reklama

Zemiakové langoše z misky "rýchlokysky"

Pridal/a adus dňa 13. 07. 2011 - 21:11 - Recepty adus
Zemiakové langoše z misky "rýchlokysky", Iné recepty, recept, adus

adus | Zemiakové langoše z misky "rýchlokysky"


reklama

Langoše, ktoré chutia aj inostrancom, čo majú sfajnovelé jazýčky:)

Ingrediencie
600 gramov hladká múka
1 kus droždie
2 kusov zemiak
300 millilitrov mlieko
1 kus vajce
1⁄4 čajová lyžička soľ
1 čajová lyžička kryštálový cukor
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Z droždia, štipky cukru (ozaj len toľko, aby droždie nakyslo, majme na pamäti, že nie sme Amíci, aby sme jedli langoše na sladko) a mlieka zarobíme kvások a necháme nakysnúť. Potom zmiešame s múkou, postrúhanými varenými zemiakmi a vajcom, prisolíme.

Dáme vykysnúť - v mojom prípade, keďže je to recept predajcu rýchlokysiek, tak v miske rýchlokyske, ale verím, že sa dá aj klasicky.

Potom buď rozcapkáme na vaľkacej podložke od rovnakého výrobcu a vykrajujeme (tiež od toho istého výrobcu) formičkami na vykrajovanie "koláčiky" veľkosti podšálky, ktoré ešte potom v rukách povyťahujeme pred vhodením do rozpáleného oleja - alebo jednoducho, tak ako ja - odtrhneme z masy vykysnutého cesta "přiměřene" cesta, povyťahujeme a hodíme do rozpáleného oleja.

Po opečení z jednej strany otočíme na druhú a následne vyberieme, fajnovejší môžu nechať odkvapkať na mriežke alebo na kuchynskom papieri, tí čo chcú zomrieť s telom zhmuplovaným tento krok môžu v pohode vynechať.

Ja ich zvyknem ukladať do tzv. "profimisy" od už vyššie spomínaného nemenovaného výrobcu (misa z dvojitým dnom, ktorá o.i. udržiava teplé veci teplými) "na stojaka" - rozumej na hranu, takže cez dierky v dvojitom dne prebytočný tuk aspoň trochu stečie a teda samozrejme, udržia sa mi pekne teplé - aj keď - zväčša nie je treba, lebo mi ich chmatajú spod rúk.

Dochutíme podľa libosti - syrom, kyslou smotanou, kečupom - pre mňa stále najviac platí klasika - rozotriem cesnak, dobre premiešam a pretriem so soľou, prikvapnem oleja a prilejem trocha vody - ajhľa "potieradlo" na langoše.

Doplňujúce poznámky

V tej miske rýchlokyske vydržia v chladničke aj týždeň - keby sa stal zázrak a osadenstvo by nemalo apetít - ale nestáva sa.

Výnos
10 Porcie
Celkový čas
50 minút
Čas prípravy
45 minút
Čas varenia / pečenia
5 minút

reklama


reklama

adus, St, 13. 07. 2011 - 21:13

Evka,

ak teraz Mamamata nepríde ku mne, ale urobí si lángoše sama doma, tak si to vypiješ ... je ti to dúfam jasné ;-)

eva m, St, 13. 07. 2011 - 21:21

vsak pride na nazornu ukazku, nie?;-)
Eva (sun)

balalajka, St, 13. 07. 2011 - 21:20

Máš ich včul narobené? Som štonc na ne ešte do polnoci dofrčať. Ale dnes som vsadila na zmrzlinovú diétu - rozumej obed - 2 nanuky, olovrant -1 nanuk, večera - káva so zmrzlinou. Myslíš, že schudnem? (rofl) Ak nie, prídem na langošovú diétu - týždeň v rýchlokyske potom langošom nehrozí ani zďaleka :-P .
PS - cesnak máš?

eva m, St, 13. 07. 2011 - 21:22

damy, kedy poriadate tuto skvelu langosparty - zeby som sa pridala?:-D
Eva (sun)

adus, St, 13. 07. 2011 - 21:29

ha - pre mňa za mňa - bárs aj budúcu sobotu (23)

adus, St, 13. 07. 2011 - 21:28

No, kukni, ak len náhodou nie si niekde na Rendezi alebo za rohom - tak kým ty dorazíš, tak budú akurát rozvoniavať.
Cesnak samozrejme mám - svoj vlastný, fajnový - taký v obchode nekúpiš - a mám ho chálabohu dosť, moja mamina to počitala - nepamätám presne, ale vyše sto hlavičiek sa nám urodilo a to bol iba jesenný, ten jarný ešte iba včera vykopávala, ten nemá ešte spočítaný ...

mcmicka, St, 13. 07. 2011 - 21:51

mňam, chcela som ísť už spať, ale musím ísť "aspoň" piť vodu:-P

VieraB, Št, 14. 07. 2011 - 20:15

mňáááááááááááááááááám, toto je čistá provokácia....
opisujem, zakladám a pri najbližšej príležitosti vyrábam...:-* :-* :-* :-* :-* :-* :-*

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama