reklama

Sušené paradajky s cesnakom

Pridal/a Dzeny dňa 21. 03. 2013 - 16:05 - Recepty Dzeny
Sušené paradajky s cesnakom, Zaváranie, recept, Dzeny

reklama

Sušené paradajky sa hodia do šalátov, cestovín alebo len tak k dobrému vínu.

Ingrediencie
  kilogram paradajka
4 strúčiky cesnak
  kus soľ
  kus olivový olej
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Paradajky pokrájate na štvrtiny, poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Posoľte, pokvapkajte olivovým olejom. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Potom do nej vlože paradajky a rúru ihneď vypnite. Paradajky nechajte v zatvorenej rúre minimálne 8 hodín. Usušené paradajky vložte do pohára s pokrájaným cesnakom, zalejte olejom. V chladničke vydržia aj dva týžnde. Kto má rád bylinky, môže pri sušení pridať bazalku, oregano, alebo hocičo, čo má rád.

Výnos
2 fľaše
Celkový čas
15 minút
Čas prípravy
15 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

kefara, Št, 21. 03. 2013 - 16:10

fakt to funguje ?
ako vyzerajú tie paradajky po 8 hodinách ?
sú suché?
stihnú to ? :-P

annie, Št, 21. 03. 2013 - 18:00

sušené paradajky v olivovom oleji som robila cez leto a musím teda povedať, že v našej domácnosti si tento pokrm nenašiel svoje miesto, nikomu to nechutilo :-(

Aja1, Št, 21. 03. 2013 - 18:01

Sušievam ich iba posolené a bez oleja,nedávam ich potom do oleja,jednoducho mi nechutia s olejom a mám ich v sáčiku v mraziaku uskladnené a vyberám si podľa chuti a potreby.Vyjedám ich aj samotné.Ja ich suším na cca 100°C pri jemne pootvorenej rúre alebo ak sú horúce dni tak priamo na slnku.

kefara, Št, 21. 03. 2013 - 19:01

Sušené paradajky ja tuze mohu :-P

Aj tie v oleji, rôzne ochutené.
(Ajka, tie tvoje mám v živej pamäti, neprekonateľnéé ! (y) )

Len pri tomto recepte dumám, či tie paradajky ozaj stihnú uschnúť, keď sa vložia do horúcej rúry a tá sa následne necháva chladnúť.

Možno sa mýlim, ale príde mi to, že vychladne tak do hodiny a ... potom tie paradajky vlastne stoja v chlade.

Neviem, pýtam sa (blush)

Aja1, Pi, 22. 03. 2013 - 09:51

Ja paradajky krájam na tenúčko a z času na čas ich prezriem v rúre a veru schnú dlhšie.Ešte som neskúšala sušiť tak že rozohrejem rúru ,vložím plech a vypnem.Je fakt že ja nedávam iba jeden plech,ale rovno 4 a medzi ne dám varechu alebo palice.A je rozdiel či je aj rúra s horkovzduchom,ventilátorom a kadečím iným.

micaj, Pi, 30. 08. 2013 - 10:31

Sušené paradajky neznamená, že ich vysušite na hnitie v nejakej elektrickej rúre. Tohoročné leto bolo úžasné na pravé a nefalšované sušené paradajky. Kto chce sušiť v rúre, musí mať príbuzného v elektrárňach, pretože v kadejakých sušičkách potrebujete sušiť aspoň 20 hodín, ale na slnku ich vysušite voľne za pár dní.
Návod: Stačí nejaký kovový resp. drevený rám, ktorý poťahnete sieťovinou. Potom ho už stačí iba vystrčiť na slnko aj s nakrajanými paradajkami. Nie však na štvrťky ale pekne na mesiačiky, môžu byť aj hrubšie, tenšie sa však lepšie vysušia a sú chrumkavejšie. Počas sušenia ich stačí pokryť moskytierkou, aby nesadali na to muchy a iná "zverina". Za 4 dní sú paradajky par excellance. Potom sa môžu naložiť s vysušenou bazalkou (nie však drvenou) a stručikmi cesnaku v olivovom oleji. Ale ani olej nie je ako olej. Skúste nejaký grécky pravý extra virgin (v našich krámoch je ich dosť - Kreolis, Demetra, Minerva...). Takto naložené vysušené paradajky nechajte najprv deň dva voľne, aby nasiakli a potom ich môžete uložiť buď voľne na policu do špajzy alebo do chladničky, kde ale olej zhustne. Ak ich naložite do kadejakých šmejdov z Talianska či Španielska, potom si také paradajky nemusíte sušiť ale kúpiť v našich "butikoch". Chápem, že potom všetkom vám prestanú chutiť aj čerstvé rajčiny. Ak spotrebujete takto naložené paradajky, olej použijte v kuchyni do paradajkových omáčok, polievok či šalátov. Je vynikajúci.
Druhou možnosťou je uložiť vysušené paradajky do chladničky do pohára. Ak sú dobre vysušené, vydržia vám určite 2 mesiace, i viac. Do mrazaku dávam len výnimočne.
A ešte niečo: Hoci čerstve paradajky s manželkou veľmi nekonzumujeme, vysušené za jeseň a zimu padnú aj odhadujem na 20 kg (z tohto množstva nasušite 2-3 kg).

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama