reklama

Pohánka

nielen žienka domáca , 12. 01. 2008 - 13:43

reklama

Ako to tu tak sledujem, vela maminiek sa stravuje zdravo a jedna z takychto zdravych a netradicnych potravin je pohanka. Neviete mi poradit, ako ju pripravovat a do coho ju davat? Ja ju pridavam len do zeleninoveho cevabcici a varim ju aj 20 minut, hoci na obale je napisane 5, ale po 5 min. sa mi to zda este take tvrde. Na nete som aj nejake recepty nasla, ale rada by som vedela, ci mate aj odskusane a ako vam to chuti. A pravdupovediac, varim rada, ale nemusi to trvat 2 hodiny...

+ este jedna otazka - pocula som, ze varena mrkva je zla na pecen a ze ju poskodzuje takym sposobom ako alkohol. Viete o tom nieco blizsie/ presnejsie? Lebo ja pouzivam varenu mrkvu velmi casto a myslela som, ze je to zdrave.

+ este dalsia otazka. Doktorka mi poradila, ze mam maleho naparovat nad kamilkami. Ale donutte male dietatko stat nad horucou parou - nemozne! Mate nejake nahradne riesenie?

Uz koncim, lebo mam este kvanta otazok. Dakujem za rady.


reklama


reklama

motylik, So, 12. 01. 2008 - 14:09

k tej pohanke: ja ju varim niekoľko minút a potom ju necham pod pokrievkou, perinou a pod. dojsť 20 min. a je vždy makká.
o varenej mrkve som ešte nepočula také niečo. akurát viem, že mrkva opečená a podusená na cibuli má navyše niektoré cenné látky ako surová mrkva, ktorú tak rada chrúmem po večeroch.
my sme to kedysi s naparovaním riešili tak, že som sa s dcérou posadila do detského stanu aj s kamilkami (ledva sme sa vmačkali - nohy von) a hrali sme sa a zároveň naparovali. môžeš použiť aj aromalampu príp. pridaj ešte soľnú lampu.

klodik, So, 12. 01. 2008 - 18:01

Mám super recept na pohánkové fašírky, chutia mojím chalanom aj manželovi, aj keď nie sme vegetariáni.

FAŠÍRKY Z POHÁNKOVEJ KAŠE

-200g pohánky
-20g masti
-20g cibule
-6 dcl vody
-40g strúhanky
-2 vajcia
-soľ
-mleté čierne korenie
-majoránka
-strúhanka na obaľovanie
-olej na vyprážanie

Na masti opražíme cibuľu, pridáme pohánku a opražíme. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a uvaríme hustú kašu.Do vychladnutej kaše pridáme strúhanku, vajcia,soľ, mleté korenie, majoránku a všetko spolu vymiešame. Robíme fašírky, ktoré obaľujeme v strúhanke a vyprážame.Ja do týchto fašírok pridávam ešte nastrúhaný syr- eidam, množstvo podľa uváženie. Sú potom ešte chutnejšie a jemnejšie.

nielen žienka domáca, Št, 17. 01. 2008 - 21:47

Fasirky som robila doma a dosla sestra (strnastka, co si dava pozor na kalorie) na navstevu a tak jej chutili, ze dnes, ked som bola u nasich ma poprosila, aby som urobila aj im. Mali velky uspech!!!
(y) (clap) (y) (clap) (y)

rosa (bez overenia), So, 12. 01. 2008 - 22:43

Pohánku používam do polievky, ako prílohu, alebo robievam šaláty: napríklad pohánka, paradajky, čierne olivy, rôzne čerstvé bylinky, poliať olivovým olejom, nakvapkať citrón, dochutiť, ak treba napr. sojovou omáčkou

V podstate ju môžeš pripraviť akokoľvek, aj pridať do plnky do kuraťa, alebo z nej urobiť sladku, alebo slanú kašu, prípadne ju dať zapiecť so syrom a k tomu uhorkový šalát...

Na Biopark.sk nájdeš recepty :-)

Scio me nihil scire (Viem, že nič neviem - Sokrates)
r.r.

Adinka, Ut, 15. 01. 2008 - 23:18

Ja zas pohánku pomelim /mám taký mlynček čo si môžem nastaviť veľkosť zrnka - od múky po kaše / a potom ju pridávam do polievok, omáčok, do kaše vždy keĎ varím, a tak . je to nenápadné, a deti neohŕňajú nos :)
To o pečeni a mrkve sa mi nezdá ... jedine, že by niekto nevedel stráviť mrkvu a bol na ňu alergický .. vtedy možno.
Tuto uvádzam pár rád :)

PEČEŇ POŠKODZUJE:
• agresia, zlosť, nenávisť, hnev, závisť...
• tavené syry, tvrdé syry, najmä vyprážaný syr
• nadmerné prejedanie
• nadmiera živočíšnych tukov a bielkovín v strave
• vyprážané a pečené živočíšne bielkoviny, vajíčka, údeniny, škvarky
• príliš korenené jedlá, alkohol, chemikálie v liekoch
• sušienky zahusťujúce žlčové šťavy
• kontakt so žiarlivcom, závistlivcom....

PEČEŇ POSILŇUJE:
• mliečna kvasená zelenina
• varené krúpy, ražné cestoviny, všetky druhy zelenej zeleniny – pór, pažítka, šalát, listy cesnaku medvedieho, ovos
• plzenské pivo – 1dl po jedle
• horké byliny – púpava, palina obyčajná, pestrec mariánsky, zemežlč, myší chvost, ľubovník
• karlovarská minerálka
• zázvor (ďumbier), zázvorový čaj, zázvorové obklady
• citrón – zmäkčuje pečeň, odstraňuje cysty
• naklíčené semiačka, med
• olivový olej, morské riasy
• odvar z 3 lyžíc melty a 1 koreňa čakanky
• kontakt s priateľským človekom!

elin, St, 16. 01. 2008 - 09:25

Pre vysoký obsah rutínu je pohánka doporučovaná pri srdcovo-cievnych ochoreniach a výborne zaberá v počiatočných štádiách vzniku kŕčových žíl. Obsah rutínu je oproti zrnu mnohonásobne vyšší v čerstvých výhonkoch - pohánku môžeme nechať naklíčiť v miske na parapete, príp. pestovať v "bylinkovej záhradke" v kvetináčoch. Výhonky striháme, keď dorastú na cca 10 cm a pokrájané pridávame do zeleninových šalátov, príp. nimi posypeme podľa chuti prakticky akýkoľvek pokrm.

nielen žienka domáca, St, 16. 01. 2008 - 10:09

Najviac sa mi pacilo to plzenske pivo (giggle)

Ked tu uz mam odbornicky na zdravu vyzivu ;-) , este by som potrebovala poradit ohladom psena - vyuzivate pseno pri vareni? akym sposobom?

zemezlc a rozne bylinkove caje pijem rada a zaujimalo by ma, ci ich mozem davat aj 2-rocnemu dietatku. pretoze napr. na zihlave som si precitala na obale (sackovy caj), ze vhodne pre deti az od 3 rokov, ale na inych bylinach som to nenasla (lenze to je sypany caj, mozno to tam len nenapisali). lebo, napr. na sojovych vyrobkoch tiez nic take napisane nie je, ale moja obvodna povedala, ze do 1 roka soju v ziadnom pripade.

Ariesa, St, 16. 01. 2008 - 23:51

detskej lekarky som sa pytala na bylinky ked bol maly prechadnuty, povedala mi ze detom bylinky nedavat. neupresnila vek akurat povedala ze na pitny rezim vodicku alebo detske caje, ked ma dieta zazivacie problemy tak sa mu moze dat obycajny cierny caj, ale tiez nie dlhodobo, len tak trochu na pretravenie. ak sa detom davaju bylinky v roznej forme tak su to uz predpisove lieky ktore urcuje lekar.

MajkaV, St, 16. 01. 2008 - 11:42

Vrátim sa ešte k tej pohánke - nájdi si pohankovymlyn.cz" a tam nájdeš toho o pohánke viac než dosť a sú tam recepty od výmyslu sveta - od polievok, cez hlavné jedlá až po múčniky. A čo sa týka naparovania - mne detská lekárka hovorila, že keď nakloníš dieťa nad vaňu a pustíš prúd studenej vody, je to efekt ako pri naparovaní. A potom, v lekárni dostaneš kúpiť "naparovač"- nádoba s hrdlom, kde presne sadne brada a nos tak, aby para išla do dýchacích ciest. Možno by to malého bavilo viac, ako nad hrncom (a je to aj bezpečnejšie...) A Kaktus - soju takému dieťatku určite nedávaj, sója je síce zdravá, ale zároveň je silný alergén. Tak isto aj bylinky - na väčšine býva upozornenie, že nie sú vhodné pre deti, niektoré ani pre tehotné mamičky, tak radšej ešte počkaj. Pekný deň!:-)

henka, Št, 17. 01. 2008 - 16:24

par rokov dozadu som so sesternicou čitala, že deti nemaju jesť veľa pohanky, lebo brzdi rast...počuli ste o tom? ruku do ohňa za to nedam, ale vtedy sme sa jej radsej vyhli

nielen žienka domáca, Št, 17. 01. 2008 - 19:47

Moje nervy! Ubohe moje dieta! Ved to papa len soju a posledne dva dni zas pohanku! :-O

katushka, Ut, 01. 04. 2008 - 17:45

Ja som si kupila pohanku dnes a prvy raz vyskusam zajtra, tak uvidim...aj ja som malej davala soju dost skoro, ale len sem tam, a aj bylinkove caje, ale len slabo vyluhovane a len tie, o kt. som vedela ze nerobia sarapatu a pijem ich aj ja. (rofl)

ja_hodka (bez overenia), Pi, 19. 02. 2010 - 11:57

Pohanku varim tiez iba par minut a necham dojst ako motylik. Nam velmi chuti zapecena so zeleninou (mrkva, hrasok, cibula, trosku cesnaku, cervena fazula alebo cicer, zelena fazulka), trosku rasce, mleteho zazvoru,kari korenia, olivoveho oleja a paradajkoveho pretlaku (nema to v tom plavat, iba cca. 1-2 kavove lyzicky pre chut)a zapeciem v rure do zlatista.
O mrkve som nic podobne necitala ani nepocula. Podla mojich informacii je zdravsia tepelne upravovana s troskou tuku, kedze vitamin A je rozpustny v tukoch - telo ho preto lepsie takto vstrebava. Hypervitaminoza A, podla toho co viem, nemoze byt sposobena vitaminom A v rastlinnej forme - teda betakarotenom (tie kvanta betakarotenu, ktore by mohli sposobit problemy nie je realne denne prijat), nebezpecny je iba v zivocisnej forme - nadmerna konzumacia vnutornosti napriklad.

Anonymný (bez overenia), St, 03. 08. 2011 - 23:42

Mohol by mi niekto poradiť, kde zoženiem sušenú pohankovú vňať? Vraj je dobrá na cievy. Ďakujem.

ja_hodka (bez overenia), Št, 04. 08. 2011 - 07:14

Pohanku mozes dat naklicit a pouzivat cele naklicene semienko napriklad do salatov - ucinne latky su tam koncentrovane a zive. Potrebujes k tomu ale cele, nelupane semena. Ak to nechas rast (v kvetinaci napr.), tak budes mat aj vnat (sun)
Ak hladas vyslovene susenu vnat, tak to neviem.

Anonymný (bez overenia), So, 13. 08. 2011 - 18:50

ja_hodka, ďakujem za odpoveď. Kúpila som BIO pohánku, ale ani v špeciálnej miske na klíčenie som nemala úspešnosť ani 25%.
Často si nechávam naklíčiť pšenicu a darí sa mi, tiež som nechala dorásť vňať až na 10cm a potom som ju používala namiesto pažítky. Tak pohanku skúsim pestovať v kvetináči. Ešte raz vďaka za radu.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama