reklama

Škola rodinných financií - Podnikanie a osobný život

Pridal/a georgina dňa 30. 11. 2012 - 16:19

reklama

Drobní podnikatelia a malí živnostníci venujú podnikaniu zvyčajne denne viac ako desať hodín. Veľakrát musia sami zvládať kumuláciu viacerých profesií, aby prosperovali a najmä v začiatkoch rozbehu podnikania si efektívne ustrážili náklady. V takýchto situáciách sa častým problémom stáva jednoduchá a praktická organizácia práce a delenie času na podnikanie, rodinu a osobný život.

Odborníci radia:

Nepreháňajte a neprepínajte vaše schopnosti v práci. Pracujte maximálne desať hodín, zvyšok času ste aj tak nevýkonný, nepracujete, len trávite v práci čas.

Plánujte si aktivity a deľte úlohy v pracovnom i osobnom živote na podstatné a nepodstatné, aj ich v pokoji a v uvedenom poradí riešte.

Využívajte osvedčený pracovné pomôcky – dominantne však manažérsky diár, úlohy nenoste v hlave, ale zapíšte si ich.

Eliminujte tzv. zlodejov času na pracovisku (dlhý surfing e-mailovou poštou, siahodlhé telefonáty, rozhovory o nepodstatných veciach s ukecanými kolegami, nebavte sa s pracovníkmi, ktorí každý nepodstatný krok potrebujú mať odobrený šéfom – takých pracovníkov z firmy vyhoďte, odstráňte všetky zbytočné presuny a prestoje, atď.).

Nebojte sa nikdy povedať NIE. Ak to neviete, rýchlo sa to naučte! Povedať NIE nie je hanbou, je to schopnosť chrániť sa.

Nezabúdajte, že nie ste perpetuum mobile. Denne si doprajte vašu obľúbenú zostavu minirelaxu aspoň dvadsať minút, aspoň raz do roka si doprajte nerušenú dovolenku v celosti aspoň 14 dní.

Ak pracujete duševne viac ako deväť hodín, doprajte si poobede desaťminútovú prestávku, zavrite oči a zdriemnite si. Týchto desať minút vám môže pomôcť zostať svieži a podať maximálny výkon až do neskorých večerných hodín bez vážneho preťaženia organizmu.

Vždy majte pred očami pomôcku personálnych psychológov - štyri dierky gombíka. Niť gombík najlepšie drží prišitý vtedy, ak prechádza všetkými štyrmi dierami (ktoré klasický gombík má mať) – t.j. zdravie, rodina, práca a osobný život (priatelia, hobby). To sú životné piliere, o ktoré sa väčšina ľudí v ich živote opiera.

Denne na celom svete vznikajú tisíce firiem a ďalšie tisíce zanikajú. Zákony trhu majú často charakter džugnle, kde silnejší predátor pohltí slabšieho. Podnikanie je náročný proces najmä pre tých, ktorí začínajú z nuly a budujú firmu na zelenej lúke v rámci legitímneho správania sa, etického konania a rešpektovania právneho poriadku i princípov demokracie v spoločnosti.

Aj v podmienkach SR existujú vzory a príklady tých najúspešnejších, ktorí sú už "za vodou" (multimilionári a miliardári), ale ktorí dosiahli efekty a docielili úspech nielen vďaka tvrdej práci, ale najmä preto, že vedeli pracovať obozretne s rizikom, a dobre si organizovali využívanie ich pracovného a osobného času.

Nie je však dobré zabúdať na to, že podnikanie je silne stresujúce, a dokáže človeku vziať veľmi veľa energie. Tiež mnohí z tých, ktorí zarobili milióny, úplne stratili osobný a rodinný život, alebo si totálne zničili zdravie.

Pamätajte, že trh vás rešpektuje len ako subjekt trhu, ale ako človeka nie. Dajte si teda pozor, aby ste sa v biznise stali porazenými víťazmi. Teda tými, ktorí síce zvíťazili nad konkurenciou, ale porazili nežiadúco aj sami seba (napríklad tak, že zabijú v sebe zmysel a cit pre skutočné hodnoty).

Je dobré pamätať na ľudské priority, čo je skutočná hodnota a čo je len cena, a čo je daň alebo cena za každú hodnotu, za ktorou sa pachtíme v našom ľudskom snažení a bytí alebo nebytí.

Podnikajte obozretne a vždy si tvorte rezervu. Jazda úplne na doraz je v dnešnej neistej dobe príliš riskantná. Riziko k podnikaniu patrí, ale je lepšie, ak je to riziko racionálne, ale nie iracionálne. Takže do denného i ročného plánu podnikateľa zaraďte čo najskôr aj vám najviac vyhovujúcu formu relaxu, určite sa Vám to vyplatí.

Využívajte tiež učebnice o podnikaní a vyberajte si z nich tie najlepšie. Učenie sa na cudzích chybách totiž bolí oveľa menej ako na vlastných a stojí to aj menej peňazí.

Desať minútová vtipná a navyše povzbudivá prednáška Nigela Marsha, ktorú predniesol na konferencii TED, vám ukáže, ako by mohla alebo mala vyzerať ideálna rovnováha medzi prácou, rodinou a časom, ktorý venujete iba sebe: http://www.ted.com/talks/view/lang/sk//id/1069 (Ak sa titulky nepustia automaticky, spustíte ich, ak kliknete na tlačidlo slovak, vedľa tlačidla play)

Zdroj: www.franchiseportal.sk (článok Ing. Emila Buráka, PhD.)


reklama

reklama

Teki, Pi, 30. 11. 2012 - 22:12

Taký ideálny deň,aký má pán z videa,si predstavujú asi všetci muži (rofl)

Je dobré pamätať na ľudské priority, čo je skutočná hodnota a čo je len cena, (clap) (y)
Ďakujem za článok Georgina.

georgina, Pi, 30. 11. 2012 - 22:12

Ideálny deň Nigela Marsha dostal aj mňa (giggle) ;-) (y)

Polárka (bez overenia), So, 01. 12. 2012 - 09:28

(sun) (sun) (sun)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama