reklama

čipovanie psov

zajko , 08. 03. 2013 - 10:12

reklama

Myslím, že do septembra 2013 majú byť čipovaní psi. Už to máte za sebou? Ja nie, ale v dohľadnej dobe si to pôjdem s tou mojou krásavicou vybaviť. Prajem pekný slávnostný deň. (sun) (flower) (cake) :-*


reklama


reklama

mnnaaauuu, Pi, 08. 03. 2013 - 12:05

Áno, majú byť čipovaní, nielen psi, ale aj mačky a fretky... Podľa mňa je to zbytočná blbosť, len aby sa zasa niekto nabalil. Svoje zvieratá čipovať dávať nebudem. Ak je niečo povinné, malo by to byť zadarmo. A sto eur na čipovanie zvierat nemám a nie som ochotná dať :)

Erkočka, Pi, 08. 03. 2013 - 13:06

Máme oboch psíkov čipovaných. Platila som 5,-€ za jedného u toho MVDr., kde chodíme pravidelne, pre ostatných je cena 8,-€.

mnnaaauuu, Ne, 10. 03. 2013 - 21:13

??? a to kde? Ja čo som sa pýtala známych, čo chodia k veterinárovi, tak vraj 15 eur, aloe len pre stálych pacientov, 20 pre "cudzích.... za psa a občas nezrátateľný počet mačiek by som vysolila krásnu stovku :D

mnnaaauuu, Ne, 10. 03. 2013 - 21:38

:-) :-) :-) :-) som nevedela, že tam máte takých "skromných" lekárov : ) nech si ostatní berú príklad :D

cyberin, Pi, 07. 06. 2013 - 22:07

kedze zajtra u nas ockuju psov, a na letaku je napisane ze je chip povinny, tak som zacal hladat, no a vsade pisu ze ano. No a tak som si precital zakon 39/2007, nasledne Nariadenie(ES) č. 998/2003 Európskeho Parlamentu a Rady, a dalsie veci s tym suvisiace a vysledok je taky, ze psa ste povinny dat chipovat, pokial s nim cestujete cez hranicu, alebo s nim obchodujete. Ak sa mylim, tak ma opravte. Zakon je pisany salamunsky, ale treba si to precitat.

akalenkak67, Pi, 08. 03. 2013 - 12:44

Mačky nech si chytá kto chce.Psíkov mám v dome aby mi ich niekto neukradol.Už ťahajú na 8 rok.Ja si myslím že sú to zbytočne vyhodené peniaze.Nemám peniaze na dôležitejšie veci a nie ešte zbierať na rozmary našich z vlády.

Chobotnička, Pi, 08. 03. 2013 - 13:19

Nášho Benyho máme už začipovaného od júla minulého roku a platili sme 15 €.

tánička, Pi, 08. 03. 2013 - 13:27

presne ako píše mnnaauu a akalenka, niekto chce zas zarobiť lebo ved aj do daní to pôjde... ja mám takmer 11r kokeršpaniela, má problémy s klbami, večšina dna už drieme, často vidím že by si ešte aj pobehala ale málokedy jej to laby dovolia, je to proste "dôchodkyna" (giggle) a ja ju mám vláčiť ešte na nejaké čipovanie???

val, Pi, 08. 03. 2013 - 14:20

cipovanie ako take nie je zla vec, ale ako bolo spomenute vyssie ide o to aby sa zas a znova niekto nabalil. Takato zalezitost ma byt dobrovolna a nie povinna (sun)

agnes, Pi, 08. 03. 2013 - 14:37

to nie je povinnost, ze musia byt vsetci cipovani, starsi , co ziju iba v byte a vonku iba na voditku, sa nemusia. Vstahuje sa to asi na Slovensku iba pre niektore rasy, napr. bojovne psy, neviem, ci to je spravne, tzv. kampfhunde, teda rasy, co maju urcenu vysku od pleca, tu je 40cm.Dalej je cip, nie len preto, aby bol pes registrovany ,skrz rasu aj na to, ak by sa stratil a najdu ho 50 km od bydliska, nascenuju cislo a vedia komu patri. Ja schvalujem toto konanie, pretoze sme s nasou Amanie precestovali vela aj cudzinu ked bola mladsia, nejeden raz si slecna zmyslela, ze musi v Rakuskych horach srnky nahanat, alebo v Norsku kluckovat po lesoch a ja som trpla strachom, ci sa vrati, alebo nas najde. Raz sme na dialnicnom odpocivadle nasli maleho psika, co tiez z auta usiel a zobrala ho policia a vdaka Tasso, organizacia pre stratene zvierata, nasli majitelov, pani odpadala na inom odpocivadle od strachu. Sme dodnes priatelia.
(sun)

tánička, Pi, 08. 03. 2013 - 16:55

verím že čipovanie je dobrá vec ale ako sa tu už uviedlo nemalo by to byť povinné, určite to pomôže pri hladaní psíka a pod. ale čipovať všetky domace zvieratá bez ohladu na to či niekam cestuju alebo behaju či nebehaju bez vodítka to sa mi zdá nerozumné. a ostatní vieme prečo (blush)

nohopes, Pi, 08. 03. 2013 - 15:46

ja mam kocura cely zivot je v byte nechapem na co ma byt cipovany nehovoriac o ockovani proti besnote ktore je tiez povinne zasa chcu tahat peniaze z ludi :-(

akalenkak67, Pi, 08. 03. 2013 - 18:35

agnes. Je to povinnosť.U nášho veterinára je to vycapené na dverách ordinácie.Starší psi majú odklad do septembra.
Veterinár mi povedal že mohla by som mať napr.problém ak môj pes pohryzie niekoho a vtedy vyjde najavo že nie je čípovaný.Japan-chin je úplne nehryzavé plemeno.Ved ho zbije ešte aj mača,vonku musím dávať pozor aby ho nezabila susedova sliepka :-) .To by som sa načakala aby pohrýzol niekoho.
Ja si fenku nedám začípovať len z dôvodu že mám obavy ako znesie ten číp.Je to predsa cudzí predmet pod kožou a nemusí ho organizmus prijať.
Muž povedal veterinárovi že psíkov dá očípovať až sa dá očípovať celá vláda a on bude sledovať bezpečnosť takéhoto zásahu,A nikto mu už nebude dalej vnucovať dalšie povinné produkty ktoré nechce.Takýchto povinných vecí nasilu už mám dosť.
Kde je to demokratické slobodné rozhodovanie?Povinné účty,povinné očkovania detí,povinné čípovanie psov.....Toto sa mi spája skôr s diktatúrou ako demokraciou.

loulou, Pi, 08. 03. 2013 - 18:51

Naša fenka bola začipovaná ešte po narodení, je to vlkodav, takže ja som rada, že je, lebo keby náhodou "zmizla", tak ju vieme vystopovať.

Kalea, Pi, 08. 03. 2013 - 19:38

My máme polročné šteniatko, dali sme ho čipovať, keďže predchádzajúci psík sa nám stratil a už nikdy nenašiel. Ale súhlasím, že čipovanie by malo byť dobrovoľné, človek by mal mať možnosť rozhodnúť sa, či si zvieratko chce alebo nechce dať čipovať.
Máme ešte dve mačky, tie sa nechystáme dávať čipovať.

Fany1000, Pi, 08. 03. 2013 - 20:28

Mne sa to rovnako nepáči. Jednak je to neviem prečo povinné (pripomína mi to dobu nedávno minulú) a na druhej strane, nevieme, ako to tie zvieratá "cítia", je to cudzí predmet v tele. Pripomína mi to sci-fi, o chvíľu budeme mať čipy aj my!!!

Katrin1304, Pi, 08. 03. 2013 - 22:36

No Fany,to sci- fi moze byt zachvilu aj realitou." India zacala 1,2 miliardy obcanov registrovat biometricky,cize kazdy clovek ma dostat cip,ktorym bude centralne zaregistrovany". No neviem,ak je to pravda,ci sa toho zachvilu nebudeme musiet obavat...

akalenkak67, Pi, 08. 03. 2013 - 22:44

Mna už v tomto kocúrkove neprekvapí ani také... :-( :-( :-(

cucoriedka, Pi, 08. 03. 2013 - 23:41

Jednoznačne by čipovanie psov malo byť dobrovoľné !!Povinnosť by mala byť vymedzená len pre psov, ktorí opúšťajú územie republiky so svojimi majiteľmi a "iné".. citlivo vyšpecifikované, kedy a ktorého psa začipovať.
"Paušalizovať"...- je nešťastné riešenie. Živý psík a ostatné zvieratá nie sú tovar z regálu... !!!

púpavienka, So, 09. 03. 2013 - 08:39

Dakujem za link, podpísala som petíciu.
No a o tých ľudských čipoch, - vraj sa veľmi veľa všetkého ušetrí, pri narodení dostane dieťa číp a je to jeho celoživotný preukaz a nebude mať vraj problém kdekoľvek vycestovať a nebude treba kopu rôznych papierov, iba si nás oskenujú :-O ;-(

Ariesa, So, 09. 03. 2013 - 09:51

cipovanie ludi sem tahat nejdem ... ale pri povinnom cipovani steniatok/maciat sa nestane(minimalne pride k nizeniu poctu pripadov), ze tieto budeme mesiac po vianociach nachadzat popri cestach a NIKTO za to nebude zodpovedny. ak uz niekto taketo steniatko da do utulku, tak prosim s tym, ze bude preplacat stravu a starostlivost, kym si ho niekto neosvoji.

akalenkak67, So, 09. 03. 2013 - 13:55

Petíciu som podpísala.Ja osobne si vôbec nemyslím že nejaké čípovanie zamedzí tomu že bude menej opustených zvierat.Ludia ktorý nemajú vzťah k zvieratkám ich budú týrať stále.Ja sama som chcela pred viac ako štyrmi rokmi psíka z útulku.Bud boli pre nás vysoké náklady/ošetrovné/,alebo pes bol velký a do bytu som ho z toho dôvodu nechcela.Nakoniec sme našli inzerát darujem od množitela.Krásne čistokrvné malé plemeno.Domov sme prišli miesto jedného s tromi psíkmi. (giggle) Ked nám chovatel psíka doviezol tak v aute mal troch.Mali sme si vybrať.Zvyšní dvaja budú utratení.Položila som mu otázku či nám ich nedá ako dar,lebo nemám peniaze a nedovolím si ich kúpiť.Jemu to bolo jedno.Vraj aspon ušetrí za smrtiacu injekciu a kafilérku.Takto sme sa dostali k našim čistokrvným,dokonca papierovým miláčikom.Bolo nám už aj ťažko,nemali sme na potraviny,ale psíky mali vždy čo potrebujú.
Povinné čípovanie odmietam.Nič zlé nerobím,psíkom nikdy neublížim,nezanedbávam ich.Ja čo na to nemám prostriedky mám zhánať peniaze na čípovanie?A ludia ktorý zvieratá týrajú budú týrať aj nadalej,s úspechom sa budú vyhýbať všetkému a opustených ale čípovaných psov bude na uliciach stále rovnako.Ani jedno čípovanie nedokáže že konkrétny pes je toho a toho.To by museli robiť psom testy DNA,niekde archivovať.....No to sa nedá.
Cestovať za hranice nebudem nikdy ani sama,nieto so psíkami.Načo je psovi číp ked ten pes je celý život v byte?

Ariesa, So, 09. 03. 2013 - 14:53

ako to, ze cipovanie nic nedokaze? je centralny register cipov, v nom je zapisany majitel. ked sa pes preda, majitel sa u zverolekara prepise. kto je uvedeny na cipe, je zodpovedny. neviem kolko stoji zradlo na mesiac pre stredne velkeho psa. ale ak cip stoji cca 10e a dava sa raz za zivot a spravi aspon to, ze kamoske, ktora sa o najduchov starala za vlastne - ze si vymoze, aby jej nezodpovedni majitelia na stravu a lekara prispeli ... len dobre.

georgina, So, 09. 03. 2013 - 15:23

Predpokladám, že ak sa niekto bude chcieť zbaviť psa s čipom, tak mu ho buď neodborne vyberie (čo by bolo neskutočné týranie), alebo rovno psa zabije.
Takže - čo to vyrieši?

púpavienka, So, 09. 03. 2013 - 16:27

Chcela som napísať (y) (clap) (clap)

Ariesa, So, 09. 03. 2013 - 16:34

maju na to zaludok ti, co len tak nechaju psa niekde v lese? lebo si to ich dieta a oni rozmysleli?
vzdy sa vsetko da obist. mne staci vediet, ake mnozstvo psov a maciek riesi kamaratka len u nas v blizkom okoli a nikoho nie je mozne postihnut. vzdy budu psy na dvoroch i neockovani, necipovani a aj tulajuce sa nekastrovane macky. ale ak to aspon z casti pomoze, som za. za vsetko, za co je clovek zodpovedny, je nejakym sposobom oznacene: spolocenske zviera, auto, zbran. ja s tym vcelku suhlasim.

suvislost s cipovanim ludi ani nic, co by poskodzovalo zdravie domacich zvierat nevidim.

georgina, So, 09. 03. 2013 - 16:50

Ariesa, ja neriešim, kto na čo ne/má žalúdok. Ľudia, ktorí sa chcú nejako vyhnúť zodpovednosti, si zvyčajne nájdu spôsob, ako to dosiahnuť.

Proste v tejto povinnosti nevidím ani jediné pozitívum, len samé negatíva.
Ak niekto so psom mieni cestovať do zahraničia, a/alebo sa mu pes zvykne zatúlať, a/alebo má strach, že sa mu zatúla, a chce mať psa začipovaného, tak nech mu dá vsadiť trebárs aj desať čipov, však kto mu ako bráni?
Ale majiteľa psa, ktorý svojho psa čipovať nechce, nikto nemá právo nijako nútiť, aby tak urobil, a už vonkoncom nie ho akokoľvek sankcionovať za nevykonanie.

K označovaniu - zaujímavé info som našla tu: http://polovnictvo.pluska.sk/polovnictvo-rybarstvo/polovnik/kynologia/2…

Donedávna sa čistokrvné psy len tetovali. Tento úkon robia veterinárni lekári, členovia Slovenskej veterinárnej komory. Šteňatá trvale označujú vo veku šesť až osem týždňov do ušnice, zriedkavejšie do brušnej riasy. Tetujú i dospelé jedince, ktoré si majiteľ dovezie zo zahraničia a nie sú otetované, prípadne ak sa číslo stane nečitateľné. Používajú pri tom tetovacie kliešte s vymeniteľnými písmenami a číslicami, opatrené ihlovitými hrotmi. Do vzniknutej ranky potom vtierajú farbiacu pastu. Vytetované číslo, ktoré prideľuje správca Slovenskej plemennej knihy psov, sa zhoduje s číslom uvedeným v preukaze o pôvode psa.
„Podľa tohto čísla vieme psa jednoznačne identifikovať na skúškach, pri strate i pre­daji,“ hovorí Ing. Štefan Štefík, prezident Slovenskej kynologickej jednoty, člen prezídia Medzinárodnej kynologickej organizácie FCI a predseda Kynologickej rady Slovenskej poľovníckej komory.

Vývoj techniky priniesol aj ďalší spôsob nezameniteľného označovania psov, a to pomocou mikročipov s kódovým číslom. Čip veľkosti zrnka ryže implantuje veterinárny lekár šteňaťu alebo aj dospelému psovi pod kožu, obyčajne na ľavej strane krku. Tento úkon trvá len niekoľko sekúnd, z hľadiska bolestivosti ho možno prirovnať k očkovaniu. Mikročip o niekoľko dní obalí tkanivo. Údaje z neho možno zobraziť pomocou skenera, takzvanej čítačky. Čipovanie má nesporne veľa predností a je významné najmä z hľadiska evidencie všetkých psov, či už čistokrvných alebo krížencov. Pomáha aj pri strate zvieraťa alebo napríklad ak ho nezodpovedný majiteľ vypustí na ulicu.
Mnohí poľovníci však považujú čipovanie poľovne upotrebiteľných psov za nedostatočnú náhradu tetovania. „Ak sa v revíri stratí pes a niekto ho nájde, máme akú-takú šancu, že sa mu pozrie do ucha. Keď uvidí vytetované číslo, psík sa väčšinou dostane späť k majiteľovi. Ale ak je len začipovaný, tak mu to nepomôže. Veď kto behá po lese s čítačkou?!“ hovorí Štefan Štefík.
Väčšina kynológov v Európskej únii však prešla na čipovanie psov už pred niekoľkými rokmi. „Napriek konštatovaniu, že tetovanie je pre čistokrvné psy vhodnejšie, Svetová kynologická organizácia FCI ani jej európska sekcia, žiaľ, neprotestovali proti povinnosti čipovať. Nikto sa nezamýšľal ani nad tým, kto tieto úkony zaplatí. Niektorí poľovníci, aj v Rakúsku, už ľutujú, že psy v revíri nemajú viditeľne označené.“

Keď sa vlani na Slovensku prijímala novela zákona o veterinárnej starostlivosti, veterinárni lekári navrhovali povinnosť čipovať všetky psy, mačky a fretky.
Zástupcovia Slovenskej kynologickej jednoty s tým podľa Ing. Štefíka nesúhlasili. O tejto téme diskutovali s Komorou veterinárnych lekárov SR, so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR, Výborom pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Národnej rady SR, a to z jednoduchého dôvodu. „Čipovanie psov považujeme za komerčný ťah, ktorý by odčerpával veľké množstvo financií od obyvateľstva.“
O akú sumu by išlo? „Môžete si to zrátať. Odhadujeme, že na Slovensku máme okolo štyristo- až päťstotisíc psov a milión i viac mačiek. Počet fretiek je zanedbateľný. Čip stojí od dvoch do piatich eur, doklad o čipovaní zvieraťa, čiže petpas, jedno až jeden a pol eura. Za čipovanie vrátane úkonu sa podľa nášho prieskumu platí od 16 do 37 eur. Naproti tomu tetovanie vychádza približne na päť eur,“ porovnáva kynológ.

Poľovníci sú nespokojní aj s dvojročnou garanciou funkčnosti mikročipov, keďže psí život je podstatne dlhší. Okrem toho sa obávajú rizika falšovania pôvodu psov. „Čip sa dá pomerne jednoducho vybrať z tela živého či mŕtveho psa a premiestniť do podkožia druhého jedinca. Falšovať tetovanie je oveľa ťažšie,“ pripomína Štefan Štefík.
Upozorňuje aj na ďalší problém v súvislosti s čipovaním. Kynológovia pravidelne organizujú veľa domácich i medzinárodných výstav a skúšok poľovnej upotrebiteľnosti psov. Do každého výstavného kruhu, na každé podujatie by potrebovali nie jednu, ale desiatky čítačiek. Otázkou ale zostáva, kto tieto zariadenia zaplatí.
Pri poľovne upotrebiteľných plemenách, ktoré zastrešujú kluby Slovenského poľovníckeho zväzu, sa preto zachovala povinnosť tetovať, pričom psy môžu byť aj začipované. Jedince vyvážané do zahraničia musia byť i začipované. Ostatné kluby pôsobiace v Slovenskej kynologickej jednote a v SPZ sa môžu rozhodnúť, či zotrvajú pri tetovaní šteniat, alebo uprednostnia čipovanie. V každom prípade však musia postupovať jednotne. Vyplýva to aj zo zákona č. 342/2011 Z. z., ktorý vlani schválila Národná rada SR a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2007 Z. z. o veterinárnej starostlivosti. Tento zákon vstúpil do platnosti 1. novembra 2011.

Takže plne funkčné a rokmi overené nezmazateľné a veľmi ťažko falšovateľné tetovanie sa ide POVINNE nahrádzať spôsobom, ktorý vydrží v lepšom prípade dva roky. Potom bude treba platiť znova, hej?

A sakra, toľko prachov, tooľko prachov, a opakovane...
Ešte je niekomu čudné, prečo sa na tento spôsob označovania tak tlačí ZÁKONOM?

Ariesa, So, 09. 03. 2013 - 18:35

„Ak sa v revíri stratí pes a niekto ho nájde, máme akú-takú šancu, že sa mu pozrie do ucha. Keď uvidí vytetované číslo, psík sa väčšinou dostane späť k majiteľovi. Ale ak je len začipovaný, tak mu to nepomôže. ... coze? k tomuto sa ani nejdem vyjadrovat :-O

falosne tetovanie tetovacimi kliestami je uplne rovnaky pocin ako prenesenie cipu. kto chce, cestu si najde. uz u dvojrocneho psa som videla tak rozmazane tetovanie, ze bolo absolutne necitatelne.

su i POVINNE ukony, su ZADARMO a nie vzdy su vhodne. ockovanie deti.

su POVINNE ukony, NIE SU ZADARMO a mnozstvo ludi ich poklada za vyhadzovanie penazi do vzduchu. pocula som sa takto vyjadrovat i o detskych autosedackach a prilbach ktore 50 rokov nebolo treba a teraz sa na tom vyrobcovia "nabalia".

tiez ako ty to posudzujem od pripadu k pripadu, v tomto pripade mam nateraz jasno. k teme uz nemam co dalej.

georgina, So, 09. 03. 2013 - 18:44

Ariesa, ja som to skopírovala z poľovníckej webstránky, to sú de jure aj de facto odborníci.

Z toho usudzujem, že do témy stratených psov tam vidia podstatne lepšie ako my dve dokopy.
Ale máš recht, ty máš svoj názor, ja svoj, škoda nám obom klávesnicu drať.

cucoriedka, So, 09. 03. 2013 - 19:02

Verím ešte vo víťazstvo zdravého rozumu!! :-|

georgina, So, 09. 03. 2013 - 19:06

A na čo konkrétne reaguješ?

georgina, So, 09. 03. 2013 - 15:23

Naša psica má 13 rokov, čip nemá a nebude mať.
Prípadnú pokutu platiť nemienime.

akalenkak67, So, 09. 03. 2013 - 19:48

Ariesa.Nie je to celkom tak,že čítačka ti nájde psa.Mala som rozhovor s veterinárom,ked som mu povedala že prečo niekde čípovanie stojí 10€ a inde pýtajú aj 80€.Odpoved bola taká že čípy sú objednávané od viacerých dodávatelou.Nikto však dosial neriešil žiadne prepojenia.V praxi to znamená že čítačka z jedného dodávatela neidentifikuje čítačku iného.
Ale načo však riešiť takéto detaily.Však ide predsa hlavne o to,že sa zbavia čítačiek a koho už trápi že to neprinesie výsledok?Ved neskôr nám povinne nariadia iný nezmysel.
Ved vyprázdnujú len naše penaženky a ničia zdravie len miláčikov poctivých chovatelov.

Ariesa, Ne, 10. 03. 2013 - 00:56

kym som sa prehryzala cipmi, natrafila som na diskusie, kde vystavovatelia zvierat chceli uz davnejsie povinne mikrocipy na slovensku a legislative branil nas kynologicky spolok. vystavujuci niektorych inych vystavujucich upodozievali z podvodov s tetovanim a dost mozne, ze to niekomu vyssie vyhovovalo.

cosi o falsovani cipov a tetovania, o neobmedzenej zaruke cipu

a napokon - citacky su kompatibilne v EU

jasne, viem si predstavit vynimky alebo nechut nechat cipovat psa starsieho ako 10 rokov. je to pochopitelne.

mam rada zvierata, bola som vychovavana na dvore. momentalne vsak zijem na prehustenom sidlisku, z mojich skusenosti a skusenosti znamych, je castejsia kolizia a zla skusenost s volne sa pohybujucim psom, ako s autom. s tulavymi mackami je zo dva roky pokoj, "premnozili(?)" sa nam tu lisky. inak to tu bolo cele noci umnaukane a odniesla si to sem-tam i kabelaz v aute.

pohlad na cipovanie zvierat moze byt iny na dedine a iny v meste. ja to chapem.

akalenkak67, Ne, 10. 03. 2013 - 01:15

Myslíš že práve čipovanie odstráni tento problém? B-]

púpavienka, Ne, 10. 03. 2013 - 09:22

Ariesa, v jednej veľkej nemocnici mali veľkú kuchyňu a pri jej kontajneroch veľké množstvo mačiek, ktorým aj dávali lepšie kúsky a potom prišlo nariadenie, že všetky mačky sa musia utratiť a tak sa aj stalo a ti ľudia plakali a nechapali prečo, ved do kuchyne nechodili a stalo sa to čo hovorili. Zaplavili ich potkany v takom počte že aj denné dochádzanie deratizérov bolo nanič a tak si doniesli nové mačky a tie boli očkované a chodia na veterinárné kontroly a lovia tak ako im to ich inštinkt prikazuje a zamestnanci vedia, že dobrým lovcom treba dať odmenu.
To len na margo tých túlavých mačiek. Bývam na dedine predtým som žila v meste a množstvo mačacích jedincov skončilo prechodne u nás kým sme im našli domov a každý povie že to je mačka s prirodzenými inštinktami - takže by som trošku pomlčala o tom koľko je túlavých mačiek a ohrozenie nimi.
Mne veľmi vadí že na dedine niektorí ľudia majú pocit, že ráno musia vypusti na cestu aj psa a to nechápem, ja hápem že niekedy ujde a dokonca aj z reťaze, ale toto je niečo čo nepochopím, ale určite žiadne čipy to nespravia. Vyhlasovali to aj v dedine aj všetko iné možné urobili a nezmenilo ich to.
Tie čípy mi pripomínajú pokladne v obchodoch. Nieko z blízkych vo vláde potrebuje odbyt a dobre zarobiť a čo tam potom či na to tí ľudia majú alebo nie. (sun)

Ariesa, Ne, 10. 03. 2013 - 09:50

mam proste dost pohladov na opustene macata so zlomenych chvostom, nohou, ockom ... a nie su to potomkovia tulavych maciek. nejedni susedia maju macku, deti s nou chodia von a zrazu o dva mesiace vidi clovek macku pri kontajneroch, gravidnu a uz nikomu nepatri ... ako to ideme dokazovat? len z nasho panelaku 2 takto skoncili. ok, mozno usla, nevyhodili ju schvalne. ale macata aj macku sa potom snazili liecit a umiestnit dobrovolnici. majitela to trapit nemuselo. pritom ocipovanej macke by ocipovali i maciatka, na naklady majitela a vratili mu najducha. uplne jednoducho si to predstavujem vo svete, kde veci funguju tak, ako bolo zakonom prikazane.

na dedine sa k nam pritulala gravidna macka a okotila sa na sope. jedno maca som si vyprosikala, ostatne ... utratili po starom, po dedinsky. nejdem rozpisovat. nestastni boli oni i ja. a ked dospela, kazdy rok mi moja macka doniesla na ruky mokre este od plodovych obalov zalepene maciatka a starala sa o ne ako maminka ... a nikto zo susedov ich nechcel, ved ta nasa jedna vyhnala potkany a vychytala krtov zo vsetkych okolitych dvorov ... ked vidim tie moznosti - kastrovat, cipovat, pre mna je to proste jasne.

a pekny den. viem ze argumentovat sa da dlho. (flower) :-)

annie, Ne, 10. 03. 2013 - 12:22

Pripojím sa k debate, môj psík má čoskoro 12 rokov, čipovanie takýchto starých psov je totálna hlúposť. Neušiel by mi ani kebyže chce, nakoľko je to už pán dôchodca a aj prechádzky s ním sú čím ďalej tým dlhšie, lebo nevládze. Vôbec mi neide o peniaze, čipovanie si môžem dovoliť. Ja psíkovi mesačne kupujem drahé lieky na srdce a každých 28 dní mastičku do oka ktorá stojí 37€ jedno balenie. Je to doživotný stav, na týchto liekoch je už asi rok. Takže nech si nikto nemyslí že mi je ľúto dávať za čip peniaze, ide mi len o to, že mi pripadá hlúpe staručkého psíka, čo ledva chodí z kroka na krok čipovať preto aby "neušiel" prípadne aby niekoho nepohrýzol. Nepohryzie už poriadne ani granule a nieto aby uhryzol človeka. Ešte aby bolo jasné, bavíme sa o čivave, ktorá vždy chodí na prechádzku s vodítkom, navoľno nepúšťame vôbec. Neznášam tieto "povinné" nariadenia hlavne pokiaľ ide o živé tvory, ku ktorým máme citový vzťah. Môj pes pre mňa nie je kus niečoho, je to člen mojej domácnosti. Som rozhodnutá že ho čipovať nebudem. A s pokutami nech sa strčia niekam, budem sa aj súdiť ak treba. Vláda rieši sprostosti, absolútne nedôležité veci a sme vystavení neustálej buzerácii z každej strany, ale neriešia veci, ktoré sú akútne a prospešné spoločnosti. Nejako som sa rozkecala, prepáčte (giggle) Howk.

magic, Ne, 10. 03. 2013 - 16:43

Ked svorka psov beha niekde po dedine, lebo sa akto azbierali z vyhodenych, ci utecenych psov a niekoho napadne, je tu halo o tom, kto je zodpovedny. Kedze nikomu nepatria. A ludia sa dozaduju spravodlivosti.
Ked je tu takato moznost, co by aspon dako zaducili mieru zodpovednosti, zas je halo.

A pritom je to cele ako s tym dogabanym manzelstvom.
Roky sa kazilo, roky on i ona si stazovali na toho druheho a nic.
Konecne dosli k zaveru, ze treba nieco robit a skoncit s planymi staznostami.
Tak zacali.
A vzdy je to v tempe dvakroky vpred, jeden vzad.
Uspesne riesenia na mieru s ucinnostou do troch dni neexisuju.
Proste skusat - toto zafunguje, toto je pre nas na figu.
A pstupne sa to upravi.
Co sa roky kazilo sa roky opravuje.
Pozname to.
Keby to po troch dnoch vzdali, lebo sa neudial zazrak, to mozu anzelstvo rovno zabalit.

A teraz psy. Ked sa nieco zomelie, tak chceme zaruky a istoty a neciu zodpovednost, atd.
Ked sa ponukne nejake riesenie, tak nie, lebo financie nevyhovuju, hento nevyhovuje a neviem co.
Proste neponukli riesenie k spokojnosti vsetkym, tk nebereme. Lebo vsak hentakych to nezastavi, onaki si najdu sposob ako to aj tak obist, atd. Tak ani my do toho nejdeme.
Ale zmenu by sme chceli. Ale nie takuto. Inu- na mieru situ. Podla nas.
A pritom cela nasa spolocnost je ako jedno velke manzelstvo.
Nasa prevychiva bude postupna. Este aj vo vztahu k tym zdomacnelym zvieratam. Ruesenie, kde sa vsetci naraz dokonale uvedomia a budu so zvieratami zaobchadzat laskavo a zodpovedne, neexistuje. Musime sa k tomu jednoducho vychovat. Trebars aj tym, ze si napr. ludia rozmyslia ci psa ako darcek detom, ked uz sa ho nebude dat tak lahko zbavut vyhodenim. A bud naberu ten zaludok a cip vyrezu sami alebo budu zhabat niekoho, kto to za nich urobi, ci niekoho kto toho psa nejak utrati. Ludia su tvory pohodlne , ak nieco zavana komplikaciami, radsej do toho nejdu.

georgina, Ne, 10. 03. 2013 - 16:47

Magic, jeden rozumný argument, fakt aspoň jeden - PREČO zrovna čipy? Ak už teda nutne treba ľudí vychovávať zákonmi a povinnými nariadeniami (o čom vôbec nie som presvedčená, že to je šťastný nápad, no ale budiš), prečo nestačí povinné tetovanie?

Erkočka, Ne, 10. 03. 2013 - 23:25

Dnes v TV novinách na M hovorili o čipovaní. Majiteľov prichytia pri povinnom očkovaní a bude nemalá pokuta od 300,-€.

akalenkak67, Po, 11. 03. 2013 - 00:39

Nezaplatím.Ani jeden zákon neprikazuje,že si musím zakúpiť si niečo čo nechcem.Ked číp nechcem,nebudem ho kupovať.Psíkovi neublížim ani keby bol zadarmo.Pre mna nech si ma sledujú že psov vlastním a nevyhodila som ich.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama