reklama

DMO

zuzka33 , 01. 02. 2013 - 20:18

reklama

Chcem poprosiť o radu rodičov s dieťatkom s DMO. Máme 4-ročného syna s DMO - ľahšia quadruparéza. Na začiatku nám neurologička predpovedala, že sa nikdy neposadí ani nepostaví, no začali sme cvičiť Vojtu a tento týždeň sme presne po 4 rokoch cvičiť prestali. Matúško nielenže sedí, on behá, skáče, vozí sa na trojkolke. Má trošku horšiu jemnú motoriku ale čo ma trápi najviac - nerozpráva. Občas, keď si niečo pýta, tak povie "mama", ale inak vydáva len zvuky. Rozumie všetko. Niekde som čítala ,že detičky, ktoré majú poškodenie mozgu, by nemali piť mlieko. Nepamätám si kde to bolo, na ktorej stránke, len maminka tam písala, že dieťatku vysadili mlieko a nasadili vitamíny MB12 a Omega 3 a dieťatko do jedného mesiaca začalo po troške rozprávať. Matúško je ale na mlieku závislý a tak sa chcem sptýtať či neviete či treba mlieko a mliečne výrobky vysadiť úplne alebo stačí nasadiť bezlaktózovú dietu. Ak máte niekto skúsenosti, prosím poraďte. Prijmem hocijakú radu.


reklama


reklama

celkav, Pi, 01. 02. 2013 - 22:04

Ahoj Zuzko,jestli ti můžu napsat svojí zkušenost,informace, který si někde přečteš nebo ti někdo , kdo nemá zkušenost s DMO poradí si opravdu dobře promysli, pokud možno se poraď s odborníky a pak je teprve třeba použij. Mám dva kluky s DMO , staršímu je 22 má hemiparezu, mladšímu je 17 má kvadru s převažující diparézou.
To s tím mlékem jsem nikdy neslyšela.Pochybuju, že to má nějakou spojitost s mluvením, spíš to byla náhoda.Takových rad a doporučení, co bych měla dělat, aby se moje děti uzdravily jsem vyslechla a ze začátku i vyzkoušela desítky....žádná nepomohla.
Nepřestávejte cvičit, Vojtovku jsme cvičit přestali taky tak nějak,okolo 4 roku, ale pak se cvičilo dál, starší i sám, prakticky do dospělosti a s mladším cvičím já( má i mentální postižení), jsou to protahovací a posilovací cviky.Šlahy se jim zkracují dál, dokud nepřestanou růst, je třeba je alespoň protahovat.
Mladší začal mluvit skoro v pěti letech.Ale ne sám od sebe.Tak , jak má ochrnuté nožky, může mít i ochrnuté hlasivky a je třeba s nima cvičit - takže pokud už nechodíte, tak hned na logopedii.Děti s DMO jsou trochu jiný( alespoň ty moje :-) )potřebují víc času, než se něco naučí a někdy je třeba je trochu víc popostrčit.Držím palce a přeju hodně štěstí (sun). Kdybys něco potřebovala napiš mi na mail celkav@seznam.cz (flower)

akalenkak67, Pi, 01. 02. 2013 - 23:02

Nemám síce dieťa s DMO.Ale určite žiadne nezmyselné diety nevplývajú na rozvoj hlasiviek.Moja dcéra má 14 rokov.Do troch rokov vydávala zvuky ako keby sa už išla rozrosprávať.Všetko však ustalo.Až takmer v 9.roku jej potvrdili autizmus.Takmer 90% autistou nerozpráva.
To čo ti radí celkav je dobrá rada.Jeden chlapček čo chodí do triedy s mojou dcérou má tiež DMO.A on jej začal rozprávať až okolo 10,roku.Poznáme sa zo školy.Bolo to aj pre mna príjemné prekvapenie ked mi nerozprávajúci chlapček po prázdninách povedal ahoj. :-) Ale Vojtovku cvičia aj teraz.Dokonca s ním cvičia aj v škole.

georgina, Pi, 01. 02. 2013 - 23:20

Celkom by ma zaujímalo, ako si prišla na to, že vynechanie kravského mieka zo stravy je nezmyselná diéta.

akalenkak67, So, 02. 02. 2013 - 18:49

Nemyslela som tak doslovne ako to vyznelo.Chcela som tým povedať že určovať si diety na vlastnú päsť len z dôvodu že iný tú dietu praktizuje,inému pomáha nie je dobré.Ja som sa istého času začala riadiť super dietov ktorá pomáha dokonca liečiť autizmus.Nikdy už také niečo nezrobím bez konzultácií s lekármi.Nevedome som dcérke ubližovala,nakolko ona potrebuje potraviny s vyšším podielom laktózy.Takže čo jednému škodí,iný potrebuje.Ani dve rovnaké diagnózy sa nemusia liečiť rovnako.
V našom prípade sme mali odporučené kozie,alebo kravské mlieko.Taktiež aj bezlepková dieta nie je určená pre každého.

georgina, So, 02. 02. 2013 - 18:56

No vieš, ale ani Zuzka, ani nikto iný nemá ako vedieť, čo si ako ne/myslela, kým to nenapíšeš.

zuzka33, So, 02. 02. 2013 - 09:46

Ďakujem za vaše reakcie. Radila som sa o vynechaní mlieka, resp. laktozy aj s odborníkmi a každý mal na to iný názor. Niekto o to už počul, iný nie. Neodporúčajú nám mlieko vynechať úplne a nahradiť ho napr. sojovým, ale doporučili nám vyskúšať bezlaktózovú dietu. Údajne práve laktóza má veľký vplyv na rozvoj mozgu - nie hlasiviek - a to práve u detičiek s nejakou poruchou mozgu. Cvičiť celkom neprestaneme, Odporučili nám ale Bobátovské cviky. Deti ich lepšie znášajú a viac spolupracujú. Matúš mi pri Vojtovi strašne vyvádza, nespolupracuje a povedali nám, že to môže u neho mať veľmi negatívny vplyv na jeho celkové správanie .Práve preto nám už štyria nezávislí odborníci odporučili prejsť na Bobáta. To sa mu celkom páči. Cvičíme doma a cvičia s ním aj v škôlke. Musí mať dobrú náladu a vtedy sa s ním celkom dá pracovať. Na logopédiu tiež chodíme už od dvoch rokov, venuje sa mu pravidelne aj špeciálna pedagogička, chodí do špeciálnej škôlky, ktorá sa venuje hlavne deťom s poruchami reči a sluchu. Myslím, že robíme pre neho všetko čo je v našich silách a asi nám nezostáva nič iné, len vydržať a dúfať že aj s týmto dokážeme vyhrať tak ako sa nám to darí zatiaľ zo všetkým. Tou bezlaktozovou dietou by som mu chcela samozrejme len a len pomôcť. A asi ju vyskúšame aspoň na jeden mesiac a uvidíme, čo to prinesie.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama