzim od minuleho utorka,ale akosi nebadam este zmeny....;-(

anita, Po, 03. 03. 2008 - 11:29

Megy, dúfam, že toto ešte budeš čítať, aj keď neodpovedám veľmi aktuálne. Ale cez víkendy na net nechodím, pri dvoch deťoch a manželovi je problém sadnúť k počítaču. A dnes som bola darovať krv, tak som sem nakukla až teraz.
Večer naposledy nepapám. Najem sa o pol dvanástej v práci a potom okolo piatej už len ovocie. Fungujem takto asi od októbra a za tú dobu som schudla asi deväť kíl. Držím Ti palce a neboj, zmeny prídu a s nimi ešte väčšia chuť pokračovať a vydržať.

Elenka, Pi, 29. 02. 2008 - 09:17

Ahojte,
ja držím delenú od dnešného pondelka a už som schudla 1,5 kg. Snažím sa striedať dni podľa diety na trvalú štíhlosť (viď článok). Mám s tým naozaj lepšie výsledky, lebo to má nejaký systém. Dúfam, že sa mi podarí vydržať cez víkend, lebo v sobotu aj v nedeľu mám prednášky a keď prídem domov, určite budem hladná. Dúfam, že to tentokrát už vydržím.

Marleh, Pi, 29. 02. 2008 - 19:14

Zdravim.. hoci nie som mama a ani sa tak skoro nechystam, dovolim si pridat sa do debaty a spytat sa o radu:) ja tiez drzim delenu stravu od pondelka a chcem sa vas opytat ci kombinujete ovocie a zeleninu.. nemyslim spolu,ale ci nejete vobec ovocie ked si na obed date salat s masom.. z toho clanku je to take matuce.. prv sa pise ze sa to nemoze kombinovat a v tych skusenostiach v zavere pise pani ze na ranajky mala stale ovocie.. tak ja uz neviem
dakujeeeeem(flower)

renka, So, 01. 03. 2008 - 15:48

Marleh...pokiaľ si dobre pamätám, keď som mala delenú stravu (klasické delenie 2 skupín-rastlinnej a živočíšnej), tak tam sa zelenina mohla jesť pri oboch skupinách ale ovocie iba v dňoch rastlinnej skupiny(ryža, zemiaky, cestoviny, a pod.)...ale je aj iná delená(videla som knihu o nej-volala sa oddelená strava...myslím, že delíš bielkoviny a sacharidy + neutrálne potraviny -v tej sa ale nevyznám...myslím, že tu na stránke o nej písala MajkaV-skús pozrieť jej staršie príspevky)...
pokiaľ chceš kombinovať v jeden deň ovocie a zeleninu, tak to nejedz spolu, ale nechaj si medzi nimi pauzu aspoň 2-3 hodiny...ja mám teraz 90-dňovú diétu a tam vo vitamínový deň môžeš iba ovocie a zeleninu, tak ja dodržiavam odstup medzi nimi min.2 hodiny...tak dúfam, že som aspoň trošku pomohla;-)

vyvyka, St, 05. 03. 2008 - 12:45

Marleh,ja mám poslednú knihu od L.K.Záleží na tom,od koho čítaš knihu a podľa koho delíš.konkrétne sa v tej knihe píše,že sa môže kombinovať ovocie a zelenina/mám to odskúšané,môže/,ale že ak chce niekto rýchlo a rapídne schudnúť,tak potom nech to nekombinuje,aspoň v tých začiatkoch,lebo ovocie s mäsom dokopy napríklad nafukuje a máš pocit plnosti,aj sa pomalšie trávi.Ale ináč môžeš,chudnúť budeš a priberať z toho,pokiaľ budeš dodržiavať ostatné tiež budeš.Opakujem,ja som delila podľa Lenky Kořínkovej.

tucko, Ut, 04. 03. 2008 - 11:25

ahojte baby, ja chcem zacat s delenou stravou prave dnes! a potrebujem pomoct;-( mozem sa pridat? chcem schudnut len 5 kg a som strasne pazrava

tucko, Ut, 04. 03. 2008 - 11:32

dnes som este nic nejedla, vypila som len zeleny caj a vobec neviem ako mam zacat a som strasne hladna..... nikdy som este nedrzala dietu(flower)

Nikuska, Pi, 07. 03. 2008 - 13:09

ahojte aj ja som dnes zacala s delenou stravou ale nie som si ista ci to robim spravne. dnes som si dala rastlinnu skupinu. rano som mala dva sojove rozky a na obed spagety s kecupom. je to spravne???(hug)

Vojtech, So, 08. 03. 2008 - 08:56

Prečítal som si Vašu delenú stravu, avšak nenašiel som tam ryby čerstvé, upravované varením a konzervované ryby.

vyvyka, So, 08. 03. 2008 - 15:37

Ryby čerstvé sú živočíšny deň a klasicky upravované môžu byť tak,napríklad na masle s kmínom a soľou a korením a vegetou./Koreniny sa môžu k obom skupinám/.A ešte malá trik,ak máš veľmi rád vysmážané,so strúhankou samozrejme nesmieš,ale skús v orechoch,pomeľ ich a obaľ vo vajci a v orechoch.Je to výborné a raz za čas,keď Ťa prepadne chuť na vyprážaný rezeň,alebo rybu,alebo syr to môžeš.A čo sa týka tých konzervovaných:ryby v oleji môžeš /to všetko píšem živočíšny deň/,ostatné neviem,záleží na zložení,môžeš ich vtedy,keď neobsahujú múku.Cukor môžu,lebo vraj v konzervách a sladkokyslých nálevoch to nevadí,pretože vraj v konzervách ho je málo / napr.rybacích/ a v sladkokyslých nálevoch to neutralizuje ocot.to je vsio,čo k tomu mám.B-]

Tinna0706, So, 08. 03. 2008 - 22:44

Ahojte,chcela by som povedať,že delená strava naozaj funguje.Vďaka nej som schudla 10 kg bez väčších problémov...odvtedy už prešiel rok a ja si stále udržujem váhu...:-) Všetkým začínajúcim držím palce a radím:hlavné je vydržať to a nerobiť ŽIADNE prehrešky.No musím povedať ešte jednu vec.Delená strava mi spôsobila problémy so "ženskými vecami" a nedostala som to 3 mesiace -gynekológ však povedal,že je to normálne a telo sa len potrebuje vyrovnať so stratou hmotnosti.(on sám ju začal túto diétu držať a schudol 15 kg ).

tucko, Ne, 09. 03. 2008 - 12:57

vyvyka vyzera to tak, ze sa budeme asi k tebe utiekat, lebo ty toho vies o tej delenej strave velmi vela ja napriklad ryby velmi nemusim, ale minule som si spravila file opecene na oleji s vegetou a rascou a dala som si k tomu udusenu zeleninu a velmi mi to chutilo:-P

vyvyka, Ne, 09. 03. 2008 - 13:22

V pohode,Tucko,sa smejem,keď Ti píšem,že Tucko,keď máš 5 kg nadváhy(giggle) (giggle) (giggle) ,kedykoľvek,ja rada pomôžem.:-*

rena, Ne, 09. 03. 2008 - 20:56

Keď som začala čítať reakcie na delenú stravu povedala som si,že je to celkom jednoduché a určite to zvládnem aj ja! :-) Ale nieje to tak ako som si myslela. Držím ju už týždeň a poviem vám,že je to riadne odopieranie. Neviem ako to je u vás ale mne ide na chuť práve to čo nemôžem v ten deň jesť .A to je hrozné ! Zo začiatku ma bolel žalúdok ale už je dobre. Mám problém že pracujem v školskej jedálni sú to pre mňa doslova muky aby som nejedla to čo práve máme na obed. A čo je ešte horšie,že milujem sladkosti a v tomto nemám dosť jasno či sa môžu jesť . Zatiaľ to nahrádzam musli tyčinkami. :-( ;-( :-(

vyvyka, Ne, 09. 03. 2008 - 21:03

Jaj,reni,keď ja neviem,podľa koho držíš.Čo ja viem podľa Lenky Kořínkovj,tak tam sa mohli sladkosti,ale len s prírodným cukrom v rastlinný deň.to znamená dia čokoláda a potom ona vydala knihu receptov a tam boli aj koláče,ktoré ona piekla,ale ja sladké moc nemusím,tak ja som to nikdy nepiekla.Tak neviem,či som ti pomohla.Ja keď som mala chuť na sladké,dala som si nejaké ovocie,to som mohla v oba dni a bolo.

tucko, Po, 10. 03. 2008 - 10:42

ja si asi tu knihu od Lenky kupim, kedze su tam recepty aj na kolace a a ine sladkosti,lebo ja mam tiez velky problem s odriekanim si sladkeho, normalne mam abstinencne priznaky, ale zatial sa mi dari, no poviem vam keby nebola tato stranka tak sa asi na to nedam, velmi to motivuje k tomu aby som sa drzala(y) (y) (y) (y)

rena, Po, 10. 03. 2008 - 15:23

Ahojte vyvyka a tucko. Som strašne rada,že ste odpovedali na môj dotaz. Vyvyka ja mám knižku od Jany Horeckej ale nič moc. Počula som už aj ja o Lenke Kořinkovej ale ešte som ju nevidela tak ak pôjdem okolo kníhkupectva tak si ju určite pozriem. Inak súhlasím s tuckom ,že je to super keď sa môžeš s niekym poradiť a je to naozaj super motivácia inak už som dala dole 2kg za týždeň a to ma dostatočne naštartovalo aby som bojovala ďalej. Tak dievčatá poďme do toho spolu aby sme to lepšie zvládli.(clap) (clap) (clap)

lilly, Ut, 11. 03. 2008 - 12:57

Mna tu asi ukamenujete, ale mam opacny problem. Chcem pribrat. Ibaze mi nechuti jest. ja si cez den vystacim s celkom malymi davkami. Potrebovala by som aspon dve kila pribrat. ako nato?

vyvyka, Ut, 11. 03. 2008 - 13:51

No,cica,žer:-D :-D :-D :-D .Ale vážne,kedysi som aj ja mala ten problém,mne nepomohlo vtedy nič.;-)

kaja5, Ut, 11. 03. 2008 - 15:23

Počujte.Mám to teda deliť na potraviny živočíšneho pôvodu a rastlinného pôvodu alebo na sacharidy..bielkoviny..tuky uhľohydráty a podobne...?! Podľa mňa deliť to na živ. a rastl. je oveľa jednoduchšie..tak poraďte!!!

vyvyka, Ut, 11. 03. 2008 - 17:00

Kaja5 to záleží na Tebe,podľa čoho alebo koho budeš deliť.

tucko, St, 12. 03. 2008 - 10:41

vyvyka, mozem si dat leco, samozrejme bez vajca s cerealnym rohlikom? knihu som si este nekupila a ja fakt neviem ako tie jedla kombinovat:-) :-) :-) :-) :-)

vyvyka, Št, 13. 03. 2008 - 15:43

Samozrejme,dievča,ideš na to dobre.Zelenina je neutrálna,lečo je zavárané,nevidím dôvod,prečo nie.

megy, St, 12. 03. 2008 - 13:53

..ahoj,hura sa to tu rozbehlo(clap) ......za tyzden delenej stravy som schudla 0,2kg a to sa mi zda straasne malo...tak teraz sa to sice snazim dodrziavat ale nie nejako prisne(cake) (beer) ,potrebovala by som prefackat:-D ...mne by tiez na zaciatok stacilo nejakch 5kg ale po 10 by som bola uz kocka(giggle) ....kto sa prida????

rena, Pi, 14. 03. 2008 - 15:12

Ahoj megy. Ja to tiež ne dodržujem tak prísne a predpisovo ale zatiaľ chudnem tak uvidíme ako to pôjde dole.Ide to pomalšie ale aj to je niečo :-O . Síce dnes ma prepadla dosť veľká žravosť a neodolala som torte (cake) a kúsok som si dala :-( .

megy, Št, 13. 03. 2008 - 07:20

ahoj rena.....a ako si robis cestoviny ked si tam nedavas smotanovu alebo syrovu omacku???a paradajkovu neznasam.....da sa vobec spravit nejaka omacka???.....milujem cestoviny ale so smotanovymi omackami a tie sa nesmu;-( ...poradte....

rena, Št, 13. 03. 2008 - 15:18

Ahoj megy. Priznám sa ja moc cestoviny nemusím ak tak len v šaláte.A tam ti stačí zelenina. Ale to som ti moc neporadila neviem skús si dať napr... zapekané cestoviny s lečom alebo s karfiolom a tam si môžeš pridať syr tofu. Inak ako si na tom dlho držíš del.stravu a koľko si už schudla?:-)

lilaeva, Po, 09. 02. 2009 - 10:45

ahojte ja uz poctivo drzim delenu stravu 3 tyzden. a zatial 2 kila prve kilo islo doslova za 48 hod dole. druhe kilo az za 2 zytdne potom islo este o pol kila dolu cize 2.5 ale je to naspet tak ze za 3 tyzdne len 2 kila. vecsina opisuje ze za mesiac 4 kila. ja sa neako nemozem pohnut dalej a to denne cvicim 30 min az hodina aktivne pohyb + posilovanie rizikovych partii + denne chodza od 20 min po 60 min. zda sa mi to malo na taku velku snahu. prosim odpiste mi a podporte ma , nechcem to vzdat ale chcela by som uz asi dalsie vysledky. zaujimave je ze na vahe sa to az tak nezmenilo ako by som cakala ale na sebe a na obleceni citim zretelne

lilaeva, Po, 09. 02. 2009 - 10:45

ahojte ja uz poctivo drzim delenu stravu 3 tyzden. a zatial 2 kila prve kilo islo doslova za 48 hod dole. druhe kilo az za 2 zytdne potom islo este o pol kila dolu cize 2.5 ale je to naspet tak ze za 3 tyzdne len 2 kila. vecsina opisuje ze za mesiac 4 kila. ja sa neako nemozem pohnut dalej a to denne cvicim 30 min az hodina aktivne pohyb + posilovanie rizikovych partii + denne chodza od 20 min po 60 min. zda sa mi to malo na taku velku snahu. prosim odpiste mi a podporte ma , nechcem to vzdat ale chcela by som uz asi dalsie vysledky. zaujimave je ze na vahe sa to az tak nezmenilo ako by som cakala ale na sebe a na obleceni citim zretelne

lilaeva, Po, 09. 02. 2009 - 10:46

ahojte ja uz poctivo drzim delenu stravu 3 tyzden. a zatial 2 kila prve kilo islo doslova za 48 hod dole. druhe kilo az za 2 zytdne potom islo este o pol kila dolu cize 2.5 ale je to naspet tak ze za 3 tyzdne len 2 kila. vecsina opisuje ze za mesiac 4 kila. ja sa neako nemozem pohnut dalej a to denne cvicim 30 min az hodina aktivne pohyb + posilovanie rizikovych partii + denne chodza od 20 min po 60 min. zda sa mi to malo na taku velku snahu. prosim odpiste mi a podporte ma , nechcem to vzdat ale chcela by som uz asi dalsie vysledky. zaujimave je ze na vahe sa to az tak nezmenilo ako by som cakala ale na sebe a na obleceni citim zretelne

petronela, Ut, 05. 05. 2009 - 09:13

asi neskoro ale predsa
úbytok na váhe nepozoruješ možno preto, že meníš tuk an svalstvo a svaly vážia viac ako tuk, keď na oblečení badaš, že sa " zväčšuje" je to ok a v podstate chudneš, nevzdávaj to a nerob si ťažkú hlavu z toho, že váha ti neukazuje zmenu, tooooľko pohybu , drž sa :-)

vyvyka, Št, 13. 03. 2008 - 15:45

Dá sa spraviť nejaká omáčka.A čo tak so sójovou omáčkou a tofu syrom?

rena, Št, 13. 03. 2008 - 16:13

Na to som úplne zabudla! Inak mne chutí aj ryža keď do nej pridáte trošku sójovej omáčky. A k tomu šalátik.

megy, Pi, 14. 03. 2008 - 08:38

ahoj rena...tak drzim ju asi 3tyzden a dost sa aj snazim dodrziavat i ked sem tam somzrjme nejaky prehresok je,ale na vahe nevidim ziadny ubytok....ale sa vazim kazdy stvrtok ked pridem z roboty,normlne oblecena v rifliach a az vcera 3x mi moja digi vaha ukazala 69kg....tak neviem kde robim chybu....niekto vravi ze by sa malo vazit rano,ale ked ja chcem mat takych 64kg(blush) aj vecer a nielen rano ked som vycikana a naha;-( ;-( ....a zacala som aj 2x do tyzdna plavat,tak uvidim co bude dalej.....
..a co tak papkate na ranajky???obed,vecera a v akom casovom odstupe???...proste trosku opiste vasu delenu stravu aby som to mohla porovnat;-)

megy, Pi, 14. 03. 2008 - 08:39

..a stou sojovou omackou to robite ako tie cestoviny,dajte recept....

kaja5, Pi, 14. 03. 2008 - 13:07

Halo halo baby!! Objavila som "syr" na báze rastlinných tukov. Zatiaľ som ho videla len v BILLE..volá sá Csízio či tak :-D A majú ho naporcovaný,teda nie v nejakom pôvodnom obale.Podľa mňa chutí ako obyčko syr.Nič extra,ale deckám na špagety s kečum a potom si ich môžte dať aj vy,aj počas "rastlinného"dňa...

vyvyka, St, 19. 03. 2008 - 14:43

Kaja,to znamená,že v tom syre nieje nič živočíšne?????Ak áno,prosíím napíš,akosa volá presne,ak vieš.Ďakujem.:-*

nielen žienka domáca, St, 19. 03. 2008 - 15:25

Vola sa tak, ako napisala: Czisió. Maju ho len v Bille. Je to ako eidam alternativ, ale ten uz prestali vyrabat (aspon ho teda uz nikde u nas nemaju). Jedavaju ho aj vegani, cize sto pro neobsahuje ziadnu zivocisnu zlozku, tzn. ani cholesterol.

vyvyka, St, 19. 03. 2008 - 21:07

Konvalinka ďakujem.:-* A v Nr je ešte niekde taká predajňa?Ak teda vieš?

nielen žienka domáca, Št, 20. 03. 2008 - 06:53

Predajna so zdravou vyzivou ci predajna s tym madarskym rastlinnym syrom?
Bio predajna je na Radlinskej a na tržnici na poschodi - Zdravicko (ale tam neviem, ci ten syr maju - tam zrejme len tofu vseho druhu). Billa je na Klokocine na Hviezdoslavovej II. :-)

rena, Pi, 14. 03. 2008 - 15:05

Ahojte... Megy ja som dnes skoro skolabovala keď som sa odvážila. Neviem čo sa stalo ale ja som pribrala ;-( A tak som sa trápila! Idem už do tretieho týždňa a už po 17 stej nepapám len pijem tak neviem prečo som pribrala? Sem tam som si dala keď som bola moc hladná musli tyčinku ale to asi nemôže mať až taký vplyv .Doslova sa trápim. A tak som sa radovala keď som počas prvého týždňa tak pekne schudla a teraz som doslova znechutená.:-( :-( :-(

lonia, So, 31. 05. 2008 - 11:39

ahoj rena.citala som tvoju hrozivu spravu.nic sa neboj vsetko je v poho.to ze si pribrala,je len nevylucena strava v tvojom tele.pojdes na zachod a bude to prec.

ja som zacala s delenou stravou este na vysokej skole v marci.prve tyzne to bolo hrozne,ale povedala som si,ze to vydrzim.nic neslo dole.bola som v soku.bolo to preto,lebo moje telo si potrebovalo zvyknut na novu stravu.potom to islo velmi rychlo.v septembri ma ludia nemohli spoznat,ked som sa vratila do skoly.bola som o 10kg lahsia s novym satnikom.dodrziavala som to aj potom a schudla som dalsich 5 kg do konca roka.chudnutie prestalo,lebo kazde telo ma svoje moznosti a je mu dana urcita "vaha",ktora by nemala byt nizsia,lebo budes vyzerat ako troska.teraz ubehli tri roky a ja nedodrziavam delenu stravu tak striktne ako predtym.ale mam stale svoju vysnivanu vahu.nepriberam,co je super.

ps:jedla som vela cokolady(cista mliecna alebo horka) a zmrzliny(nie ovocnej)a predsa som chudla.nedostatok cukru totiz sposobuje zravost a nekontrolujes sa.ale je pravda,ze ostatne bolo strikne.nemiesala som...zmena z rastlinnej-na zivocisnu pocas dna 3hod prestavka,ak som chcela po zivocisnej zmenu na rastlinnu alebo ovocnu-6hod prestavka...funguje to

rena, Pi, 14. 03. 2008 - 15:12

Recept. Megy do hotovej udusenej ryže prilej trošku sójovej omáčky a môžeš si dať do nej aj zeleninku. A na cestoviny to som neskúšala to by ti mohla napísať vyvyka.

vyvyka, Pi, 14. 03. 2008 - 15:20

No,ja si robím cestoviny tak,že si popražím cibulku,pridám trocha soli,sójovej omáčky,tofu szr,trocha to opečiem a dám na cestovinu.Zmiešam a keď je leto,tak si tam pridám aj zeleninu /papriku a uhorku a rajčinu/.Skúste,mne to celkm chutí.A mimochodom,keď už mám moc veľké chute,tak si kúpim sójový jogurt,čistý,alebo sójovú tatárku a pridám tam ešte aj to.Taký miž-maž.

katarina82, Ne, 06. 03. 2011 - 23:26

tofu syr je bielkovina... podla mna s cestovinami(sacharidy) to nie je vhodna kombinacia v ramci delenej stravy

magnetika, Ne, 16. 03. 2008 - 20:11

Caute kočky..... Po prečítani vašich pokrokov som sa konečne rozhodla aj ja a tradááááá, po prvom týždni mám dole 2 kg (y). Som taká happy(clap) ,už som totiž strácala odhodlanie a chuť sa na nejakú dietu dať.:-(
Musím povedať, že pre mňa doteraz neznáme sojové
výrobky sú super náhradou masa v rastlinný deň, dám si na raňajky sojovu parku s chlebíkom alebo si do prace urobím žemľu so sojovou salámou, potom to nie je také
jednotvárne...:-) Kedysi som totiž už delenú držala a toto bol pre mňa najvacsí problém, lebo som sa dotlacala suchým chlebom, teraz mi to pripomina chutou masko a potom ta žemľa chutí lepšie. A výber je v predajniach zdravej výživy ozaj pestrý.... No až na tie ceny,:-( ale čo už, keď chceme byť krásne...;-)

eva228, St, 26. 03. 2008 - 17:29

tak po prečítaní vašich príspevkov som sa aj ja odhodlala na delenú stravu len by som potrebovala nad sebou akúsi tajnú kontrolu začala som od utorka ako ináč po sviatkoch mám po 40tke a mám pocit že tie kilá sa zhadzujú akosi ťažšie začala som a to je super

vyvyka, St, 26. 03. 2008 - 21:32

super,evi,ja sa pridávam tiež,už od soboty,tak si budeme vzájomne držať palce.Ja som začala podľa časových pásiem,ale keďže som dlho delila,tak ma to plietlo a samozrejme som to celé kazila.tak idem na staré,ale dobré.;-)

eva228, Št, 27. 03. 2008 - 18:35

ďakujem vyvyka teším sa na naše spoločné úspechy(clap)

kačena77, Št, 27. 03. 2008 - 06:36

Kočky,rozhodla som sa pre delenú stravu,nie pre 90-dňovú,pretože je pre mňa prijatelnejšia.Rozhodli sme sa z manželom,že to vyskúšame,ale potrebujem radu.Keď začnem deň sacharidami,mám pokračovať celý deň,alebo môžem na obed bielkoviny?A keď si dám na obed bielkovinové alebo sacharidové jedlo,môžem k tomu hocijaký neutrálny šalát?A čo polievky?

Bayushka, Št, 27. 03. 2008 - 15:26

Ahojte kočky, som tu nová. Nie som mamina, som len študentka, ktorá nie je spokojná so svojou váhou, ale kto je dnes spokojný, však.;-) Mám sotva 160cm a 57kg ale prijala by som takých 49-51kg,(rofl) . Mamina mi kúpila knihu o tej 90-dňovej diete, kým som sa dostala cez úvod úplne ma to zabilo a hlavne zabilo to moju snahu schudnúť(blush) . Môjho priateľa mamina skúsila delenú stravu, veľmi si ju pochvalovala, tak som si povedala: Dosť baba jedna,rob so sebou niečo!! Podstate toto som chcela len na úvod, ale chcela som sa spýtať, že ktorým dňom by som mala začať, či rastlinnou skupinou alebo živočíšnou(hug) Ten macko je chutný(giggle) . Ďakujem vám za všetky budúce rady:-*

-lilianka25-, Št, 27. 03. 2008 - 15:51

Ahojte babenky,

aj ja som tu nová... Delenú stravu drzim cca 2 mesiace. Najlepsie na nej je, ze môžem jesť veľa ovocia a zeleninky, samozrejme nekonbinujem to v jeden den. Som tzv. čokoholik, takže mi viac vyhovuje rastlinna skupina, ked si môžem namazať tmavé pečivo s medíkom. Samozrejme sa snazim striedat dni, aby aj telo malo zmenu.
Bayushka, je úplne jedno ako skupinou začneš, len ju musíš dodržať celý deň....
Veľa šťastia

Bayushka, Št, 27. 03. 2008 - 16:05

A striedať dni by som mala ako často? Každý deň inú skupinu? A je dobre si dať aj taký deň iba na vode, alebo zelenom čaji?:-)

eva228, Pi, 28. 03. 2008 - 17:26

ahoj lili a aké sú tvoje výsledky po 2mesiacoch si spokojná vieš mi poradiť ako to vydržať popíš aspoň jeden dva dni aj cvičíš?

vyvyka, Št, 27. 03. 2008 - 22:19

Bayuska,to je jedno,koľko dní budeš držať trebárs rastlinný deň,je to na tebe a tvojej chuti,ja som sa rozhodovala často až ráno a radšej som vždy večer mala pripravené v hlave oba varianty.Kačenka,ty asi držíš delenú stravu podľa horeckej,tam je to rozdelené trochu inak ako u Lenky kořínkovej,tak tam Ti neviem poradiť,jedine toľko,že nesmieš v jeden deň striedať aj ten deň aj ten.Príklad začneš na raňajky mäsom,tak pokračuj celý deň +neutrálne potraviny.

Barbara, Pi, 28. 03. 2008 - 16:18

Ahojte! Som tu nová...ale Ds pre mňa nie je nová. Chcem sa podeliť s vami o svoje skúsenosti. Dodržiavala som ju už pred 10 rokmi, dosť svedomite a schudla som asi 7 kg, to bola toitž moja požadovaná váha. Dala som sa na to aj zo zdravotných dôvodov a musím povedať, všetko zmizlo-uzliny na krku a iné, s čím si ani lekári nevedeli rady.Asi 2 a pol roka sa moja váha držala na tej istej hodnote, aj ked som už nedelila.Potom to pomaličky začalo stúpať, ja som občas začala-ale nie dlho a nie dôsledne...tak to išlo dalej, ako na hojdačke. Od stredy som sa rozhodla opäť!!!! Ale naostro! naváľala som za posledné 2 roky na seba 8kg...a povedala som si DOSŤ! Idem na to, idem do toho s vami...tak držte palce!!! Len napríklad nerozumiem, prečo tvaroh je raz tam, raz tam....ja som delila podľa Haya!

eva228, Pi, 28. 03. 2008 - 17:20

ahoj je to môj 4tý deň striedam dni ale mám pocit ako by som bola plnšia zmení sa to? potrebuje si telo zvyknúť?

tucko, So, 29. 03. 2008 - 07:58

ahoj ja delim stravu uz od 5. marca a schudla som 5 kilo, je pravda, ze som schudnut ani nepotrebovala, ale chcela som svoj organizmus naucit hlavne disciplinu. kedze som zamestnana a nemam cas sa poriadne najest niekedy az o jednej popoludni je to prve jedlo a samozrejme taka vyhladovana som si dala chutny majonezovy salatik(giggle) s kopou peciva a zaludok trpel, ja som bola unavena a podrazdena!!!!!! ked som prisla domov v noci tak som od hladu vyjedla celu chladnicku, to urcite viacere poznate!!!!! tak sa drzme(y)

Barbara, So, 29. 03. 2008 - 12:32

tučko, ako delíš? podľa koho?

patrika, Ne, 30. 03. 2008 - 21:33

ahojte,som tu nova, našla som vas cez google,no tak ja som sa práve dneska rozhodla že tuto dietu začnem držať aj s kamaratkou ta ju má z roboty a princíp delenia je takýto
(zjednodušene): mäso zo zeleninou
ryža,zemiaky s ovocím
je to správne? dakujem za radu.(clap)

Elena, Po, 31. 03. 2008 - 10:50

V podstate ano, neviem pre ktorú variantu si sa rozhodla. Ja mám delenú stravu podľa štyroch skupín, tá druhá s neutrálnymi potravinami mi nevyhovuje, aj keď je na prípravu jedál bohatšia. Nevedela som sa z nich poriadne vysomáriť, tak som to nechala tak a vrátila som sa k tejto mnou osvedčenej variante.
Keď máš deň bielkovinový,t.j. mäso, mlieko, hydina atď, tak v tento deň nesmieš ovocie, len zeleninu.
Keď máš deň sacharidový, môžeš sa rozhodnúť, buď celý deň ovocie, alebo zelenina, nie spolu kombinovať.
Držím pršťoky, nech sa Tebe aj kamarátke darí.
A ešte niečo, ak ste sa teraz rozhodli a deliť stravu idete po prvý raz, môže sa stať, že vám váha stúpne, ale to nech vás neodradí, to sa po pár dňoch upraví. Telo si musí zvyknúť na iný spôsob stravovania a zmení sa vám aj metabolizmus. Na každú z vás bude stravovanie inak pôsobiť, ja keď som po prvý raz pred rokmi začala, tak som s váhou stála asi mesiac a až potom zo mňa kilá priam padali. Veľa som cvičila a dodržiavala pitný režim. Toto stravovanie mi veľmi vyhovuje, už som si naň zvykla a hlavne je to o tom, že nepociťujem hlad a môžem papať toľko, koľko mi chutí, samozrejme len v ten deň povolené jedlá.
Od nového roku som znovu začala, ale mala som zdravotné problémy s rukou a viac menej som to porušovala, výsledok sa veru kladný nedostavil, tak od dnes vlastne začínam znovu, už môžem aj cvičiť, tak hor sa na to...(clap) (sun)

patrika, Ne, 30. 03. 2008 - 22:10

no pobehala som trošku po nete a asi to bude inak.....

vyvyka, Ne, 30. 03. 2008 - 22:15

baby,však tu kamilka hodila tabuľku na naničmame,ako sa delí.Tak neviem,aký máte problém???

patrika, Po, 31. 03. 2008 - 08:40

všetko som si prečítala, a dufam že aj pochopila ja musím schudnuť viac ako 10 kg prestala som pred rokom fajčiť a cigaretu som si žačala nahradzať jedlom a dopadlo to katastrofalnea tato dieta sa mi zda najlepšia lebo prakticky nič nemusim prestať jesť, len teda vedieť kedy a ja nie som veľmi na sladke takže to mi nevadi:-)

kačena77, Po, 31. 03. 2008 - 17:30

vyvyka,kde prosím ťa mám hľadať tú tabuľku?Neviem ju nikde objaviť.Diky.(sun)

vyvyka, Po, 31. 03. 2008 - 21:53

Moja,šípku dohora tam to máš rozdelenéTo je ten článok,ku ktorému píšeš komentáre.:-* Mimochodom,chystámsa,že to kamilke trocha doplním,ale nestíham.(giggle)

kačena77, Ut, 01. 04. 2008 - 08:31

vyvyka,to som ale ťava,čo?(rofl) Ja mám doma delenú podľa Haya,tak uvidím,ktorá bude prijatelnejšia na môj žalúdoček.(giggle)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama