reklama

Rychle jedla

lenkaxiv , 19. 11. 2011 - 05:10

reklama

Ahojte maminky (flower)
Mam na vas taku prozbicku.
Mam doma dvoch zrutov (MM a dcera 22 mesacna). Princezna toho zje niekedy viac ako tatinko (giggle)
Ja viem co to uvarit, ale urcite by som sa nenazvala kucharkou :-)
Chcela by som vas poprosit o recepty na nejake rychle omacky ( cervene ci biele) ktore by som mohla aj uskladnit v mrazaku a v pripade potreby pouzit. Musim uz naozaj zacat varit v predstihu, aby som vzdy mala nejake jedlo a nie stale to iste. Nie ze by sa mi nechcelo varit 2x denne, ale niekedy to naozaj nestiham popri vsetkom... Mam aj slovensku kucharku, ale tam je vela receptov zlozito napisanych alebo na to potrebujem milion druhov korenin. Ja som v zahranici a je tu obrovsky problem najst aj majoranku. Takze ak mate nejake rychle jednoduche recepty, prosim napiste alebo poslite link :-)
Pamatam si ze mamina robievala zasmazky do polievok a omaciek, ale nepamatam si ako ich presne robila, tak ak by ste mohli aj s tymto poradit budem velmi vdacna (sun)
Velmi pekne dakujem (flower)

Pozrite si aj


reklama


reklama

eva m, So, 19. 11. 2011 - 08:32

lenkaxiv,
dnes idem varit prevelice rychle jedlo;-) :
Na kocky nakrajane zemiacky uvarim v slanej vode, pridam kusok klobasky (alebo parok), bobkovy list, nove korenie, cierne korenie, sol. Ked su skoro hotove, pridam fazulu v slanom naleve (predtym ju z toho nalevu ocedim). Klobasku vyberiem, nakrajam na kolieska, vratim nazad. Pridam kyslu smotanu, minutku povarim a hotovo. Dochutim trosickou octu - ak treba a cukru.
Cele je to hotove za 20 minut a mam rychly, fajny sobotny obed:-)
Ja zaprazky nepouzivam, tak ti neporadim. Na zhustenie pouzivam zatrepku - v smotane rozmiesam trochu muky. Alebo zahustujem nastruhanym zemiakom.
Tiez sa snazim varit rychle jedla, v tyzdni na nejake dlhe vyvaranie ani nie je cas.
Eva (sun)

lenkaxiv, So, 19. 11. 2011 - 09:32

Dakujem :-)
Len otazocka... Kolko tej smotany pridat? A vodu kde sa varili zemiaky asi nevylievat...spravne som pochopila? A na konci je to ako biela polievocka ci omacka? Prepac, ze sa tolko pytam. Ako vravim, kucharka zatial nie som (giggle)

eva m, So, 19. 11. 2011 - 10:31

vodu nevylievat, smotany podla potreby, ano, je to taka biela hustejsia olievka. Familii daj k tomu kusok chlebika a mas to. Ak ridas trosku papriky, nebude biela, ale trosku cervena;-)
a pytaj sa, to je ok, len tak sa dozvies.
Eva (sun)

lenkaxiv, Po, 21. 11. 2011 - 02:39

Dakujem :-)
Dnes si idem kupit nejaky organizovany zapisnik a hned si tam recept napisem ;-)
(flower) (sun) (hug)

lenkaxiv, Ut, 29. 11. 2011 - 08:18

trvalo to ale uz mam zositok a zapisujem ;-)
velmi pekne dakujem (flower)

Martina79, So, 19. 11. 2011 - 09:48

Zásmašku do polievok urobíš tak, že do hrnca (malého) si dáš trochu oleja, za 1 lyžicou múky (napr. hladkej) a chvíľu osmažíš na miernom ohni (platni). Dáš dole, keď ju chceš červenú, po vychladnutí pridáš červenú papriku sladkú a zaleješ studenou vodou. Poriadne vymiešaš. A šup do polievky.
Ja mám vždy v mrazáku nachystané kur. prsia, naporcované. Väčšie, menšie balíčky. Minule som vytiahla malý balíček. Prsia nakrájala, osolila, okorenila, pridala pikant (horčicu), nechala chvíľu postáť a osmažila, zaliala vodou, chvíľu podusila. Keď mäso zovrelo, postavila som si vodu na cestoviny, tie uvarila. A potom dokončila mäso. Do mäsa som naliala smotanu na varenie (250 ml - celú) a keď to zovrelo postrúhaný syr. Ozaj do mäsa som pridala na zahustenie nastrúhaný zemiak (malý) hneď na začiatku. Potom som to dala na cestoviny. A dochutila - vegetou.

lenkaxiv, Ut, 29. 11. 2011 - 08:24

dakujem za recept a radu (y)
jedna otazocka... moja mamina vzdy kricala pusti studenu vodu teraz! ked robila zasmazku. nieco o nezhrudkovani.. ja si moc nepamatam z tych cias.
takze zasmazku nechat vychladnut a az potom doliat vodu?
ja som naozaj antikucharka (blush) ale len zatial ;-) ja sa tam dopracujem (giggle)

gueva, So, 19. 11. 2011 - 11:12

rýchly paprikáš: kur. prsia nakrájané na pásiky osmažiť na cibuľke, pridať mčk, mletú rascu, posoliť, dobre zasypať mletou č. paprikou, pridať rozpučený cesnak, podliať vodou, dusiť 20 min. Potom rozmiešať kyslú smotanu s múkou a vodou /podľa toho koľko chceš omáčky a akej hustej/ zamiešať, nechať povariť 5 min., dochutiť vegetou alebo soľou. Hotovo. K tomu ľubovoľná cestovina alebo halušky: hrubá múka, vajce, soľ, voda - vymiešať cesto, pretlačiť cez haluškár, uvariť v slanej vode. Tieto halušky si môžeš spraviť do zásoby, v chladničke v uzavretej nádobe vydržia aj 4 dni. Do mrazáka si môžeš pripraviť dusené mäsko na paprike - základ ako na guláš a spomínaný paprikáš, mäsko na rôznych šťavách, na hubách, rasci, klobáske...,sviečkovú bez smotany, tú pridáš, keď budeš ohrievať, maďarský alebo klasický guláš, ale zemiaky je dobré vybrať. V pohode je z mrazničky aj pečené mäsko- br. lopatku, alebo mastnejšiu krkovicu naporcíruješ, posolíš, dáš na pekáč, pridáš cibuľu na polkolieska - môžeš dať kľudne viac, orascuješ, podleješ vodou, alebo vývarom, pridáš trochu oleja a pečieš. Keď zmäkne odokryté necháš zapiecť, aby chytilo peknú farbu. Keď vychladne šup aj zo šťavou do mrazničky. Toto síce trvá dlhšie, ale v mrazničke sa nestratí;-) Mužova babka takto upečie rôzne druhy mäsa kurča, králika, kačku... a šupne to do mrazničky. Taktiež aj knedľu, kapustu dusenú a my sa nestačíme čudovať ako rýchlo vie do pol hodiny navariť:-).
Skús si z každého jedla, ktoré uvaríš zamraziť trošičku a na druhý deň rozmraz, ochutnaj, ak ti bude vyhovovať konzistencia a chuť, tak mraz hocičo. Koniec koncov vy najlepšie viete čo vám chutí.;-)

lenkaxiv, Ut, 29. 11. 2011 - 08:28

dakujem velmi pekne! (flower)
urcite sa mi to zide a pisem si do noveho zositka ;-)
chcem sa len spytat... ako to do tej polhodky rozmrazuje? v mikrovlnke? ci necha cely den odstat von z chladnicky? (flower) (sun)

SYLVUSH, So, 19. 11. 2011 - 15:47

Sedliacka polievka:
cca 2 ks klobásky na varenie, 2-3 väčšie zemiaky, 1 väčšia mrkva, 1 pertžlen, 1 menšia cibuľa: Klobásku v celosti dať do hrnca, petržlen a mrkvu pokrájať na 6-8 cm kúsky, cibuľu celú, zaliať asi 2 l vody, nechať zovrieť, povariť asi pol hodinku, potom pridať zápražku s červenou paprikou, osoliť, pridať vegetu podľa chuti, klobásku nakrájať na kolieska, vrátiť späť do polievky, povariť ešte 5 min, potom po vypnutí pridať 3-5 vajec, len tak vyklopených do polievky, oni sa sami uvaria v tej horúcej tekutine. podávame s chlebom. Mňam.

lenkaxiv, Ut, 29. 11. 2011 - 08:30

mooooc dakujem!!! super :-) zapisujem do svojej novo-vzniknutej kucharky (blush) (giggle)

sosiak, So, 19. 11. 2011 - 20:36

Polievky v skratke - nezahusťujem vývary, guláš zemiakom, biele zátrepkou (hl. múka v smotane) a ostatné zásmažkou (olej, hl. múka príp. červ. paprika). V podstate zátrepka je základ na všetky biele omáčky - syrová, kôprová, hubová, cesnaková... Inak ja keď potrebujem urobiť rýchly obed, tak to istia vajcové kolienka (halušky). To je obyčajná praženica s cestovinou a na prilepšenie nadrobno osmažená slaninka k tomu.:-) Inak veľmi často robievam kuracie prsia na akýkoľvek spôsob - na prírodno, s kukuričkou, na smotane s červ. paprikou, na smotane s hríbikmi, na hríbikoch bez smotany atď. A k tomu ryža, zemiaky, cestovina, tarhoňa. Tiež máme radi rajčinovú omáčku, či už s vareným hovädzím mäskom a knedľou, alebo s fašírkou a zemiakmi - tiež rýchle jedlo, hlavne ak si mäsko kúpiš už zomleté.;-)

lenkaxiv, Ut, 29. 11. 2011 - 08:32

dakujem, dakujem :-) zapisem a nieco vytvorim ;-) (sun)

lenkaxiv, Ut, 29. 11. 2011 - 08:35

vsetkym maminkam kucharkam, co ste sa mi ozvali, velmi velmi VELMI pekne dakujem! urcite pouzijem kazdy recept, ktory mi prisiel cez e mail alebo sem na nanicmamu. ste super truper eno nuno nanicmamky! ani neviete ako ste pomohli (sun) (flower) (sun)
DAKUJEM!!!! (heart)

Lenka R, St, 19. 06. 2013 - 15:16

Lenka, ja do omáčok ak treba dávam na zahustenie trošku kukuričného alebo zemoakového škrobu rozpusteného v troške vody. Bielu múku sa snažím nepoužívať, takto je to zdravšie.
Pripájam klasický jednoduchý recept na granadír: Zemiačky pokrájané na malé kocečky najprv trochu opražím na panvičke, posolím, dám trochu mletého čierneho korenia, drvenej rasce a mletej červenej papriky a potom zalejem troškou vody a dusím, medziyým si dám uvariť cestovinu a potom všetko spolu zmiešam , je to veľmi chutná rýchlovečka a dobré sú k tomu buď uhorky alebo šalátik .

gladys, St, 19. 06. 2013 - 18:21

Naozaj bleskovka:
Mrazené hranolky vysmažíme, na panvicu hodíme 6 vajec - urobíme volské oká a na tanieri k tomu pridáme sterilizovaný hrášok z konzervy.
Na to stačí štvrťhodinka. A môžeme to spestriť šunkou alebo kapiou.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama