reklama

Panelák

Pridal/a lizapa dňa 04. 04. 2011 - 15:58

reklama

Už dosť dlho čítam tieto stránky, konečne som sa odhodlala prispieť. Okrem iného, vyprovokoval ma k tomu aj "Panelák". Veď viete, ten seriál.
Je to jediný seriál, aký pozerám. Doteraz s radosťou. Lenže v poslednom čase sa mi v ňom vidí až príliš veľa cynizmu, podvádzaní, o sexe sa hovorí ako o rajčinách na trhu, vzťahy sa miešajú jeden cez druhý. Je toto naozaj tá dnešná realita? Kde sa podeli krásne ľudské vzťahy, kde zostali zásady...
Ja osobne mám v manželstve momentálne dosť veľké problémy. A myslím, že mi k nim dosť dopomohol práve Panelák. Keď vidím, ako Ivana podvádzala Jakuba (a nič sa nedialo), ako Jančo nechutne premiela všetko cez sex, ako pohŕda svojou manželkou a znevažuje ju na každom kroku... áno, viem, takto to žiaľ chodí. Nepáči sa mi to. Čo si o tom myslíte?


reklama

reklama

dulka, Po, 04. 04. 2011 - 16:13

lizapa, ja tento seriál beriem s nadhľadom. A nemám ani pocit, že takto to chodí - možno v niektorých rodinách sa dajú nájsť niektoré z týchto javov, ale určite to nie je pravidlo. Určite ho neberiem ako návod na život. Neviem ako by Ti mohol dopomôcť k Tvojim problémom v manželstve. Realita je jedna vec, seriál druhá. Ak máš pocit, že Ti zasahuje do Tvojho manželstva a nepáči sa Ti, tak ho nepozeraj a máš to vyriešené. To je to najmenej prepnúť na iný kanál, alebo tento čas využiť na niečo úplne iné (sun)

gueva, Po, 04. 04. 2011 - 17:04

ja ho nepozerám, lebo mi príde lacný práve kôli tým zápletkám o ktorých píšeš. Vlastne Tv nepozerám skoro vôbec. Média servírujú ľuďom to čo chcú vidieť. Keby sa to nepredávalo, nemalo sledovanosť, tak by museli zmeniť aj obsah. Ale podľa rebríčkov sledovanosti našich TV a čítanosti tlačených médií má slovač ozaj záujem len o brak. Takže to čo vidíme v Tv a čítame v novinách je len zrkadlom našej spoločnosti. Inak súhlasím s dulkou ak máš pocit, že ti zasahuje tento brak do života, vypni to a siahni radšej po dobrej knihe, alebo relaxuj.B-]

fidorka, Po, 04. 04. 2011 - 17:09

Panelák nepozerám,netuším čo sa tam deje.A ani v najbujnejšej fantázii si nedokážem predstaviť,ako by mohol Panelák,alebo akýkoľvek iný seriál byť zodpovedný za to,že sa mi kazí manželstvo?
Ak máš pocit,že sa pohybuješ medzi ľuďmi,ktorých správanie ti vadí,tak s tým niečo urob,zmeň to,so všetkými sa určite stretávať nemusíš.A presne tak isto,vypni telku,alebo si zapni iný program,prečo pozeráš to,čo sa ti nepáči?Môžeš robiť niečo úplne iné....;-)

kefara, Po, 04. 04. 2011 - 17:17

Fidorka, stotožňujem sa s tebou (y)
Dumám, ako jeden tv seriál nevalnej úrovne môže niekomu ovplyvniť vzťah.

N E P O Z E R Á M.

Podobne ako gueva, tv sledujem minimálne. ;-)

lydusha (bez overenia), Po, 04. 04. 2011 - 17:32

Panelak sledujem, je to moj relax popri rieseni inych veci - akasi zvukova kulisa. Nezamyslam sa nad tym, ci by to mohla byt aj realne pravda, bavim sa na hlaskach Dusana, nezda sa mi, ze by sa k zene choval nejak inac- v podstate keby sa jej to nepacilo tak si to nenecha. Praveze sa mi skor zda, ze maju super vztah, otvorene sa bavia o hocicom a nevesaju sa za nejake preslapy, ktore su dost bezne v dnesnom svete. A uz naozaj netusim, ako moze nejaky serial ovplyvnit cisi vztah- to ako si beries z nich priklad, ci?
Tak potom keby to tak bolo, koooolko prachacov by behalo po svete po kultovom seriali Dallas, co bezal kedysi, hehe.
Keby si brali priklad z JR-a :-D

mama janka, Po, 04. 04. 2011 - 17:41

Ja Panelák nepoznám, ale myslím si, že natačajú len to, čo ľudia chcú. A jednoducho to zistia podľa sledovanosti.

Iwa, Po, 04. 04. 2011 - 18:57

Panelak je jediny program, ktory pozeram, je to pre mna akysi "vecernicek"... Tie "dynamicke" vztahy medzi jednotlivymi postavami... ono, keby sa tam nic nedialo, tak by ten serial nik nepozeral ;-) Ved sa tam riesia bezne problemy - staci si pozriet tu na NM, ze sa pise o chatovani partnera, nevere, tehotenstvach, pracovnych problemoch a pod. Priznavam, ze je mi milsi ako serialy so 4 postavami, kde sa v kazdom parnom diele dvojica pohada a odide k milencovi/milenke a v kazdom neparnom sa udobruju a vracaju k sebe :-P
Len mi neni jasne, ako serial moze sposobit problemy v manzelstve. Ved je to len serial, nieco, co si niekto vymyslel, nie navod na zivot. (beer)

dummy, Po, 04. 04. 2011 - 19:06

tak Panelák,hmm, to je jedna veľká..akoby som to slušne nazvala,hmm, no nedá sa slušne :-D
a navyše takéto lacné slovenské seriály sú určite "prínosom" pre oko tv diváka..kde je ten smajlík,ktorý robí že "blééééé"?

dulka, Po, 04. 04. 2011 - 19:11

dummy, pre Teba nemusí byť prínos, pre niekoho áno. Ja sa pri ňom celkom odreagujem od bežných povinností po celom dni ;-)

lydusha (bez overenia), Po, 04. 04. 2011 - 19:25

(y) (y) (y)

linda999, Po, 04. 04. 2011 - 23:06

(rofl) (rofl) (rofl)

linda©

dulka, Ut, 05. 04. 2011 - 07:59

aj smiech bez príčiny hovorí o nejakej mentálnej úrovni ;-)

sonia, Ut, 05. 04. 2011 - 16:16

Dulka ako vieš že Linda nemá príčinu? ;-) :-) ...

dulka, Ut, 05. 04. 2011 - 20:10

Sonia, v normálnej komunikácii ak sa niekto smeje, tak aspoň povie na čom, nezačne sa len tak z ničoho nič rehotať. Alebo Ty to tak zvykneš robiť? Že sa bavíte napr. o nejakom seriáli a Ty sa začneš bez slova smiať?

linda999, St, 06. 04. 2011 - 17:34

dulka,
v normalnej komunikacii to funguje presne tak, ze niekto nieco povie a ostatni zareaguju, alebo aj nie. Smiechu ani placu nepredchadza ziadny polhodinovy komentar od dotycneho, ktory sa smeje alebo place, ze preco to robi.
Ked su pod komentarom palce hore alebo smejkovia, viaze sa to k danemu komentaru.
Ci aj toto sem treba pisat ako navod na pouzitie?
(giggle)
linda©

dulka, St, 06. 04. 2011 - 17:43

Ja len, že tam nič smiešne nevidím, tak mi to príde dosť od veci. Ale však každý máme nejaký prejav.

linda999, Št, 07. 04. 2011 - 18:49

tak to by bolo zle, aby ti vlastny postoj k niecomu bol smiesny, vies sto ludi, sto chuti, ako tu radi a casto opakujeme (ale len ked ma niekto rovnaky nazor, vsak?)

linda©

dulka, Št, 07. 04. 2011 - 19:21

aha, tak už som to pochopila - Ty sa váľaš od smiechu z toho, že sa pri Paneláku odreagujem. O.K., nebolo mi to totiž jasné, asi preto, že ja nemám vo zvyku sa ľuďom vysmievať. Ale ak to Teba pobavilo, tak sa samozrejme smej koľko vládzeš. Smich je veľmi zdravý (myslím ten úprimný).

"vies sto ludi, sto chuti, ako tu radi a casto opakujeme (ale len ked ma niekto rovnaky nazor, vsak?)"

K tomu len toľko: podľa seba, súdim Teba.

linda999, Št, 07. 04. 2011 - 19:31

ja rozhodne
1. nesudim
2. uz vobec si nemyslim, ze kazdy si musi mysliet to co ja - to je dost obmedzeny nazor, ktory nepripusta, ze iny clovek moze nieco vidiet aj inak ako ja
3. ked mi je nieco smiesne, zasmejem sa, smejem sa velmi rada a nikde som sa nestretla s informaciou, ze treba svoje konanie niekomu vysvetlovat a uz vobec nie niekomu, kto sa o druhych vyjadri, "ze mu za to nestoja".
Urcite si pocula o asertivite.
4. ty to beries ako vysmech? Tak zrejme naozaj podla seba sudis mna.
Prajem ti vela spokojnosti so sebou.
linda©

dulka, Št, 07. 04. 2011 - 19:43

1. hm ... mám z Teba iný pocit (ale to je môj osobný)
2. detto
3. dávam Ti plne za pravdu
4. (rofl) - v istých situáciach a kontextoch tento smajlík tak beriem. Pokiaľ niekto vyjadrí svoj názor - tak áno. Pokiaľ je to smajlík pod vtipom, alebo vtipnou príhodou, beriem to inak. Podľa mňa Teba určite nesúdim, lebo Ty si názorovo, myslením úplne iná ako ja - takže sa to nedá.

Ďakujem, ja som so sebou veľmi spokojná :-)

NIA123, Po, 04. 04. 2011 - 19:17

co mate proti panelaku..ved je to len serial pre pobavenie.. ak by mal byt kazdy program v tv pre mna nejakych prinosom,tak asi vazne tv ani nepozeram..panelak som kedysi pozerala pravidelne,teraz na to akosi nieje cas..ale ked sa k nemu dostanem rada si ho pozriem,lebo ma celkom bavia niektore hlasky.. jasne ,ze sa nemoze pacit kazdemu vsetko..zas ani ja nejdem z panelaku do kolien..ale zas az taky zly serial to nieje..

fidorka, Po, 04. 04. 2011 - 19:47

ja som panelák pozerala kedysi,tie prvé časti,možno desať som ich videla.teraz mi akosi nezvyšuje čas,ani ma to nebaví,keď si zapnem TV,tak pozerám niečo iné (ak pri tom nezaspím (giggle) ),ale nemám nikoho za primitíva,kto to pozerá.Každému sa páči niečo iné,ja si rada pozriem napríklad Dharmu a Grega,čo môže niekto krútiť nad tým zase hlavou.Jediné,čo mi je nepochopiteľné,to fakt neviem,ako môže ovplyvniť seriál môj súkromný život.Jedine tak,že budem sedieť pred obrazovkou celé dni a noci a zanedbávať všetko ostatné.Neviem si dosť dobre predstaviť,že by som si brala príklad z hrdinov a vymyslených nereálnych postáv a len preto,že akási Ivana mala milenca,tak to skúsim aj ja?Skutočne by som rada poznala,ako to bolo myslené....

kozička27, Po, 04. 04. 2011 - 19:51

panelak som pozerala od zaciatku a dokazala som sa zasmiat na hocicom...kedze taraz pozeram sehrezadu tak si ho pozriem ked je tu reklama, ktorych je neurekom...hehe...(giggle) (giggle) (giggle) a na manzelstvo to nema ziadny dosah...

gueva, Po, 04. 04. 2011 - 21:54

či chceme, alebo nie všetko čo sa vysiela v tv a prezentuje sa v médiách priamo, či nepriamo ovplyvňuje aj naše životy. Existuje o tom more štúdií, táto problematika sa vyučuje na školách. Keby médiá nemali vplyv na naše konanie, neexistovala by ani reklama. Myslím si, že slabšia, nevyzretá osobnosť, alebo osobnosť s nižšou mentálnou výbavou môže do istej miery konať ako hrdinovia v tv, takže autorka blogu môže mať aj do istej miery pravdu. Koniec koncov aj násilie na školách, ktoré poznáme už nielen z USA je podľa serióznych výskumov spôsobené tým, že deti pozerajúce nevhodné programy v tv, nevedia odlíšiť realitu od toho čo sa prezentuje vo filme. Pomaly si aj u nás začnime zvykať na prípady, že pubertiak vystrieľa polku triedy, alebo 6 ročný chalan odsekne mačetou 4 ročnému bratovi hlavu. Väčšina toho, čo sa vysiela v tv v súčasnosti je už riadne za hranicou minimálne dobrého vkusu ak nie aj morálky, ale keď to niekomu vyhovuje, je to jeho vec.B-]
K tomu vplyvu médií, jeden zaujímavý prieskum:
http://www.instore.sk/news/najoblubenejsie-media-a-ich-vplyv-na-osobnost

dulka, Po, 04. 04. 2011 - 21:55

Áno, preto sú niektoré programy nevhodné pre deti. Lebo deti nevedia rozlíšiť realitu od fikcie. Ale aby Panelák ovplyvnil manželstvo dvoch dospelých ľudí :-O

lydusha (bez overenia), Po, 04. 04. 2011 - 21:57

Predpokladam, ze na NM nepisu nijaki slaboduchi jedinci...okrem toho, co je kvalitna zabava pre teba, moze byt pre ineho cista nuda. Reklama je stavana na to, aby ludi ovplyvnovala a aj ovplyvnuje, no neverim tomu, ze by serialy niekto pisal reklamnym stylom- podvadzajte sa, klamte, zneuzivajte.
Na co je potom rodina, vychova, moja slobodna vola?
Kto dovoli detom pozerat nevhodne programy?
nie sme to nahodou my dospeli?
Vacsina toho, co sa vysiela v TV je dopyt. Pytaju si to ludia. Rovnako ako bulvar. Nikoho nezaujimaju dobre skutky. desat vrazd, nehod, vlupani a strielacky na benzinke- toto chcu davy
Kazdy ma v hlave mozog na to, aby ho pouzival. A kazdy ho pouziva ako sam uzna za vhodne.
Mne osobne je jedno- ked niekoho bavi Seherezada, paci sa, niekomu panelak, paci sa, niekomu Rytmus- ok, tak nech si ho ma....ale nebudem preto frkat nad tym, co pozera, pocuva, co ho bavi a moralizovat nad tym, co dospeli ludia pozeraju v telke. ked tam aj niekto presedi pol dna, je to jeho vec a nikoho do toho nic neni.

gueva, Po, 04. 04. 2011 - 22:05

"Mne osobne je jedno- ked niekoho bavi Seherezada, paci sa, niekomu panelak, paci sa, niekomu Rytmus- ok, tak nech si ho ma.... ked tam aj niekto presedi pol dna, je to jeho vec a nikoho do toho nic neni." S týmto súhlasím, a to ostatné je zasa len uhol pohľadu a vec názoru..:-)

Ariesa, Po, 04. 04. 2011 - 22:58

UHOL POHLADU, to je ono. ;-)

pravdupovediac, radsej s dietkom pozeram rozpravky a vysvetlujem, pozeram reklamu a znovu vysvetlujem, filmy detto. v pohode pochopi, ze to, co je v tv, letakoch a radiu nemusi byt nutne pravda.

ovela tazsie chape, ked mu citam niektore rozpravky: ja sama som nedokazala docitat do konca ani jednu zo zbierok dobsinskeho rozpravok. po par pribehoch ma presla chut. to taky janko hrasko, ktory klame otca, potom okradne sedliaka a nazivaju si stastne az kym nepomru, je slaby odvar. a este aj tento hrachovy drbec syna tak vyviedol z miery - pretoze neslo len o pozerane v tv a okomentovane, ale JA SAMA som mu citala o klamstve a nepotrestani zleho janka. to som darmo mohla vysvetlovat, ze je to iba rozpravka, ked to citate a dieta je vo veku, ze "mama a oco vedia vsetko". janka hraska som po mesiacoch postupne pretvarala na taku light verziu ;-) slo to tazko, dieta si lepsie pamata tu sokujucejsiu verziu, klamstvo a kradez (giggle)

ojoj, odbocila som od temy, ale ked ma prsty svrbeli ;-)

linda999, Po, 04. 04. 2011 - 23:05

Dobsinskeho zbierky su take male horory na dobru noc, myslim, ze rozpravky (od slova rozpravat)rozsirene medzi ludom, ktore Dobsinsky pozbieral, si vtedy rozpravali hlavne dospeli po veceroch, neboli primarne urcene pre deti.
Sama krvilacna pani, odseknute hnaty, hlavy...myslim ze to boli pribehy na pobavenie a postrasenie. Potom vynasli ludia telku a tam sa teda da pozerat maloco.
Preto ju ani nemame. Preferujeme literaturu.
Morbidni boli ti nasi predkovia...;-)

linda©

Ariesa, Po, 04. 04. 2011 - 23:18

nielen nasi, aj madari a nemci (aj grimovci mali nejake odseknute hnaty a unesene deti). na madarskom tv pozeravame mad. ludove rozpravky. dobsinsky ako cez kopirak (ta brutalita). kedysi to ani nechcel syn pozeravat, teraz ma 5, sedi ako pat penazi a ked sa to skonci, povie: nepacilo sa mi ((giggle) (giggle) (giggle) ). aj ja pri tom sedavam, ma to take vytvarne spracovanie, ze aaachhhh :-) vytesujem sa, ;-)

dulka, Ut, 05. 04. 2011 - 07:56

Ariesa, keď si pozriem tie niektoré novodobé rozprávky, tak vôbec nemám pocit, že sú nejakým kladným prínosom pre deti. Ale však máš pravdu, uhol pohľadu. Určite sa mi viac páčia Dobšinského rozprávky. Nepamätám sa, že by na mňa ako na dieťa posobili ako horor :-)

akira13, Št, 07. 04. 2011 - 15:17

tu si to výborne vystihla- NIEKTORÉ. Rovnako ako máme krásne rozprávky- Maťko a Kubko, Bambuľka... máme aj také, ktoré nedávajú moc dobré posolstvo- možno aj tie od Dobšinského.
A aj dnešná doba má niečo také a niečo onaké. Moja mamina bola veľmi prekvapená, keď si u nás pozrela rozprávky, ktoré pozeráva naša dcéra- mickeyho klubík- kde počítajú, menujú tvary, využívajú logické myslenie. V malých Einsteinoch je zase v každom diely spracovaná nejaká známa hudba (beethoven, mozart,...) a nejaké slávne dielo maliara alebo sochára... Mr. Manny zase učí nenásilnou formou anglické slovíčka a slušné správanie.... No bola veľmi prekvapená. Sú to tituly pre maličké deti, ale nedajú sa porovnať s Tom a Jerry, Scoby Doo a pod., na čom vyrástla naša generácia.

adus, Ut, 05. 04. 2011 - 12:59

no, pamätám si, najlepšia kamoška študovala v Brne - vymieňali si aj rozprávky - bratia Česi boli tiež mierne zdesení z Dobšinského, zase keď ja som si rozoberala tie ich - tak tam niečo na štýl toho Janka Hraška: kto koho ako prekabátil, ofintil, vyvliekol sa z niečoho na úkor druhé ho a pod. - v podstate v duchu toho známeho českého "dejte mi lidi, já to udělám!"

georgina, Ut, 05. 04. 2011 - 13:05

U mňa v detských "hororoch" vedie český Otesánek :-) ;-).

gueva, Po, 04. 04. 2011 - 23:24

rozdiel medzi tou dobou a terajšou je v tom, že vtedy pútavosť príbehu závisela jednak na rozprávačovi a tiež na predstavivosti človeka. Dnes tv tie odseknuté hnáty a hlavy spolu s kýblom krvi servíruje človeku priamo pred oči. Takže mozog s informáciou už ani nepotrebuje pracovať, len ju pasívne prijíma.
Keby to záviselo na mne, tak tv aj u nás letí do dymu, ale bohužiaľ je aj manželova.

Ariesa, Ut, 05. 04. 2011 - 00:01

kedysi boli problemom knihy. podla starsich odputavali mladez od roboty, ludia snivali o dalekych krajoch a mali nerealne sny. ake nebezpecne!

pustanie si modernej hudby pri uceni zas stresovalo rodicov inej generacie. okrem toho, ze budu sprosti, budu aj hluchi.

ak sa deje, nejake "zlo", nemozme to zvalovat na media.

mozme hnat do extremu aj ine situacie. svetova populacia rastie, polnohospodarstvo vystriedali ine odvetvia, ludia sa zdruzuju v mestach. stara mama zila v 1.5 tis. dedine. moja mama zila v 5 tis. dedine(tej istej). ja som vyrastala na 7 tis. sidlisku, moje dieta vyrasta na 12tis. sidlisku(na tom istom sidlisku). ludia s poruchami vnimania boli a budu. statisticky je pravdepodobnejsie, ze v hustejsie obyvanych uzemiach je viac ludi s poruchami vnimania, ci lahko ovplyvnitelni jedinci. mozu za toto media? za vyssiu pravdepodobnost stretu s nebezpecnym individuom?

(uplne to nevylucujem, po nahodnom zhliadnuti reality show som nebezpecna aj ja;-) )

gueva, Ut, 05. 04. 2011 - 00:31

"ak sa deje, nejake "zlo", nemozme to zvalovat na media".
Súhlas, médiá sú jedným z viacerých činiteľov, ktoré vplývajú na osobnosť človeka.
Bohužiaľ ja som si vplyv médií na človeka nevymyslela, touto problematikou sa zaoberajú vedecké ústavy na celom svete. Vplyv médií som rozoberala preto, lebo autorka blogu píše o vplyve tv seriálu na jej manželstvo.
Áno aj prostredie, v ktorom človek žije, je tiež jedným z činiteľov, ktoré formujú osobnosť človeka.
Kriminalitu nepáchajú len osoby s poruchami vnímania a ľahko ovplyvniteľní jedinci .;-)

Polárka (bez overenia), Ut, 05. 04. 2011 - 09:12

gueva
všetko so všetkým súvisí a čím ďalej to - povedzme - skúmam, tak mám pocit, že k jednému cieľu jestvuje X cestičiek.
Napr. aj k agresii detí/ľudí. Je možné sa dočítať, že rovnako, ako médiá, aj postoj matky v prenatálnom období má veľký vplyv na psychickú ne/stabilitu jedinca. Tak isto aj obdobie do troch rokov dieťaťa (niekde sa uvádza až do šiesteho veku dieťaťa - potom sa dá vraj zmeniť už máločo - neviem).
Za ďalšie - mnoho ľudí začína poukazovať na rôzne iné činitele. Napr. produkty, ktoré sa bežne používajú v medicíne (amalgán (zmes ortuti a olova, a iné...) v potravinárstve (aspartam (zmes štiepiaca sa na metán, formaldehid a iné)), v poľnohospodárstve (geneticky modifikované plodiny, klonovanie zvierat a genetické manipulácie, kŕmne zmesy plné antibiotík, a pokračovala by som asi do nemoty) - tieto vonkajšie vstupy môžu mať vplyv na správne fungovanie nervového systému človeka...
Ale nechcem šíriť paniku. Ono aj napriek týmto XY činiteľom sa nájde jedinec, ktorý tomu náporu jednoducho odolá. Čím to je ? Netuším.

gueva, Ut, 05. 04. 2011 - 00:50

keď už sme pri tej kriminalite:
"Príčiny kriminality
Neexistuje žiadna univerzálna teória zločinu, ktorá by objasňovala príčiny vzniku kriminality a jej vývoja. Príčiny kriminality predstavujú buď individuálne alebo sociálne faktory. Medzi individuálne faktory odborníci zaraďujú najmä psychologickú štruktúru páchateľa alebo genetické predispozície. Medzi sociálne faktory môžeme zaradiť vplyv prostredia, rodiny, médií, vzdelania a tiež vplyv sociálnych, hospodárskych a kultúrnych podmienok v danej spoločnosti." - http://www.civil.gov.sk/archiv/CASOPIS/2005/18/1812zc.htm
...netreba ani veci hnať do extrému;-)

aretta, Ut, 05. 04. 2011 - 09:00

(y) Jeden veeeľký súhlas čo sa týka rozprávok od Dobšinského a pod. Malému by som ich nečítala ani za nič, sama som z nich dakedy mávala nočné mory. Už mám skoro 40 ale pamätám si dobre na tie hororové sny a ako som sa bála sama spať v izbe (rofl) Ja malému čítam Maťka a Kubka, Zajka Bojka, a podobné rozprávky. Hoc aj o rušňovi Tomášovi, len žiadne krváky. Ked som mu rozprávala o kozliatkach, Červenej čiapočke a podobné, tak sme oplakávali chúdatko vlka (giggle). A ako mu to mohli spraviť. Myslím to rezanie brucha...

magic, Ut, 05. 04. 2011 - 05:34

ono, teoreticky tu moznost vplyvu serialu na manzelstvo je. hlavne ked niekto neustrazi rozdiel medzi realitou a fikciou.
zatial sa robia vyskumy v oblasti toho, ako na nas posobi prostredie, resp. najblizsi okruh rodiny a znamych. funguje to obojsmerne v dobrom, aj zlom. v dobrom napr. - vidim u znamej, ze aj po rokoch manzelstva, ked ide okolo manzela, milo sa na neho usmeje. zacnem byt aj ja na manzela milsia, naburam tu vseobecnost, s akou sme sa uz zacinali brat na vedomie. nieco ma milo prekvapi, pobavi, urobi mi naladu, pridem domov s usmevom pre vsetkych.
v zlom napr. ked sa rozvadza jedna dobra kamaratka a ja sa tym zaoberam, riesim to s nou, podporujem ju, pomaham jej, stupa percento rizika, ze sa do krizy dostane aj moje manzelstvo. jednoducho podvedome ziskavam iny pohlad na priority a niektore veci, ktore boli dovtedy OK, teraz zacinaju mat nadych netolerovatelnych. napr. jedna pricina rozvodu je, ze jej manzel chodieval casto von s kamosmi, az jedneho dna zistila, ze si popritom nasiel v bare mladu milenku. postupne sa prijimanim tohoto faktu aj v mojej hlave rozblika alarm, ze aj ten moj chodieva nejak casto von... doteraz to nebol ziaden problem, ale zrazu sa objavuje neistota - co ak... a zacnem jeho chodenie von riesit ako velky rodinny problem - a musis? a to su ti kamosi prednejsi? to uz na mna ako kasles? hlavne, ze mas doma full servis, ze? no skvele od teba!
dalsia vec je, ze rastie presvedcenie - ak mame nebodaj aj my krizu, naco veci pracne a trpezlivo riesit? urobim rez radikalnejsie. mam pred ocami priklad, ze to ide.
a urcite uz par z vas zazilo, ze ked ho nieco rozhodilo, nahnevalo a pod., prenieslo si tuto naladu domov. a chtiac-nechtiac si ju najprv odventilovalo na detoch a manzelovi, nez ste si uvedomili - co to robim za blbost?

princip v zmysle - z jedneho zhniteho jablcka zhnije cele vrecko.
je to cele samozrejme o osobnosti. niekto sa da ovplyvnit neustalym posobenim niektorych veci. niekomu staci menej. na niekoho to moze posobit aj roky a nezmeni ho to (aj v dobrom - ani pod prikladom mileho chovania celej generacie muzov v jednej rodine k zenam sa z neho nestane laskavy manzel, aj v zlom - rozvedu sa tri kamosky, lebo ich manzel si nasiel v bare mladu milenku a ja toho svojho stale bez problemov pustam na panske zatahy cez vikendy bezo mna).

chcelo by to od lizapa viac objasnenia - podla toho, co sa ti nepacilo na spravani ludi v panelaku si zacala hladat chyby aj vo svojom realnom manzelstve? alebo naopak, chyby vo vasom manzelstve si uvidela "zhmotnene" v serialy a zacala si ich riesit ako velke problemy, lebo si mala obavy, ze rovnako zle dopadnu aj u vas doma ako v tom serialy? ze to k tomu smeruje?
alebo si zle pocity zo serialu kompenzovala zvysenou hadavostou a vycitkami doma?
kazdopadne si treba uvedomit, ze fikcia serialu, resp. zivot nejakej znamej, ci kamaratky, je ich zivot a moj je moj. co u nich nezabralo, u mna fungovat moze.
a ze serial je schvalne pisany tak, aby sa to "mlelo" (provokacne), lebo inak by stratil sledovanost. a ze sa to melie skoro v style "kazdy s kazdym", je dane sklenikovym efektom - obmedzene mnozstvo postav. v realnom zivote stale niekto odbuda, pribuda niekto novy, niekto sa len mihne, kdezto v serialy, ked uvedu novu postavu, je tu nutnost zacat s nou od nuly - posobi to aj na divaka trochu osviezujuco, ale aj rusivo. preto musia s poctom novych postav opatrne. navyse v realnom zivote vnimame vztahy medzi ludmi vsetkymi zmyslami a vyberame si, co je pre nas dolezite a zaujimave, kdezto v serialy by nam museli vsetko toto detailne servirovat a dej by sa tak stal hodne spletity a nudny, lebo by sme boli nuteni sledovat aj veci, co by sme v realnom zivote vyselektovali ako nezaujem.

Polárka (bez overenia), Ut, 05. 04. 2011 - 09:00

Magic (y) (y) (y)

každý jeden jedinec na svete môže byť - nazvem to PROGRAMOVATEĽNÝ. A presne, ako píšeš v zásade je jedno či ide o TV seriál, alebo kamarátku, alebo kolegov, kamarátov, či spoločnosť a zvyky v nej vládnuce.

adus, Ut, 05. 04. 2011 - 13:21

Ešte pár slov k násiliu - či už v rozprávkach alebo kdekoľvek inde.
Neviem prečo - nikdy som nemal ako dieťa zlé sny z rozprávok typu Červená čiapočka či O kozliatkach, napriek tomu, že mi ich nikdy nikto "necenzuroval" a rovnako som dokázala sladko búvať aj po Dobšinského krvákoch s 13 komnatou plnou sudov s ľudskými hnátami .... Boli mi tieto veci podávané tak, že som dokázala na prvý šup a už v útlom detstve pochopiť, že to nie je realita, ale vymyslený príbeh? A tiež neprenášať takéto veci do reálneho života (teda - nebyť násilná na základe prečítania či zhliadnutia násilného obsahu)... Skutočne neviem, ale viem jedno - nemala som s tým problém ja a nemali s tým problém ani moje deti.
Pamätám si ale, keď som bola o niečo staršia a začala som čítať May-ovky - moja mama sa ma za každú cenu snažila od nich odpútať, vraj sa tam strieľa, vraždí (akože aj bola pravda), je to o násilí a pod., naviac by som vraj ako dievča mala čítať skôr dievčenské román. Môj protiargument bol ale, že keď si vezme napr. takého Old Shatterhanda, ten je zásadne proti násiliu, ak už inak nemôže, protivníka iba omráči, je proti rasizmu, je veriaci a má mnoho iných nasledovania hodných kvalít ... Hoci nerada, ustúpila a keď sme sa po rokoch v akejsi debate o viere dostali k tomu, že som jej povedala - tie knihy, ktoré si sa mi snažila "zakázať" (May-ovky) urobili pre moje náboženské presvedčenie oveľa viac ako všetky katechizmy sveta - tak bola sama prekvapená.
Čo tým chcem povedať - skutočne záleží na tom, čo si z konkrétneho textu (obrazu, informácie,...) kto vezme, čím ho to najviac osloví - asi nie každý by bral onú viac-menej za brak považovanú literatúru ako zdroj viery - a u mňa to fungovalo takto. Od čoho to závisí - netuším, len viem, že to funguje. Raz som videla aj jeden taký film - udalosť opisovali rad za radom všetci ľudia, ktorí boli jej svedkami - každá tá jedna "epizódka" rozprávala v podstate iný príbeh, hoci v ňom hrali tí istí herci a pohybovali sa v tom istom čase v tých istých kulisách ....

Ariesa, Ut, 05. 04. 2011 - 13:46

ja som cierna ovca rodiny, mayovky som necitala a vsetci co mi ich ponukali boli s nimi spokojni prave pre super moralneho hrdinu. (y)

ako to bolo s reklamou a mediami? reklama - tie vyrobky, neviem, mozno to mam skreslene, ale asi nebola taka konkurencia, alebo ako to vlastne bolo? jasne ze pozitivne :-) len ci aj take natlakove? a hlavne nie kazdych 20 minut filmu 7 minut reklamy.

uz spravy a filmy ... to bolo niekedy poriadne masirovanie hlav a obcas aj zdraveho rozumu a kritickeho usudku ... ale aj napriek tomu si "Rodnu zem" rada opakovane pozriem.

kebyze citam tie rozpravky a hovorim, v pohode, to su rozpravky, bolo by vsetko ok. lenze hovorim: reklama je prikraslena, film aj rozpravka v tv, aj ta v radiu, a aj ta, co ti citam. tak miesto obrannej pozicie selektujem. citame encyklopedie, tam aspon nemusim hajit a vpratavat fantaziu do realnych mantinelov bez toho, aby utrpela vaznu ujmu. radio, filmy a reklamu uz vysvetlim. lebo dakedy to pre syna vyzera, akoby som sa len dookola na vsetko vyhovarala ;-)

dulka, Ut, 05. 04. 2011 - 14:06

Neviem, ja si myslím, že troška fantázie deťom neuškodí. K detstvu podľa mňa rozprávky patria. Ale ako si vravela, ten uhol pohľadu máme každý nastavený nejako inak. Moja dcéra rozprávky rada pozerala, jej najobľúbenejšia bola Popoluška s Libuškou Šafránkovou, to mohla pozerať na videu aj každý deň. A ešte aj keď išla na Vianoce v telke, tak si ju nenechala usjť :-). Tak isto mala rada keď sme jej ich čítali a neskôr si ich čítala sama. Dnes je z nej 16 -ročná slečna, rozumná, rada číta, určite nie je agresívna, vie sa správať, je slušná, cieľavedomá výborne sa učí a proste nevidím na nej žiadne negatívne javy z čítania a pozerania klasických rozprávok v detstve :-) .

ja_hodka (bez overenia), Ut, 05. 04. 2011 - 13:46

Adus (y). Milujem Dobsinskeho. Hitchcocka som citala ako 12-rocna a nasilie mi v realite ostalo rovnako cudzie ako pred tym. Bude to asi o inom. Na druhej strane, ak tam ta dispozicia je a je intenzivne stimulovana cimkolvek (mediami, knihami, vychovou), tak sa zrejme prejavi skor.

lizapa, Ut, 05. 04. 2011 - 16:08

No, vidím ,že sa debata riadne rozbehla.
Prečítala som si všetky príspevky a tak musím trošku upresniť, čo som tým vplyvom myslela.

Stratili sa všetky dovtedajšie manželské zásady. Lebo zrazu bolo vidno, že "aj tak sa to dá". Dokonca sa už aj sama začínam pohrávať s myšlienkou, že veď keď klamal roky on mňa (a na to som prišla vlastne tiež tak trochu aj na podnet paneláku - začala som si viac všímať, ako sa správa k istej osobe) tak môžem vlastne teraz začať aj ja jeho. Veď na to ani nemusí prísť. A nakoniec, čo tam jeden sex hore-dole. Zrejme je to dnes už úplne normálne a treba sa s tým jednoducho vyrovnať. Už neplatí, že zadaní si majú byť aj verní. Veď na tom "nič nieje", keď si šmiknú sem, šmiknú tam. Lenže, čo ak sa s takéhoto "nevinného" vzťahu vyvinie niečo viac, čo už ale naozaj ohrozuje stabilitu vzťahu?
Keď som prišla na to, že mi bol manžel neverný, že mu je prednejšia iná žena, ako jeho vlastná, čo mám vlastne robiť? Mám tomu nechať voľný priebeh v nádeji, že veď sa popáli, alebo že veď o nič nejde? A čo ak ide? Vrátim sa k Paneláku:
Ivana tiež vedela Jakuba roky opiť rožkom a klamala mu, až sa kadilo. Možno ani ona sama to nazačiatku netušila, ako sa to vyvinie.
O Jančovi ani nevravím. Pre neho je nevera úplne samozrejmá vec a ani ho nenapadne, ako tým Soňu trápi. A tiež jej klame jedna radosť.
Keď toto (a nielen toto) vidím denne na obrazovke, v seriály, ktorý tak veľmi kopíruje súčasné životy u nás na Slovensku (žiadna mexická telenovela), inak vcelku dobrý seriál, je mi až zle. Tým viac, že naozaj tieto postavy a ich príbehy, akoby kopírovali našich známych, susedov, priateľov, a možno aj nás samých. Naozaj je toto to prirodzené? Nie som potom ja tá "divná", ktorá stále verí (alebo vlastne už ani neverí :-( )v čistotu vzťahu, v úctu k partnerovi...
Nepozerať - to nieje ideálne riešenie. Navyše, keď je pre manžela idolom deptajúci a cynický Jančo, keď Soňa je len žiarlivá (bodaj by aj nebola) obyčajná domáca puťka, keď zbožňuje falošnú, prefíkanú a sebavedomú Ivanu (keby tu bola, hádam by ju aj pretiahol), keď Jakub je "naivný tupec" a chce sa mu z neho grcať...
Nikdy takéto názory nemal.
A žiaľ, začínam sa meniť aj ja. K horšiemu.
Nieje to vplyv televízie? Napríklad?

georgina, Ut, 05. 04. 2011 - 16:12

Lizapa, na to, aby si našla takéto archetypy, nemusíš pozerať Panelák. Také postavy boli už v antických drámach.

Ale však - dobrá výhovorka nie je zlá :-) ;-) B-].

dulka, Ut, 05. 04. 2011 - 16:24

lizapa, nie, nemyslím si, že je to vplyvom Paneláku. Manžel Ti nebol neverný kvôli tomu, že pozerá Panelák. Neverím, že Tvoj manžel názory o ktorých píšeš získal vďaka tomuto seriálu. Zrejme sa mu páčili aj pred tým sebavedomé ženy, ako je Ivana a z chlapov ako je Jakbub mu bolo na zvracanie, zatiaľ čo takých ako je Jančo, obdivoval. MM si so mnou tiež niekedy pozrie Panelák, na niektorých hláškach sa pobavíme, ale postavy neriešime a už vôbec sa nesnažíme ich napodobňovať. Epizóda skončí a koniec. Je to proste vymyslený príbeh. A my žijeme ten reálny :-)

aretta, Ut, 05. 04. 2011 - 18:32

Nie je ;-) Aspoň mne to príde dosť pritiahnuté za vlasy.

fidorka, Ut, 05. 04. 2011 - 19:02

mne taky tak (y) (y) (y)

magic, Ut, 05. 04. 2011 - 20:16

lizapa, prestan to preboha sledovat, ked ta to takto deprimuje.
a nechovaj sa ako tvoj muz, ktory si ocividne hlada ospravedlnujuce barlicky na svoje chovanie, kde sa da. a berie prve, co sa namanie - serial. dost trapne.
bud neveru ries, alebo mu ju vrat, ak chces. ale urob to za seba.
a ostan sama sebou. ak sa citis normalnejsia, ked si dobra, verna a slusna, tak takou ostan. ked sa zmenis podla hesla - s vlkmi zit, s vlkmi vyt - budes nakoniec zo seba znechutena, frustrovana a v depresii.
su niekedy etapy zivota, ked dvaja zistia, ze spolocne prezite zivotne skusenosti z nich vyformovali komplet opacnych jedincov. a manzelstvo sa rozpadne. lebo kazdemu z nich treba ku stastiu zrazu uplne inu povahu.

ak chces, hladaj sposoby, ako manzelstvo zachranit. ak uz nebudes mat sil, tak zacni hladat svoje stastie. a nauc sa verit tomu, ze na tvojom manzelovi nerastie, ale vychadza z teba.

a o osmej si namiesto k panelaku sadni ku kniham trebars Muzi su z Marsu a zeny z Venuse. alebo k nejakej o tom ako prezit neveru partnera. Da ti to ovela viac.
Panelak ma byt relax, nieco ako Novy cas vo filme, nie pricina depresii.

lydusha (bez overenia), Ut, 05. 04. 2011 - 20:44

(y) (y) (y) (y) (y) (y) (y)

Iwa, Ut, 05. 04. 2011 - 23:41

(y) presne vystihnute (y)
My sa na Panelaku s manzelom dost casto smeje, ako si vedia ludia skomplikovat zivot a nakoniec skonstatujeme, ze ludia su rozni a nie kazdy ma IQ trojciferne... Moj drahy sa mi vyhraza, ze si bude na dochodku robit zo mna srandu ako pan Emil z pani Janky (rofl)

adus, St, 06. 04. 2011 - 08:51

Nuž, ak mám byť úprimná - dosť sa dakedy čudujem, ak si niekto dospelý dokáže myslieť, že dobrota, úprimnosť, čestnosť a podobné "kladné" vlastnosti sú nám (alebo by nám mali byť?) vrodené. Etické, technické, právnické a iné normy sú čímsi, čo si ľudia až niekde na "polceste" k civilizácii vymysleli, lebo zistili, že ten život bez pravidiel už začína byť trochu priveľmi "drsný".
Či už sa držíme evolučnej teórie alebo tej náboženskej - v oboch prípadoch v prazačiatku existencie ľudstva bolo všetko možné, len nie tie kladné vlastnosti. V čase lovcov mamutov, keď úspech či neúspech na love znamenal život alebo smrť - kde tam bolo miesto pre "rytierske gestá" typu - najedz sa sused, ja radšej umriem od hladu? Zákon zachovania rodu, vlastnej existencie je ten najprvší a najoriginálnejší - to je to, čo ľudstvo ženie dopredu - všetko ostatné je len civilizačný nános, tenká škrupinka, ktorá praská u niekoho ľahšie a u niekoho vôbec. Alebo sa na to pozrime cez Bibliu - ak Boh stvoril Adama a Evu, oni ako prarodičia mali deti, ktoré sa ďalej množili až zaplnili zem - tak vlastne celé ľudstvo je produktom incestu a teda prudko hriešne .... Nehovoriac o tom, že v Starom Zákone sa to mnohoženstvom, konkubínami a podobnými pikoškami len tak hemží ...
Berúc do úvahy toto "dedičstvo" - ako môžeme očakávať, že budeme šľachetní, nezištní, úprimní, čestní .... schválne nechcem písať morálni, lebo morálka je tiež len niečo, čo nie je prirodzene dané, je to niečo, čo vymysleli ľudia a teda je to prispôsobené cieľu, ktorý tým sledovali.

magic, St, 06. 04. 2011 - 09:44

moralka je podla mna prirodzena. je to zakon zachovania existencie. nieco ako pakt neutocenia. panuje vsade. aj vo svorke. my sme ju uz posunuli do vyssich rovin, ale princip je ten isty - umoznit si vzajomne prezivanie bez neustaleho boja o zivot. inak by ziadna svorka nikdy a nikde neexistovala. boli by iba jedinci.
ludstvo sa v podstate snazi ju rozsirit na vsetky spolocenstva ludi, co vsak nie je mozne. asi ako medzi svorkami. nazivaju bok po boku, ale obcas po sebe skocia. v tomto instinkt oklamat este nevieme.

takze aj dobrota, uprimnost a cestnost nam boli vrodene, len sme ich spociatku na zaklade prapovodnych pudov aplikovali predovsetkym len na "rodinu" (svoje mladata - matersky, potazmo otcovsky pud), casom sme ju rozsirili na dalsich clenov klanu. v ramci pokojneho spolunazivania a prezitia.

kedze som v praveku zila davno a spomienky sa nezachovali, toto len predpokladam.:-)

adus, St, 06. 04. 2011 - 09:50

No, v podstate je asi dobre, že sú aj takí optimisti medzi nami - moje spomienky na pravek sú tiež hodne rozmazané, ale aj dosť odlišné od tých tvojich ;-)

magic, St, 06. 04. 2011 - 10:00

to nie je optimizmus. myslim, ze moralka sa proste zrodila s tym, ked si jedinci uvedomili, ze byt vo svorke je jednoduchsi sposob prezitia. nehovoriac o tom, ze organizovany lov viacerych clenov prinasal viac potravy s mensou namahou a mensimi stratami na pocte clenov. na zaciatku bola hierarchia a z nej potom vyplynula moralka.

mmch, ake to spomieky mas ty? dufam, ze poslednou nie su susedove tesaky na tvojej krcnej tepne. :-) ked su tak odlisne.

adus, St, 06. 04. 2011 - 12:13

Až tak zlé to nie je ;-) - ale určite je tam snaha uchmatnúť si (aj poza chrbát svorky) lepší či väčší kus mamutej sviečkovice.
Morálka sa podľa mňa mohla zrodiť až z dostatku, či priam nadbytku. Na holom prežívaní a boji o toto prežitie nie je nič morálne. Ešte aj to spoločovanie sa do svoriek je len a len o vychytralosti - lebo veď inak by som o tých zúfalcov ani nezavadila, ale predsa len, ten mamut je dosť veľký a jeden oštep, bárs ako dobre mierený ho nemusí hneď skoliť. Ale len čo mamut leží bezvládne na zemi, tak sa naň vrhám a beriem si najlepší a najväčší kus, k akému sa dostanem ....
Až keď sa podarí domestikovať nejaké zvery, tie sa premnožia do takej miery, že vzniká nadbytok, tak môžem jednu dve sliepočky či nejaké to podsvinča ponúknuť susedovi, čo nič nemá.

magic, St, 06. 04. 2011 - 15:27

vies co by zaujimalo? ci v prvotopospolnej spolocnosti skutocne vladli tie pomery, ktore nas ucili (utopicka rovnost v prave na majetok a vsetko), alebo je to len zakomponovany predpokladany prirodzeny dosledok vyvoja spolocnosti, ktory nemusel existovat?

spat k moralke - teda takto: podla mna sa moralka musela zrodit skor, ako vznikol nadbytok. jednoducho preto, lebo ak nenecham susedovi vacsi kusok kyty a celu si ju schosnujem sama, sused mi casom oslabne, ochorie a chcipne hlady a bude problem pri dalsom love na mamuta. bude chybat napr. nadhanac (ked uz nevie kopiou trafit tak pasentne ako ja). resp. pri obrane jaskyne pred inou strechy-nad-hlavou-chtivou a bohatych-pastvin-chtivou svorkou.
teda prirodzeny vyber je jedna vec (ako povedal tucniak v madagaskare 2, ked mu z plutvy vypadol srobovak: bodaj ho, aj s darwinom!), ale potreba prezit nas nuti nechavat prezit aj poloschopnych jedincov. dokonca aj tych skoro neschopnych. o com svedcia aj hroby starcov (teda, mali nieco okolo 40 rokov, ale na tu dobu hotovy matuzalem).
jednoducho si podla mna museli ohladuplnost a veci s tym spojene vypestovat prv ako prisli pozehnane casy nadbytku. inak by neprisli tak skoro.

ja si to tak trochu predstavujem - akoze vezmem 20 belochov z mesta a zavriem na pusty urodny ostrov (nech to nemaju tak narocne). a predpokladam vyvoj - od krvopotneho dodrziavania uz naucenej moralky, k jej takmer zaniku (alebo aj uplnemu) a jej postupne obnovenie podla urovne zivobytia, lebo zistia, ze bez nej su vlastne v keli.

ale bolo by asi dobre si definovat, co chapeme pod pojmom moralka, nez to dodiskutujeme.

:-)

adus, Št, 07. 04. 2011 - 20:11

Dobrá otázka,Magic (tá hneď v prvom odstavci)!
Myslím, že rozdiel v nazeraní na to, čo je to vlastne tá "morálka" (súdiac podľa tvojich komentárov, ktoré tu čítavam a pod ktoré by som sa takmer vždy bez zaváhania podpísala aj ja sama) by asi bol tak minimálny, že by bol prakticky zanedbateľný. Ten rozdiel v líčení oných dôb pradávnych asi skôr súvisí s pohľadom "pesimistu" (to akože ja) a "optimistu" (to akže ty) - ako v tom starom známom "fľaša je poloprázdna" versus "fľaša je poloplná".
A ešte sa sebakriticky priznávam, že som tak trochu aj "provokovala", lebo ma táto naša malá debatka (bárs aj mierne "off topic - týmto ďakujem adminovi, že mal s nami trpezlivosť ;-) ) neskonale bavila.
BTW - Madagaskar aj ja môžem ;-) a s tým ostrovom - 100% súhlas.
Napriek všetkému v otázkach evolúcie ostávam prevažne pesimistická.

magic, Pi, 08. 04. 2011 - 00:36

bolo mi ctou a narodnym sviatkom.:-)

ja_hodka (bez overenia), Pi, 08. 04. 2011 - 08:13

ja som dalsia z tych (dospelych(giggle) ), co si mysli, ze ludstvo rovnako ako hriesnost, pudove konanie a ostatne "negativa" ma v sebe zakodovane aj to dobro ako zaklad, z ktoreho vzisli vsetky tie eticke a pravne normy. Ak spravne chapem, tak ty si myslis, ze je to len vysledok vyvoja? Ze sme to proste zaviedli bez toho, aby sme to mali v programe?
No neviem...Vsetko okolo nas je bipolarne, iba my jedini sme boli "stvoreni" iba s jednym polom a ten druhy sme si vymysleli, dorobili?

adus, Pi, 08. 04. 2011 - 09:14

Nie, celkom takto asi nie - lebo to by hneď vyvstávala otázka, že odkiaľ sa to "dobro" vzalo (ak nebolo od prvopočiatku v nás) - len tak z ničoho nič sa predsa nedeje nič - tak trochu mi to pripomína červíkov v čerešniach či slivkách - obzeráš si ten plod, nikde ani dierka a keď ho otvoríš, je tam červík. Takže myslím, že to dobro asi niekde bolo a je - ale, potrebuje oveľa "fajnovejšie" podmienky na to, aby vyklíčilo než tá "surovosť", ten holý zápas o prežitie, ktorý nepozná zľutovania. Dobro aj oveľa ľahšie "zakape" a naopak - na to, aby starostlivo pozakopávané atavistické "surovosti" znova vyplávali na povrch stačí pomerne málo. Tak nejak ako burina a "ušľachtilé" plodiny. Burina rastie sama od seba a je veľmi ťažké sa jej zbaviť, musíš stále znova a znova robiť všakovaké opatrenia proti nej, lebo len chvíľu poľavíš a ona ťa prerastie, zadusí všetky tie ušľachtilé kultúry, čo sa krvopotne snažíš pestovať ...

lia6, St, 06. 04. 2011 - 13:16

Panelák som prestala pozerať po druhej sérii...už aj tá druhá stála za:-P ...ako sa to hovorí?...pokračovanie seriálu, alebo ďalšia časť filmu je vždy len slabý odvar tej prvej série, alebo prvej časti filmu...a mám pocit, že to je pravda-aspoň mne to tak pripadá...ak máš problémy ku ktorým Ti dopomohol práve tento seriál(a ešte k tomu sa Ti tam nepáči toto a tamto), tak nerozumiem prečo ho aj naďalej sleduješ?!...a morálka?...tak v seriáli ju píšu scenáristi;-) a v každodennom živote?...tak tam sa správa každý, ako mu vyhovuje...ak niekomu vyhovujú vzťahy na jednu noc a podobne, tak to robí...ak s tým niekto nie je stotožnený, tak si žije svojím(možno pre niekoho nezaujímavým)životom, ale pre neho je morálka na prvom mieste...lizapa, toto nie je život-toto je len a len obyčajný seriál, ktorý vymýšľajú ľudia na pobavenie ostatných...a čo už v dnešnej dobe viac pobaví?...myslíš si, že by bol ten seriál úspešný, keby sa tam dennodenne pretriasalo, aké majú neporušené manželstvá a podobne?...hm, myslím, že asi nie-v dnešnej dobe každý závidí každému...a každý chce, aby ten druhý dopadol čo najhoršie...či už vo vzťahu s milovaným človekom, alebo pracovne;-) ale ja verím, že nie všetci sú takí...no bohužiaľ je nás málo(sun)

dulka, St, 06. 04. 2011 - 16:15

"hm, myslím, že asi nie-v dnešnej dobe každý závidí každému...a každý chce, aby ten druhý dopadol čo najhoršie...či už vo vzťahu s milovaným človekom, alebo pracovne ale ja verím, že nie všetci sú takí...no bohužiaľ je nás málo"

Lia, tak s týmto konštatovaním naozaj nemôžem súhlasiť. Nemám vo svojom okolí takýchto ľudí. Možno zopár áno, ale neviem o nich.

sonia, St, 06. 04. 2011 - 17:03

Dulka :-) ,súhlasím,tiež si nemyslím že každý závidí každému...a každý chce,aby ten druhý dopadol čo najhoršie...či už vo vzťahu s milovaným človekom alebo pracovne...Neviem kto by už len chcel najhoršie blízkemu človeku - možno nejaký duševný skrachovalec,lebo sa to prieši zdravému rozumu...

lydusha (bez overenia), St, 06. 04. 2011 - 17:55

Presne tak Dulka.
Obycajne si pritahujeme isty druh ci skor typ ludi a do istej miery odrazaju nase vlastne vnutro. Zivot nam dava za vyucenou- posle nam presne to, co odmietame, nechapeme, neverime, co stale dokola riesime, nase strachy a preto je idealne neriesit. Neriesit a zit si svoj vlastny zivot podla najlepsieho vedomia a svedomia. Ako vravi stvrta dohoda- rob vsetko najlepsie ako vies.;-)

lia6, St, 06. 04. 2011 - 18:48

áno, zle som to napísala...ale je ich vačšina...však som aj napísala, že verím, že nie všetci sú takí, len je nás málo...aj tu už to je ako u paparazzi?-všetko vytiahnete z kontextu...treba len čítať;-) (sun)
ešte musím dopísať...nedá mi, asi som ješitná, alebo sarkastická?...všetci si vyberieme to svoje, že dámy?!;-) (sun)

dulka, St, 06. 04. 2011 - 18:56

Nie lia, nič som nevytrhla z kontextu - však som Ťa citovala. Ja si jednoducho nemyslím, že "väčšina" ľudí je taká. Ale však každý zrejme posudzuje podľa toho akých ľudí má naokolo. Aj keď zo "vzorky" zo svojho okolia sa asi ťažko dá urobiť úsudok na "väčšinu ľudí" :-)

lia6, St, 06. 04. 2011 - 18:58

Ale vačšina nie sú všetci, že?;-) ...tá posledná veta(y) (sun)

dulka, St, 06. 04. 2011 - 19:10

áno, väčšina nie sú všetci :-) (sun)

Polárka (bez overenia), St, 06. 04. 2011 - 19:20

Ono je veľmi mätúce slovo väčšina. Určite ide o kus z nejakého celku, lenže z akého veľkého ?
Napr. väčšina ľudí z nášho sídliska si nevie predstaviť mať v byte veľkého psa (a viac menej to asi sedí). Ale väčšina ľudí vlastniacich veľkého psa v byte (celkovo), nechápe, ako niekto môže mať taký názor (giggle)
Bolo by zaujímavé celkovo porovnať väčšinu ľudí, ktorá nesúhlasí s chovom veľkých plemien psov v byte - a väčšinu, ktorá tých veľkých psov v byte chová.
Samozrejme popri týchto dvoch väčšinách existujú ešte iné väčšiny, ktoré s chovom psov v bytoch vôbec nesúhlasia, alebo súhlasia len s malými plemenami....

Neviem, aká je väčšina ľudí na planéte. Ale všimla som si jednu zaujímavú vec. Ak je človek nejak prednastavený/naprogramovaný buď negatívne, alebo pozitívne - tak je viac citlivý na daný pól v ktorom sa práve pohybuje. Tj. ak mi je OK a som vysmiata, ako slniečko na hnoji a neskríži mi nikto extrémne negatívny cestu (a vtedy ani toto nemusí mať také následky) - všímam si viac pozitív (aj tam, kde by som si ich za iných okolností nevšimla), a zase naopak.

:-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama