reklama

Šuhajdy - prosím pomôžte.

Anonymný (bez overenia) , 18. 12. 2012 - 14:39

reklama

Chcela by som si zaspomínať na moju mamu. Ako dieťa som milovala mamine šuhajdy. Vždy keď ich robila, tak som ich pojedla. Nevedela som sa ich dojesť.
Nie som pečiaci typ a nikdy ma nezaujímal recept. V dospelosti sa naše cesty s mamou rozišli a trochu aj zhoršili vzťahy. MM akosi moji mamu nemusel a ja som nevedela ako s tým narábať. Moja mama zomrela tak, že nič po nej nezostalo a nemám sa koho ani opýtať na recept. Chcela by som šuhajdy urobiť mojim deťom. Neviem ako sa robí tá plnka. Viem, že tam boli orechy mleté, rum a viac nič. Baby poraďte mi prosím.
Ďakujem.

Pozrite si aj


reklama


reklama

Kamila, Ut, 18. 12. 2012 - 14:55

Aj by som ti poradila, bo šuhajdy sú moje najobľúbenejšie koláče, len ja ich robím veľmi od oka. Počkaj pozriem sa , či nájdem recept mojej mamky. Našli, našli ... u mňa zázrak, medzi zopár papiermi. :-O

Plnka na šuhajdy: 1,5 dcl mlieka, 150 g cukru, 100 g orechov, 100 g stuženého tuku, 1 vajíčko a rumová aróma. Mileko s cukrom zvaríme, pridáme orechy, tuk, hrozienka, arómu a na záver vajíčko.
Poleva: 250 g čokolády a 90g stuženého tuku.

Žeby som sa tento rok aspoň orientačne držala receptu?

nemozna (bez overenia), Ut, 18. 12. 2012 - 15:38

No to vajce ma mätie ale vyzerá to celkom dobre.
Ešte počkám čo kto napíše a uvidím.
Ďakujem.

Kamila, Ut, 18. 12. 2012 - 15:42

Ono sa to stale vari za sustavneho miesania, takze je to teplene upravene, len nema byt z toho prazenica.

eva m, Ut, 18. 12. 2012 - 17:49

matafix75,
tesi ma :-) a verim, ze ti chutia tak uzasne ako mne. Lepsie nepoznam :-)
Eva (sun)

matafix75, Ut, 18. 12. 2012 - 18:03

veru chutia :-* vždy ich robím večer keď uz deťúchy spia aby ich nepapkali polostuhnuté (giggle)

nemozna (bez overenia), Ut, 18. 12. 2012 - 15:53

Kakao tam nebolo. Ja asi si zo všetkých vyberiem, čo sa mi bude zdať a spravím.
Ďakujem Vám všetkým.

Kamila, Ut, 18. 12. 2012 - 17:06

Samozrejme, niet nad vlastne keracie. (clap)

púpavienka, Ut, 18. 12. 2012 - 18:14

Ja robím moje staré z BB pudingu, stuženého tuku a cukru a ešte trochu kakaa.
A plnku ako Kamilka, ale bez tuku a vajca.

púpavienka, Ut, 18. 12. 2012 - 18:26

Teraz sa mi podarilo otvoriť link a preste sú to šuhajdy, ktoré sa robili ako prvé a ja ich stále milujem, aj ked som vyskúšala aj čokoladové, ale mne tam jednoducho ten puding šmakuje, aj ked nie sú také krásne a lesklé ako dobrá čokolada.

Evka1223, Ut, 18. 12. 2012 - 20:48

Ja mám rada tieto šuhajdy:
1 cera, 15 dkg preosiateho práškového cukru,10 dkg kakaa a 1 čokoláda ľadové gaštany.....všetko stopiť nad parou. Plnka ako u Kamilky, len bez tuku a vajca....orechy nahrádzam aj kokosom....sú potom dvojaké. Zdobím orechom a kokosáčky lentilkou, aby sme rozoznali (giggle).

Kamila, St, 19. 12. 2012 - 10:09

Z toho všetkého, čo som s atu dočítala mi jednoznačne vyplýva, že pri šuhajdoch môžem experimentovať do ľubovôle a nemám čo pokaziť. (sun) Ale hrozienka pridám určite, viac mi ich ostane. (blush)

nemozna (bez overenia), St, 19. 12. 2012 - 10:25

A ja som prekvapená, koľko rôznych variánt existuje.
Je to škoda, že nemám recept mojej mamy, musím si vymyslieť vlastný.

lenkaferova, St, 19. 12. 2012 - 11:53

Ja som včera zrovna robila moje oblubene aj u deti salkove šuhajdy (y) (y) (y plnka: salko uvarene,10dkg masla,10 dkg orechov,1 vanilin.cukor poleva:1/2 cery,15-20dkg čokolady na varenie: plnku dame spojit na šporaku ne dlho a polevu urobime nad parou pak daam trochu polevy a plnky a zas polevu ozdobim (sun)

macka 10, Št, 20. 12. 2012 - 14:36

Ja som robila tieto,skús,možno budú chutiť ako nám:
rechové šuhajdy

Suroviny na 30 košíčkov

125 g stuženého tuku na polevy
100 g čokolády na varenie
50 g práškového cukru

2 PL kakaa

Na plnku:

250 g práškového cukru
1 dl smotany na šľahanie
100 g mletých orechov
100 g sekaných orechov
2 PL rumu

Vo vodnom kúpeli roztopte tuk spolu s práškovým cukrom, kým sa nerozpustí. Primiešajte kakao a nakoniec nalámanú čokoládu. Všetko vymiešajte do hladka. Rozložte vedľa seba košíčky a do každého vlejte 2 lyžičky čokolády a nechajte stuhnúť. Medzitým si pripravte orechovú plnku. Smotanu zahrejte spolu s cukrom a rumom. Pridajte mleté a sekané orechy a nechajte napučať. Opäť naberajte lyžičkou a vložte do košíčkov na prvú vrstvu čokolády. Nakoniec vlejte druhú vrstvu čokolády, ktorá uzavrie orechovú plnku vo vnútri. Dozdobte lentilkami alebo farebnou ryžou.

Tip: Použiť môžete rôzne plnky vyrobené z pudingu či kondenzovaného mlieka. Čím viac druhov spravíte, tým viac prekvapenia zažijú vaši hostia pri ochutnávaní.

Kamila, So, 22. 12. 2012 - 18:49

Šuhajdy sú hotové a dokonca ešte nezjedené ... ˇrvýkraát som skúsila aj kokosovú verziu, kokos som vymiešala som salkom, v kombinacii s čokoládou je to božské. Najmladšie dieťa chcelo silou mocou šuhajdy bez orechov, bez kokosu ... nakoniec ma plnku s drvených piškót. :-)
Už len s akus kontrolovať, aby vydržali do štedrého večera. (giggle)

Matulina, Ut, 17. 12. 2013 - 21:27

Ja robím šuhajdy celé roky po svojom a sú úžasné!
Žiadne varenie...Do papierových košíčkov dám na spodok trošku roztopenej čokoládovej polevy a plním plnkou, ktorú robím od oka:
pokrájam cca 2 balíčky gumových cukríkov, 1 bal.fíg, hrozienka,mleté orechy, zalejem sirupom - do asi 1 dcl vody rozrobím ľubovoľný džem s troškou rumu,prípadne doljem ovocný sirup, alebo sanqik...
Ak je masa riedka, zahustím popučenými piškótami.Je to veľmi chutné už v mise.Do košíkov nakladám nie celkom doplna,tak aby sa dali poliať čokoládovou polevou, dozdobiť lentilkou,farebnou posýpkou...
Zjedia sa vždy medzi prvými!Určite skúste, sú výborné!

Kamila, Ut, 17. 12. 2013 - 22:15

Tak toto je ozaj zaujimava kombinacia. (sun)

Zuzliak, Št, 19. 12. 2013 - 13:48

Nedavaj do cokolady ziaden tuk- iba ju tak pokazis a pridas si zbytocne kila navyse. Namiesto nej do rozpustenej cokolady zamiesaj 12-15 PL slahackovej smotany, dobre vymiesaj metlickou a dalej postupuj ako pise rcp na suhajdy. Budes mat nadherne cokoladove a vobec nie tukom "zatazene" suhajdy.

Tuk sa zvykol do cokolady pridavat len preto, ze ju inak zeny pred rokmi nevedeli inak spracovat - vsetci vieme aky "uzasny pristup" k poznaniu zo Zapadu kedysi bol B-] .

Ale tie casy aj vtedajsie poznanie a obmedzenia su minulost - papaj chutne a zdrave veci aj ked "iba" mlsas ;-) Pouzivat tuk do cokolady je cisty zlozvyk, ktory nema opodstatnenie ani v zdravej vyzive, ani v cukrarcine :) - posledna veta je prebrana od odbornikov :-P

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama