reklama

Trvaly pobyt - poradi niekto-prosim?

Core , 25. 11. 2011 - 02:56

reklama

Poradi niekto, prosim?
Je pokrocily cas, - budem sa snazit byt zrozumitelna.
- synovec si chce dat u mna trvaly pobyt
- môzem mat z toho nejake neprijemnosti (ak by nieco "vyparatil")?
-Ide o to, ze si zacal vybavovat prispevok na zacatie zivnosti na NUP- medzitym sa prestahovali -je to sice len 8km dalej, ale je to uz iny okres - takze ak nechce prist o prispevok vraj musi mat trvale bydlisko v tom okrese, kde si podal ziadost.
Mam ho rada, ale je to este nezrely "oplesk" - (21 r.)
Suvisi s trvalym pobytom synovca u mna nieco - coho by som sa mala obavat, alebo vyvarovat?
Vdaka za odpoved.(flower)

Akosi mi to neda spat ( vidite kedy to pisem:-P )Som len paranoidna - či??


reklama


reklama

Maka, Pi, 25. 11. 2011 - 11:15

Samozrejme všetko má svoje výhody a nevýhody.

Je pravda, že ak by teraz nahlásil zmenu trvalého bydliska na ÚPSVaR, tak na tom novom môže začať vybavovať príspevok od začiatku. Čo je teda dosť komplikované.

Ak sa nahlási k tebe na trvalý pobyt má to pre teba takého povinnosti -

- platíš za neho komunálny odpad
- podľa toho či si v byte, alebo dome - zvyšujú sa náklady na bývanie, ktoré sa počítajú podľa prihlásených osôb - to platí pre byty
- všetka pošta z úradov, mu bude chodiť na tvoju adresu.
- ak berie príspevok na podnikanie a bude podnikať na tvojej adrese - tak musíš mať ty a schránke nalepené, že je to schránka danej firmy, a to nehovorím aj o povinnosti, mať označené priestory - napr. ceduľa na bráne, alebo dome, otváracie hodiny a prístup do firmy dovoliť aj verejnosti - zákazníkom /to všetko podľa toho, v čom bude podnikať/ Keďže je dosť pravdepodobné, že môže mať kontrolu z úradu, či aj podniká tak ako to dal do projektu, na ktorý získal peniaze budú ho hľadať na tvojej adrese. A tieto kontroly robia aj zo živnostenského úradu, či dodržiava živnostenský zákon.

- o prípadných exekútoroch a podobne ani nebudem písať - lebo na inej adrese ho ani hľadať nebudú. A v prípade, že budú chcieť niečo zabaviť, budeš mať ty povinnosť dokazovať, že si si svoje vlastné veci kúpila sama a za svoje peniaze.

Ja osobne to vidím viac nevýhodné. Vieš ako sa hovorí "za dobrotu, na žobrotu"

akalenkak67, So, 26. 11. 2011 - 22:37

Ked má prevádzku,nie je to viazané na trvalý pobyt.MM si bral dotáciu na živnosť.Prevádzku má na prechodnom pobyte.
Na prechodnom pobyte aj bývame.
Pri prvej živnosti sme inde bývali a prevádzku mal zahlásenú inde.A problém s dotáciou nemal.
Teraz našiel výhodnejšie priestory.Bol sa pýtať na úrade.Obzrú si nové priestory a prehlási sa adresa prevádzky.My zostaneme bývať tu,kde sme.Takýmto spôsobom máme zabezpečené súkromie.Maka má pravdu.Zákazníci sa budú premávať po vašom súkromí.

Core, Pi, 25. 11. 2011 - 11:57

Dakujem Maka, No presne tohto som sa bala. On si to udal ako miesto podnikania - prevadzku vraj bude mat napisanu inde (u mna to iste robit nebude - on tetuje)Ja sa v tom nevyznam - to nemôze mat miesto podnikania a prevadzku na jednom mieste?
Ten exekutor - no to si ma teda dostala, aj s tymi cedulami.Ja byvam v rodinnom dome a teda ziadne cedule si na dom davat nemienim - kedze u mna ziadny tetovaci salon nebude. O smetiach to som vedela, ale to ostatne ma prekvapilo.
Hlavne ma zaujima, ci môze mat to miesto podnikania a prevadzku na jednej adrese. Ze by u mna mal jedine to trvale bydlisko. Keby tu len akoze byval- aj vtedy by som ja s tym akoze nieco mala? Nie je to môj syn, ani manzel - je to synovec - tak aj vtedy??
Som mu podpisala (pred chvilou tu bol) papier, ze tu ma miesto podnikania.Ma to teraz stve - nechcem byt zla,rozhadat sa v rodine, chcela som pomôct svagrinke ( je rozvedena , po vaznej chorobe) - lenze stale mam z toho blby pocit. Ako som pisala, synovec nieje zly - len je to ojasene chalanisko.Tetuje krasne, zakaznikov ma - len aby nemal velke oci a nenabral niake pôzicky - potom co??!!
Prosim ta-bud taka zlata - sa v tom vyznas - odpis mi.
Velka vdaka.:-*
Pekny den.(flower)

Maka, Pi, 25. 11. 2011 - 12:22

ak ide podnikať ako SZČO - čo teda ide, ak si berie dotáciu z ÚPSVaR - tak v živnostenskom liste bude mať uvedené Sídlo podnikania svoj trvalý pobyt.
Tým, že to bude vykonávať na inej adrese nič nemení na situácii, že všetko podnikanie sa viaže na tvoj dom.
On si otvorí živnosť so sídlom podnikania na tvojej adrese, dá si zaevidovať Prevádzku na inom mieste, a aj tú si musí dať zapísať do živnostenského listu. Ale o mesiac prevádzku zruší ale sídlo stále ostáva tvoja adresa.
Pokiaľ si nezmení trvalý pobyt a nezmení to aj v živnostenskom, tak to bude viazané na tvoju adresu.

Jedno východisko tu je : a to akonáhle dostane peniaze na účet, nech si dá trvalý pobyt k sebe na byt. On podľa dohody z úradom musí všetky zmeny nahlásiť. T.z. že zmeny prichádzajú do úvahy. Peniaze od neho nebudú chcieť späť.
Takže kým otvorí prevádzku, a začne všetko robiť naostro, tak nech popracuje aj na ten zmene trvalého bydliska. Za pár € mu na živnostensom vykonajú zmeny.
Ono v konečnom dôsledku, v prípade, že budú problémy, ty ako majiteľka bytu ho vieš kedykoľvek z toho trvalého pobytu aj odhlásiť a to aj bez jeho vedomia. Svoje si predsa chrániť budeš.
Tak teraz len dúfať, že sa to chalaniskovi podarí a nenarobí neplechu. Držím palce.

Core, Pi, 25. 11. 2011 - 17:02

Velka vdaka za odpoved.(flower)
Ono je to tak. Nema svoj byt - prestahovali sa (svagrina s 2 synmi) na obecny byt, najomny - ci ako sa to vola. Nemaju ho v osobnom vlastnictve - tusim, ze vtedy ti tam ani nechcu dat trvaly pobyt (to neviem isto), no a presli aj vlastne do druheho okresu, aj ked je to par km rozdiel.
No vsak to - "neplecha" je jeho druhe meno. Je velmi sikovny co sa tyka tetovania (ukazovali ho aj v televiznych novinach - tetovanie v Prievidzi, ci kde to bolo) no zaroven je oplešteny......

Od decka to nemali lahke, ci financne, ci s byvanim (rodicia sa rozviedli ked boli mali, byvali kade-tade, do toho svagrinka vazne ochorela na rakovinu)- tak sa bojim, ze ked dostene hrcu penazi, aby mu to neudrelo do hlavy, aby nezacal bezhlavo minat......
Svagrina na neho nema ziadne "paky" - je neskutocne tvrdohlavy, nic nim nepohne ked ho chytia jedy-prdy.A je nespolahlivy, naslubuje, poprikyvuje - potom sa vyhovara.Ja som mu chcela pomôct kvôli svagrinej - zazila si toho uz statocne, aj na kona by bolo vela.
Takze tak.
Som sa vykvakotala - uvidim. Budem ho sledovat co stvara - ked hlupoty , tak ho odhlasim.

Este raz vdaka.:-*

Mária5455, Pi, 25. 11. 2011 - 23:03

Core,je to velmi pekne od teba,ze chces pomoct,zrejme mas vekmi dobre srdce,ale zvaz ci robis dobre?...staci sa pozerat na spravy,Lamparen,citat viacej a urcite by ta presla chut pomahat....v dnesnej dobe dat trvaly pobyt synovcovi,ktory je este nezrely a pojaseny,ktory ide podnikat a nevie,jak to dopadne,je velka odvaha,co sa teba tyka....za mesiac ,dva sa mu moze darit a potom nemusi....moze ale nemusi,co potom? to chces aby exekutor ti siahol na majetok?darmo ty zrusis dodatocne trvaly pobyt,ale na tlacivach a uradnych listinach bude figurovat tvoje miesto bydliska...to chces skoncit na ulici? tu ti lutost inych nepomoze,ty nemozes za to ,ze sa niekto ma zle...pomahat mozes,ale odtial/potial....este teraz mas cas vsetko zrusit,kym nedostal peniaze....to nie je tvoja starost,ze on si bude musiet v novom okrese znova vybavovat dotacie od statu,ved peniaze nebudu ist tebe,ale jemu...mam taky dojem,ze chlapec ma s tebou ine plany,to je len moj nazor...zrejme ta velmi dobre pozna a ked sa budu hnevat,tak nech sa hnevaju,aspon budes vediet s kym si to mala do cinenia.....

nicebosorka, So, 26. 11. 2011 - 12:20

Možno sa mýlim, ak áno tak ma opravte, ale ja si myslím, že ak má niekto niekde nahlásený trvalý pobyt, to ešte neznamená že je aj spolumajiteľom nehnuteľností. On predsa nebude zapísaný aj v liste vlastníctva tej nehnuteľnosti.
V prípade exekúcie sa nemôže siahnuť na majetok, ktorý je Core, pretože ona je vlastníčkou nehnuteľností, on tam má len nahlásený trvalý pobyt.

Ako príklad si zober, že ty (aj s manželom) vlastníš/te byt (dom). Máš dospelého syna, ktorý u teba býva (ale nemusí, môže byť niekde v podnájme, ale k tebe mu chodí pošta), čiže má trvalý pobyt u teba doma, ale ON nefiguruje na liste vlastníctva, tam si len ty a poprípade aj tvoj manžel (ak si vydatá), pretože danú nehnuteľnosť ste si kúpili (postavili) VY ako manželia (alebo ty sama). No a teraz ak syn niečo vyvedie, dostane sa do dlhov a hrozí mu exekúcia, tak exekútor ide len a len po majetku syna (ak by bol ženatý, tak aj po majetku manželky - ak to nemajú ošetrené) Tebe, ako jeho matke nemôžu siahnuť na dom (byt) môžu zobrať len synove veci a aj tie sa musia preukázať, že sú majetkom syna. Iné by bolo ak by ste si syna (aj iné deti) zapísali do listu vlastníctva, tak by tam mal/i potom podiel (ak by ste tam figurovali 4-ia (ty manžel a 2 deti) tak každý má 1/4), ktorý by už mohol byť predmetom exekúcie (ale len tá jeho časť).

Ak sa mýlim, tak ma opravte ;-)

Kalea, Pi, 25. 11. 2011 - 23:03

Core - Mária má pravdu. Premysli si to ešte. Veď ak niekto zmení trvalý pobyt, presťahuje sa inde, nie je taký problém začať si vybavovať žiadosť o finančný príspevok odznova. Dostane tie peniaze o niečo neskôr. No a čo? Ty predsa za to nemôžeš. Ale ak bude mať trvalý pobyt a miesto podnikania u teba, môžu tým pre teba vzniknúť problémy, ktoré sa nevyriešia len tak jednoducho tým, že ty ho odhlásiš z trvalého pobytu. Vo všetkých papieroch bude totiž tvoj dom naďalej figurovať ako miesto synovcovho podnikania, s tým neurobíš nič, na tie papiere už nebudeš mať dosah. Tak aby si náhodou na vlastnej koži nepocítila, čo je to prísť za dobrotu na žobrotu, najmä ak sama píšeš, že chlapec je nespoľahlivý, nasľubuje, poprikyvuje, ale potom sa vyhovára a nemá na neho páky ani švagriná. A vlastne ani ty.

aleg, So, 26. 11. 2011 - 08:39

Na tvojom mieste by som sa poradila s právnikom. Určite sa to dá ošetriť aj popredu nejakou dohodou podpísanou u notára. Nemám s tým skúsenosti, ale asi by som to riešila takto. A môžeš synovcovi pomôcť s tým, že na začiatku budú určené hranice, bez toho, aby si sa bála o strechu nad hlavou.

Core, So, 26. 11. 2011 - 10:07

Dakujem za prispevky(flower) .No poviem Vam, ze mam z toho hlavu ako balon.
Asi bude najlepsi ten pravnik. Skusim aj tu sa spytat - aj pohladat nejakeho v okoli.
Vdaka(flower) .Pekny vikend.

hybrida, So, 26. 11. 2011 - 18:49

Core aj tu na NM nájdeš krízové linky, právna poradňa. Za pokus to stojí.;-)

Mária5455, So, 26. 11. 2011 - 22:29

nechapem,preco by si mala platit pravnika,nie je to tvoj syn a basta,nic nedam a nic neriesim,mozem kludne spat....ak predsa sa chces s pravnikom poradit ,tak tu na tejto stranke napis prispevok do pravnej poradne a Judr Banos ti velmi ochotne poradi.....ja som sa tiez v jednej otazke obratila na neho a do 3 dni som mala odpoved...100 krat si najprv vsetko prever a az potom ,,pomahaj,,aby si do konca zivota nemusela plakat...ci ty vlastne nepocujes vade navokol co sa deje?zvlast teraz v krize?bud velmi opatrna,drzim ti palce(hug) (hug) (hug)

Mária5455, So, 26. 11. 2011 - 22:37

nicebosorka,mas tiez pravdu,ale ked sa mu nebude darit,alebo spreneveri peniaze ,co dostane od statu,tak vsetka posta mu bude chodit na tu adresu,ktoru napise do uradnych listin a uz aj to bude dovod pre Core na nespavost a bolenie hlavy....a synovec,kedze sa prestahoval do ineho okresu,aky pobyt si tam dal zapisat? prechodny? trvaly? nie je to zavadzanie uradov potom? toto mi nijako nesedi,myslim tym spravanie sa synovca

Core, Ut, 29. 11. 2011 - 01:01

Dakujem vam babulky za odpovede(flower) .Napisala som sem na pravnicku poradnu.
Prajem nam vsetkym pokojny a pohodovy adventny cas.(hug)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama