reklama

Ako ja chudnem :-)

Ja Katka , 06. 04. 2013 - 05:21

reklama

Dôležitá je pravideľná strava a pohyb. Ja jem biele pečivo, lebo tmavé mi moc nechutí. :-|
Najem sa až keď mám hlad, neprejedám sa. ( v minulosti som sa aj prejedala) Ale mám ešte stále 111 kilogramov a preto chudnem ďalej.
Pohyb sa myslí hlavne prechádzky a občas športujeme v centre.
Spánok je tiež dôležitý, viem píšem okolo 5,00 ale na mňa nehľaďte. (blush) (blush)


reklama


reklama

eva m, So, 06. 04. 2013 - 08:29

nuz, Katka, ak ti mozem poradit, mam par pripomienok k tomu, co pises.
biele pecivo je menej zdrave ako tmave, ale ak ti viac chuti, ok - len treba davat velky pozor na mnozstvo a k tomu si pridaj vela zeleniny.
To, ze sa najes, az ked si hladna, nie je velmi dobry postup. Mas pravdu, dolezita je pravidelnost a to vlastne znamena jest 5x denne male porcie - hoci nie si velmi hladna, treba to dodrzat. Lebo ak clovek vyhladne, vtedy ma sklony zjest toho vela.
Treba jest vela zeleniny, surovej alebo aj dusenej. Prilohy ja nejem skoro vobec, ale ak ich mas rada, tak len minimum, radsej doplnit viac zeleninky.
Ovocie len doobeda, jablcko na vecer nie je dobry napad, to je len mytus, ze je to v sulade s dietou.
Vecer si daj cottage cheese, alebo nizkotucny tvaroh.
Ak mas chut na nejake maskrty, daj si orechy - je vela chutnych druhov, ale, isteze, nesolene, neprazene :-) .
V niektorom inom prispevku si pisala, ze si bola na zakusok ;-) , s tym veru opatrne, to su hluche kalorie.
Je skvele, ze chodis v ramci moznosti sportovat, to ti fandim!
Pises, ze mas 111 kg, to je celkom dost vela, ale ak upravis zivotospravu, mozes sa do leta peknych par kil zbavit. Budes sa lepsie citit, bude sa ti lepsie hybat, uvidis (y)
Drzim palce :-)
Eva (sun)

ja_hodka, So, 06. 04. 2013 - 09:09

Evka, viem, že si na sebe urobila kus práce čo sa týka chudnutia, ale ja by som pripomenula, že chudnutie je veľmi individuálna záležitosť. Preto nemám rada tie paušálne rady od fitness trénerov. Cottage syr môže byť na večer pre niekoho dobrý a pre niekoho vôbec nie. Živočíšna bielkovina celkovo. Aj keď existujú nejaké téorie podľa ktorých by malo telo viac spaľovať tuky, ak si na večer dáš bielkovinu...Fajn. Dajme tomu. Ja spaľovanie nejak neriešim, spolieham sa na to, že moje telo perfektne funguje. Ale. Mliečny výrobok nemusí byť pre každého na večer vhodný. Ja osobne jedávam večer tepelne upravenú zeleninu. Ak zjem mliečny výrobok, ráno sa budím s opuchnutými očami, zavodnená. Nemám večer v zime, na jeseň a skorú jar ani na niečo také vôbec chuť. Potrebujem sa zahriať, rozprúdiť krv. Dám si napríklad jemne podusenú koreňovú zeleninu, dobre okorenenú...sacharidy v mrkve vítam a hrózne mi chutia :-D Na váhe sa to neodzrkadľuje. Včera večer som si dala hlivu ustricovú opečenú na troške oleja...mňam :-)
Nesúhlasím tiež s jedením aj keď človek nepociťuje hlad. Hlad je prirodzený signál tela, že je pripravené tráviť ďalšiu potravu. Netreba samozrejme čakať na vlčí hlad. Ale na ten taký normálny, keď človek dostane na jedlo chuť.
5 porcií denne nezjem ani náhodou. Je to pre mňa veľa, po mojich pôstoch som zistila, že potrebujem podstatne menej potravy, než som kedysi jedávala.
V stravovaní, tak ako v chudnutí neexistujú univerzálne pravdy a pravidlá. A stále viac sa prichádza na to, že nadváha úzko súvisí s emocionálnym stavom človeka. Sladkosť a pôžitok z jedla sú prvé veci, ktoré bábo na tomto svete objaví. Keď prídu prvé problémy, mnoho ľudí sa k jedlu beží schovať, upokojiť sa. Myslím, že mnohé budú vedieť, o čom píšem :-) Preto je pred tým, než sa niekto rozhodne meniť svoje telo (chudnúť), dať sa do poriadku aj v tej druhej rovine. Inak to bude také trápenie sa, odriekanie, tvrdý režim. Podľa mňa si to naše telá nezaslúžia :-)
Katka, držím palce. Možno ak začneš trocha experimentovať s obilninami, zistíš, že ich je veľa, ktoré ťa chuťovo uspokoja rovnako a možno aj lepšie, než biele pečivo :-)
Napadlo ma vlastne, že minimálne jedna pravda asi predsa len existuje: človeka by malo jedlo uspokojiť :-)

eva m, So, 06. 04. 2013 - 09:36

jahodka,
suhlasim s tebou. Ale ty si uz v inom leveli, mozno pre niekoho, kto zacina s upravou stravy, mozu byt tie univerzalne rady uzitocne.
Vychadzam z toho, ze Katka ma 111 kg, zrejme teda rada papa. A 5 porcii denne zrejme zje.
Velmi rada citam, co o stravovani pises, pouzivas vselijake nie uplne bezne potraviny - skvela inspiracia (y)
a suhlasim aj s prepojenim emocna s chudnutim. Citim to aj u seba.
Chut na sladkost - jasne, ale som za alternativy, netreba to hned zabit zakuskom, preto pisem o orieskoch.
Ak si Katka z nasich riadkov nieco vyberie a podari sa jej nieco zmenit, tak budem rada.
Eva (sun)

ja_hodka, So, 06. 04. 2013 - 23:08

určite, každá rada môže byť užitočná. Mne len neznejú sympaticky také tie ortodoxné tvrdenia ;-)
Zaujímavé je čítanie od Otfried D.Weise-a. Rozlišuje vhodné a nevhodné potraviny podľa živlov, ktoré má v sebe človek zastúpené v rôznych pomeroch. Je to taká prirodzená, zdravá cesta k optimálnemu fungovaniu (teda aj k optimálnej váhe) :-)

eva m, Ne, 07. 04. 2013 - 07:04

mrknem, som zvedava, ci instinktivne uprednostnujem to, co je pre mna dobre ;-)
Eva (sun)

ja_hodka, Po, 08. 04. 2013 - 09:00

ak je človek správne vyladený, tak to väčšinou inštinktívne vie. Ale, žiaľ, máme tie chute značne poznačené návykom. "Reset" vo forme pôstu tomu celkom pomáha, zvlášť dlhodobé pôsty. Mám teraz okolo seba veľa ľudí, ktorí robia 7 a viac dňové a zhodujú sa v tom, že niektoré potraviny úplne prestali jesť, proste si začali vyberať tak nejak podvedome. Asi je jasné, čo prestali jedávať ;-)
Ale pôst sa nemá robiť kvôli chudnutiu...a som tým pádom asi mimo témy

Ja Katka, So, 06. 04. 2013 - 09:20

rady ktore mi pisete beriem k srdcu (clap) (y) (sun)

Pirátka, Ne, 07. 04. 2013 - 22:14

Vážené dámy, dovoľte aby som sa pridala k vašej diskuzii o chudnutí. Nie žeby som patrila medzi tie, ktoré to potrebujú, ale mojim koníčkom je hľadanie možností a ponuka alternatív. Ako so tu zazrela, emócie a chudnutie, to je presne to, čo by možno prospelo sledovať oveľa viac ako kalórie na tanieri. Ono v okamžiku, keď si človek uvedomí prečo vlastne zje to čo zje, a koĺko toho zje zistí, že pokiaľ za tým nie je problém v podbe nejakého nevyriešeného konfliktu, vzťahu a lebo iného zástupného problému, je to v celku jednoduché odbúrať. Takže, pokiaľ Katka popremýšľa, kedy sa stalo, že začala priberať, a čo tomu predchádzalo, možno príde na to, kde začať. B-] (y)

adulienka123, Po, 08. 04. 2013 - 09:16

Pirátka, trafila si presne do čierneho, je to tak ako píšeš, poznám to z vlastnej skúsenosti :-(

martina 1, Po, 08. 04. 2013 - 20:29

Dovoľte aj mne prispieť troškou do mlyna.Tiež som vážila 111kg teraz som na 95kg-od minulého leta.Počas vianoc som sa nejako zasekla/však ja viem kde/a teraz sa snažím pokračovať.Čo sa stravy týka napíšem Vám čo približne cez deň zjem:ráno pečivko/bez toho nemôžem byť/ s troškou kvalitného masla-žiadne margaríny-ble, k tomu trocha medu-ten jem hlavne preto,lebo mám alergiu na peľ a keď som začala pravidelne každý deň jesť 1čl medu,tak sa mi upravila.olovrant-jogurt-biely s ľanovým semiačkom a škoricou,alebo najaké ovocie/snažím sa vyhýbať prezretým banánom/,potom obed-to si dám v podstate to čo ostatný,aj keď som začala variť menej mastné a vyprážané jedlá-jeme hlavne kuracinku,a chudé bravčové.prílohám sa nevyhýbam-pri obede-ale samozrejme žiadne hranolky,iba varené,dusené zemiaky,ryža,celozrnná špaldová cestovina.Olovrant to sú u mňa acidká,tvrdé syry/do 25% TVS/zelenina,alebo jogurty.Na večeru mávam zeleninový šalát so šunkou,alebo syrom,alebo grilované kuracie prsia,alebo plnenú pečenú papriku so syrom a kvalitnou hydinovou šunkou K tomu samozrejme pohyb.U mňa sa osvedčili dlhé prechádzky-aspoň 3 krát do týždňa- 4km,alebo doma steper.A funguje to. Čo sa týka pečiva-pečiem si chleba a rožky doma zo špaldovej múky,ale nie celozrnnej-ostatným to nechutí-no ja toho chleba veľa nezjem tak to nevadí.No aby som nezabudla pravidelnosť v jedle je základ a k tomu vééééééľa vody.U mňa to funguje a možno tým niekomu pomôžem.Nech sa darí.

Pirátka, Po, 08. 04. 2013 - 23:08

Tie štyri km by som potrebovala i ja (clap) (y)

lua, Ut, 09. 04. 2013 - 08:53

ja sa už chystám chodiť do práce pešo, mám to také 4 km, ale nie to som chcela,
napriek tomu že ovocie by sa večer nemalo, ja som zistila, že mi veľmi dobre robí keď večer vypijem 2dcl riedenej citrusovej šťavy - grepy, citron, pomaranče, cítim sa lepšie, ľahšia a ráno sa budím menej unavená ako keď si dám niečo iné - napr. zeleninu, bielkoviny,
každý by mal na sebe vyskúšať, čo mu viac vyhovuje a nie raidiť sa iba tými radami ktoré kolujú po nete, viem že sú pravdivé ale predsa len, každý organizmus je iný a ten môj neznesie doobeda skoro žiadne ovocie, keď som cez víkend doma, tak si ráno odšťavím ovocie ale viac nedokážem zjesť, ovocie jem až okolo obeda, a vtedy sním nemám žiadny problém, takže zisťuj aj ty, čo vyhovuje tvojmu telu a budeš sa cítiť lepšie a pootm aj kg pôjdu dole, (sun)

martina 1, Ut, 09. 04. 2013 - 11:02

ludkaaa,máš pravdu ,každý organizmus je iný,a niečo iné potrebuje,ja som bola preto na krvných testoch a bola mi upravená strava aj na základe toho-čo vyhovuje mne nemusí inému-tiež mi upravovali stravu aj na základe mojich zdravotných komplikácií /chronický pankreas,vyoperovaný žlčník a pod./,takže čo inému pomôže schudnúť-čo sa stavy týka ja napr. nemôžem.Ale časom som si upravila jedálniček aj podľa toho,že som skúsila aj "zakázané potraviny" v obmedzenom množstve a keď mi nevyvolali problémy,tak ich s času na čas konzumujem.Najhoršie bolo začať-prvý týždeň som myslela že požeriem aj klince (giggle) ,taký som mala žalúdok rozťahaný od prežierania-ale vytrvala som a výsledkom je zhodených zatial 16kg a pokračujem.Je to beh na dlhú trať-len treba byť trpezlivý,z večera do rána nikto neschudne,aj keby sa mi to vééééééééľmi páčilo (rofl) (rofl) (rofl) ,svoju postavu som si "budovala" nejakých 15 rokov,tak nemôžem čakať že schudnem za tri dni :-P .Držte sa babenky-ono sa to tu lepšie píše ako urobí-ja mám našťastie rodinu čo ma podporuje a to je véééééééééľmi dôležité.Zle sa chudne tam kde sa ostatný dlabú hranolčekmi a ty musíš chrúmať šalát-u nás to nehrozí-rodina sa prispôsobila môjmu stravovaniu a dokonca manžel bez toho aby chcel schudol 4kg-tiež sa mu už váha začala rapídne dvíhať a teraz je spokojný.

val, Ut, 09. 04. 2013 - 13:42

Suhlasim, kazdy sme iny. Mne sa vsak prave ta pravidelnost v strave osvedcila. Odkedy jem 5x denne, schudla som uz takmer 7 kg. Keby ma drahy kazdy piatok nemprovokoval vinkom (nikdy neodolam) uz to mohlo byt viac. Pohyb mi nikdy nebol cudzi, stravu som mala v celku OK len ta pravidelnost nebola. Teraz slapem jak hodinky (5x denne) a vaha ide pekne dolu.

danny, Ut, 09. 04. 2013 - 18:31

No ja som schudla za posledny mesiac cca 5-6 kg,ale moje chudnutie neodporucam...stres,napatie,stiahnuty zaludok.
Zaujimave,ze tych kil navyse som sa vzdy chcela zbavit,napriek obrovskemu usilu sa mi to nikdy nepodarilo.Uz len udrzat si to (giggle)

martina 1, Ut, 09. 04. 2013 - 22:57

Udržať si to bude ťažké,viem to z vlastnej skúsenosti.Keď som mala podobné problémy ako ty danny,tak som tiež schudla,ale bohužiaľ potom som začala normálne jesť/keď problémy ustali/a bola som tam kde predtým,niekedy s pár kilami navyše.Preto dúfam že sa mi to tentoraz podarí.Držím palce (y) (y) (y)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama