reklama

Prosim o pomoc - ockovanie postihnuteho dietata

maria.neu , 15. 01. 2013 - 14:23

reklama

Ahojte, pisem za kamaratku, ktora ma o to velmi poprosila, nakolko stale beha s malym po uradoch a po doktoroch.
Takze, ma chlapca, ktory ma rok a pol a je tazko zdravotne postihnuty - mentalne aj fyzicky, ma geneticku poruchu plus pridruzene mnozstvo dalsich diagnoz, ktore im vsetkym riadne komplikuju zivot. Len tak v skratke - ma mikrocefalus, ako jeden a pol rocny este stale ani nesedi, neplazi sa, nekomunikuje, ma zavedeny peg priamo do zaludka kvoli prijimaniu potravy, nevidi, resp. vnima svetlo/tmu, ma nadmerne vyvinuty sluch, pri a po porode sa mu na plucach niekolko tyzdnov tvorila tekutina, ktoru museli drenazovat, prekonal tazky zapal pluc a pocas svojho zivota stravil niekolko dlhych mesiacov v nemocniciach. Diagnoz ma proste kopec, je anemicky, prijimat moze len specialne upravovanu potravu a prekonavaju spolu neskutocne mnozstvo prekazok a byrokratickych papierovaciek. Momentalne je problem, pretoze matku predvolali na Urad epidemiologie a verejnej hygieny kvoli tomu, lebo odmietla dat dieta zaockovat vakcinou priorix. Odmietla z toho dovodu, lebo sa obava, ake dalsie komplikacie by mu mohla vakcinacia sposobit, pretoze aj zdrave deti to tazko znasaju. Vyhrazaju sa jej vysokou pokutou a nasledne sudmi, kvoli neplneniu si obcianskych povinnosti atd.... Samozrejme, peniaze na taketo sudne tahanice nemaju, pretoze vsetko investuju do rehabilitacii, lieceni, pomocok, ...
Poradila by mi, prosim, niektora mamicka, ktora ma s niecim takymto skusenost, ako dalej postupovat? Je vobec sanca, aby ste svoje, uz aj tak tazko postihnute dieta, nemuseli dat ockovat a aby ste sa vyhli tej neskutocnej byrokracii a pripade sudom? Su uz skutocne vycerpani, pretoze kazda jedna ziadost o nejaky prispevok, preukaz ci liecenie ich stoji neskutocne presviedcanie kompetentnych, prosikanie a dokazovanie diagnoz. Ak ma niekto takuto skusenost, poradte, prosim.
Nerada by som, aby sa tato diskusia zase zvrhla do nejakeho boja za alebo proti ockovaniu, je to skutocne len konkretna pomoc/rada pri konkretnom pripade. Za vsetky rady v jej mene dakujem. (sun)


reklama


reklama

akalenkak67, Ut, 15. 01. 2013 - 14:53

Tak s ním bola moja zťp dcéra očkovaná ked mala takmer tri roky.Na očkovanie musí byť dieťa v prvom rade zdravé.S tým sa stotožnujú lekári.Aspon naša pediatrička určite.Ja už po narodení dcérky som všetky očkovania ktoré sú povinné konzultovala s našou lekárkou.Očkovaniu som sa nebránila,ale pre velký strach čo som prežívala či jej očkovanie neublíži som sa radila a radila.Dcéra tiež ťažko príjmala potravu.Do 8.roku jej života sme bojovali nie s kg,ale s dekagramami.Schudnutie pár gramou by ju mohlo oslabiť a ohroziť na živote.Anemická je však ešte aj teraz vo svojich 14 rokoch.Pri zložení jej stravy to nie je také zlé.Medzi všetkými komplikáciami sme našli termín kedy sa dalo očkovať.Takže prešla všetkými povinnými očkovaniami ako zdravé deti.Našťastie ju to neohrozilo na živote ani na zdraví.Teraz nám dokonca začala krásne napredovať a prestali jej písať ťažký stupen mentálnej retardácie.Celý jej doterajší život bol jeden nekonečný boj o zlepšenie zdravia.
Poradiť neviem.Ja osobne by som sa však bránila že očkovanie povolím,ale dieťa musí byť zdravé.Moja pediatrička sa nad touto mojou požiadavkou vtedy usmiala.Ale kedže som neodmietala,nemohla ma žalovať.TAK sme čakali kedy bude dcérka schopná prijať očkovania.U všetkých máme sklz takmer troch rokov.Ani lekári by nemali očkovať na úkor zdravia a choré sa neočkujú ani zdravé deti.

maria.neu, Ut, 15. 01. 2013 - 15:31

Dakujem za reakciu, problem je vsak v tom, ze ona uz raz papiere o odmietnuti podpisala, neviem, ci sa to da vziat spat, ale urcite tuto info posuniem dalej, dakujem pekne a prajem dcerke vela zdravia. (sun)

akalenkak67, Ut, 15. 01. 2013 - 15:41

Nech skúsi.Ja som takpovediac zbabelá niečo odmietnuť,zvlášť vtedy ak z toho hrozí súd.Radšej hladám klučky ako by som sa niečomu vyhla,len aby nebola na konci súdna hrozba.Je to z mojej povahy.Sporov,hádok a súdov sa bojím ako čert svätenej vody.

georgina, Ut, 15. 01. 2013 - 16:00

Maria.neu, odporuč kamarátke webstránku o slobode v očkovaní, je to tam veľmi podrobne a prakticky napísané, všetky body, postupnosť, vzory papierov a tak ďalej.
Najčastejšie otázky sú rozpracované tu: http://www.slobodavockovani.sk/pravo/

My sme sa toho držali a veľmi to pomohlo.

maria.neu, Ut, 15. 01. 2013 - 16:15

Vdaka za info, odovzdam.

georgina, Ut, 15. 01. 2013 - 16:34

:-) (sun) (sun) (sun)

mnnaaauuu, Ut, 15. 01. 2013 - 22:10

Tu myslím, že nemala prečo odmietať, na neurologii, kde sme chodili, dávala neurologička ťažko postihnutým deťom papiere, že nemôžu, nie že nemusia, ale NESMÚ byť očkované... Ja nie som lekár, ale mám tri známe s postihnutými detičkami, majú o minimálne polovicu ddiagnoz menej a predsa nesmú byť očkované....
Myslím, že sa nemusí báť predvolaniak hádam budú mať štipku rozumu a sami uznajú, že očkovaťtakéto dieťa je totálne nevhodné... očkujú sa iba zdravé deti....
ak dieťa nie je schopné tolerovať zdarvé veci, normálnu stravu, ako môže stolerovať koooooooopu chémie?

katarína, St, 16. 01. 2013 - 08:19

nám dcéru práveže nechceli očkovať...sama lekárka povedala že "postihnuté" deti sa neočkujú...

an, St, 16. 01. 2013 - 08:50

dcera ma hydrocefalus,dmo,epi...ockovana nie je.detska lekarka sa vyjadrila,ze ju bude ockovat len na zaklade doporucenia/vyjadrenia neurologa,no a ten sa/vdaka bohu/doteraz jednoznacne pisomne nevyjadril

maria.neu, St, 16. 01. 2013 - 16:52

Dievcence, vsetkym vam dakujem, pomohlo - a to doslova. Zhodou okolnosti dnes isla kamoska aj s malym do neurologickeho centra v BA a ja som jej po ceste zavola, co ste mi poradili - nech si pyta potvrdenie priamo od neurologa. Lekarke vsetko vysvetlila a ta len nechapavo krutila hlavou, ze ako moze nejaky urad napadnut ist ockovat takto tazko postihnute dieta. Potvrdenie o neodporucani ockovat vydala bez mihnutia oka. Teraz uz len poslat na prislusne urady a dufat, ze ziadne ine potvrdenia uz nebudu ziadat.
Este raz vsetkym dakujem a prajem vsetko dobre... (sun) (hug) (y)

dasa_, St, 16. 01. 2013 - 17:36

Mňa by zaujímalo, čo je to za obvodná pediatrička, čo trvá na zaočkovaní takéhoto dieťaťa.

akalenkak67, Št, 17. 01. 2013 - 02:11

Takú pediatričku by som určite vymenila.My za tou našou dochádzame do susedného okresu.Sťahovaním sme zmenili okres.Pediatričku však nemienim zmeniť.Je výborná odborníčka,milý vlúdny prístup k detičkám a neraz mi velmi pomohla.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama