reklama

Ako začať?

zuzica3 , 28. 10. 2012 - 20:24

reklama

Milé naničmamky,potrebovala by som zhodiť aspon 30kg,kedže som fakt dosť obézna,lenže neviem ako začať. :-( Ci treba najskôr prečistiť telo nejakou očistnou kúrou,alebo sa pustiť do nejakej zásadnej úpravy stravy,prípadne nejaké spaľovače tukov...Viem,že aj pohyb pomáha,len momentálne si akosi neviem nájsť čas na pravidelné cvičenie (blush) a je pravdou,že večer som rada,ked deti pospia a ja si konečne vyložím nohy ;-) :-) Som však akási bez energie a chcem to zmeniť!! Na diety som moc neni,kedysi som držala 90dnovú,bola v pohode,ale stále tak jesť,no neviem...Viem,že na túto tému je článkov na nete do aleluja,len čo s toho si vybrať?Co treba urobiť najskôr,okrem rozhodnutia,že niečo treba začať robiť?Poradíte mi prosím???


reklama


reklama

eva m, Ne, 28. 10. 2012 - 21:48

zuvega,
myslim, ze prvorade je rozhodnutie, ze idem do toho. Potom uprava stravy - jednoznacne a bez pardonu, bez porusovania, bez vyhovoriek. Aspon prvych par mesiacov. Ak mas nadvahu 30 kg, nechci ich zhodit prilis rychlo. Chce to cas. Na nejake pirule never, mam ich odskusanych celkom dost (giggle), veruze nefunguju ;-) .
Pravidelna strava - 5x denne s odstupom cca 3 hodiny. Nevynechavaj ranajky, su dolezite, naozaj. Potom desiata, obed, olovrant, vecera.
Ak chces byt uspesna, treba dodrziavat rezim, nezobkat pomedzi jedla, jest vela zeleniny, vlakniny, ovocie len doobeda, poobede uz nie. Dolezity je pitny rezim, vacsiu cast tekutin treba vypit doobeda. Alkohol ziadny.
Pohyb je tiez velmi dolezity, chodza, beh, beziaci pas, stepper...
Jednoznace - znizit prijem, zvysit vydaj.
Druha vec je, aky mas zdravotny stav. Ak si obezna preto, lebo vela jes, je to nieco ine, ak si obezna preto, lebo mas nejaku hormonalnu poruchu napriklad.
Onedlho budu 2 roky, co som prisnou disciplinou zhodila 17 kg. Toto, co ti pisem, je moja vlastna skusenost.
Vyskusala som popri tom aj tyzdnovu obilninovu kuru, aj som tu o nej pisala, ale to je rehola.
Prve kila idu pomerne rychlo, neskor sa to spomaluje, ale uspech sa dostavi, ak budes mat pevnu volu.
Momentalne frcim tiez na specialnom stravovacom rezime, lebo mam metu este par kil odstranit.
Drzim ti palce!
Eva (sun)

lydusha (bez overenia), Po, 29. 10. 2012 - 19:28

Absolutny suhlas s evkou!
Cvicenie neznamena iba drina v posilke, mne dost pomaha chodenie po schodoch, tanec doma len tak nejaku salsu- nechcem tomu hovorit rovno zumba, lebo to ma od zumby daleko, chodza. Kedze mam problemy s tlakom, nejake sklapacky na brucho a podobne mi nehrozia, lepsie je to s tym tancom, neverila by si, ake svaly na bruchu a zadnici si tak dokazes ponatahovat. Okrem toho hudba zvykne dobijat baterky nielen mne, takze skus, mozno by stacilo takto pozvolna sa zacat nejakym sposobom hybat...

zuzica3, Ut, 30. 10. 2012 - 13:52

Dakujem pekne za ohlasy.Vyskúšam

nielen žienka domáca, Ut, 30. 10. 2012 - 14:06

Ja len čisto teoreticky :-) Ak by som mala nadváhu a doma malé deti, starostlivosť o ktoré ma vyčerpáva, cvičenie v posilke, aerobic alebo zumbu by som považovala za fantastický dôvod, aby som deti zverila tak 2 x týždenne po dve hoďky poobede manželovi a ja by som robila niečo pre seba (sun) Má to samé pozitíva. Chápem, že večer už nevládzeš, ale ak by ti cvičenie nahradilo "cvičenie" s deťúchmi (večerné umývanie, prezliekanie, ukladanie do postieľok...), mohla by to byť príjemná zmena. A som presvedčená, že každému manželovi prospeje občas mať plnú zodpovednosť za potomkov, vrátane drobných každodenných povinností (čo je niečo celkom iné ako vziať detičky na výlet, do cukrárne či hrať sa s nimi). A detičkám prospeje budovať si vzťah s ockom (sun) A mamička bude večer plná sily z vyprodukovaných hormónov šťastia, čo by tiež mohlo tešiť otecka. Skrátka, nevidím žiadne negatívum ;-)

annie, Ne, 04. 11. 2012 - 15:21

Mne po 2 pôrodoch tiež ostalo nalepených pár kíl, ktoré by som potrebovala zhodiť. Mám však rozhádzané hormóny, lekárom sa veľmi nedarí nastaviť mi lieky na štítnu žľazu, stále mi tie hodnoty skáču hore-dole. Zatiaľ som len upravila stravu v tom zmysle, že po 17:00 nič nejem. Ak som večer náhodou hladná tak si dám maximálne jablko. Snažím sa piť veľa vody, inak sa veľmi čo sa týka stravy neobmedzujem. Neprejedám sa, jem to isté čo varím rodine, ale naberám si menšie porcie. Nevylúčila som zo stravy ani chlieb a pečivo, ale jem ho s mierou. Čiže napr. si dám na raňajky len 1 krajec chleba - ale tenší ako predtým. Predtým som zjedla 2 krajce na raňajky. Pripadá mi choré jesť napr. len zeleninu s mäsom a podobne...čiže ja som fakt len znížila porcie - naberám si na malý tanier a nie na veľký ako predtým. Jem pomaly aby sa skôr dostavil pocit nasýtenia. Na cvičenie nemám veľa času, ale každý deň si dám 4x prechádzku zo psom + 1x dlhšiu vychádzku rezkým krokom s deťmi. Začala som chodiť po schodoch na 3.poschodie. Za mesiac sa mi podarilo zhodiť 4 kilá a bez nejakej extra námahy a obmedzovania. Pijem len čistú vodu cca 2,5 litra denne. Ak mám chuť napríklad na sladké, tak si dám pár kociek čokolády. Nie celú tabuľku ako predtým (giggle) Potrebujem zhodiť ešte dosť, ale keďže už pár kíl išlo dole, tak ma to pozitívne motivovalo. Držím ti palce aby sa aj tebe metabolizmus naštartoval a kilá ťa pomaly ale isto opúšťali. (sun)

eva m, Ne, 04. 11. 2012 - 16:47

"Pripadá mi choré jesť napr. len zeleninu s mäsom a podobne..." - annie, co ti na tom pripada chore?
Eva (sun)

annie, Ne, 04. 11. 2012 - 17:42

Som zvyknutá jesť klasické jedlá - napr. mäso, príloha, zelenina. Ja nebudem jesť samotné mäso so zeleninou, potom ďalší deň sa napchávať len zeleninou len preto že to káže nejaká diéta a potom jesť napr. prílohu bez mäsa. Zmenšila som porcie, ale jem všetko čo mi chutí, s mierou. Zatiaľ mi to funguje, uvidíme ako to bude ďalej. Základ je že som si vstúpila konečne do svedomia a začala viac kontrolovať množstvo zjedeného jedla vzhľadom k fyzickej aktivite ktorú vyvíjam. (sun)

eva m, Ne, 04. 11. 2012 - 18:59

jasne, to chapem, len mi nie je jasne, preco jest maso a zeleninu bez prilohy vnimas ako chore.
Eva (sun)

annie, Ne, 04. 11. 2012 - 19:17

Prieči sa to mojim stravovacím návykom, to je celé, zrejme som použila nesprávny výraz, stále sa neviem naučiť že si tu mám dať pozor na každé jedno napísané slovo aby sa nedalo pochopiť inak ako som to myslela, ak to niekomu tak chutí tak mu to neberiem, mne je to proste čudné lebo na to nie som zvyknutá, inak to vysvetliť neviem.
Ak niekto nemá problém jeden deň jesť len samotné mäso, druhý deň jesť len ryžu, tretí deň jesť len ovocie a štvrtý deň nejesť nič, je to jeho vec, ja s tým problém mám, preto u mňa prichádza do úvahy jedine obmedzovanie príjmu kalórií zo stravy na ktorú som zvyknutá. Takže opravujem a ospravedlňujem sa za nevhodne použitý výraz - prosím nahradiť slovo "choré" na slovo "čudné".

lydusha (bez overenia), Ne, 04. 11. 2012 - 19:39

No nielen tu si mas davat pozor na slova, kebyze mi povies, ze je to chore aj v priamom dialogu zoci voci, tak sa ta spytam preco by to malo byt chore, na tom nie je nic nenormalne ani za slovo chytajuce.
Tiez som bola vychovana v klasickej slovenskej domacnosti, kde sa jdavalo pecene kurca, ryza, kompot, ale teraz mi nerobi problem dat si grilovane prsia s rukolovym salatom alebo s grilovanou zeleninou a ryza mi nechyba. A rovnako dokazem mat na veceru dusenu ryzu s hraskom a nemusim mat k tomu maso. Ono treba skusat a ochutnavat a nie dopredu vyhlasovat ze je to nemozne, chore, cudne a neviem ake bez toho, aby si vedela, ake to naozaj je...

eva m, Ne, 04. 11. 2012 - 20:06

lydusha, suhlas (y)
Eva (sun)

eva m, Ne, 04. 11. 2012 - 20:00

annie,
su rozne stravovacie styly, ja napriklad nerozumiem vegetarianom, ale respektujem ich a nedovolila by som si vyhlasovat ich stravovanie za chore, alebo cudne.
Urcite som nemala v umysle ta chytat za slovicka, len ma take radikalne vyjadrenie proste zarazilo. A zarazilo by ma aj pri osobnom rozhovore.
Eva (sun)

annie, Ut, 06. 11. 2012 - 16:37

Ja vegetariánom rozumiem veľmi dobre, pretože som bola vegetariánka skoro 6 rokov. Ešte raz sa hlboko ospravedlňujem všetkým za nevhodné slovné spojenie ktoré som použila na vyjadrenie svojho názoru. Už sa to nestane.

val, Po, 05. 11. 2012 - 14:16

ak mozem poradit nejest po 17,00 h nie je najlepsi napad :-) Ako dlho to vydrzis? Sama som sa takto iste obdobie zbytocne trapila, takymto sposobom si velmi nepomozes, jest mozes aj vecer ale hlavne zeleninu, pripadne ryby alebo masko. Viac skvelych informacii najdes na www.chudnutie-ako.sk

loulou, Po, 05. 11. 2012 - 17:15

Ak človek chodí spať o 23:00 (napr. ja), od piatej je tak hladný, že nezaspí. Mne skôr vyhovuje už nejesť 3 hodiny pred spánkom. Ešte čo sa osvedčilo mne: naozaj to celé začína v hlave, pred začiatkom chudnutia som prešla nasledovnými fázami: najprv mi to pripadalo nemožné, potom som sa dostala do fázy, že by bolo super, keby som mala lepšiu postavu, potom som sa začala pohrávať s myšlienkami, ako by sa to dalo zrealizovať, prešlo to do konkrétneho reálneho plánu (nečakala som zázraky na počkanie), až jedného dňa prišiel moment, kedy som si povedala idem do toho a šlo to. Ešte odporúčam naozaj si v hlave do detailov vykresliť, čo chceš dosiahnuť, teda ak chceš schudnúť, tak si zvizualizuj svoju postavu do detailov. Mne to dosť pomohlo v motivácii a keď sa dostavila slabšia chvíľa, pokušenie, alebo som mala nutkanie sa na to vykašľať, lebo veď večer pred telkou s chipsami je tak lákavý, tak táto predstava mňa s ideálnou postavou mi pomohla to nutkanie prekonať.
A ešte považujem za dôležité prijať prehrešok ako dočasné zlyhanie, často sa totiž pri chudnutí stáva, že dotyčný si jednorázové zlyhanie pretlmočí v sebe ako zrútenie celého plánu a je koniec.
A posledná vec: osvedčilo sa mi zaznamenávať si miery a úbytok váhy pravidelne do tabuľky, porovnávať s plánom a ten potom prispôsobovať do budúcna. Keď vidíš, ako týždeň po týždni ide centimetrík zo zadku alebo brucha dole, je to tiež motivačné. Keď sa úbytok váhy a centimetrov spomalí, viem si takto zanalyzovať čo sa deje (nadchádzajúca menštruácia a s ňou spojené zavodnenie, alebo sa začínajú vytvárať svaly a potom to vyzerá, že nechudneš, ale telo práve vtedy robí najväčšiu prácu).
Do tej svojej ideálnej postavy mám ešte kus cesty, ale od začiatku chudnutia sa radikálne zmenila. Držím palce (y)

annie, Ut, 06. 11. 2012 - 16:42

Okolo 16:30 si dám ľahkú večeru, niekedy okolo 20:00 jablko ale väčšinou nie. Keď si dám jablko tak je to skôr zo zvyku ako od hladu, lebo nie som hladná ale napr. manžel sa napcháva pri TV tak mi príde na chuť niečo zjesť. V noci pracujem cca do 24:00 a idem spať. Ráno beriem tabletky nalačno okolo 7:00 o polhodinu nato si dám kávu a raňajkovať zvyknem až okolo 9:00 lebo nie som hladná. Nevstávam zo škŕkajúcim žalúdkom, celkovo nejem veľa, len tie kilá vraj idú ťažšie dole aj vďaka mojej štítnej žľaze, ktorá hapruje. To mi povedala endokrinologička. Inak už mám dole ďalšie kilo, čiže dokopy zatiaľ 5 kíl za 5 týždňov. Neviem posúdiť či je to veľa alebo nie, ale v každom prípade sa cítim oveľa lepšie. Netvrdím že nejesť po 17:00 musí vyhovovať každému, nikde som to nepovedala, len som napísala ako som sa do boja s kilami pustila ja, to je všetko.

loulou, Ut, 06. 11. 2012 - 20:39

Annie ovocie na večer nie je zrovna výhra, aj keď je zdravé, obsahuje cukry a večer už telo nepodáva taký výkon, aby ich efektívne spálilo. Ovocie je najlepšie doobeda, mení sa na čistú energiu, večer sa energia ukladá... hádaj kde :-)
Raňajky, to je len zvyk, tiež som dlhé roky neraňajkovala a mala som pocit, ako veľa robím pre svoju líniu a robila som presný opak. Telo je ráno po cca. 8 hodinovom odpočinku bez akéhokoľvek príjmu energie, a keď ráno energiu nedoplníš, čerpá ju zo zásob. Potiaľto super. Lenže akonáhle dostane stravu, hneď si ju uloží do zásob, lebo si pamätá, že ju ráno bude potrebovať. A hádaj ako si ju ukladá ;-)
5 kíl za 5 týždňov je optimum, viac sa ani neodporúča. Okrem toho je veľmi dôležité rozlišovať, aké kilá Ti odišli. Aby to nebola len voda a svaly, čo sa veľmi často pri nesprávnom chudnutí stáva. Takže si v konečnom dôsledku "chudnúci" ublíži, pretože keď s chudnutím skončí a nabehne na normálny režim, telo jednak hneď doplní vodu, čo samozrejme potrebuje, jednak ešte navýši zásoby tuku, lebo sa pripravuje na možnosť horších časov a jednak prišlo o svaly, čiže sa metabolizmus spomaľuje a to má za následok ďalšie ukladanie tukov. Čiže začarovaný kruh.
Píšem to veľmi laicky, skôr preto, aby to pochopila väčšina odhodlaných žienok. Netvrdím, že sa toto deje aj u Teba, ale nad tými raňajkami sa skús zamyslieť. Btw. prvé jedlo ako káva je veľmi nepríjemné pre žalúdok a v dlhodobom meradle Ti môže narobiť šarapatu.
To čo píšeš, že neješ veľa a kilá idú ťažšie dolu tiež môžu znamenať, že máš veľmi spomalený metabolizmus a bolo by ho treba nakopnúť. Samozrejme to môže byť aj zo štítnej žľazy ale skús sa nad tým zamyslieť, len Ty vieš aký spôsob života si viedla a kde môže byť Tvoja kondička.
Držím palce :-)

val, Po, 05. 11. 2012 - 21:18

(y) suhlas loulou, ja niekedy chodim spat az po 23 a keby som jedla naposledy o 5 tak "zomriem od hladu" bezne jedavam aj o 8 vecer. Co sa tyka "zlyhania" netreba si to vycitat, sak sme len ludia (giggle) dolezite je nevzdat sa a pokracovat dalej.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama