reklama

Čo nám stavce rozprávajú ...

Pridal/a Adinka dňa 17. 02. 2008 - 16:42

reklama

Chrbtica je stredová os nášho tela, chráni miechu a zabezpečuje pohyblivosť rôznymi smermi. Skladá sa zo stavcov : 7 krčných /cervikálnych/, 12 hrudných /thorakálnych/, 5 driekových /lumbálnych/, 5 krížových /sakrálnych/ a kostrče, zrastenej zo 4-5 stavcov. Medzi stavcami sa nachádzajú platničky rôsolovitého vzhľadu, skladajúce sa z obalu a jadra, ktoré pri "vyskočení" spôsobujú rôzne bolesti.
Stavec sa skladá z jedného tŕňového, a dvoch priečnych alebo svalových výbežkov. Zmenenú polohu týchto výbežkov môžeme pri dôkladnom prehmataní objaviť. Vcelku úspešne sa ľahšie posuny dajú napraviť Dornovou metódou, prípade stavec vsunutý dovnútra sa môže napraviť bankovaním. Ak je už stavec vyšúchaný, a neudrží sa na správnom mieste, dá sa upraviť dôkladným cvičením zameraným na spevnenie okolitého svalstva,ktoré ho bude udržiavať v správnej polohe, aby tak netlačil na okolie a nespôsoboval bolesť.
Chrbtica, miecha, mozoch, orgány ... všetko je popretkávané množstvom nervov, ktoré určujú spojitosti medzi funkciami jednotlivých celkov. Ku každému stavcu môžeme priradiť určité funkcie a orgány, ktoré sú pri jeho poruche nedostatočne inervované a zásobované energiou.
Preto napríklad aj pri bankovaní viem zistiť aj poruchy vnútorných orgánov, podľa toho, pri ktorom stavci nám ostane silná podliatina. Keďže k ukaždému stavcu je priradených viac možností, pravú príčinu zistíme už priamou komunikáciou s klientom ohľadom rôznych príznakov.

Tu si môžete vyhľadať, čo všetko k určitému priraďujeme:

Krčná chrbtica:

C1 - prvý krčný stavec ATLAS: zásobenie hlavy krvou, mozog, ucho, kosti tváre, / korunná čakra /

C2 - AXIS: oči, uši, jazyk, čelo, dutiny, /čakra tretieho oka /

C3 - líca, vnútorné ucho, zuby, trojklanný nerv, očný nerv, čeľuste

C4 - nos, uši, pery, eustachova trubica

C5 hlasivky, žľazy na krku, hrtan, /krčná čakra/

C6 - svaly krku, ramená, mandle

C7 - štítna žľaza, lakte, tiažové vačky v ramenách

Hrudná chrbtica:

Th1 - predlaktie, zápôstie, ruky, prsty, priedušnica

Th2 - srdce /srdcová čakra/

Th3 - pľúca, priedušky, pohrudnica, prsia

Th4 - žlčník, žlčovod, hnev

Th5 - pečeň, solar plexus, krv, kĺby /čakra solar plexu/

Th6 - žalúdok

Th7 - pankreas, dvanástnik

Th8 - slezina, bránica, imunitný systém

Th9 - nadobličky /potlačenie agresivity/

Th10 - Obličky, močové cesty - emocionálne bloky

Th11 - obličky, močovody - kožné problémy

Th12 - tenké črevo, vajcovody, lymfatická sústava

Drieková chrbtica:

L1 - hrubé črevo, triesla

L2 - slepé črevo, brucho, ruka

L3 - močový mechúr, koleno, pohlavné orgány

L4 - prostata, svaly inervované sedacím /ischiatickým / nervom

L5 - nohy, členky, prsty, klenba chodidla

Krížová kosť : zadok, sakroiliakálne spojenie

KOstrč: konečník, SI sp.


reklama

reklama

Adinka, So, 25. 02. 2012 - 16:48

Plávanie je dobré, ak viete plávať s ponorom. Ak plávate s hlavou vytrčenou nad vodou :) trpí krčná chrbtica a stav sa môže zhoršiť.
Knihy odporúčam napríklad od Jana Hnízdila : Bolseti zad Mýty a realita, alebo Bolesti zad jako životná realita , vadav. triton

Hela12, Ut, 13. 03. 2012 - 20:39

Dobry vecer prajem!Prosim Vas ,ak sa niekto stretol s mojim problemom,nech sa ozve...Mam bolesti chrptice asi 11 rokov,chodim po lekaroch ,vysetreniach, bylinkaroch a vsade kde sa da a nikto nevie pomoct.z magnetickej rezonancie mam nalez> miecha bez patol. zmien, spondyloza schmorlove uzly. Ostechondrozy v strednej 1/3 Th chrbtice Mierna spondyartroza. Mierna lipomatoza v zadnom epidural. priestore Th4-8. v tele Th9 ložisko vel. 9 mm-pravdepodobne atypicky hemangiom v tele Th 1O 4 mm ložisko charakteru hemangiomu. Th5/6 lavostranná parmedialna portuzia disku v kontakte s miechou. Th6/7 malá lavostranná paramedialna hernia disku 2,7 mm s propagáciou kraniálne s lahkou impresiou na mieche bez jej kompresie dural vak 8,2mm AP. Th 7/8 malá lavostranná hernia disku 1,8 mm s propagaciou kaudálne s ľahkou impresiou na mieche bez jej kompresie. Th9/1O malá pravostranná paramed. hernia disku 2mm s minim. impresiou na mieche bez jej kompresie.
Neviem či tento popis môže vyvolávať také neskutočné bolesti, ktoré mám stále a neviem čo s tým

Adinka, Po, 19. 03. 2012 - 14:37

Môže aj nemusí. JE tam veĺa faktorov, ktoré treba riešiť, ale to je naozaj na odborníkov. Skúste si prečítať odpovede predtým, možno niečo vás osloví a zaberie ...

duricova, Po, 19. 03. 2012 - 10:21

moze ma svrbiet telo od chrptice ked som mala pad asi pred mesiacom a pol a po troch tyzdnoch ma zacalo svrbiet od pasa hore a pod prsiamu mam strpnute asi 15cm dakujem za radu vopred duricova

Adinka, Po, 19. 03. 2012 - 14:42

Môže, ale môže to byť aj od pečene, alebo obličiek .... alebo úplne niečo iné ....

Kamila, Po, 19. 03. 2012 - 17:39

Adinka, mna posledny mesiac trapi krcna chrbtica,komplet "vsetky krcne stavce zatlacene do seba", raz s bolestami na jednej strane, raz na druhej strane, to sa zvykne pridat rameno. Mas pravdu maserka mi to uvolni ale staci na chvilu zle lahnut, sadnut a znova je problem. Ako sa daju posilnovat svaly na krku, ci pomoze spevnenie trapezov? Moje trapezy su komplet stuhnute, terba zlosit bremeno a to som si dopriala luxus masaz ra zdo tyzdna. Manzle cvici Sm System s gumami, zeby som sla pokukat co je vhodne n akrcnu chrbticu, len to treba velmi presne cvicit. dakuejm za rady.

Adinka, Ut, 20. 03. 2012 - 10:42

no, keby som ťa nepoznala čo máš na krku naložené, tak by som ti dačo poradila :) Ale takto ... (giggle) (sun) (sun) (sun) Spevnieť, zoceliť - svaly i nervy a oslobodiť sa od velkej časti zodpovednosti - nemusíš ináč, stačí v mysli :) brať niečo voĺnejšie .. ale to treba tiež trénovať.
Ale skús síť pozrieť to s tými gumami, mali by ti dať dviky aj na hornú časť chrbta a uvdiíš. daj mi potom vedieť :)

Kamila, Ut, 20. 03. 2012 - 11:02

Dakujem, planujem skladat zataz z pliec realne, v hlave sa mi take nedari. A to ani nehovorim, co robia dráhy mojich vnutornych organov, asi kricia o pomoc, a ja som hlucha, kym sa neupokojim ...
Problem sm sytemu je, ze musia byt cviky uplne presne prevadzane,ale nieco vie aj moja sestra cvici na lopatku, ta je odbornik na zaskolenie. ked tiez mam radsej zumbu ako rehabilitacne cvicenie, dk ebys om mohal chodit s manzelom. Drahy bude teraz chodit tyzden na rehabku, len aby sa presne naucil cvicit cviky SM systemu, o ktore sa snazi uz nieco vyse mesiaca.

Adinka, Ut, 27. 03. 2012 - 11:24

:) Ešte skús nejakú reflexnú masáž na chrbát a krčnú .... niekdy aj to zaberie. Ale tie cvičenia sú fajn. URčite to treba pod dohĺadom, ako píšeš, aby to bolo čo najefektívnejšie a nespôsobilo nejaký problém. A potom ke´d bude všetko ok už môžeš aj zumbu :) Prípadne zumba sa môže napríklad v spojení s brušnými - lebo nie je zumba ako zumba :) ak vie lektorka špeciálne, tak sa dajú povyberať šetrné cviky či tance aj na chrbticu, ale to je niekedy tiež o tom, že treba aj zumbu cvičiť a držať si to telo spevnené, teda dávať pozor ako to tancujem - aby tie kĺby či chrtica netrpeli - len väčšina sa viac sústredí na cvik samotný - aby ho dobre zopakovali - a nie na svoje telo. Ale ono to je vlastne tak na celý deń - keby sme sa aj pri sedení alebo chodení sústredili na držanie tela správne a mysleli nato - nemuseli by sme potom robiť samostané cvičenia na úpravu :) aj ke´d sem tam sa pretiahnuť treba aj tak :))) pri jednostrannom zaťažení.

Kamila, Ut, 27. 03. 2012 - 12:21

Nakoniec idem vyskusat cchi kung a tai chi, zistim, ći pasujeme k sebe (blush)

Hela12, Ut, 27. 03. 2012 - 09:05

Prosím Vás chcem sa spýtať: Asi pol roka ma páli jazyk striedavo s podnebím, vyšetrenie na potr. alergiu sú v poriadku, mám akurát nedostok železa a miernu candidu,kto viepofadiť čo s tým?

Adinka, Ut, 27. 03. 2012 - 11:27

Tam by bolo treba nejaké komplexnejšie vyšetrenie určite :) nie na diaĺku. NApríklad ako na www.sallvia.sk - minerály, stav kostí, vnútorné orgány ...

Sysa-11, Po, 07. 05. 2012 - 18:59

Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o pomoc, resp. vysvetlenie. Dnes manžela prepustili z nemocnice v "stabilizovanom" stave. Z MR mu zistili ploché dorzálne protrúzie diskov L2-4, retrolistéza, preforaminálna protrúzia disku L4/5, intervertebrálna osteochondróza L5/S1 s charatkerom MODIC II, objemná extrúzia disku L5/S1 a foraminálna ľavostranná protrúzia disku L5/S1. Po slovensky mu povedali, že má vysunutú platničku 11 mm a že preto mu bolesti vyžarujú do pravej nohy. Inak mu nepovedali nič, preto by som prosila o nejaké vysvetlenie diagnózy a čo by ste nám poradili ako ďalej postupovať. Mne sa zdá, že na jednu platničku je tam tých výrazov príliš mnoho. Čítala som o ozonoterapii, vôbec neviem kam a na koho sa obrátiť, kto by poradil čo ďalej.

Adinka, Št, 10. 05. 2012 - 12:30

A neposlali Vás na nejaké rehabilitácie ? Skúste sa spýtať ošetrujúceho lekára, čo by odporučil v okolí. Určite sa niečo nájde.

Kamila, Št, 10. 05. 2012 - 12:47

Zopar neurologov alebo odbornikov robi metodu Mc Kanzie ,n eviem ci som to spravne napisala, Subor cviceni pod dohladom odbornika sitych na mieru konkretneho pacienta. Vraj vie pomoct, neviem v akom stadiu. O ozonoterapii som tiez len citala, vraj viem pomoct, ale podla man len pri slabsich postihnutiach platnicky. Na spevnenie chrbtoveho svalstava a odbremenie od bolesti je dobre cvicenie MS System,a le musi sa uplne precizne cvicit cviky a najlepsie pod dohladom rehabilitacneho lekara a hlavne denne a dlhodbo. Toto su len moje laicke vedomosti, ktore som nasla, ked manzel mal vyhrez platnicky, ale tam uz bola nutna operacia a ani teraz po pol roku nie je zdaleka za vodou. Drzim palce, asi najlespie je najst dobreho neurologa,ktory poradi nasmeruje. V Kosiciach si chvalia dvojtyzdnove nemodnicne rehabilitacne pobyty v Saci a Starej fakultnej nemocnici, kam asi moze poslat prislusny rehabilitacny lekar, k nemu dostanes listok aj od obvodneho lekara. Predpokladam, ze taketo centra budu po celom Slovensku.

Adinka, Pi, 11. 05. 2012 - 13:53

Ano, aj u nás vo Zvolene je všeličo, sú teraz naozja rôzne metódy od výmyslu sveta, čo mi chodia na masáže /najmä tá Breussova s ĺubovníkom olejom je výborná na platničky/ - tak rôznym ľuďom zaberajú rôzne cvičenia a terapie, ale najmä ak to robia správne a dlhodobo pravidelne. Vtedy aj človek s ťažšou diagnózou má menšie bolesti a lepšiu pohyblivosť, ako iný so zdanlivo jediným problémmom pri jednom stavci. Preto sa treba zveriť nejakému odborníkovi najbližšie, čo to pozrie a poradí presne cvičenia a dozrie, ako sa to vyvýja, či treba zmeniť niečo, či ešte pridať, či vyskúšať niečo iné ... celkom terazsa odporúča aj Feldenkraisova metódy - to je tiež niečo ako priamo životný štýl s cvičeniami a terapiou, ale aj ako Kamilka píše - uvidíte. dajte potom vedieť, čo Vám zabralo a ako to vyzerá.

zdenkaa, Po, 21. 05. 2012 - 19:42

Adinka, aj ja potrebujem poradiť :-( Už asi 6 rokov mávam obdobia, keď mám závraty, už som mala aj také brutálne, že som sa nemohla ani postaviť... bola som u neurologičky (CT mozgu, USG mozg. ciev, krv), všetko ok, z RTG vyšiel funkčný blok segmentu C6-7. Môžu byť tie závraty z toho? Občas ma krčná chrbtica aj pobolieva, spím na tom tvarovanom vankúši, zčasu na čas idem na masáž...Už sa niekedy aj bojím, či to nie je niečo horšie, len sa utešujem, že to CT bolo ok.

pa3ka, Po, 04. 06. 2012 - 13:43

Ahoj ja by som sa chcela spýtať na moju chrbticu. Bola som v marci 2011 na MR mala som sedavú prácu a začalo som mať závrate ako som sedela a tlaky do hlavy a do hrude. Skúsim sem napísať niečo z tej správy - na úrovni kaudálnych segmentov C5/6 a C6/7 je prítomný náznak diskrétneho funkčného bulgingu - difúzneho vyklenutia iv. diskov, čo podmieňuje impresie na ventrálnej kontúre durálneho vaku. ale bez patol. kompresie miechy...Na úrovni seg. Th 7/8 je obraz chondrózy iv. disku s náznakom veľmi diskrétnej incip.fokálnej protrúzie a to tesne paracentrálne I.sin, čom podmieňuje obraz diskrétnej impresie na úrovni ventro - laterálnej kontúry durálneho vaku. - chodila som na rehabky dva krát od vtedy aj som prácu nechala lebo som sedela v kuse niekedy desať hodín bez pohybu a šéfka mala problém s tým že chcem na rehabky chodiť a tak sme sa s manželom rozhodli že kvôli zdraviu prácu nechám a nájdem si niečo kde sa budem vedieť viac hýbať, trápia ma ale stále tie tlaky do hlavy a do hrude niekedy sa cítim akoby sa neviem sústrediť, občas mi mierne trpne lavá ruka - ale ked to rozcvičím tak tá ruka prejde. Chodievam na masaž, premýšľam o tom že si pôjdem dať chrbticu napraviť - ale nie som o tom veľmi presvedčená ešte. Mohli by ste mi poradiť čo robiť, krk mi stále veľmi tuhne, mávam stále nízky tlak a vysoký tep. Môže to ovplyvnovať chrbtica? Ďakujem.

gitte, Št, 14. 06. 2012 - 17:59

Adinka,nahodou som natrafila na tuto stranku a velmi ma zaujala.
Dovolila by som sa tiez na teba obratit s mojim problemom.Mam 58 rokov,vela sportujem,napriek tomu ca 10 kg nadvahy,ktorej sa nedokazem zbavit.V marci som si rano lahla na zem a isla robit moju jogovu rozcvicku,obratila som hlavu do prava a dostala som taku silnu zavrat,ze som uz nedokazala vstat.Zistili mi vertigo,zavrat,ze sa mi premiestnili kamienky v strednom (?) uchu.Zaviezli ma k usnemu,on so mnou robil taky cvik,ze som az musela vracat,sialena zavrat a strach a v tom som mala pokracovat doma.Zlepsilo sa to,ale trvalo to az 6 tyzdnov. Este teraz mavam slabe zavrate,nie casto,ale hlavne vecre,ked si lahnem, a to uz skusam s röznymi vankusmi alebo aj bez. Ked sa na mna pozries zboku, tak mam na chrbte,asi kde zacinaju hrudne stavce ? taky vybezok,akoby maly hrb.Ked priberiem,tak sa zväcsi. Pre 2 rokmi som stratila sluch na lavej strane a mala tinitus,to je ale uz ok.Robili mi vtedy magn.rezonanciu hlavy-bolo to ok.Tato zavrat je smerom do prava,na tejto strane som mala ako 32 rocna aj velmi silny zapal trojklanneho nervu.Velmi ma bolievala chrbtica v oblasti pravej oblicky,to sa uz velmi zlepsilo,oblicky su ok,ale nasli mi nezhubny nador na peceni. To pisem,mozno to ma nejaku suvislost. Bola by som stastna,keby si mi odpovedala,ci je mozne v mojom pripade nieco robit,lebo mam strach,ze sa mi ta zavrat vrati a som velmi neista. S jogou som pre istotu skoncila,chodim do fit studia,bicyklujem a beham.
Vopred ti strasne krasne dakujem !!! Este by som mala otazku,ci uz tvoje studio vo Zvolene funguje. Pekny vecer.

Adinka, Št, 14. 06. 2012 - 19:19

Štúdio fungujer. Ale otázka je zložitá a ako píšem aj pre ostatných : na diaĺku ťažko riešiteĺná. Bolo by treba navštíviť odborníka - ono tam môže veĺa vecí súvisieť, ale môže byť všetko aj úplne inak - tam by bola potrebná poriadna diagnostika, a pekne postupne to "rozmotávať".

gitte, Št, 14. 06. 2012 - 21:14

Dakujem za taku rychlu odpoved.Ako sa vola tvoje studio a kde presne vo Zvolene je?

78rudo78, Št, 20. 09. 2012 - 11:32

Dobrý deň prajem,mám podstúpiť operáciu troch krčných stavcov 4,5,6.Chcem sa spýtať či s tým máte niekto skúsenosti a poprípade ako veľké sú riziká operácie.Operovať by ma mal Doc.MUDr.Gajdoš z UN L.Pasteura v Košiciach,máte s ním niekto skúsenosť?Za odpoveď vopred ďakujem.

andys, Ne, 20. 01. 2013 - 08:11

Dobrý deň Adinka,ste super, dostala som sa sem až teraz po 4 rokoch pridania Vášho super príspevku o chrbtici,zaujalo to vela čitatelov ,ktorí toho vela popísali a vždy ste bola ochotná pomocť aspon slovom a dobrými radami na dialku ,ktoré fakt pomožu.Dakujem aj ja,mam ten istý problem s chrbticou,prasknutou platničkou.Ak možem dodať s mojej strany ,okrem vyšetrenie lekarou a určenia diagnozy,okrem operacie ,ktorej sa vyhýbam,sa snažím všemožne pomocť si ako sa dá sama,hladaním rád aj na nete.Začala som jemným cvičením jogovych cvikov,pokial telo dovolí,a to takých, ktoré mojmu stavu neublížia, ale snažím sa udržať si nimi potrebnu ohybnosť svojho tela.Kedže mam po 50-ke a nie som postavou modelky,skor som jogu necvičila, začala som s cvikmi len neskor, neovadam ju presne, ale snažím sa aspon prilížiť sa im.Spomínala ste,že otvoríte svoje centrum ,ktoré už určite funguje,tak nech sa darí.Vaše mesto občas navštevujem,rada by som aj Vaše služby,objednávate prosím?Zatial dakujem za všetkých....

gogo, Po, 04. 03. 2013 - 22:14

Ja mám deformáciu ľavej ruky a doktorka mi povedala že môžem ísť na operáciu ruku by som mal rovnú ale museli by mi odstrániť malíček tak by som sa chcel spitať že či by sa to nedalo operáciou urobiť tak aby som mal aj pŕst a aj orovnú ruku

milenas, Ne, 10. 03. 2013 - 19:17

Funguje a presne to sedí (teda aspoň na mňa) :-(

Ja Katka, St, 27. 03. 2013 - 21:02

mňa bolievajú kríže ;-(

viťazka, Ut, 09. 05. 2017 - 09:11

Ahoj.chcela by som sa opýtať-mám záp.trojklan.nervu ,čakám ešte na MR,ale zistili mi zatiaľ Cchrbtica-v ose,s napriam.lordos.,incip.chondrosa C5-6,,zobudz.sa so strp.malič.na rukách,pomohla by mi nejaká masáž alebo akump.ďakujem.

 

 

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama