reklama

Mätový sirup a sirup z materinej dúšky

Pridal/a bettty dňa 05. 06. 2008 - 13:15 - Recepty bettty
Mätový sirup a sirup z materinej dúšky, Zaváranie, recept, bettty

reklama

Mätový sirup sa používa na sladenie čajov pri chorobách z prechladnutia, ale aj pri zlom trávení.

Ingrediencie
500 millilitrov voda
500 gramov cukor
50 gramov mäta
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Mätový sirup

Do smaltovanej nádoby alebo do nádoby z varného skla dáme 0,5 l vody, vsypeme 500 g kryštálového cukru a uvaríme hustý sirup.

Potom prisypeme 50 g posekaných listov z mäty piepornej a necháme prejsť varom.

Nádobu odstavíme, dobre prikryjeme a necháme asi 1 hodinu vylúhovať.

Sirup scedíme a nalejeme do menších fliaš.

Sirup z materinej dúšky

4 hrste čerstvej kvetinovej drogy nadrobno posekáme, zalejeme 2 litrami vlažnej prevarenej vody, pridáme 50 g kyseliny citrónovej a prikryté necháme vylúhovať do druhého dňa.

Scedíme, pridáme 2,5 kg kryštálového cukru a povaríme 20 minút na slabom ohni.

Rozlejeme do menších fliaš a uchovávame v chlade. Obdobným spôsobom pripravujeme aj sirup zo skorocelových listov.

Foto: Pixabay.com

Doplňujúce poznámky

Mäta nie je všeliek a mnohé účinky, ktoré sú jej pripisované, neboli nikdy dokázané. Pozor, mäta obsahuje mentol a ten môže byť nebezpečný pre deti. Deti do 4 rokov by sa mali mäte a mentolu vyhnúť úplne.  Viac informácií o účinkoch mäty.

Výnos
2 Porcie
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

Natinka, Št, 05. 06. 2008 - 14:01

a co my delenostravove? s medom???

janula33, Pi, 06. 06. 2008 - 20:02

ten sirup vydrží bez kyseliny? -citr,sorbovej?a mata sa zbiera až ked zakvitne,alebo stačia iba lístky?

elin, Pi, 06. 06. 2008 - 20:42

... vydrzi, ak ho dobre schovas - u nas sa zvykol minut dost rychlo... (giggle)
... mata sa zbera pred kvitnutim...(flower)

Valkyra, Ne, 20. 07. 2008 - 21:33

Tak s toho sirupu zostala len hrca karamelu:-D teraz som to dokončila alebo lepsie povedane dala odmačat išla som podla receptu a dokopi mam asi deci hnedeho metoveho volacoho(rofl) uvarila som sirup s cukru a vody potom som tam dala matu a do pet minut to bolo ako beton po hodine som to mala scedit ale nedalo sa ;-) tak som to zohriala lebo teplom sa cukor rozpusta samorejme je s toho karamel a smaltovany hrnec zabetonovany cukrom no neviem zostanem pri bazovom (giggle) ahojte

veronicka1901, Pi, 03. 06. 2011 - 11:22

Betty, ten sirup z materinej dusky netreba sterilizovat? Staci horuci uzavriet do flias? Dakujem.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama