reklama

Očkovanie proti pneumokokom

Lenka0906 , 27. 04. 2012 - 08:29

reklama

Ahojte maminy, prosim môžete mi poradiť. Ideme na očkovanie proti pneumokokom ale neviem sa rozhodnúť ktorou vakcínou. Kedže som slobodná mamička, mám len rodičovský príspevok a nemám na príplatky za 13 valentnú vakcínu. Prosím poradíte mi, mám obavy, že základné očkovanie nebude stačiť.


reklama


reklama

prevenar, Pi, 27. 04. 2012 - 09:32

moja rada je ,ze ziadnu.

nedavno bola diskusia v ramci ockovacej komisie o zruseni tohto ockovania, z dovodu velmi vaznych / smrtelnych vedlajsich ucinkov. rovnako ako to bolo s TBC. TBC zrusili, pneumokoky ostali ^^ mozno ich zrusia v najblizsich rokoch, ked problemy zacnu viac presiakat na verejnost ako to bolo s TBC.

http://www.slobodavockovani.sk/news/ockovanie-proti-pneumokokom-mozno-z…

-k tomu viem napisat len to,ze pred asi 2mi mesiacmi sa objavil pripad matky zo slovenska v diskusii na modrom konikovi. chlapcek bol zaockovany, hned dostal horucku, co preslo na vysoku horucku az nakoniec sa z toho vyvinul zapal mozgovych blan a zomrel. zrejme dostal tuto infekciu priamo z vakciny.

tu je zhrnutie , ak ta to zaujima. http://www.ockovanie.org/pneumokoky.html

v kazdom pripade, vela stastia vo vybere.

Katka0202, Pi, 27. 04. 2012 - 16:17

mam dve deti, dcera ma 10, syn ma 2, ale ani jedno som zaockovat proti pneumokokom nedala... a keby som mala moznost opatovne sa rozhodnut, rozhodnem sa tak isto,
pri dcere i pri synovi mi toto ockovanie vrelo odporucali, podakovala som sa a deti proti tomuto zaockovane nemam...

akalenkak67, Pi, 27. 04. 2012 - 16:53

Načo oslabovať imunitu všelijakým očkovaním?

mnnaaauuu, So, 28. 04. 2012 - 20:09

Pneumokoky majú kooooooooooopec kmenov, ako máš istotu, že dáš zaočkovať proti tým správnym? aj keby si dala zaočkovať 13 valentnou vakcínou, stále svoje dieťa neochrániš..

betati, Ne, 29. 04. 2012 - 18:57

Aj moja rada znie...nedaj sa očkovať!!!
Radšej urob všetko pre to , aby si si zvýšila imunitu a potom budeš vedieť hravo bojovať s baktériami(y)

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 09:41

Milé dámy, ak ste si nevšimli, tak Lenka nerieši, či dať bábätko zaočkovať alebo nie. A keď sme pri tom, očkovanie proti pneumokokom je povinné.

Leni, neviem, čo ti poradiť. Určite tá 13-valentná chráni drobca viac ako tá bez doplatku. Nás to tiež čo chvíľa čaká a určite si priplatím, no nie som slobodná mamička, takže buď ten doplatok zvládneme s mužom zaplatiť alebo poprosím moju maminu, aby mi požičala alebo zasponzorovala svoje vnúčatko. Tvoje malé určite ochráni aj tá 10-valentná vakcína, len tá s doplatkom ho ochráni ešte proti ďalším 3 typom pneumokoka. Keď ale nemáš peniažky, asi by som ti skôr mala radiť, kde ich zohnať. A ver tomu, že keby som to vedela, tak si už žijem na vysokej nohe (rofl) Držím palčeky, nech všetko dopadne dobre a hlavne žiadny strach ;-)

linda999, Po, 30. 04. 2012 - 09:50

žiadny strach (rofl) (rofl) (rofl)
nechcem tu spustat debatu za a proti, bolo ich tu dost, ale prosim ta, precitaj si aspon pribalovy letak k vakcinam (ktorymkolvek, nielen proti pneumokokom) a potom si premysli, ci vypustis do sveta takuto "radu".
Ziadny strach nemam jedine vtedy, ked zaockovat nedam.
Inak su tam vzdy rizika a velke.
Mozes ich samozrejme ignorovat, to je tvoja slobodna volba, preto vravim, ze nejdem debatovat o ockovani, len sa prosim ludia informujte kym s niecim suhlasite!!!

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 10:44

Inak su tam vzdy rizika a velke :D :D :D
To akoze ked nedas dieta ockovat, tak tam nevidis ziadne rizika? Neviem, aku mas skusenost s ockovanim, ale moja kamoska ma docela nepeknu skusenost so samotnym ochorenim, lebo babo ockovane nebolo. A myslim, ze nechcem mat doma mrzaka bez noziciek a ruciciek, takze si stojim za tym, co tu pisem.

linda999, Po, 30. 04. 2012 - 09:57

Lenka, co sa tyka volby vakciny, mas to uplne jedno.
Prevenar 13 obsahuje navyse agresivnejsie kmene pneumokokov, ktore mozu (ale nemusia, ak ma dieta dobru imunitu) sposobit vazne ochorenie.
Poznam ludi, co s rozhodovali podla toho, ze prave tie agresivne kmene nechceli dat do dietata ockovat, pretoze dieta ti moze ochoriet na meningitidu PRAVE z vakciny.
Ako pise mamicka vyssie, pneumokokov je tolko kmenov ze vsetky nikdy nevychytas.
Vakcinacia v takom mnozstve a takeho typu ako davaju detom imunitu oslabuje. Cize sa moze stat a aj sa casto stava, ze kym telicko bojuje s naockovanymi bakteriami alebo virusmi, oslabene ochorie prave na nieco ine, proti comu by inak boj zvladlo a taketo ochorenia byvaju komplikovane.
10-valentna vakcina Synflorix obsahuje myslim (over si to este) 4x viac hlinika (ktory je neurotoxicky) ako Prevenar...takze zasa ziadna vyhra.

Ja som sa takto zo zaciatku rozhodovala pre mensie zlo, ale potom som sa rozhodla ze moje babatko si nezasluzi ziadne zlo a preto som nedala ockovat ani jednu.

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 10:47

Ahoj Linda. Trosku si protirecis. Na jednej strane je to jedno, ktorou vakcinou da Lenka krpca zaockovat a na strane druhej nevychyta vsetkych pneumokokov. Ked ich ale moze dat viac, tak preco nie. Nepopieram, ze dietatko nemoze ochoriet po vakcinacii, ale to je zase na svedomi kazdej maminy, ci da babo zaockovat, ked ma len trochu sopliky, ked sa prave dostalo z prechladnutia a pod., kedy je imunita urcite oslabena.

lydusha (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 10:55

Odporucam, aby si si nasla diskusie s prevenarom, ktory ma aj osobnu negativnu skusenost s ockovanim a ma aj namakany prehlad preco neockovat.
http://www.nanicmama.sk/user/prevenar/track
"Prijemne" citanie.
PS: Moje dieta povinne ockovane je (ma dvadsatjeden rokov) a nastastie(!!!!!) boli v tych casoch ine vakciny a menej agresivne. V tejto dobe by som rozhodne nedala svoje dieta ockovat alebo by som si skutocne riadne nastudovala co do neho idem pchat... sama sa dost dokladne vyhybam ockovaniam a liekom vseobecne, cuduj sa svete, nebyva mi takmer nic okrem obcasnych chripok, ktore v pohode vylezim s ceckom a zazvorom. Rovnako je na tom moja dcera. Bez liekov (a podpory farmako mafie) sa zit da.

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 11:16

Ja som toho už prečítala neúrekom a už ma unavujú tie donekonečna omieľané ničím nepodložené antiočkovacie argumenty a vymyslené príbehy. Myslím si, že informácií k očkovaniu mám viac než dosť a podľa mňa relevantných a nie povrchných z antivakcinačnej lobby. Svoj názor nemením, môj drobček dostane Prevenar. Netvrdím, že sa očkujem a napchávam liekmi na každom kroku. Očkovanie proti pneumokokom je ale povinné a podľa mňa aj opodstatnené, takže ho nechám maličkému bez váhania pichnúť.

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 12:48

A vari nemoze byt na ceste druhy drobcek, Georgina? ;-)

georgina, Po, 30. 04. 2012 - 13:00

Pozri, pre mňa za mňa si daj zaočkovať aj desať detí - sú tvoje.

Ale vieš, minule sa ku mne z dobrého zdroja dostala informácia, že farmafirmy (a aj iné korporácie všeho druhu) si najímajú ľudí, ktorí chodia na webové diskusné fóra vypisovať chvály na ich výrobky. Aj tu sme už mali zopár takých akože nenápadných promoakcií od akože bežných užívateľov.
Samozrejme, nemusí to byť tak aj v tvojom prípade. Len mi je divnô, že si tu (a nielen tu) skoro pred rokom písala o očkovaní proti pneumokokom, potom dlllho ništ, a teraz zase riešiš to isté. Aaale jasne, každého zaujíma niečo iné B-].

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 13:09

Mozes si mysliet, co chces. Ja proste nie som jedna z tych, co vypisuje do diskusii typu, co mam robit, ked ma moj maly na zadku vyrazku a ktory kremik mam pouzit a ktory nie. Chodim sem z casu na cas, ale nezapajam sa do debat. Dnes som natrafila na tuto debatu, tak som sa zapojila. Pneumokoky su tema, ktora ma zacala dost zaujimat, ani nie preto, ze som to riesila rok dozadu ale preto, ze ako som pisala vyssie v tejto diskusii, kamoska mala so svojim miminkom velke problemy a teraz je mrzacik ;-( Nechcem, aby maminy zazivali to, co ona a ludia zo slobodavockovani.sk stale vsetkych presviedcaju, ako neockovat a to ma stve, lebo viem, ake nasledky ma to ich neockovat.

georgina, Po, 30. 04. 2012 - 13:12

Napísala som ti nižšie, ako to bolo a je a zostane u nás.
Neočkovanie nemusí dopadnúť ako u tvojej kamarátky. Rovnako ako očkovanie môže dopadnúť tak, že dieťa má vážne zdravotné problémy a postihnutia.

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 13:19

Ja viem, ze nemusi, ale moze. Prve dieta som dala ockovat a nemame ziadne zdravotne problemy. Dbala som na to, aby ked ideme na akekolvek ockovanie, bol krpec zdravy a aj vsetci okolo neho (teda ja aj manzel), aby v sebe nemal nejakeho bacila. Nemali sme ani ziadne vyraznejsie ucinky po ockovani. Nebudem nikoho presviedcat, co ma alebo nema urobit. Nasmu druhemu pokladikovi proste Prevenar dam a budem postupovat presne tak, ako pri prvom dietati. Nemienim to zbytocne riskovat a navyse nemam ani chut sa potahovat po uradoch preto, ze som odmietla ockovanie, aj ked toto nie je hlavny dovod, preco to chcem urobit.

georgina, Po, 30. 04. 2012 - 13:23

Nuž, si dospelá a svojprávna, a ako som už spomenula - deti sú tvoje, zodpovední za deti sú v prvom rade rodičia, a rozhodnúť sa musí každý sám za seba. Presviedčať nemienim ani ja nikoho, doťahovať sa o kýbliček už vôbec nie. Ako si napísala svoj názor a skúsenosti ty, napísala som aj ja.
Tým to pre mňa hasne B-].

Pekný deň všetkým :-) (sun) (sun) (sun)

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 13:26

Asi tak ;-) Všetko dobré a pekný deň (sun)

Polárka (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 18:21

Luciatko777
takéto bububu a hranie na city je neuveriteľne trápna manipulácia strachom, a na toto, ako matka, som úplne imúnna. Môže nemusí - pre mňa osobne má nulovú výpovednú hodnotu. Mňa by skôr zaujímalo percentuálne riziko :
Dám zaočkovať - aká je pravdepodobnosť, že ochránim svoje dieťa, resp. že neochorie a ak ochorie, aký bude mať priebeh choroba vďaka očkovaniu (samozrejme za predpokladu, že ochorie len na jedného z tých trinástich inak je to očkovanie platné dieťaťu, ako mŕtvemu zimník)
Nedám zaočkovať, aká je pravdepodobnosť, že dieťa ochorie
Aká je pravdepodobnosť, že dieťa ochorie po očkovaní s trvalými násladkami, z následkami, alebo aj žiadnymi následkami

Ostatne keď sa tak vyznáš, koľko je kmeňov pneumokokov, a podľa čoho sa tých 13 vyberalo ? Akože to sú tie najčastejšie vyskytujúce sa ? Zisťuje to vôbec niekto ?
Moje dieťa očkované je, ale ďalšie akcie podobného charakteru odmietam s drobcom podstupovať, kým mi niekto zrozumiteľne neodpovie na vyššie uvedené otázky.

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 13:04

Prave preto, ze som toto riesila pri prvom drobcovi, viem, aky je to pocit, ked ti lekar nic nevysvetli a ty sa musis sama rozhodnut. Teraz v tom mam jasno a rada poradim kazdej mamine, ktora je na tom tak, ako ja minuly rok ;-)

sofhia, Po, 30. 04. 2012 - 13:06

Este stastie ze sme tu aj my, ktori mame na vec a na ockovanie iny nazor a radi prinesieme do rozhodovania o ockovani trosku chaosu a nedoveru v lekarov (giggle)

dulka, Po, 30. 04. 2012 - 13:45

To je naozaj jediné šťastie (giggle) (giggle) (giggle) . Chodiť k lekárovi s nedôverou určite pomôže rodičom, aj dieťatku (giggle) (giggle)

georgina, Po, 30. 04. 2012 - 13:09

Luciatko, mám dve deti (vyše 15 rokov a skoro 5 rokov), ani jedno proti pneumokokom zaočkované nie je. A svete div sa! Nebývajú chorí ani jeden.
Doktorka nie je povinná nič vysvetľovať, a ak ti aj vysvetľuje, ako vieš, že ti dala dobré informácie?

lydusha (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 14:22

Luciatko777: Chuda dieta. Skoda ze nemoze dat zaockovat vlastnu matku proti nadutemu egu.B-]

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 14:35

Skoda, ze neexistuje ockovanie proti takym dementnym ludom, ako si ty, ktori vedia len urazat ostatnych bez toho, aby ich poznali a to len kvoli jedinemu, ze maju iny nazor ako ty :-|

lydusha (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 15:28

Ked ti niekto napise, ze mas nadute ego a ty sa urazis na smrt a este sa snazis urazit aj toho kto ti to povedal svedci o jedinom- ze som mala pravdu:-D Mne mozes nadavat kolko sa ti uraci, to, ze ohrozujes zivot vlastneho dietata -za tym si stojim a ty si rob co uznas za vhodne.

dulka, Po, 30. 04. 2012 - 14:39

Lydusha, tak ako sú niektorí rodičia absolútne proti očkovaniu, niektorí rodičia zas chcú dieťa zaočkovať povinným očkovaním. Tiež nie som za to, aby sa očkovalo hlava - nehlava. Ale nevidím nič zlé na tom, že Luciatko chce zaočkovať svoje dieťa. A nemám vôbec pocit, že kvôli svojmu egu, ale preto, lebo chce svoje dieťa ochrániť. A už vôbec nechápem, prečo jej dieťa nazývaš chúďaťom B-]

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 14:42

Dakujem dulka. A toto je presne dovod, preco sa radsej vyhybam diskusiam. Potom som tu len za kravu, ked sa uz odhodlam zapojit, tak som z pharma firmy. Asi si nabuduce necham svoj nazor pre seba. A pritom som mamina asi ako kazda, chcem pre svoje deti len to najlepsie :-) Vsetko dobre ti prajem.

lydusha (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 15:26

Vzhladom na to riziko,ktore jeho matka tak ochotne podstupuje si v pohode dovolim napisat chuda dieta. Piseme sem svoje nazory, ja svoj nezmenim na zaklade toho co napises ty, takze zbytocna namaha apelovat na moje vyjadrovanie ci cokolvek ine. A to, ze ma pani matka nadute ego nie je preto, ze chce dat dieta ockovat, ale z celkoveho pisania a postoja k inym pravdam. Co mi je v zasade ako vsetko okolo srdecne jedno. Keby ho dala aj hned pred mojimi ocami zaockovat vsetkym svinstvom sveta. B-]

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 15:46

Ked ti je vsetko tak jedno ako tvrdis, tak sa nezapajaj do tejto diskusie a neosocuj druhych. Mozno na tu tvoju "dokonalost" existuju lieky, skus sa poradit so svojim lekarom :-P

Polárka (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 18:14

Nerozumiem prečo by ktokoľvek mal robiť čokoľvek, aby si bola spokojná, alebo uznával Tvoje formy naučeného správania ??
Vieš, keď ukazuješ na niekoho prstom tri prsty smerujú k tebe (kde je tu smajlík čo si píska ???) ;-)

dulka, Ut, 01. 05. 2012 - 11:38

Pokiaľ viem, bavíme sa o povinnom očkovaní a ak si dobre pamätám, v minulých diskusiách si na to mala úplne opačný názor, tkaže nie je pravda, že svoje názory nemeníš (meniť niektoré názory je ostatne prirodzené). Tak isto, ako si v jednej diskusii bola veľmi proti tomu, aby sa dávali deťom rôzne prívlastky, čo si odôvodňovala tým, že keď sa o nich takto píše, chtiac - nechtiac im tým niečo vytvárame.
Ostatne táto diskusia vznikla preto, lebo matka sa chcela poradiť, akou vakcínou má očkovať a nie preto, aby ju tu niekto strašil. Jediné adekvátne odpovede tu však boli možno tri B-]

lydusha (bez overenia), Ut, 01. 05. 2012 - 11:59

A co ako? Ja svoj nazor nezmenim som myslela na vetu o nadutom egu, ale ok, nepises o mne NIC nove. Vsetky analyzy mojej osoby su zbytocne mrhanie casom, venuj ho niekde inde, ja o to nestojim.

dulka, Ut, 01. 05. 2012 - 12:07

Ja Ťa neanalyzujem, akurát reagujem na to, čo si napísala. Zaujímavé, kam sa môže zvrtnúť debata o tom, ktorú vakcínu má matka použiť pri očkovaní B-]

Polárka (bez overenia), Ut, 01. 05. 2012 - 20:39

Dulka,
adekvátne LEN podľa Tvojich merítok B-]

lydusha (bez overenia), Ut, 01. 05. 2012 - 20:54

jarousi:(y)

dulka, Ut, 01. 05. 2012 - 22:31

Samozrejme a ešte aj podľa tých, ktorí vedia čítať, keďže Lenka sa nepýta či má očkovať, ale akou vakcínou. Vaše "strašiaky" ohľadne očkovania si môže kedykoľvek prečítať v iných diskusiách, v ktorých ste to už dosť dôkladne rozobrali, len holt sú aj ľudia, ktorí majú iný názor B-]

Polárka (bez overenia), St, 02. 05. 2012 - 10:28

ale iste ;), ako inak :)

fazula, Po, 30. 04. 2012 - 14:53

Lucka ja považujem niektoré očkovania za veľmi dôležité,ale tie pneumokoky ma zrovna nepresvedčili.Malá bola proti nim očkovaná,bola predčasne narodená odporučila mi to lekárka a ja jej dôverujem.Ale rotavirus sme nestihli zaočkovať,dostala to a za dva dni jej to prešlo pri spravnej diete.Ak očkovať tak asi tou 13 valentnou.Ahoj pekný deň

Luciatko777, Po, 30. 04. 2012 - 14:57

Ahoj. No rotavirusy su dobrovolne a tie som nedavala ani prvemu dietatku a neplanujem to ani pri druhom. Pneumokokom verim, ale to som tu uz pisala. Pekny den.

linda999, Po, 30. 04. 2012 - 19:56

"Pneumokokom verim"

(rofl) (rofl) (rofl)
tak to je bomba! Pozdrav ich odo mna, ked s nimi budes (giggle)

Polárka (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 20:34

:-D :-D :-D som si skoro cvrkla do kytičiek (y) (rofl) (rofl) (rofl)

linda999, Po, 30. 04. 2012 - 20:52

sedíš v papradí? :-D

Polárka (bez overenia), Po, 30. 04. 2012 - 21:13

:-D :-D :-D

Luciatko777, St, 02. 05. 2012 - 09:12

Tu sa neoplati diskutovat. Niektori si tu totiz myslia, ze ich nazor je jedinym a dokonalym nazorom. Nebavi ma hadat sa tu o nicom a s ludmi, ktori mi za to nestoja. Leni, drzim palce, si urcite super mamina a tak ako aj v inych veciach sa rozhodnes najlepsie, ako budes vediet ;-)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama