reklama

Francuzáky podľa mňa

Pridal/a adus dňa 02. 10. 2012 - 18:25 - Recepty adus
Francuzáky podľa mňa, Hlavné jedlá, recept, adus

reklama

Francúzske zemiaky, ako som si ich "na svoju vieru" prispôsobila ...

Ingrediencie
12 kusov zemiak
3 kusov vajce
2 kusov klobása
1 kus kyslá smotana
1 hrnček strúhaný syr
  trocha bravčová masť
  trocha soľ
  trocha mleté čierne korenie
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Poviete si (podľa ingrediencií) - čo je na tom také neobyčajné ... To moje - neobyčajné - je v technologickom postupe! Zásada jedna - používať tie suroviny, ktoré sa varia (zemiaky, vajcia) v čo najhorúcejšom stave, aký vám len ruky znesú. Vhodnú nádobu - u mňa misa z jenského skla - vytrieť masťou či olejom (u mňa br. masť), ale stačí iba tak decentne. Potom vezmeme také to kolečko, čo sa na ňom pretláčajú varené zemiaky a začneme tie naše na ňom ako keby strúhať, takže nám vznikajú ako keby zemiakové vločky. Dáme teda vrstvu zemiakov, posolíme, pokoreníme (podľa kvality klobásky viac či menej), postrašíme trochou syra, poukladáme klobásku na kolieska nakrájanú, prikryjeme ďalšou vrstvou zemiakov navločkovaných, opakujeme: soľ, korenie, syr (zase iba postrašiť, väčšinu si treba nechať navrch), na to idú vajíčka na kolieska vo vajíčkovom krájači nakrájané a opäť zasnežíme zemiakmi, soľou, korením a na toto všetko rozotrieme kyslú (pochúťkovú) smotanu a napokon feeest zasypeme syrom, dáme zapiecť do rúry (nedávam do predhriatej, zapnem ju na max. až v momente, keď do nej vkladám misu). Čakáme trpezlivo (a faaaakt to nie je jednoduché, keď to začne rozvoniavať) kým to všetko nie je pekne do chrumkava uchrumkané a červenkava sfarbené (zato je dobrá jenská misa, lebo človek vidí aj tie boky, či už majú farbu a nie iba vrch). No a už len dobrú chuť!

Doplňujúce poznámky

Alternatívne môžete zameniť klobásu za údené mäso, nakrájané na kocky - takúto verziu si pred časom vymyslel MM, ale ja som za "klasiku".

Výnos
6 Porcie
Celkový čas
1 hod, 30 minút
Čas prípravy
1 hod, 30 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

fidorka, Ut, 02. 10. 2012 - 19:21

Adus,ja robim podobne,vajicko nekrajam na kolieska,ale na tom istom co sa zemiaky pretlacaju do salatu a davam ich medzi kazdu vrstvu.a nakoniec zalejem besamelom,v ktorom su aj vajicka,syr a koreniny podla chuti.
Smejem sa tu sama na sebe,nakoniec je to nieco uplne ine,ale ved nevadi,hlavne,ze to robim podobne (giggle) :-D :-D :-D :-D

adus, Ut, 02. 10. 2012 - 19:27

ale v každom prípade je to inšpirujúce ;-)

eva m, Ut, 02. 10. 2012 - 19:33

ja zemiaky krajam na tenke platky - ale takato inovacia moze byt interesantna. A veru, co domacnost, to ine francuzaky :-)
Eva (sun)

adus, Ut, 02. 10. 2012 - 19:35

hej, prv než som si toto vymyslela, tak sme aj my doma takto robili, ale jedného dňa to mama nechala na mňa, ja som sa nudila a vzniklo z toho toto

linda999, Ut, 02. 10. 2012 - 19:40

mnaaaaaaam!!!!!!!!! (y) (y) (y)

nela88, Ut, 02. 10. 2012 - 19:46

ja zas robím francúzske zo surových zemiakov. poprekladám s vsjíčkami aj klobáskou a upraženou cibuľou- to len pre dcéru na polke plechu a dám piecť. Keď sú takmer hotové, zalejem smotanou, alebo mliekom s 1 vajíčkom a dopečiem. Sú šťavnaté a nemusím čakať na uvarené zemiaky

kefara, Ut, 02. 10. 2012 - 20:01

(blush) (blush) (blush)

adus, ospravedlňujem sa tuho, ale ... mne si sa v prvom momente premietla ako tuho a vášnivo sa bozkávajúca (blush) :-P (giggle)

Inak - pri varení (či pečení?) francuzákov ;-) postupujem takmer identicky, až na tú prevádzkovú teplotu ingrediencií.
Odskúšam tvoju vychytávku (y) (sun)

adus, Ut, 02. 10. 2012 - 20:02

Kati, ja som to úplne zámerne tak nazvala, to vieš, som starý provokatér

adus, Ut, 02. 10. 2012 - 20:03

Ha - a akurát fčuľ ide príspevok o "francúzskych" veciach

balalajka, St, 03. 10. 2012 - 07:01

Mňaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam. Vyskúšam. Ďakujem za inováciu.

KIMKA, St, 03. 10. 2012 - 10:28

Aj ja som prešla na surové zemiaky (poradila mi kamarátka) a zdajú sa mi šťavnatejšie.

dagmarH, St, 03. 10. 2012 - 11:20

... aj chutnejšie, chutia viac "zemiakovo"

adus, St, 03. 10. 2012 - 12:15

Hmmm, ja mám práve skúsenosť, že ak som robila so surovými, tak sa dokonca stalo, že niekedy časť ostala surová ....
To, či sú dosť šťavnaté závisí aj od množstva pridanej kyslej smotany a teda práve ten môj spôsob "strúhania" zabezpečí, že je to celé skôr ako "nákyp", čiže krásne nadýchané

Lea, St, 03. 10. 2012 - 11:09

V manželovej rodine sa tradujú bezmäsové - namiesto klobásky tvaroh tučný hrudkovitý, ostatné ingrediencie ostávajú. Spočiatku mi to veľmi nepasovalo, veď nová chuť, ale dnes na ne nedám dopustiť.

adus, St, 03. 10. 2012 - 12:17

Nemusí byť tiež na zahodenie, tvaroh sa skutočne hodí aj na spracovanie "na slano", ale ja som zarytý mäsožravec a určite ak by som ich urobila tvarohové, tak tam aspoň opečenú slaninku švihnem (giggle)

tedy, St, 03. 10. 2012 - 21:07

Zaujímavá variácia francuzákov, vyskúšam :-)
O.i. nedávno bola v rádiu nejaká debata, a vraj francúzi vôbec NETUŠIA, o čom sú francúzke zemiaky. (giggle) Bigmama, že by sme ti zadali domácu ulohu to tam rozšíriť ?

bigmama, St, 03. 10. 2012 - 21:25

nie, francuzaky, ako ich pozname my, sa tu nerobia, robia sa tu prekladane zemiaky, alebo origos nazov "gratin de pomme de terre", zemiaky sa osupu, nakrajaju na tenke kolecka, oblansiruju, zleju, medzi tym vymastime plech, naspodok sa moze dat cibula, potom sa na nu vysypu zemiaky, mozeme dat vrstvu, potom posypat pretlacenym cesnakom (ja cesnak nemam rada, tak mne robi manzel bez cesnaku, ale original recept je s cesnakom), sol, korenie-trochu papriky, manzel dava zmes svojhgo korenia, netusim, co v tom ma namiesane, znovu zemiaky, zaleje sa to slahackou v ktorej su vytrepane vajicka, ja davam aj trochu maizeny, posype nastruhanym syrom a da zapiect. takto robievame aj cestoviny, a podava sa ako priloha, takze tu by som ich nenakrmila francuzakmi ako hlavnym jedlom, ani keby som sa rozkrajala ;-) (giggle)

adus, St, 03. 10. 2012 - 22:59

no vsak im ich naserviruj ako prilohu, nemusis ako hlavne jedlo ;-)

adus, St, 03. 10. 2012 - 22:59

rovnako ako turci nic netusia o tureckom mede, kanadania o kanadskych zartikoch .... takych prikladov by bolo aj na pol strany

Kalea, Ne, 10. 11. 2013 - 19:39

Španieli o španielskych vtáčikoch...

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama