reklama

Čo nám stavce rozprávajú ...

Pridal/a Adinka dňa 17. 02. 2008 - 16:42

reklama

Chrbtica je stredová os nášho tela, chráni miechu a zabezpečuje pohyblivosť rôznymi smermi. Skladá sa zo stavcov : 7 krčných /cervikálnych/, 12 hrudných /thorakálnych/, 5 driekových /lumbálnych/, 5 krížových /sakrálnych/ a kostrče, zrastenej zo 4-5 stavcov. Medzi stavcami sa nachádzajú platničky rôsolovitého vzhľadu, skladajúce sa z obalu a jadra, ktoré pri "vyskočení" spôsobujú rôzne bolesti.
Stavec sa skladá z jedného tŕňového, a dvoch priečnych alebo svalových výbežkov. Zmenenú polohu týchto výbežkov môžeme pri dôkladnom prehmataní objaviť. Vcelku úspešne sa ľahšie posuny dajú napraviť Dornovou metódou, prípade stavec vsunutý dovnútra sa môže napraviť bankovaním. Ak je už stavec vyšúchaný, a neudrží sa na správnom mieste, dá sa upraviť dôkladným cvičením zameraným na spevnenie okolitého svalstva,ktoré ho bude udržiavať v správnej polohe, aby tak netlačil na okolie a nespôsoboval bolesť.
Chrbtica, miecha, mozoch, orgány ... všetko je popretkávané množstvom nervov, ktoré určujú spojitosti medzi funkciami jednotlivých celkov. Ku každému stavcu môžeme priradiť určité funkcie a orgány, ktoré sú pri jeho poruche nedostatočne inervované a zásobované energiou.
Preto napríklad aj pri bankovaní viem zistiť aj poruchy vnútorných orgánov, podľa toho, pri ktorom stavci nám ostane silná podliatina. Keďže k ukaždému stavcu je priradených viac možností, pravú príčinu zistíme už priamou komunikáciou s klientom ohľadom rôznych príznakov.

Tu si môžete vyhľadať, čo všetko k určitému priraďujeme:

Krčná chrbtica:

C1 - prvý krčný stavec ATLAS: zásobenie hlavy krvou, mozog, ucho, kosti tváre, / korunná čakra /

C2 - AXIS: oči, uši, jazyk, čelo, dutiny, /čakra tretieho oka /

C3 - líca, vnútorné ucho, zuby, trojklanný nerv, očný nerv, čeľuste

C4 - nos, uši, pery, eustachova trubica

C5 hlasivky, žľazy na krku, hrtan, /krčná čakra/

C6 - svaly krku, ramená, mandle

C7 - štítna žľaza, lakte, tiažové vačky v ramenách

Hrudná chrbtica:

Th1 - predlaktie, zápôstie, ruky, prsty, priedušnica

Th2 - srdce /srdcová čakra/

Th3 - pľúca, priedušky, pohrudnica, prsia

Th4 - žlčník, žlčovod, hnev

Th5 - pečeň, solar plexus, krv, kĺby /čakra solar plexu/

Th6 - žalúdok

Th7 - pankreas, dvanástnik

Th8 - slezina, bránica, imunitný systém

Th9 - nadobličky /potlačenie agresivity/

Th10 - Obličky, močové cesty - emocionálne bloky

Th11 - obličky, močovody - kožné problémy

Th12 - tenké črevo, vajcovody, lymfatická sústava

Drieková chrbtica:

L1 - hrubé črevo, triesla

L2 - slepé črevo, brucho, ruka

L3 - močový mechúr, koleno, pohlavné orgány

L4 - prostata, svaly inervované sedacím /ischiatickým / nervom

L5 - nohy, členky, prsty, klenba chodidla

Krížová kosť : zadok, sakroiliakálne spojenie

KOstrč: konečník, SI sp.


reklama

reklama

yaya, Ne, 17. 02. 2008 - 16:53

stráášne zaujímavé, ako mám s touto informáciou nakladať, ked som si našla príslušné postihnuté stavce????? riešiť zároven aj prislúchajúci orgán???zaujíma ma to, tak poprosím o odpoved....dakujem

Adinka, Ne, 17. 02. 2008 - 17:21

Môže ti to vysvetliť niektoré problémy, ktoré zdanlivo nemajú inú príčinu .. napríklad časté nachladnutia v oblasti krku a podobne.
Alebo ak vieš, ktoré stavce máš postihnuté, treba dávať pozor aj na príslušné orgány, keďže vime že môžu byť oslabené ... /naschvál som dala latinské značenia ako C2, L3 - tak si to môžeš nájsť aj v lekárskej správe ... /

yaya, Ne, 17. 02. 2008 - 17:57

no ja som si našla v mojej lekárskej správe "mediálna hernia intervertebrálneho disku L4/5 a L5/S1...neviem, či som dobre pozerala sedacie svaly, nohy, prsty??? aj tak neviem čo dalej...viem, že blbo to vyzerá, ale ja aj v živote potrebujem strčiť nos poriadne do veci, aby som pochopila súvislosti... (giggle) (giggle) (giggle)

grofana, Št, 23. 04. 2009 - 22:20

Ahoj, v Tvojom prípade by som ako prvé volila uvoľnenie chrbtových svalov, buď masážou, strečingom, pilatesom a následne začať posilovať. Veď celé naše telo držia pokope svaly. Po druhé dodržiavaj pitný režim, každej bunke chýba voda a je málo pružná, je v strese a toxíny sa neuvoľňujú. Najlepšia by bola Breussová masáž - aby sa tie tvoje problematické hernie - platničky dobre napili ľubovníkového oleja (ja si ho sama vyrábam a využívam ho vo svojej praxi, vynikajúce výsledky), nájdi si dorn terapeuta.

Adinka, Ne, 17. 02. 2008 - 20:09

NO, to sú platničky medzi 4 a 5 driekovým stavcom ,a piatym driekovým a krížovou kosťou ... čiže tam zapadá všetko od drieku dolu ... najmä je tam náchylnosť k bolestiam kĺbov a nôh kvôli inervácií z tejto oblasti. Takže treba dávať na to pozor, a isto ti dali nejaké rehabky, dôležité sú cvičenia na spevnenie drieku a sedacieho svalstva .. také nejaké jemné ... a neprekladať nohy, aby sa to tam zbytočne "neotváralo" ... Na chodidle je táto oblasť na strane palca, keD ideš prstom od neho smerom dolu po takej kosti a nahmatáš kostičku trochu pred a asi 2 cm pod členkom, nájdeš také bolestivé miesto . to si môžeš masírovať každý deň ... nech sa to tam trošku prekrví.

Ešte k tým stavcom .. sú nielen fyzické, ale aj psychické príčiny a následky .. takže : krížová kosť prezrádza, ako nesieme bremeno života ,ak si nevieme niekedy poradiť s našími životnými situáciami ...často sa to odrazí v tejto oblasti, i na bolestiach nôh, podbruška, kĺbov, ischiatických bolestí ...

Driekové stavce odrážajú stav druhej čakry, kde môžu posobiť sexuálne problémy a neistoty života. Najmä ženy sa zvyknú "schovávať" do tejto oblasti, ak sa cítia nepochopené a nie sú dlhodobo uspokojované ich potreby či už vo fyzickej, psychickej alebo duchovnej rovine ...

V takýchto prípadoch má vyjnikajúci účinok vtieranie ľubovníkového oleja, ktorý je už podľa názvu nositeľom lásky .. a podľa zloženia zas uvoľňuje blokády fyzické i psychické. (flower)

Z cvičení sú vhodné jemné orientálne tance, jemné panvové cviky na fitlopte a dýchycie meditačné a uvoľňovacie cvičenia.
(sun)

Adinka, Ne, 17. 02. 2008 - 20:12

Ešte som počula o ozónoterapií .. vraj nikekomu na to zabrala . .. ale neviem kde by to robili. Chela som taký prístroj .. ale je veľmi drahý ......

renka, Ne, 17. 02. 2008 - 20:52

Ozonoterapiu robia v BA a Žiline...daj si slovo ozonoterapia do vyhladavaca v googli a tam by si to mala najst.

simplemente maria, Po, 18. 02. 2008 - 17:44

Na Ozonoterapiu sa dá ísť k dr. Hostýnovi v BA - toho poznám, robil nám na školení prednášku o ozónoterapii. Neabsolvovala som túto terapiu, ale ohlasy sú poväčšinou kladné. Ale čo môžem poradiť je Ozónový krém (y) - je to čistý ozón v takom ako gély. Nie je to až tak finančne náročné a natierať sa môžete aj doma (sun).

yaya, Ne, 17. 02. 2008 - 21:04

adinka, trafila si do čierneho, aj s tou psychikou...aj s tým bremenom na chrbáte...chrbtica ja vraj dôsledok toho, čo sme si naložili na chrbát...starosti...a to, že sa cítim nepochopená som sa dočítala, že sa to potom prejaví na štítnej žľaze a aj to už mám diagnostikované....o tom ľubovníkovom olejčeku ste už tuším tu písali, tak vyskúšam....ja už skúšam všetko, na fitlopte precvičujem u nás pre deti a mamy, doma cvičím na overbale, čítam knihy sebapoznávania, pozitívneho myslenia, odpútania sa od minulosti...učím sa nebrať si toho veľa na seba, nevzťahovať všetko na seba, nepripúšťať si, neriešiť toľko a hlavne, nesnažiť sa byť dokonalá...

yaya, Ne, 17. 02. 2008 - 21:05

a ešte adinka, veľmi pekne dakujem, pre mna veľmi poučné, budem si to musieť prepísať a pozerať sa na to každý den, aby som pochopila... posielam ti (flower) (heart) (sun)

Adinka, Ne, 17. 02. 2008 - 21:10

Fíha, tak ti gratulujem ako pekne si to zobrala "hopem" .. takouto cestou sa ti určite polepší čo najrýchlejšie. Držím palce (flower) (flower) (flower) (y) (sun)

obelix, Ne, 17. 02. 2008 - 21:18

ahoj adinka a teba som sa chcela opytat v akom fachu robis ked sa tak dobre vyznas?(y)

obelix, Ne, 17. 02. 2008 - 21:30

skoda ze sa neda cez internet masirovat.(giggle)

obelix, Ne, 17. 02. 2008 - 21:15

ahoj yaya,ja som sa ta chcela ken opytat,ake mas problemy ked si ochotna podstupit vsetky tieto veci?

yaya, Ne, 17. 02. 2008 - 21:13

aj čo sa toho sexuálneho týka...to si fakt trafila do čierneho...ťažko sa mi to priznáva aj píše...ale dlhodobo neuspokojované potreby a túžby..nemyslím, že nemám sex, ale nie tak často a nie tak, ako by som chcela...

yaya, Ne, 17. 02. 2008 - 21:30

fyzické problémy sú tie, že mám každé ráno bolesti v krížovej oblasti, ktoré vystreľujú do zadku a stehien...kým prídem do práce, nemôžem od bolesti ani nohy na obrubník zdvihnúť, a musím si chvíľu sadnúť, kým sa mi to všetko na chrbtici upokojí, dostane do pôvodného stavu....až potom môžem pokračovať....po CT a MR je prognoza diagnostikovaná vo vojenskej nemocnici bud vozíček, alebo operácia. ale časom, až mi začnú trpnuť nohy... a psychické problémy.....no, to je viac menej o minulosti, čo som si doniesla z domu, postoj mojej mamy ku mne, jej citové vydierania, postoj môjho otca, ked bol doma len občas, aj to opitý a po nociach som ho ako dieťa v pyžame chodila prosiť na ulicu, aby šiel domov...postoj môjho muža ku mne, ked si našiel vlani milenku a na vianoce chcel od nás kvôli nej odísť....a teraz si robím taký životný suma sumárum a nejak sa mi to celé odrazilo na zdravý...

obelix, Ne, 17. 02. 2008 - 21:51

Tak to mas teda este velmi dlhu cestu pred sebou.To sa vobec necudujem ze sa ti to odrazilo na zdravi.Tazko mi je pisat nieco lebo to boli naozaj len velmi kratke informacie aj ked ohromujuce ale ak mas chut o tom pisat rada by som o tom vedela viacej.Nie som psychologicka ale mozno este poznam sposob ako sa da pomoct.Ty musis zacat najskor spracovavat detstvo,Skusila si uz aj nejaku psychologicku(dobru?).(hug) (sun) Lepsie povedane co si urobila doteraz pre to aby sa tvoj stav zlepsil,nemyslim teraz len cvicenie.

robinson, Ne, 17. 02. 2008 - 21:34

Adinka, mohla by si, prosím, uviesť nejaký zdroj tých informácií o priradení stavcov k jednotlivým orgánom?

Adinka, Po, 18. 02. 2008 - 09:23

Veľa sme sa učili na bankovaní, a z literatúry . .napríklad Dornova metóda od Gemala RAslana ... vynikajúco spracované ... dačo je aj pri kraniosakrálnej terapií ... ale najjednoduchšia aj cenovo prístupná je tá Dornova ... (flower)

robinson, Po, 18. 02. 2008 - 17:28

Vďaka za info! Pohľadám, prečítam... (flower)

yaya, Ne, 17. 02. 2008 - 22:31

mám psychologičku...ale ám aj štátnicu z psychologie a ešte aj teraz, teda piaty rok študujem psychologiu, čo znamená, že ja viem teoreticky čo mám robiť...že ked prídem k psychologičke, tak si vlastne len vymeníme názory, ja poviem, čo si myslím, ona povie svoj názor...a tak...nepohla som sa moc dopredu...ale u mna je veľa vecí zablokovaných v podvedomí a to je pre mna ťažké dostať to všetko odtiaľ von...pocit viny...vzťahovačnosť...potreba všetko urobiť dobre, potreba dobre sa správať, dobre vyzerať, dobre sa rozhodovať, byť nie dobrá, ale úžasná matka, skvelá manželka, potreba byť obľúbená v kolektíve...som na seba moc prísna a mám pocit,že si ma ľudia budú vážiť len pre môj dobrý skutok, myslím si, že ak poviem, že niečo potrebujem, že mi niečo chýba, že niečo chcem a nechcem, že mám právo, budem pre ostatných otravná, nemožná...niekedy mám pocit, že musím chodiť kanálmi, aby sa ľudia nemuseli na mna dívať....aby som im neotrávila sebou, svojím zjavom den...ked chcem niečo povedať, podvedome skrátim vety, lebo si myslím, že nikto nevydrží počúvať dokonca...také malé zhrnutie môjho bežného dna.... (giggle)

robinson, Po, 18. 02. 2008 - 17:35

No, je pravda, že nikto nedokáže človeka tak hrozne týrať, ako jeho vlastná myseľ... :-(

simplemente maria, Po, 18. 02. 2008 - 18:05

Yaya a neskusala si kineziologa? Odblokovanie by mohlo pomoct pohnut sa z miesta (flower).

motylik, Po, 18. 02. 2008 - 19:40

Yaya príbeh ktorý píšeš a tvoje problémy, ktoré máš, to všetko je kópia aj mojho príbehu a problémov. Presne! Dostala som sa z toho, dostaneš sa aj ty, neboj. To chce čas. Trvalo mi to dlho (zbavila som sa tejto záťaže až v 35-ich rokoch). Držím ti všetky palčeky. (y) (heart)

grofana, Št, 23. 04. 2009 - 22:29

Taktiež auditing by pomohol - robia to reflexní terapeuti.
Ak môžem tak len niečo v skratke.
Si osobnosť , nikomu neprekážaš, si jedinečná práve tým, že si tak chápavá, nie si na obtiaž, čo ak práve tí druhý čakajú na ten tvoj uvážený a premyslený názor a potrebujú ho. Hlavu HORE a začni sa mať rada a radosť rozdávaj, usmievaj sa :-D Úsmev ťa nič nestojí a vie "naštvať" toľkých. ;-)

luba1, Po, 18. 02. 2008 - 00:42

Adinka to bol(y) (y) (y) nápad je to skvelá pomoc.Tiež som si tam našla dačo pre seba.

eifelovka, Po, 18. 02. 2008 - 09:12

Tak Adinka, ja sa tu teraz trosku rehlim, lebo som "vela veci" sama na sebe teraz pochopila :-D Uz od zaciatku februara chodim na manipulacie, lebo mi bolo povedane, ze mam vyskocene krcne stavce, ziadny pohyb hlavy do prava nebol mozny.. Vyskocene stavce 6 a 7 a este mi povedali, ze medzi 5 a 6 mam "vysuchanu" platnicku, ze ten priestor medzi stavcami sa dost zmensil (normalka, kedze som vysoka a ku vsetkemu, vsetkym a vsade sa vlastne ohybam) NO.. tak preto tie ustavicne bolesti ramien a krku :-O Ale to co ma teraz FAKT dostalo je, ze pri tom napravani mi robia manipulacie aj s chrbticou.. a VZDY mi to urobi "krak" na 10 stavci!!! Takze uz chapem, preco som v poslednom case taaaaak straaasne emotivna :-O ved som to mala vyskocene prave na tom emotivnom stavci :-O Adinka, dik za tieto clanky, je to super opisane, jednoducho a vystizne.. chcem sa ta este opytat, ci nemozes poradit aj nejake cviky prave na ten moj "nestastny vytahany" krk (giggle) a mozno na tie emocie, nech nerevem pri kazdom filme :-P (giggle) Dakujeeeeeeem!

Adinka, Po, 18. 02. 2008 - 17:07

No na tie emócie .. jedine ak sú hormonálneho pôvodu, tak na to je najlepšie papť púpalkový olej (flower)
A cviky sú dobré aj z Pilatesa .. alebo tie jednoduché z Lunárnych ...môžu sa aj viackrát denne. Ja mám ešte taký nafukovací golier ... ktorý drží krk v správnom postavení ... pohľadám ho na anežke ... mal by sa dávať tak na 20-30 minút dennne . ono sa to tak odľahčí ... tiež si občas dávam. (sun)

eifelovka, Po, 18. 02. 2008 - 17:09

No akeho su povodu moje emocie, to skutocne neviem :-D ale polovicke z toho zacina vcelku harasit :-D ak by si nasla ten nafukovaci golier, tak pridaj obrazok, rada by som videla, co to je zac, mozno by mi to napriklad pri pozerani telky pomohlo (y)

molekula, Po, 18. 02. 2008 - 09:41

adinka,ked je postihnuty c2 a c5 tak ako mam tomu rozumiet?vysvetli mi to podrobnejsie dik (flower)

Adinka, Po, 18. 02. 2008 - 17:00

Pri C5 sa problémy prejavujú častými zápami hrdla, bolesťami šije, niekedy poruchami komunikácie s inými ľuĎmi .. človek sa akoby nevedel "prehrýzť" cez prichádzajúce problémy ...

C2 - tam môžu byť problémy s ušami, dutinami, očami ... Tiež s čakrou tretieho oka .. keDˇsa níám akoby stratila "intuícia" a nevieme si vybrať z viacerých možností tú správnu ...

Takisto môžu nastať nielen bolesti šije, ale aj hlavy.

molekula, Ut, 19. 02. 2008 - 08:06

adi dik,to je informacia pre koleginku..strasne zlate ziena,ale ked ju vidim ako pride stlacena medzi pleciami je mi jej luto..rada by som jej pomohla tak zhanam pre nu informacie...

rebel, Po, 19. 05. 2008 - 01:07

ahoj Adi ..., ja mam takuto diagnozu : Th chrbtica rigidna, vyrazny paravet. hypertonus-kontrakt. svalstva Th 5-10 obojstranne, viac v pravo, MR chondrosis disci inetervert. Th 7/8 Th 8/9, protrusio dorsalis disci intervert Th 9/10, spondylarthrosis Th vert. Dalej : pritomne znamky spondylosis deformans, akcentovane v oblasti Th11/12, Th12/L1 a L1-2 ... absolutne neviem co mi je ... a pritom mam nahle zmeny zdrav. stavu .. pocnuc problemom s dychanim, konciac bolestami pod lopatkami ... a td . prislo tonahle .. cim si mozem pomoct alebo ako ... lek. ma neposielaju ani na ziadne cvicenia... prosim ta porad mi ako si mam pomoct sam ...
vopred dakujem za odpoved ...:-)

Adinka, Po, 19. 05. 2008 - 19:21

SKús sa poinformovať niekde v okolí na Breussovu masáž, tá je v týchto prípadoch najjemnejšia. Tu by bolo treba poznať aj iné súvislosti spojené s tvojou diagnózou. To môžme skôr cez maily.

endriu, St, 01. 10. 2008 - 21:36

Zdravím všetkych čitateľov a tých, kt. tu prispeli svojimi skusenosťami a zvlášť "yayu" a "adinku"!mam 17 rokov a už 5. rok ma trápi problem z nohami.no NIKTO mi neveril!!!mamka,ona mi pomohla najviac,vie ma psychicky podporit...pochodila som po roznych nemocniciach, lieciteloch,...zhnusilo sa mi to,zakazdym vysli vysledky negatývne az som sa dostala do takej fazy kedy som chcela aby mi konečne nieco zistili aby som uz mala pokoj, stale ma doma upokojovali tym ze mozem byt rada ze su vysledky dobre. vzdy som zatla zuby a myslela som na ludi, kt. su na to horsie ako ja...konečne som našla doktorov, kt. sa so záujmom venuju mojmu zdravotnému stavu.zistili mi "medzistavcovu protruziu" platničky L4/L5 a L5/S1.za tych 4-5 rokov sa nazbieralo toho VEEELA a preto by som bola rada keby sa mi ozval niekto, kto mi moze poradit a odpovedat na kopec mojich otazok.teraz je to uz dosť zle,mam velke bolesti na ktore sa budim aj v noci,nezvladnem pešo dlhe trasy,mozem ležať len na chrbte bolesti v chrbte mi vybijaju dych a....vlastne podobne ako u "YAYI" a po psychyckej stranke to pociťujem presne ako ona...prosim ozvite sa a pomôžte mi zvladnuť to, podrobim sa všetkemu ak mi to konečne pomôže...:-) DAKUJEM:-* (sun)

endriu, St, 01. 10. 2008 - 21:39

a ešte som sa zabudla.Adinky maš masersku školu alebo len nejake kurzy, veľmi sa o to zaujímam a chcela by som si urobiť taky kurz aj ja.diky;-)

endriu, St, 01. 10. 2008 - 21:40

a ešte som sa zabudla.Adinky maš masersku školu alebo len nejake kurzy, veľmi sa o to zaujímam a chcela by som si urobiť taky kurz aj ja.diky;-)

Adinka, Št, 02. 10. 2008 - 17:36

Ahoj, je mi ľúto že ti tak neskoro zistili tvoju diagnózu, mohli to napraviť skôr, ale u detí je to veľmi neobvyklé, preto to asi zanedbali. Veľmi dobrí odborníci na to sú v Nových Zámkoch, neviem či tam si už bola, prípadne akú liečbu ti nasadili. Bola by ti ale veľmi prospešná Breussova masáž, chodí mi sem na ňu tiež jeden 20 ročný mládenec, ale už len kvôli udržiavaniu. Ľubovníkový olej, ktorý sa tu používa totiž maximálne vyživuje platničky. Tiež je vhodná kombinácia s ozónoterapiou a najdôležitejšie sú aj isté cvičenia /neviem ktorý druh ti dajú na rehabilitáciách/ ktoré ti dopomôžu k držaniu chrbta.

A k tým kurzom - je to dosť fyzicky náročné, neviem či by si to v tomto stave dokázala, ale ak ti už bude lepšie nevidím problém. Stačí nájsť v tvojom okolí masérsku školu, ktorá robí masérske kurzy akreditované MŠSR, a prihlásiť sa :) ZAtiaľ sa môžeš pripravovať teoreticky, isto ti to pomôže aj pri cvičení a liečení tvojej chrbtice - literatúry na trhu je už dostatok. Je už aj špeciálna anatómia pre masérov, kde máš pekne popísané svaly, kosti ale aj celé naše telo. Tiež si môžeš spraviť nejaké kurzy na psychohygienu a nejaké terapie alebo spôsoby, ktoré ťa zaujímajú a môžu ti pomôcť najä psychicky, či už etikoterpaia, aromaterapia alebo iné . (sun)

endriu, Pi, 03. 10. 2008 - 11:54

Ahoj, dakujem že si tak rychlo odpovedala, ste tu vsetci naozaj velmi mili a ochotni, s tym som sa ja vobec nestretavala ked som chodila po doktoroch, vsetci to zvalovali na psychyku a ked som im povedala ze chodim na gymnazium vsetci mi povedali ze mam odist, ked sa bojim tam chodit a pod. neurologicka kt. ma poznala tyzden aj s cestou zacala so mnou drzim a hlasnym tonom rozpravat, ze si vymyslam ze zbytocne zatazujem rodicov, ze som natolko inteligentna ze u psychologicky nemusim povedat pravdu a posielala ma na detsku psychiatriu do kosic.este pred tym som chodila aj ku psychologicke, vela sme sa rozpravali a ked sa bavili o mne s mamkou tak jej povedala ze som silna osobnost a ze to vobec nie je psychika.mamka je specialna pedagogicka a dost vie aj so psychologia, takze za tie roky co ma kazdy osocoval a odstrkaval, posielal domov s tym ze som mlada ze nemozem byt chora mi mamka pomohla najviac...vela sa rozpravame. budem sa naozaj velmi snazit aby som nemusela ist na operaciu a potom sa pustim do tych masazi.literaturu citam uz teraz aj na tvojej stranke U troch slnc som bola a velmi ma zaujala aj masaž pre deti.chodila som aj ja niekedy na masaze, velmi sa mi to paci, ja mam totiz (sa smejem)taku uchylku(rofl) strasne rada sa napr. natieram, mam rada dotyk, pri komunikacii sa hocikedy dotknem oho druheho a dokonca doma ked potrebuju tak ich "akoze masirujem" a aj kamaratkam to roby dobre a mne to obi ohromnu radost, preto by som sa chcela tomu venovat.tak ja sa pojdem popozerat po nejakej literature, budem studovat a dam ti vediet co mam nove a ak ti nebude vadit budem sa pytat ak mi nieco nebude jasne.a ten lubovnikovy olej dostanem v lekarni?mam si ho natierat len v tej oblasti chrbtice alebo mozem aj nohy, lebo tie ma bolia stale(tiež) a ja chodim do Ružomberku do Vojenskej nemocnice a som veelmi spokojna!Ps:mozm sa este spytat odkial si, kde robis tie masaze?:-) pekny den pa(sun) (flower)

yaya, Št, 02. 10. 2008 - 20:47

....endriu, momentálne riešim ozónoterapiu, ale v Žiline, nie v Žiari nad Hronom, pretože v Žiline si sami pod CT nájdu miesto vpichu a vpichnú ti tam ozón...presne tam, kde to najviac potrebuješ...celý zákrok by mal trvať tak cca do pol hodiny, viem to preto, lebo mne už ozónoterapu robili, ale keď ideš do Žiaru, musíš mať od neurológa na milimeter presné miesto vpichu, čo mne neurologička nechcela alebo nevedela napísať, takže keď mi ten zákrok v Žiari robil, išli naslepo a preto sa to celé nepodarilo, respektíve, bolí to ešte viac....ja to momentálne riešim PARALENOM, tú bolesť, viem, že na bolesť je to možno minimálne pôsobiaci liek, ale z tých všetkých, čo mi predpísali je najmenej agresívny na pečeň a ostatné orgány, môžeš ich zjesť za deň aj 8, ja jem jeden ráno, predtým, než idem do práce, aby som aspoň ako- tak došla, ďalší predtým, než ideme s deťmi na vychádzku, ďalší keď idem spať, niekedy aj dva na noc, nie je to úplne bez bolesti, ale na noc mi to zaberá a niekedy sa zobudím v noci na bolesť len raz, pričom, keď si nedám paralen, tak sa budím a trápim celú noc...kľudne sa pýtaj, ak by si niečo ešte chcela vedieť....držím palce endriu

endriu, Pi, 03. 10. 2008 - 11:40

Dakujem si veľmi mila:-) ja chodim do Ružomberka do Vojenskej nemocnice na neurochirurgiu.dali mi lieky na rano, vecer a kvapky TRAMAL(analgetikum triedy opioidov)po zvyšeni davky mi trosku zmiernia bolest ale nie na dlho.teraz som zacala chodit na externu formu študia, lebo 7- 8 hodin v skole bolo pre mna niecim neskutočnym.cez leto to bolo uz take ze som len lezala a bolesti v chrbtici mi vyrazali dych.ked som chcela vstat nevladala som zdvihnut nohy,tak som ich presuvala rukami a chodila som zohnuta-strasne to bolelo.nemozem lezat na boku ani na bruchu,LEN na chrbte.v noci sa budim na bolest a na to ze sa nemozem pohnut,zablokuje mi to v chrbtici az po bedra....;-( fuj je mi z toho az mäkko...cvicim pravidelne rno a vecer 1/2 h,ked ma to bolo tak musim este pomalsie tak to trva aj dlhsie.lekar mi kazal aby som si vyhladala cviky sama, vyskusala a az potom na rehabku aby mi povedali ci to cvicim spravne,ale bola by som velmi rada ak by si mi mohla odporucat nejaku literaturu alebo poslat na moj mail: andy.D@orangemail.sk nejake obrazky s popisom ako mam cvicit a ktore cviky by som mala na to urcite cvicit.velmi by si mi pomohla tym, lebo neviem ci cvicim tie spravne alebo nie.povedali mi ze moja platnicka je velmi vykrivena a tlaci mi na miechu a nechyba vela a moze puknut, takze sa musim velmi snazit, nechcem ist na operaciu.milujem sport a bez neho by som asi nevydrzala.....prepac mozem sa opytat kolko mas rokov, kedy ti zacali tie problemi, alebo ako dlho ti to uz trva?a staci len cvicit alebo co mi este pomoze?

yaya, Pi, 03. 10. 2008 - 19:56

....endriu.....ja sa tiež liečim vo vojenskej nemocnici v Ružomberku na neurochirurgii u doktora Rusnáka...má to však jeden háčik, on chce silou- mocou, aby so sa dala operovať, aj som už už súhlasila, kým mi endokrinologička nenavrhla ozónoterapiu, ani nie chirurg, nie ten mi to nenavrhol, ale endokrinologička, chirurg sa k tomu vyjadril, že mi to nepomôže a že sa operácii stejne nevyhnem....medzitým som navštívila primára v Žiari a neurologičku vo Zvolene a tí mi zase naopak operáciu neodporučili vôbec....nemám doma presné cviky, ale určite mi zakázali robiť šport na tvrdom povrchu- teda nesmiem tenis, volejbal (ja milujem volejbal, tak hrám len plážový), beh na betóne.....vraj nesmiem ani bicykel, ale dostala som odpružený, aj sedadlo, aj volant a to je môj relax no a hlavne mi lekárka odporučila pilates, a vo Zvolene máme také REGEcentrum, kde chodím na ozdravné cvičenia- to je pilates, fitlopta, naťahovačky...takže, podľa mňa je nemysliteľné, aby si si sama našla cviky a predviedla ich niekde na rehabke, či to robíš dobre....prepáč, ale to je choré...to je ako, že kúp si sama lieky, a časom príď na kontrolu, či berieš tie správne a ak nie, tak čo to s tebou urobilo????????????????????....mám 34 rokov, a začalo mi to pred rokom a pol, pol roka ma ortopéd liečil na hypermobilitu a až potom ho napadlo poslať ma na CT, s tým som šla do Ružomberka a tam ma poslali na MR....takže podľa lekárov by si mala cvičiť pilates, presné cviky na chrbticu podľa odborníka a ozónoterapiu....a veľa, veľa oddychovať, podľa mojej endokrinologičky by som vraj s mojou diagnózou mala len a len ležať, aby sa odľahčila platnička a netlačila na miechu....

endriu, Pi, 03. 10. 2008 - 20:50

...ja chodim ku primarovi, vlastne som tam bola raz a ma take kratke meno ale teraz si vobec neviem spomenut,taky celkom mlady asi ako ty mozno nieco starsi.a ked videl cd z magnetickej tak sa len tak cudne zatvaril pozrel na mna a povedal:"No, budem VEELKY optimista, si mlada a najradsej by som sa operacii vyhol, zatial nemusi byt ale nevylucujem tu moznost", vraj je to teraz len na mne, ze musim 2x denne cvicit a po 3- 4 mesiacoch na kontrolu ale nezarucuje mi ze sa to takto vyriesi,ale ze som mlada a moj organizmus sa moze dat skor dokopi akokeby som bola starsia, potom mi spomenul tu ozonoterapiu, opisal mi to ako nejaky zakrok ale ze nie je to klasicka operacia a ked mi to nepomoze tak az potom operacia.takze aj ma celkom potesil, ze to nie je dalsi z tych mesiarov, kt. radi rezu a nic nepomoze len operovat.kazda operacia je zakrok do organizmus a dost mam obavi.a teraz ked sa aj snazim a za 3- 4 mesiace mi povie ze aj tak ma musi operovat.dufam ze to tak nebude a preto chcem pre to urobit maximum.a nesmiem rok vobec nic robit-maximalne plavat....ja sa asi zblaznim bez pohybu,niekedy som hrala volejbal aktivne, lyzujem(toho roku som si mala robnit instruktorsky kurz-NIC Z TOHO)bicykel, tury v tatrach, fitko a teraz ziadne kontaktne sporty, bicykel, rozne doskoky, prudke pohyby.a este sa chcem spytat,pisala mi Adinka ze ten lubovnikovy olej je dobry.pouzivas to?ako casto a na ktore miesta si to natieras?

Adinka, So, 04. 10. 2008 - 08:55

Ahoj, ten ľubovníkový dostať aj v lekárni, ja si robím sama. Môžeš si to natierať na bolestivé miesta každý večer, na chrbticu asi mamina, lebo tam si nedočiahneš dobre. On je taký červený, takže trochu treba dávať pozor :) Môžeš popíjať aj čajík, dostať aj sušený v lekárni. Ale hlavne po použití ľubovníka sa nesmie ísť na slnko ani do solária, obsahuje fototoxické zložky. V tomto počasí sa ale nemusíš báť (flower)

endriu, Ut, 07. 10. 2008 - 13:24

Ahoj, pojdem sa dnes opytat do lekarne a ked ho budu mat kupim si ho. Chcem sa opytat ci by mi pomohlo chodit na brusne tance(myslim tie ich nejake rozcvicky, nie nejake rychle tancovanie),ci by mi taky pomaly plynuly pohyb nepomohol a nespevnil chrbticu.
a musim sa pochvalit, zacala som uz studovat anatomiu a....doniesla som si z kniznice asi 4 knihy a budem si ich citat a pomaly sa pripravovat.
zatial ahoj:-) ;-) (flower)

nicebosorka, Pi, 03. 10. 2008 - 22:24

Ahoj endriu
Ak ti môžem aj ja poradiť, tak skús sa obrátiť so svojím problémom primárovi Popluhárovi do Žiliny. Tu máš na neho kontakt (aj telef. číslo) http://www.nspza.sk/index.php?content=show_page_odd&id_odd=20
alebo druhý mail - juraj.popluhar@nspza.sk
Napíš mu mail (alebo najlepšie by bolo, ak by to napísala tvoja mamina), popíšte doň všetko čo ti lekári zistili, akú diagnózu ti stanovili atď., aké máš problémy (aj psychické - depresie a pod.)a skúste sa poinformovať, či by ti on vedel pomôcť, či takéto problémy vôbec v Žiline riešia, či to vôbec pod nich spadá.
Za opýtanie nedáte nič. Možno ti bude vedieť pomôcť, alebo aspoň poradiť na koho sa obrátiť. Možno Vás rovno pozve na osobnú konzultáciu.

Ináč je to veľmi milý človek a hlavne odborník. Akurát dnes sme s dcérou (tiež 17 r.) u neho boli na konzultácii. Tiež som mu písala mail, v ňom som všetko spomenula a prosila o konzultáciu. Na druhý deň po odoslaní mailu mi volali a pozvali na konzultáciu na dnes. Dcéru vyšetril a hneď objednal na operáciu...ale až v januári (ale neva, hlave nech je), s tým, že ešte bude s kolegami zo zahraničia konzultovať jej zdravotný stav a spôsob operácie.
Ináč v Žiline majú prístroj - sondu, ktorá operatéra naviguje pri operácii, aby sa nepoškodila miecha (bolo to aj v TV novinách, presne aj on o tom rozprával)
Nedalo mi a našla som na nete o tom článok - http://www.plusden.sk/slovensko/2008/09/unikatna-operacia.html

Škoda len, že som sa ja o ňom nedozvedela skôr, už to dcéra mohla mať dávno za sebou :-( (písala som tu dávnejšie o jej probléme) ... preto to aj tebe píšem, aby ste to skúsili, možno ste o ňom tiež nepočuli (tak ako aj ja) a možno práve on pomôže aj tebe.
Držím Tebe aj maminke palce... potom daj vedieť, keď sa rozhodnete mu napísať, a ak sa vám zo Žiliny ozvú, ako ste dopadli....držte sa (y) ;-)

endriu, Ut, 07. 10. 2008 - 13:15

Ahoj "nicebosorka"...tuto stranku som našla čisto nahodou a som velmi milo prekvapena ako rychlo a ochotne mi ľudia odpisuju. ak si si čitala moje prispevky tak zhruba asi vieš o čo ide a že už mam toho dosť, ale konečne som natrafila na lekarov kt. maju zaujem...po 3-4 mesiacoch mam ist na kontrolu ale teraz som v takej neistote ci tie cviky co podstivo cvicim kazdy den 2x stacia, ci je nieco co nerobim a mala by som robit preto aby sa mi to zlepsilo......:-( teraz neviem ci mam skusat dalej alebo mam verit tym v ruzomberku a cakat-..........cakala som 4 r.
porozpravam s mamkou a uvidim, ale ako si napisala, ze za opytanie nedame nic.a mozno mi odpise e-mail.ale ja by som bola velmi rada keby mi niekto poradil co vsetko mam robit aby sa to dalo do poriadku.aj ked ten primar v ruzomberku mi rovno povedal ze mi nezarucuje ze aj ked budem podstivo cvicit bude to ok a vyhnem sa operacii. najradsej by som nesla na operaciu, mam obavy je to haklive miesto ale snazim sa na to nemysliet...ale niekedy sa to neda ked nemozem celu noc spat a uz ani neviem ako si mam lahnut, uz mam aj take cudne polohy ako napr. klaknem si a predklonim sa aby bolo chrbtica v takom obluciku pod hlavu si dam maly vankus, vtedy sa to trochu da vydrzat ale uz nevladzem;-(
mozem sa spytat? a aky ma problem dcera?nieco ako ja?ak budes mat cas tak este odpis a napis mi o dcere a aj to ci nieco cvici alebo nesmie robit nic?co jej poradili?ja som este rozmyslala chodit na brusne tance, ze taky pomaly plynuly pohyb by mi mozno tiez pomohol....neviem?????zatial vemi pekne DAKUJEM!!!!!!!!!Pozdrav dceru:-) a drzte sa, drzim palce aby ste sa mali dobre ahoj(sun) :-*

nicebosorka, St, 08. 10. 2008 - 21:48

Ahoj endriu
Moja dcéra má iný zdravotný problém, má Scheuermannovu nemoc (juvenilná kyfóza - guľatý chrbát, písala som tu o tom cca pred rokom), ale syn mal poškodenú platničku a tiež sme to riešili aj na ortopédii (preto som aj tebe písala, aby si skúsila tú ortopédiu v Žiline, nie len neurochirurgiu ).
Syn si ju poškodil asi pri skákaní - parkour (alebo ako sa tomu nadáva :-D ) Má zakázané rýchle cvičenie, behanie ... a podstúpil aj kúpeľnú liečbu v Kováčovej, kde mu ukázali cviky, ktoré by mal cvičiť (len nie vždy ho k tomu viem donútiť - pubertiak :-( ..tak ako aj dcéru :-( ) ...

...nooo a čo sa týka tvojho problému, tak na nete som čítala niekoľko príspevkov na tvoj problém (nedalo mi, som zvedavá, tak si zisťujem čo to je) a väčšinou, čo som sa dočítala, tak ľudom pomohla až operácia ...a tiež si pochvaľovali tú Žilinu.

Tak fakt skúste sa s maminkou obrátiť na primára Popluhára. Na mňa urobil veľmi dobrý dojem. Milo nás privítal, každému podal ruku (aj pri príchode aj pri odchode), všetko podrobne preskúmal a potom dopodrobna vysvetlil a názorne aj na makete chrbtice ukázal čo má dcéra poškodené, čo treba urobiť a tak ...
Ja som sa snáď s takým príjemným lekárom ešte nestretla (y)

S tými brušnými tancami ti neviem poradiť, radšej na tvojom mieste by som sa niekoho popýtala, aby si si náhodou viac neublížila.

Ináč pri čítaní rôznych príspevkov som našla odkaz na jednu knihu - http://www.smsystem.cz/index_soubory/novakniha.htm
sú tam aj obrázky cvikov... skús sa v knižnici, alebo v kníhkupectve po nej popozerať...možno aj tá ti môže pomôcť

Držím tebe aj maminke palce, drž sa a daj vedieť, keď budeš mať niečo nové ;-) :-) (y) (sun)

denisa123, Ne, 05. 10. 2008 - 20:48

Adinka, neviem, ci sa nieco deje, ale ma to zaskocilo a hned sa ta pytam, dufam, ze mi poradis. Uz tyzden mi akoby trpol prstenik lavej ruky, len tento jeden prst. Nikdy sa mi nic podobne nestalo a nechapem, co to ma byt... Ak mozes, tak mi napis, dakujem.
(sa citim trapne, ze pisem taku malichernost, ked tu riesite take zavazne problemy....)

Adinka, Po, 06. 10. 2008 - 16:44

Ahoj, cez prsteník ide aj dráha trojitého ohrievača, ale možno to máš len od krčnej chrbtice. Skús ísť niekde na masáž aspoň šije a krku, môžu pridať ruky, prípadne celý chrbátik .Môžeš doplniť magnézium a zinok, prípadne selén. Skús a uvidíš, určite to bude príjemné, a uvidíš, či sa to zlepší. Ak to máš silnejšie zablokované, možno bude treba aj viac krát zopakovať. Nuž držím palce, nech sa ti to podarí. Papa
Adina :)

denisa123, Po, 06. 10. 2008 - 20:06

Prosim ta, ked mozes, opis mi to blizsie, som totalny laik.... Vobec neviem, co si mi to napisala, hodila som to googla, nasla som tu hned nieco, ale citam, citam a citim sa ako clovek, co nevnima,nechapem nic z toho... Robim nieco zle, naco ma to upozornuje?Dakujeeeeeeeeeeeeem:-* (flower) :-*

Adinka, Št, 09. 10. 2008 - 06:44

Ahoj, prsty na ruke zvyknú tŕpnuť od zablokovanej krčnej chrbtice, keĎže odtiaľ ide aj inervácia do rúk, ale neviem ti presne takto na diaľku povedať, prečo ti tŕpne len prsteník. Ak ti to teda nedokáže uvoľniť odblokovanie krčnej chrbtice, prípadne s tou masážou rúk, ako som napísala, aby bola zenergetizovaná celá dráha, tak bude problém niekde inde. :)

milanmores, Po, 13. 10. 2008 - 19:50

AHOJ ADINKA.Mam k tebe velku prosbu.Moja sestra ma problem s medzistavcovou platnickou v krizovej oblasti.Platnicku ma prasknutu, chodi stale po lekaroch, operaciu jej neodporucaju, s tym ze moze s nou v podstate fungovat ako so svojou, vraj ju telo nemusi prijat na velke mnozstvo percent.Takze iba robi tie cviky, ktore jej lekar oporucil, ale to je vsetko, proste na to nemaju nijaky liek-povedali, a mne sa tomu nechce verit.Ku cinskym liecitelom nejde, lebo sa boji, ze by jej mohli poskodit miechu, prosim ak vies ako by sa jej dalo co i len trocha pomoct budem ti velmi vdacny.Ma stale velke bolesti a k tomu chodi do prace.Dakujem.

Adinka, Ut, 14. 10. 2008 - 17:37

Ahoj, naozaj na to nie sú lieky, len to poctivé cvičenie. NEviem či by jej lekár odporučil Dornovu metódu, ale možno by mohla skúsiť aspoň tú jemnú Breussovu masáž na platničky s ľubovníkovým olejom. Môžeš si nájsť v mieste bydliska nejakého maséra , skús napríklad na www.maser.sk
Ale naozaj nech sa predtým poradí, lebo záleží aj od momentálneho stavu tej platničky.

endriu, Po, 16. 03. 2009 - 14:16

Ahojte dievčatá...chcem sa len opýtať, kto má skúsenosti s ozonoterapiou?ak ste sa tejto liečebnej forme podrobili, mali ste to bezplatne alebo ste za to platili?v mojom okoli to robia v dvoch nemocniciach v jednej bezplatne a v druhej, kde som chcela isť lebo su tam vraj perfektní doktori sa plati za jednu tu proceduru 160 eur.preto sa chcem informovať aj iných nemocniciach popripade cenách.ďakujem...;-) (sun)

Vlamonka, Pi, 24. 04. 2009 - 18:11

Ahoj Adinka.Dnes som sa nahodou dostala na tuto stranku. Celkom ma zaujalo , ze co si pisala o stavcoch... Asi pred dvomi rokmi mi prislo strasne zle..busilo mi srdce..mala som stale pocit na odpadnutie , bolel ma zaludok ..sice nebola to bolest ako taka ,ale stale som mala pocit , ze musim zvracat...co mam doteraz...lezala som aj v nemocnici...no samozrejme , ze mi nic nezistili;-( trpne mi celo a ruky..niekedy aj noha... asi pred dvomi tyzdnami som sa konecne dostala na rehabilitaciu kde mi lekar zistil...opisem to z lek.spravy - hypertonia trapezov. viazane anteful. hlavy , brada , sterun 2-3 cm. Dynam.blok C5/6 , Dynam blok Th 4/5/6 Thomayer20cm. , dextrokonv. skolioza TH. Schmorlov uzol Th10/11...dorzalgie pri dynam. blokadach...tak to je asi vsetko... no konecne som bola stastna , ze aspon niekto prisiel na to , ze co mi je....no na moje velke sklamanie..mi lekar dal len nejaku masaz elekt. impulzmi ...po ktorej mi je este horsie:-( :-( :-( preto ta chcem poprosit o radu , ze co by som mala podla teba robit? a ako dalej postupovat? Mozno by mi pomohla nejaka masaz...len skoda , ze byvas tak daleko;-) ale aj to by sa dalo zariadit;-) ... Vopred ti velmi pekne dakujem... (flower) (flower) (flower)

Adinka, Pi, 24. 04. 2009 - 18:44

Ahojki, ja by som ti odporučila DOrnovu metótu spojenú s Breussovou masážou, na niečo bankovanie, na tie trapézy by mohli byť fajn aj lávové kamienky, dobre rozmasírovať sa to dá rôznymi spôsobmi ... to už podľa toho, čo ti bude robiť dobre. POpri tom nejaké cviky z Pilatesa ... skús si vybrať terapeuta na stránke www.maser.sk ... tam si nájdeš podľa miesta bydliska ... prípadne mi napíš odkiaľ si na mail, a ja ti skúsim nejakého poradiť, ak poznám v tých končinách.
Papa
Adina

eja777, St, 07. 07. 2010 - 17:09

:-| :-| Pekny den prajem Adina chcem ta poprosit o pomoc, pred dvoma rokmi v lete sa mi stalo to ze mi nahle zrezonovalo alebo zaskratovalo v krcnej oblasti a od vtedy sa mi toci hlava, pocity na vracanie, depresie,stavy uzkosti, a som este vypätá.depky chvala Bohu uz pominuli len obcas, hlava bola ako jedna bublina duta bublina ani prisun slin som nemala sucho v ustach proste vsetko akoby mi vyhorelo ,dlho som mala taku chut a pocit vyhorenia aj v nose a ustach., k tomu mi po case zistili zapal PND a na MR nejake demyelizacne 4 lezye, max 2,5mn. zila som ako v bubline , teraz je to lepsie len sa mi este toci hlava a mavam bolesti hlavy nemozem soferovat,sama.mavam bolesti za ocami dokonca mi zistili na lavej strane 4abs, skotomi aj na pravej nejake , mam problemi z oblastou krcnej chrbtice C2, neviem co mam s tym robit vies mi nejako prosim poradit?? ak treba ja za tebov pridem aj na kraj sveta ved co clovek neurobi pre svoje zdravie...ďakujem za skoru odpoveď Erika Kosice

Adinka, Št, 08. 07. 2010 - 22:02

Ahoj Erika, to bychcelo taký komplexnejší préstup, mono Dornovu metódu a Breussovu masáž, + nejaké iné doplňujúce veci na odblokovanie - najlepšie po osobnej návšteve. Našla som ti tuto príjemnú pani v KE :
http://www.maser.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid…

POtom napíš, ako si dopadla, a čo všetko ste spolu podnikli (hug) Prajem nech vám to zaberie.(hug) (flower) (flower) (flower) (sun) (sun) (sun)
Adina

eja777, Št, 15. 07. 2010 - 23:23

Ďakujem Adinka skusim to si velmi mila prajem pekny vecer

Erika:-) (flower) (sun)

Zuzana131, Po, 07. 11. 2011 - 20:27

Pekny podvecer prajem Adina mozem poprosit o pomoc? Asi pred 2-3 rokmi som mala vyskocene krcne stavce ..raz je to lepsie potom horsie masaze mi nepomahaju ...chodila som na elektro liecby ,tepelne zabaly , masaze a stale nic zasa ma zacal boliet strasne krk neviem otocit poriadne hlavu do prava a ked ju otocim az ma ''striekne,, v lavom ramene a je to dost bolestive uz neviem na koho sa mam obratit ;-( vies mi prosim ta nieako poradit ...vopred dakujem za skoru odpoved Zuzana Kosice

Adinka, Št, 10. 11. 2011 - 09:33

Zdravím Zuzka, skús tú pani v KE, možno s Dornovou metódou a cvičením sa to podarí. Určite je to nadlhšie a pravidelnejšie.

Petulka103, St, 09. 11. 2011 - 18:33

Dobrý deň, chcem sa Vás spýtať už vyše roka mam pretrvávajúce bolesti krížov a hlavne tá bolesť vychádza do nôh.To znamená, tá bolesť príde náhle a od kolena dole nepohnem nohou a obmedzuje ma to v chôdzi, takže musím byť v klude. Od malička tancujem takže nohy mam v neustalom pohybe lenže po magnetickej rezonancii mi zistili toto: sinistroskolióza, počínajúca chondróza na disku L2 a L3 drobné Schmorlove uzly staršieho dáta.Môžte mi to prosím Vás vysvetliť,a je vôbec možné že tie bolesti nôh mávam z týchto nálezov? Vopred ďakujem za odpoveď,budem veľmi vďačná ak mi pomôžete.Petra Zilina

Adinka, Št, 10. 11. 2011 - 09:42

Zdravím peťulka, je viac než pravdepodobné, že tie bolesti sú z toho. AKé terapie Vám odporučili po tej diagnóze ? Tam by malo byť pravidelné masírovanie a cvičenie na spevnenie driekovej a krížovej časti, neodporúča sa cvičenie s otrasmi alebo skákaním, to môže zhoršiť. Skúste tiež vyhľadť nejakého chiropraktika alebo dobrého maséra a dohodnite sa na pravidelných stretnutiach. Určite sa to zlepší. (flower)

VerenaL, Ne, 20. 11. 2011 - 20:29

Dobrý večer,
práve som prečítala túto diskusiu a vliala mi nejakú tu novú nádej. Zdravotný problém sa netýka mňa ale môjho priateľa. Približne pred rokom ho začali pobolievať semenníky, absolvoval vyšetrenia po ktorých sa zistilo že je všetko v poriadku a dostal len nejake lieky na utlmenie bolestí. Možno po troch mesiacoch bolesti semenníkov odozneli a začal bolieť chrbát v krížovej časti a kostrč. Diagnozu naspamäť neviem, len niečo zo stavcami L3 a L4, vybočená a stlačená platnička./Neskôr môžem doplniť aj presnú správu od lekára/ Bol na magnetickej aj na ct. Podla neurologičky sa s tým dá žiť. Ale čo bolesti ktoré trvajú vkuse? Stále brať ibalginy a ine utišujúce tabletky mi príde scestné! Avšak či už ortopedovi alebo neurologom to asi príde v poriadku! Som veľmi rozčúlená, je mi ľúto ked vidím ako trpí! Má 22 rokov, do minulého roku to bol aktívny športovec a teraz pre bolesti nič nezvádze! Na koho sa teda obrátiť?? Akú metodu skúsiť? Sme naozaj v koncoch :(

motylik, Po, 21. 11. 2011 - 11:04

Verena to mi je naozaj veľmi ľúto, chápem tvoje rozčúlenie. Ale počuj moja, prečo sa tak spoliehate na lekárov, ved skúste nejaké centrum alternatívnej medicíny alebo skúseného liečiteľa, tam určite pochodíte lepšie ;-) :-)

VerenaL, Po, 21. 11. 2011 - 13:15

Priateľ je strašný skeptik k takým veciam ako alternatívna medicína. :( Niekedy mam pocit že je to sčasti aj nejakým psychickým problémom. Problém s otcom, ktorý ho aj napriek jeho snahe považuje za príživníka a hlupáka. A jeho to trápi aj ked si to nechce pripustiť. často sa hádajú, priateľ robí všetko preto aby nanho zapôsobil, ale jeho otec je tvrdý hlupák bez citu :( Mohol by pomôcť kineziolog odstraniť túto frustráciu či by bol lepší psycholog?

motylik, Št, 24. 11. 2011 - 19:03

Ano, kineziolog je výborná voľba, pomôcť môže aj metoda SRT alebo rodinné konštelácie. Držím palce (y)

janka21d, So, 21. 01. 2012 - 11:06

dobrý deň, mám 32 rokov a na ct mi okrem iného (som onkologická pacientka) naposledy zistili aj schmorlov uzol na th11 a th12. môžete mi poradiť, čo s tým? ísť na diagnostiku chrbtice, nechať si poradiť nejaké cviky a napr. chodiť na breussovu masáž? ďakujem :)

Adinka, So, 21. 01. 2012 - 11:26

Ahoj.
Schmorlov uzol je pojem, ktorý znamená, že máte zmeny zakrivenia hrudnej chrbtice a tiež možné degeneratívne zmeny medzistavcových platničiek.
Tu záleží od závažnosti ochorenia, ale v ľahších formách pomáhajú cviky na spevnenie svalstva, môže byť aj Breussova masáž /tá vyživuje platničky/ a tiež s itreba dávať pozor na držanie tela v každennom živote - sedeniem stánie, chôdza, dobrý matrac na spanie a podobne.
NEviem ako je to u vás ohĺadne onkológie, ak máte zmeny na stavcoch prípadne nádory vo vnútri chrbtice, tak tam s cvičením opatrne, spýtajte sa onkológa. Ak máte chrbticu a kosti v poriadku, tak môžte. Napríklad dobré je začať s cd Pilates na vnútorné držanie tela - tam sú tie cviky také jemné, potom prejsť na Pilates - na spevnenie chrbta. Boli dostať v SME. Úplne najlepšie by bolo, keby ste mali pri sebe nejakého odborníka, aby vám vybral cviky na mieru ...

janka21d, Po, 23. 01. 2012 - 17:43

ďakujem za rýchlu odpoveď. som si vedomá toho, že nesprávne sedávam, len si to musím viac začať uvedomovať, aby som už nerobila tie isté chyby. moje onkologické ochorenie nesúvisí s chrbticou, ale s hrubým črevom, takže s tým cvičením dúfam nebude problém. objednala som si dvd fredyho ayisiho - môj život s jógou, myslíte, že môžem cvičiť aj jógu? samozrejme zájdem za odborníkmi, čo sa týka cvičenia máme vo zvolene regecentrum, verím, že poradia. a robia tam aj spomínanú breussovu masáž :) vďaka ešte raz :)

janka21d, St, 25. 01. 2012 - 20:31

už som našla na nete aj cd pilates od sme - cvičenia na chrbát a držanie tela, tak už cvičím :)

Erkočka, Št, 26. 01. 2012 - 01:49

Janka môžeš mi ten Pilates preposlať? Ďakujem(sun)

Adinka, Št, 26. 01. 2012 - 08:22

Hehe, no vidíš, vo Zvolene aj ja otváram masážne relaxačnotvorivé štúdio o mesiac, s kamoškou, tá robí diagnostiku a tak. Teda záleží aj podľa toho, ako sa Margaret aklimatizuje v škôlke (blush) Ale zase v regecentre majú iné možnosti aj cvičenia, aj masážne vane a iné vymoženosti :D to je už iné "kafe" :D A tiež poradia aj s cvičením, majú tam veľa cvičiteliek a objednajú ťa priamo na také cvičenia pre teba.

janka21d, Št, 26. 01. 2012 - 16:37

fíha, no ja kľudne počkám aj na vás s kamoškou :) pokiaľ robíte aj breussovu masáž a kamoška robí diagnostiku a vedela by poradiť aj nejaké cviky, tak mne nič viac netreba :) a ešte sa popýtam, včera som začala cvičiť ten pilates, prvé 4 cviky. najprv nič, ale potom som mala dosť veľké bolesti v oblasti krížov. môže to byť z cvičenia?

Adinka, Št, 26. 01. 2012 - 20:11

Breussovu robím, ale tie cvičenia nie , tam sú na to väčší odbornícui v regecentre, celý tým :D
kAmoška ona robí skôr diagnostiku orgánov, etikoterapiu a také ... Skúste kľudne zatial to Rege, a potom sa ozvem, keĎ už budeme mať hotové :D A môžme už podokončovať. breusovu pravdaže spravím. Mohlo bolieť z cvičenia - tam je dôležité mať podsadenú panvu - a držať si to - ale na tých dvd to pekne tá pani vždy pripomína. Preto je zase lepšie cvičiť s odoborníkmi, ktorí opravia v prípade potreby ... a potom už doma v pohode ... :D

ZAčnite hlavne pomaly, každý deň, alebo obdeň po troške a postupne pridávať. :D

Erkočka, Št, 26. 01. 2012 - 22:50

Samozrejme, keď si dávnejšie necvičila tak bolesti môžeš mať, ale Pilates sa nesmie cvičiť na silu, treba postupne. Keď ti niečo neide, tak to rob len do takej polohy, aby ťa to nebolelo. Dôležité je aj dýchanie nádych - výdych. V týchto cvikoch sa vlastne jedná o naťahovanie krátkych a dlhých svalov. Ja som to cvičila v BA pred 2 rokmi, cítila som sa perfektne. Teraz, keď už nebývam v BA, neviem si nájsť cvičiteľku, tak to skúsim sama, ale nedávam veľkú nádej, lebo v skupine je to iné. Vďaka za link(sun)

andrea_76, Po, 04. 06. 2012 - 18:43

Dobry den, mohla by som poprosit kontakt na tu Vasu kamosku? zaujima ma diagnostika a etikoterapia...

dakujem,
A.

p.s.
da sa to robit aj na dialku? Zvolen je pre mne straaaasne, ale straaaasne daleko...:-(

Klaudia17, So, 28. 01. 2012 - 14:14

Chcem poprosiť o radu:Vyše 1 roka mávam na ľavej ruke malíček každé ráno strpnutý až také nenormálne mravčenie na ktoré sa niekedy zobudím aj v noci a hneď vedľa prst,ale ten je len tak liznutý nie je to až tak zlé ako s malíčkom.Mám na pravej strane buď 3-4,alebo 4-5 stavec samozrejme poškodený.Prakticky 20 rokov som čašníčka,prosím o radu ďakujem pekne.Aby som nezabudla chodila som na elek.liečbu aj v teplej vode masáž vôbec nič nepomohlo.(sun) (sun) (sun)

Adinka, Po, 30. 01. 2012 - 09:04

Ahoj Kladuia,
môže to byť aj od chrbtice, zápästia - lakťa - aj od myši, ak často sa s ňou robí, alebo niečo s cievami, alebo nejaký blok na dráhe srdca. Určite možno ešte treba doplňujúce vyšetrenia, zatiaľ stále masáže od krku až k ruke, možno aj reflexné + cvičenia. Ale najlepšie spresniť diagnózu, ak sa dá.

Vincko, St, 01. 02. 2012 - 08:30

Ahoj vsetci kto vie poradte

cca 2tyzdne dozadu som spadol pri hokeji (amater) a odvtedy mam bolest na chrbte pri oblickach ale len prava strana mozem mat vyskoceny stavec alebo nieco podobne? Bolest nie je stale ale napr len ked kalem kycham a podobne.

Adinka, St, 01. 02. 2012 - 15:59

Tak toto najlepšie diagnostikuje pán Rontgen :D Môže to byť všeličo. ;-)

segedin, Po, 20. 02. 2012 - 22:31

dobry den chcela by som Vas poprosit o radu uz 4 mesiac sa stazujem na bolesti v krku orl vysetrenie ok sono krku trosku zvecsene lymfat.uzliny ktore mi ze nemozu sposobovat bolest v krku dnes na neurologii rtg vysledok znie nepatrna esovita skolioza C,vyrovnana lordoza,plat.C4,5 uzsie.zaver laesio disc.C4 C5 spondylosis def.thorac.minima podla neurologicky je to v poriadku ale ja mam stale bolesti dolu nizsie v krku ako keby mi tam nieco uviazlo a ta bolest vyzaruje do hrude a do pazi bolia ma aj zuby a usi a zacina aj hlava uz si neviem rady lekari ma zacnu posielat k psycho ale ja mam skutocne bolesti prosim poradte.

Adinka, Ut, 21. 02. 2012 - 20:54

Nuž jedine skúsiť jemné masáže na ten krk, + lymfodrenáž tváre a krku, tie uzliny znamenajú nejaký zápal, alebo niečo v neporiadku - možno aj tie zuby, alebo nejaký nerv ... Môže zabrať aj reflexnú masáž, uvidíte, či sa to nejako zmení ...

katusik, Pi, 24. 02. 2012 - 22:04

Dobrý večer. Asi pred rokom som začala cvičiť zumbu a s ňou je spojený aj prievan v miestnosti..Po pol roku som začala mať problémy s krčnou chrbtibou, funkčná klbná blokáda, horný trpéz mierne skrátený vpravo..Prišli mi na hypermobilitu.Začalo to blokádami, neustálymi bolesťami hlavy, zle od žalúdka..:-( .mám 22 rokov a život pred sebou, čo by ste mi odporučili na odstránenie týchto bolestí? Nejak fyzioterapeutom neverím..Nikde ma neposlali, len masáže, ktoré nepomáhajú. Som z Prešova, je nejaký špecialista na takéto problémy? Za informácie vopred ďakujem.

Adinka, So, 25. 02. 2012 - 09:44

NO bohužiaĺ zumba nie je vhodná, ak je problém s chrbticou, najskôr treba spevnieť svaly držiace pohybový aparát - potom ani prievan pri skackaní nevadí :)
MAsáž svalstvo uvoĺní, rozhýbe, - ale spevniť ho treba pravidelným cvičením.
NEpoznám ale nikoho v Prešove, kto by to robil - skús sa pospytovať - dobrý by bol Pilates na držanie tela, strečing, nejaká joga- ale aj to mám ľudí ktorým to zle spravilo napríklad na krčnú - preto treba opatrne, vyslovene jogu na chrbticu a opatrne, nesmie to bolieť, nepreháńať, nemusí sa každý cvik robiť až na doraz, ale preciťovať to, kedy to robí príjmne dobre - aj bolesť príjemná môže byť,ale už nie násilná.
KEby som už mala hotové plagátiky s cvikmi, tak ti pošlem foto, ale ešte nemám - a ani také podrobné na každého asi nebudú. Ale tiež by som ti mohla odporučiť tú knihu, tam sú aj cviky aj o chrbte viac popísané. NAjmä na tých trapézoch treba popracovať, lebo ti stále budú chrbticu ťahať na nesprávnu stranu - to ti masér môže len uvoĺniť, aby to bolo mäkšie, ale sval ti nikto nenatiahne - len ty sama, lebo to je dlhodobý proces. /Neboj sa , viem o čom hovorím, aj ja musím cvičiť :) - zaživot si nahonobíme kadejaké "krivosti" a všetko nám ukáže chrbtica. NApríklad prekladanie nôh cez seba je jedna z najviac ohrozujúcich vecí - vybočenie panvy, ja zas nosievam dieťa na boku - z toho mám tiež to isté, ale už viem, ako na to ... ale tiež sa musím priprieť. TAkže nie s iv tom sama, každý niečo má, len tá bolesť je nám nápomocná v tom, aby sme s tým niečo začali konečne robiť :) Držím palce, ak by si nič nenašla, ozvi sa mi na mail, skúsime niečo ešte ...

katusik, So, 25. 02. 2012 - 13:23

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Rozmýšľala som aj o plávaní, myslíte že je to dobrý nápad? Začala som už nejaké cviky, tak dúfam že to pomôže..Lebo vraj mi hrozí prasknutie platničky..takže musím makať keď chcem normálne existovať..A aké knihy by ste mi odporučili?

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama