reklama

Levanduľový sirup

Pridal/a balalajka dňa 22. 07. 2013 - 06:54 - Recepty balalajka
Levanduľový sirup, Zaváranie, recept, balalajka

balalajka | Levanduľový sirup


reklama

Levanduľová dobrota na všedné i sviatočné dni

Ingrediencie
7 decilitre levanduľové kvety
1 kilogram cukor
2 polievkové lyžice kyselina citrónová
1 liter voda
Článok pokračuje pod video reklamou
Článok pokračuje pod video reklamou
Postup

Absolútne jednoduchý receptík. Nazbierané levanduľové kvietky zalejeme prevarenou a trochu vychladnutou vodou. Necháme lúhovať prikryté 24 hodín.

Zlejeme, rozmiešame cukor (môže byť trstinový tmavý, ale potom je výsledná farba sirupu hnedá) a dáme variť. Tesne pred varom pridáme kyselinu citrónovú a už je len a len na vás, či zavaríte do pary alebo len uložíte do chladničky na toto leto.

Doplňujúce poznámky

Sirupík je skvelý do čajíku v zime i do vychladenej vody ako sirup v sparnom lete. Super sa dá využiť aj do iných jedál ... ešte pridám rcp.... ... hlavne ak si máááá ..... levandulovááááá....

Výnos
1 litra
Celkový čas
5 minút
Čas prípravy
5 minút
Čas varenia / pečenia
0 minút

reklama


reklama

balalajka, Po, 22. 07. 2013 - 06:57

Inak, dievčence... kľudne môžete použiť aj kvietky mierne odkvitajúce či usušené. Len tam pozor na pomer (určite nie 7dcl) ;-) .
Sirupček potom nebude mať farbu tmavej fuksie, ale bude krásne hnedkavý ... hlavne ak použijete trstinový cukor.

Zuzliak, Po, 22. 07. 2013 - 10:10

Lenka, blahozelam. Podobny mam na POVVI a robim ho vacsinou ako polotovar k francuzskym kolacikom na sviatky- uzasna vec a pomaha proti bolestiam hlavy a migrenam ;)

balalajka, Po, 22. 07. 2013 - 10:30

Zuzka ďakujem. Nazriem, pozriem ... ale háčkovanú bordúru tam určite nemáááááš ... tá sa háčkuje, kým sa levandula luhuje (rofl) .

Zuzliak, Po, 22. 07. 2013 - 12:45

No teraz si ma takmer dostala :-P Aj ja mam doma hackovane decky od mamky HA! (rofl) Len tie moje dobroty na nich nefotim, lebo mi to nejako nepasuje. Ale netvrdim, ze cosi take nedam- len to nie je styl POVVI, tak nepouzivam. Tusim to caka na navstevu Provance a potom budu aj cipky na fotkach :-D Ale to musi pockat, lebo najblizsie ideme na objavitelsku, kulinarsku misiu do Burgundska - uz sa tesim na tie typicke, regionalne dobroty- MLIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM B-]

balalajka, Po, 22. 07. 2013 - 14:33

Tak také kulinárske cesty môžem. Teraz sú u nás marhuľové orgie , budú nasledovať rajčinové dni a tak ďalej, ale to klasické dovolenkové vždy rada ochutnám.

A k dečkám .... neni dečka ako dečka ... toto je bordura a keď budem šikovná (a ja som :-D ), tak bude celý obrus. A keď sa vyteším a rozhodnem pevne a budú už dlhé večere, bude aj záclonka k tomu .... ja rada taký vidiecky štýl.... žiadna I..a :-) ... ako páči sa mi to, ale žiť by som chcela v inom ;-)

púpavienka, Po, 22. 07. 2013 - 11:19

lenka mne vadí levanduľová vôňa, teda mne smrdí, ale naozaj je levanduľa veľmi dobra proti bolestiam hlavy a aj na dobrý spánok a tam rozmýšľam ako vonia / smrdí/ ten sirup?

Zuzliak, Po, 22. 07. 2013 - 12:48

Margori ver mi, nielen proti bolestiam hlavy, ale aj proti komarom moliam je to uzasne :-) Len to nesmu byt pot-puri a podobne aromaticke chemikalie, ale prave levandule. Kolaciky z nich su dokonca pouzivane proti rannym nevolnostiam v tehotenstve- o tom by ti svoje vedela povedaj aj britska princezna Kate - ta ich vraj papa na kila a pomaha jej to :)

púpavienka, Po, 22. 07. 2013 - 13:23

Zuzka to, že je to liečivá bylina to viem a tiež viem aké ma blahodárne účinky na človeka, ale ja veru aj tu svoju veľmi privoniavať nemusím, lebo mi je z nej až zle.
Mám ju všade a moliam smrdí tak ako aj mne, preto som sa pýtala aký je výsledný smrad či vôňa levandule v sirupe.

balalajka, Po, 22. 07. 2013 - 14:28

Gitka, je to prudko levandulové a prudko voňavé. Je to v podstate veľmi koncentrovaný zápar levandule, takže ak nemusíš (akože ti nepasuje), tak ani neskúšaj.
Nám voňal celý byt asi týždeň, tak ale ja túto vôňu môžem. Akurát sme trochem prispatí :-D .
Inak, pacla som aj do džemu ... pridám recepis, len čo si niečo k tomu upečiem, aby som odfotila...

púpavienka, Po, 22. 07. 2013 - 14:42

Dakujem za pravdivé info, aj tak vyskúšam (giggle) Naposledy som varila mydlo levandulové a mňa z toho až hrdlo rozbolí. nemôžem povedať že by mi nevoňala, ale musím ju mať vo vrecúšku aspoň tri mesiace, aby to bola pre mňa vôňa.
Inač naozaj môžte byť z toho prispatí, lebo sa to doporučuje v spálni na dobrý spánok a aj proti námesačnosti, vraj by sme mali mať v spálni kochlík s levanduľou, zaháňa ťažké sny a depresie.
Inač ja ju mám rada a mám ju aj na záhrade aj všade v skriniach a pod. len čuchať nesmiem. (blush)

balalajka, Po, 22. 07. 2013 - 14:50

Vraj ju v Provensálsku dávajú proti škorponom či čomu na okno ... pre kľudný spánok :-D ...
Vieš čo som ja ti dumala, že či by z toho nebol dobrý likérik (rofl) (rofl) (rofl) .

púpavienka, Po, 22. 07. 2013 - 14:52

Vraj je veľmi dobrý a aj víno, len je vraj veľmi intenzívne aromatickééééé (blush)

balalajka, Po, 22. 07. 2013 - 15:04

Idem robiť likér!
Asi to dopadne len tak, že ten sirup zriedim nejakým bielym alkoholom (rofl) .

Zuzliak, Po, 22. 07. 2013 - 15:39

Podla dostupnych informacii vraj prevarena, alebo prudko varena levandulasmrdi a uz vraj ani lieciva nie je, cize problem moze byt aj vo vyrobe, aj v jej sorte- lebo ako som sa dozvedela, nie kazda je vhodna na konzumaciu, hoci na dekoraciu a proti moliam vsetky ;-)

Takze som happy, ze mam na balkone oba druhy- aj jedlu, aj dekorativnu, predavanu s vystrahou- nepouzivat do jedal! A ti ludia urcite vedia, preco to pisu B-]

evelyn d, Po, 22. 07. 2013 - 13:36

Uz nepapa, lebo rodi! Normalne sa tesim, sledujem spravy, smskujem so svokrou :-D ani sama seba nespoznavam! Aj v Belgicku mate noveho krala, hejze? Inak k teme, vonu levandule zboznujem.

Zuzliak, Po, 22. 07. 2013 - 15:37

Ao evelynd mame noveho krala aj kralovnu a vyzeraju to byt velmi sikovni ludia. Boh im aj krajine zehnaj, lebo to, co sedi v parlamente veru nie je zlato (giggle) Ja levandulu mozem tiez- prave z nej vyrabam super vec, ale viac az neskor B-]

Evka1223, Po, 22. 07. 2013 - 13:41

Milujem levanduľuuuuuuuuuuuuuuuuuu a jej vôňu! Mám 5 koreňov pod oknom spálne, nasušenú v skriniach....aj v malom mini vankúšiku pod hlavou (giggle)
Sirup určite vyskúšam....fakt je jednoduchý.

balalajka, Po, 22. 07. 2013 - 14:34

Tak mne sa toto zdalo jednoduchšie ako sušenie, na ktoré potrebujem priestor. Určite vyskúšaj ;-)

MaryCH, St, 06. 11. 2013 - 06:38

A ja mam doma susenej levandule,ze neviem co s nou,super (clap)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama