reklama

Bankovanie a banková masáž I.

Adinka , 09. 01. 2008 - 19:04

reklama

Bankovanie je liečebná metóda známa už v stredoveku. V minulosti sa viac využívalo mokré /krvavé bankovanie/, kde sa koža najskôr narezala a potom sa priložila banka, ktorá zachytávala a vyťahovala nahromadenú "zlú" krv. Podobne sa využívalo aj púšťanie žilou a liečba pijavicami. Na rôznych miestach sveta sa používali nielen sklené banky, ale aj banky
z kravských rohov, bambusové banky, či vyrobené z tekvičiek.

V súčasnosti môžu krvavé bankvanie prevádzkovať len v nemocničných zariadeniach, ostatní terapeuti používajú suché bankovanie a bankovú masáž.
Pri suchom bankovaní zostáva povrch pokožky neporušený, banka sa priloží k telu tak, aby sa vytvoril podtlak a vsaje do seba časť kože aj s podkožím, čo spôsobí okrem iného aj popraskanie drobných cievok, červené krvinky preniknú do priestoru, malý výron krvi aj lymfy zvýši cirkuláiu krvi a prívod kyslíku do okolia, nastane reakcia organizmu a aktivácia životných procesov nielen priamo na mieste prisatia banky a v priamom okolí, ale aj na zodpovedajúcom vnútornom orgáne.
Už v dávnejších dobách sa zistila súvislosť medzi zatvrdlinami na chrbte a vnútornými orgánmi, ktoré sa ovplyvňujú navzájom. Teda ak sa nám z nesprávneho držania tela, chôdze, sedenia, po úraze ale i napríklad po pôrode vytvorí v svale na určitom mieste gelosa, po určitom čase začne ovplyvňovať aj orgán, v ktorého zóne sa nachádza, a naopak, ak máme chorý niektorý vnútorný orgán, na príslušnom mieste na chrbte, alebo pri zodpovedajúcom stavci sa objaví po čase bolestivá spazma alebo iná zmena.
Pred bankovaním vždy vyhmatáme na chrbte tieto bolestivé, chladné či horúce miesta, hrčky a zatvrdliny a podľa toho sa rozhodneme, kde umiestnime banky. AK sa rozhodneme bankovať niektorý vnútorný orgán, vyberieme k nemu prisláchujúcu zónu, môžeme si pomôcť aj priečnou segmentáciou alebo podľa akupunktúrnych dráh meridiánov.
Pred bankovaním prevedieme krátku zahrievaciu masáž vhodným rastlinným olejom, vynikajúca kombinácia je s éterickým olejom borievkovým /jalovcovým/, ktorý podporuje pohyb lymfy a prečistenie organizmu, prípadne použijeme aj levandulku, grep, alebo lemongras, ktorý vynikajúco hojí popraskané cievky.
Veľmi účinná na prekrvenie a úľavu od menších bolestí chrbta alebo kĺbov je banková masáž. Väčšiu banku prisajeme na dobre naolejovanú pokožku, a masírujeme s ňou pozdĺž chrbta, aj priečne,vynikajúco pôsobí masáž pozdĺž dráhy močového mechúra a okolo trapézov.
Zoberieme menšie banky a poukladáme ich na vybrané miesta. Necháme ich tam 15 - 25 minút, potom jemne zložíme a na záver premasírujeme . Nasledujúce dva dni je potrebný dôsledný pitný režim, aby sa škodliviny, ktoré vytiahneme z vnútra do podkožia dostali preč z tela. Vhodné je aj saunovanie, ktoré odvádza tieto toxíny potom rovno z pokožky, a odľahčuje obličky.
Bankovanie opakujeme podľa potreby, môže byť bankovacia kúra: prvý týždeň 2 x, potom ešte 6-9x raz do týždňa, neskôr 2 mesiace pauza.
Na niektorých miestach môžeme bankovanie používať aj častejšie, len počkáme kým vzniknuté podliatiny nezmiznú.
Vieme takto liečiť niektoré bolesti chrbta, šije, kĺbov, hlavy, pôsobíme na obličky, močový mechúr, žalúdok, slezinu, pankreas, pečeň a žlčník, pohlavné orgány, lymfatický a imunitný systém, prekrvenie dolných aj horných končatín.
Okrem chrbta môžeme pri určitých liečebných procesoch prikladať banky aj na hrudník, brucho, podbruško, stehná, lakte, kolená i chodidlá.
Pri bankovaní meridiánov sú najdôležitejšie dráhy nachádzajúce sa na chrbte, a to riadiaca dráha a vonkajšia aj vnútorná dráha močového mechúra, na ramene a krku dráha tenkého, hrubého čreva a trojitého ohrievača.
Bankovať sa nesmú pacienti s hemofíliou, krehkými cievami, tehotné ženy, ženy so silnou menštruáciou, pacienti s leukémiou a nádorovými ochoreniami, vysokou horúčkou, veľmi vysokým tlakom a podobne.
Ak máte pochybnosti o svojom zdravotnom stave, poraďte sa predtým s vaším lekárom.


reklama


reklama

lydusha (bez overenia), Št, 10. 01. 2008 - 16:46

vau tak toto je sila...kolega bol na masazi a robili mu bankovanie..ked nam ukazal chrbat az sme sa nalakali...ale takto pekne mu to nikto nevysvetlil...teraz som uz zasa o nieco mudrejsia....super, adinka(sun) (sun) (sun)

renka, Št, 10. 01. 2008 - 17:43

(y) Adinka, super článoček...naozaj zaujímavé čítanie(clap)

Adinka, Pi, 11. 01. 2008 - 13:05

Vďaka. (flower) Tie modriny vyzerajú ozaj hrozivo, ale nie je to vôbec bolestivé ani také strašné ako to vyzerá. Je to dokonca veľmi príjemné, ale na pláži potom človek naozaj vyzerá veľmi divne (giggle)

fifinka, Po, 21. 01. 2008 - 14:21

Ahoj, táto téma tu dobre sadla. Môj manžel bol minulý týždeň na bankovanie a keď mi ukázal chrbát, tak som sa zhrozila, ale povedal mi, že je to normálne a do týždňa by to malo zmiznúť, a hlvne že ho to vôbec nebolí. Bol na to prvý krát a ešte pôjde. Ja som na to nebola zvyknutá - také podliatiny, lebo on chodí pravidelne na masáže a robí mu masérka aj akupresúru a masáž nôh, lebo muž má problémy s nohami-má ploché a často ho bolievajú chodidlá a nohy od kolien dolu. Poraď niečo, ak vieš. Ja uprednostňujem skôr aromaterapeutickú masáž, nemám rada ten štýl praskania kostí a stavcov. Veľmi mi to vadí a som z toho nervózna. Inak čo hovoríš na Chi-max na chodidlá?

Adinka, Po, 21. 01. 2008 - 16:50

Ahoj :) Aj ja mám radšej jemnejšie masáže. A aroma milujem priam. Ale aj banky .. to je také hlbšie a príjemné na boľavý chrbátik .. jaj. Aj mňa teraz Kika volá že Lienka, bo mám bodkovaný chrbát.

O tej masáži chi-max som ešte veru ani neslýchala (blush). To čo mu tam robia ?

antonia, Po, 21. 01. 2008 - 18:26

adinka super clanok vdaka:-* ...tiez poznam par ludi co chodia na bankovanie;-) ....ale tesim ani oni sami nevedia co to presneje....cha teraz som mudra(giggle) ....pises ze je to aj na bolesti hlavy....ja mam migrenu...presnejsie reagujem na zmenu tlaku...som ako rosnicka viem 2 dni dopredu ze bude prsat(giggle) ....myslis ze by mi tie banky...pomohli????dakujem za radu:-* aha a neurolog mi povedal ze z casti je to aj z krcnej chrbtice...

Adinka, Po, 21. 01. 2008 - 18:48

Migrén je asi 5 druhov, väčšinou z trávenia, ale keďže to máš z krčnej, tak by ti mali zabrať. Ono to tam pekne pouvoľňuje, a hlávka sa ti bude lepšie prekrvovať. Ale aj tráviace orgány sa dajú pekne bankovaním odľahčiť, takže keĎ sa to skombinuje ... Niekedy zaberie na prvý raz, niekedy treba častejšie. Kamarátka chodieva kvôli migréne raz dva krát do mesiaca sem ,a že jej to stačí. Ale nemá vždy banky, aj masáž krku jej niekedy postačí ... Aj ja zvyknem mať tak 2 krát do roka hlavy bôľ z počasia, ale to vždy asi aj niečo iné v tom bude. treba vtedy piť veľa veľa vody ... aj nasilu. MInule som liter stiahla za chvíľu .. a zabralo ... To som ale zrejme zandbala aj príjem tekutín v ten deň .. a bolo leto ... Tak vyskúšaj, a uvidíš. (flower) (sun)

antonia, Po, 21. 01. 2008 - 19:00

takze vela vodicky....a stou masazou musim pockat az na slovensko....taka bohata nie som aby som isla tu:-( ....a nemas este nejaky receptik alebo radu na moju hlavicku:-*

renka, Po, 21. 01. 2008 - 23:59

Antonia, aj ja mám problémy s krčnou chrbticou (zaberajú mi pravidelné masáže)...a občas tie bolesti prejdú do migrénových (neznesiem hluk, svetlo a je mi až na zvracanie)...môj pitný režim bol úbohý-sotva 0,5l tekutín denne...teraz som na 15 dni rozlišovacej diety (je tam odporúčané aspoň 2 l denne)...tak som začala dodržiavať pitie-pre istotu a prehľad si zapisujem koľko vypijem- a vypijem aj okolo 2,5l denne...a teraz to hlavné...za celý ten čas ma ani jediný krát nebolela hlava-klop-klop (aby som to nezariekla)...takže to naozaj asi spolu súvisí;-)

Adinka, Po, 21. 01. 2008 - 19:33

Skús aj masáž ametystom, ponad obočie a koreň nosa, a spánky. A nech ti aspoň muž krk premasíruje občas (flower) . Z homeopatík zvykne zabrať Belladonna. POjladám, na aromaterapií bol perfektne spracovaný jeden článok o migrénach ...
A ja chystám tu zas o masáži tváre, ktoré body na čo pôsobia, ale musí chvíľu počkať, kým bude trochu času viac.

renka, Ut, 22. 01. 2008 - 00:00

...nosievala som ametyst ako prívesok na retiazke...pomáha aj to?:-)

Adinka, Ut, 22. 01. 2008 - 06:54

NO, to zas pomáha na iné. na hlávku hlavne tá masáž, aby sa stimulovali určité body.

antonia, Po, 21. 01. 2008 - 19:57

pockam........z radostou(heart) tvoje clanky su veeeelmi zaujimave:-*
musim pozriet ci mam v mojej kamienkovej zbierke ametist....ak nie zajtra nabehnem do obchodu(giggle)

fifinka, Po, 21. 01. 2008 - 22:51

Adi, Chi-max je prístroj. Položíš na to nohy a masíruje ich taká časť s guličkovými hrotmi. Neviem ako by som to vysvetlila, ale je to veľmi príjemné. Určite budeš vedieť. Je to voľne predajný a dostupný výrobok. A čo s tými mužovými nohami-plochými? No čo s ním?(giggle)

Adinka, Ut, 22. 01. 2008 - 07:02

Aha, tak prístroj :) Môže to byť príjemné. Ja mám akupresúrny prístroj na oči, čo masíruje zas body okolo očí. To je tiež fajn.
A čo s mužom ? No ak sa mu nechce cvičiť /napríklad ceruzku dvíhať prstami zo zeme a podobne, môžeš ho pravidelne štekliť na chodidle (giggle) . Tým mu budú pekne svaly odušu pracovať ;-)
Ale masáž pomáha tiež, len najdôležitejšie sú cviky, napríklad aj z Dornovej metódy, tam sú cviky aj na upravenie kĺbov, pretože keĎ sú ploché nohy, automaticky sa posúva postavenie kolena aj bedrového kĺbu .. a tak(flower) ďalej .. až ku krku ... :) Preto ortopédi na to kladú dôraz.

grofana, Pi, 24. 04. 2009 - 17:34

Ahojky fifinka.-Čo s plochými nohami? Oni svädčia o ochabnutých brušných svaloch v náväznosti so slabšími svalmy chrbta. Musí byť na seba prísny a posilňovach svoj svalový korzet.
Stále zdravie prajem - Anka ;-)

Miamia, Po, 21. 01. 2008 - 23:00

Ahojte dievcata,tak bankova masaz je uzasna vec,dokonca mam tetu co to robi,ja som na tom bola v lete,ked ma seklo a veru mi to pomohlo,aj ked som na druhy den vyzerala ako keby ma zmlatili po chrbte,mozem len doporucit,ak ste niekto z Prievidze,alebo Bojnic,teta to robi v Bojniciach v dome sluzieb,robi aj ymfo masaz,z ktorej sa uzasne chudne,a aj pedikuru a reflexnu mamsaz noh,spytam sa na tie ploche nohy,mozno na to je nejaky cvik.

Adinka, Ut, 22. 01. 2008 - 07:03

Ahoj, ja mám kamaráta z Prievidze, a v Bojniciach masíruje aj s maminou, volá sa Roman Richter. NIe je to jeho mamina ? (sun) Čiste náhodou.

Miamia, Ut, 22. 01. 2008 - 11:17

Ahoj Adinka,nie ona sa vola Kopalova,ale v Bojniciach je tych maserov asi viac.

fifinka, Ut, 22. 01. 2008 - 09:44

Ahojte. Ja som myslela Adi, či nezarábaš nejaký olejček aj na bolesť tých nôch. Na masáž chodí, aj na akupresúru. Chodil aj na laser a to mu pomáhalo, len to chodil do Topoľčian a tam už ten lekár nieje. Musím nájsť ničo v Piešťanoch. Robí tie cviky s ceruzkou a aj cviky s loptičkou a s takým ježkom tak, že to gúľa chodidlom hore-dolu. Len necvičí pravidelne, lebo je darebný. Ide radšej na masáž a pod.,aby nemusel nič robiť. Tak čo, vymyslíte niečo?:-)

Miamia, Ut, 22. 01. 2008 - 11:21

Ahoj Fifi,no myslim,ze tie cviky su super,este chodit po spickach,Piestany su predsa kupelne mesto,musi tam byt niekto kto mu pomoze,to by teda bola tragedia,keby ste u vas nikoho nenasli,skuste este tu reflexnu masaz chodidla,pa

fifinka, Ut, 22. 01. 2008 - 17:53

Na tú reflexku chodí pravidelne. To by si sa divila aký je to problém. My sme síce kúpelné mesto, ale nie všade robia to čo chceš. Kúpelné domy sú hlavne zamerané na kúpelných hostí a na welness pobyty. Určite niekde robia ten laser, ale musím zistiť kde. Je to aj dosť finančne náročné a hlavne keď ideš na msáž do kúpelov a súkromne, tak je to rozdiel. Ale ja niečo vymyslím. A hlavne nebudem platiť mužovi žiadne drahé procedúry, keď je lenivý cvičiť. No nie?

Adinka, Ut, 22. 01. 2008 - 19:57

Tak tak. Ani olejček sa veru taký nedá namiešať :o) To treba len tie svaly vyformovať do potrebnej podoby, a to sa jednoducho nedá. Ale ak ma niečo napadne ... dám vedieť (blush) . Už len to šteklenie ostáva ... na to ti olejček netreba (rofl) A v lete naboso po tráve ... tancovať. Môžete. POd vrbou najlepšie .. som čítala práve dnes v anjelských kartách (flower) (sun)

Miamia, Ut, 22. 01. 2008 - 21:26

No to mi je uplne jasne,ze to vela stoji,tak ma napadlo,co na to ortoped?Nemoze mu on predpisat nejake procedury?Nemam predstavu ake to je,ale myslim,ze ho musia riadne bolievat nohy,skusali ste aj ortopedicke vlozky do topanok? A aku narocnu ma pracu?Urcite to nema lahke ani on.A este,ktory chlap nieje lenivy,nepoznam takeho.:-|

fifinka, Št, 24. 01. 2008 - 22:37

čaute kočky. Môj drahý v práci sedí na ritke pri pc(rofl) . Ale má ešte druhú robotku, aby nás uživil takú technicko-mauálnu, trochu náročnejšiu. Vložky nosí dávno, u ortopéda bol a ten mu práve doporučil ten laser a reflexnú masáž. Včera mi akurát hovoril, že už ho to tak nebolí a tak si myslím dievčence, že sme mu asi počarovali:-D .
Adi, tak keď sa nám konečne vzchopí ten "golfový trávnik" na záhrade, tak určite ho vypustím do prírody, len neviem či bude so mnou tancovať, on totiž netancuje, iba keď je opitý a to mu stačí aj on sám(giggle) . A prečo by sme mali tancovať akurát pod vŕbou? Je tam nejaká symbolika alebo nejaká energia? Ortopéd mu poradil aj chodiť bosý po piesku. No neviem či tým myslel, že nám zaplatí exotickú dovolenku alebo postačí piesok z Filipkovho pieskoviska?:-O

Miamia, Št, 24. 01. 2008 - 22:42

chodit bosi po piesku,som bola malej kupovat topanocky adostala som knizku,pisu tam je to najlepsie pre deticky,ked sa ucia chodit,takze mal by to byt piesok primorsky,ale ked si vedla pieskoviska postavis lavor so slanou vodou,snad mu to bude stacit,ved co je dobre pre deticky,nemoze byt zle pre chlapa,no nie(giggle)

PETERU, St, 19. 03. 2008 - 23:25

ahoj všetci ja by som sa chcel opýtať či je možne doma praktizovať bunkovanie ked nemam žiadne osvedčenie len z internetu mam veci neublížim nikomu? dik za radu

Adinka, Št, 20. 03. 2008 - 07:32

Ahoj, mal by si mať aspoň základný kurz .. dá sa ublížiť. Jednoduchšia je metóda bankovanie vákuovými plastovými bankami s pumpičkou, na domáce použitie, to už tu boli na kurze, ale viem aj že sa takémuto venujú a majú určité základné vedomosti.
So sklenými bankami s ohňom je to ešte zložitejšie, minule jedna pani skončila s ohoreným chrbtom a prsom .. bolo to aj v novinách . isto ste čítali.
Treba poznať tiež niektoré body, čo s čím súvisí a najmä odhadnúť kontraindikácie.

elin, Št, 20. 03. 2008 - 09:10

Adinka,
mas skusenosti s pouzitim bankovania na "vytiahnutie" zasunuteho stavca? (pri Dornovke)

Adinka, Št, 20. 03. 2008 - 14:09

Zatial asi dva krát sa to spravilo, ale stačila banková masáž, keĎ je len jemne vsunutý. NIekedy nedrží v správnej polohe, ak má už vydraté výbežky ... PRi nejakých ťažkých stavoch som to radšej neskúšala .. ak neviem či nie je už aj platnička zlikvidovaná ...

elin, Št, 20. 03. 2008 - 14:21

hmmm... tak toto je podla mna uz dost hlboko a dost dlho - asi 5 rokov takto. Tak asi radsej ani nebudem skusat, uz tri tyzdne natierame cely chrbat denne trezalkou, po vikende skusim spravit vsetko ostatne a uvidime, mozno casom, ked budem mat viac skusenosti... Dakujem.

Adinka, Pi, 28. 03. 2008 - 21:39

NO, prípadne skús len jemne prejsť tou bankou po chrbtici. Ak je vsunutý stavec, uvidíš cez sklo takú akoby jamku v strede vtiahnutého podkožia, ale neprisaj ju silno, len tak slabšie. Pár krát prejdi, a možno to bude stačiť, posúdiš aj pocity aké bude mať ... a uvidíš (flower)

grofana, Pi, 24. 04. 2009 - 18:07

Ahojky.
Ešte stále čítam, čítam a čítam a neprelúskala som sa všetkým komentármi, tam reagujem hneď, možno sa už o tom písalo. Ľubovníkový olej je naozaj veľkým čarodejníkom, no nemal by sa používam bez prestávok. Po troch týždňoch intenzívneho natierania je nutná týždenná prestávka. !!!!!!! A nesmú ho používať ženičky, ktoré berú - antikoncepciu !!!!!!!! Umelé hormony sa s ním nemajú radi.
A ešte k posunutým stavčekom, mala som klientku s posunutým stavčekom L5 o 1 cm bankou sa vysunul po troch stretnutiach + masáže na uvoľnenie svalstva s následným denno denným cvičeným na posilnenie. Klientka začala cvičiť Pilates. Cíti sa vo forme.
Stále zdravie prajem - Anka ;-)

stefulik, Pi, 05. 03. 2010 - 09:33

Mala som strašné bolesti. Bola som na pohotovosti, opichalli mi to mesocainom a doporučili stacionárne infúznu liečbu. Keďže kojím infúzie sa nemôžu podávať. Kojenie som ukončiť nechcela i keď malá má 2 roky. Išla som ku masérke, ktorá má zlaté ručičky. Dva týždne som trpela, noci nespala a po bankovaní bolesti prešli ako zázrakom a ja len doporučujem. Chrbát vyzerá ako vyzerá, ale podstatné je, že bolesti nie sú a hýbem sa.

ada715, So, 19. 02. 2011 - 22:23

(y) Adinka, skvely clanok. Prave som na nete hladala nejaku poradu o bankovani, kedze rozmyslam, ze by som taku proceduru podstupila, a nasla som tento clanok. Ty sama sa tym zaoberas aj v praxi ? pripadne nevies mi odporucit nejakeho dobreho odbornika na bankovanie v bratislave? :-)

Adinka, Po, 21. 02. 2011 - 16:48

Kukni na www.maser.sk - tam sú myslím samí dobrí odborníci ;-) (y) (heart) (hug) (sun) (sun) (sun)

lua, Št, 06. 09. 2012 - 08:59

vidím že je to stará diskusia ale možno ešte niekto zaregistruje moju otázku: nechodievate niekto na bankovanie do NR? chcela by to to vyskúšať ale neviem prečo, bojím sa, preto hľadám niekoho koho mi odporučia na základe vlastných skúseností, veľa ľudí robí toto bankovanie, ale rada by som išla k niekomu kto sa v tom ozaj vyzná,

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama