reklama

Pijeme pre zdravie a krásu

Kamila , 08. 01. 2013 - 10:38

reklama

Vráci nášho klubu chudnutiachtivých dám, som si dovolila trochu laicky zhrnúť základné informácie k veľmi významnej podmienke redukcie hmotnosti.

Správny pitný režim je dôležitý nielen pre našu stále krajšiu a štíhlejšiu postavu ;-), ale aj pre naše zdravie. Denný príjem tekutín by sa mal u dospelého človeka pohybovať od 2 do 3 litrov. V lete v horúčavách a pri zvýšenej športovej aktivite potrebujeme prijať viac tekutín. V zime trochu menej a teraz asi skôr uprednostníme teplý bylinkový čaj pred studenou vodou.

Časť tekutín dostáva naše telo aj z ovocia, zeleniny, polievok ...
Náš pitný režim by však mala tvoriť predovšetkým čistá voda, neperlivé menej mineralizované minerálky, rôzne čaje... Pri redukcii váhy sú vraj vhodné bylinkové čaje, zelený čaj, puerh prípadne roibos. V každom prípade by sme sa mali vyhnuť všetkým sladeným nápojom ale aj alkoholu, ktorý je bohatý na kalórie. Ovocné a zeleninové šťavy je potrebné riediť vodou stále sú však skôr zdravou potravinou ako vhodnou tekutinou pre chudnúce dámy.

Odporúča sa začať deň pohárom teplej vody, ktorá môže byť doplnená citrónovou šťavou prípadne aj medom. Teplá voda naštartuje metabolizmous. Aj keď má citrón kyslú chuť, po metabolických procesoch, ktoré prebehnú v žalúdku počas trávenia, pomáha neutralizovať nadmerné prekyslenie. Prekyselenie organizmu stojí za mnohými chorobami. Počas chudnutia je vraj vhodný aj teplý nápoj so škoricou a medom ( dve polievkové lyžice medu a jedna čajová lyžička škorice rozpustené v pohári teplej vode, dvakrát denne). Skúsila som raz, :-O len škorica nie je pre mňa to pravé orechové, radšej ostanem pri citróne. Menší pohár teplej vody s citrónom a medom si dávam aj pred spaním. Čínania vraj pijú teplú vodu počas celého dňa. Keď som dávnejšie čítala rozhovor s Dalajlamom, tiež ma prekvapilo, že pije len teplú vodu. Asi okrem toho aj niečo zje. (blush)

Počas dňa je ideálne rozložiť príjem tekutín na pravidelné dávky, orientačne jeden pohár za hodinu. V poobedňajších hodinách predovšetkým po sedemnástej hodine by sme už mali znížiť pitie, obličky sú už po tomto čase v útlme.
Čo sa týka jedla, odporúča sa skôr vypiť pohár vody pred jedlom, ako počas jedla alebo po ňom.

Na záver ešte raz zopár dôvodov, prečo piť predovšetkým čistú vodu?
Často krát, keď máme pocit, že sme hladní, sme nakoniec iba smädní. Voda naplní žalúdok a zasýti ho, nemá žiadne kalória, pomáha zrýchliť metabolizmus a na prečerpanie vody sa spotrebuváva energia.
Správny prísun tekutín, je dôležitý nielen pre zdravé fungovanie obličiek a iných orgánov, odplavovanie škodlivých látok z tela ale aj krásnu a pevnú pleť. :-)

Devy krásne, ako vyzerá váš pitný režim teraz počas zimy? Teóriu asi poznáte všetky, darí sa vám ju aplikovať aj do každodennej praxe?


reklama


reklama

Kamila, Ut, 08. 01. 2013 - 13:10

Keď tak nad tým rozmýšľam, kým som doma, tak celkom slušne pijem, teraz v zime ozaj viac čaje. Naša voda z vodovodu je teraz dosť studená, mala by som si ju nechať odstát. Horšie je s mojim pitným režimom, keď chodím na výjazdy, nenaučila som sa nosiť fľašu s vodou so sebou a často som tak smädná. Inak u mňa pocit akútneho smúdu pretráva dlhdobejšie a často aj keď pijem, vraj je to jeden z príznakov cukrovky, ale posledne som mala cukor ok, alebo vraj ešte problém so slezinou,slinivkou?

eva m, Ut, 08. 01. 2013 - 20:31

pijem pomerne dost, najviac vsak mineralku - viem, ze cista voda je lepsia, ale tak si poooriadne cucnut z mineralkovej flase, aky to pozitok :-D , pijem caj, skoro kazdy vecer si uvarime plny cajnicek :-) .
Sladke vody vooobec, akurat v casoch hriesnych si dam v restauracii k obedu kofolu ;-)
doma sirupy, dzusy, svepsy, coly, mirindy a podobne veci ani nedrzime - naco? Fakt ale je, ze ked sme niekde, kde deti maju moznost, rady si daju sladku vodu. A kedze je to len obcas, tak dovolim.
Pivko sa do pitneho rezimu nerata, vsak? ;-) Ale ja ho rada, tak si obcas doprajem - jasne, ked nie som v dietnom rezime, nizkokaloricke totiz este nevymysleli :-D
Eva (sun)

Kamila, Ut, 08. 01. 2013 - 22:03

Takej Magnezii ani ja neodolam, nemusim capovat vodu do pohara,cakat kym sa trochu zohreje, je vzdy poruke, kym ju niekam nezalozim. (giggle) Len to kvantum modrych flias, kym ich odnesieme do zberu, mi zabera pol spajze. (blush)

Gitula, Ut, 08. 01. 2013 - 22:41

Dobrej mineralke ani ja ne pofrflem,snažím sa vždy dodržať pitny režím,len
ked idem niekam tak už nie (giggle) lebo mechúr by to ne vydržal (giggle) pijem aj vodu a občas urobím prehrešku ;-( dámsi malinovku :-P

Fany1000, Ut, 08. 01. 2013 - 22:48

Môj pitný režim je katastrofa. Pijem veľmi málo, čistá voda mi nechutí, minerálka detto. Teraz si varievam puerh, ale vypijem maximálne 1 liter za deň. Mám čo naprávať :-(

Ariesa, Ut, 08. 01. 2013 - 23:30

hm, ja som furt vo vode namocena ako lekno :-D , vsade flasku beriem. vo flaske, cista voda, citronova voda, riedeny dzus, caj vsetkeho druhu, na rano pri volakej kure aj slana voda ... sladke a bublinkave vody mi nechutia, aspon ze to! obcasne sa mi v lete zaziada kofoly. mam pocit, ze pijem az moc (jaj, aky to dvojzmysel :-D ). budim sa v noci (kurenie vypnute), ziada sa mi pit i pri polievke :-O , tiez mi behali po rozume kadejake sledovania obliciek, cukru, tlaku ... ale vysledky ok, tak uz neriesim. mala som snahu naucit sa aj na cistu teplu vodu ... ale neeejde (blush) !

Kamila, St, 09. 01. 2013 - 12:19

Skusala si teplu vodu dochutenu citronom? Mne tepla voda nerobi problem, ani v sprche (rofl) ani v zaludku.

Fany1000, Ut, 08. 01. 2013 - 23:37

Majka vidíš...a teplú vodu môžem aj čistú (s mierou a nie často :-))...aspoň niečo mám s Dalajlámom spoločné

Ariesa, St, 09. 01. 2013 - 09:58

u mna - radsej studenu sprchu zvonka, ako teplu vodu zvnutra :-D

alienka68, St, 09. 01. 2013 - 06:27

ja mam dni ked viem vypit aj dva apl lira denne čistej citronovej vody alebo aj s čajmi
ale su dni ked sa dam na cofoly fanty a take hluposti
asi zas musim prejst na tu vodu je to určite lepšie a zdravšie vtedy sa citim lepšie vždy
a ani tolko nemusim jest (giggle)

balalajka, St, 09. 01. 2013 - 07:56

Keď je dobrý čaj, som ochotná vypiť aj denný limit :-D .
V robote si ma naučili na teplý bylinkový čaj ( vlasntoručne zbieraný) o 6tej ... ešte taký vriaci ... 1 šálka ( 2,5dcl?). Do siedmej mám druhú vlažnú. A potom len keď ma smäd okolo obeda prepadne ... to je tretia šálka. Ak rátam poobede ešte max pol litra čajo - vody, tak som hlboko pod priemerom.
Druhá vec je , že som ľadvinárka. A moje ľadviny ak by mali toľko vody, ako pitný režim predpisuje ... no slušne povedané ... furt sedím na WC :-D . Veľmá škoda, že káva sa do toho neráta ... vlastne by sa mala aj odrátavať, kedže viaže vody a s každou kávou človek zo seba dostane aj vodu naviac :-( .
Takže s čajmi a vodou som ja nie kamarát.
Džúsy a bubulinkové všeličo sa mi žiada hoooodne zriedka ... sem tam na výjazde s babami a aj to skôr dám grepový strik.
Decká sú asi cez kopirák deťuchov Eviku. Včera ma naháňali s fialovou bublinkovou vodou po obchode :-D . Ustála som svoje nie :-D ...

de-ni, St, 09. 01. 2013 - 08:56

Aj my máme teraz vodu veľmi studenú, tak si napustím do džbánu liter vody a do večera vypijem. Tak som na tom podľa normy dosť blbo...
Ale keď sa snažím dodržiavať pitný režim musím stále behať na záchod. Usúdila som z toho, že ja asi toľko vody nepotrebujem.
Inak aj moja malá za deň podľa normy vypije len polovicu, viac do nej nedostanem. Možno keby som jej dala sladké tak vypije, ale to moc nechcem.
Doma pijem vodu, čaje len keď som chorá.V reštike si dám tak ako Eva m kofolu.

Kamila, St, 09. 01. 2013 - 10:22

To je vyhoda prace z domu, ze mozem behat na wecko kolko do mna vode, (giggle) Takze doma pijem dost, lebo mozem, v praci, pri cestovani by som s tym mala mozno vacsi problem.

mnnaaauuu, St, 09. 01. 2013 - 21:38

Musím skonštatovať, že aspon v niečom som "vzorná" :) Môj den začína pohárom vlažnej vody, počas dňa pijem bylinkové čaje (varím si ich do pollitrového pivového pohára), okrem nich aj vodu - bežne ked sa umývam, umývam riad, tak sa aj napijem, ked ideme na dlhšie von, balím vodu nielen pre deti, ale aj pre seba .) sladké nápoje mi nechutia, tak max. stopercentný džús, aj to viac ako jeden pohár nevypijem :) najradšej čistú vodua horúúúúúci čaj :) nesladený :)
Na to , kolko veľa pijem že najak extra často na wc nechodím

Pegybabi, St, 09. 01. 2013 - 14:23

Mne to snáď predurčuje moje znamenie "RYBA" ja by som bez vody asi zahynula. Deň začínam vlažnou vodou, citrón, med, k raňajkám urobím 1,5 l čajník dobrého čaju....striedam rôzne čaje, lapacho, bylinné, a podobne, ale samozrejme nesladím, jedine ak uvarím čerstvý zázvorový, tak pridám citrón a med. Behom dňa len čistú vodu (máme filtračnú kanvicu) voda je prefiltrovaná a je odstáta, čiže nie je studená. Denne vypijem teraz v zime 3 - 3,5 l tekutín, v lete je to viac. Minerálky pijem len sem tam, aj to neochutené. Ja som tiež "ľadvinárka" ale moja nefrologička mi vždy zdôrazňuje, že aby som pitný režim dodržovala. Takže moje poznávacie znamenie "vždy a všade s fľašou vody" - nedávno som v DM kúpila takú s filtrom ;-) .

apple, St, 09. 01. 2013 - 21:43

tiež som v pitnom režime zodpovedná, pijem veľe -iba čistú vodu, a občas sypaný kamilkový alebo repíkový čaj...takže 1.fáza dodržaná, horšie to bude asi s ostatnými (rofl)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama