reklama

Poraďte recept na špenát

alionuska , 08. 03. 2010 - 20:14

reklama

Poraďte mi prosím nejaký recept na špenát. Mám rada ten špenátový prívarok, čo robia v jedálni. Kúpila som si mrazený a v živote som špenát nevarila. Ako na to?Dakujem(sun)

Pozrite si aj


reklama


reklama

anjeli, Po, 08. 03. 2010 - 20:24

No mi moc špenát nemusíme, ale keď ho pripravím podľa receptu mojej krsnej, spapá sa. Na oleji opražím hladkú múku, pridám špenát a povarím, pridám pretlačený cesnak a osolím, prípadne okorením, zalejem smotanou na varenie alebo mliekom a znovu povarím. Podávam s varenými zemiakmi a volským okom, ale navarím len toľko, čo sa naraz zje. Špenát sa nesmie prihrievať!!!

M.E.D.W.E.D, Št, 04. 11. 2010 - 15:50

Dakujem za typ lebo som ani newedel ako zacat!No kazdopadne to idem vyskusat.Este raz diky!

MaminkaN, Po, 08. 03. 2010 - 20:26

Špenát dáš do hrnca, na miernom plameni /myslím na plynovom sporáku/ sa rozmrazí, pridáš sladkú smotanu na varenie /alebo mlieko/a trocha povaríš, ja nezahusťujem, iba osolím a je to.K tomu volské oko a zemialy uvarené v šupke a večera ako vyšitá.(flower)

Chobotnička, Po, 08. 03. 2010 - 20:28

Na masle opražiť prepasírovaný cesnak, do toho pridať špenát,osoliť, popražiť a zaliať rozhabarkovanou kyslou smotanou s mliekom a troškou polohr. múky, ešte trochu povariť a podávať so zemiakmi alebo kašou a volským okom. U nás to milujú všetci.:-)

Verisska, Po, 08. 03. 2010 - 20:30

U nás sa tiež špenát nemusí,ale špenátové halušky so syrovou omáčkou tie frčia.Klasické cesto na halušky len na 1/2 kg hrubej múky pridáš 1/2 rozmrazeného špenatoveho pretlaku.Omáčka:na troške oleja roztopím bambíno,2 strúčiky cesnaku a zriediš smotanou na varenie.Namiesto bambína môžeš dať nivu.Sú fajne.

Maka, Ut, 09. 03. 2010 - 00:19

ja k tým špenátovým haluškám robím šapionovo-nivovú omáčku. Na masle podusím na jemno nastúrahné šampióny, keď sú mäkké tak pridám sladkú smotanu /môže byť aj mlieko/ a do toho dám roztopiť nastrúhanú nivu.

aretta, Ut, 09. 03. 2010 - 15:48

ja zas klasickú paradajkovú.je to krásne farebné a ideme sa za tým pobiť. mňam, viem čo varím zajtra :-)

pandicka19, Št, 04. 11. 2010 - 21:46

ahoj Verisska, mozes prosim ta napisat recept na tie halusky? lebo ja robim a viem iba so zemiakmi, ale mam taky pocit ze sa to robi iba stou mukou. vdaka

georgina, Po, 08. 03. 2010 - 20:32

Alionuska, my máme špenát veľmi radi.
Na oleji opražím na drobno nakrájanú cibuľu a cesnak, prisypem hladkú múku a spolu popražím. Potom pridám trochu mlieka, trochu vody, pridám rozmrazený špenát a posolím. Miešam dovtedy, kým to neprejde varom - a hotovo. Prívarok papáme so zemiakmi a vajíčkom uvareným na tvrdo.

Ak chcem spraviť špenátovú omáčku na cestoviny, postupujem presne tak isto, ale pred koncom varenia pridám ešte syr v črievku (zväčša Bambino) a dve - tri polievkové lyžice kyslej smotany.

lia6, Ut, 09. 03. 2010 - 21:06

Geo, robím tak, ako Ty, len ešte ku mlieku pridávam poch.smotanu...milujeme špenát, keď dostanem čerstvý, tak aj taký-mňáááám(sun)

Aja1, Po, 08. 03. 2010 - 20:45

Zmarazený špenát si dám v hrnci pomaličky variť pokým sa vo vlastnej šťave nerozmrazí.V druhom hrnci si na troške masla opražím 1-2 strúčiky prelisovaného cesnaku(opatrne aby neprihorel),pridám 1 polievkovú lyžicu hladkej múky,trošku opražím,prilejem 1 sladkú šľahačkovú smotanu a túto zápražku pridám k samotnému špenátu,povarím a dochutím soľou.Podávam so zemiakovou kašou a volským okom.

nicebosorka, Po, 08. 03. 2010 - 20:53

Akurát dnes som ho robila. Na oleji som si popražila cibuľku, potom som pridala mrazený špenát a ten som nechala, nech sa pomaly rozpustí, pridala som pretlačený cesnak (dá sa nahradiť aj sušeným granulovaným cesnakom)trochu podliala vodou a dusila pod pokrievkou. Neskôr som z trochu mlieka a múky urobila zátrepku, vmiešala do špenátu, nechala chvíľu povariť a finito. (ja nedávam veľa mlieka, aby špenát bol pekný, zelený)
K tomu som robila zemiakovú kašu a volské oká.

mirka146, Po, 08. 03. 2010 - 22:14

Robím ho tak isto, len vynechám v úvode cibuľku a olej. Tiež ho podávame so zemiakovou kašou a vajíčkom - volským okom alebo uvareným na tvrdo a prekrojeným na polovičky. Moje dieťa povedalo, že taký dobrý špenát nerobí nikto. (giggle)
Tie halušky vyskúšam čím skôr, už teraz sa teším. :-P

milenas, Ut, 09. 03. 2010 - 00:13

Ja ti nedám recept na prívarok ale poviem ti ako špenát robievam ja. Deti špenát nejak nemuseli, tak som si vymyslela špenátové babky a tie si potom priam pýtali (giggle) Dokonca aj susedkyne deti sa naučili na ne. Zarobím si cesto ako na dolky, dám tam rozmrazený špenát, soľ a veľa, veľa cesnaku. Ak mám kvasnice, tak pridám aj tie, ak nie, tak stačí prášok do pečiva. Robím na teflónovej palacinkárni, keď sa mi chce tak v panvici na volské oká, ale to potom trvá dlhšie :-)

alionuska, Ut, 09. 03. 2010 - 04:54

dakujem za recepty, skusim a uvidim čo vytvorím. (blush) :-*

Verisska, Ut, 09. 03. 2010 - 05:59

Alionuska,ešte ma napadlo ja občas robievam slanú špenátovú roládu,ak chceš večer pridám recept.

alionuska, St, 10. 03. 2010 - 15:01

ano ano chceme...ja som sa prave zamilovala do špenatu(blush) to bude drahý žiarliť(giggle)

andulka11, Ut, 09. 03. 2010 - 08:06

Najlepšie je nechať špenát voľne rozmraziť na sitku. Vytiečie z neho tá horká hnedá šťava a zostane jemnejší.

katl, Ut, 09. 03. 2010 - 08:18

Dievcata a preco sa spenat nesmie prihrievat?o tom som este nepocula....:-O

jamajka (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 09:49

....varením, prihrievaním, sa ničí obsah železa...

Maja(flower)

lydusha (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 09:53

Jamajka, o spenate sa vravelo, ze obsahuje vela zeleza, ale niekde som citala, ze kedysi sa sekli v desatinnej ciarke, de facto teda obsahuje tolko zeleza ako travicka zelena. Inak mrazeny je uz sam o sebe dost znehodnoteny, mozno este tak cerstvy ma nejaku vyzivou hodnotu- nevareny, neduseny, nepeceny:-)
Pogooglim a hodim link ak tie prepocty najdem.(flower)

fidorka, Ut, 09. 03. 2010 - 10:13

prihrievaním špenátu sa tvoria jedovaté dusičnany...

lydusha (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 10:19

:-) ale nijeeeeeee

lydusha (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 10:59

Nic, straca nutricnu hodnotu, tak ako kazde prihrievane jedlo.;-)

fidorka, Ut, 09. 03. 2010 - 11:00

...a okrem toho sa aj tvoria jedovaté dusičnany,Lyduška,maturovala som z toho,na to sa nezabúda.:-)

lydusha (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 11:09

Ja som maturovala a spenat bol plny zeleza :-D

fidorka, Ut, 09. 03. 2010 - 11:14

ty si vieš čo???:-D :-D :-D kofola...keď ju miluješ,nie čo riešiť :-D :-D :-D :-D

fidorka, Ut, 09. 03. 2010 - 11:22

no ono je to tak,že pomaly,pomrieme všetci hladom,lebo toľko jedovatých vecí do seba denne pcháme,že je zázrak,že ešte žijeme ;-)

lydusha (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 11:28

Asi tak. Inak by mazaujimalo- teraz idem mimo temu- skade sa beru vselijake tie alergie a podobne, ked vlastne mame take super cisticky vod, auta jazdia so vselijakymi katalyzatormi, kominy maju filtre, kopa tovarni je zrusena takze nedymia vobec, su vselijake bio kotolne a na paru a neviem na co...a predsa mame viac a viac alergikov ako za mojej mladosti ked auta riadne dymili aj kominy riadne dymili, aj uhlim sa viac kurilo...ts. Toto je pre mna zahada, co tam po spenate:-D

fidorka, Ut, 09. 03. 2010 - 11:35

to nie je žiadna záhada.Máš doma novorodenca,ktorému po čase dávaš piť vodu nie z vodovodu,ale z tej zázračnej prečistenej prefiltrovanej,držíš si ho doma ako v bavlnke,v sterilnej hygiene,dodržiavaš všetko presne podľa pokynov z kníh a rád,ktoré kde čítaš a zrazu ho dáš do jaslí,alebo do škôlky,kde sa varí ináč ako ty doma,alebo ho má na chvíľu babička a dá mu pribináka vtedy,keď teba to ešte ani nenapadlo a báác,začnú problémy,pretože zhíčkané telíčko sa nevie brániť...asi sa zbytočne venujeme takým veciam,ktorým sme v minulosti neprikladali dôležitosť a šlo to oveľa jednoduchšie.A hlavne na trhu bolo dostatok našich domácich kvalitných potravín,nedovážali sa zo zahraničia tie umelo vypestované nádherné papriky,nemali sme každý deň na stole pomaranče,grepy,paradajky,všetku tú zeleninu o ktorej sa nám ani nesnívalo a kým to sem dovezú,musia to niečim ošetriť,aby to bolo ešte na predaj...

lydusha (bez overenia), Ut, 09. 03. 2010 - 11:38

Aha. Toto ma logiku.:-)

slanca, St, 19. 01. 2011 - 21:25

dakujem za clanok,uz som si myslela,ze som najhorsia mama na svete,ked ja davam detom vodu len z vodovodu,sami si ju pytaju, jedia jablcka, hrusky, ale aj ostatne ovocie, nekupu sa pravidelne,citala som,ze ked sa kupeme pravidelne,tak koza si nevie vytvorit ochranny obal,teda kupu sa pravidelne ale nie kazdy den. v zime,kazdy druhy alebo treti no a v lete sa sprchuju kazdy den. varim klasicke recepty a moje deti jedli parky uz od 9 mes. co je sice zaslucha mojich rodicou,lebo ked tam boli na prazdninach,tak im davali vsetky dobroty,ktore som ja zakazovala. no a u mojich rodicov maju vsetko domace.
ked niekedy citam moderne veci ako sa treba starat o deti,tak sa mi jezia vlasy. vzdy si vyberam z toho,co mi moje svedomie dovoluje.
ale este raz dik za prispevok.zlepsilo mi to naladu,kedze som pocula na svoju adresu,ze som zla mama lebo nekupem deti kazdy den vo vani plnej vody(clap) (clap) (clap)

slanca, St, 19. 01. 2011 - 21:26

prepacte, som sa rozpisala a tod som kukla,ze je rec o spenate:-)

georgina, St, 19. 01. 2011 - 21:29

A navyše je to skoro rok stará debata B-].

slanca, Ut, 25. 01. 2011 - 16:04

pred rokom som ani nechyrovala,ze takato stranka existuje:-)

georgina, Ut, 25. 01. 2011 - 16:10

Takže teraz budeš písať do všetkých starých diskusií, ktoré si "prešvihla"? (giggle) ;-)

fidorka, Ut, 09. 03. 2010 - 10:18

Ja robím špenát tak,že ho nechám rozmraziť na sitku,aby vytiekla voda z neho,potom ho dám do hrnca,podlejem mliekom a chvíľu podusím.Urobím si svetlú zápražku,bez cibule,do zápražky pridám pretlačený cesnak a zalejem smotanou na varenie.zmiešam spolu so špenátom,osolím,pridám muškátový oriešok nastrúhaný a nechám previerieť.Hotovo.

de-ni, Ut, 09. 03. 2010 - 10:21

Ja špenát len podusím cca 10 min, pridám cesnak, soľ, korenie jemne a upečiem k tomu zemiaky s americkým korením / dodá to menu šmrnc / + vajíčka na tvrdo.
Práve vďaka americkým zemiakom mi zjedia deti aj špenát.

kuriatko, Ut, 09. 03. 2010 - 11:07

Dcérke v škôlke chutí špenátová nátierka. Má ju veľmi rada. Len ja neviem ako ju pripraviť.Poradíte? Ďakujem

Aja1, Ut, 09. 03. 2010 - 12:59

Jemne si povaríš špenát,pridáš k tomu prelisovaný cesnak a nastrúhaný tvrdý syr,necháš spolu chvíľku povariť pokým sa syr nerozpustí(treba miešať).Nesoliť,lebo samotný syr je slaný,necháš túto zmes vychladiť a natieraš na clebík alebo iné pečivko.

Dreya, Ut, 09. 03. 2010 - 13:37

Špenát podľa "labužníkov "(rofl) (rofl) (rofl)
Na cibuľke osmahneš špenát (aj mrazený), pridáš pretlačený cesnak, povaríš, pridáš trochu majoránky, čierneho korenia a zamiešaš jedno vajce ( ako do leča ). Osolíš a papáš.
Najlepšie so zemiakovými knedľami a údeným mäsom.
...brú chuť.(sun) (sun)

kuriatko, Ut, 09. 03. 2010 - 14:10

Ďakujem,vyskúšam.(sun)

nielen žienka domáca, Ut, 09. 03. 2010 - 16:23

Chcem zdôrazniť muškátový orech, ktorý už bol aj vyššie spomenutý. Ja naň v špenáte nedám dopustiť ;-) Btw, pomýlili sa v desatinnej čiarke, ale i tak všetka zelená zelenina má vysoký podiel železa. ;-) Len nie taký zázračný, ako sa tradovalo.

katl, Ut, 09. 03. 2010 - 17:54

to som vedela ze prihrievanim straca jedlo nutricnu hodnotu,len akosi na Slovensku sa stale prihrievalo vsak? aspon u nas doma polievocky,segedinsky a taaaak :-) ,ale odkedy som v Taliansku neprihrievam,navarim vzdy akurat a cerstve (y)

ružienka, Ut, 09. 03. 2010 - 22:37

Tu je recept, ktorý ma naučil môj muž. Ja som od malička neznášala špenát, ale keď ho varím podľa neho, tak to zjem. Ostatným strašne chutí:
Z lyžice masla a lyžice hladkej múky urobím zápražku a zriedim 2dcl mliekom. Pridám 1 kocku zmrznutého špenátu a pomaly miešaním roztopím. Pridám strúčik prelisovaného cesnaku, malú lyžičku vegety a trocha povarím. Nakoniec pridám vajíčko a miešaním metličkou ešte nechám prevrieť. Je veľmi jemný a chutný. K tomu varené zemiaky a volské oko. Dnes som to varila na obed. Dobrú chuť.(clap)

alionuska, St, 10. 03. 2010 - 14:58

Ďakujem pekne všetkým, prave som uvarila špenátikovú omáčku na cestoviny podla georgininho receptu...a práve sa idem do nej pustiť, bo mi už sliny tečú:-P (giggle)

inkag23, St, 11. 08. 2010 - 12:33

ja mam velmi rada spenatove palacinky...to sa len urobia klasicke palacinky...a spenatik robim tak ze na masle oprazim nasekany cesnak,ked uz cesnak rozvoniava pridam cerstvu na drobne ruzicky rozobranu brokolycu trosku ju podusim a pridam cerstvy spenat niekedy davam aj kukuricu z konzervy ale to len sem tam trosku soli a korenia a je hotovo....ide k tomu aj omacka...dame zohriat smotanu do ktorej pridame taveny syr a nechame ho roztopit....palacinky naplnime spenatom zvynieme polejeme omackou a mmmnaaaam.....mojim detom to veelmy chuti a manzelovy tiez

Danielapa, St, 18. 08. 2010 - 08:56

Zienky, ja varim zapekane cestoviny so spenatom.
Najprv dam do hrnca olej, na to oprazit posekanu cibuľku, do toho vlozim mrazeny spenat, zalejem asi 4 dl vody, miesam, kym sa spenat rozmrazi. Ked je rozmrazeny, pridam 1 kocku zeleninoveho bujonu a roztlaceny cesnak a chvilu este za staleho miesania povarim.
Osobitne uvarim cestoviny (kolienka, rurky alebo spiralky). Potom uvarene cestoviny zmiesam so spenatovou zmesou, dam do zapekacej misy, navrch nastruham tvrdy syr (asi 150 g) a dam zapiect do rury, kym je syr zlatisty (asi 20 min).

kavalentinka, Št, 26. 08. 2010 - 12:54

vsetky recepty co ste uviedli su super,dakujem a skusim nieco nove.ja mam strasne rada spenat!!!myslim si ,ze spenat je dobry vtedy a je jedno co je to polievka,privarok,omacky,cestoviny,ked sa da don vela,vela,vela,vela,vela cenaku...vtedy je to super,mnam.skoda,ze mam dnes navarenu zemiackovu mix.polievku a koprovu omacku:-O

silvika66, Št, 04. 11. 2010 - 19:05

Ja tiež ešte pridám jeden receptík,ktorý som začala rodiť kôli malému ale tak nám zachutila že je robím pravidelne s opekaným rožtekom.
-opražíme si cibulku,dotoho pridáme trochu celej rasce a ryže a ešte opražime. Zalejeme vodou o do nej dáme nakrájané zemiaky a špenát zamrznutý.Varíme a potom to rozmixujeme.Je výborná...;-)

Murinova, Pi, 11. 02. 2011 - 13:57

Ahojte dievčatá!! (flower) My máme špenát veľmi radi. Podľa "môjho" ho robím takto: Tiež dám na opraženú cibuľku šp.pretlak, nechám ho rozpustiť a potom do neho dám pokrájaný rožtek pofŕkany mliekom, osolím, okorením a pridám 2-3 rozpučené strúčky cesnaku. Tak je tiež výborný. (giggle)

hrmova anna, St, 15. 02. 2012 - 14:06

Tiež sa chystám uvariť špenát,už som ho dlho nerobila a hľadám nejaký dobrý receptík.Dám vedieť ako sa vydaril(flower)

252mariska, St, 14. 03. 2012 - 22:39

ahojte..ja robím špenátik veľmi často..doteraz to môj muž veľmi nejedol,lebo u nich doma to ani vôbec nevaria...odkedy máme malinkú,tak robím na rôzne spôsoby.najviac však lúbia polievočku,alebo spravím hustejší,ako prívarok a k tomu zemiakovú kašu,alebo volské oko,alebo vajce na tvrdo,najžiadanejší je ešte s haluškami :-) ,hlavne je dôležité dobre dochutiť,lebo keď nie je dobre dochutený je taký akoby povedala moja babka planý :-)
ja ho robím väčšinou takto:
na masle si popražím dozlata cibuľku(maslo je chutnejšie ako olej),pridám dva-až tri pretlačené strúčiky cesnaku,pražím len toľko aby zavoňal,hneď k tomu dám mrazený špenát,aby sa postupne rozmrazil,dochutím malou lyžičkou vegety,jednou lyžičkou kryšt.cukru (ten cukor sa mi osvedčil,nie je to len taká obyčajná slaná chuť,je troška taký sladkastý,len tak jemne,to ani nik nezbadá :-)),posolím,pokorením čiernym,alebo bielym korením,podlejem trochou vody(vodu treba dať podľa potreby,aký hustý nakoniec chcete mať,či na polievku,alebo prívarok)a nechám variť.Nakoniec si rozmiešam mlieko s múkou,keď mám smotanu tak pridám aj sladkú smotanu,cez sitko vlejem do špenátu a varím kým nezhustne a dobre sa nespojí všetko..odstavím a na vrch do hrnca nakrájam plátky masla(dávam to kvôli tomu,aby mala polievočka jemnejšiu chuť a nespraví sa navrchu tá nechutná šupka),zakryjem pokrievkou a nechám chvílku postáť..keď ideme jesť maslo sa navrchu pekne rozpustí,polievočku premiešam a je jemná..keď chcem viac krémovú tak zvyknem ešte pred tým ako dám maslo premixovať ponorným mixérom.. a keď robím špenátovú omáčku na halušky alebo cestoviny,tak to spravím hustejšie a pridávam tam makké syrečky,buď bambinko,alebo trojuholníky..k haluškám alebo cestovinám ešte na tanieri posypem strúhaným syrom
dobrú chuť

eka50, St, 09. 01. 2013 - 15:40

ženičky hoci som neskoro objavila tieto recepty,aj tak vam velmi pekne dakujem,asi ste mi narobili chut na špenat ja som to nikdy nevarila,jedla som ho len občas v praci a ked som bola zo žlčnikom v 81 roku v nemocnici,ale tymto vašim receptom sa neda odolat,tolko chute ste mi narobili,že zajta idem na to,neviem čo mi povie moja polovička, ale musi ochutnat, potom dam vediet či som snim uspela. pa-pa :-*

Dzeny, St, 09. 01. 2013 - 16:04

Ahojte, tolko spenatovych receptov som pokope este nevidela:) Ak to tu uz niekto pisal, tak sa opspravedlnujem. Ja robim spenat super rychlo a jednoducho. Na troche vody rozpustim spenat, pridam cesnak a cele bambino. Dochutim solou (niekedy staci aj to bambino::)) Podavam s varenymi zemiakmi a volskym okom alebom varenym vajcom.

Klaudia17, Ne, 13. 01. 2013 - 00:12

Ja ešte pridám za lyžičku majoránky čítate dobre majoránky a úplne nakoniec už nevarím len pridám lyžicu masla.A do volského oka postrúham údený syr,alebo tvrdý syr.

milka60, Ne, 17. 03. 2013 - 21:12

Ahojte , bola som teraz v nemocnici a dostala som recept na špenátovú roládu , ak som ho tu prehliadla tak prepáčte
do špenátu pridáme tolko poloh.múky , aby sa cesto dalo vyliať na plech vystlaný papierom a a trošku soli , kto chce môže aj vajce , po upečeni naplníme tvarohom s cesnakom , jeden syrokrém a zrolujeme , odložíme stuhnúť a pokrájame ,
priznám sa , že som ho nerobila , lebo som na barliach , ale vyskúšam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama