reklama

Vetracia večera: Jačmenné krúpy so šošovicou

Pridal/a balalajka dňa 12. 05. 2011 - 14:03 - Recepty balalajka
Vetracia večera: Jačmenné krúpy so šošovicou, Zdravé recepty, recept, balalajka

reklama

V snahe využiť poznatky zo stretka a našprtanej makrobiotickej stravy...:-D :-D

Ingrediencie
250 gramov jačmenné krupy
100 gramov šošovica
2 polievkové lyžice olej
1⁄4 čajová lyžička majoránka
1⁄4 čajová lyžička soľ
3 strúčiky cesnak
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

V jednom hrnčeku varíme krúpy - umyté krúpy zalejeme vodou cca 2,5 cm nad ne a dochutíme majoránkou a lyžičkou soli. Ak nemáme majoránku dobrý je aj tymián :-) Hlavne ak si neprečítame štítok na sáčku, tak vtedy je dobrá aj bazalka, ale pôvodne tam má ísť majoránka.

Varíme "pocichučky" asi 20min. Zatiaľ v druhom kastróku varíme cca deci šošovice. Ak nám od šošovice a krúpou pri koštovke neodskakujú zuby, vypneme.

Necháme postáť toľko čo umyjeme 5 tanierov, 4 poháre a všetky lyžice od včerajška a migneme dokopy a riadne premiešame. V tomto bode je to najzdravšie jedlo pomaly hádam aj pre konvalinku vhodné.

A čul ho ideme spaškviliť :-P , čiže správne neracionálne dochutiť.

Verzia č. 1.: vegetariánska - osmažená cibuľka dozlatova

Verzia č.2.: labužnícka - vyškvarená slanina či klobása

Verzia č 3.: protiupírska - hodne ale HODNE cesnaku ( túto verziu odporúčam variť na sobotu večer a pustiť si Markízu o 20tej. Ide Súmrak a zaručene táto varianta je najsamviac protiupírová! Jednak skrz cesnak a druhá vec - čo tie krúpy a šošovica narobia v bruchu Váľam sa od smiechu po podlahe

Po konzumácií odporúčame riadne prechádzky do okolia alebo pobyt na otvorenom priestranstve. Ale chutí to - mňam!

Výnos
4 Porcie
Celkový čas
45 minút
Čas prípravy
20 minút
Čas varenia / pečenia
25 minút

Ďalšie recepty


reklama


reklama

carly, Št, 12. 05. 2011 - 17:05

a to mi teda povedz ako mám po takej kombinácii nenápadko chodiť po ulici, či blízkom okolí, však to budú všetci vedieť, že som varila hlučnú večeru. Ja bych odporúčala doma sedieť a zhromaždovať plynné zásoby na budúcu vykurovaciu sezonú. Má zdražieť.:-D
Vyskúšam, vyzerá to dobre a podám hlásenie.:-)

balalajka, Št, 12. 05. 2011 - 19:19

Ked dovaris, tak ma zavolaj - potom podaju hlasenie hasici o vybuchoch z neznamych pricin (rofl) (rofl) (rofl)

carly, Št, 12. 05. 2011 - 20:23

Možno to začujú hasiči až hen na Myjave.:-P

...ešte som si všimla, že to odporúčaš aj pre Konvalinku, ale veď konvalinky majú voňať a z tohoto ....? no neviem , neviem.(giggle)

helus72, Št, 12. 05. 2011 - 21:52

jááj, moja, to už chodiť nebudeš, to budeš levitovať:-D

balalajka, Pi, 13. 05. 2011 - 06:09

:-D a ja sprostá chodím autobusom :-D

Katka0202, Št, 12. 05. 2011 - 22:06

jeej, toto poznam, ale namiesto krupov je ryza. a pridavam kurkumu a je to mnaaaaaaaaaam... len manzel to nema rad - vtedy sa pre istotu a zachovanie akej - takej vaznosti radsej potichuuuuucky stracam tam, kde budem sama a budem moct mat aspon ventilacku otvorenu...

manny, Št, 12. 05. 2011 - 23:03

Jedna čerešne ,druhá krúpy so šošovicou. Ná vy dve sa čo zbavujete Tatranských plynov?(rofl) (rofl) (rofl)

adus, Pi, 13. 05. 2011 - 09:49

Miláčku, a to šošovicu len tak bez namáčania? Veď sa vždy poukazuje na to, že ak nenamočíš, tak sa neuvoľnia tie správne enzýmy????

balalajka, Pi, 13. 05. 2011 - 10:07

Jak stihneš, tak namoč. Ja som to mala navarené čoby super rýchle jedlo ( cháp ako jednu rozprávku o Gormitoch :-D ).Ale ono je to celé presiaknuté tými enzýmami - aj krúpky, aj šošovica a ešte aj tá chrumkavá cibulečka čo bude navrchu.

georgina, So, 14. 05. 2011 - 17:12

No, Lenka, pridŕžala som sa tvojho odporúčania - navarila som sobotňajšiu verziu s cesnakom. Nejako sa mi ruka ušmykla, a tak výsledné množstvo pochutiny bolo za jednu veeeeľkú misu.
Iba bolo - pretože som neodolala, ochutnala... A potom som ochutnávala dovtedy, kým nebolo vidieť dno. Celkom sama som to spráskala všicko - do poslednej krúpky - také mňamkové to bolo (giggle) (blush).

No, a teraz uvidíme, čo to spraví... B-]

fidorka, So, 14. 05. 2011 - 17:16

všetci až k vám nedovidíme ;-) ,tak potom radšej napíš,čo to spravilo (giggle)

georgina, So, 14. 05. 2011 - 17:18

Ak to bude verejne publikovateľné - tak napíšem (giggle) ;-).

balalajka, Ne, 15. 05. 2011 - 10:58

Som rada, ze chutilo. Ja som sa v krupoch nasla - prevelice mi chutia a ak tam nekydnem ako vcera vysmazenu slaninu, tak to je aj zdrave.
A prdkanie je publikovatelne ... (giggle) (giggle) (giggle) .
A Sumrak mam nahrany a kraaasne sa pri nom cul bojim (blush) .

georgina, Ne, 15. 05. 2011 - 11:28

No, účinky nie sú len o prdkaní - takže v celom rozsahu publikovať nebudem (giggle) ;-).
V každom prípade však pochutina viac ako dobre vykonala, čo vykonať mala a veeeľmi odporúčam (y) (y) (y) (y) (y)

carly, Ne, 15. 05. 2011 - 18:35

a môžem si to na zajtra do roboty na obed navariť?
Bacha, aby si Edwarda neodplašila.:-D

eva m, Ne, 15. 05. 2011 - 11:46

no uz som dostatocne nablaznena, hybaj do obchodu krupy zakupit i navarim si tiez za misu;-)
Eva (sun)

helus72, Po, 16. 05. 2011 - 09:01

keby som si ja toto bolo včera prečítala, hneď Ťa prelustrujem, či si zakúpila:-D ... i Ty si nablažená?:-D ;-)

eva m, Po, 16. 05. 2011 - 17:12

i zakupila, veru zakupila:-) , hadaj, co prave papam?;-)
(bylku upravene - supla som tam aj cervenu fazulu v slanom naleve a pridala oprazeny porik, mnam:-) )
Eva (sun)

helus72, Po, 16. 05. 2011 - 17:23

...slintajúci smajlík:-D

eva m, Po, 16. 05. 2011 - 17:30

prave som zhltla druhy tanier(blush)
je to lepsie, ako som cakala...;-)
Eva (sun)

helus72, Po, 16. 05. 2011 - 17:42

jáááj, MOJA, taniere nehltaj, porcelán sa ťažko trávi(rofl) (rofl) (rofl)

carly, Po, 16. 05. 2011 - 17:44

pravdu vraví toto dievča a vraj je aj prudko kalorický:-* (rofl)

balalajka, Po, 16. 05. 2011 - 17:47

:-D :-D :-D
Evi len si daj! Závidia. Ja som minule zožrala celú panvicu. A nič mi nebolo :-D .
Pridám ešte prdkacie recepty? :-D

carly, Po, 16. 05. 2011 - 17:54

Ješkoveoči, že panvicu. Z akého materiálu?:-O

helus72, Po, 16. 05. 2011 - 19:56

joooj, ale teflón, to je iná káva, ako porcelán ... ten stráviš, len taký fukot:-D :-D :-D

carly, Po, 16. 05. 2011 - 20:12

jak vieš, že zjedla teflónovú, čo ak to bola keramická, ha:-D

helus72, Po, 16. 05. 2011 - 21:46

vidíš, toto mi ušlo:-D :-D :-D

eva m, Po, 16. 05. 2011 - 20:51

i dala som si, veru a mam odlozene aj na zajtra;-) . Recepty pridaj, nech sa nam dobre dycha:-)
Eva (sun)

eva m, Po, 16. 05. 2011 - 20:50

a ako zasyti(y) , este fcul mam plne brucho!:-D
Eva (sun)

eva m, Po, 16. 05. 2011 - 20:52

mam taky fajnovy, stravitelny;-) , priam dieeetny:-D
Eva (sun)

Bobana, Po, 16. 05. 2011 - 20:06

mamamata milujem tieto tvoje recepty,to akym stylom ich pises.Vzdy sa dobre zabavim...ale toto tvoje krupobitie vyskusam, vyzera to mnamkovo...dam tu labuznicku verziu,bo u nas sme meskovy...potom podam hlasenie;-)

carly, Ut, 17. 05. 2011 - 20:33

Podávam hlásenie.
Najskôr pripomienka. Čo je to, že krúpy č.7? Ja som to najskôr pochopila, že sedem kusov, ale bolo toho kapánek málo, tak mi došlo, že to bude nejaká iná šifra. NA MOJOM VRECKU NIČ, podotýkam NIČ také nebolo.
Navarila som, a veď to ti je dobré. Fakt mi chutí. Beriem si to zajtra na obed, len mám obavu, či našu firmu nepremením na jeden deň na SPP. Ešte idem k tomu osmažiť cibuľku, nech to má grády.(clap) :-)

balalajka, St, 18. 05. 2011 - 07:15

Jak nevieš, čo sú č.7? To sú stredne veľké. Asi si mala nesprávneho výrobcu :-) , keď to nenapísať.
Krúpy poznám:
* č.3 alebo perlička alebo jemné - to je niečo ako neuvarená tarhoňa a ešte drobnejšie ( tieto sú dú jaterníc :-) )
* č.7 alebo stredné - takmer ako zrnko bielej rýže
a potom sú veľké a tie nepoužívam :-D .
Mne osobne tie jemné moc nechutia, lebo ich neviem poriadne uvariť - mám z nich skôr kašu :-D .
Som rada, že chutilo.
Recept pridám na hríby s krúpami až sa detoxikujem z tých hríbov (rofl) (alebo mi prejde chrípka :-P ).

carly, St, 18. 05. 2011 - 07:30

tak to ja mám asi tie veľké - jedno zrnko je asi ako tri ryžové. No zbohom, snáď to prežijeme všetci v zdraví.:-D
Teším sa na hríbový recept.;-)

eva m, St, 15. 08. 2012 - 21:36

v zachvate odstranovania nadobudnutych kilogramov vytiahla som krupky a moj zajtrajsi obed bude inspirovany touto, vlani tu popularnou pochutinou ;-) skoda neinspirovat aj vas, dievcata, som si povedala :-D
Eva (sun)

balalajka, Št, 16. 08. 2012 - 07:33

:-D No moja pekná, mňa tu Fantika, Fidorka a spol. kuchtiacich žien zas nakriatli na myšlienku, že Twiggy zo mňa nebude. Ale si pošmákni. Totok je dobrota ;-)

danae75, So, 18. 08. 2012 - 14:38

Skvelý recept ... hlavne pracovný postup (rofl) ... a komentáre ... tak som sa smiala až mi dcéra dobehla že čo sa tu deje (giggle) ... u nás doma milujeme takéto jedlá takže už viem čím rodinku prekvapím ... ďakujem za recept a za skvelú náladu po prečítaní (rofl)

balalajka, So, 18. 08. 2012 - 19:29

:-* rado sa stalo ... aj nabuduce. Uz sa chystam na lievance "a la vstavaj mamo, uz je rano a ja chcem zasa jest" :-D

dzermil, Po, 03. 09. 2012 - 13:19

Konečne som doma sama tak som sa odhodlala vyskúšať tento recept a musím vysloviť veľkú vďaku. Také jednoduché, z dostupných surovín, chutné a zdravé. Vonku je pekné počasie, takže sa vetrá, idem umývať okná aby som si nezamorila byt ;-) (giggle) a určite som túto pochúťku nevarila naposledy (clap)

staronova (bez overenia), Po, 03. 09. 2012 - 14:29

pozor na strechu,čo ked sa vám náhodou od tých plynou podvihne.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama