reklama

Kiskine lasagne

Pridal/a adus dňa 20. 05. 2012 - 09:30 - Recepty adus
obrázok k receptu

reklama

Fajnovosť, ktorá sa dá všakovako obmieňať a inovovať - u nás doma už bolo toľko verzií, že ich ani spočítať neviem.

Ingrediencie
1 balík lasagne
1 kus cukina
250 gramov šampiňóny
2 kusov paradajkový pretlak
750 gramov mleté bravčové mäso
200 gramov tvrdý syr
  bešamel
  olivy
1⁄2 čajová lyžička soľ
1 čajová lyžička korenie
  bazalka
  oregano
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Potrebuješ hlavne cuketu, ak je mladá, malá, tak iba ošúpeš a pokrájaš na kolieska, ktoré jemne osmahneš na olivovom oleji. Ak je väčšia a staršia, tak jadierka treba dať preč a zostanú ti také "rohlíčky", ktoré samozrejme upravíš tak isto.

Ďalej potrebuješ čerstvé šampiňóny, naša fajnová Kiska dáva iba hlavičky (nakrájané na plátky), ale ja veru nepohrdnem ani nožičkami.

Potom lasagne, predvarené - toto je ten najväčší kumšt, kým som robievala lasagne ja (iný recept), tak som vždy mala problém, lebo sa mi zvykli polepiť. Kiska to nejak zázrakom zvláda, myslím, že je to hlavne tým, že ich tam dáva nie všetky naraz, ale po častiach. Počet tých plátkov samozrejme závisí od počtu ľudí a veľkosti nádoby, v ktorej lasagne chceš robiť.

No, potom samozrejme pasírované rajčiny (len úplne v krajnom prípade rajčinový pretlak) - teraz je ich v obchodoch pomerne široký výber, nám sa celkom osvedčili také od Podravky, tie bývajú aj ochutené (cesnakom, bazalkou, olivami - vieš si vybrať čo vám chutí) ale určite nie také čo sú veľmi riedke, potom ti tie lasagne budú priveľmi plávať.

Kiska mi zo začiatku tvrdila, že treba dávať zvlášť rajčiny a zvlášť bešamel, dnes už prišla na to, že moja rada, zmiešať tieto dve ingrediencie spolu bola dobrá a robí to podľa mňa.

Ďalej ešte (ak máte radi) pokrájané olivy (je jedno či zelené alebo čierne), spúúúúústu syra (môžeš aj viaceré druhy dať, podľa toho, čo máte radi), no a samozrejme soľ, korenie, bazalku a oregano (ak je niečo z toho v rajčinovej zmesi, tak samozrejme dávkovanie tomu treba prispôsobiť). Do zapekacej misy (alebo aj na menší plech, skrátka do nejakej vhodnej nádoby) dáš najprv cuketu, šampiňóny, olivy, syr, osolíš, okoreníš, obylinkuješ, zaleješ zmesou rajčín s bešamelom a prikryješ predvarenými plátmi cestovín.

Opakuješ do blba (kým stačia suroviny a dovolí nádoba), vrch bude zelenina a omajda, tam už lasagne nejdú, ale zato veeeľa syra. Takto nachystané švacneš do rúry zapekať, kým na vrchu nie je pekná chrumkavá kôrka z toho syra.

No a potom sa už len zalizuješ a funíš, ako si sa zase napráskala. Ak ste doma mäsožravci, dá sa pridať buď šunka, alebo na panvičke osmahnuté bravčové mäso ako jedna z vrstiev, najlepšie tak v strede všetkých tých vrstiev.

Doplňujúce poznámky

Keby som si mala pospomínať na všetky variácie, čo už naša Kiska vymyslela, tak Kamči spadne server .... robí už aj špenátové s ricottou .... no - asi ju budem musieť nahovoriť, nech raz urobí v rámci mojich záhradných posedení "Lasagne-ový workshop" ;-)

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod
Čas varenia / pečenia
30 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

adus, Ne, 20. 05. 2012 - 09:32

Schválne som nepísala množstvá, ono to závisí do počtu stravníkov, veľkosti nádoby a tak - aj tie ochucovadlá - jeden má rád slanšie, iný nie, niekto zrovna nemusí tieto "južanské bylinky" (bazalka, oregano) - fantázii sa medze nekladú.

dagmarH, Ne, 20. 05. 2012 - 11:32

lasagne milujem a robím ich často na veľa spôsobov, aj keď u stravníkov v našej rodine vedú tie klasické mäsové - občas ich robím so zeleným cestom, zdajú sa mi byť ešte chutnejšie. S tým varením cesta máš pravdu vo všetkom - je to babračka, a nepolepí sa, keď varíš po dávkach... Ale existuje aj "čerstvé" cesto, len chladené, to nemusíš variť vôbec, len ho poukladáš a navyše je aj chutnejšie.

jamajka (bez overenia), Ne, 20. 05. 2012 - 12:42

... a môžem sa spýtať, kde , v ktorom obch . reťazci kupuješ to chladené cesto ? Dúfam , že ho majú aj inde , než v Blave.(giggle) ;-) B-]

dagmarH, Ne, 20. 05. 2012 - 17:14

jamajka, najčastejšie T..o, ale už som ho kúpila aj u sponzora hokejových MS (L..l), tam ale skôr vzácne... No a v Hainburgu, len teraz neviem, v ktorom obchode... Ale kebyže ti po ňom strašne srdce piští - zakúpim a pošlem ti (ak mi pošleš adresu na mail)?

jamajka (bez overenia), Ne, 20. 05. 2012 - 19:24

:-) vďaka za ochotu , ale vieš , nemusím mať zasa všetko(giggle) . Skúsim aj obyčajné .

dagmarH, Ne, 20. 05. 2012 - 19:37

no, kebyže náhodou, tak daj vedieť

fidorka, Ne, 20. 05. 2012 - 18:50

jamajka,ja lasagne milujem,aj celá rodina,robievam ich veľmi často,a odkedy mám tento recept,tak aj bez mäsa.Vôbec nič sa nestane,keď lasagne nepredvaríš,ja dávam už iba surové,len treba dať pozor,aby bolo tej omáčky tak akurát,aby boli dobre namočené v nej cestoviny,oni sa uvaria počas pečenia a sú fakt na nerozoznanie od predvarených.

jamajka (bez overenia), Ne, 20. 05. 2012 - 19:25

:-) Ďakujem za radu , skúsim aj ja tak .:-*

Evka1223, Ne, 20. 05. 2012 - 21:52

Taky-tak...nikdy lasagne nevarím vopred. Dávam surové a samozrejme kumšt je odhadnúť množstvo "šťavy" (bešamel a paradajkové pyré). Zatiaľ vždy vyšlo....ja som holt hvízda (giggle).
Na dno dám časť bešamelu a naň prvú vrstvu lasagní...vrstvím tak, že končím bešamelom...prikryjem alobalom a zapekám cca 40 min. Dopekám odkryté a hoooooodne posypem syrom.

jamajka (bez overenia), Ne, 20. 05. 2012 - 12:39

Aduš , ďakujem za promptne pridaný recepis . Určite vyskúšam .

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama