reklama

Mozny autizmus?

Ivanka UK , 14. 04. 2013 - 13:59

reklama

Ahojte,

mam syna,ktory bude mat 3 roky v juny,vola sa Marosh.Ma krasne modre oci a uz od mala mi vsetci hovorili,ze je nadherne dieta,ale uz vtedy som mala pocit,ze jeho ocka,boli chladne,prazdne s fyzickym vyvojom bolo vsetko ok aj sa usmieval,behal hore dole aj sa hral,potom mi zacal ukladat auticka do radu,teraz sa s nimi hra normalne,nechce mi jest,len zopar jdal,ktore pozna,nerozprava vela,nepamtam si ci blabotal alebo nie,do roka sa nechcel objimat,alebo dat pusu,ale teraz s tym nema problem,bol velmi iche dieta,ked mal rok,moj muz bol chory mal rakovinu nevenovali me sa mu.boli sme u logopeda a ten si mysli,ze nieco nieje ok,jamam uz dlhy cas pocit,ze moze byt autista,moj muz si mysli,ze prehanam,ale tak ma totazi, ;-( ,cakame na vysetrenie u specialistu,my zijeme v UK a nemam sa s kym porozpravat.


reklama


reklama

Ivanka UK, Ne, 14. 04. 2013 - 16:17

prosim,komentujte,zdielajte svoje pocity,rady,nazory,dakujem(hug)

akalenkak67, Ne, 14. 04. 2013 - 17:18

Nikto nemá zázračnú gulu ani ti nedokáže povedať či tvoj malý bude,alebo nebude autista.Nie každá forma autizmu sa dá hned diagnostikovať.Ja mám 14 ročnú autistku.Autizmus jej diagnostikovali až ked jej šlo na 9.rok.Dovtedy mala diagnózy psychomotorická a všelijaká iná retardácia.Nástupom do školy jej tieto diagnózy padli.Lesanka totiž sama od seba sa zapájala k autistom a plnila úlohy.Teraz patrí medzi najlepších v ich triede.Je to prvý rok čo je preradená od detičiek s rôznymi diagnózami do triedy k autistom.
Počkaj si na to vyšetrenie,venuj sa malému.Ono je to dlhý postup a možno máš nakoniec úplne zdravé dieťa,len je trošku pomalšie.Tak sa netráp a dalej navštevuj logopéda. (hug) (hug) (hug)

Ivanka UK, Ne, 14. 04. 2013 - 18:05

mam aj mladsieho Samka,krasny chlapcek,tiez nerozprava,iba take halo ajeho rec,pusu poslat vie,pokyvat vie..Samko ma 20 mesiacov,,,,nevenuje dotatok pozornosti

Ivanka UK, Ne, 14. 04. 2013 - 18:16

isto ste hrda,ze patrim k najlepsim v treide (clap) a drim prsty,aby vsetko slo tou spravnou cestou pre Lesanku,ale aj pre vas (sun) este som sa chcela spytat,ci rozprava a ako jeto zo samoobsluznymi cinnostami.dakujem za radu a za odpisanie (hug)

akalenkak67, Ne, 14. 04. 2013 - 22:19

Spočiatku nám blabotala ako malé deti robia.Okolo druhého roku prestala.Teraz vydáva len zvuky ktorými dáva najavo ked sa jej niečo nepáči.Poobliekať a obuť sa vie sama.Sama sa ide prezliecť ked sa obleje.V podstate robí takmer všetko čo velké deti,ale nerozpráva.Pošlem ju pre solničku,prinesie mi ju.Krmi sa tiež sama.Tak nám aj všetko rozumie.Má však poriadne výkyvy nálad a niekedy býva poriadne zlostná.Oči musíme mať na stopkách 24 hod.denne.Ona nepozná strach.Takže kludne môže vyliesť do obrovskej výšky a neuvedomuje si že je to zlé.Takto nám už sedela na okne vonku na 6.poschodí.Ja som ju dala dole a mne muž volal pohotovosť.Tak som sa zlakla že som som odpadla.Odvtedy ju mám na očiach kdekolvek sa pohne.
Neboj sa.Možno máš chlapcov úplne zdravých.A ak aj nie,tak sú ovela horšie diagnózy.Ja som práveže šťastná,že Lesanka je autistka.Tie prvé diagnózy sa mi javili horšie.

Ivanka UK, Ne, 14. 04. 2013 - 22:49

srdecne dakujem (hug)

Ivanka UK, Po, 15. 04. 2013 - 13:52

ahojky,

dnes sme boli prvykrat u logopeda a popravde-hroza,maly nechcel sediet,nesustredil sa a rad beha a skace,doma nieje az taky,ale ked ideme niekde vonku a cakame v cakarni alebo v obochode,je to hroza,neviem ako uputat jeho pozornost,aby sa upokojil :-( ,ludia ponas pozraju,ze co ze to som za matku,ked si decko neviem utisit (blush),takze dat sa do prace a cvicit ako to ukazoval logoped a hlavne trpezlivost.rady a navrhy s radostou prijimem (hug).

akalenkak67, Po, 15. 04. 2013 - 13:56

My sme sa mali učiť posunkovú reč.Nedalo sa.Lesanka robí len to čo ju zaujme.Ak niečo nechce,nedonúti ju nikto.Neurologička nám po vyšetreniach dala správu a na logopédiu sme už nechodili.K neurologičke však chodíme pravidelne.

gueva, Št, 18. 04. 2013 - 09:47

Aby sedel u logopéda a sústredil sa nie je až tak veľmi podstatné. Ani môj syn sa tiež nechcel sústrediť a sedieť tam, keď okolo boli farebné knižky a zaujímavé hračky. Logopedička však bola stará škola a riadna sekera a vedela ho na určitú dobu ukočírovať. Môj syn najlepšie spolupracuje s odborníkmi,keď ja som vonku za dverami, vtedy oveľa menej vymýšľa. Skús to aj ty tak. Tá najväčšia práca spočíva aj tak na tvojich pleciach, logopéd ti len ukáže čo a ako treba robiť, usmerní, skontroluje. Dôležité je, aby si ty bola dôsledná a cvičila s ním pravidelne. Ty už vieš čo na neho platí a nájdeš si na neho nejaké páky. Len treba vytrvať. My sme cvičili každučký 1 deň skoro 3 roky a oplatilo sa a to nevedel len 2 písmenká. Ale tým, že má problém zo sústredením,tak nám to trvalo tak dlho. Mali sme taký rituál, vždy pred spaním sme si prešli cviky, z postele sa mu utekať nechcelo, hoci sa tam všelijako váľal, ale nenútila som ho byť v 1 polohe. Odstraňovanie porúch reči je beh na dlhú trať, hlavne u detí, ktoré sú trošku pozadu oproti ostatným, ale krásne môžu veľa vecí dobehnúť. Len sa to neupraví za pol roka ako u bežných detí.
Teraz čítam, že Tvoj synček je ešte maličký, aby dokázal sedieť a sústrediť sa, ešte bude mať len 3 rôčky. Na Sk by ti s tak malinkým dieťatkom asi nejako extra ani na logopédii nepracovali. Ja som z mojim začala chodiť v 5 rokoch, ale je pravda, že on z rozprávaním problém nemal, rozprával načas. A keď nedokáže sedieť v čakárni, to je úplne prirodzené v tomto veku.

Ivanka UK, Št, 18. 04. 2013 - 22:18

dakujem,za komentar (sun) a pomaly zacina robit pokroky,aj pusinky mi uz posiela aj zamava aj sa snazi rozpravat,paru sloviciek pomaly pribuda,na logopedii mi povedali a aj do zaznamov napisali,ze nerozumie,ale to nie je pravda,nerozumie vetucko,ale rozumie dost,napisali tam,zema problem zo vsetkym,pozornostou,rozumenim,recou,ale viidim,ze to nie je tak,musime pracovat na suetredeni,ale ked som videla tu spravu od logopeda,tak odvtedy nemozem najst dusevny pokoj,ked vivdim,jeho pokroky,tak od radosti az placem (rofl),ale na to vysstrenie urcite pojdeme

Ivanka UK, Po, 15. 04. 2013 - 14:01

skusime to,bolo to prve 30min sedenie,este 5 takychto uvidime ako to bude,a ako ste Lesanku ucili na nocnik?

Ivanka UK, Po, 15. 04. 2013 - 14:03

on rozprava cucu -vlacik,mami,mam,ded-oco,baba,come on,ok,rozumie,ked ho poprosim o nieco,ale nie vsetko este

gueva, Št, 18. 04. 2013 - 09:54

synčekovi veľa čítaj, najmä básničky, rečňovanky, tlieskajte pri tom do rytmu, spievaj mu, alebo mu púšťaj detské pesničky, úžasné je spievankovo tu to deti zbožňujú. Prezerajte si spolu obrázkové knižky, keď niečo robíš, komentuj to pred ním nahlas.
Teraz ma napadlo, tvoj synček vníma naraz 2 jazyky a vtedy môžu mať deti problém s nástupom reči, vygoogli si niečo o tom, na nete je aj logopedická poradňa, skús tam napísať, isto ti tiež poradia.

Ivanka UK, Št, 18. 04. 2013 - 22:59

so synom hovorim viac anglicky alebo len anglicky,aby ked pojde do skolky rozumel,otca a moju svokru pocuvaju,alemna akoby ignorovali a vzdy ked na moijch synov manzel nakrici,tak bezia ku mne ja im aj modre z naba bam,len,an=by boli stastni (heart)

akalenkak67, Po, 15. 04. 2013 - 18:23

Tak to až na wc a až vtedy ked už sama chcela a napodobnovala nás.My aj v súčasnosti máme plienky.Na dlhé cesty,do školy ak idú na vychádzky...V neznámom prostredí sa neunúva hladať nejaké WC.Neurologička nám preto predpisuje plienky hradené poisťovnou,že máme s dcérou sťaženú komunikáciu.

aramana, Po, 15. 04. 2013 - 19:03

Sama píšeš že ste sa mu nevenovali pre manželovu chorobu, takže možno len treba doháňať.Hlavne ho neporovnávaj s inými deťmi.Nemusí povedať toľko slov ako iné deti, nemusí sa hrať ako iné deti, "zaplaťpánboh" že sme všetci iní. :-)
Myslím že na diagnostikovanie dieťaťa, ktorému v istom životnom období nebola venovaná pozornosť v ešte nedovršených troch rokoch, je príliš skoro.Žiadny vývinový stupeň neosereme.Dieťa nimi prechádza tak, ako mu telo a podnety okolia umožnia.Možno to tvoje bude všetko robiť o rok neskôr ako píšu tabuľky.Ale to nie je choroba :-)

A ku tomu vyvádzaniu v čakárni...v obchode...no takto ti poviem - ak mám sedieť viac ako desať minút v čakárni, už mrle žerú.mňa, dospelého človeka, u ktorého sa už predpokladá že by sa mal vedieť ovládať...no nie, budem si kývať nohou, točiť prstami, kým sa nezodvihnem a nejdem pofajčiť.Proste čakanie v čakárni nemám rada :-)
A že v obchode skáče a iní čumia čo si to za matku???
No hľa, mama, máš zdravé dieťa, ktoré sa hýbe a tomu sa teš! (clap) No nech sa celý svet aj na hlavu postaví, ak chce dieťa vybiť energiu behaním po obchode, nech behá...čo by za to dali matky postihnutých detí...
Možno mu len ozaj chýba ten čas, kedy si sa mu nevenovala naplno. (y)

Ivanka UK, St, 17. 04. 2013 - 16:39

dakujem,za povzbudive slova a odpovede (sun) na moje otazky (flower)

Katarina Oko, Št, 18. 04. 2013 - 13:56

Ahoj Ivanka, pridám sa aj ja zo svojimi skúsenosťami. Vychovávam nevlastného syna, ktorý má dnes 5 a pol roka. Začala som mu byť mamou niečo pred dovŕšením 3 roku života. Chlapec sa vôbec neobímal,bol veľmi agresívny, nerozprával, len pozeral. Mal plienky a cumeľ a mlátil svojho otca a strýkov. Je hyperaktívny a tých diagnóz tiež neúrekom. Ja to ignorujem a robím čo môžem. Mám dve veľké dcéry tak môžem porovnať rozdiely v chovaní a učení sa. Doktor mi povedal, že syn má handicap na každej úrovni ale to mi nevadí. Odkedy ho mám, naučila som ho pomenovať farby, obliekať sa samostatne, robiť si ranajky, upratovať ... dorovnávam tie jeho handicapy. Nakoniec je v škôlke jediný čo sa vie o seba postarať hoci košeľu si zapne, ale límček má všelijako zastrčený. Je to večný boj,citovo je na tom tak, že vinný sú vždy iný on nie. Naučila som ho slová prepáč, ďakujem, prosím, ale akoby úplne nechápal ich význam, nič to. Trénujeme a trénujeme, zabúda, nepoučí sa z vlastných chýb, nehovoril a dnes sa mu ústa nezavrú. Hovorí veľmi hlučne alebo len potichu, zle artikuluje, prehĺta slová, niekedy rozpráva bez ľadu a skladu a potom má dni kedy je úplne "normálny". Naučila som ho počítať,aj to bolo extra systémom, teraz ho učím číťať. V škôlke sa najprv čudovali,že používam slovo učiť sa namiesto hrať sa, ale dnes sa mi do toho nemiešajú lebo vidia ako sa zlepšuje. Než pôjde do školy chcem aby vedel čítať, aby sa jeho handycap vyrovnal. Do 4 rokov len čarbal ako mimino a zrazu začal kresliť, nádherné farebné obrazy, sú to samé monštrá ale farby a tvary sú nádherné, domček vie nakresliť tiež ale bežné veci ho nezaujímajú. Hudbu nepočul, nešiel do rytmu, bola to hrôza a zrazu začal tancovať a dnes tanec miluje a hovorí budem rokstar. Deti s ADHD robiá čudné veci,hračky v záchode, postrihané veci, pomaľované steny, pustená voda v skleníku, polepené všetko čo mu príde pod ruku, vytláča pasty... preto som o tom začala písať blog, (link v profile) aby si rodičia prečítali čo konkrétne také deti robia a ako som to riešila ja. Náš syn vyrastá v troch jazykoch. Rozumie všetkým trom, ale odpovedá po nemecky. Len na slovensku s mojou mamou hovorí mixovane aj po slovensky.Mal štyri roky keď som si všimla, že nevie skákať na jednej nohe, poskakovať aj to som ho musela naučiť. Beh bol v troch veľmi nekoordinovaný, nedalo sa na neho poźerať dnes behá ako špičkový športovec, upravilo sa to. Tak ak som pomohla som rada. Je tu nádej.

Lenka R, Št, 18. 04. 2013 - 15:58

Katka, prečítala som si tvoj blog (clap) (clap) (clap) klobúk dolu (sun) . Tvoj prístup k malému je úžasný.
Ivanka , neboj sa zvládneš to aj ty, chce to asi kopec trpezlivosti, lásky a sebaovládania, ale dá sa to. Katkine príbehy sú toho dôkazom, že všetko sa dá, keď sa chce a vie ako na to.
Držím vám dievčatá obom moc palce , nech sa vám darí a aby ste tých vašich drobcov zvládali :-)

Ivanka UK, Št, 18. 04. 2013 - 23:03

(y) dakujem (y)

gueva, Št, 18. 04. 2013 - 19:21

(y) krásny prístup, skladám klobúk pred tebou. (clap) (clap) (clap)

Ivanka UK, Št, 18. 04. 2013 - 23:02

krasny blog... (clap) aj som sa asmiala,ale aj slzy mi vyzli (hug)

Ariesa, Št, 18. 04. 2013 - 23:44

(clap) (y) (sun) krasny blog, dakujem za nahliadnutie (y)

Ivanka UK, Št, 18. 04. 2013 - 22:24

dakujem vam,ste supper a blog si isto precitam :-*

Ivanka UK, Ne, 16. 02. 2014 - 15:41

ahoj baby,

uz od augusta minuleho roka vieme,ze Marosh predsa len je autista....
nemozem si este zvyknut,aj dost som plakala na zaciatku,....
ale zivot ide dalej a aj Maroshko uz viac rozprava,aj cura do nocnika,chodi do skolky ,ktora nie je specialna....
srasne rad tam chodi,len ma velmi bolelo,ked jedno dievcatko ukazovalo na Maroshka a hovorilo svojej mame,ze Marosh je divny :((
tutu stredu ideme na predvystrenie zo Samkom,tiez mame podozrenie,ze aj moj druhy syncek je autista;-(
tuto v uk mame skupinku pre rodicov s detmi autistami,kazdy treti piatok v meiaci sa stretvame a aj na faceboooku mame vlasty page len pre nas;je to supper nikto nepozera na tvoje dieta ako na prizrak,vsetci vedia ake to je vychovavat autistu....

gueva, Ne, 16. 02. 2014 - 17:12

držím palce, aby ste robili čo najväčšie pokroky v rámci možností. (sun) (hug)

Ivanka UK, Ne, 16. 02. 2014 - 23:19

dakujem,starsi maroshko za rok toho dosiahol vela,vemi sa tesim,akurat sa bojim o toho mladsieho ma dva a pol roka a este nerozprava (brokenheart)

aramana, Po, 17. 02. 2014 - 23:14

Nemysli na to že deti na neho inak kukajú...áno, tvoje dieťa je teda iné...je výnimočné.to čo mu niekto vzal, mu inde pridal a ty budeš šťastná keď to všetko objavíš (heart) (heart) (heart) (heart) (heart)
Veľa síl naučiť sa žiť v jeho svete prajem (hug) (hug) (hug) (hug) (hug)

Svetlana Kanalošová, Po, 20. 01. 2020 - 23:44

Ahojte!

Mam 2 ročného syna ktory nerozprava a velmi nechce s nami spolupracovat.Momentalne ovlada par slabik a slovo ahoj. Vie co to znamena kazdy kto pride alebo ked ma telefon hned sa pozdravi a blaboce. Blabotanie je intenzivne ako keby rozpraval aj rukami vysvetluje. Co ma znepokojuje je to ze napriklad nechce spolupracovat ked mu poviem nejake slovo aby ho zopakoval alebo ked chcem ho naucit nejake zvuky zvierat z kniky ani mi nedovli prevracat knihu a je hned nervozny a ide prec. Ked ho zavolam pride ale ked mu poviem dones mi telefon alebo topanocky absolutne nevie co od neho chcem. Zje iba tie iste jedla a vzdy kontroluje co mu davam do ust ked neskontroluje vyberie a naspäť da do ust. Hra sa s autickami ale kolesa sa mu asi najviac pacia lahne si na zem a kotula si ich. Neboji sa nicoho a nikoho. Plienok sa zbavit nevieme lebo nechce si sadnut na nocnik.Ked vstane poobede a nepridem k nemu ja alebo manzel velmi place krici. Ale naopak nato ze nehovori a nechce spolupracovat na detske pesnicky ukazuje to co som ho naucila npr hlava ramena kolena.. Ale ked mu poviem ukaz mi oci neukaze a je nervozny. Mam sa obavat alebo si myslite ze je len lenivy?  Ďakujem za odpovede

Kamila, Ut, 21. 01. 2020 - 08:11

Ťažko povedať, každé dieťa je úplné  iné, niektoré potrebujú na všetko viac času, niektoré nemajú radi zmeny... Zatiaľ by som netlačila by som na pílu. V každom prípade potrebuje podnetnú láskyplnú starostlivosť. Môžeš mu spievať, ak má záujem spolu s nim čítať, rozprávať čo okolo seba vidíte...., hrať sa s ním .... všetko s citom a láskou. Skús sa porozprávať na začiatok s obvodnou lekárkou, ak to vníma ona..

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama