reklama

Poradíte prosím ? Farba či fixky na textil...

Anonymný (bez overenia) , 17. 06. 2011 - 15:05

reklama

Naničmamy tvorivé,
nemám úplnú skúsenosť s podobným druhom tovaru. Preto sa vlastne pýtam. Čo je lepšie farby či fixky na textil ?
Dá sa pekne maľovať aj fixkami ? Aký je výsledný efekt ? Alebo je lepšie investovať do farieb ?

Ktorú značku máte vyskúšanú a máte s ňou dobré skúsenosti ?

ďakujem veľmi pekne za rady :-) (heart)


reklama


reklama

lydusha (bez overenia), Pi, 17. 06. 2011 - 20:43

Jarousi, skus na artmame;-)

magic, Pi, 17. 06. 2011 - 21:54

fixky alebo farba, ani nie je stopercentne svetlostale. oboje po par praniach trosku vybledne.

oboma kam zasiahnes, uz nevyperies. preto treba s nimi opatrne.

s fixkami sa da volnejsie kreslit, kedze robis len ciary. treba si to vopred odskusat na kusku latky, ako velmi treba pritlacit, resp. ako treba mat lahku ruku, aby si nerobila nerovnomerne hrube ciary.
hlavne byva problem, ze na zaciatku ciary je to hrubsie ako na konci (vidno ti spoje, kadial si kreslila). okrem toho treba latku mat napnutu na kuse kartonu (aby sa ti nahodou neprepila fixa na druhu vrstvu, ked napr. malujes tricko). a treba malovat kratsimi tahmi a latku si pridrzat a napinat. stava sa, ze sa ti latka pod tlakom fixky nazbiera dopredu a zrazu ti urobi taky "skok" (zalozi sa ti latka na seba, ako ked chces zasit zahyb a moze ti to posunut fixku nechcenym smerom).
fixkami nemozes pekne vyfarbit vacsiu plochu, bude vidiet tahy.
zaschynaju okamzite, takze po skonceni kresby chvilku pockas, prezehlis to cez suchu handru suchou zehlickou (nie naparovackou) a operies - vtedy ti to trosku vybledne, ale pri dalsich praniach uz by nemalo vyrazne viac.

farbami pekne rovnomerne vyfarbis vacsiu plochu, ale musis mat na to aspon par stetcov roznej hrubky a musis mat istotu v ruke, lebo farbami sa maluje narocnejsie. pri okrajoch kresby musis si davat pozor, aby si nevybehla za pomyslenu ciaru. co sa lahko stane. pri krajoch aspon ja malujem len kratkymi jemnymi tahmi tenkym stetcom, aj ked to trva dlhsie.
treba si vopred vyskusat riedenie na kusku latky. a pozor na kvapkanie alebo prevrhnutie flasticky. da sa to sice vyprat, ak to urobis okamzite (ja som tak spongiou vytrela skoro do biela ciernu farbu z bielej latky), ale riskujes, ze sa ti rozpije zvysna farba, co si uz nakreslila.
farba chvilu schne a treba ju zafixovat podla navodu na flasticke. obvykle po vyschnuti prezehlit cez latku suchou zehlickou a potom samostatne vyprat. ak robis viac farbami, oplati sa kazdu nanasat zvlast a fixovat skor, ako zacnes dalsou (pokial sa nemaju do seba zapijat).

ak mam svetlu latku, obrazok si obvykle predkreslim na paper ciernou fixou a dam si ho ako podklad pod tricko. ak tmavu, nakreslim si ho vopred bielou ceruzkovou kriedou na textil priamo na tricko.

viac rad ti daju skusenejsie artmamy.

Polárka (bez overenia), So, 18. 06. 2011 - 01:50

máš aj nejakú overenú značku farieb ?
dávaš textil aj do vyšívacieho kruhu (napínanie textilu) ?

magic, Ne, 19. 06. 2011 - 21:59

overenu znacku nemam. kazdu, co zozeniem, najpr skusim na odstrizku - ako sa rozpija, ako ju treba nariedit, alebo ci je to lepsie neriedene, ...
napnut latku do kruhu moze pomoct, to som este neskusala. malujem vacsinou vacsie veci a musela by som kruh posuvat (najvacsi, co mam ma priemer len 30 cm), takze by som sa mohla dostat do situacie, zeby som kruh musela uzavriet cez nejake este vlhke miesto, alebo cakat. a ja som netrpezlivy tvor.
davam prednost podlozke z kartonu, ktoru vsuniem dnu (mam istotu, ze to nepresiakne, nech to mam polozene kdekolvek - moaj skusensot je, z cim je farba menej riedena, tym menej presakuje, ale tym viac jej minies) a latku k nej prispendlim. a potom si este pri malovani pomaham rukou tak, ze si latku vyrovnavam a napinam prstami v mieste, kde malujem. malujem vacsinou kolenacky na zemi, je to tak najpohodlnejsie. aspon obliecky na periny sa mi maluju tak najlepsie, lebo su cele rozprestrete a mam istotu, ze si ich niekde na inom mieste omylom zaroven nespinim.

co presne chces malovat?

Polárka (bez overenia), Po, 20. 06. 2011 - 15:57

S kartónom robím aj ja :-), len pri elastických tričkách sa mi občas posúva látka, ale prišpendlenie o podložku by to vychytalo :-) ĎAkujem za inšpiráciu :)
Farby mám síce zatiaľ na hodváb (odporučila mi pani v obchode), len mi nevyhovuje tá riediteľnosť.

Chcem maľovať na textil - najčastejšie bavlnené tričká, alebo na ľan :-)

magic, Ut, 21. 06. 2011 - 07:16

tricka su "zabavne" v tom, ze ich nemozes prilis napnut, lebo by sa po stiahnuti z podlozky obrazok zdeformoval. hlavne ked na ne malujes fixami, musis postupovat kratsimi tahmi a dobre si latku pridrzat, lebo ma najvacsiu tendenciu sa vlnit a robit "skoky".

suhlasim s jahodkou, ze farba poskytuje vacsie realizacne moznosti. zase chce vacsi cvik v riedeni a farebnych prechodoch, pokial nechces jasne farebne ohranicene plochy. farebneprechody ti fixa neposkytne, hodi sa hlavne na kontury. a take "komixove" vyfarbovanie ploch.

Polárka (bez overenia), So, 18. 06. 2011 - 01:40

ďakujem moc skúsi aj na artmame :-) (sun)

ja_hodka (bez overenia), Po, 20. 06. 2011 - 16:54

Polarka, podla mna sa oplati investovat do farieb. Ja som sice tiez skor zaciatocnik a pracujem len s jemnymi materialmi, lan som neskusala vobec, ale bavlnu ano a tie fixy nie su take vyuzitelne, na vacsich plochach to nemusi mat ten ziaduci efekt...Farba dava viac moznosti, daju sa vymyslat rozne techniky. Len neviem, ci farby na hodvab su prave vhodne na lan. Skus aj ine obchody, mozno Ti viac poradia.

Polárka (bez overenia), Po, 20. 06. 2011 - 20:33

ďakujem, skúsim asi objednať z e-shopu, lebo u nás nie e veľký výber :-)

ruma5, Ut, 01. 09. 2015 - 12:36

Ahoj...Velmi  rada by som potrebovala jednu radu...jedna sa o farbu na texil...Biela farba mi zhustla ...ako ju mam zriedit aby opet bola riedka?.....

martinečka, Ne, 06. 08. 2017 - 21:25

Ahoj, ja používam oboje. Farby na textil sa mi ale zdajú výraznejšie a lepšie sa mi s nimi pracuje.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama