reklama

V záhrade

georgina , 05. 06. 2012 - 11:37

reklama

Na megastretnutí v Sliači ma bolo možné vidieť pobehovať s kvetináčikom, z ktorého trčal tenký prútik. Na počkanie som všetkých, ktorý prejavili aspoň minimálny záujem, otravovala s historkou, ako som k nemu prišla (blush) (blush) (blush).
No, vytešovala som sa a vytešujem sa stále - moja asimina (možno poznáte pod názvom pawpaw, alebo banán severu) sa krásne ujala a rastie. Ak to takto pôjde ďalej, možno už na budúci rok budeme zberať úrodu. Však uznajte - kto by o to nestál? Plody dosahujú hmotnosť 200 až 450 gramov, majú valcovitý, oválny, niekedy mierne zahnutý tvar, a voňajú ako banány. Výživná hodnota plodov je vysoká, obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok, najmä vápnika a železa. Dužina má krémovú konzistenciu, je žltá, zlatá alebo oranžová, zriedkavo biela alebo maslovo žltkastá a chuť je zmesou jahôd, banánov, ananásu a manga.
Juj, už aby to bolo! :-P :-P :-P

Na jar mávam každý rok "záchvaty" mičurinstva, ale tento rok ma to chytilo fest. Okrem tých klasických (redkvičky, šalát, zemiaky, kapusta, kel, hrach, paradajky, paprika, uhorky, mrkva, petržlen, fazuľa, tekvice, pór, kaleráby, kukurica... atď.) testujem pestovanie nových druhov zeleniny. Posadila som aj rukolu, mangold, melóny, baklažány a indické uhorky. Rukolu sme už pojedli, z mangoldu tiež ubúda, na ostatné nové odrody sa ešte len tešíme. Niet predsa nad vlastnoručne vypestovanú a zdravú zeleninku (y) (y) (y)
S MM sme konečne spravili aj fóliovník, na ktorý sme sa chystali už niekoľko rokov. V tom už zbierame prvú úrodu šalátových uhoriek.

O našej kvetinovej záhrade som tu už pred časom písala a fotodokumentovala, teraz dávam obrázok našej zeleninovej záhrady, ktorá je tak permakultúrna, ako sa len v rámci našich vedomostí a možností dá (sun) (sun) (sun).

A čo vy a vaše pestovateľské ne/úspechy?


reklama


reklama

Lea, Ut, 05. 06. 2012 - 13:43

tie jarné záchvaty dôverne poznám (giggle) a pestovala by som všetko od výmyslu sveta, potom ma však prefacká realita, žijem totiž na suchom viničnom vrchu, kde sa máločomu darí, v lete v studni nemáme dosť vody a polievať "mestskou" vodou by bola finančná samovražda. V našej záhrade nájdete maliny, vinič, jablone, hrušku a marhule, zo zeleniny iba to, čo uchránim v skleníku pred psami(giggle), zbytok sú okrasné kvety a dreviny, ktoré prežili nájazdy štvornohých záhradníkov.
A snívam o veľkej vidieckej záhrade s úrodnou pôdou akú máš Geo na obrázkoch :-)

georgina, Ut, 05. 06. 2012 - 17:32

No jo, zem máme veľmi kvalitnú, niet nad to (y) (y) (y).
Ale s MM sa smejeme, keď sa palice pri rajčinách pravidlene zazelenajú tiež (giggle) (giggle) (giggle).

Aja1, Ut, 05. 06. 2012 - 13:22

Jéééj,ty si mi dnes kápla na strunu.Od samotnej jari sa dennodenne motám o záhrade,roli alebo aj pri chate kde som tiež už čo-to posadila.Vlastne pri chate som už v jeseni posadila cesnak aj cibuľku ktorú som už vlastne aj začala po troške zberať.Dosť nám pomrzlo zemiakov aj fazule,poniektorým aj papriky.
A doma v záhrade sa už popásame na hrášku,čerešniach a jahodách.
Tento rok som sa rozhodla že chcem skleník,ale keď som videla v akých cenách sa pohybujú,nuž som zahájila zber veľkých štvorlitrových pohárov na skleník.Manžel síce frfle že načo zberám haraburdy,ale po mojich otázkach na majiteľov skleníkov z pohárov som prišla k presvečeniu že bude všetko v poriadku a nemám sa nechať odradiť.Vraj v nich nebýva tak horúco ako v tých klasických a dvojitá vrstva skla vlastne všetko chráni či už pred horúčavami a počas mrazov pred zmrznutím.
Ale najväčšia fuška bola preosiať kompostovisko a rozdeliť ho na dve časti.V jednej je to čo sa ešte neuhnilo a do druhej polovice dávame nový záhradný odpad.

georgina, Ut, 05. 06. 2012 - 17:36

Jahody a čerešne máme už tiež, teda pomaly končia, a hrášok ešte len začína.
MM mi pred chvíľou povedal, že by sme mohli zbúrať starú hospodársku budovu a tom mieste urobiť veľký skleník. Tak si myslím, že ho tohoročný "mičurinský záchvat" chytil kvalitne tiež :-) :-) :-).

adus, Ut, 05. 06. 2012 - 14:03

No, ja mám na chrbte dve latifundiá - jedno rovno za domom, ale teda musím priznať, že to som vyčlenila z môjho repertoáru - tam je len tráva, nejaké ovocné stromy a - na počudovanie a pobavenie niektorých návštev (však, Erkočka) cherry paradajky v kýbloch od farby. Z tejto "role" som obzvlášť hrdá na morušu, ktorú sme zasadili tuším predvlani, takže úroda ešte nič moc, ale moje vnúčatá sa budú mať z čoho vytešovať ... no a ešte - to čo sa tam deje sa deje na základe takého modifikovaného "ži a nechaj žiť" - rozumej: ži a nechaj rásť a v tomto duchu sa tam najlepšie darí (a najviac sa z toho aj vytešujem) tomu, čo som nesadila - nesiala: černiciam a baze.....
Na "panskom" ("rodičovská" záhrada) záhradníčim takým tým klasickým spôsobom - tiež už som sa tohto roku tešila z jahôd. rebarbory, hrášku, špenátu,... tiež sme vždy s mamkou rady experimentovali s netradičnými druhmi ovocia či zeleniny, pestovala som už napríklad aj artičoky, brokolicu som mala zasadenú (semená som si nechala doniesť zvonku) keď väčšina Slovákov ešte nevedela ako sa to píše ... otcov brat čo žil v USA nám doniesol aj papriku a strukovú fazuľku vo farbe baklažánov, .... - no bolo toho dosť a aj dnes sa sem tam utrhneme na niečo nie celkom obvyklé, t.r. som napríklad prvýkrát zasadila aj žlté cukiny...
Ale na čo som obzvlásť hrdá - už sa mi podarilo vypestovať 7 avokád - väčšina z nich bola z kôstok plodov, čo Kiska doniesla zo Španielska (t.j.bol predpoklad, že dozreli na koreni a nie v nejakej dozrievacej komore), ale podarilo sa už aj z takého u nás v hypáči kúpeného. Zatiaľ sú to mladé rastlinky, takže neviem, čo to niekedy bude dobré aj k niečomu inému ako k dekoračným účelom, ale sú to vcelku vzhľadné rastlinky, takže aj keby nemali prinášať úrodu, budem spokojná. Teším sa, že budúci rok Kiska znova ide do Španielska, tak bude znova klíčiť a sadiť ... (a začnem prijímať objednávky;-) ) - foto pridám, len musím teda najskôr pofotiť ...

Aja1, Ut, 05. 06. 2012 - 17:01

Ja už len dodám že s adus spolu experimentujeme a pestujeme sloní cesnak.

georgina, Ut, 05. 06. 2012 - 17:37

Práve som si vygooglila - jejda, to sa pridám na rok k vám do slonieho spolku (y) (y) (y)

georgina, Ut, 05. 06. 2012 - 17:38

Adus, musím ešte odfotiť tú ozdobnú vŕbu, čo mám od teba - len potrebujem niekoho, aby mi zapózoval ako "merítko veľkosti" :-) :-) :-)

adus, Ut, 05. 06. 2012 - 20:33

Hmmmmm, tak to som faaaakt zvedavá a teším sa na foto.

georgina, St, 06. 06. 2012 - 21:45

Tak som sa dnes konečne k tomu dostala :-) :-) :-)
Vŕba je zasadená pri starej hospodárskej budove (nech je na tom konci záhrady aspoň niečo pekné), pri sudoch s vodou (pri polievaní sa vždy niečo vyleje, takže je tam stále vlhká zem) narástla za tri roky z cca 50 cm na takúto krásavicu (sun) (sun) (sun)

Erkočka, Ut, 05. 06. 2012 - 14:38

Aduska neklame, je to tak. Veľká záhrada a priesady v kýbli (mobilná minizáhrada) . (giggle)

georgina, Ut, 05. 06. 2012 - 17:40

My sme tento rok postrkali zeleninové priesady všade, kde bol kúsok voľnej zeme. A keď už nebolo, prišli na radu kvetináče (giggle) (giggle) (giggle).

Erkočka, St, 06. 06. 2012 - 01:22

A čo sa dá dať do kvetináča???:-)

georgina, St, 06. 06. 2012 - 09:39

Erkočka, v podstate všetko: paradajky, uhorky, baklažány, papriku, reďkovku, šalát, mrkvu, repu, cibuľu, šalotku, kapustu, pór, petržlen, pažítku, špenát, bylinky...
Záleží len na veľkosti kvetináčov. Ak sú malé, je vhodnejšie vyberať odrody, ktoré nerastú bujne (zvyčajne je v názve semien slovo trpasličie, alebo niečo tomu podobné).

sadlonka, Ut, 05. 06. 2012 - 18:36

Tento rok sme aj my trochu viac využili našu záhradu a "prenajali" si ešte aj od susedov /tí sú maródi na chrbticu, tak pauzujú/. Časť síce tvorí ďatelina pre králikov, ale ostalo miesto najmä na letné ovocie-maliny, jahody, ríbezle, jostu, máme nádherne nasadené veľkoplodé čučoriedky / ak budú toľké, čo sa ukazujú odfotím, lebo je to neskutočný počet na jeden krík/. Veľká časť patrí sladkej kukurici, máme hrach, mrkvu, petržlen, zeler,kaleráby, kapustu, brokolicu, končí šalát a reďkovky, ešte cukinu, asi nejaký patizón, cherry rajčinky -i tie hruštičkové. Pri plote sa snáď vydaria ozdobné tekvičky. Nie som žiadny Mičurin, ale je to fajn čo to si dopestovať.(sun)

georgina, Ut, 05. 06. 2012 - 21:10

Vlastnoručne dopestovaná zelenina mi vždy chutila najviac a som stále silnejšie presvedčená, že to je aj najzdravšie a telu najprospešnejšie jedlo, aké si človek môže dopriať :-) :-) :-)

adus, Ut, 05. 06. 2012 - 20:15

Tak, sľúbila som pofotiť moje avokáda - tadááááá - tu sú:

georgina, Ut, 05. 06. 2012 - 21:11

Úúúúžasné (clap) (y) (clap) (y) (clap) (y) (clap)

Lea, St, 06. 06. 2012 - 07:04

Adus, tie sú úžasné, prosím ťa, daj návod, ako to vypestovať, u nás sa zje dosť avokád a kôstky ostávajú nevyužité :-)

adus, St, 06. 06. 2012 - 09:10

OK, skúsim zhrnúť moje skúsenosti, ale dám to ako samostatný blog, aby sa to tu nestratilo a aby sa to ľahko dalo nájsť aj po dlhšom čase, keď už všetky zabudneme, kde sme sa o tom bavili....

bigmama, Ut, 05. 06. 2012 - 23:22

moja, mojim izbovym kvetom sa zacalo darit, ked som ich odlozila na okno a zabudla na ne, ale ujal sa mi ananas z odrezku, ma uz listy cez 1.5 metra, anturia mi stale kvitne a ako som pisala pod fotku adus, orchidea mi zenie tri stonky, prvy krat, najprv mala dve, ked sme ju kupili, potom mala vzdy jednu a kvety velke ako dlan a teraz som ju presadila a zenie mi tri stonky naraz...tak uvidim, ci stihne nahadzat puky nez odidem, zakvitnutu ju budem vidiet asi az po navrate, lebo ked kvitne, tak aj 7 mesiacov v kuse....
ja musim jednoducho nechat tie kvety na pokoji, akonahle sa im zacnem "prehnane" venovat, odumieraju (blush) ;-)
no a vianocny stromcek, jedlicka nam krasne podrastla, bol to taky metrovy stromcek v 2005, teraz ma cez tri metre a to mi skoro vykapal, lebo sa mu do kvetinaca nastahovali cervene mravce

bigmama (hug)

Lea, St, 06. 06. 2012 - 07:14

s izbovými kvetmi mám podobnú skúsenosť, čím menej starostlivosti, tým lepšie sa im darí
v auguste 2010 som dostala orchideu, ktorá kvitla na pôvodných dvoch výhonkoch do mája 2012 a na jednom z nich ešte mala na konci puky, ale tá stonka už mala viac ako meter a bála som sa, že sa kvetináč prevráti, tak som ju kruto odstrihla a ona sa mi odmenila tým, že vyhnala novú a kvitne ďalej :-)

adus, St, 06. 06. 2012 - 09:04

ananas z odrezku sa podarilo vypestovat aj mne - teda, presnejsie mojej mame - ja som jej len priniesla ten odrezok a povedal, co s nim ma robit ... anannasik sa pekne zakorenil, zacal tiez aj nove listy vyhanat, tak som si ho preniesla domov a tam chudak zapakal ...
u nas je vseobecne problem aby nieco prezilo, ja hovorim, ze ten dom ma nejaku zlu karmu, kvety mi dost kapu a preto som na tie avokada obzvlast hrda ...

Iwa, St, 06. 06. 2012 - 09:28

(giggle) (giggle) (giggle) (giggle) (giggle) balkón máme síce dosť veľký, len keby mal kto polievať.
Modrá hortenzia mi zružovela a nepomáha ani špeciálne hnojivo. Častejšie ako píšu sa ho bojím dávať, aby mi nevykapala :-|
Ale rastie nám v dvoch kvetináčoch hrášok a máme 8 malých zelených paradajčičiek.
Ešte som zabudla na jahôdky, tie malinké akoby lesné.
Keď neni záhrada, musím len také miniatúrne (flower)

georgina, St, 06. 06. 2012 - 09:40

Iwa, veru, aj na malom priestore sa dá toho dopestovať dosť :-) (y) (y) (y)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama