reklama

Kolika či „prislo z očú“?

apolienka , 06. 11. 2006 - 11:06

reklama

Kamilka minule písala ako jej slečna občas ťažko zaspáva. Často majú detičky večer tie svoje neutíchajúce plače. A ja mám z toho také divné pocity. Čo je to vlastne tá kolika? Lekári to nevedia presne špecifikovať. Mávajú to viac chlapci, bolieva ich bruško, je to prejavovanie zo stresu po celom tom dlhom dni? Či proste prišlo z očú alebo niekto uhranul? Moja malá bola v pohode, ale raz za čas mala veľký plač večer. Pomohlo nám naslinenie viečok alebo utieranie očiek spakruky a potom „utretie“ o zadok. Potom akoby uťalo a dieťa bolo v kľude. V našej rodine sa deti zvykli kúpať v čistci. „Z očú“ sa môže dostať aj od vlastnej mamy, to nezáleží, či ste boli vonku a pozrela sa vám do kočíka nejaká milá teta s čiernymi očami. Máte s týmto aj vy skúsenosti? U nás to jednoducho funguje takto.
A propo, naposledy som takto utierala viečka zuzči, ktorá sa mátožila po kancelárii a hovorila, že ju niekto uhranul v meste. BUBUBU! :-}


reklama


reklama

suzan, Po, 06. 11. 2006 - 12:09

Apolienka,ja som na uhranutie dosť citlivá.Sem tam som mala stavy,že mi bolo tak zle,že som myslela,že moja posledná hodina odbila.Mne z očí vždy robievala mama a vravela,že ja som bola od malička na toto citlivá.A tak k jej rituálom okolo malého dieťaťa patrilo aj robenie z očí.Moja malá je sem tam tiež uhranutá,ale nie veľmi často,našťastie.

kefara, Po, 06. 11. 2006 - 20:29

U nás funguje výraz "z očí" alebo "urieknutie" ... osobne tomu verím, pár skúseností mám aj ja. No ťažko o tom polemizovať s niekym, kto niečo podobné nezažil. Brrr, hnusný stav...

Vierik, Po, 06. 11. 2006 - 20:34

Keď som v pohode, takmer sa z toho smejem. Ale keď "to" na mňa príde, bežím sa mamkou nech mi spraví tú vodu v ktorej topí 3 zápalky! Ako malé dieťa! Či je to placebo efekt alebo to pomáha fakticky, je mi v tej chvíli šuma - fuk - len nech mi nie je tak otrasne zle.
A medzi nebom a zemou jednoznačne čosi je; či k tomu môžeme zarátať aj toto, ktovie...
My to voláme že "urobím ti uhlíky" - a babenky, nedala by som to za nič na svete!
Toť nedávno som dokonca kvôli takým nevysvetliteľným revom, malého vykúpala v tej bylinke čo spomínate - očistci. V tú noc spal ako zabitý...

zuzča, Ut, 07. 11. 2006 - 09:12

Babuľky, ako už spomínala Apolienka, aj ja bohužiaľ patrím k obetiam, ktoré sa dá ľahko urieknuť. Apolienka ma už 2 x zachraňovala v práci - prvý krát som vo dverách potravín stretla mladú ženu a tie jej očiská si pamätám ešte dnes. Pomaličky som sa dotackala do roboty, Apolienka mi vytrela oči a pomohlo. Druhý krát ma uriekla kolegyňa, ktorá na mňa pulila oči tak dlho, že som znova prišla za mojou spasiteľkou (vystríhala som ju, že ma uriekne, ale prišlo jej to vtipné).
Spomínate tu byliku "očistec" - ako to vyzerá a čo je to za čarovnú bylinku. Inak jedna kamarátka utierala tváričku svojho chlapčúrika ocikanou plienkou.

z

kefara, So, 11. 11. 2006 - 18:51

Ja poznám tú bylinku cez svokru - vraj "čistec", neviem viac, len toľko, že keď sa vo výluhu z tejto rastliny umyje urieknutý človek, voda zrôsolovatie ... hm ... aj o tom ocikanom som počulal, vraj panenský moč pomáha ...

monika, So, 11. 11. 2006 - 20:41

dievcata, nemozem si pomoct, ale mne sa zda, ze urieknutie moze ublizit len niekomu, kto tymto veciam veri. ja si myslim, ze urcite su veci medzi nebom a zemou, ze nie vsetko sa da racionalne vysvetlit, ale ocikana plienka na tvar a podobne... no, neviem, neviem.

kefara, Ne, 12. 11. 2006 - 12:34

Ja som tomu dlllllllllho neverila ...

monika, Ne, 12. 11. 2006 - 12:45

nevravim, ze to neexistuje... mozno tomu nevrim, lebo som to nezazila, a velmi verim, ze ani nezazijem :) a ani nikto z mojich blizkych.

mirkaaa222, Ut, 14. 11. 2006 - 13:40

Ani ja som neverila ,ked mi moja babicka vykladali ako to moze byt a co sa vtedy robi. Ale uz viem a nic moc to nie je a najlepsie je to, ze to vobec nebol nikto ciernooky... Babicka radia citat vodu, zapalky a nikdy nezabudnu pridat aby som sa pomodlila...;-)

romanca, So, 16. 06. 2012 - 19:09

aj ja mam malu a vkuse mi place neviem ako s no poradit a pritom ju boli aj pupcek tak vas prosim poradte mi,lebo ja jej bojim robit uhlikovu vodu lebo zevraj si moze zviknut!

abigail, So, 08. 09. 2012 - 04:51

Vobec neviem ako to funguje ale naozaj to pomaha.raz mi bolo tak zle ,ze som us chcela umriet (neprehanam ),citila som neopisatelnu slabost a nevedela som vypit ani kvapku vody hned slo vsetko von.Nevladala som ani rukou pohnut naozaj som sa zmierila ,ze je somnou koniec.,mala som len 19.Moja mamka ma prosila nech jej poviem ako babka robila uhlikovu vodu .Ten postup som poznala len z videnia tak som jej to opisala .Bolo mi zle cely den asi 16 hodin a po uhlikovej vode hned za 5 min sa mi vracala sila po 30 min mi uz nic nebolo.Normalne som sa najedla vypila som hadam liter caju a rano som sla do prace.
Neskor ked som cestovala po svete stale som sa opytala ludi na tieto veci .Zistila som ,ze v Grecku to robia podobne nehadzu uhliky do vody ale kvapnu 5 krat olivovy olej ked klesne tak ma clovek z oci.V latinskej Amerike to robia tiez s uhlikmy ale z pahreby.Pocula som viac o tom ale vyzera to tak ,ze je to globalny zvyk.Zachovava sa starocia a nielen u nas na Slovensku ,zrejme na tom nieco je.Nikto mi to nevedel vysvetlit ale vlastne to ani neriesim je to pristupne a zadarmo a hlavne nam to stale pomohlo.Bola by som velmi rada ked napisete viac o vasich pocitoch po takomto lieceni.

Kamilla, St, 22. 01. 2020 - 21:58

Ahojte žienky, viem, že táto diskusia je už pár rokov stará, ale ak tu ešte niektorá z vás je, bola by prosím taká zlatá a naučila ma tú zápalkovú metódu, príp.inú osvedčenú taktiku? Ďakujem veľmi pekne vopred. 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama