reklama

Medvedí cesnak

Pridal/a Aja1 dňa 11. 04. 2009 - 10:00

reklama

Práve včera som krájala a zalievala do slnečnicového oleja medvedí cesnak.V pôvodnom recepte sa má dať do olivového oleja,lenže mne nejak nesadol a dala som prednosť slnečnicovému.Tak vám sem dám článoček o ňom,ktorý mám už nejakú dobu uložený ani neviem odkiaľ.Málokto ho pozná,ale chutí fantasticky.

CESNAK MEDVEDÍ:

Jar vždy prináša novú nádej na slnko a teplo. Vnútorne nás oblaží a roznieti, obveselí nás prvá zeleň i jasavý svet vtákov a my to všetko precítime celým srdcom ako dobrotivý dar nášho Stvoriteľa. S ohľadom na túto novú, zelenú krásu, mali by sme podstúpiť jarnú kúru odhlieňovania a prečisťovania. Prinesie nám zdravé, zaiste nezanedbateľné osvieženie.Cesnak medvedí, ľudovo medvedí lenek, je predovšetkým prvým poslom jari.

Jasnozelené, kopijovité, lesklé, konvalinke podobné listy vyrastajú priamo z podlhovastej cibule, obalenej bielymi priehľadnými šupkami. Hladká, jasnozelená stonka s bielym okolíkom kvetov je až 30 cm vysoká.

Cesnak medvedí rastie na vlhkých lúkach, bohatých na humus, v tienistých a vlhkých lužných lesoch, pod krovinami a v listnatých a horských lesoch. Jeho silnú cesnakovú vôňu zacítime skôr, ako rastlinu zbadáme. Pre túto vôňu dostal názov „divý cesnak" a s určitosťou vylučuje zámenu s listami konvalinky alebo s jedovatou jesienkou obyčajnou.Včasne zjari mnohé lužné lesy pokrývajú čerstvé, zelené listy cesnaku medvedieho. Z pôdy vyrastá v apríli a máji, niekedy aj skôr. Kvety však zbadáme iba uprostred mája. Drieme v ňom mohutná liečivá sila a povráva sa, že ho po zimnom spánku vyhľadávajú medvede, aby si prečistili žalúdok, črevá a krv.

Cesnak medvedí má v podstate také vlastnosti ako cesnak kuchynský, len značne liečivejšie. Je preto vhodný najmä ako súčasť jarných kúr na prečistenie a lieči chronické kožné choroby. Pretože listy v suchom stave strácajú liečivé účinky, na jarné prečisťovanie a odhlienovanie sa používajú čerstvé. Narežú sa nadrobno a dávajú sa na maslový chlieb; jemne posekané ich denne pridávame ako koreninu (nevarenú) do polievok, knedlí a ostatných jedál, ktorých chuť inokedy vylepšujeme petržlenom. Listy možno upraviť aj ako špenát alebo šalát. Pretože vo väčšom množstve je cesnak medvedí štipľavý, pri príprave špenátu ho zmiešame s pŕhľavou.

Mladé listy sa zbierajú v apríli, máji, teda ešte pred kvitnutím, cibule v neskorej jeseni a zime. Cibule cesnaku medvedieho sa používajú ako cesnak kuchynský. Osoby citlivé na žalúdok môžu listy a cibule nakrájať nadrobno, zaliať teplým mliekom, 2 až 3 hodiny nechať postáť a potom túto tekutinu po dúškoch piť. Aby sme mohli po celý rok využívať liečivú silu cesnaku medvedieho, môžeme si pripraviť liehový výťažok (pozri Spôsob použitia). Z neho denne užívame 10 až 12 kvapiek, ktoré pridáme do trošky vody. Tieto kvapky vynikajúco podporujú pamäť, predchádzajú vápenatenie ciev a odstraňujú mnohé iné ťažkosti.Cesnak medvedí veľmi priaznivo pôsobí na žalúdok a na črevný systém.

Je veľmi účinný nielen ako prostriedok proti prudko prebiehajúcim a chronickým hnačkám, ale aj hnačkám sprevádzaným plynatosťou a kolikami, rovnako pomáha pri zápchach, ktoré spôsobujú vnútorné kŕče a ochabnutosť čriev. Aj hlísty a škrkavky vychádzajú z tela, keď sa istý čas užíva táto bylina. Keď sa zlepší črevný systém, stratia sa aj ťažkosti, ktoré často mávajú starší ľudia alebo tí, čo sa nadmieru prejedajú a majú ochabnuté alebo preplnené črevá.

Cesnak medvedí odstraňuje aj srdcové poruchy, ktorých pôvodcom je žalúdok, nespavosť, ako aj všetky ťažkosti, ktorých príčinou je zvápenatenie ciev alebo vysoký tlak, ako sú závraty, tlak v hlave, skľúčenosť. Vysoký tlak postupne klesne. Víno z cesnaku medvedieho (pozri Spôsob použitia) je pre všetkých starých ľudí, ktorí majú trvale zahlienené pľúca a s tým spojené ťažkosti pri dýchaní (dýchavičnosť), zázračným liekom. Najmä pri zastaranom kašli sa hlien uvoľňuje z pľúc a s ním zmizne aj dýchavičnosť. Tento liečivý prostriedok odporúčam najmä pri tuberkulóze a vodnatieľke, ktorými často trpia starí ľudia. Ak sa použijú čerstvé listy, čistia súčasne aj obličky a mechúr a uvoľňujú moč. Ak sa zastarané rany natierajú čerstvou šťavou, rýchlo sa zahoja. Zlepší sa aj ochorenie srdcových vencových tepien.

Cesnak medvedí je neoceniteľný ako prostriedok prečisťujúci krv, najmä pri chronicky znečistenej koži. Túto rastlinu si obzvlášť pochvaľoval švajčiarsky liečiteľ a zelinkár kňaz Kunzle: „Prečisťuje celé telo, odstraňuje choré, usadené látky, ozdravuje krv, vypudzuje a zneškodňuje jedovaté látky. Večne chorľavejúci ľudia s lišajmi, múčnatou tvárou, škrofulózou a reumatizmom mali by si cesnak medvedí ceniť nad zlato. Ani jedna bylina na zemi nie je taká účinná na čistenie žalúdka, čriev a krvi. Mladí ľudia budú prekvitať ako ružové kríky a rozvíjať sa ako jedľové šišky na slnku!" Kunzle ďalej uvádza, že pozná rodiny, ktorých členovia predtým chorľaveli, po celý rok chodili po lekároch, mali plno vyrážok a lišajov, po celom tele škrofulózu, tvár olovnatosivú, akoby už boli jednou nohou v hrobe a len-len ušli hrobárovi z lopaty, no po dlhšom užívaní tohto skvelého božieho daru celkom vyzdraveli a ožili.

SPÔSOB POUŽITIA

Ako korenina

Čerstvé listy cesnaku medvedieho sa nadobro pokrájajú ako pažítka alebo petržlen a dajú sa na chlieb, do polievok, šalátov a mäsitých jedál.

Tinktúra

Fľašu voľne až po hrdlo naplníme nadrobno nakrájanými listami alebo cibuľami, zalejeme 38 až 40% ražným alebo dobrým ovocným liehom a postavíme na 14 dní na slnečné miesto alebo do blízkosti tepelného zdroja. Užívame denne 10 až 15 kvapiek s troškou vody.

Víno

Vezmeme plnú hrsť nadrobno pokrájaných listov, krátko ich povaríme v 1/4 litri bieleho vína, osladíme podľa chuti medom alebo sirupom a denne pomaly, po dúškoch pijeme.


reklama

reklama

svetlana (bez overenia), So, 11. 04. 2009 - 23:59

(y) tiez sa chystam na zber, mozno uz zajtra. :-)

Medveď, Ne, 11. 04. 2010 - 19:59

chcem sa len tak spytať neni to chranena rastlina ?? ☺

Aja1, Po, 12. 04. 2010 - 07:28

Tak to veru neviem,ale asi nie,je to liečivka ktorá prečisťuje krv.
Ale medveď je chránený.;-)

lusesita, Po, 12. 04. 2010 - 11:51

Ajka koľko listov si dala do toho oleja??Včera som si naložila 2l fľašu oleja(y) (sun)

Aja1, Po, 12. 04. 2010 - 12:49

To veru neviem,nejak moc som nenatláčala,skôr vrstvila a prelievala olejom.

lusesita, Po, 12. 04. 2010 - 14:34

aj ja tak od oka :-) (sun)

Adinka, Ne, 26. 04. 2009 - 21:38

PEkne si to napísala, tiež je moja obľúbená pochúťka, len nám tu teraz nikde nablízku nerastie ...

Chobotnička, Ne, 26. 04. 2009 - 23:35

Mňam. Aj my ho teraz máme často ako príchuť do jedál. Dedko nám ho z lesa vždy čerstvý prinesie a šup ho na chleba, do šalátov alebo do polievky. Už som si stihla nasušiť aj zamraziť. A dík Aja za tak vyčerpávajúci výklad o jeho účinku . To som teda riadne prekvapená, aká vzácna je to rastlinka. (flower) (flower) (flower)

Aja1, Po, 27. 04. 2009 - 07:44

My sme z neho dosť posadili do lesa ale rastie nám aj doma v chladnom prostredí kde sa vlhkosť stále drží.
Ako chutí ten sušený?My sme ho nikdy nesušili.

Chobotnička, Po, 27. 04. 2009 - 19:05

Chutí výborne. :-P Nie je po vysušení až tak aromatický a dávam ho hlavne do polievok, do mletého mäsa a aj do praženice. Rýchlo zmäkne a jedlo jemne prichutí. Veď skús len zopár lístkov posekať a nechať na baliacom papieri vysušiť, ale nie na priamom slnku. Je pravda, že viac ho mám zmrazeného a nasekaného v kelímkoch a vždy ho pridávam až po dovarení. Už nevarím.:-)

lusesita, Po, 27. 04. 2009 - 19:12

skusim ho aj ja nasusit,lebo je toho nejak vela(giggle) :-)

Adinka, Po, 27. 04. 2009 - 07:52

My sme mali naň miesto hore na Polane, ale to je nadeň túra, a to s malou nezájdem ešte. Ale pošlem ti tú adresku, a skúsim mu nájsť teda aj tu aspoň primerane vhodné miestečko ... BUdem mu dávať hádam aj nejaké energie,aj obľúbeného sprievodcu kamienok mu prisadím a hádam sa ujme aj na teplejšom mieste (giggle)

Medveď, Ne, 11. 04. 2010 - 19:53

mno tak na medvedi cesnak sme boli nedavno a poviemvám že sme si ho priniesli riadnu kopu ale neoľutovali sme lebo sme s toho spravili fakt skvelé jedlá ☺♥♥♥

svetlana (bez overenia), Po, 27. 04. 2009 - 08:47

asi je skor potrebne, aby mal dostatocne vlhko ... teda zda sa mi, ze prave na takych miestach rastie. My sme ho objavili casto nahodou ... pri nejakom potociku, alebo v hustom vlhkom lese ...
Pred asi 2t som si myslela, ze budeme musiet ist na jedno vzdialenejsie miesto, kde zarucene rastie a je ho tam dost a potom sme nahodu boli niekde inde a uz ako sme vosli do lesa nas omamila cesnakova vona :-) Boli ho tam na tony ...

Adinka, Po, 27. 04. 2009 - 21:33

NO veĎ to, máme len taký jarok, čo vyschne keď sú letné horúčavy .. ale obďaleč je taká jelšina pri potoku ... tak skúsim aj tam nasadiť. Hádam to nikto nezlikviduje ... :o)

lusesita, Po, 27. 04. 2009 - 13:40

ajka(flower) tak dnes idem urobit to vino(giggle) v liehu ho mame uz nalozeny dlhsiu dobu.
Vcera boli moji chlopi:-* v lese na lov(giggle) a doniesli nove zasoby.Ak sa zadari pripojim sem foto-obrazok.Teraz je uz cesnak v kvete a je o dost aromatickejsi aj stiplavejsi,no lepsie ho je pozivat pred kvetom.Manzelovi velmi pomaha na vysoky tlak,vrelo odporucam(y) (clap)

renka, Po, 27. 04. 2009 - 21:58

Lusy, ak to nie je tajné:-P , tak kde naň chodia Tvoji chlapi? ...mňa vždy zásobovala sestra a keď som sa jej asi pred týždňom pýtala, tak mi povedala, že je už po sezóne:-O ...
ja ho milujem len tak na chlieb s maslom alebo ešte radšej do zeleninových šalátov...a zrovna v posledných týždňoch má moja maminka problémy s vysokým krvným tlakom, tak som na internete zháňala info ...hlavne, čo sa týka potravín, ktoré majú tendenciu znižovať tlak...ďakujem(sun)

lusesita, Po, 27. 04. 2009 - 23:01

Ahojcek renuska:-* velmi rada ti aspon takto malo pomozem:-)poslala som ti kratky mail a nabuduce sa polepsim a napisem viac.:-*

Adinka, Ut, 28. 04. 2009 - 06:56

Ja mám síce tlak nízky, ale cesnaky /žiadne / si neodpostím .. mňam. Len raz som to prehnala a zjedla asi dve hlavy, a bol taký silnejší domáci ...a mala som teda stavy že "vžžž" ... taká ľahkosť ..a hlava sa mi prikrúcla a nadnášala ... ale nebolo mi zle, práveže tak príjemne ...ALe už som to potom radšej neskúšala :-D

Bioživot, Ne, 04. 04. 2010 - 19:03

Teším sa s informácií ale hlavne z komentárov ktoré vypovedajú že sú stále ľudia ktorý sú prírodou prepojený, či už vo forme stravy, alebo prechádzkou za hľadaním jej krás, lebo tá nám dáva všetko čo potrebujeme.

Medveď, Ne, 11. 04. 2010 - 19:58

☺☻♥♦♣♠•◘○◙(sun)

kavalentinka, Po, 12. 04. 2010 - 13:24

uz len fotka mi tu chyba a idem hladat cesna na luku.(giggle)

lusesita, Po, 12. 04. 2010 - 14:33

večer pošlem aj foto.

Aja1, Po, 12. 04. 2010 - 19:01

Lístky vyzerajú ako konvalinkové,ale ak ich ochutnáš,chutia po cesnaku.Ale treba dať fakt pozor,veľmi sa mýlia s konvalinkami.Upozorňujem hlavne preto že suseda ich má v záhrade zasadené práve pri konvalinkách.

kavalentinka, Po, 12. 04. 2010 - 15:25

dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem(giggle) (clap)

lusesita, Po, 12. 04. 2010 - 19:31

:-) (sun) dnickova, posielam ti slubene foto

Chobotnička, Po, 12. 04. 2010 - 19:45

Lusesita, tá tvoja fotka je niečo nádherné. Kráááááááááása. (clap) (clap) (clap) (clap) (sun)

lusesita, Po, 12. 04. 2010 - 20:01

chobotnička ďakujem :-) toto fotil syn z mobilu a vraj je nekvalitná:-D no mne sa zdá že ujde:-) a hlavne,že je vidieť ako medvedí cesnak -list vyzerá.

babka Betka, Po, 12. 04. 2010 - 19:56

Veľmi veľa som o tom cesnaku medveďom počula, žiaľ som ešte sa s ním nestretla,vôbec neviem, kde by som tu v Ke, ten zázrak našla.Škoda, určite by som na takú očistu s cesnakom pristala a na manželov a synov tlak... noo(clap) (clap) (clap)

lianka, Ne, 09. 05. 2010 - 15:47

Betka, aj my z Ke.Dnes sme boli na cesnacik.Kojsov-to je ten spravny smer!(clap) (clap) (clap)

kavalentinka, Po, 12. 04. 2010 - 22:03

juj,krasne dakujem za krasne foto a ani ja netusim,kde rastie,ale dala by som si...mnam

zvedavamt, Pi, 07. 05. 2010 - 11:53

medvedí cesnak sa dá pestovať aj doma, na záhrade, príp aj v paneláku, v truhlíku na balkóne ako moja krsná.(y) (y) (y)

lianka, Ne, 09. 05. 2010 - 15:49

A ako v tom panelaku?Nepotrebuje vele miesta, aby sa rozmnozil?Je v tieni stale???Vdakaaaaaaaaaaa:-*

lusesita, Ne, 09. 05. 2010 - 16:25

......med.cesnak potrebuje stále prevlhčenú,dosť mokrú pôdu v záhrade,najlepšie v mieste,kde pôda aj počas horúcich dní nevysychá.Ja som ho posadila do tienistého miesta,kde mi už veľa rokov rastie kapradie,donesené z lesa,tak uvidím.Sadila som ho cca pred mesiacom a dokonca mi na novom mieste aj zakvitol.A naozaj potrebuje veľa miesta na rozmnoženie.:-) (sun)

kimi77, Ut, 12. 04. 2011 - 11:38

Tiež by som ho chcel od niekiaľ si doniesť a presadiť, ale nikde ho neviem najsť, neviete poradiť presnu lokalitu kde rastie?
Hladam popri potokoch, ale zatiaľ bezvysledne.
:-(

gagulda, Pi, 22. 04. 2011 - 22:40

Ahojte, chcela by som sa spýtať niekoho znalého. Môže sa zberať a teda jesť medvedí cesnak i počas kvetu? Je nejako zdraviu nebezpečný, keď už má biele kvety?
Vďaka za odpoveď(blush) (blush) (blush)

Aja1, So, 23. 04. 2011 - 17:34

Cesnak sa zberá iba dokým nekvitne,potom už nie.

Fany1000, So, 23. 04. 2011 - 21:54

Tiež ma to zaujíma. Len neviem,ako sa k nemu dopracovať. A bojím sa tých konvaliniek. Tie sú jedovaté.
Priesady asi na trhu mať nebudú, čo?:-O
Ale hovorí sa o ňom len v poslednom čase, však? Aspoň ja o ňom počujem len teraz.

Fany1000, Pi, 29. 04. 2011 - 17:27

Je to spoľahlivé? Ja som taká nedôverčivá osoba:-( .

akalenkak67, Pi, 29. 04. 2011 - 23:26

Moja švagriná odtial objednala.Neoklamali ju.Napísala na email,nechala kontakt a povypytovala sa telefonicky.Zatial sa jej cesnaku darí.

Fany1000, So, 30. 04. 2011 - 08:02

Vyskúšam, uvidím:-) . A čítam tu, že sa dá pestovať aj v truhlíku. Super. Lebo naša záhrada je ešte v nedohľadne.

jankes, Št, 28. 04. 2011 - 13:05

no ja ho poznám už asi 20 rokov (viac si nepamätám) (giggle) . Naši ho chodili zberať do lesa, lebo má vraj "zázračné" účinky. Potom si ho nasadili do záhradky a tak ho máme kedykoľvek. Ja si ho dám aj do sáčka a do mrazáku, tak ho potom vyberiem kedykoľvek, hoci aj do vývaru. S konvalinkou by si si ho nemala pomýliť, lebo má typickú "cesnakovú" chuť aj vôňu.
Kimi pri potoku asi nie, naši ho doniesli normálne z lesa. Teda pri lese rastie. Aspoň u nás. Hubári určite budú vedieť.

betati, Pi, 13. 04. 2012 - 22:41

Ako po každý rok, znovu je tu sezóna!(y)
Dnes som nazbierala plnú tašku a doma som si dala "kytičku" medvedieho cesnaku s čerstvým pečivom a masielkom.
Mňam, aká dobrotka (sun)

Aja1, So, 14. 04. 2012 - 09:56

Ja som si ho pred rokom nazberala,nasekala a dala do skleného pohára a šupla do mraziaku že budem cez zimu dávať na chlebík.Založila som ho tak,že som ho dodnes nenašla.;-)

jancila, Po, 29. 04. 2013 - 14:57

Len či si ho nešupla do skrine, miesto do mrazáku (giggle)

betati, So, 14. 04. 2012 - 22:21

Na raňajky som si dala znova s chlebíkom a na obed som si urobila polievku na spôsob cesnačky.
Ja mám najradšej čerstvý.(y)

martamartuska, St, 17. 04. 2013 - 17:45

17.4.2013 Objednala som si a zasadila medvedí cesnak,píšete že sa lístky strihajú do kvitnutia.Chcem vedieť či aj počas kvitnutia si môžem zobrať a skonzumovať lísty.Za odpoveď Vám ďakujem (flower)

gueva, Po, 29. 04. 2013 - 16:10

keď kvitne, už sa nezberá, lebo všetka sila prejde do kvetu. Je slabý a takmer bez chuti cesnaku.

Klaudia17, St, 08. 05. 2013 - 18:52

Má význam ho teraz ešte zbierať?myslím či ešte nekvitne?Žilina okolie kde ho hľadať?Ďakujem. (hug) (flower) (hug)

MONCA571, Št, 09. 05. 2013 - 18:55

nie nekvitne,dnes som bola (giggle) okolie DK (hug)

violeta čamorová, Št, 09. 05. 2013 - 22:45

Ja som sa ťa chcela spýtať, ako dlho si mala naložený cesnak v oleji a kde si ho držala. Ja som ho spravila, uložila na okno a po asi 10 dňoch som ho scedila, ale zdalo sa mi, že je nejaký divný akoby bol skysnutý.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama