reklama

Atopický ekzém u 2-ročného dieťaťa

MMaja , 06. 02. 2013 - 20:25

reklama

Ahojte,
chcela by som vás poprosiť o radu, kam s deťmi s atopickým ekzémom? Viem že zatvorili jedinú liečebňu pre takéto deti, v Smrdákoch liečia len deti od 3 rokov. Existuje nejaká liečivá voda na Slovensku prístupná takýmto malým deťom.
Neviem čo vyskúšať - nie som zástankyňou kortikoidov. Nepomohli ani oleje do kúpeľa, homeopatická masť, propolisová masť, Ectoin... Teraz používame konopné mydlo - myslím že trošku pomohlo. V súčasnosti exzém dcéra takmer nemá, ale keď sa vráti, neviem čo nové vyskúšať. Prípadne čo dávať preventívne. Ďakujem za pomoc.


reklama


reklama

Iwa, St, 06. 02. 2013 - 20:57

"More vo vani" - skús doma kúpele s morskou soľou. Našim chlapcom to dobre robí. Okrem toho majú len masť s kys. mliečnou od kožnej. Ak je pokožka veľmi suchá, osvečil sa nám kúpeľ Oilatum - dá sa použiť ako sprchový šampon alebo ako emulzia do vane, ak dcérka vydrží v kľude ležať.

Ariesa, Št, 07. 02. 2013 - 00:01

Pripravky z konope, kozie mlieko do kupela i na pitie, morska sol do kupela. Ked nebol hrncek kozieho mlieka - zive ci susene, stacila i praskova srvatka. Sol davam do kazdeho kupania, mlieko pri zimnom objaveni ekzemu, je krasne hojive. Drzte sa.

bubatko, Št, 07. 02. 2013 - 09:38

pri ekzeme je dolezita zivotosprava..... spravne dieta obliekat, prat v jemnych gelovych "praskoch", spravna strava nedrazdive jedla ... udrziavat imunitu v dobrej kondicii... premastovanie pokozky .... ja aj moji dvaja malí synovia sme ekzematici alergici... osvedcilo sa mi toto: kupanei v Oilatum, premastovanie excipial lipolotio.... pokial nemaju naznak ekzemu staci toto .... ak sa vyskytne ekzem natieram loziska zinkovou mastou alebo Pityolom, premastujem Infadolanom....ak je moooc zle tak na 2dni rano a vecer davam aj kortikoidovu masticku advantan, abo hydrocortizon mast/tato sa da kupit aj bez predpisu stoji cca 2 eura/ ... inak dobra je na premastovanie aj mast cicaderma.... plus davam detom probiotika a vitaminove doplnky B-komplex, Omega-3, vitamin D no kludne mozes aj komplexne multivitaminy davat, ja im to tak striedam martankov so samostatnymi....

ekzem je beh na dlhe trate, vsetky opatrenia su dolezite, iba tak liecba zafunguje... drzim palce

bubatko, Št, 07. 02. 2013 - 09:40

inak ak je sezonne moc zhorseny ekzem daj jej aj antihistaminiká

katarína, Št, 07. 02. 2013 - 11:00

Lukáš síce nemal ekzém ale problémy so "soplíkmi" a po návšteve imunologa nám zistili histamínovú intoleranciu..a na základe rozhovorov s ľudmi ktorý majú HIT tak všetci my povedali že ako deti mali atopické ekzémy ...neskúšali ste imunologa a testy na alergie?? Ak Lukáš drží diétu -nízkohistamínovu je zdravý akonáhle si dá niečo zakázané už kašle a dusí ho...je to prejav jeho tela že niečo nie je OK ... Takže možno keby ste vyskúšali diétu a sledovali či to nie je z nejakého jedla..lebo podľa mna krémy a podobné veci len skryjú príznak ale neriešia príčinu..
Držím palce ...

MMaja, Št, 07. 02. 2013 - 13:30

Ďakujem za rady - morskú soľ do kúpeľa som ešte neskúšala... Oilatum a excipial lipolotio vôbec nezaberá - teda keď je už ekzém dosť viditeľný. Zdá sa mi, že ju to potom iba viac svrbí. Antihistaminiká máme od kožnej - berie ich už takmer 2 mesiace. A keď ich brala aj predtým, ekzém sa vyskytol tak či tak. Imunológiu a testy na alergiu sme jej ešte nedali robiť - kožná povedala že budú potrebné len vtedy, ak by bývala často chorá /myslela sople, kašeľ, zápaly/. To chvalabohu nie je.
Čo sa týka životosprávy - neviem čo by jej mohlo škodiť. lebo takmer stále papá to isté a mala už aj pár mesiacov od ekzému pokoj - aj keď sme stravu nezmenili. Neviem ako by som zistila čo jej škodí...
Pozerala som stránku kúpaliska Podhájska - je to tam teraz prerobené. Je tam aj kúpalisko, ale aj to wellness centrum. Vôbec sa v tom nevyznám. Kam by sme tam mali ísť a v akom období aby jej to pomohlo?

Martina79, Št, 07. 02. 2013 - 13:52

Do toho Wellness by ste mohli ísť aj teraz. Je to ale drahšie. Vonkajšie bazény by som odporúčala, keď je teplejšie. Jeden je otvorený aj v zime. My sme tam boli 2x v lete na dovolenke. Využívali sme len vonkajšie bazény. Mne osobne sa páčilo. Ešte dodám, nemusíte čakať na leto. Keď sme boli druhýkrát, tak sa ochladilo. V pohode sme sa kúpali pri 18°C. Na druhý deň bolo 22 - a už sme chodili len v plavkách. Voda ohrieva aj okolie. :-)

Môžem odporučiť ešte ubytovanie, bude vyhovovať dieťaťu. Preliezka, šmýkalka, hojdačka vo dvore. Vírivka a sauna (večer) v cene.
http://www.penzionmax.sk/

bubatko, Št, 07. 02. 2013 - 14:24

vôbec netreba cakat na sopliky alergia sa tak nemusi prejavovat a aj tak ak by boli testy negatívne neznamena, ze sa z toho za par rokov oalergia nevykluje....

ekzem je potvora tazko radit jednemu zaberie to inemu ono.... ja s tym pri detoch bojujem ako sa mi narodil starsi syn teraz uz ma 6,5roka v zime to ma po nohach tiez dost zhorsene a na leto akoby nic nemal.... mladsi to atial nastastie nema take vazne ako starsi ale zato sa uz unho v 2rokoch zistila rozna alergia... :-|
cloveksi nenavybera....treba zotrvat a nepolavit.. a aj psychika robi svoje takze hlavne pozitivne mysliet... (sun)

Ariesa, Št, 07. 02. 2013 - 14:40

oleje do kupela a excipial, cicaderma a podobne veci aj synovi nieze nezaberali, ale ho aj svrbeli. nechcela som dopisovat ku bubatku, lebo ozaj si kazdy musi zistit, ako dietatko reaguje, niekomu pomozu. (y)

tym padom skus co som skusala ja, kupel len 2-3x do tyzdna a do kazdej vody davam asi hrncek soli (morska kuchynska alebo kamenna drvena, tie su skvele cena/kvalita, ziadne vonave soli). na zimu, ked su silne mrazy, nedavam sol, ale bud to kozie mlieko(cerstve, susene) alebo srvatku. ziadne mydla, max. mozte sampon na vlasy. sol pokozku ocisti i regeneruje. potom len kratko osprchovat vlaznou sprchou a poutierat.

po kupeli so solou drobca skoro vobec nenatieram(po normalnom kupeli ci sprche a ked sme na dovolenke "musim" natriet). aj ak ma nabeh na ekzem v zime-ruky, lica, tak su skvele konopne mlieka alebo indulona.

a zivotosprava, mne sa osvedcilo vyradit kravske mlieko(jogurty su ok), vodu pije drobec z filtracnej kanvice - vyprcha chlor, voda sa zbavi kamena. jednu dobu, ked to mal najhorsie, mala som snahu i o bezlepkovu dietu. bez mlieka a bez lepku sa VYLIECIL a teraz vlastne uz papa normalne (mlieko nahradzam kozim, len do hrnceka, varim s kravskym normalne). nie je alergik. vobec na nic, podla testov. ale po tej diete vlastne uz len udrzujeme pokozku tymito setrnejsimi kupelmi v skvelej kondicii. odporucam aspon na dva tyzdne vydrzat na diete bez rozkov, ceralii, kolacov a mlieka, menej cokolady, ked sa creva trosku precistia, poliecia, hned sa to ukaze na pokozke. (sun)

u lekarov stravu vobec neriesili najma preto, ze ekzem mal od narodenia a v dvoch rokoch vysli alergo testy negativne ... ale ta strava je tak 70% uspechu. cosi stres a cosi chemikalie z vonku - kozmetika, chlorova voda, smog. fakt ze mame teraz pokoj od ekzemu, velmi drzim palce, nech sa vam lepsie vodi (y) .

Iwa, Št, 07. 02. 2013 - 21:47

Mne kožná vravela, že aj oblečenie vplýva na ekzém, rôzny výrobcovia používajú rôzne farbivá, chemikálie a pod. a aj z toho sa môže ekzém zhoršiť. Tiež prášky na pranie a aviváže. Moji chalani pravidelne ofľakatejú, keď spíme niekde mimo a postelné prádlo je nadýchané a voňavé... Doma periem v Lovele, namiesto aviváže ocot a veru musím žehliť aj tielka :-|

Tangy, Št, 07. 02. 2013 - 17:24

Akurat vcera som zasa rozmyslala nad ekzemom, ci sa vobec robia nejake nove studie v tejto oblasti, lebo ja som ekzematicka od prveho tehotenstva. Alergiologicka ma odbila, ze su to hormony, jedna kozna na mne robila pokusy, druha spravila testy, na nic neprisla a tiez zacala s pokusmi... Tak sa uz asi 3 roky "liecim" sama, vsetko zabera docasne, ale vsimla som si jednu zvlastnost, vzdy ked som chora, tak sa mi popri chorobe zlepsi, dokonca zmizne ekzem. Kozna ma kedysi presviedcala, ze to antibiotikami (vtedy som ich naozaj mala predpisane), ale odvtedy som antibiotika nemala a pri kazdej chorobe sa "vylizem" na cas aj z ekzemu. Tak cim to je? Preco sa organizmus nevie nastartovat a bojovat s ekzemom aj inokedy? Velakrat, podobne ako u mna a u syna, (vraj) nesuvisi ani s alergiami.

Iwa, Št, 07. 02. 2013 - 21:51

Ekzém je autoimunitná reakcia organizmu, proste alergia, telo reaguje prehnane na bežné podnety. Ak je imunitný systém zamestnaný niečím iným, napr. infekciou, na ekzém "neni času ani prostriedkov" a preto mizne. Mne sa to tiež deje. Keď som zdravá, mám ksicht červený ako paprika a keď ochoriem, tak tvárička ako bábätko :-P

Tangy, Pi, 08. 02. 2013 - 11:45

Tak v tom bude asi aj nieco ine, tada mozno choroba nastartuje organizmus a on si potom poradi aj s ekzemom. Keby to bolo len tym, ze "neni času ani prostriedkov", tak sa mi asi neobjavi prave v tehotenstve. Este som naozaj nedosla na nic, co by mi skodilo, ekzem mam len na rukach a to dokonca zrkadlovo, uplne rovnako lokalizovany na oboch rukach, na lavej menej. Nepomaha nic (ani Smrdaky), akurat ho prekonat, vnutorne sa s nim vysporiadat. Zhorsuje sa vzdy najviac na prelome jula/ augusta a v nemocnici (staci navsteva).

julietta, Ne, 06. 10. 2013 - 19:49

Nedráždivá strava, stále premasťovať, nekúpať - len sprchovať, obliekať nedráždivo - nefarbená, prírodná biobavlna a ak na to máš, aspoň na noc pyžamko alebo bielizen s prímesou striebra, žiadne aviváže a poriadne plákať.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama