reklama

pocit viny...

louise , 28. 04. 2011 - 16:33

reklama

zdarecek:-.)moj krpak bude mat zajtra 6 mesiacov,,,moja sestra mi od 4 mesiaca kazala prikrmovat,,,i presto vsetko ,ze je stale plne dojceny som mu troska raz za den davala mrkvovej kasicky,,troska karfiolu a ovocneho pyre,ale len malicko,,a teraz mam take vycitky ci som mu to mala davat,ked sa clovek vsade len docita,ze s prikrmom sa ma zacat az od 6 mesiaca,,,dufam,ze som mu nejak nenarusila jeho traviaci trakt,,,chutit mu chutilo a stale aj chuti,,,ale vo velkom som prikrmy este nerozbehla,,,viac uprednostnujem materske mliecko a som si aj vedoma,ze obsahuje co ma,,,ale dala som na sestru,ze treba....moze mu to nejak uskodit aj v malickych davkach?dik


reklama


reklama

Evamaria, Št, 28. 04. 2011 - 16:46

louise neboj sa nijak si mu neuskodila aj ked lekari odporucaju plne dojcenym detom prikrmy az od 6 mes..

louise, Št, 28. 04. 2011 - 16:54

dikes...za odpoved:-)

daniela85, Št, 28. 04. 2011 - 17:52

ja malu kojim tiez , dnes ma 7 mesiacov, a dr mi kazala ju pomaly prikrmovat v 5 mesiacilebo je vraj silacka tak som jej pomaly davala zelninku...a myslim ze v malickom mnozstve jej to uskodit urcute nemoze ;-)

Lucifera, Št, 28. 04. 2011 - 19:08

ja som začala od 4.mes., zeleninové príkrmy+rozne kaše, a len jej to prospelo, keďže odmietala jesť mlieko, neskor okolo 7.mes sa majú pridávať jogurty-doktorka odporučila+polievky so zápražkou, postupne aj piškóty a pečivo, a od 10.mes sa može už dávať krabicové mlieko-tlmočím doktorku, ale v prípade nejasnosti by som jej zavolala:)(sun)

Alix, Št, 28. 04. 2011 - 21:07

Ahoj,
ja zijem v UK a zachytila som info ze odbornici tu zmenili svoj nazor-od siesteho mesiaca, na 4-5 mesiac, ze kvoli imunite je to lepsie...ze sa skor zazivaci system adaptuje a dietko si zvykne na nove chute.Ja som zacinala ryzovou kasickou, trochu mrkvicky a ze je dobredavat aj zut chlebovu korku- to mam od starkeJB-]

Adinka, Št, 28. 04. 2011 - 22:06

Ahoj, už teraz nič, ale stačilo úplne materské mliečko. No v malých dávkach si mu určite neuškodila, ale nie je to potrebné, ak dieťatko dobre priberá.
Podľa svetovej zdravotníckej organizácie UNICEF , podľa ktorej sa riadime aj u nás je odporúčané výlučné dojčenie do 6 mesiaca, potom do roka dojčenie plus zavádzanie príkrmov - zoznamovanie sa, od konca prvého roka príkrmy + dojčenie, po druhom roku tak ako matke a dieťatku vyhovuje.
toto stále platí, ibaže niektorí lekári po novom bohužiaľ odporúčajú aj plne dojčeným deťom dokrmovanie skôr, najmä kvôli lepku, lenže je to tým, že nepochopili dostatočne nové nariadenia a odvolávajú sa na dokument Európskej spoločnosti pre pediatrickú gastroenterológiu, hepatológiu a výživu /ESPGHAN/. Napriek tomu, takto tam nikde napísané nie je. NAkoľko je toto dosť závažná informácia a príliš rozšírená - šíri sa ako mor medzi lekármi by som napísala - bola oslovená priamo profesorka Hania Szajewska, pediatrička z Lekárskej univerzity vo Varšave, ktorá je spoluautorkou odporúčaní ESPGHANu.

Z konzultácií s ňou vyplynulo nasledovné :

POdľa najnovších výskumov je pre deti najbezpečnejšie zavádzanie lepku /samozrejme týka sa to všetkých potravín, a zdravých detí bez predispozície na celiakiu/ - v čase, keď sú riadne dojčené. NAkoľko u nás v Európe matky málokedy dojčia dlhšie ako 4-6 mesiacov, je im odporučené zaviesť tieto nové potraviny spolu s materským mliekom a teda skôr. Ak však matka plánuje dojčiť aj po šiestom mesiaci - zavádzanie príkrmov skôr - je neopodstatnené a neodporúča sa.

Tiež podávanie príkrmov po šiestom mesiaci nie je potrebné ako saniektorí vyjadrujú kvôli tomu, že mlieko je už slabé a nepokrýva potreby - ale kvôli zvykaniu si na nové chute a potraviny.

Ešte ten šiesty mesiac - podľa Dr. NEwmana - netreba dodržiavať presne a do bodky - skôr si všímať pri spoločnom stolovaní, kedy dieťatko začne prejavovať záujem o potravu a vtedy mu ponúknuť - pretože zase - keDˇsa prešvihne tento čas, môže začať dieťatko nové príkrmy odmietať ...

Čiže sa trochu môže tá hranica kľudne posunúť nemusíte mať výčitky.
Zase aby sme sa zle nepochopili, nemyslím už príliš skoro ale okolo toho termínu. U nás to bolo - Kika v šiestom mesiaci a Kubo v 5 mesiacov a tri týždne - ked´prejavil záujem o pečenú tekvicu (giggle) Margaretka tá tiež asi týždeň pred 6esiacom. (sun) (sun) (sun)

louise, Pi, 29. 04. 2011 - 13:39

dakujem,,vystizna a naplnena odpoved,,,moje obavy su ovela mensie ,,takze v klude budem pokracovat v dokrmovani v malych davkach,,at si krpacik zvyka:-)on sa tiez rad natahuje po vsetkom co jeme,ale to on este nemoze ...musi si este pockat..,,prajem vsetkym ,aby sa darilo:-)

Tangy, Pi, 03. 06. 2011 - 14:10

Ja som syna zacala prikrmovat, ked mal 6 mesiacov a 3 tyzdne, lebo sa vtedy preferovalo od ukonceneho siesteho mesiaca, no maly mi prikrmy odmietal a dost sme sa natrapli, bol plne dojceny a to mliecko mu skratka stacilo, takze sme tu spravnu chvilu asi presvihli. Malu, tiez plne dojcenu, zacnem urcite skor. Planujem, ked dovrsi 6 mesiacov. Teraz ma 4 a neviem si predstavit, ze uz su taketo male deticky prikrmovane.

linda40, Št, 05. 05. 2011 - 12:54

neboj nič sa nestane. Ja som pri synovi šla hneď po materskej do práce a pani, čo mi syna opatrovala ho začala hneď kŕmiť praženicou, sviečkovou .... Nestalo sa mu nič.(rofl) Len mne vlasy dupkom stavali, keď mi to povedala.

kendis, Št, 05. 05. 2011 - 15:01

tiez si nemyslim, ze by si mala byt kvoli tomu v strese: celu nasu generaciu zacali prikrmovat v 4 mesiacoch a aki sme len pekni velki poniektori (giggle) urcite je lepsie drzat sa novych poznatkov, ale ved ty sa ich vlastne drzis na 105 % - 100 kojemie a 5 prikrm ... SI DOBRA MAMA! bez srandy!

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama